|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Czas na wybór tytulu do kolejenj części. Do dzieła Mamuśki! )
|
|||
| Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. |
|
1 | 2,00% |
| Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam! |
|
6 | 12,00% |
| Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki |
|
1 | 2,00% |
| Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! |
|
1 | 2,00% |
| RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. |
|
10 | 20,00% |
| Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. |
|
0 | 0% |
| Czworaczki, pełzaczki- coraz bardziej ruchliwe te nasze dzieciaczki. |
|
14 | 28,00% |
Raczkujemy i wstajemy, przez co mamie smukłą sylwetkę utrzymać dajemy
|
|
1 | 2,00% |
| W końcu wiosna wyczekana- cieszy się kazdy bobas i jego mama. |
|
16 | 32,00% |
| Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
Cytat:
http://wygodny-market.pl/produkt/654...rowy_500g.html I ugotowałam z ryżem, wszamała aż miło ![]() wcześniej robiłam też na takich pomidorach z puszki. Cytat:
- rano kaszka -wieczorem butla - w nocy butla Poza tym jest obiad i deserek (owoce, flipsy) Ale od wczoraj robię eksperyment -bo pracuje nad tym aby w nocy się nie budziła.. i dodałam Lilce jedną porcję jedzenia.Stwierdziłam ze trzeba ją w dzień porządnie nakarmić, bo może jednak potrzebuje mleka... wcześniej jadła obiad ok 14, potem były owoce ok 17 i butla dopiero o 20, wiec stwierdziłam że trochę mało i wczoraj o 17 dostała budyń na 180ml mm a dziś butlę też 180ml i wszystko zżarła ![]() Potem ok 18 zjadła jeszcze cały słoiczek jogurtu a o 20 120 ml mleka (tylko tyle jej zrobiłam bo byłam przekonana że nie zje więcej a ona jeszcze chciała , ale już bałam się dawać)Zobaczymy wiec jak moje eksperymentowanie wpłynie na nocny sen ![]() Wczorajsza noc była bardzo obiecująca więc zobaczymy Cytat:
za siadanie![]() ja też wolę wstac o 7 i o 20 mieć już czas tylko dla siebie.
|
|
#2252 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
Cytat:
![]() a co do Twojej pracy to mi sie marzy praca na poczcie naprawde..... jakies rady jak sie tam dostac??? |
|
|
|
|
#2253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2254 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie woda od poczatku w termosie. W nocy zwlekam sie z lozka i ide robie. Nakarmie mala, umyje butelke i ide siusiu i lulu.
|
|
|
|
#2255 |
|
Zadomowienie
|
Zastanwiam sie czego moje dziekco tyle wazy tzn 10 kg to dla mnie strasznie duzo jak na 6 mc
![]() Je normalnie : 8-9 kaszka 13 obiadek 15-16 deserk + jeden chrupek kukurydziany 20 mleko Czasem jak bardzo marudzi ze glodny to daje mu buttle o 17 ale praktycznie jej juz nie chce Ah tylko ze duzo pije nawet 2-3 butle dziennie takie po 150 ml ale to woda bo herbatke robie tylko na noc w razie W i to tez ziolowa bez cukru. Kaszki tez bezcukrowe daje wiec nie wiem glupieje co tu zrobic zeby tak nie tył ??? Chociaz kazdy mowi ze po nim nie wiedac bo jest bardzo zbity i nie ma faldek ale jednak 10kg to 10 kg HELP!!!!! |
|
|
|
#2256 |
|
Zakorzenienie
|
Natka na bobowózki z 2011 są rożne kolory
|
|
|
|
#2257 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo to wyglada tylko fajnie jak sie stoi z drugiej strony okienka, a tak naprawde jest to bardzo ciezka i odpowiedzialna praca. Ja jak szlam 8 lat temu do pracy to tez naiwnie myslalam, ze fajnie tak tym datownikiem stukac, troszke wklepac do komputera, wydac reszte wyslac list i do domu. A tu sie okazuje, ze trzeba wiedziec wszystko i tego jest mnostwo, papierkow i tym podobnych o wiele wiecej. Ja lubie swoja prace, ale 3/4 nowo przyjetych sie zwalnia bo nie daja rady. to taki skrot.A jesli nadal ci sie marzy praca na poczcie zloz podanie w kadrach, moze sie cos zwolni, choc teraz sa zwolnienia w calej Polsce ---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- Cytat:
Takze, moze daj sie malemu rozwijac zdrowo i jak stanie na nogi i zacznie biegac to schudnie. - moje zdanie |
||
|
|
|
#2258 |
|
Rozeznanie
|
zanetaa mi znajoma ( i babka w sklepie z wozkami) odradzala wozek,ktory nie ma regulowanego podnozka. bynajmniej u tak malego dziecka bo nozki zwisaja i nie jest to dosc wygodne
![]() alibany ahhh,my tez dzis dlluuugooo spacerowalismy na dworzu bylo tak pieknie ze do domu nie chcialo sie wracac.czuc wiosne w powietrzu,nie moge sie tylko doczekac kiedy zrobi sie tak fajnie cieplo ze bedzie mozna te grube kurtki sciagnac
|
|
|
|
#2259 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Moja teściowa, też na przyjazd małej rozkręca kaloryfery na full, żeby było ciepło, ale nic to nie daje mieszkanie na parterze mega zacienione drzewami, w nieocieplonym bloku, zawsze wychodze zmarźnięta od nich Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#2260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Murę tez mam czarną i latem jeździłam i nie nagrzewał się az tak wózek. A czarny to mój ulubiony kolor, więc brałam jak pod siebie Z 2011 jest więcej kolorów niż 2012. W skleoie były wszystkie możliwe kolory i 2011 i 2012
|
|
|
|
|
#2261 |
|
Zadomowienie
|
eveewe - a zloze a co
a co do maluszkow no wlasnie moj tez duzo nie je *tak mysle* jest mega ruchliwy i tez po nim nei widac ale moze cos czegos mne ij dawac zeby tak szybko nie przybieral
|
|
|
|
#2262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja tez jestm mega ruchliwa i nie przejmuje sie waga
|
|
|
|
|
#2263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do tego kaszka, obiadek, czasem deserek. Żanetaa makaron potraktowałam blenderem. Ale ja nie miksuję na gładką papkę, mamy grudki. Radek nie protestuje. Dziewczyny weźcie mi napiszcie go gotujecie dzieciaczkom ![]() Nie musicie dokładnie, tak mniej więcej jakie dania u Was już, co z czym łączycie. Proszę. Czasami brak mi pomysłów i wydaje mi się, że robię Radkowi jedno i to samo. |
|
|
|
|
#2264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dążę do tego żeby jadła tylko raz (albo i w ogóle) i była to jedyna pobudka nocna.. Filip przestał jeść w nocy jakoś po roku
|
|
#2265 |
|
Zadomowienie
|
Mąż miał nieplanowane wolne i zabrał nas do moich rodziców Już wróciliśmy, ale mimo wszystko trochę odżyłam ![]() Może jutro uda mi się napisać coś więcej... |
|
|
|
#2266 |
|
Zakorzenienie
|
youyou dzięki
My dzisiaj byliśmy dwa razy na spacerku. Przed 17stą zapakowałam Radka i poszliśmy na 30min. Radek waży 8kg, 5 marca będzie miał 7 miesięcy. I wiecie co mi lekarka powiedziała ostatnio jak byliśmy na szczepieniu? Zaczęła liczyć, notować i wyszło jej, że powinien ważyć jakieś 7,200 czy 7600. Liczyła wg wagi urodzeniowej. Tak mi jakoś dała do zrozumienia, że Radek waży ok, ale niby za dużo No nie wiem, może się wkręcam.Zapytałam jej czy z racji tego, że Radek jest skazowcem mogę mu codziennie Sinlac dawać, bo boję się, żeby mi się nie roztył. Powiedziała, że na razie mogę, że będziemy wagę kontrolować i jak będzie za duży przyrost wagi to z Sinlac zrezygnujemy. Widzę, że szał na Nunę panuje ![]() A pamiętam, że na początku bardzo negatywnie była oceniana ta spacerówka ![]() ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- Patik łe ar ju? Lepi co u Ciebie? ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- Idę, cześć. Mam nadzieję, że jutro też mi dane będzie zajrzeć na wizaż
|
|
|
|
#2267 | |
|
Wtajemniczenie
|
Jestem... Robi sie wiosna, wiec nie po drodze mi do komputera...
Ogromnie Wam wszystkim dziekuje za zyczenia dla Antosia! Nie wymieniam Was z imienia, bo musialabym wszystkie nicki wpisac, bo tyle tych zyczen bylo. Kochane jestescie! Nadrobilam, ale tego bylo tyle, ze ciezko sie odniesc do wszystkiego. W kazdym razie buziaki dla swietujacego dzis Dominika, brawa za nowe umiejetnosci, wzlaszcza teraz te werbalne, bo czytalam, ze sporo dzieciakow sie rozgadalo, przytulam wracajacych do pracy (Wodaqua, Eveewe). Czytalam, ze Adas i mamusia byli dzielni podczas zabiegu ![]() Cytat:
No byla byla, ale pi... nie spisala Twojego numeru tel Ania i jak test? |
|
|
|
|
#2268 |
|
Zakorzenienie
|
No to mam klina,
bo mi też zależy na regulowanym podnóżku, jedna spacerówka go ma druga nie... Nuna cholernie mi się podoba, ale nie chce mieć dwóch wózków, chce jeden a porządny... I co ?! |
|
|
|
#2269 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka
![]() My dziś spędziliśmy miły dzień, choć okraszony licznymi dobrymi radami, których nie znoszę. Ale dziś wyjątkowo spływały po mnie jak po kaczce, za to teraz mam się z czego pośmiać. Bo byłam z Tymkiem i moją mamą u jednej cioci. Ona tylko raz go widziała, jak miał 3 tyg, a że bardzo ją lubię, to zachciało mi się pojechać i pokazać, choć to kilkadziesiąt km od nas. No i jak mówię było sympatycznie, Tymkiem zachwycali się wszyscy i znowu sie nasłuchałam, że to niemożliwe żeby dziecko było takie grzeczne (chociaż słowa grzeczny/niegrzeczy w odniesiu do niemowląt nie znoszę )Ale ta ciocia (i druga, co tez tam była) co i rusz udzielały mi delikatnych wskazówek wychowawczych I tak:- powinnam wsadzić go do chodzika za jakiś 1-2 miesiące, bo się będzie ładniej rozwijał ruchowo, - mam mu zacząć gotować, bo te kupne rzeczy się dla nikogo nie nadają do jedzenia, a sama to lekko dosolę, popieprzę i od razu dziecku zasmakuje, - nie mogę nie dawać pić! Najlepiej wodę zagotowaną z cukrem, bo to ładnie dzieciom "wchodzi". Albo są takie PYSZNE herbatki granulowane, słodziutkie, smakowe to mogę kupić. - fajnie jakbym dawała kaszki, bo dłużej pośpi. Ale nie te bez smaku, tylko te smakowe, bo lepsze, - muszę go sadzać, bo tak jak go trzymam na półleżąco na kolanach, to mu niewygodnie, - jak go tak kładę na podłogę cały czas to tez mu niewygodnie, lepiej mu na rękach, - wyciąga łapki do jedzenia, więc mam mu dać wafelka, - a przede wszystkim: to co na niego zakładam jest za cienkie, nawet kurteczką tego nazwać nie można, tylko jakiąś lekką narzutką + czemu ja mu zdejmuję rajstopki i pozwalam leżeć z gołymi nóżkami + mam lecieć zamknąć uchylone okno, bo go zawieje + GDZIE ONA MA BUTY?!?!?! (a on bidulek nie ma butów wcale )Na szczęscie wszystkie te mądrości były tak nienachalnie wygłaszane i nie zdołały mnie wkurzyć. Ale co się w duchu pośmiałam, to moje ![]() A co do wagi dzieci, o której rozmawiacie, to nigdy się ludziom nie dogodzi Ja dziś na przykład usłyszałam że Tymek jest tłuściutki i duży jak na swój wiek. Tymczasem w porównaniu do Waszych dzieci to chucherko, bo waży 7600 przy wzroście 70 cm ![]() A teraz idę nałożyć na lodziki, a potem wracam Was nadrabiać
........................ Edytowane przez brumek Czas edycji: 2012-02-29 o 22:45 |
|
|
|
#2270 | |||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dominik
stooooooo lat Cytat:
rozumiem że maluszek musi siedzieć żeby korzystać z tego Cytat:
2) cudownie Cytat:
a robiłam z kwestiiSmaku: http://www.kwestiasmaku.com/desery/t...i/przepis.html tyle że w kształcie serce Jasio szarmancki jak zwykle Cytat:
![]() Cytat:
Trzymam kciuki, mam nadzieje że bedzie fajnie i wmiarę bezboleśnie no witaj zgubo Cytat:
Gratuluje silnej woli i trzymam kciuki Cytat:
![]() śniadania: omlety, jajka na twardo+ogrom waryw, serek wiejski z ziołami i warzywami, jajecznica z chudą szynka kolacje grillowana ryba, różniaste sałatki z wedzonym łososiem, miesem kuraka, szynką, tunczykiem itd, pieczone lub grilowane mieso z indyka lub kurczaka +warzywa, Twaróg z warzywami,szynką Cytat:
Brawa dla dużej ślicznej ZosiCytat:
Edytowane przez telik Czas edycji: 2012-02-29 o 22:03 |
|||||||||
|
|
|
#2271 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dobranoc
|
|
#2272 |
|
Zakorzenienie
|
U nas wagowo w drugą strone. Agata ma 8 i pół miesiąca i 8,300 waży
Dziewczyny myślace o diecie z całego serca polecam SB, nie ma zadych wyrzeczen, jest zdrowo, pysznie, można i węgle i owoce,a waga ładnie spada. U mnie dziś 4 tydzień. Na dukanie byłam, wytrzymałam chyba ze 2 tygodnie, ciągle myslac o jedzeniu,a tu nic a nic, jakbym nie była na diecie |
|
|
|
#2273 |
|
Zakorzenienie
|
Telik uff napisałaś to bardzo apetycznie, nic od poniedziałku jajecznica idzie w ruch
nie pamiętam kiedy ją jadłam... na prawdę! Muszę doczytać to i owo o diecie jeszcze.Fajnie by było jakby któraś zrobiła menu na cały tydzień ![]() A swoją drogą TELIK pierwsze co zrobiłam, to co ?? zapisałam link z tortem
Edytowane przez zanetaa88 Czas edycji: 2012-02-29 o 22:11 |
|
|
|
#2274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuje za odpowiedzi, bo wychodzi na to,że moje dziecko chce być w dzień już "dorosłe" . Lena troszkę mniej. dziewczyny już trochę pupcie podciągają i lada moment zaczną na całe raczkować... to będą jazdy, bo gdzie ja wyniosę kwiatki, które stoją na podłodze. Dziś byłam u dentysty i mi powiedział,że jakby wszyscy mieli takie zęby jak ja to by z torbami poszedł ![]() czy ktoś cos wie, co Nerolki i Izunii?
|
|
#2275 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale się uśmiałam lodziki powiadasz ![]() a mnie zdumiewają gabaryty Tymka chucherko to był jak się urodził a teraz to mężny facet z niego ![]() u nas podobnie byliśmy dziś u Babci Tzta która chciała słodką herbatę dziecku dać ach i kupiła mu grającego kotka... na ostrym breloczku ![]() ale poza tym było miło ![]() no i ta dzisiejsza pogoda....cuuuudo
|
|
#2276 | |||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. Ząbków współczuję i łączę się w bólu ![]() 3. Wielkie brawa, fajnie że udaje Ci sie być konsekwentną ![]() 4. To chyba najpożyteczniejszy sposób gubienia kilogramów, o jakim słyszałam Cytat:
Same dobre wieści nam tu serwujesz ![]() Ale zamiłowania do koszenia trawników nigdy nie zrozumiem Cytat:
![]() A Marysia bardzo dzielna Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale by było ![]() Cytat:
Ślicznie się Zosia rozwija ![]() Spoko, damy sobie jakoś radę ![]() To dobrze Cytat:
![]() Już go lubię ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wariactwo. Gdzie Ci ludzie mają rozum? Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2277 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a co do tłusciutkiego Tymka to w takim razie Ior to jakiś MONSTER Cytat:
|
||
|
|
|
#2278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z tego przepisu: ![]() http://www.osesek.pl/ksiazka-kuchars...-miesiacu.html
|
|
#2279 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak bede miała czas w weekend to spisze z ksiązki menu(pomolestuj mnie troche zebym nie zapomniała) pozatym na wizażu jest wątek sb: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post32640507 opisy diety i faz u mnie na blogu: ogólne info I faza II fazahttp://kuchnianaplazy.blox.pl/strony/II.html
Edytowane przez telik Czas edycji: 2012-02-29 o 22:49 |
|
|
|
|
#2280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. Lodziki Wcale nie były tak pyszne, jak zazwyczaj.3. No ba ![]() 4. Taaa, babcie i ciocio-babcie są the best Jeszcze Wam opowiem o dzisiejszym jedzenie mojego synka. Zjadł pół łyżeczki tej nieszczęsnej dyni z ziemniakiem i to tylko przez swoją nieuwagę Jak się zorientował, to buzia na kłódkę i koniec pieśni ![]() No więc poddałam sie i stwierdziłam, że coś jednak musi zacząć jeść poza mlekiem, to trudno - dam banana. Obrałam, ukroiłam odpowiedni kawałek, dałam w rączkę Bardzo się ucieszył, owszem. Po czym podniósł do buzi, posmakował i ... aż się wzdrygnął ![]() Jutro idę więc na zakupy. Nakupię i inne smaki słoiczkowe i warzywa ekologiczne, żeby samej coś upichcić i zobaczymy...
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.

)

i dodałam Lilce jedną porcję jedzenia.
, ale już bałam się dawać)
za siadanie

)
dol za dolem mam. W domu OK. TZ sie poprawil