|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Czas na wybór tytulu do kolejenj części. Do dzieła Mamuśki! )
|
|||
| Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. |
|
1 | 2,00% |
| Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam! |
|
6 | 12,00% |
| Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki |
|
1 | 2,00% |
| Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! |
|
1 | 2,00% |
| RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. |
|
10 | 20,00% |
| Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. |
|
0 | 0% |
| Czworaczki, pełzaczki- coraz bardziej ruchliwe te nasze dzieciaczki. |
|
14 | 28,00% |
Raczkujemy i wstajemy, przez co mamie smukłą sylwetkę utrzymać dajemy
|
|
1 | 2,00% |
| W końcu wiosna wyczekana- cieszy się kazdy bobas i jego mama. |
|
16 | 32,00% |
| Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
Witam.
No to widze ze tylko ja narzekam , a prawie wszystkie tak wybieramy sie na spacer, tzn kobiety wszystko organizuja. Nie bede juz marudzic ... Moze jestem malo zorganizowana. Trzymam kciuki na jutro dla potrzebujacych. |
|
|
|
#1982 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
Pech chciał,że dziś miałam chwilę, by na spokojnie poczytać wizaż, to nie miałam internetu
![]() Teraz na szybko nadrobiłam z Małym na kolanach. Muszę się pochwalić, że od wczoraj przy każdej okazji robi "kosi kosi" ![]() Poza tym jęczy, robi kupy i nie chce spać ![]() Brumek doczytałam, że Tymek nie uznaje innego jedzenia poza UU Witaj w klubie Ja się cieszę z każdej zjedzonej łyżeczki![]() Jeśli chodzi o karmienie, to u nas już trochę lepiej, ale był okres, kiedy "normalnie" jadł tylko w nocy na śpiocha. Żeby go nakarmić przed spacerem, to po prostu prawi cuda wyprawiałam. Udawało się przy zmianie pozycji do karmienia - na leżąco... Teraz też zwykle lepiej (dłużej) je w tej pozycji. Jednak nie dopiszę, bo Mały śpiący... |
|
|
|
#1983 | |||
|
Zakorzenienie
|
Do garnka wrzucam pokrojone 3 pory, trochę to się pogotuje i dorzucam 2-3 ziemniaki, , potem wrzucam 3 serki topione i kostkę rosołową. Odlewam nieco wody, żeby zupa nie była za rzadka i blenduję.
Znam tez wersję z dodanym przesmażonym mięsem mielonym - pychotka! Cytat:
będzie dobrze i Hania się przyzwyczai Cytat:
super![]() Ja też dziś wrzuciłam na fejsa fotę jak Lila je ostatnio obiady ![]() Dziś był krupnik i z zupy wyjęłam jej do małej miseczki parę kawałków ziemniaka, marchewkę i jej dałam. Pałaszowała jak najęta, mieszała w misce, brała ziemniaki i wkładała do buzi, pięknie sobie radziła. a w międzyczasie ja karmiłam ją zupą ![]() Wczorajszy obiad też tak jadła, mieliśmy nieco inny bo zrobiłam jej płatki ryżowe z jabłkiem na ciepło i też miała swoją miseczkę ryżu. Baaaardzo jej to smakowało, sama sobie pakowało do dzioba ![]() oczywiście potem dziecko, fotelik i pół kuchni do mycia ![]() Cytat:
|
|
#1984 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() wodaqua dzięki za odpowiedź w sprawie kaszy
|
|
#1985 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1986 |
|
Rozeznanie
|
hejo
![]() nie potrafię myśli ogarnąć, to i nic nie piszę ...ale jestem z wami ![]() aania Adaś dzielny chłopak jest, będzie dobrze |
|
|
|
#1987 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#1988 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
witajcie Mamuśki i zombie-mamuśki
![]() aniu zaciskam mocno kciuki dla Adasia Cytat:
a wybieram sie juz od kilku tygodni jak bede jechała to dam znać może któraś poznanska mama bedzie miała ochote na kawe a naleśników nie pokaże! ![]() Hania kochana dziewczyna, że tak pozwoliła na wieczorną impreze co do facetów to mój też troche mało zoorganizowany przed spacerem ale grunt że się stara facet to proste narzędzie które nie ma funkcji "domyślania się" ale wystarczy jasno wygłosić komende i zazwyczać działa ![]() a ta na poważnie to zawsze tłumacze ,ojemu jak mógł by mi ułatwić organizację a on to robi ale fakt jest taki że tomy kobiety jesteśmy "mózgami" operacji "spacerek" i tym podobnych Cytat:
Cytat:
zuziak wymiata(dosłownie) przy stole ![]() Cytat:
ale i tak fajnie że zaglądasz do nas a impreza Tzta udana? Brumeczku jak to nie wiedziałaś o brokułach z Gerbera ![]() ![]() kilka dni temu specjalnie Ci pisałam o nich, bo wiedziałam że nie chcesz startować od marchewki my własnie zaczynaliśmy od tego brokułka ale dla mnie strasznie ..śmierdział mojemu Jankowi oczywiście zapach nie był przeszkodą a jak dzisiaj dynia z ziemniaczkiem(tez kupiłam mojemu dzisiaj) a wogóle to ponawiam pytanie czy deserki mam wprowadzać równomiernie z papkami warzywnymi czy poczekać a gdzie AgaG?
