|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku? | |||
| Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. |
|
0 | 0% |
| Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. |
|
0 | 0% |
| Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. |
|
0 | 0% |
| Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. |
|
2 | 3,39% |
| Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
2 | 3,39% |
| Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. |
|
4 | 6,78% |
| Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. |
|
22 | 37,29% |
| Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. |
|
15 | 25,42% |
| Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. |
|
6 | 10,17% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
8 | 13,56% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Cytat:
![]() Mąż,chłopak,przyjaciel wszystko jedno,chłop z którym żyjesz
|
|
|
|
|
#3032 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Agata, baaaardzo Ci dziękuję
Jak widać na Twoim przykładzie, da się bez Zrobię sobie dzisiaj ciasto i budyń, tak jak piszesz. Jutro przełożę, wstawię do lodówki i na popołudnie będzie jak znalazł ![]() Ja też bardzo nie lubię dodawać proszku do pieczenia, bo to samo zło W sensie sama chemia ![]() anulka, zawstydzasz mnie
Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-02-24 o 20:10 |
|
|
|
#3033 |
|
Zakorzenienie
|
O w życiu! Bita śmietana z żelatyną? Fuj!
|
|
#3034 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja
mogłabym napisac jeszcze parę innych rzeczy ale że to nie ta pora itp. lub mogę kogos urazić to sie powstrzymuję.Poza tym po co mi psycholog,wystarczy parę stron tutaj przeczytać i poprawia mi się humor Lub posłuchac młodego jakimi tekstami sypie
|
|
|
|
#3035 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja robię tak śmietana 30-36% ubijam na niskich obrotach dodając cukier, aż będzie sztywna, a na sam koniec żeby była jeszcze bardziej sztywna dodaję rozpuszczoną żelatynę w ciepłej wodzie troszkę przestudzoną, ubijam chwilkę żeby się masło nie zrobiło
|
||
|
|
|
#3036 |
|
Wtajemniczenie
|
edycja
Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-02-24 o 20:43 |
|
|
|
#3037 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam w sklepie na większych zakupach, zrobiłam carbonarę na obiad
poprawiłam bajaderką i ledwo siedzę ![]() Kupiłam jednak 2 koszule, mam taki zestaw do szpitala 1 szlafrok + 3 koszule do kompletu http://allegro.pl/show_item.php?item=2113764845
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... Edytowane przez Dasti80 Czas edycji: 2012-02-24 o 20:40 |
|
|
|
#3038 |
|
Zakorzenienie
|
Wy tak o tych karpatkach,a to jakaś wyższa szkoła jazdy dla mnie :
![]() Dlatego ja zrobiłam ciasto jogurtowe Takie rzeczy przynajmniej mi wychodzą
|
#3039 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Uomatko, aleście dziś naprodukowały, ledwo przebrnęłam
Czy wielocytowanie można robić dla dowolnej liczby postów czy jest jakieś ograniczenie? Bo właśnie przeczytałam chyba z 10 stron i sobie pozaznaczałam które posty chcę zacytować, a teraz widzę, że tych początkowych nie ma w okienku, tak jakby mi je wyciało - oco kaman? ![]() W każdym razie z tego co pamiętam to: Nie strasznie tą zmianą płci, my już się tak nastawiliśmy na chłopaka, że byłby niezły szok jakby wyszła dziewczynka. Ale to jeszcze nic, najgorsze, że byśmy się chyba pozabijali o imię, bo nam się dla dziewczynek całkiem inne podobają i nie wiem czy byliśmy w stanie w ciągu 2 tygodni na coś sensownego się zdecydować ![]() Nasze dziecię (i ile nie wyjdzie wcześniej) to będzie bliźniakim i ja się cieszę, bo bliźniaki są fajne, mam paru znajomych spod tego znaku i wszyscy są sympatyczni Jak wyjdzie wcześniej to będzie byczek, też może być ![]() Ja dziś też ledwo wysiedziałam w pracy, ale prawie nic nie zrobiłam. Normalnie odkąd mam wizję L4 przed sobą to straciłam całkowicie motywację to robienia czegokolwiek, bo i tak nie skończę ![]() Więcej nie pamiętam co pisałyście wcześniej, odpisuję dalej ![]() Cytat:
Będę dzwonić Cytat:
A taki Seka czy Tako owszem ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zdecydowałaś się już, że chcesz tam rodzić? Ja dalej nie wiem gdzie, codziennie zmieniam zdanie Jak przyjdzie co do czego to pewnie pojadę tam, gdzie najbliżej Jak robisz jako wierzch do ciasta to raczej bez żelatyny się nie da Poza tym i tak jej nie czuć, a przynajmniej śmietana się trzyma i nie opada ![]() Lecę oglądać to o wózkach z DDTVN
Edytowane przez rinco Czas edycji: 2012-02-24 o 20:49 |
|||||
|
|
|
#3040 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja dzisiaj zrobiłam sernik na zimno. Wujek gellwe pomógł.
|
|
#3041 |
|
Zakorzenienie
|
Nigdy nie daję żelatyny...
