Suknie się szyją, buty kupują - kolejne PMki niedługo ślubują - PM 2012 cz. XIX - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-02-27, 19:04   #3931
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m
Dot.: Suknie się szyją, buty kupują - kolejne PMki niedługo ślubują - PM 2012 cz. XIX

Cytat:
Napisane przez Blacky Pokaż wiadomość
Nigdy o tym nie słyszałam, ale bardzo mi się pomysł podoba. Na chrzcie miałam, na komunii, na bierzmowaniu, to dlaczego nie na ślubie? Cieszę się, że podrzuciłaś ten pomysł.

Tylko nie wiem jak go dyskretnie umieścić? Żeby też nie wyglądało, jakbym dewotką była? Nie będę miała torebki, na szyi nie powieszę. Trudna sprawa. Może M. do kieszeni włożę?
Widziałam u znajomej na zdjęciach, zaintrygowało mnie to troszkę, zaczęłam szperać po galeriach fotografów i okazało się, że są pary, które je miały.
Widziałam jak młodzi mieli przewieszone przez książeczki do nabożeństwa. Chociaż to mi się akurat średnio podoba. W kieszeni to chyba najporęczniej.

Cytat:
Napisane przez melod_y Pokaż wiadomość
gosza- ja czesto spotykalam sie z tym ze Mlodzi różance dostawali od ksiedza.... (jako pamiatke) wiec juz sama nie wiem jak to jest
Ładny gest. Nasz proboszcz nic nie daje.

Cytat:
Napisane przez a u d r e y Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja na szybko bez nadrabiania!
kotyliony dla gości zamawiacie? jak tak to macie jakieś fajne? te na allegro mi nie podchodzą jakoś ...
U nas dla wszystkich mężczyzn i młodzieńców robi się tzw. wonioczki. To malutka gałązeczka mirtu lub bukszpanu przyozdobiona wstążką z kokardką.
I to tez razem z siostrami zrobimy na dzień przed ślubem, by roślinki nie zwiędły za bardzo.

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 19:08   #3932
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Dot.: Suknie się szyją, buty kupują - kolejne PMki niedługo ślubują - PM 2012 cz. XIX

Cytat:
Napisane przez Chatka Pokaż wiadomość

Ewusia, sweterek podobny w kroju do mojego Znaczy śliczny

Cytat:
Napisane przez Chatka Pokaż wiadomość
Urodzinki minęły mi fajnie, na weekend przyjechała do mnie moja Świadkowa, wczoraj miałam "spotkanie sukienkowe" moich Druhen - obgadałyśmy wszystko związane z kieckami na moje wesele, a potem poszłyśmy do klubu na imprezkę już z Chłopakami Był mały tłumek, ponad 20 osób, jak zwykle u mnie Dostałam mnóstwo świetnych prezentów, w tym 7 książek (wiedzą cholery, co lubię )
A pamiętacie, jak mówiłam, że chcę jednego Lektora z mojej pracy zeswatać z którąś z moich Przyjaciółek? Przyszedł wczoraj Napisałam Mu wcześniej takiego inspirującego maila, że trzeba odwagi, żeby zrobić coś nietypowego dla siebie, że wierzę w niego i że będzie żałował, jak zmarnuje taką okazję, że nie miał wyjścia Jestem z siebie strasznie dumna, bo chociaż przyszedł tylko na trochę (bo miał na ten dzień już coś zaplanowane), to sam fakt, że się w ogóle odważył jest dla mnie sukcesem A już moje Przyjaciółki powiedziały, że fajniutki, to kto wie, co będzie

A od Rodziców taki torcik fantastyczny dostałam 26 urodziny są dla mnie wyjątkowe, ponieważ 26 to w moim życiu magiczna liczba Więc bardzo się cieszę, że tak fajnie mi minęły.