|
|
#1989 |
|
Wtajemniczenie
|
Telik ja wprowadzalam po jednym nowym skladniku. Co dwa dni podawalam cos nowego. i raz bylo to warzywko raz owoc. dopiero od niedawna mamy podzial na obiad i deser. Najpierw zjada obiadek a pozniej na deser owocki. mam nadzieje ze nie zamotalam
|
|
|
|
#1990 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
cepanu uzywam od paru miesięcy, co prawda nie regularnie ![]() co do płacenia to było to postawienie tezy że jak się nie płaci to nie boli????? - oczywiście to bzdura! faktem jest że u mnie coś spieprzyli Cytat:
teraz mu przeszło samo Cytat:
tylko jakoś o tym nie pisałam...
|
|
#1991 |
|
Zadomowienie
|
teliku u nas na start byly deserki. ja w ogole wam nie pomoge, bo jakos tak mniej restrykcyjnie podchodzilam do rozszerzania diet (wredna matka), ekspozycji na gluten tez jakos specjalnie nie robilam
. nie wiem znam na tyle szymka, ze go po prostu obserwowalam.
|
|
#1992 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mam zapisane co którego dnia jadło moje dziecko, wiec Ci napiszę dokładnie dzień 1, 2, 3 dzień sama marchew (marchew jest słodka, zawsze dobrze mu wchodzi) dzień 4 marchew i ziemniak dzień 5 gruszka oraz marchew i ziemniak dzień 6 gruszka oraz marchew i dynia dzień 7 gruszka i jabłko oraz marchew i dynia itd pierwszego dnia 1/4 słoiczka kolejne ok 1/3 od 4dnia po połowie i tak przez pierwsze 3tygodnie, pózniej zwiększyliśmy na 3/4 i tak jest do dzisiaj na drugie śniadanko jemy owoc, potem mleko i obiadek, mleko..... dość szybko jest głodny po tych słoiczkach mam nadzieję że w miarę jasno napisałam jak to u nas przebiegało Dawid chętnie je słoiczki wszystkie możliwe - nawet te śmierdzącą rybkę dzisiaj
|
|
#1993 | ||
|
Zakorzenienie
|
wodaqua, kolina, madziulka_17, agni, ellika, Stronczek, telik, dziękuję bardzo
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
o tak, najgorsze co można zrobić to liczyć że facet się domyśli ![]() ja już szczerze mówiąc nie pamiętam, ale chyba podawałam na początku przemiennie, albo owoce, albo obiady, teraz już jedno i drugie Idę jeszcze do klubu i zmykam do spania bo już mi się oczy kleją... a dopiero 22..wstyd
drugie ciągnie je ku górze... " Edytowane przez aania_20 Czas edycji: 2012-02-27 o 22:02 |
||
|
|
|
#1994 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Za szczepienie ![]() Kajool ![]() ---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Przepraszam, że tak mało piszę, ale mam dzisiaj nienajlepszy dzień. |
||
|
|
|
#1995 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesteś śliczna i szczupła - ja się zapuściłam ostatnio i czas to zmienić Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
super że już po szczepieniu - Jula też dziś popłakała ciut ale to dla zdrowotności - tak piguła gadała ![]() Cytat:
ja bym nie chciała CC nawet jakby mi kilka tysięcy dopłacić chcieli panicznie boję się CC - jak widziałam laski na porodówce po CC to dziękowałam po stokroć że SN urodziłam..Cytat:
Cytat:
niekoniecznie, nie tylko dodano nowe pozycje ale też zmieniono ceny niektórych leków już bedące na liście, od stycznia było po 7,06zł a teraz od marca będzie po 11zł za puszkę a jedynka chyba 13zł z groszami a i trzymajcie kciuki bo dziś biore pierwszą tabletkę anty oby dobrze służyły i nie trzeba było zmieniać - też do Cytat:
wirtualnie mogę im pomachać na do widzenia - endometrioze czyli przerost ściany macicy lekarz może stwierdzic podczas rutynowego badania usg dopochwowego.
