Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 cz. IV - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku?
Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. 0 0%
Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. 0 0%
Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. 0 0%
Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. 2 3,39%
Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. 2 3,39%
Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. 4 6,78%
Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. 22 37,29%
Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. 15 25,42%
Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. 6 10,17%
Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. 8 13,56%
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-24, 20:04   #3031
anulka4771
Wtajemniczenie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
no wiesz jest przed 22, a Ty takie rzeczy
aaaaaaaa i ja nie mam męża

A co do psychologa, to ja chciałabym chodzić do jakiegoś z prawdziwego zdarzenia. Moja psychika kuleje i pomoc psychologa na pewno by mi się przydała. Tylko jak znaleźć tego odpowiedniego
Głodnemu chleb na mysli
Mąż,chłopak,przyjaciel wszystko jedno,chłop z którym żyjesz

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 20:08   #3032
Gaabbi
Wtajemniczenie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Agata, baaaardzo Ci dziękuję Muszę kiedyś spróbować z tą bitą śmietaną. Wszędzie w przepisach jest napisane, że trzeba dodać żelatyny, a mnie się to średnio widzi Jak widać na Twoim przykładzie, da się bez

Zrobię sobie dzisiaj ciasto i budyń, tak jak piszesz. Jutro przełożę, wstawię do lodówki i na popołudnie będzie jak znalazł

Ja też bardzo nie lubię dodawać proszku do pieczenia, bo to samo zło W sensie sama chemia

anulka, zawstydzasz mnie

Edytowane przez Gaabbi
Czas edycji: 2012-02-24 o 20:10
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 20:14   #3033
_agata
Zakorzenienie

O w życiu! Bita śmietana z żelatyną? Fuj!

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 20:15   #3034
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:

anulka, zawstydzasz mnie
Ja mogłabym napisac jeszcze parę innych rzeczy ale że to nie ta pora itp. lub mogę kogos urazić to sie powstrzymuję.
Poza tym po co mi psycholog,wystarczy parę stron tutaj przeczytać i poprawia mi się humorLub posłuchac młodego jakimi tekstami sypie

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 20:16   #3035
GaTTa
Raczkowanie

Cytat:
dzięki
do każdego ciasta nie dodajesz proszku do pieczenia?

a któraś z Was mogłaby mi napisać, jak się robi samodzielnie bitą śmietanę?

i jeszcze jedno pytanie, długo się robi tą karpatkę? Składniki mam, ale nie wiem, czy nie za późno na rozpoczynanie pieczenia.
Cytat:
Agata, baaaardzo Ci dziękuję Muszę kiedyś spróbować z tą bitą śmietaną. Wszędzie w przepisach jest napisane, że trzeba dodać żelatyny, a mnie się to średnio widzi Jak widać na Twoim przykładzie, da się bez

Zrobię sobie dzisiaj ciasto i budyń, tak jak piszesz. Jutro przełożę, wstawię do lodówki i na popołudnie będzie jak znalazł

Ja też bardzo nie lubię dodawać proszku do pieczenia, bo to samo zło W sensie sama chemia

anulka, zawstydzasz mnie
A ja właśnie robię z żelatyną
Ja robię tak śmietana 30-36% ubijam na niskich obrotach dodając cukier, aż będzie sztywna, a na sam koniec żeby była jeszcze bardziej sztywna dodaję rozpuszczoną żelatynę w ciepłej wodzie troszkę przestudzoną, ubijam chwilkę żeby się masło nie zrobiło
GaTTa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 20:20   #3036
Gaabbi
Wtajemniczenie

edycja

Edytowane przez Gaabbi
Czas edycji: 2012-02-24 o 20:43
Stary 2012-02-24, 20:39   #3037
Dasti80
Zakorzenienie

Byłam w sklepie na większych zakupach, zrobiłam carbonarę na obiad poprawiłam bajaderką i ledwo siedzę

Kupiłam jednak 2 koszule, mam taki zestaw do szpitala 1 szlafrok + 3 koszule do kompletu
http://allegro.pl/show_item.php?item=2113764845

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Edytowane przez Dasti80
Czas edycji: 2012-02-24 o 20:40
Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 20:46   #3038
andzya
Zakorzenienie

