|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1021 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Dot.: Wiosenne mamy witają się z pociechami. Rozpakowywanie marcówek i kwietniówek 20
Cytat:
Melduję, że właśnie jestem po wizycie. 2h zeszły na to wszystko, ale już załatwione. Za tydż kolejna wizyta u GP, za 2-w szpitalu. Będą mi wtedy robić badanie sprawdzajace rozwarcie i ktg. Dziś miałam nawet 2 razy skan-jeden taki szybki kilkusekundowy, drugi normalny-mierzyli dzidzię, by sprawdzić szacunkową wagę. Wychodzi na to, że w 37+4 tc, dzidziol waży 3100g. Ale kobieta wykonująca skan od razu zastrzegła, że waga może być niższa lub wyższa, bo jest tylko szacunkowa. I powiedziała właśnie, że jak na cukrzycę ciążową to waga dziecka jest normalna, nie za wysoka. A właśnie agnes, bo mam pytanie, może będziesz umiaął mi odpowiedzieć? Co do poziomu cukru, już ostanio zauważyłam, że mi spada tj w 1 h po jedzonku wyniki są zadziwiajaco niskie, aż za niskie....Nawet jak zjadłam coś słodkiego. I w końcu raz zmierzyłam cukier także w 2 h po jedzeniu i kiedyś w 2,5 (gdy chciałam zjeść coś znowu), i okazało się, ze przez ten czas cukier mi wzrosnął. A więc 1h po posiłku był niby niski, więc sobie folgowałam, a nie wiedziałm, że po tej godz cukier wzrasta i nieraz 2 h po posiłku przekraczał normę! Nie zapisaąłm tego w dzienniczku, lecz zgłosiłam połoznej. Ta wzięła ode mnie zeszycik, przejżała, stwierdziła że ok i tyle było rozmowy. Jednak sądzę, ze chyba nie powinno tak byc... Idę robić obiadek ale za nim co to na chwilę się położyć, bo od rana na nogach jestem. Dziś u nas będzie pomidorówka
|
|
|
|
|
#1022 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosenne mamy witają się z pociechami. Rozpakowywanie marcówek i kwietniówek 20
Ewelajna a czy w tej drugiej, trzeciej godzinie po posiłku nie czujesz już lekkiego głodu?
Przy cukrzycy jest tak, że jak organizm domaga się jedzenia, cukier mimo wszystko wzrasta (korzysta z zapasów). Ja coś takiego u siebie zaobserwowałam.
|
#1023 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja kupiłam jeden kocyk bawełniany i upatrzyłam sobie jeszcze 2 inne, ale moja lista zakupów jest bardzo długa, kocyki są pod koniec, a fundusze wyczerpią się zanim dojdę do połowy ![]() Cytat:
Wczoraj wieszaliśmy z mężem firanki (stare, bo te które spodobały nam się w sklepie kosztują majątek). Jedna z firanek ma wszytą taśmę marszczącą, którą za mocno zmarszczyłam. Na nieszczęście zawiązałam mocne supełki, nitki ściągające są tam liche i rozwalają się przy próbie rozsupłania, a jeden z supłów ani drgnie... Kombinowałam z podwiązaniem nitek przed supłem i obcięciem go, ale wtedy dodatkowe nitki ześlizgnęły mi się, a te marszczące wyjechały... Eh, jakoś tam je przyblokowałam w końcu, ale ostatecznie mamy w dziecięcym taką niedorobioną firankę z rozmarszoną końcówką. Nie polubiłyśmy się z nią zbytnio już na etapie prasowania: mimo, że jest krótka i jej szerokość użytkowa to 2 metry - zabrała mi 2h (nie wiem co to za materiał, ale przypomina mi bardzo organzę).No dobra, nie będę już narzekać (na ten moment ). Zrobię sobie herbatę i popakuję do waliz trochę ciuchów z szafy. Dziś przy dobrych wiatrach kupimy trochę chemii do mieszkania, suszarkę do prania i może nawet szczotkę do wc