Tylko... nic nie odpoczęłam w ten weekend. Chodziłam spać późno w ten weekend i wczoraj w ogóle w nocy zasnąć nie mogłam... Obawiam się, że dziś w pracy będę zupełnie nieżywa
ale fajne urodziny
Cytat:
Napisane przez evoonia86 Pokaż wiadomość

a przez najbliższe 3 dni jestem tu http://fastfashion.mtp.pl/pl/ zapraszam
zazdroszczę
Cytat:
Napisane przez jagata Pokaż wiadomość

Z spraw ślubnych w sobotę kupiłam buty Miały być taneczne, ale jakoś nie było mi po drodze do sklepu i pojechałam z TŻtem do innego i tam wybrałam. Niestety ze względu, że nie chciałam materiałowych, ale ze ekoskórki, to kolor nie jest idelanie wpasowany do koloru sukni, ale jak przyrównywałam do próbki materiału, to wielkiej różnicy nie ma.
A buty kupiłam takie...eeee... na stronie już ich nie ma, ale są podobne:
http://www.butyslubne.com.pl/buty_sl...a-p-456-pl.jsp
Tylko ja wybrałam sobie pełne buty (bez tego wcięcia z boku).
Może uda mi się dziś zrobić kilka zdjęć
fajne
Cytat:
Napisane przez Gorska_Kozica Pokaż wiadomość
Jak tak poczytałam o Waszych przygodach z poradnią to jestem gotowa nasza babkę na piedestale postawić A mówiłam, że nasza była nawiedzona z lekka. Na szczeście z lekka.
dokładnie, miałam to samo napisać babka u której my byliśmy miała trochę dziwne i przestarzałe poglądy, ale nie kazała opowiadać o śluzach ani rysować wykresów więc w sumie luz o konieczności oddawania się na każde życzenie małżonka też na szczęście nic nie wspominała
Cytat:
Napisane przez gosza_m Pokaż wiadomość

Tu jest link zdjęcia, które wstawiała organizatorka https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...6&d=1329318892
superowe
Cytat:
Napisane przez ladystar Pokaż wiadomość

a teraz dziewczeta - KUPILAM BUCIKI NA ZMIANE wspominalam juz kiedys o nich, dzis wrocilam do Stradi i byl tylko moj rozmiar wiec oczywiscie jak zwykle pomyslalam ze to przeznaczenie i je wzielam
Sa oczywiscie zlote i mega wygodne, czuje sie w nich jak w baletkach musze jeszcze sprawdzic jak duzo roznia sie wysokoscia od moich NR 1, ale najwyzej jak nie beda pasowac to beda na codzien
fajne
Cytat:
Pytanie z serii dziwnych (dla niektórych może głupich)

Zabieracie ze sobą do kościoła na mszę ślubną różańce?
Chodzi mi o to, czy one powinny znaleźć się w wyposażeniu Młodych. Powiem szczerze, że o tym nie myślałam. Zauważyłam to jedynak na zdjęciach paru nowożeńców i się zastanawiam, czy różańce są obowiązkowe

w życiu takiego czegoś nie widziałam ani nie przyszłoby mi to do głowy

Zamówiłam sweterek jutro ma zostać wysłany, nie mogę się doczekać jak przyjdzie

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 19:09   #3933
melod_y
Zakorzenienie

nena- to jak? wybiera sie w koncu Twoj TZ w sportowych butach do ołtarza?

melod_y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 19:10   #3934
ona8686
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nena1984 Pokaż wiadomość
koniecznie daj znać, jaki efekt. A może tropem kici uda Ci się nakręcić filmik?

piękniste

a ja wreszcie udrapowałam welon i mam nieskromnie mówiąc efekt Chelsea Clinton, na którym bardzo mi zależało Nie mogę sie doczekać, jak to wszystko razem będzie się prezentowało. W marcu idę na próbną fryzurę i make up, to się przekonam
Bedziesz pieknie wygladac

Cytat:

Chodzi mi o to, czy one powinny znaleźć się w wyposażeniu Młodych. Powiem szczerze, że o tym nie myślałam. Zauważyłam to jedynak na zdjęciach paru nowożeńców i się zastanawiam, czy różańce są obowiązkowe

Nie bierzemy różańców, nie słyszałam o takim zwyczaju

Cytat:

Ale przecież w bucie tego i tak nie będzie widać

Gratuluje bucików
Cytat:
Prześliczne!

Ja też uwielbiam, ale miejsce się kończy.

Ale ten antypoślizg to na stopie, nie? Więc chyba nie będzie widać. To takie rozkoszne - jak skarpeciochy dla dzieci.

Bardzo ładnie.