Wy tak o tych karpatkach,a to jakaś wyższa szkoła jazdy dla mnie :
Dlatego ja zrobiłam ciasto jogurtowe Takie rzeczy przynajmniej mi wychodzą
Stary 2012-02-24, 20:47   #3039
rinco
Wtajemniczenie

Uomatko, aleście dziś naprodukowały, ledwo przebrnęłam

Czy wielocytowanie można robić dla dowolnej liczby postów czy jest jakieś ograniczenie? Bo właśnie przeczytałam chyba z 10 stron i sobie pozaznaczałam które posty chcę zacytować, a teraz widzę, że tych początkowych nie ma w okienku, tak jakby mi je wyciało - oco kaman?

W każdym razie z tego co pamiętam to:

Nie strasznie tą zmianą płci, my już się tak nastawiliśmy na chłopaka, że byłby niezły szok jakby wyszła dziewczynka. Ale to jeszcze nic, najgorsze, że byśmy się chyba pozabijali o imię, bo nam się dla dziewczynek całkiem inne podobają i nie wiem czy byliśmy w stanie w ciągu 2 tygodni na coś sensownego się zdecydować

Nasze dziecię (i ile nie wyjdzie wcześniej) to będzie bliźniakim i ja się cieszę, bo bliźniaki są fajne, mam paru znajomych spod tego znaku i wszyscy są sympatyczni Jak wyjdzie wcześniej to będzie byczek, też może być

Ja dziś też ledwo wysiedziałam w pracy, ale prawie nic nie zrobiłam. Normalnie odkąd mam wizję L4 przed sobą to straciłam całkowicie motywację to robienia czegokolwiek, bo i tak nie skończę W związku z tym dziś zaczęłam robić listę rzeczy, które jeszcze trzeba doprecyzować w moich projektach Jeszcze tylko 3 dni...

Więcej nie pamiętam co pisałyście wcześniej, odpisuję dalej

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
rinco, claudik, a propos... Zapisałyście się już? W nd ma dyżur ta kobieta, która zaczyna zajęcia 13.03 i u niej trzeba się telefonicznie zapisać
Jeszcze się nie zapisałam, babeczka mi ostatnio mówiła, żeby dzwonić 2 tyg. wcześniej, więc myślałam, że w poniedziałek zadzwonię, ale z tego co piszesz to lepiej w niedzielę Będę dzwonić

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Ja go macałam
Tylko chciałam w telewizji zobaczyć
Podobny do Seki? A w życiu. W sensie, że wózek to faktycznie podobny, ale design zupełnie inny. O ile w przypadku wózka za 1300 złotych można mówić o designie.
Nie wydaje mi się cięższy niż zadeklarowane przez producenta 10 kg. Ale IMO tak dobrze się go chwyta, że wydaje mi się, ze lżejszy jest. Jest na pewno bardzo poręczny.
Kwestia gustu - mnie się akurat te drogie wózki przeważnie zupełnie nie podobają A taki Seka czy Tako owszem

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
3 - zostać może, byleby nie brakło
Szkoda kasy...? U mnie na bureczku są po 20 zł... Do szpitala nic bardziej wyszukanego nie potrzebuję, a coś na grzbiet muszę założyć, żeby małego wygodnie karmić, a od dołu się wietrzyć
To muszę się wybrać, bo nie mam żadnych koszul, w domu przeważnie śpię w piżamach, a w lecie w koszulkach na ramiączkach, a w takich to w szpitalu nie za bardzo Już się nie mogę doczekać tego zwolnienia, wreszcie sobie na spokojnie połążę po sklepach

Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
Na ulotce pisze, ze stelaż (alumioniowa konstrukacja) 7,5 kg, a stalowa 11 kg. Mi chodziło o tą wersje alumioniową. Z reszta jednego dnia, ogladałam oba i brałam w obroty, wiec napisałam ze jak dla mnie jest cięzki w porównaniu do seki. My wciąż nie mamy wybranego wózka.
Ja podnosiłam równocześnie Sekę aluminiowego i Tako Jumpera i czuć było różnicę, co prawda niewielką, ale jednak

