|
|
#61 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Majowy festiwal 7 grzechów głównych
Zgadzam się. Dzieci mają prawo cieszyć się z prezentów i ''nie cieszyć'' np z pisma świętego czy Katechizmu Kościoła Katolickiego, jak ktoś tu zaproponował. CO 8 latek ma z nim zrobić?
Jeśli dorośli sami skomercjalizowali to święto, a kk skupia się na wyuczeniu na pamięć dziesiątek modlitw, które trzeba ''zaliczyć'', żeby przyjąć sakrament, to czego tu wymagać od 8 latka?
|
|
#62 | |
|
Konto usunięte
|
Też uważam, ze pismo swięte to kiepski pomysł i żaden prezent dla dziecka, a raczej akt manifestacji (całkiem niepotrzebnej, choc tak przez niektórych lubianej).
Dzieciaki teraz oczekuja iphona i laptopa... Ja pamiętam dostałam duzo złota na komunię i zazdrościlam dzieciom, które dostały po prostu rower, czy zegarek... Czasem najprostsze rozwiązania sa najlepsze - narty, rower, quad? super sprawa. W dzisiejszych czasach jako chrzestna dziecka starałabym się, żeby nie zapomniało o radości zabawy na świeżym powietrzu i nie przyrosło jak jego pokolenie do ekranu komputera. Choć oczywiście możesz mu kupic konsolę PSP, teraz wychodzi PS VITA. Cytat:
Pamiętam, że chodziło o to, która dziewczynka będzie miała ładniejsza sukieneczkę, bardziej stukające buciki, która sie ładniej nauczy spiewac komunijnych piosenek, których notabene nie rozumie. Pani od religii była tylko osobą, dla której ozdabiało się ładnie zeszyt. Nie róbmy z dzieci starców. Edytowane przez 201704051255 Czas edycji: 2012-03-01 o 09:23 |
|
|
|
|
|
#63 |
|
Zadomowienie
|
Wlasna komunie mialam prawie 20 lat temu, wiec inne czasy. Oprocz pieniedzy, lancuszkow, kolczykow dostalam po prostu encyklopedie PWN, gruba, bardzo ladne wydanie.
Korzystalam z niej przez podstawowke i liceum. Lezy w domu do dzisiaj, i od czasu do czasu ktos do niej zagladnie. Nie wiem czy w dobie internetu, wikipedii etc to by sie sprawdzilo, ale jesli juz kupowalabym ksiazke, to na pewno nie Biblie, ale wlasnie encyklopedie. |
|
|
|
|
#64 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
|
#65 | ||||
|
Zadomowienie
|
Im dłużej czytam ten watek tym bardziej mam wrażenie, że poszłam do komunii w jakiejś innej epoce a nie kilkanaście lat temu
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zresztą, nie wiem jak się to ma do tematu watku. Też uważam, że jest fajnie jak dziecko cieszy się z komunijnych prezentów, gorzej jak nic poza prezentami w tym dniu nie widzi.Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#66 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jej syn miał już nerwicę, czy się na pewno nauczy wszystkiego na czas, a niania miała nerwicę, bo skladki na kwiaty, prezenty - ornat dla księdza odprawiającego i siostry przyprawiały o zawrót głowy Wszystko trzeba było dokupić, to nic, że dziecko miało już różaniec, czy książeczkę - i tak zakup nowej u siostry był obowiązkowy. Więc jak to nie jest podejście komercyjne do komunii, to czego czepiać się dzieci, że się z biblii nie cieszą
|
|
|
#67 |
|
Wtajemniczenie
|
Też słyszałam o Quadach, laptopach, pokaźnych sumach pieniędzy. Moja bratanica w tym roku idzie do komunii. Jestem jej matką chrzestną. Postanowiłam zapytać ją wprost co by ją interesowało. I powiedziała, że pieniądze bo dzięki temu rodzice będą mogli kupić najpotrzebniejsze rzeczy......
Tylko dlatego, że tak mi odpowiedziała mam ochotę ją ozłocić. Ale wiem, że jest to kwestia wychowania i zasługa rodziców. Najlepsze jest to, że mała nie pochodzi z biednej rodziny i niczego jej nie brakuje. Ja myślałam o złotym pierścionku (sama dostałam od chrzestnej) i małej kwocie pieniędzy. |
|
|
|
|
#68 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#69 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=c0f5ee3455cfe7f4618d1cb f50b63003f960a820;3264483 5]No ale w czym problem? [/QUOTE]
W bezczelności ludzkiej.
|
|
#70 | |
|
Konto usunięte
|
No to swoją drogą. Bardziej mi chodziło o to, co zrobią biedaczce, jak nie wyłoży tej kasy
![]() ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- Cytat:
Jeśli kogoś stać to i niech kupuje wycieczkę dookoła świata, ale problem według mnie jest w tym, że ludzie się zadłużają, żeby zrobić prezent, który dobrze "wypadnie". |
|
|
|
|
|
#71 |
|
Zadomowienie
|
Ineczka33, jak dla mnie to szaleństwo co piszesz.
O co chodzi z tą składka na prezenty? W sensie, że dla księży? U mnie to chyba dostali kwiaty, choć i tego nie uważam za konieczne - przygotowanie dzieci do komunii to w jakimś stopniu ich obowiązek.Jeśli moje dziecko miałoby już różaniec i książeczkę to powiedziałbym księdzu czy tam siostrze, że mogą najwyżej mi je sami kupić, bo drugich już nie potrzebuje i tyle. |
|
|
|
|
#72 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do obowiązków księży - ich obowiązkiem są również śluby, pogrzeby itp. a i tak doją kasę za wszystko dodatkowo.. |
|
|
|
|
|
#73 |
|
Wtajemniczenie
|
nie szaleństwo a rzeczywistość
Nasza, polska, katolicka![]() Składka na prezent dla księdza co odprawiał msze i drugi dla siostry, która przygotowywała dzieci.
|
|
#74 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Moja siostra dostanie na komunię psa, na zasadzie, że zbiera pieniądze już a rodzice jej dodadzą resztę.
Jako ciocia możesz dać np. złote kolczyki + 100 zł. Kasę warto dać, bo może dziecko na coś zbiera. Wszelkie kłady, laptopy to wg mnie przegięcie odbytnicy, jeszcze rozumiem jak się uwielbia swojego chrześniaka, ma z nim doskonały kontakt i majątek to jak już musi dać to niech da, ale w większości takie rzeczy się daje, bo niby teraz wszyscy tak robią.... Za moich czasów najpopularniejszy prezent był taki, że chrzestni się składali na rower . Dobry prezent.
|
|
#75 |
|
Konto usunięte
|
Ja stawiam na bardzo religijne prezenty - srebrny różaniec, biblia w pięknej oprawie.
Trochę robię to złośliwie a trochę nie złośliwie w tym znaczeniu bo wiem że to jarmark próżności a niezłośliwie bo może faktycznie dziecko będzie wierzące.
|
|
|
|
|
#76 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
O to! Chrzestni to chrzestni, mają swoje dzieci najczęściej, nie ma powodu by pół pensji wydawali na chrześniaka.
|
|
#77 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a za religijny prezent nikt nie powinien się obrazić bo to jeden z najważniejszych obrządków katolickich, jeśli dziecko tego nie rozumie to znaczy że rodzice nienależycie je przygotowali do tej sytuacji, a jeśli rodzice się zdenerwują bo mieli nadzieje że kupimy laptopa żeby oni mieli z bani taki wydatek, to... a tego to nie skomentuję. |
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak zapytam z ciekawości, co by było gdyby rodzice po prostu nie podchwycili pomysłu żaby fundować cokolwiek księzom z okazji komunii? Ewentualnie dać właśnie wiązankę kwiatów, tak jak u mnie to było. Komunia przecież i tak by się odbyła. Ja trochę tutaj rodziców nie rozumiem, bo nie uwierzę, że ksiądz sam zarządził, że rodzice mają kupić kielich (chyba bym mu śmiechem w twarz parsknęła). Najpierw sami się składają a potem marudzą"buuu ci księża tak z nas kase drą buuuu niedobrzy"![]() Poprawcie mnie jak się mylę... |
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#80 |
|
Konto usunięte
|
Acha i przychylam się do tego żeby nie dawać kasy!
Z innych fajnych pomysłów to wg mnie zegarek, drobna biżuteria... Ja dostałam na komunie pieniądze pozwolono mi je przeliczyć i zabrali je rodzice i zarządzili co mi kupią. No to kupili mi rower (który stoi w piwnicy i użyłam go cztery razy w życiu, jest dyżurnym rowerem jakby się tacie zachciało pojeździć ) i wieżę (którą sprzedałam kilka lat temu za 100 zł bo nigdy naprawdę nigdy z niej nie korzystałam, a zagracała mi pokój niemiłosiernie ). No ale rodzice uznali że to będzie najlepsze.
|
|
|
|
|
#81 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A odnośnie książek: jak dziecko otaczają matoły, które same na widok tylu literek dostają ataku paniki, to co się dziwić, że książki leżą. Jak mamunia i tatunio sami są wtórnymi analfabetami, to dziecko automatycznie odłoży książkę na półkę, bo z książek się tylko kurz wyciera... ![]() Wolałabym, żeby moje dziecko miało szansę sięgnąć po tę książkę. Niechby nawet i poleżała do tego jedenastego czy dwunastego roku życia dziecka. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale na szczęście byłam całkiem rezolutnym dzieckiem w wieku 8 lat i moi rodzice nie należeli do grona pacanów i nie daliśmy się ponieść komercji i widzieliśmy coś więcej niż białą sukienkę, rosół i flaczki na komunijnym stole ![]() Nie wymagajmy od dzieci, wymagajmy od siebie. Jakiś poziom trzeba trzymać. --------------------------- Autorko - po pierwsze nie uginajcie się przed pazernością rodzin komunistycznych . Wiadomo, że obecnie dzieci i rodzice komunijni, to jakby mogli, to by sobie te quady... ![]() Proponuję iść do sklepu agd, księgarni, kilku sklepów dziecięcych i znaleźć coś urzekającego w przystępnej cenie.
|
|
|
#82 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Cytat:
Myślę, że z mądrych książek dla dziecka w tym wieku można dać "Małego Księcia". To jest książka, którą całe życie można odkrywać na nowo, a jednocześnie jako dziecko też coś się z niej zrozumie.
|
|
|
#83 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#84 |
|
Wtajemniczenie
|
A nie wiem
Ale chodziło o to, że odda je rodzicom bo ma jeszcze 2 rodzeństwa. Pomimo, że nie ma quada, laptopa, zegarka, roweru itp.
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Niestety - z taka inicjatywa wychodziła - pani od religii, Był to absolutny obowiązek. Podobnie z książeczkami, różańcami itp. Pani od religii sprzedawała i był OBOWIĄZEK kupna. |
|
|
|
|
|
#86 |
|
Raczkowanie
|
U mnie wśród znajomych i rodziny panuje taki zwyczaj ze chrzestni najczęściej kupują dzieciakowi rower, oczywiście wcześniej kontaktuja sie ze soba zeby to ustalic bo co dziecko robiloby z dwoma rowerami na raz, a tak poza tym to łańcuszki, kolczyki, bransoletki, wieże stereo, telefony kom (ale teraz to dzieci już w zerówce maja komórki) i kasa to wiadomo. A moja babcia np wszystkim wnuczkom (dziewczynkom, a ma nas 11 :P) kupiła zegarki, każda która miała komunię dostawała od babci zegarek na białym paseczku
|
|
#87 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Dla mnie to trochę smutne
|
|
|
#88 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czyli dziecko ma w głowie to czym karmią go rodzice. |
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jeśli jest grupa rodziców, którzy chcą coś droższego kupić do kościoła, to niech się złożą w kilka osób i kupią, a nie decydują za kilkadziesiąt innych osób, którym pomysł się nie podoba. edit: pushit, zabiłabym panią od religii śmiechem. Zwyczajnie bym tej kasy nie dała i zdanie katechetki by mi powiewało. Edytowane przez Asji Czas edycji: 2012-03-01 o 11:13 |
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz, moim zdaniem piękne. Ta dziewczynka w tym wieku wie, czym jest prawdziwa miłość. Potrafi się podzielić swoim. Ofiarować coś od siebie.
Lepiej, żeby z tej kasy dostała symboliczny plastikowy pierścionek, który będzie szanowała, który będzie dla niej coś znaczył, niż miałaby zbierać laptopy, quady i inne takie i nie być zadowolona z prezentów. Bo to to bardzo często się rozchodzi. Dzieci dostają tak wypasiaste prezenty, że z małych rzeczy nie potrafią się cieszyć. Co tam z małych, te wypasiate są w stanie przykuc ich uwagę na kilka marnych dni. Mało tego, potrafią głośno wyrazić swoje niezadowolenie przy milczącym poparciu ich rodziców. A to model lapka nie ten, to procek zbyt mały, to kolor nie taki. To moim zdaniem jest smutne.
Edytowane przez dzustam Czas edycji: 2012-03-01 o 11:17 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:05.

Jej syn miał już nerwicę, czy się na pewno nauczy wszystkiego na czas, a niania miała nerwicę, bo skladki na kwiaty, prezenty - ornat dla księdza odprawiającego i siostry przyprawiały o zawrót głowy