|
|
#1024 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szczerze mówiąc nie wiem, czasem sobie zmierzę cukier 2 - 2,5 godz. po posiłku też, ale tylko w tedy jak się źle czuję i z reguły mam wtedy bardzo niski coś ok. 60, a tak to sobie nie mierzyłam zgłaszałam to w poradni diabetologicznej i dodatkowo innemu lekarzowi i dostałam rewelacyjna odpowiedź - to proszę coś zjeść, żeby poziom glikemii jeszcze bardziej nie spadł... noż rewelacja myślę, że cukrzyca cukrzycy nierówna, moja ma podłoże hormonalne i bardzo możliwe, że 3-4 miesiące po porodzie może się w ogóle cofnąć (to dość skomplikowana sprawa i za długo o tym pisać w tej chwili) |
|
|
|
|
#1025 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam o 14:30 Wiec moze bedziemy w jednym momencie na wizytkach![]() Cytat:
![]() Co do apteczki: spirytus 70% do przemywania pepka, badz jakis srodek dezynfekcyjny np. Octenisept, jałowe gaziki kilka opakowań, oraz gaziki niesterylne 1 oapkowanie, sól fizjologiczna w małych ampułkach po 5 ml i koniecznie termometr. Mysle, ze na razie tyle Ci wystarczy. Pozniej jak juz dzieciatko jest wieksze, to syrop p/goraczkowy (wg mnie najlepszy jest Nurofen lepszy od paracetamolu ktory dziala tylko p/bolowo i p/goraczkowo a Nurofen procz tego ma tez ma dzialanie p/zapalne). Dobrze jest tez miec zawsze cos na oparzenia, ukaszenia itd. Cytat:
Bo wiesz mysle dlaczego leki p/skurczowe Ci na sile podaja w 40tc??
|
|
#1026 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a joannaros może kup sobie olejek do inhalacji eukaliptusowy np. Olbas oil i zrób sobie parówkę pod ręcznikiem z olejkiem - przyda się potem przy maluchu |
|
|
|
|
#1027 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zadzwoniłam do gina i powiedział że na tym etapie ciaży mogę doraźnie zastosować krople do nosa. Odetkało co za ulga |
|
|
|
|
#1028 |
|
Zakorzenienie
|
ja juz jestem naszykowana od paru dni
![]() Monia wspolczuje Ci ze jeszcze teraz musisz miec takie problemy i wiadomo, ze wolalabys tego nie zostawiac nikomu, szczegolnie osobie ktora chce swoje rzadze wprowadzic. Poza tym ja widze, ze ta praca jest dla Ciebie satysfakcjonujaca i Ty lubisz to robic, to jest fajne i nie dziwie Ci sie ze czulas sie dobrze u siebie w biurze Ja tez nie lubie jak sobie cos poukladam, a ktos mi bajzel w tym zrobi, bo potem jak sie odnalezc
|
#1029 |
|
Zakorzenienie
|
Aga dzięki
no to na razie wszystko mamy![]() Kupiłam tą sól fizjologiczna właśnie w tych małych ampułkach ...i zastanawiam się bo do noska ona będzie ok ale jak mam zakropić nosek a może po prostu lekko zwilżyć jakby miał za sucho? i do czego jeszcze ona będzie dobra??? a właśnie dziewczyny od kilu dni mam dziwny ból tuż nad pępkiem tak jakby coś mnie piekło, ciągnęło skórę lub mocno wypychało od środka nie wiem??? ... głównie przy wstawaniu...