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Ja też miałam być Karoliną, ale nie spodobało się siostrom podobno. Miałam jeszcze napisać o koszulach. Na stronie szpitala, w którym chcę rodzić jest taka informacja: "4.Czy muszę się wcześniej do porodu umówić czy poprostu można przyjechać? Jakie rzeczy zabrać dla dziecka?
Wystarczy przyjechać. Nie trzeba się umawiać, nigdy nie spotka się Pani z odmową przyjęcia. Proszę zabrać podstawowe środki higieny dla siebie, najważniejsze dokumenty: karta ciąży i badania. Wszystko co jest potrzebne dziecku w pierwszych dniach jest dostępne w szpitalu." Czyli co, koszule też dają? Jak tam pojedziemy to na pewno zapytam, ale tak jak dziewczyny wyżej myślałam o 3 sztukach. Ewentualnie 2 jeśli zakwalifikuję się do porodu w wodzie
To chyba ze strony Roztoki Zdecydowałaś się już, że chcesz tam rodzić? Ja dalej nie wiem gdzie, codziennie zmieniam zdanie Jak przyjdzie co do czego to pewnie pojadę tam, gdzie najbliżej

Cytat:
Jak robisz jako wierzch do ciasta to raczej bez żelatyny się nie da Poza tym i tak jej nie czuć, a przynajmniej śmietana się trzyma i nie opada

Lecę oglądać to o wózkach z DDTVN

Edytowane przez rinco
Czas edycji: 2012-02-24 o 20:49
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 20:48   #3040
aga_bre
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
ja właśnie wrąbałam popcorn maślany z mikrofali popijając prawie litrem coli bez cukru
Dobra dieta przyszłej mamy.

Ja dzisiaj zrobiłam sernik na zimno. Wujek gellwe pomógł.
Stary 2012-02-24, 20:51   #3041
Tacca
Zakorzenienie

Cytat:
Nigdy nie daję żelatyny...

Wsuwam pestki z dyni... cały czas bym coś dziś żarła...
Stary 2012-02-24, 20:52   #3042
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga_bre Pokaż wiadomość
Dobra dieta przyszłej mamy.
taaaa.... jako żywieniowec jestem z siebie dumna
Stary 2012-02-24, 20:55   #3043
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Ja wam nie pisałam ale jak byłam tydzień temu u ginki(bo nie było mojego doktorka) to ona mnie wysłała na psychoterapię do psychologaZe względu że M po chorobie,że ciąża grożąca porodem przedwczesnym,że byłam w szpitalu.Więc ja jej na to że jak będe chciała się wypłakać to pójdę na ploty do koleżanki.Kurnaa czy aż tak ze mną zle?

po Twoich postach nigdy bym nie powiedziała ze musisz iść do psychologa... no cóż może na żywo robisz inne wrażenie

Cytat:

anulka, zawstydzasz mnie
co do bitej śmietany - tylko i wyłącznie bez żelatyny...bita śmietana jak sama nazwa wskazuje to tylko śmietana żelatyna? to już nie to samo
co do proszku - zatem ja też w tym klubie - jak ja nienawidzę smaku proszku do pieczenia, robię zazwyczaj to samo wsypuję go minimalnie i modlę się żeby ciasto wyrosło

Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
Byłam w sklepie na większych zakupach, zrobiłam carbonarę na obiad poprawiłam bajaderką i ledwo siedzę

Kupiłam jednak 2 koszule, mam taki zestaw do szpitala 1 szlafrok + 3 koszule do kompletu

http://allegro.pl/show_item.php?item=2113764845
no no proszę jak ładnie poszło

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Czy wielocytowanie można robić dla dowolnej liczby postów czy jest jakieś ograniczenie? Bo właśnie przeczytałam chyba z 10 stron i sobie pozaznaczałam które posty chcę zacytować, a teraz widzę, że tych początkowych nie ma w okienku, tak jakby mi je wyciało - oco kaman?
jest limit 10 cytowań
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 21:01   #3044
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
jest limit 10 cytowań
Acha, to nie wiedziałam
Stary 2012-02-24, 21:03   #3045
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Pandzia - gratuluję córeczki!
Stokroteczka - Paulina Emilka - ślicznie!
Kism - ja też jestem bliźniakiem

