|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku? | |||
| Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. |
|
0 | 0% |
| Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. |
|
0 | 0% |
| Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. |
|
0 | 0% |
| Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. |
|
2 | 3,39% |
| Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
2 | 3,39% |
| Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. |
|
4 | 6,78% |
| Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. |
|
22 | 37,29% |
| Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. |
|
15 | 25,42% |
| Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. |
|
6 | 10,17% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
8 | 13,56% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
ja zebrałam część suchych rzeczy - i już jeden koszyczek do uprasowania mam, ale nie chce mi się na raty, wolę poczekać aż reszta wyschnie.....najwięcej będzie roboty z prześcieradłami
|
|
|
|
#3212 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Ja cały czas szukam używanej Bartatiny i chcę do niej dokupić fotelik MaxiCosi, bo zamierzamy z małym często jeździć, a jakoś te wózki, które znajduję mają okropne foteliki. Fyn też nam się bardzo podoba (już o tym pisałam
), ale jednak chcę mieć gondolę na paskach, a spacerówkę później kupię porządną. Moja akcja wyprawkowa zacznie się za 2-3 tygodnie, gdy skończy się remont i się wprowadzimy. Wtedy troszkę odpocznę i będę mogła skupić się na malutkim.Co do aktywności to ja chcę na kręgle ![]() :p rosi:![]() , a mąż z małym by już na basen pojeździł, więc myślę, że nie będzie źle. Tym bardziej, że w góry mamy 1h jazdy, więc to także nas nie odstrasza.
|
|
|
|
#3213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też nosidełko i w teren A bieganie z wózkiem lepsze niż nic
|
|
#3214 |
|
Zadomowienie
|
Ależ tu dzisiaj cicho, a ja się taaaaaaak nudzę. Mój mąż też dzisiaj wyjechał.
Słyszałyście o tym, że już w siódmym miesiącu powinno się smarować sutki maścią żeby uniknąć zapalenia, które może pojawić się po ciąży??? Moja siostra poleca tę maść. http://www.miralex.pl/pl/lekarz/nasz...ia/maltan.html Edytowane przez Ewunia_1984 Czas edycji: 2012-02-26 o 15:49 |
|
|
|
#3215 |
|
Zakorzenienie
|
słuchajcie, poszłam na spacer z psem, wróciłam i poszłam siusiu. Nagle patrzę, a tu na papierze na glut, trochę galaretowaty, w kolorze śluzu który normalnie jest w nadmiarze w ciąży. Z tym, że śluz to śluz a to miało inną konsystencję - ma któraś pojęcie co to? No bo chyba nie czop śluz, bo to stanowczo za wcześnie na niego....
|
#3216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3217 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niczego się nie smaruje, to taka sama bzdura jak to, że brodawki należy "hartować" przed karmieniem . MALTAN polecam, jest boski, cudowny, niesamowity i uchronił moje sutki przed masakrą Tylko on jeden mi się sprawdził, więc naprawdę polecam! Mimo kosmosów z karmieniem, które opisywałam na forum, dzięki tej maści nigdy nie miałam problemów z sutkami. Radzę OD RAZU kupić i wziąć na porodówkę ze sobą, nie czekać na wyjście do domu! Smarować sutki po każdym karmieniu na początek - nawet jak nic nie boli, profilaktycznie. Zawsze dziecko zrobi nam jakieś małe urazy, więc będą się błyskawicznie goić, zanim zrobi się z piersi krwawa miazga. Maść jest wygodna w użyciu, bo nie trzeba jej zmywać przed karmieniem, więc nie ma problemu.
|
|
#3218 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wróciłam,zawiozłam M i zajadam ciasteczka
|
|
|
|
|
#3219 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już po zakupach... Zmachałam się... Kupiliśmy tylko 12 doniczek... W LM nie było desek do prasowania ani ręczników... Szok...
|
|
|
|
#3220 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A co do aktywności, to ja dziś odkurzyłam i zmyłam podłogę. Wcześniej zrobiłam kilometry w poszukiwaniu armatury. Już mi się ulewa od wybierania głupich baterii do łazienki I koniec na dzisiaj.
|
|
|
#3221 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W LM byłam tydzień temu i były ładne ręczniki i deski oglądałam, pojechaliśmy dziś kupić i puupa blada... Z wrażenia zapomniałam małża na farby zaciągnąć, bo chciałam mu kolory do sypialni pokazać. ---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ---------- Cytat:
Edytowane przez Tacca Czas edycji: 2012-02-26 o 18:18 |
||
|
|
|
#3222 |
|
Raczkowanie
|
tacca ja ostatnio zauwazylam ze tez mam problemy z pamiecia/koncentracja w ciazy chyba tak sie juz ma
|
|
|
|
#3223 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie to raz totalne zaćmienie, chowanie dziwnych rzeczy do lodówki, a później mózg mi śmiga jakby na potrójnych obrotach...