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2012-02-27 o 22:16 |
||||||||
|
|
|
#1996 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1997 | |||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Witam wieczorową porą
![]() Cytat:
Cudnie je i widać że ma radochę Cytat:
![]() Cytat:
Czyli potwierdza sie teoria, że nie można się swoimi smakami kierować przy wybieraniu dań dzieciom ![]() 2. Dziwne ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A za jutro ![]() Cytat:
![]() Bardzo wkurzony wrócił? ![]() Cytat:
![]() Podziwiam Cie nieustająco ![]() Cytat:
Tylko pogratulować, tak się pięknie rozwija ![]() A Tymek zdecydowanie póki co jest lojalny i nie chce moich piersi zdradzać z byle papką Ale czuję że się w końcu przekona do innych smaków ![]() Cytat:
U nas też od wczoraj nieco lepiej z jedzeniem (tym z UU, nie ze słoiczka ). Ja nigdy na leżąco nie karmiłam ![]() Cytat:
Nie gniewaj się, please Przeoczyłam, nie wiem jakim cudem, bo Twoje posty zawsze pochłaniam co do słowa ![]() Poszukam przy najbliższej okazji tych śmierdziuchów Wczoraj w takim ekologicznym spożywczaku chciałam kupić zwykłe brokuły, ugotować mu i dać w różyczkach, ale akurat nie mieli...Cytat:
A u nas dzień jak co dzień. Apetyt mleczkowy nieco lepiej (nawet całkiem nieźle, ale wolę nie zapeszyć ), a dyniowo-ziemniakowy raczej słabo Chociaż dziś trzy razy dał sobie łyżeczkę do buzi włożyć i ściągnął z niej trochę za każdym razem. I połknął to Więc chyba w końcu coś tam sie do jego wnętrza przedostało ![]() Jutro chyba jeszcze to samo będę próbowała mu dać, bo mam drugi taki słoiczek. Na potem mam też dynia-ziemniak-indyk? Chociaż nie wiem... Jak myślicie - dać to co teraz czy spróbować już jutro z tym mięskiem? Zresztą i tak nie zje pewnie
|
|
#1998 |
|
Zakorzenienie
|
I on od pierwszego posiłku w swoim życiu zjadał tą 1/4 słoiczka?
Pytam, bo u mnie do tego wyniku brakuje ... 1/4 słoiczka ![]() Nateczko, co się stało?
|
#1999 |
|
Zadomowienie
|
hej
Aania Alibany trzymam mocno ![]() Oliweczka kolejna pracujaca mamusia ![]() Wodaqua zobaczysz przyzwyczaisz sie jak ja Sloneczko rozłożyliśmy dziś u teściów x landera i fajny jest , lekko sie prowadzi i Krystkowi sie podoba nie wiem o co chodziło Ci z tym podnóżkiem ![]() Sweet spóźnione sto lat Pieleszka dla dzielej żłobkowiczki Rysiki co za babsko ![]() Dobra ide spać bo o 5 musze wstać |
|
|
|
#2000 |
|
Zadomowienie
|
Aania, trzymam za Was mocno kciuki!
![]() Dziubek, Kolina, może faktycznie spróbujcie z cepanem. Słyszałam o nim pochlebne opinie. Mi się blizna pięknie zagoiła i teraz jest blada. Dla mnie pierwsze dwa tygodnie były najgorsze, później już pikuś. Wydaje mi się, że mam dużą tolerancje na ból, ale początki były ciężkie. Do końca życia będę pamiętać jak Hania obkupała tż, a ja najpierw płakałam ze śmiechu, a później z bólu, bo przez ranę śmiech i kichanie były niewykonalne. Alibany, dziękuje w imieniu Hani za miłe słowa. Scio, Youyou, Iustyna, zachwycałam się każdym zdjęciem i coraz bardziej nabieram odwagi na spróbowanie takiej formy jedzenia z Hanią. ![]() Telik, koniecznie się odezwij jak będziesz wybierała się do Poznania! W sumie to lepiej dla mnie, że sama się od nich stopniowo odzwyczaja, bo tak radykalnie jej zabrać bym pewnie nie potrafiła...
|
|
|
|
#2001 |
|
Zadomowienie
|
![]() zacisnieste dla potrzebujacych beatka - widzialam Ty to masz szczescie mi sie nie udalo ![]() Igor spi ja padam kolejny dzien bez jedzenia tylko marudzenie jutro mamy szczepienie na 9.30 wiec odrazu spytam co ja mam robic jak mi dziecko tyle czasu nie chce jesc ![]() wlasnie czy wasze dzieci maja sortery ? czy jeszcze za wczesnie? |
|
|
|
#2002 | |||
|
Zakorzenienie
|
aania trzymam kciuki za jutro
![]() ![]() Cytat:
więc to ja szykuję ubrania na wyjście, on tylko ubiera dzieciaki, a ja pakuję wszystkie potrzebne gadżety. ![]() Cytat:
![]() pozwoliłam mu pospać na drugi dzień, przez co też nie miałam czasu na W. ![]() Cytat:
Najpierw niech Tymek posmakuje podstawowe warzywka, potem można mięsko wprowadzić... zresztą chyba te mięsne słoiczki mają skład wielowarzywny więc chyba lepiej napierw posprawdzać warzywka pojedynczo
|
|
#2003 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
jedzenie słoiczkowe dostał w momencie gdy zobaczyłam że nas obserwuje podczas jedzenia, potrafił przerwać zabawę i się wpatrywał, wtedy dostał pierwszy słoik nasza pierwsza marchewka była 15.01 wtedy jakoś wklejałam zdjęcie w k - pełna skupienia buzia ja chyba nie podawałabym od razu mięska, jakiś nowy smak warzywny, może właśnie te brokuły? telik, nie ma za co mam spisane i łatwo mi odtworzyć
|
|
#2004 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() 2 a ja ekspozycję(czytaj gryzienie skórki chleba)przerwałam 3mam nadzieje że apety Tymcia powraca na stałe nasze mleczko jest wciąż dla maluchów najważniejsze co do mieska sama się jeszce zastanawiam ale chyba poczekam 2-3 tygodnie a nie chcesz skusić Tymka owockiem? Cytat:
![]() a mi jakoś tak się smutno robi że stopniowo odsuwam go od piersi. co do blizn moja jest czerwona ale mam tendencje do bliznowców po wyrostku (2 lata temu operowany) mam sino-bordową wypukłą bliznę wiec ja i mój brzuch już wyglądamy jak czesio(kojarzycie postać z władcy much z mózgiem na wierzchu prawda )
Edytowane przez telik Czas edycji: 2012-02-27 o 22:37 |
||
|
|
|
#2005 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jutro napewno będzie lepszy dzień Jeszcze jedno, przed zastosowaniem cepanu warto się przygotowac, że ta maśc niestety nie pachnie ładnie. Śmierdzi cebulą strasznie. Ale jest skuteczna. Czasami smarowałam sobie nią rozstępy i wyglądają jakby "lepiej", ale może to siła sugestii
... Edytowane przez rysiki Czas edycji: 2012-02-27 o 22:54 |
|
|
|
|
#2006 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny czy macie jakieś godne polecenia kwatery w Zakopcu bądź okolicach???