Dziewczyny, z tymi koszulami to jest tak, że weźcie lepiej więcej, niż mniej (jeżeli oczywiście nie będziecie korzystać ze szpitalnych). Powód jest banalnie prosty - po porodzie tylko się biega i siusia i będziecie spocone jak myszy - organizm pozbywa się wody. Naprawdę po jednym dniu koszula nadaje się do prania, bo po prostu jest nieświeża. Ja nie mam kompletnie żadnych problemów z poceniem się, ale po porodzie ta woda to po prostu leci z człowieka, więc najlepiej mieć codziennie jedną na przebranie. Cały czas tylko będziecie biegać siusiu i tak się pocić, że będziecie całe mokre - całe!, nie tylko pachy. Jeszcze wystarczy, że maluch Wam dostanie żółtaczki i będziecie musiały zostać dzień, dwa dłużej w szpitalu, to 2 to naprawdę mało. Moim zdaniem, oczywiście.

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2012-02-24 o 23:00
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 21:09   #3046
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
Uomatko, aleście dziś naprodukowały, ledwo przebrnęłam
(...)
To chyba ze strony Roztoki Zdecydowałaś się już, że chcesz tam rodzić? Ja dalej nie wiem gdzie, codziennie zmieniam zdanie Jak przyjdzie co do czego to pewnie pojadę tam, gdzie najbliżej

Jak robisz jako wierzch do ciasta to raczej bez żelatyny się nie da Poza tym i tak jej nie czuć, a przynajmniej śmietana się trzyma i nie opada

Lecę oglądać to o wózkach z DDTVN
Wiesz co jeszcze nie do końca, ale na pierwszym miejscu jest właśnie Roztoka. Zobaczymy co wyjdzie w praniu, ale jeśli nadal będzie wszystko dobrze z małym to chciałabym rodzić właśnie tam, ze względu na poród w wodzie.

Coś mnie brzuszek pobolewa, a muszę jeszcze po męża jechać. Bo chyba nie mówiłam, ale odebrałam dziś nasze autko i na szczęście awaria nie była zbyt poważna i nie nadwyrężyła bardzo budżetu

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 21:35   #3047
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Wiesz co jeszcze nie do końca, ale na pierwszym miejscu jest właśnie Roztoka. Zobaczymy co wyjdzie w praniu, ale jeśli nadal będzie wszystko dobrze z małym to chciałabym rodzić właśnie tam, ze względu na poród w wodzie.
A wiesz jak się rodzi w wodzie? Tzn. czy trzeba się tego wcześniej uczyć czy po prostu przyjeżdzasz, wchodzisz do wanny i rodzisz? Sorki za głupie pytanie, ale kompletnie nie mam pojęcia jak to jest
Stary 2012-02-24, 21:56   #3048
Tacca
Zakorzenienie

Coś mi się spać chce...
Stary 2012-02-24, 22:01   #3049
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
A wiesz jak się rodzi w wodzie? Tzn. czy trzeba się tego wcześniej uczyć czy po prostu przyjeżdzasz, wchodzisz do wanny i rodzisz? Sorki za głupie pytanie, ale kompletnie nie mam pojęcia jak to jest
na pewno trzeba miec dobre wyniki moczu bez zadnych bakteri kolezanka rodzila w angli i powiedziala ze rewelacja taki porod

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

http://abcporod.pl/porod-w-wodzie
tutaj artykul na ten temat
Stary 2012-02-24, 22:05   #3050
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
na pewno trzeba miec dobre wyniki moczu bez zadnych bakteri kolezanka rodzila w angli i powiedziala ze rewelacja taki porod

to ja skopiuję jakie wymagania ma jeden szpital we Wrocławiu, w szoku byłam bo wydaje mi się to trochę przesadą... bo zastanawiam się jak przewidzieć te 2 tygodnie

"Pacjentka może podjąć decyzję o pozostaniu w wannie do końca porodu. Jeżeli kobieta planuje taki poród powinna wykonać badania umożliwiające lekarzowi zakwalifikowanie do porodu w wodzie, tj. stopień czystości pochwy, HBs, HCV, HIV, WR. Stopień czystości pochwy pobiera się w gabinecie ginekologicznym. Pozostałe badania można wykonać w laboratorium (laboratorium na terenie szpitala proponuje promocyjny pakiet niezbędnych badań). Należy pamiętać, że badania te należy wykonać nie później niż na 2 tygodnie przed spodziewanym terminem porodu."

Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 22:10   #3051
rozowa1987
Zadomowienie

ja ogolnie jestem za znievzuleniem zewnatoponowym i strasznie bym chciala miec taki porod bezbolesny,panicznie boje sie bolu ja mialam bardzo bolesne okresy takie ze mnie pogotowie bralo i mam uraz do bolow brzuchaale u nasz w szpitalach nie daja znieczulen tylko roztoka jedynie a tam moge nie miec z k m jechac jak mnie wezmie
Stary 2012-02-24, 22:13   #3052
Gaabbi
Wtajemniczenie

Ja zrezygnowałam z porodu w wodzie.
Słyszałam pochlebne opinie, ale te argumenty mnie zniechęciły:
1. woda musi mieć odpowiednią temperaturę. Jak się wychłodzi, to rodząca wychodzi z wanny i zmieniają wodę. W międzyczasie oczywiście może urodzić. W ostateczności, jak dzidziuś urodzi się w za zimnej wodzie, to później leży w inkubatorze.
2. wiadomo, że podczas porodu zdarza się, że można zanieczyścić wodę Wtedy jest procedura podobna jak powyżej czyt. wymiana wody.

Ja jednak zdecyduję się, jak już, na gaz rozweselający
Stary 2012-02-24, 22:18   #3053
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

O nieeeeee... zniechęciłam się
Stary 2012-02-24, 22:24   #3054
missmalezji
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie wiem jak jest w innych miastach,ale u mnie trzeba wcześniej dać znać, że chce się rodzić w wodzie, ponieważ wybrane położne są w tym kierunku przeszkolone, dodatkowo musi być pozwolenie od lekarza prowadzącego Widziałam poród w wodzie i uważam, że to bardzo fajna sprawa, dziecko zaraz po porodzie zatrzymuje sie na 10-20sek pod wodą, widać wtedy jak wspaniale czuje się w tym środowisku - pływa sobie, rusza nóżkami i rączkami..
Cytat:
Ja zrezygnowałam z porodu w wodzie.
Słyszałam pochlebne opinie, ale te argumenty mnie zniechęciły:
1. woda musi mieć odpowiednią temperaturę. Jak się wychłodzi, to rodząca wychodzi z wanny i zmieniają wodę. W międzyczasie oczywiście może urodzić. W ostateczności, jak dzidziuś urodzi się w za zimnej wodzie, to później leży w inkubatorze.
2. wiadomo, że podczas porodu zdarza się, że można zanieczyścić wodę Wtedy jest procedura podobna jak powyżej czyt. wymiana wody.

Ja jednak zdecyduję się, jak już, na gaz rozweselający
U nas problem chłodnej wody łatwo się rozwiązuje - jak woda wystygnie, odkręca się kran i dolewa ciepłej W wodzie jest termometr więc kontrolujemy temperaturę na bieżąco. Co do zanieczyszczenia wody - zdarza się ono najczęściej w końcowej fazie porodu podczas parcia, wtedy nijak wodę zmieniać Myślę,że wtedy lepiej pomyśleć o wypróżnieniu przed wejsciem do wanny - np podaniem czopka glicerynowego albo zrobieniem lekkiej lewatywy ( jak ja będę rodzić to na dzień dobry zafunduję sobie lewatywę żeby podczas parcia zamiast myśleć "o matko, wszyscy to widzą, wstyd mi!" , to skupić się na parciu ) . Natura jednak podczas porodu często podejmuje decyzję za nas i goni nas do kibelka
Gabi, spróbuj z gazem, u nas też jest, i żadna pacjentka jeszcze nie była zadowolona

A zapomniałam! Dla mnie najgorsze przy porodzie w wodzie jest to,że po porodzie trzeba i tak przejsc na łóżko porodowe by pozszywać ewentualne pęknięcia/ nacięcia albo urodzić łożysko...