Szczerze mówiąc nie wiem - znalazłam nauki, które pasowały terminowo i czasowo mojemu M. Ale chyba więcej osób wpadło na pomysł, żeby iść na jak najkrótsze.
Ja chciałam normalne nauki, ale M. stanowczo odmawia.

Nigdy o tym nie słyszałam, ale bardzo mi się pomysł podoba. Na chrzcie miałam, na komunii, na bierzmowaniu, to dlaczego nie na ślubie? Cieszę się, że podrzuciłaś ten pomysł.

Tylko nie wiem jak go dyskretnie umieścić? Żeby też nie wyglądało, jakbym dewotką była? Nie będę miała torebki, na szyi nie powieszę. Trudna sprawa. Może M. do kieszeni włożę?
Wiem, nie bedzie widać, ale dobrze to ujęłaś, jak dla bobasków moja świadomość moze mi na to nie pozwolić, aby je założyć

Cytat:
kotyliony dla gości zamawiacie? jak tak to macie jakieś fajne? te na allegro mi nie podchodzą jakoś ...
Nie zamawiamy. A po co są te kotyliony?

Cytat:
Napisane przez tusia_m Pokaż wiadomość
Ze spraw ślubnych:
- mam wątpliwości co do sukni Ciągle się zastanawiam, czy dobrze wybrałam itd. wiem, głupia jestem
- TŻ zacięcie serfuje po necie w poszukiwaniu ślubnego wdzianka Wstępnie zdecydował się na smoking i muszkę Przejdziemy się po sklepach, TŻ przymierzy, to podejmiemy ostateczną decyzję
Kazda z nas ma watpliwości co do sukienki takze to norma i trzeba to przeczekac

Franuś
29.06.2013 godz. 22:12
ona8686 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 19:11   #3935
melod_y
Zakorzenienie

Cytat:

ta.... o ile nie krzyknie sobie za to zaplacic

melod_y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 19:13   #3936
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:

Ze spraw ślubnych:
- mam wątpliwości co do sukni Ciągle się zastanawiam, czy dobrze wybrałam itd. wiem, głupia jestem
- TŻ zacięcie serfuje po necie w poszukiwaniu ślubnego wdzianka Wstępnie zdecydował się na smoking i muszkę Przejdziemy się po sklepach, TŻ przymierzy, to podejmiemy ostateczną decyzję
Po pierwsze- to po dupce dostaniesz!
a po drugie- dla TŻta, niech się orientuje w czym może przebierać.

Audrey może zrobię coś na wzór załączników, może doczepię do tego zielona gałązkę- nie wiem. Nie jestem do tego aż tak bardzo przekonana, ale jeśli mama się uprze, to wymyślać nie będę. Niech chociaż jedno jest wg tradycji i po mamusiowej myśli
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg images.jpg (9,8 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg images2.jpg (10,9 KB, 11 załadowań)

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
Stary 2012-02-27, 19:17   #3937
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:
Napisane przez niusia_87 Pokaż wiadomość
gosza masz przepiękną zieleń (wiesz czego)
... Samochodu, tak wiem To zieleń butelkowa

a tak na poważnie- dzięki. Coraz bardziej mi sie podoba

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
Stary 2012-02-27, 19:23   #3938
tusia_m
Zakorzenienie

Zapomniałabym o jeszcze jednej ślubnej sprawie - piosenka na pierwszy taniec - ciężki wybór. bardzo spodobała nam się ta: http://www.youtube.com/watch?v=72T4j04MS8o nie jest oklepana, ma w sobie to "coś". jak ją wysłuchaliśmy, to popatrzyliśmy na siebie porozumiewawczo , a za chwilę z takim przerażeniem dodał "wszystko fajnie tylko..... jak my do tego zatańczymy"

Goszu - nasi znajomi też mieli różaniec na ślubie. sprawa wyglądała tak, że był on położony obok książeczek ślubnych . PM nic nie wnosili. To już wszystko leżało, jak PM wchodzili do kościoła.
Też się nad tym zastanawiam.

Can you feel the love tonight?
It is where we are...
tusia_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 19:25   #3939
Blacky
Zadomowienie

Cytat:
Ze spraw ślubnych:
Ja jak nabrałam wątpliwości, to pojechałam i jeszcze raz przymierzyłam suknię - wszystko się rozwiało zanim jeszcze mnie Pani zasznurowała.

Cytat:
Widziałam u znajomej na zdjęciach, zaintrygowało mnie to troszkę, zaczęłam szperać po galeriach fotografów i okazało się, że są pary, które je miały.
Widziałam jak młodzi mieli przewieszone przez książeczki do nabożeństwa. Chociaż to mi się akurat średnio podoba. W kieszeni to chyba najporęczniej.

U nas dla wszystkich mężczyzn i młodzieńców robi się tzw. wonioczki. To malutka gałązeczka mirtu lub bukszpanu przyozdobiona wstążką z kokardką.
I to tez razem z siostrami zrobimy na dzień przed ślubem, by roślinki nie zwiędły za bardzo.
Musimy mieć książeczki? O_o
Kurde ja nic o niczym nie wiem! Krzesła, różańce, książeczki - muszę się ogarnąć.

Z tą gałązką dużo bardziej mi się podoba niż te wstążki.

Pomyślna blog
Pani Mgr
22.09.2012
Blacky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 19:32   #3940
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:
Goszu - nasi znajomi też mieli różaniec na ślubie. sprawa wyglądała tak, że był on położony obok książeczek ślubnych . PM nic nie wnosili. To już wszystko leżało, jak PM wchodzili do kościoła.
Też się nad tym zastanawiam.
Aaaa, takie coś. Czyli wcześniej dostarczyć wszystko kościelnemu i on już o resztę zadba.
Nam ksiądz mówił, że świece możemy już wcześniej do zakrystii przynieść. Kościelny sobie to gdzieś schowa i przygotuje nam na ślub. To może i książeczki mu podrzucimy

Cytat:
Kurde ja nic o niczym nie wiem! Krzesła, różańce, książeczki - muszę się ogarnąć.
I świece

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
Stary 2012-02-27, 19:46   #3941
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:

I świece
Jakie świece?
Nie spotkałam się by młodzi mieli różańce. Może to zależy też od regionu/parafii?

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 19:48   #3942
tusia_m
Zakorzenienie

Cytat:
Ja jak nabrałam wątpliwości, to pojechałam i jeszcze raz przymierzyłam suknię - wszystko się rozwiało zanim jeszcze mnie Pani zasznurowała.

bardzo dobry pomysł na rozwianie wątpliwości

tak, książeczki muszą być
Cytat:
Aaaa, takie coś. Czyli wcześniej dostarczyć wszystko kościelnemu i on już o resztę zadba.
Nam ksiądz mówił, że świece możemy już wcześniej do zakrystii przynieść. Kościelny sobie to gdzieś schowa i przygotuje nam na ślub. To może i książeczki mu podrzucimy
u nas każda Młoda Para zawsze ma "przygotowane" książeczki itd. na klęczniku, także nic nie trzeba samemu wnosić wszytko na nas czeka Nie wiem jak to wygląda ze strony organizacyjnej. czy przynosi się to parę dni przed ślubem, czy może w tym samym dniu świadkowie podrzucają. Podpytam koleżanki, bo sama jestem ciekawa

Can you feel the love tonight?
It is where we are...
tusia_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 19:48   #3943
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aleksandrettaa Pokaż wiadomość
Jakie świece?
Nie spotkałam się by młodzi mieli różańce. Może to zależy też od regionu/parafii?
chyba trzeba miec świece bo jak oglądałam ostatnio zdjęcia ze ślubu sąsiadki to mieli świece właśnie

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 19:50   #3944
niut0
Zakorzenienie

Cytat:

różańce nie, ale podobno książeczki trzeba wziąć

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ----------

Cytat:
Witam
Tu Rudolf Czerwononosy Już wyjaśniam moją dzisiejszą ksywkę - mój nos przypomina czerwonego, dojrzałego pomidora (bynajmniej nie koktajlówkę!) za sprawą kataru Męczy mnie przeziębienie już od czwartku... Ale co tam. Trza poślady ścisnąć i szorować do pracy.....

Padam na ryjek. Od 15 do teraz non stop pisałam magisterkę

Jutro czeka mnie ciężki dzień, bo jak wyjadę o 7 rano to w domu będę o 19 (czyt. po lekcjach mamy zebrania z rodzicami)

Ze spraw ślubnych:
czytałam na innym wątku
nie pamietam czego dotyczyły wątpliwości
Stary 2012-02-27, 19:51   #3945
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:
Jakie świece?
Tak, świece (coś w stylu jak mieliśmy u chrztu czy komunii). Podczas ofiarowania młodzi z nimi idą dookoła ołtarza. A tak stoją sobie na świecznikach obok Młodych. Tyle wiem, resztę dopytam księdza przed ślubem

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
Stary 2012-02-27, 19:52   #3946
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
chyba trzeba miec świece bo jak oglądałam ostatnio zdjęcia ze ślubu sąsiadki to mieli świece właśnie
I co z nimi robili, że tak zapytam?

Stary 2012-02-27, 19:53   #3947
magdalennne
Wtajemniczenie

że ja tak głupio zapytam po co te książeczki? przecież przebieg mszy każdy zna...
magdalennne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 19:54   #3948
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
I co z nimi robili, że tak zapytam?
szczerze?? nie wiem musiałDabym się mojej siostry spytac czy oni mieli bo nie pamiętam i po co te świce były, odpalali je pewnie od tej dużej świecy co się świeci przy ołtarzu

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

Stary 2012-02-27, 19:54   #3949
maruda80
Zakorzenienie

O świecach, różańcach i książeczkach pierwsze słyszę.
U nas nie ma takich zwyczajów.

U TŻ jest tylko poświęcenie obrazu, który przed parą wnoszą dzieci do kościoła (u mnie nawet tego nie ma).

maruda80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 19:55   #3950
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, świece (coś w stylu jak mieliśmy u chrztu czy komunii). Podczas ofiarowania młodzi z nimi idą dookoła ołtarza. A tak stoją sobie na świecznikach obok Młodych. Tyle wiem, resztę dopytam księdza przed ślubem
Albo u nas nie ma tego zwyczaju albo przespałam wszystkie śluby na których byłam

Stary 2012-02-27, 19:56   #3951
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:
Napisane przez magdalennne Pokaż wiadomość
że ja tak głupio zapytam po co te książeczki? przecież przebieg mszy każdy zna...
Bo jeśli ktoś ostatnie kupował do komunii, to teraz ma okazję by je wymienić na nowsze A tak serio, nie wiem jaki jest powód, i czy wymóg nowych książeczek jest, czy nie można przynieść starych. Ale zaobserwowałam, że na ślub kupuje się nowe więc i ja zakupię, bo ta od czasów komunii już się trochę rozleciała A spiewac w kościele lubię, więc będą jak znalazł.

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
Stary 2012-02-27, 19:56   #3952
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Albo u nas nie ma tego zwyczaju albo przespałam wszystkie śluby na których byłam
kurde nie kojarzę żeby siostra ze szwagrem obchodzili ołtarz dookoła

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

Stary 2012-02-27, 19:57   #3953
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:

I świece

szczerze to u mnie nie ma takich zwyczajów i młodzi nie mają nic z tych rzeczy ani różańców ani świec ani książeczek do nabożeństwa my będziemy mieli jedynie tekst uwielbienia które będziemy czytać
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 19:59   #3954
Kessi_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasiamniam Pokaż wiadomość
ja bede miala motyw pior
kupilam taki wachlarz na sesje zdjeciowa sa rozne kolory ale ze moj kolor to fuksja wiec wzielam te
http://allegro.pl/wachlarz-z-pior-fu...097674852.html
zastanawiam sie tez nad tmi kulami bo sa piekne
http://allegro.pl/kula-z-bialych-pio...124276275.html

i moge sie pochwalic moja ksiega gosci zamowiona metoda scrapbooking.. w srodku po jednej stronie sa kartki z naszymi zdjeciami
Bardzo ładna ta księga

Cytat:
Napisane przez ladystar Pokaż wiadomość
a teraz dziewczeta - KUPILAM BUCIKI NA ZMIANE wspominalam juz kiedys o nich, dzis wrocilam do Stradi i byl tylko moj rozmiar wiec oczywiscie jak zwykle pomyslalam ze to przeznaczenie i je wzielam
Sa oczywiscie zlote i mega wygodne, czuje sie w nich jak w baletkach musze jeszcze sprawdzic jak duzo roznia sie wysokoscia od moich NR 1, ale najwyzej jak nie beda pasowac to beda na codzien
Bardzo ładne

Cytat:

Ja się jeszcze nigdy nie spotkałam żeby młodzi mieli różaniec ze sobą podczas ślubu

Cytat:
Ja dla gości już mam zakupione nie kupowałam na all bo nic mi się nie podobało, a dla rodziców coś takiego będzie
http://allegro.pl/kotyliony-rozyczki...065247543.html
http://allegro.pl/kotyliony-rozyczki...065247539.html
Stary 2012-02-27, 20:06   #3955
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
O świecach, różańcach i książeczkach pierwsze słyszę.
U nas nie ma takich zwyczajów.