|
|
|
|
#3224 |
|
Zakorzenienie
|
ta Miazga mi się najbardziej spodobała
|
|
|
|
#3225 |
|
Zakorzenienie
|
Tia... Normalnie zobaczyłam to oczami duszy i normalnie biust mnie zaczął boleć... A już byłam pozytywnie nastawiona...
|
|
|
|
#3226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może to jest bujda, tak jak Kotek napisała, ale chyba wolałabym się profilaktycznie zabezpieczyć, nawet jeśli tylko dla spokoju własnego serca...
|
|
|
|
|
#3228 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3229 |
|
Zakorzenienie
|
nie sprawdzę teraz bo szafa folią zakryta bo remont, a w szafie mam cały ekwipunek
|
#3230 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki!
|
|
|
|
#3231 |
|
Zadomowienie
|
Ja już maść kupiłam i mam zamiar smarować. Na ulotce jest napisane, że należy smarować 2 miesiące wcześniej. Koleżanka mojej siostry niczym wcześniej nie smarowała i po porodzie miała jakieś zapalenie, że tylko wyła z bólu dlatego moja siostra zabezpieczyła się i smarowała piersi tą maścia i nie miała żadnych problemów.
|
|
|
|
#3232 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja za to zauważyłam, że od kilku dni mam jakiś taki bardzo twardy brzuch, cały brzuch. Wcześniej takiego nie miałam. A teraz taka skóra napięta jak na piłce lekarskiej. Mam wrażenie, że zaraz pęknie. Wy też tak macie? Chciałabym, żeby był już 6 marca, wtedy mam wizytę u ginki. |
|
|
|
|
#3233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to nie zależy tylko od smarowania może też dziecko źle chwytać w poradniku co mam na temat karmienia pisze by robić ćwiczenia od III trymestru ćwiczenia Hoffmana - dwoma palcami chwyć brodawkę i rozciągaj ją delikatnie w przeciwnych kierunkach, w poziomie i w pionie, ćwicz 2–3 razy dziennie, robiąc po 10 ruchów w każdą stronę
|
|
#3234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie wciągnęłam budyń śmietankowy, taki z masełkiem i żółtkiem. Pycha!
|
|
|
#3235 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A my wsunęliśmy bułeczkę z pasztetem, serkiem i pieczarkami...
|
|
|
|
|
#3237 |
|
Zakorzenienie
|
ja za to zrobiłam zapiekankę z ryby i warzyw i odrobiny sera...wyszła pychotka
|
|
|
|
#3238 | |||
|
Zakorzenienie
|
ja też słyszałam, że jak już cos to 2 tygodnie przed porodem
Także mój czop powinien być dalej na swoim miejscu a nie ...![]() Cytat:
Ja wizytę mam 9 marca. Cytat:
Nie cierpię masła, bleee, ani margaryny, także dla mnie to dosyć odważna koncepcja ![]() ---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ---------- Cytat:
ooo, a jak? Napisz przepis proszę
|
|
#3239 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A to nie dotyczy czasem kobiet, które mają tzw. wklęsłe brodawki? Wtedy wiem, że rzeczywiście takie ćwiczenia są zalecane i bardzo potrzebne, bo dziecko nie jest w stanie dobrze złapać piersi. Po jakie licho wyciągać brodawki, jeżeli są wypukłe i dziecko nie będzie miało żadnego problemu z chwytaniem? Ja np. mam taki biust, jak usłyszałam na porodówce: "idealny do karmienia" . A z sutkami to naprawdę trzeba ostrożnie, bo właśnie wiem, że nawet na porodówkach położne zalecają czasem masowanie sutków, jak poród nie postępuje, bo wydziela się oksytocyna.
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-02-26 o 20:44 |
|
|
|
|
#3240 |
|
Raczkowanie
|
Ponoć masowanie sutków powoduje wydzielanie oksytocyny :/
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:32.

), ale jednak chcę mieć gondolę na paskach, a spacerówkę później kupię porządną. Moja akcja wyprawkowa zacznie się za 2-3 tygodnie, gdy skończy się remont i się wprowadzimy. Wtedy troszkę odpocznę i będę mogła skupić się na malutkim.
:p rosi:
Tylko że lato też nie będzie jakieś szałowe pod względem aktywności, bo ani na rowerze nie pojeżdżę, ani w góry w nie pochodzę, ani nie popływam kajakiem... W sumie chyba jedyną moją aktywnością będzie bieganie z wózkiem - dobre i to
Ale spoko, za rok już nie ma zmiłuj, kupimy nosidełka i będziemy się plątać we trójkę