Edytowane przez missmalezji
Czas edycji: 2012-02-24 o 22:28 Powód: ;) zapominalstwo
missmalezji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 22:32   #3055
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

GaTTa zamiast żelatyny, ja proponuję śmietan fix, bo przede wszystkim szybciej. Z Dr Oetkera dajesz 1torebeczkę na 250ml kremówki i wychodzi mega sztywna. Nie wiem, jak w przypadku innych firm, ale pewnie podobnie.

rinco da się bez żelatyny jak najbardziej!! Uwierz mi, wystarczy śmietan fix. Wypróbowałam to już mnóstwo razy, śmietana nie podcieka wodą,jest sztywna aż do całkowitego zjedzenia ciasta

Dasti80 no fajny zestaw kupiłaś. Też już muszę wziąć się za wyprawkę dla dziecka i dla siebie, bo jak z ubrankami szalałam, że mam już chyba za dużo, tak na resztę brak mi chęci

SzmaragdowyKotek myślę, że masz rację i to świętą rację. Przecież jak nam zostaną koszule to wykorzystamy je potem w domku.

Ja mam ciasta gotowe, jutro tylko polewa. Ugotowałam też zupę meksykańską, będzie jutro na kolację. Jestem z siebie bardzo dumna za to teraz okropnie bolą mnie plecy.
Aha, i miałam po południu kiepski humor, normalnie załamka, krzyczałam na męża, że to, że tamto, jestem teraz na siebie zła, że byłam taka niedobra. A to nie pierwszy raz Nie wiem co się ze mną ostatnio dzieje

---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ----------

Cytat:
Napisane przez missmalezji Pokaż wiadomość
Nie wiem jak jest w innych miastach,ale u mnie trzeba wcześniej dać znać, że chce się rodzić w wodzie, ponieważ wybrane położne są w tym kierunku przeszkolone, dodatkowo musi być pozwolenie od lekarza prowadzącego Widziałam poród w wodzie i uważam, że to bardzo fajna sprawa, dziecko zaraz po porodzie zatrzymuje sie na 10-20sek pod wodą, widać wtedy jak wspaniale czuje się w tym środowisku - pływa sobie, rusza nóżkami i rączkami..

U nas problem chłodnej wody łatwo się rozwiązuje - jak woda wystygnie, odkręca się kran i dolewa ciepłej W wodzie jest termometr więc kontrolujemy temperaturę na bieżąco. Co do zanieczyszczenia wody - zdarza się ono najczęściej w końcowej fazie porodu podczas parcia, wtedy nijak wodę zmieniać Myślę,że wtedy lepiej pomyśleć o wypróżnieniu przed wejsciem do wanny - np podaniem czopka glicerynowego albo zrobieniem lekkiej lewatywy ( jak ja będę rodzić to na dzień dobry zafunduję sobie lewatywę żeby podczas parcia zamiast myśleć "o matko, wszyscy to widzą, wstyd mi!" , to skupić się na parciu ) . Natura jednak podczas porodu często podejmuje decyzję za nas i goni nas do kibelka
Gabi, spróbuj z gazem, u nas też jest, i żadna pacjentka jeszcze nie była zadowolona

A zapomniałam! Dla mnie najgorsze przy porodzie w wodzie jest to,że po porodzie trzeba i tak przejsc na łóżko porodowe by pozszywać ewentualne pęknięcia/ nacięcia albo urodzić łożysko...
Czy podczas porodu w wodzie rodząca jest całkiem naga? Chyba bym się czuła dziwnie. Siedząc w wodzie nie, ale do niej wchodząc i z niej wychodząc. Wiem, że w dalszej części porodu będzie mi pewnie wszystko jedno, ale sama świadomość na początku...chyba nie dla mnie.