|
|
#2007 |
|
Raczkowanie
|
witam mamuśki
od środy mnie nie było bo strasznie dużo spraw się nawarstwiło )) nie nadrobię za pioruna...więc: 1. najlepszego dla wdzystkich soleniozantów 2, kciuki dla wszystkich potrzebujących u nas w skrócie ok, weekend spędziliśmy u mojej siostry, więc odpoczęłam bo mi Maję rozpieszczali ze szwagrem, w niedzielę byliśmy z TZ na Neonówce (prezent jeszcze z grudnia na urodziny mojego Małża) więc się pośmialiśmy- Maja została z siostrą pierwszy raz i obyło się bez histrerii, za to ja musiałam co 30 min wysyłać sms czy wszystko ok )))dziś byliśmy na szczepieniu które się nie odbyło- Pani pediatra stwierdziła, że 2,5 tyg og trzdniówki to zaq wczsśnie. trzydniówka ponoć (mimo łagodnego przebiegu) strasznie zmienia skłąd krwi i os,łabia, więc 15 marca spotkamy się znowu a no i w sobotę byliśmy wszyscy na basenie (po3 tyg przerwie) Majka szalała jak opentana hihih buziaki i postaram się nadrobvić chociaż ze 3 strony iwona |
|
|
|
#2008 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A pytałam, bo mi tak pediatra powiedziała, że w tym wieku to wystarczy że 2-3 dni podam jeden składnik, potem ten sam + coś nowego, a po 4 dniach to już ten składnik + mięsko ![]() Ale poczekam, skoro tak mówicie ![]() Cytat:
![]() 3. Też mam! A z mięskiem poczekam w takim razie razem z Tobą jeśli pozwolisz ![]() A jutro/pojutrze lecę po brokuły i zjemy je wznosząc toast za Ciebie Może tym odkupię swoje winy ![]() Owoc pewni wkrótce też będzie, ale póki co popróbujemy warzyw. Ja kocham warzywa, więc może dzieć tę miłość odziedziczy ![]() ---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ---------- Cytat:
|
|
#2009 |
|
Zadomowienie
|
Pieleszko, dzielną masz córeczkę.
![]() Nataszko, a jak Wy sobie poradziłyście? Natko, co się stało? ![]() Beata, ja Cię z chęcią utulę. Brumek, wstrzymaj się lepiej z mięsem. Nam pediatra zaleciła wprowadzanie pojedynczo warzyw/owoców, a po miesiącu mięso. Nie ma się co spieszyć. Telik, oj swojego czasu z tż namiętnie oglądaliśmy Czesia. ![]() Zdemontowaliśmy karuzelę w łóżeczku- Hania jest już taka długa, że ciężko się ją odkładało nie hacząc o wiszące miśki. Trochę brakuje mi jej melodyjek, za to dopiero teraz nad łóżkiem przykleiliśmy literki z imieniem- super to wygląda. |
|
|
|
#2010 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, po pierwsze wróciła ta moja paskudna alergia
Dwa dni temu lekarz kazął odstawic ten najsilniejszy lek i dzisiaj już nawrót. Mam dość tego, nigdy aż tak mi nie dokuczała a teraz to jakieś apogeum ![]() Po drugie budowa, jak wiecie strasznie zależy nam na czasie bo chcielibysmy najpóźniej w kwietniu (jak oczywiście pogoda pozwoli) ruszyć z budową, a dzisiaj sie okazuje, że pani która robi nam adaptacje, nie zabrała się jeszcze za to! A mapy i projekty pozabierała już od nas z miesiąc temu, twierdząc, że raz dwa nam to zrobi... Bez tego nie możemy złożyć wniosku na pozwolenie, więc dalej jesteśmy z czarnym punkcie Przez to mój mąż chodzi podrażniony, ja przez tą alergię i tak się czepiamy siebie cały dzień...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:14.

)

Ja się cieszę z każdej zjedzonej łyżeczki
. Jeść się nie najadła, ale była szczęśliwa rozgniatając jedzenie w łapkach. I nasz wielki sukces - tylko jedno zakrztuszenie 

Na szczęście wszystko było w porządku, rozsyłała uśmiechy na prawo i lewo, gadała, piszczała.

Nie gniewaj się, please
Przeoczyłam, nie wiem jakim cudem, bo Twoje posty zawsze pochłaniam co do słowa
W sumie to lepiej dla mnie, że sama się od nich stopniowo odzwyczaja, bo tak radykalnie jej zabrać bym pewnie nie potrafiła...