Wsuwam pestki z dyni... cały czas bym coś dziś żarła...
|
|
|
|
#3042 |
|
Zakorzenienie
|
taaaa.... jako żywieniowec jestem z siebie dumna
|
#3043 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
żelatyna? to już nie to samoco do proszku - zatem ja też w tym klubie - jak ja nienawidzę smaku proszku do pieczenia, robię zazwyczaj to samo wsypuję go minimalnie i modlę się żeby ciasto wyrosło ![]() Cytat:
![]() jest limit 10 cytowań |
|||
|
|
|
#3044 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3045 |
|
Wtajemniczenie
|
Pandzia - gratuluję córeczki!
![]() Stokroteczka - Paulina Emilka - ślicznie! ![]() Kism - ja też jestem bliźniakiem ![]() Dziewczyny, z tymi koszulami to jest tak, że weźcie lepiej więcej, niż mniej (jeżeli oczywiście nie będziecie korzystać ze szpitalnych). Powód jest banalnie prosty - po porodzie tylko się biega i siusia i będziecie spocone jak myszy - organizm pozbywa się wody. Naprawdę po jednym dniu koszula nadaje się do prania, bo po prostu jest nieświeża. Ja nie mam kompletnie żadnych problemów z poceniem się, ale po porodzie ta woda to po prostu leci z człowieka, więc najlepiej mieć codziennie jedną na przebranie. Cały czas tylko będziecie biegać siusiu i tak się pocić, że będziecie całe mokre - całe!, nie tylko pachy. Jeszcze wystarczy, że maluch Wam dostanie żółtaczki i będziecie musiały zostać dzień, dwa dłużej w szpitalu, to 2 to naprawdę mało. Moim zdaniem, oczywiście.
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-02-24 o 23:00 |
|
|
|
#3046 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Coś mnie brzuszek pobolewa, a muszę jeszcze po męża jechać. Bo chyba nie mówiłam, ale odebrałam dziś nasze autko i na szczęście awaria nie była zbyt poważna i nie nadwyrężyła bardzo budżetu
|
|
#3047 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sorki za głupie pytanie, ale kompletnie nie mam pojęcia jak to jest
|
|
|
|
|
#3048 |
|
Zakorzenienie
|
Coś mi się spać chce...
|
|
|
|
#3049 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- http://abcporod.pl/porod-w-wodzie tutaj artykul na ten temat
|
|
#3050 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() "Pacjentka może podjąć decyzję o pozostaniu w wannie do końca porodu. Jeżeli kobieta planuje taki poród powinna wykonać badania umożliwiające lekarzowi zakwalifikowanie do porodu w wodzie, tj. stopień czystości pochwy, HBs, HCV, HIV, WR. Stopień czystości pochwy pobiera się w gabinecie ginekologicznym. Pozostałe badania można wykonać w laboratorium (laboratorium na terenie szpitala proponuje promocyjny pakiet niezbędnych badań). Należy pamiętać, że badania te należy wykonać nie później niż na 2 tygodnie przed spodziewanym terminem porodu."
|
|
#3051 |
|
Zadomowienie
|
ja ogolnie jestem za znievzuleniem zewnatoponowym i strasznie bym chciala miec taki porod bezbolesny,panicznie boje sie bolu ja mialam bardzo bolesne okresy takie ze mnie pogotowie bralo i mam uraz do bolow brzucha
ale u nasz w szpitalach nie daja znieczulen tylko roztoka jedynie a tam moge nie miec z k m jechac jak mnie wezmie
|
#3052 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja zrezygnowałam z porodu w wodzie.
Słyszałam pochlebne opinie, ale te argumenty mnie zniechęciły: 1. woda musi mieć odpowiednią temperaturę. Jak się wychłodzi, to rodząca wychodzi z wanny i zmieniają wodę. W międzyczasie oczywiście może urodzić. W ostateczności, jak dzidziuś urodzi się w za zimnej wodzie, to później leży w inkubatorze. 2. wiadomo, że podczas porodu zdarza się, że można zanieczyścić wodę Wtedy jest procedura podobna jak powyżej czyt. wymiana wody.Ja jednak zdecyduję się, jak już, na gaz rozweselający |
|
|
|
#3053 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3054 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Widziałam poród w wodzie i uważam, że to bardzo fajna sprawa, dziecko zaraz po porodzie zatrzymuje sie na 10-20sek pod wodą, widać wtedy jak wspaniale czuje się w tym środowisku - pływa sobie, rusza nóżkami i rączkami.. Cytat:
W wodzie jest termometr więc kontrolujemy temperaturę na bieżąco. Co do zanieczyszczenia wody - zdarza się ono najczęściej w końcowej fazie porodu podczas parcia, wtedy nijak wodę zmieniać Myślę,że wtedy lepiej pomyśleć o wypróżnieniu przed wejsciem do wanny - np podaniem czopka glicerynowego albo zrobieniem lekkiej lewatywy ( jak ja będę rodzić to na dzień dobry zafunduję sobie lewatywę żeby podczas parcia zamiast myśleć "o matko, wszyscy to widzą, wstyd mi!" , to skupić się na parciu ) . Natura jednak podczas porodu często podejmuje decyzję za nas i goni nas do kibelka ![]() Gabi, spróbuj z gazem, u nas też jest, i żadna pacjentka jeszcze nie była zadowolona A zapomniałam! Dla mnie najgorsze przy porodzie w wodzie jest to,że po porodzie trzeba i tak przejsc na łóżko porodowe by pozszywać ewentualne pęknięcia/ nacięcia albo urodzić łożysko... Edytowane przez missmalezji Czas edycji: 2012-02-24 o 22:28 Powód: ;) zapominalstwo |
||
|
|
|
#3055 | |
|
Wtajemniczenie
|
GaTTa zamiast żelatyny, ja proponuję śmietan fix, bo przede wszystkim szybciej. Z Dr Oetkera dajesz 1torebeczkę na 250ml kremówki i wychodzi mega sztywna. Nie wiem, jak w przypadku innych firm, ale pewnie podobnie.
rinco da się bez żelatyny jak najbardziej!! Uwierz mi, wystarczy śmietan fix. Wypróbowałam to już mnóstwo razy, śmietana nie podcieka wodą,jest sztywna aż do całkowitego zjedzenia ciasta Dasti80 no fajny zestaw kupiłaś. Też już muszę wziąć się za wyprawkę dla dziecka i dla siebie, bo jak z ubrankami szalałam, że mam już chyba za dużo, tak na resztę brak mi chęci SzmaragdowyKotek myślę, że masz rację i to świętą rację. Przecież jak nam zostaną koszule to wykorzystamy je potem w domku. Ja mam ciasta gotowe, jutro tylko polewa. Ugotowałam też zupę meksykańską, będzie jutro na kolację. Jestem z siebie bardzo dumna za to teraz okropnie bolą mnie plecy. Aha, i miałam po południu kiepski humor, normalnie załamka, krzyczałam na męża, że to, że tamto, jestem teraz na siebie zła, że byłam taka niedobra. A to nie pierwszy raz Nie wiem co się ze mną ostatnio dzieje ![]() ---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- Cytat:
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
#3056 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3057 | |
|
Wtajemniczenie
|
śliweńko czy to z Tobą pisałam o Tardyferonie? I mi napisałaś, że w ulotce pisze, że 1tabletkę codziennie lub co drugi dzień?? Faktycznie tak pisze!! A ja mam brać dwie dziennie!! Może dlatego tak dziwnie się czuję. Nie mam mega biegunki, ale lekkie rozwolnienie jest, chodzę kilka razy dziennie i okropnie szczypie i boli mnie ...odbyt...nie wiem czy mam się tym przejmować, ale się przejmuję i to bardzo, już nawet pomyślałam, że mam hemoroidy
---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Cytat:
Jak myślicie, czy taka koszula będzie wygodna??http://allegro.pl/koszula-koszulka-n...124727060.html No i wiecie...nie rozchyli się, kiedy nie będę tego chciała?? Czy może lepsza taka z guziczkami?
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
#3058 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mówisz, że gaz nic nie daje? To bez sensu w ogóle próbować. Na teraz, to ja się w ogóle zastanawiam, gdzie rodzić
|
|
|
|
|
#3059 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
niesforne uciekają z koszuli Lepiej z guziczkami ![]() ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Cytat:
I czasem robi się wielkie problemy z niczego, wystarczy odrobina dobrej woli by poprawić pacjentce komfort. Moim zdaniem gaz to bujda na resorach. |
||
|
|
|
#3060 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tak może się zdarzyć A co do rozmiaru, to jestem już całkiem głupia, jaki kupić. Do porodu 1 większą, a na po porodzie 2-3 mniejsze?? Jeden X czy dwa X albo może trzy X?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:24.

jest przed 22, a Ty takie rzeczy 

poprawiłam bajaderką i ledwo siedzę 

ale u nasz w szpitalach nie daja znieczulen tylko roztoka jedynie a tam moge nie miec z k m jechac jak mnie wezmie

za to teraz okropnie bolą mnie plecy.