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-24, 22:36   #3056
missmalezji
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość

Czy podczas porodu w wodzie rodząca jest całkiem naga? Chyba bym się czuła dziwnie. Siedząc w wodzie nie, ale do niej wchodząc i z niej wychodząc. Wiem, że w dalszej części porodu będzie mi pewnie wszystko jedno, ale sama świadomość na początku...chyba nie dla mnie.
Możesz sobie przeznaczyć jakiś dłuższy i większy t-shirt i w nim wejsc do wody i zostać do samego porodu, ale jak sie dzidzia urodzi to zdjąć,żeby móć je przytulić do piersi

Stary 2012-02-24, 22:42   #3057
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

śliweńko czy to z Tobą pisałam o Tardyferonie? I mi napisałaś, że w ulotce pisze, że 1tabletkę codziennie lub co drugi dzień?? Faktycznie tak pisze!! A ja mam brać dwie dziennie!! Może dlatego tak dziwnie się czuję. Nie mam mega biegunki, ale lekkie rozwolnienie jest, chodzę kilka razy dziennie i okropnie szczypie i boli mnie ...odbyt...nie wiem czy mam się tym przejmować, ale się przejmuję i to bardzo, już nawet pomyślałam, że mam hemoroidy

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

Cytat:
Możesz sobie przeznaczyć jakiś dłuższy i większy t-shirt i w nim wejsc do wody i zostać do samego porodu, ale jak sie dzidzia urodzi to zdjąć,żeby móć je przytulić do piersi
Aha, to już lepiej brzmi. A ja nawet nie wiem, czy u nas jest w ogóle możliwość rodzenia w wodzie.

Jak myślicie, czy taka koszula będzie wygodna??http://allegro.pl/koszula-koszulka-n...124727060.html No i wiecie...nie rozchyli się, kiedy nie będę tego chciała?? Czy może lepsza taka z guziczkami?

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
Stary 2012-02-24, 22:44   #3058
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:

To ja już sama nie wiem. Ja te informacje mam również od położnej
Mówisz, że gaz nic nie daje? To bez sensu w ogóle próbować.
Na teraz, to ja się w ogóle zastanawiam, gdzie rodzić
Stary 2012-02-24, 22:47   #3059
missmalezji
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
śliweńko czy to z Tobą pisałam o Tardyferonie? I mi napisałaś, że w ulotce pisze, że 1tabletkę codziennie lub co drugi dzień?? Faktycznie tak pisze!! A ja mam brać dwie dziennie!! Może dlatego tak dziwnie się czuję. Nie mam mega biegunki, ale lekkie rozwolnienie jest, chodzę kilka razy dziennie i okropnie szczypie i boli mnie ...odbyt...nie wiem czy mam się tym przejmować, ale się przejmuję i to bardzo, już nawet pomyślałam, że mam hemoroidy

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

Aha, to już lepiej brzmi. A ja nawet nie wiem, czy u nas jest w ogóle możliwość rodzenia w wodzie.

Jak myślicie, czy taka koszula będzie wygodna??http://allegro.pl/koszula-koszulka-n...124727060.html No i wiecie...nie rozchyli się, kiedy nie będę tego chciała?? Czy może lepsza taka z guziczkami?
Szczerze? niesforne uciekają z koszuli Lepiej z guziczkami

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ----------

Cytat:
To ja już sama nie wiem. Ja te informacje mam również od położnej
Mówisz, że gaz nic nie daje? To bez sensu w ogóle próbować.
Na teraz, to ja się w ogóle zastanawiam, gdzie rodzić
Gabi nie chciałam Ci namieszać, poprostu mówię jak u mnie jest
I czasem robi się wielkie problemy z niczego, wystarczy odrobina dobrej woli by poprawić pacjentce komfort. Moim zdaniem gaz to bujda na resorach.

Stary 2012-02-24, 22:49   #3060
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Szczerze? niesforne uciekają z koszuli Lepiej z guziczkami

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ----------

Gabi nie chciałam Ci namieszać, poprostu mówię jak u mnie jest
I czasem robi się wielkie problemy z niczego, wystarczy odrobina dobrej woli by poprawić pacjentce komfort. Moim zdaniem gaz to bujda na resorach.
Hehe, no właśnie tak może się zdarzyć
A co do rozmiaru, to jestem już całkiem głupia, jaki kupić. Do porodu 1 większą, a na po porodzie 2-3 mniejsze?? Jeden X czy dwa X albo może trzy X?

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości