|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku? | |||
| Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. |
|
0 | 0% |
| Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. |
|
0 | 0% |
| Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. |
|
0 | 0% |
| Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. |
|
2 | 3,39% |
| Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
2 | 3,39% |
| Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. |
|
4 | 6,78% |
| Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. |
|
22 | 37,29% |
| Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. |
|
15 | 25,42% |
| Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. |
|
6 | 10,17% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
8 | 13,56% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4021 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
#4022 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c
Cytat:
no nastrój jakiś taki :/ brzuch mi bardzo ruszył do przodu i nieraz mnie taki strach ogarnia odnośnie porodu, że nie dam rady, że nie urodzę tego dziecka. Chciałabym już czerwiec...Cytat:
śliweńka ja też mam takie napady, ostatnio z rana otworzyłam okno a potem chodziłam cały dzień prawie w koszulce na ramiączkach, gdzie mama była w szoku, bo mówiła,że chłodno w domu. Wczoraj wybrałam się do sklepu i też mi duszno było, w końcu nic nie kupiłam i musiałam iść na powietrze. |
||
|
|
|
#4023 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4024 | |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny
Ostatnio coś mam lenia nic mi się nie chce,ani pisać tylko podczytuje, pogoda do bani, już bym chciała wiosenkę. Wizytę u gina mam na 8 marca, już dawno nie widziałam małego na usg, ostatni raz jak ważył przeszło pół kg. W sumie jak piszecie, że płacicie za pryw wiz po 100 zł za 10 min, to nie dziwie się, że mój gin też usg tak często nie robi, ja płacę miesięcznie 60 zł do abonamentu męża, muszę w końcu się zapisać do przychodni i zadzwonić do położnej,bo jestem zameldowana w innym mieście, jakoś też nie wiem czy się przemeldować. ania_85 co za historia podziwiam, że teraz tak do tego podchodzisz tacca masz palmiarnie w domku super, że masz taką pasję, widać, że kochasz swoje roślinkiWidziałam ten filmik z dzidzią już nie raz się popłakałam na czymś takim a dziś o dziwo nie, zakazałam sobie ![]() Cytat:
Edytowane przez blueelektron Czas edycji: 2012-03-01 o 13:27 |
|
|
|
|
#4025 |
|
Rozeznanie
|
niestety, pracuje po prostu w systemie zmianowym i w tym tyg chodzi na 14 do 22. Ja jednak wolę jak idzie na 6:30, wraca przed 15 i mam go cały dzień dla siebie. A tak to zanim się wygrzebiemy z łóżka to zaraz ode mnie ucieka i zostaję sama do nocy...
Piękne to
|
#4026 |
|
Wtajemniczenie
|
Witaj w klubie. Ja tak mam od początku ciąży, nawet na początku było gorzej niż teraz.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#4027 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam dzisiaj na badaniu krwi (TSH i T4)... ciekawe czy w poniedziałek do mnie zadzwonią (bo tutaj zamiast mnie ściągać do lekarza, to dzwonią jeśli wyniki są nie teges, a jak są ok, to nie dzwonią i mam sobie czekać na wizytę w kwietniu, taką podsumowującą czy coś). Byłam w ubezpieczalni w sprawie takiej, że mam dwa ubezpieczenia. Kobitka na mnie wielkie oczy, że dlaczego tak, to jej mówię, że zapomniałam o nich i myślałam, że moje zgłoszenie wygasło. Zadzwoniła do firmy ubezpieczeniowej, z której obecnie korzystam i mam czekać na telefon, co oni tam wymyślą. Powiedziałam jej, że nie chcę ich (firma Unive) ubezpieczenia, tylko tego, z którego korzystam i nr mam zapisany u swojej położnej, lekarza rodzinnego i szpitalu (firma Holland Zorg). Mam nadzieję, że ktoś moje zdanie uwzględni, bo nie zamierzam śmigać wszędzie i zmieniać numerów, bo nie mam na to tyle siły
Ja się dziś poryczałam przy Ostrym Dyżurze, jak przywieźli 2miesięczne dziecko, które zmarło na śmierć łóżeczkową .A moja Malutka wczoraj mi hasała przy Buena Vista Social Club
Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2012-03-01 o 13:35 |
|
|
|
#4028 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w prezencie zobaczysz maleństwo
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
#4029 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Obyś nie musiała zmieniać numerów
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#4030 | |
|
Zakorzenienie
|
u mnie masakra była z chodzeniem do toalety jeszcze do niedawna. Potrafiłam wstawać w nocy co godzinę. Teraz już jest dużo lepiej o dziwo
![]() Cytat:
|
|
#4031 |
|
Zakorzenienie
|
Kurczę, wkurzę się. O ile położna i lekarz rodzinny to jeden ośrodek, który mam za zakrętem, to szpital, z którego dotąd korzystam (w tym usługi endokrynologa), jest w Delft (16km od Rotterdamu). Nie mam prawa jazdy, ani maszyny transportującej, jak ze Star Treka, żeby latać i zmieniać. Powiem, że chcę zostać przy firmie, z której obecnie korzystam i niech tamci mi oddają kasę, która mi ściągnęli za składki
.
|
|
|
|
#4032 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4033 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też muszę się do jakiejś przychodni blisko domu zapisać, ciągle jestem zapisana tam gdzie mieszkałam z rodzicami... ![]() Bez kwiatuchów nie ma życia... Mąż mi się wczoraj przeraził, bo koleżanka przysłała mi agloanemę w wielkim pudle. Jeszcze sam jedną paczusię dla mnie z poczty przytargał i myślał, że dużo roślin przybyło (a to była jedna duża i dwie malutkie). Kazał mi dorosnąć... Nie da rady chyba... A jeszcze się szykuje fajne zagraniczne zamówienie na hoye.
|
|
|
|
|
#4034 |
|
Zadomowienie
|
Wiecie co, ja płaciłam u tego wcześniejszego lekarza 100zł za wizytę z usg no i badania też były w cenie.
U tego, co dziś idę podobno za usg płaci się osobno czyli pewnie wizyta ze 100zł a za usg wyczytałam na szyldzie że 40-50zł (w zależności jakie) ale wolę już zapłacić za to więcej i byc spokojna, bo po powrocie od tamtego musiałam ciągle sama analizowac wszystko, bo mu nie ufałam, zresztą zaniedbał kilka spraw, które wyszły dopiero w szpitalu. Ale trzeba przyznać, że koszt prywatnych wizyt u nas jest bardzo duży w porównaniu z zarobkami. Ja na takie 100zł ile muszę pracować a niektórzy lekarze biorą za 10 min wizyty. |
|
|
|
#4035 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4036 |
|
Zakorzenienie
|
Ja uważam, że w Polsce już dawno powinna być prywatna służba zdrowia. Jak mieszkaliśmy we Wrocławiu, to ja korzystałam głównie z prywatnych lekarzy. Przyczyna jest prosta: ja często nie choruję, więc mi tam internista niepotrzebny, a częściej korzystam z usług specjalistów, do których są meeeega kolejki z NFZ, więc już od bardzo długiego czasu chodzę do nich prywatnie. Sądzę, że takich osób jest cała masa. Do tego np. M. miał opłacane ubezpieczenie zdrowotne i kartę w najdroższej prywatnej przychodni we Wro (w Arkadach), więc też nie korzystał z usług NFZ. To po cholerę jest ten NFZ? Żeby z ludzi kasę wysysać i nic w zamian nie dawać?
|
|
|
|
#4037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4038 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4039 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jak widać, nie ma reguły.
|
|
|
#4040 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... Edytowane przez Dasti80 Czas edycji: 2012-03-01 o 14:07 |
|
|
|
|
#4041 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciąża przebiega prawidłowo, pacjent nie ma problemów ze zdrowiem, a tylko od czasu do czasu potrzebuje zasięgnąc porady specjalisty... alergologa, laryngologa, okulisty...A co w razie wypadku? Nie wiem czy jest w Polsce prywatny ośrodek, który zapewni opiekę na takim poziomie na jakim zapewnia szpital. I nie chodzi mi o "obsługę" przez pielęgniarki czy zachowanie lekarzy. Chodzi mi o poziom specjalistycznej opieki medycznej. Żadna prywatna przychodnia, żadna prywatna klinika nie dysponuje takim sprzętem, który może pomóc uratować najcięższe przypadki. ![]() Więc nie końca jest tak, że ta prywatna służba zdrowia jest taka cudowna. Gdyby nie obowiązkowe składki na ubezpieczenie, większość osób nie byłaby ubezpieczona. "Bo po co?" I co wtedy z takim nieubezpieczonym, który uległ wypadkowi? Kto za niego zapłaci? Kto go wyleczy?
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2012-03-01 o 14:11 |
|
|
|
|
#4042 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie ciekawi, jak w takiej Holandii rozwiązali problem udzielania pomocy medycznej bezdomnym itp. osobom które nie opłacają ubezpieczenia, bo nie mają z czego. Bo ja zanim dostałam ubezpieczenie, za wszystko musiałam tutaj płacić i to niemałe pieniądze. W Holandii ubezpieczenie medyczne jest obowiązkowe i jak ktoś go nie ma, płaci wysoką karę. Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2012-03-01 o 14:20 |
|
|
|
|
#4043 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oni chyba ginowie specjalnie na nfz tak robią niektórzy byś przyszła prywatnie Cytat:
zgadzam się, ja też rzadko choruję i co
|
|
#4044 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurde no, kostki mam nabrzmiałe. |
|
|
|
|
#4045 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4046 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli działa to jak u nas obowiązkowe OC komunikacyjne. Jak nie masz, nakładają karę. Tylko u nas problem jest taki, że ściągalność kar jest jaka jest i mało kto się ty przejmuje. ![]() Ludzie muszą być świadomi nieuchronności kary, wtedy może coś się zmieni, bo teraz jest jak jest.
|
|
|
#4047 |
|
Zakorzenienie
|
Brutalnie powiem: jego problem... Szpital przychodnia wystawia fakturę. Tyle. Skoro mogą osobie ubezpieczonej wystawić fakturę, a wiem, że to się zdarza, czasem nawet po porodzie, a na fakturze jest "darowizna na rzecz szpitala" a rzecz dotyczy dajmy na to znieczulenia? Nikt się nami nie przejmuje, dlaczego ja mam się martwić, o kogoś kto nie płaci składek, bo mu szkoda pieniędzy?
|
|
|
|
#4048 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- Cytat:
Ona 8marca ma trzy święta. Urodziny, imieniny i Dzień Kobiet
||
|
|
|
#4049 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale tak się nie da. Oczywiście, że ZOZ może wystawić rachunek. Ale jeśli pacjent go nie opłaci, to płacimy za to wszyscy. Wśród tych, którzy składek nie opłacą, będą też tacy, których na to nie stać. A jedną z funkcji socjalnych państwa jest właśnie zabezpieczenie społeczne i zapewnienie opieki zdrowotnej. I na to też idą nasze składki i podatki, nie tylko na nas samych. Jak będę stara i niezdolna do pracy, to też mogliby mnie pogonić, bo nie pracuję, to mi się nie należy... Cytat:
Bo nie chciałabym stanąć przed sytuacją, ze wyleją mnie z roboty, pójdę się zarejestrować jako bezrobotna, a z leczenia nici.
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2012-03-01 o 14:49 |
||
|
|
|
#4050 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jam jest Beata Ale fajnie się złożyło u Twojej koleżanki ale z drugiej strony mniej okazji do dostawania prezentów hihi zakładam, że gdy się urodziła to rodzice spojrzeli do kalendarza czyje są imieniny i takie imię jej dali ? Moja babcia nie rozumie tego wielkiego zamieszania z nadawaniem imion w dzisiejszych czasach, mówi, że kiedyś dziecko się rodziło, patrzyło się do kalendarza i wiadomo było jakie będzie miało imię Akurat jak ona się urodziła to było w kalendarzu napisane tylko Leonard, więc dali jej Leonarda o tak ![]() A tak z innej beczki- kiedy maleństwu otwierają się oczka w brzuszku? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:17.

no nastrój jakiś taki :/ brzuch mi bardzo ruszył do przodu i nieraz mnie taki strach ogarnia odnośnie porodu, że nie dam rady, że nie urodzę tego dziecka. Chciałabym już czerwiec...
super, że masz taką pasję, widać, że kochasz swoje roślinki

.

w prezencie zobaczysz maleństwo 

.

Jak widać, nie ma reguły.