|
|
#91 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: poszukiwany lekki, kwiatowy - bez cytrusów
Z kwiatowych zapachow lubie Jesus del Pozo- In white, zdaje sie ze jest teraz znowu w promocji w Super Pharm
Na mnie jest bardzo trwaly Cos mi swita ze troche jest on podobny do zapachu Eclat z Oriflame...Raczej kojarzy mi sie z elegancja, dlatego uzywam go na bardziej oficjalne okazje
|
|
#92 |
|
Przyczajenie
|
hm, proponuję Ci Kate by Kate Moss <3 przepiękny zapach, słodki, ale nie do przesady, lekki, kwiatowy - myślę, że taki, jakiego szukasz
i kosztuje coś koło 120-150 zł ![]() a btw - jak się daje buźki [emotikonki] w komentarzu? ;o |
|
|
|
|
#93 |
|
Zadomowienie
|
Wyciągam wątek, może nietypowo o tej porze roku ale szukam perfum na prezent siostrze. Podobały jej się woda bzowa od YR ale była nietrwała, z serii essence jaśmin ale też szybko znikał. Teraz ma piątą alejkę i jej się podoba i jest trwała. Ja bym chciała znaleźć coś podobnego. I nie wiem co... bo to nie do końca mój typ perfum. Powinny być przede wszystkim kwiatowe ale nie za słodkie. Na pewno bez aldehydów generalnie zwiewne lekkie ale trwałe (wiadomo to sprawa indywidualna ale niektóre powszechnie mają zła sławę
). Może macie jakieś typy?---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- fragrantica podaje jako podobny typ Vera Wang- Vera Wang, ktoś może to ma ? |
|
|
|
|
#94 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kwiatowe perfumy na lato
Miałam Idylle edp - same białe kwiaty, jeśli ktoś lubi, bardzo ładne...trwałość dobra.
|
|
|
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jaśminowe są też Lovely Blossom Armand Basi. Z innych, bez dominującego jaśminu, może Moment du Boncheur - piękna, świeża róża, delikatna, ale trwała, idealna na lato, albo Mon Jasmin Noir? Poza tym apachy marki Orlane - właśnie testuję i Muguet (podobne do Cerruti 1881) oraz Coquelicot mogłyby jej się spodobać. A może inne zapachy z serii AA? Np. Tiare Mimosa albo Cherry Blossom? |
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Zadomowienie
|
dałam jej kiedyś miniaturkę ale w ogóle chemii między nimi nie było, kurzyła się an półce
.---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- PP za mało kwiatowy będzie, CH 212 muszę jeszcze potestować dzięki za typ.---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Cytat:
) Pozostałe muszę poniuchać dzięki za typy.aaaa i mogę kapkę Theoremy odstąpić. |
|
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
Carla Fracci - Giselle??
Niesamowicie trwale, kwiatowe, slodki, ale bez przesady. Anais Anais, Eden - Cacharel?? Beauty - C.Klein?? Eau de Fleurs Neroli - Chloe?? Summer Hill - Crabtree & Evelyn? Z nizszej polki, ale bardzo fajny i trwaly zapach: Intimately Beckham Night - David & Victoria Beckham?? Le Parfum - Elie Saab?? Flora - Gucci?? Ophelia - Heeley?? Amour Florale - Kenzo?? Rose - Paul Smith?? (jesli lubi roze) Blanc - S.T.Dupont?? Sheer Veil - V.Wang?? Ktoras Stella, cos z TBS?? Rozane Flowerbomby?? Rozne wersje Paris od YSL?? Tyle przyszlo mi do glowy z kat. kwiatowe ![]() Wiekszosc mialam/mam i sa ok. (nawet jesli kategoria kwiatowa to nie do konca moja milosc )
|
|
|
|
|
#100 |
|
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Ja jeszcze od siebie dorzucę Pleasures, Pure Poison, Bvlgari pour Femme
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
|
|
|
#101 |
|
Zadomowienie
|
dzięki za wszystkie typy, jakoś poszperam po perfumeryjnych półkach za wymienionymi tytułami. W sumie ciężko jest komuś sprezentować perfumy, będę to jakoś robić chyba podstępem, może jakieś sample podrzucę jej czy jakoś tak...
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
|
Odświeżam wątek, bo poszukuję kwiatowego zapachu. Nie musi być na lato.
Wymagania: bez lilii, lawendy, kokosa, patchouli, skóry, tytoniu, oudu i tłustej róży, chociaż róża może w nich być. Żadne wodne, ozonowe, pudrowe, cytrusowe, z wychodzącym mydełkiem i inne homeopatyczne kwiatuszki - to mają być kwiaty z przytupem o intensywności i charakterze Gio Armaniego lub Amarige Givenchy. Nie może być to również coś co mam ani coś co miałam. Lista posiadanych pachnideł znajduje się tam -> http://www.fragrantica.com/member/169194/ Czy coś takiego istnieje?
"Jedna z najbardziej podstawowych reguł przetrwania na dowolnej planecie nakazuje nigdy nie drażnić kogoś ubranego w czarną skórę*. *Właśnie dlatego protestujący przeciwko noszeniu przez ludzi skór zwierząt nie wiedzieć czemu nie rzucają farbą w Aniołów Piekieł." - Terry Pratchett |
|
|
|
|
#103 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Albo Galliano edp? Ten jest imo najlepszy z całej trójki (a paczuli nie jest dosłowne w ogóle).
"Śnił mi się koszmar. Przerost biurokracji w państwie, gdzie niedawno ukończono likwidację analfabetyzmu". "Człowiek z człowiekiem się nie zejdzie, ale góra z górą zawsze". Stanisław Jerzy Lec Obłąkane Retorty Ż ≠ RZ
U ≠ Ó KS ≠ X!! |
|
|
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
Karki, może Michael Kors, maksymalnie kwiatowe w typie Amarige.
|
|
#105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
frezja frezja, frezja, frezjaMiss Dior Cherie L`Eau gardenia ,gardenia, gardenia ![]() a i jeszcze AA Jasminora jasmin, jaśmin, błoto ![]() Wlazłam na linka i dostałam oczopląsu ..... A Smoka masz EDP czy EDT podobno EDT jest kwiatowa Edytowane przez neska951 Czas edycji: 2012-02-25 o 19:44 |
|
|
|
|
|
#106 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dzięki.
Cytat:
Love in Black - na mnie nie dosyć, że jest pudrowy, to jeszcze koszmarny. Chociaż jak zobaczyłam nazwę, to mało butów nie pogubiłam, tak szybko biegłam testować. ![]() Na mnie Galliano to nic innego jak seler z lawendą na aldehydach. O. Nie znam. Dzięki. Cytat:
![]() Przecież to mikro-zbiorek w porównaniu z innymi. ![]() ---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- Mam EDT.
"Jedna z najbardziej podstawowych reguł przetrwania na dowolnej planecie nakazuje nigdy nie drażnić kogoś ubranego w czarną skórę*. *Właśnie dlatego protestujący przeciwko noszeniu przez ludzi skór zwierząt nie wiedzieć czemu nie rzucają farbą w Aniołów Piekieł." - Terry Pratchett |
||
|
|
|
|
#107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No tak bez przytupu, ale kwiatuchowate bez tych wszystkich aromatów których nie chcesz. O jaki przytup konkretnie chodzi? Bo dla mnie super kwiatowa z przytupem jest klasyczna trucizna. W Smoku EDT lavenda ![]() |
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A reszta, czyli to co było, nazbierała się przez wiele lat. W jednym czasie nigdy nie miałam więcej niż 50 flakonów. Trucizna dla mnie jest słodko-drzewno-kadzidlana. Nie kwiatowa. Znasz Gio Armaniego? To dla mnie właśnie są idealne kwiaty z "przytupem". Podobnie jak Blonde Versace, ale tylko w formie perfum. "Przytup" = MOC, głębia, przestrzeń i brak ogona gdy aplikowane są w małych ilościach. Nie nastawiaj się za bardzo na tę lawendę, bo jak do tej pory wszystkie znane mi użytkowniczki Smoka dziwią się, że ona na mnie wychodzi. Bo chyba jest to efekt migdałów, które na mnie tak potrafią ewoluować.
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To się nazywa pech. A nazwa Love in Black rzeczywiście świetna. Tak się jeszcze zastanawiałam: idąc po linii FdB może Bois Oriental? Albo takie cóś: http://www.fragrantica.com/perfume/G...oire-9345.html Na mnie to przede wszystkim irys (i róża; ciemna ale sucha, jakby krystaliczna) oraz nuty drzewne. Amarige toto nie jest, ale na pewno bardziej skomplikowany od większości dzisiejszych kfiatuszkowców. Trochę, jak Ambar del Pozo bez pudru i takiej ilości słodyczy.Pomyślałam jeszcze o tym: http://www.fragrantica.com/perfume/I...ines-4767.html Tu już pojawia się więcej z ducha podanych przez Ciebie przykładów. Zapach jest miły, szyprowo kręcący w nosie, kwiatowo-drzewny. Tylko to paczuli.. jakkolwiek nie będące ani stęchłą piwnicą ani Angelem. ![]() Na razie to wszystko, co chodzi mi po głowie (no i zawsze to kolejna porcyjka propozycji ).edit: Zapomniałam dodać: przy Le Temps de Reines nie sugeruj się nutami za bardzo, bo kwiatów tam całkiem sporo! ).
"Śnił mi się koszmar. Przerost biurokracji w państwie, gdzie niedawno ukończono likwidację analfabetyzmu". "Człowiek z człowiekiem się nie zejdzie, ale góra z górą zawsze". Stanisław Jerzy Lec Obłąkane Retorty Ż ≠ RZ
U ≠ Ó KS ≠ X!! Edytowane przez wiedzma z podgorza Czas edycji: 2012-02-25 o 21:52 |
|
|
|
|
|
#110 |
|
Raczkowanie
|
Kwiatowe, na lato.
Mi się skojarzyło Shiro Masaki Matsushima. Dla mnie jest chłodne i kwiatowe, ale może zbyt morskie dla kogoś i za mało słodkie. No i nie w stylu Amarige. |
|
|
|
|
#111 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie trawię Lutków pod żadną postacią. Mogą zniknąć z powierzchni Ziemi a ja płakać nie będę. ![]() Angelem Niestety tylko różany mnie się podoba. ![]() Rose Noire skoro jest pudrowa, to też odpada. A czy Le Temps de Reines nie są przypadkiem podobne do OI? Bo jak są, to wiesz, tak samo jak z Lutkami. Mam alergię od ubiegłego roku na każdą formę Organzy z powodu osobniczki zlewającej się nią ponad wszelką normę i to latem. ![]() Nie mówiłam, że będzie to zadanie łatwe, lekkie i przyjemnie. Gdyby było, to już dawno sama bym coś znalazła. No i bardziej w stronę Gio niż Amarige. Albo zupełnie w innym kierunku, byle z taką mocą. Cytat:
![]() Niestety znam i jak dla mnie to jest właśnie jeden z tych homeopatycznych zapachów.
||
|
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam Gio holender one dla mnie nie mają przytupu takie wodne są, najbardziej z Gio kojarzy mi się kenzo l par ![]() A może Eden ??? albo Anais Anais???( nie sprawdzam w Twojej kolekcji bo z małżem gadam) A może Pleasures na mnie bardzo mocne kwiaty , a wersja gardeniowa też niczego sobie.... Albo Nina Ricci L´Air du Temps Edytowane przez neska951 Czas edycji: 2012-02-25 o 23:05 |
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja cały czas mówię o tej Gio -> http://www.fragrantica.com/perfume/G...i/Gio-418.html Eden - zielsko, Anai Anais - lilia i puder, Pleasures- miałam, ale nie wiem która to wersja gardeniowa chociaż dla mnie Pleasures są rozwodnione. L' Air du Temps - teoretycznie tak, w praktyce mnie duszą. Za dużo przypraw i goździków wszelkiej maści.
|
|
|
|
|
#114 | |
|
spin doctor
|
Cytat:
Oprócz Korsa polecam zapachy: Juicy Couture, Couture Couture, Viva La juicy, CK Beauty, CK Escape, Gucci edp II, Givenchy Extravagance d'Amarige Boss Femme
"Wybrałam osobę, którą chcę być, i nią jestem." Edytowane przez Małgosia791 Czas edycji: 2012-02-26 o 06:38 |
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciekawe L' Air du Temps goździki? :brzydal : naprawdę?Trza będzie pokombinować a może contradiction CK? Edytowane przez neska951 Czas edycji: 2012-02-26 o 09:44 |
|
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
|
Podpinam się pod wątek kwiatowy - szukam perfum o zapachu róży.
Znam Perles - ale to nie to, róża jest tu bardzo słodka, konfitura wręcz, i do tego kamfora, której nie potrzebuję. Z niedawnej rozbiórki Kiliana - Rose Oud, oudu nie czuję wcale, tylko znów bardzo słodką różę. I nawet bym bardzo nie wybrzydzała, ale trwałość pachnidła nie powala, a cena kosmiczna. Pomóżcie proszę
|
|
|
|
|
#117 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#118 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Rose Noire właśnie pudrowa nie jest. Co do Królowych, to związków z OI nie widzę, klasyczną Organzą zresztą także. ![]() Kolejna porcja propozycji, po nich składam broń. ![]() Midnight Poison (i pewnie odpiszesz, że za dużo paczuli.. )Badgley Mischka - http://www.fragrantica.com/perfume/B...chka-2547.html oraz BM Fleurs de Nuit - http://www.fragrantica.com/perfume/B...Nuit-2548.html Rumba, Balenciaga - https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,17325,rumba-edt.html Ysatis, YSL - https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,9478,ysatis-edt.html La Perla - http://www.fragrantica.com/perfume/L...Perla-995.html Io, La Perla - http://www.fragrantica.com/perfume/La-Perla/Io-996.html Paloma Picasso - http://www.fragrantica.com/perfume/P...asso-1009.html K de Krizia - http://www.fragrantica.com/perfume/K...izia-2833.html (uwaga! BEZ dodatku nawet pół listka paczuli Je Reviens, Worth - https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...viens-edt.html (jw.) stara Miss Dior Najtrudniej jest znaleźć coś bez dodatku paczuli, bez niej klasyki najwyraźniej nie maja racji bytu.
U ≠ Ó KS ≠ X!! |
|
|
|
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#120 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak do tej pory wszystko od Juicy Couture na mnie pachnie horrorkiem. CK Beauty - metal CK Escape - mydło Gucci edp II - owocówka Givenchy Extravagance d'Amarige - oryginał na mnie to aksamitka-śmierdziuszka a wersja po reformacji to... zzieleniały śmierdziuszek. Boss Femme - bez przytupu. Cytat:
![]() Contradiction CK - na mnie to horror. Mama używała ich przez kilka lat. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Wyjątkiem jest Kors, którego omijałam szerokim łukiem z bliżej nieznanych sobie powodów. Tzn. chyba wiem - z powodu butów. ![]() Ale dzięki wszystkim za pomoc. Chyba znalazłam. Aurum Ajmal. Ewentualnie Tresor L'Absolu Desir na zasadzie "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni". Chociaż to dziecko Dominique Ropion, więc powinno być dobrze. ![]() Cytat:
"Perfumy homeopatyczne" to termin wymyślony przez Parabelkę przy okazji komentarza Ju na temat moich odczuć co do Le Bouquet Absolu Givenchy. ![]() Całość tutaj: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2239 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2244 Cytat:
Klasyczne Paris YSL - na mnie to gigantyczny kosz róż. Różnych i różnistych od kwaskowatych po słodkie. I właściwie tylko róże pomimo całej masy innych składników. Za to moc mają potężną. Pozostałych wersji Paris zwyczajnie nie pamiętam. Większość jest różana, mniej lub bardziej, ale trochę im jednak daleko do klasyka. Odmiany Very Irresistible Givenchy. Najbardziej lubię L’Intense, ale ciekawa jestem co to będzie za tegoroczny twór o nazwie Electric Rose. No i Les Parfums de Rosine. Tylko one wszystkie krótko się na mnie trzymają. Jak na taką cenę. To już chyba lepiej poczekać na AA Rosa Blanca lub Bouquet Numero 2 Guerlaina.
||||||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:35.

Na mnie jest bardzo trwaly
Cos mi swita ze troche jest on podobny do zapachu Eclat z Oriflame...

) Pozostałe muszę poniuchać dzięki za typy.

Chociaż jak zobaczyłam nazwę, to mało butów nie pogubiłam, tak szybko biegłam testować.

Bo jak są, to wiesz, tak samo jak z Lutkami. Mam alergię od ubiegłego roku na każdą formę Organzy z powodu osobniczki zlewającej się nią ponad wszelką normę i to latem.
Gdyby było, to już dawno sama bym coś znalazła.

:brzydal : naprawdę?