U TŻ jest tylko poświęcenie obrazu, który przed parą wnoszą dzieci do kościoła (u mnie nawet tego nie ma).
A jaki to obraz, jeśli można zapytać?? Tez się z tym nie spotkałam.

Cytat:
Nie mam pojęcia jak jest w innych parafiach, diecezjach, regionach Polski. My mamy takie wytyczne, całkiem fajnie to wygląda, nie narzekam, tylko jakiś okapnik do świecy muszę sobie zamontować, by podczas ofiarowania nie ubrudzić się woskiem.

---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
kurde nie kojarzę żeby siostra ze szwagrem obchodzili ołtarz dookoła
U nas obchodzi się ołtarz na ofiarę, wiecie chyba o co mi chodzi. I to nie tylko na ślubie, ale i każdej większej uroczystości. Za ołtarzem stoi koszyczek i tam można wrzucić grosik. A na ślubie Młodzi idą pierwsi właśnie ze świecami, a za nimi świadkowie, rodzice i reszta gości. Może w innych parafiach na ofiarę chodzi się inaczej, ale właśnie chodzi mi o to ofiarowanie, że wtedy idzie się z świecami przez kościół. U nas w dekanacie tak jest, nawet w diecezji.

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
Stary 2012-02-27, 20:06   #3956
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
A jaki to obraz, jeśli można zapytać?? Tez się z tym nie spotkałam.

Nie mam pojęcia jak jest w innych parafiach, diecezjach, regionach Polski. My mamy takie wytyczne, całkiem fajnie to wygląda, nie narzekam, tylko jakiś okapnik do świecy muszę sobie zamontować, by podczas ofiarowania nie ubrudzić się woskiem.
obraz przeważnie z motywem religijnym który jest kupowany przez rodziców bądź brany z któregoś z domu potem często wisi za parą młodą na sali weselnej a potem ma para młoda powiesić go w domu
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 20:07   #3957
Kessi_86
Wtajemniczenie

U mnie to nie ma zwyczaju żadnych różańców, książeczek czy nawet świec mieć pierwszy raz słyszę o takim czymś a ołtarz się u nas obchodzi do okola po mszy ale bez świec
Stary 2012-02-27, 20:09   #3958
Dancing_Lady
Raczkowanie

Cytat:
biorąc pod uwagę, że antykoncepcja jest przez kościół zakazana (poza względami zdrowotnymi) aby móc się z tego wyspowiadać i dostać rozgrzeszenie do ślubu musiałabyś przestać je brać, w momencie kiedy wyspowiadałabyś się z tego i poszła do ołtarza na pigułkach, odbyłaś spowiedź świętokradzką i małżeństwo może zostać uznane za nieważne.
Tak Nam to Pani zobrazowała
Ożesz Nie pomyślałam o tym. A ja głupia planowałam wziąć tabletki przed ślubem, żeby nie mieć okresu w dniu ślubu lub w czasie podróży poślubnej A to też grzech ? Branie tabletek dla nie-okresu ?

Cytat:
Podziwiam, jak mi każą to ściągnę z neta.
I tak nie będę stosować naturalnej antykoncepcji po urodzeniu dziecka, więc mi się to nie przyda.
Ja, raz na jakiś czas lubię poobserwować siebie przez 2-3 miesiące. Fajnie jest "widzieć" kiedy była owulacja albo kiedy zaraz będzie okres.