"I nawet kiedy będzie gęsta mgła... Ja w tej mgle do Ciebie będę szła" Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie... Edytowane przez Mała! Czas edycji: 2012-02-28 o 15:08 |
|
|
|
#1030 |
|
Wtajemniczenie
|
Flower Syneczek przepiekny
![]() Gucia wygladasz slicznie!! a w biurze sie dowiedzialam, bo przyszla menagera zona w odwiedziny do babsztyla, ze naszego sasiada wnuczka, bo one ja znaja, chyba ich dzieci chodza razem do przedszkola, urodzila w piatek w nocy (w 38 tc, w dzien jeszcze ja widzialy) no a pozniej w niedziele menagera zona widziala ja w kosciele ![]() co do porodu z Tz, bo Nikki pytalas, moj ze mna chce byc, juz nawet probowalismy pozycje jak zwiedzalismy porodowke, najbardziej spodobalo mu sie to siedzisko z lina z gory, ze on siedzi, ja do niego siedze plecami przy skurczach zapieram sie o line a on mnie trzyma albo masuje plecy ![]() tez mnie lapie taki staly bol na okres, w nocy i dzis jak gotowalam obiad. |
|
|
|
#1031 |
|
Zakorzenienie
|
Aguska na chwilę obecną nic nie wskazuje na to, żeby miało być cc, ale jak wiesz rożnie to się dzieje w trakcie
wczoraj to mnie te skurcze najprawdopodobniej dopadły min. z tego powodu, że przez 2,5 godziny siedziałam na krzesełku niezbyt wygodnym bez możliwości wyprostowania nóg dzisiaj nic mnie nie boli, nawet brzuch mało się stawia, a dziecko mw. tak samo aktywne jak wczoraj.... a nie zapomniałam pośladek mnie napierdziela po tym wczorajszym zastrzyku ![]() powiem Ci szczerze, że wczoraj to ja myślałam tylko o jednym pod koniec pobytu na IP - wyjść z tego cholernego szpitala do domu i się położyć na godzinkę mam tylko nadzieję, że jak oni mnie na tej patologii położą to nie będą mnie tam długo trzymali bo inaczej kota dostanę |
|
|
|
#1032 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zaryzykowalam tydzien temu... nic sie nie zaczelo ![]() Cytat:
zreszta jestem przygotowana na to, ze bede rodzic sama ![]() co sie natomiast tyczy jazdy z malenstwem w samochodzie... my jezdzilismy z Sandra tak, ze byla po przekatnej do kierowcy... jesli chcielibysmy wozic ja z przodu, to musielibysmy za kazdym razem jezdzic do serwisu, zeby nam poduszki wylaczali/wlaczali... ale jesli ktora ma mozliwosc zrobienia tego samodzielnie i manualnie, to mysle, ze to fajny pomysl wozic maluszka z przodu.. tylko zawsze tylem do kierunku jazdy!!!! No i dzien dobry. Ja dzis tak pozno, bo mam Sandre w domu... zreszta bylysmy tez na spaczerze w miescie, wiec nam zeszlo... teraz mloda jeszcze spi, ale zaraz musze ja budzic ![]() wpadne pewnie wieczorkiem
|
|
#1033 |
|
Zadomowienie
|
witam was kobitki mam pytanko rodzę w połowie czerwca i zastanawiam się czy macie jakieś opinie o szpitalu w Oławie lub wrocław brochów bo ciągle się zastanawiam na wyborem szpitala
|
|
|
|
#1034 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny a czy macie zamiar nosic dziecko na szelkach, tzn takim nosidelko przy swojej klatce piersiowej?
|
|
|
|
#1035 |
|
Zadomowienie
|
ta pogoda jest dobijajaca.. ja nie rodze dopoki wiosny na całego nie bedzie
|
#1036 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja dzisiaj wiosny nie widzę nawet odrobinki, u mnie śnieg pada |
|
|
|
|
#1037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1038 | |
|
Gang Iren
|
[QUOTE=MoniaHan;32605073]
bylam w biurze i wdrazalam tego babsztyla na moim miejscu, o rany jaka ona jest....upierdliwa/QUOTE] Wspolczuje. I jeszcze na koniec ciazy musialas sie denerwowac. Ja co zauwazylam u wielu Anglikow,to ze sa strasznie leniwi.I chocby z tego powodu nie dziwie sie,ze zatrudniaja chetnie Polakow. Cytat:
Czytalam ostatnio o ubrankach uzywanych,ze sa zdrowsze od nowych dla dziecka.No ogolnie dla kazdego.Raz,ze sa delikatniejsze jak po wielu praniach.Bawelna ponoc po 16 praniach traci sztuczne substancje.No i nie dosc,ze bedzie tanio to jeszcze zdrowo
|
|
#1039 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1040 |
|
Wtajemniczenie
|
od 3 dni dodaje taka sama salatke do obiadu
bo musialam zuzyc male pomidorki made in Peru Tz mi przypomnial ze kiedys ja robil, robie jej malo bo jest dosc ''tresciwa'' tak aby po stolowej lyzce maks dwie lyzki dolozyc do obiadku.-pomidory, - czosnek ja wkrajam 1 zabek, - starty zolty ser, - wymieszac wszystko z majonezem. jest gesta i smaczna i dobra na przeziebienie bo jest czosnek. |
|
|
|
#1041 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Nosidelko nie bardzo dla noworodka.
|
|
#1042 | |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=gosia261282;3260608 4]
Cytat:
![]() ja mam tylko 2 pary ciuszkow nowych (dostalam w prezencie od znajomych z pracy i znajomej z wioski) a reszta uzywane mam. zreszta nie mam duzo ciuszkow. chyba tylko 2-3 reklamowki, na wszystko wydalam £10, kupilam na car bootsie.niektore z cenami jeszcze. |
|
|
|
|
#1043 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam nosidełko...ale czy będę używać hymmm raczej tylko na rodzinnych wycieczkach
i to raczej mąż będzie małego nosił![]() Kurcze ale się objadłam zupka, rodzynki, krówki i miętowa czekoladka... a kg. lecą w górę jak szalone!!! i wiecie co mam kłopot z ogarnięciem miejsca w domu...gdzie przewijać małego...jak przygotować to miejsce aby było wszystko pod ręką? gdzie trzymać kosmetyki i wanienkę? masakra nie mogę tego ogarnąć... łóżeczko stoi w sypialni... mamy przewijak na łóżeczko ale wszystkie akcesoria, (pieluszki, kosmetyki, ciuszki ) są w innym pokoju!?? i nie wiem jak to zrobić by było dobrze...
|
#1044 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
Tylko pal szesć, jakby wzrastal mi niewiele, bo raz w 2h po posiłku(z małym udziałem słodyczy, ale nie zawsze) było ok 150a raz i 180, podczas gdy w 1h po-105....Więc właśnie jakbym nie wiedziała i miała się opierać tylko na tym pierwszym pomiarze, uznałabym, że już mam po cukrzycy i wolno mi jeść słodkie....no i tak w sumie robiłam nieraz, zachęcona niskim cukrem w godż po...Teraz mam tylko nadzieję, że był to precedensowy przypadek, a nie ze cos mi sie poprzestawialo. A sprawdzilam to na 2 glukometrach, wiec nie ma mowy o pomylce. Raz tez mi sie zdarzylo ze w 1 h po posilku cukier mi zmienil sie tylko o 5m/g, choc zjadlam solidne danie!!! Coz, zglosze to w Polsce jak bede, bo tam mialm konkretna pania diabetolog...Mam takze nadzieje, ze po ciazy ta cala cukrzyca minie... A dowiedzialm sie od lekarza, ze zaleca sie siedzenie i skakanie na pilce tuz przed porodem na rozwarcie szyjki. Ale nie 5 czy 10 min, tylko konkretnie-2-3 h i dluzej zeby na niej siedziec, skakac, krecic biodrami itp. Dlatego wlasnie siedze na pilce, skoro juz i tak spedzam tyle czasu przed komputerkiem, to akurat wyrobie dzienna norme hihi
|
|
|
|
|
#1045 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a Oławie słyszałam, że sympatyczne położne, pomagają bardzo przy porodzie, ale problem jest podobno jak się dzieje coś z maluszkiem - wtedy dziecko podobno jest wiezione na Borowską - no a mama zostaje w Oławie (to samo dotyczy Trzebnicy) no chyba, że wypisze się na żądanie sama poza tym opinie o każdym szpitalu są różne - zazwyczaj na necie można znaleźć te negatywne bo mamy po problemach chcą się wyżalić, a te co są zadowolone zajmują się innymi rzeczami |
|
|
|
|
#1046 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() idę się położyć coś mi dziś często brzuch twardnieje (1 raz tak mam ) do tej pory twardnień nie miałam .... |
|
|
|
|
#1047 |
|
Zadomowienie
|
tak, czasem zamiast biszkoptów piekę sama ciasto- biszkopt i też jest dobre
Monia współczuję że musiałaś się użerać z ta babą, nie potrzebnie Cie tylko denerwowała. Flowerbombka piękny synuś Gucia ślicznie wyglądasz z brzuszkiem Ja właśnie umyłam wszystkie okna, uf ale się zmęczyłam
|
|
|
|
#1048 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1049 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale juz niedlugo kochana i wszystko wroci do normy super ze z maluszkiem wszystko dobrze Cytat:
ale nie wyobrazam sobie zebym chciala w takiej sytuacji miec w jednym pomieszczeniu mame, tate, dziadkow, tesciow i kilka kolezanek wiadomo ze im mniej osob tym lepiej, w koncu to bardzo intymne wydarzenie. Ja sie zastanawiam jak zareaguje kumpela (ta od niegrzecznego synka ) jak jej powiem po porodzie ze nie zycze sobie ich odwiedzin jeszcze Cytat:
Cytat:
Ja mam nosidelko z BabyBjörn od znajomych i mysle ze uzyjemy.. np jakbym musiala szybko skoczyc na zakupy do polaka (przez droge ) czy aldi - tam mam juz 10 min spacerku to pewnie sie przyda, a tak to jednak wozek przyszedl aparat - jest boski a jaki malusi w porownaniu z tym naszym wczesniejszym
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||||
|
|
|
#1050 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sól fizjologiczna moze Ci sie przydac do przemywania oczek (toaleta oczek po spanku, czy jak jakas wydzielina sie gromadzi), ale mozna tez woda przegotowana. Sól fizj. moze sie jeszcze przydac do inhalacji. Cytat:
Cytat:
To jest taka chusta:http://allegro.pl/natibaby-najwyzej-...156528826.html I teraz tez bede malenstwo od urodzenia w tym nosic, juz mam wyprana ta chuste. Do tego jest instrukcja jak wiazac malenstwo w niej, mozna jej uzywac od urodzenia, jest bezpieczna (bezpieczniejsza od niektorych nosidelek w ktorych dziecko nie ma dobrze odwiedzionych bioderek i kregoslup nie jest dobrze usztywniony). Jak szlam na zakupy z malym, to wolalam go oplec w chuste i mialam dwie rece wolne, nigdy mi w takiej chuscie nie plakal tylko spal sobie a ja spokojnie moglam zrobic zakupy na pobliskim bazarku. Bo w wozku to zawsze bylo jeczenie ze na rece i w efekcie musialam pchac wozek i malego na rekach niesc ![]() Jalowe np do przemywania pepuszka, a niejałowe np do oczek
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:55.

(nie wiem co to za materiał, ale przypomina mi bardzo organzę).
). Zrobię sobie herbatę i popakuję do waliz trochę ciuchów z szafy. Dziś przy dobrych wiatrach kupimy trochę chemii do mieszkania, suszarkę do prania i może nawet szczotkę do wc
no i muszę jeszcze zjeść obiadek...bo ja tak zawsze ok 14 lubię 

ale juz niedlugo kochana i wszystko wroci do normy
super ze z maluszkiem wszystko dobrze