Dziewczyny, jak czytam te Wasze przeboje w poradniach, to włos jeży się na głowie i jestem po raz kolejny przeszczęśliwa, że poszłam do pana

Wczoraj cały dzień spędziłam u Tż i musiałam nawijać przez skype`a z rodziną, która mieszka za granicą W sumie było sympatycznie, ale jakoś tak się krępowałam z nimi wszystkimi gadać Na realu mogę gadać, ale przez te durne wynalazki niezbyt lubię.
Oczywiście nie ominęła nas rozmowa na temat tego, czy po ślubie wyjeżdżamy... mama Tż widzę jest za naszym wyjazdem, tata też (nawet nam pokazywał projekty domów na sprzedaż), a ja mam cały czas mieszane uczucia. Niby widzę co tu się dzieje, jak się traktuje ludzi i co człowiek sobie może zrobić z wykształceniem, ale jednak trudno jest mi sobie wyobrazić to, że miałabym w PL być tylko gościem zostawić wszystko, rodzinę, znajomych, miejsca, które są mi bliskie... ech.

I think I wanna marry you...

Dancing_Lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 20:10   #3959
nena1984
Zakorzenienie

no kochane, mam w sobie tyyyyle adrenaliny, bo kupiliśmy własnie pierwszy a zarazem najważniejszy mebel do naszego mieszkanka - łóżko Wiem, że dla tych z was, które już mieszkają ze swoimi Tżtami nie jest to jakieś wielkie wydarzenie, ale ja się tak strasznie cieszę, jakbym suknię ślubną kupiła. Wybraliśmy 180x200 cm. Zastanawialiśmy się na 200x200, ale dwie stówy więcej piechotą nie chodzą Zdjęcie w załączeniu - zamówiliśmy surowe a Tżcik wykończy je na ciemno. Jest super z grubych kloców drewna, właśnie takie jak chcieliśmy

Cytat:
Ze spraw ślubnych:
eh nie martw się, każdego dopadają. Dookoła piękne suknie, jedna piękniejsza od drugiej. Ale skoro wybrałaś właśnie tą, to znaczy że to ta jedyna.

Cytat:
Napisane przez melod_y Pokaż wiadomość
nena- to jak? wybiera sie w koncu Twoj TZ w sportowych butach do ołtarza?
ehhh ciągle nie mogę zaciągnąć go po wybór garnituru, a co dopiero buty.

Cytat:
Napisane przez ona8686 Pokaż wiadomość
Bedziesz pieknie wygladac

nena1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-27, 20:11   #3960
a u d r e y
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nena1984 Pokaż wiadomość
koniecznie daj znać, jaki efekt. A może tropem kici uda Ci się nakręcić filmik?

piękniste

a ja wreszcie udrapowałam welon i mam nieskromnie mówiąc efekt Chelsea Clinton, na którym bardzo mi zależało Nie mogę sie doczekać, jak to wszystko razem będzie się prezentowało. W marcu idę na próbną fryzurę i make up, to się przekonam
Nieskromnie mówiąc Clintonówna przy Tobie to pigmej
Pięknie wygląda ten welon właśnie też chcę taką długość mniej więcej...
Całość będzie sie prezentować perfecto!

Cytat:
Napisane przez niusia_87 Pokaż wiadomość

Byłąś już w poradni? Jak nie, to powiedz babce o tym, ciekawa jestem co powie :P

nasza nic nie gadała, więc nie uogólniaj :P
Nie byłam i zdaje się że nie będzie potrzeby Bo wlasnie się okazało że koleżanka mojej mamy (mama jest nauczycielką) która uczy u nich w szkole m.in religii prowadzi poradnię i na 99% Nam podbije papier co mnie cieszy niezmiernie.

Co do przypinek/ kotylionów, kompletnie mi nie pasują do mojej koncepcji wesela i sali i ogólnie, ale nie wiem czy TŻt nie wycuduuje bo coś pogaduję. Względnie te mi się widzą w ostateczności:
http://www.sklep-izabela.pl/index.ph...124135602.html

jeśli już będę musiala to zamówię właśnie te.

Co do książeczek to w tym tyg wybieram się do księdza i dopytam o wszystko. Potem ewentualnie Wam zdam relację co i jak

AHA!! NENA ja z tej ETSY jednak nic nie wypatrzyłam, tego sprzedawcę od kolczyków to chętnie bym wzięła, bo miał ich pełno pięknych takich jak szukam, ale tutaj ładne są tylko grzebyki do włosów, a ja ich w planach nie mam...

Edytowane przez a u d r e y
Czas edycji: 2012-02-27 o 20:12
a u d r e y jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości