|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Czas na wybór tytulu do kolejenj części. Do dzieła Mamuśki! )
|
|||
| Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. |
|
1 | 2,00% |
| Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam! |
|
6 | 12,00% |
| Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki |
|
1 | 2,00% |
| Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! |
|
1 | 2,00% |
| RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. |
|
10 | 20,00% |
| Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. |
|
0 | 0% |
| Czworaczki, pełzaczki- coraz bardziej ruchliwe te nasze dzieciaczki. |
|
14 | 28,00% |
Raczkujemy i wstajemy, przez co mamie smukłą sylwetkę utrzymać dajemy
|
|
1 | 2,00% |
| W końcu wiosna wyczekana- cieszy się kazdy bobas i jego mama. |
|
16 | 32,00% |
| Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2341 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
Dzień doberek
![]() Sto lat dla Emi i Zuzki Cytat:
) i rajstopki. Butów ani skarpet nie mamy. Na to gruby kocyk. I czapeczka na głowę, ale dość cienka, nie żadna wełniana. Rękawiczek niet ![]() A na ich gadanie reagowałam tak, że mówiłam że teraz inne "mody" są. Żeby nie stawiać się za mocno, co by ich nie zdenerwować, ale pokazać co o tym myślę ![]() Cytat:
Już tego żłobka straszliwie współczuję, a tu jeszcze mandat ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Bo to nie jest zwykłe gadanie czy bezmyślność, tylko świadome, perfidne i wyrachowane stawanie przeciwko matce tego dziecka ![]() Emi - sto lat Nam na ból gardła najlepiej pomagało zawsze Tantum Verde. I to do ssania, i w psikaczu ![]() Cytat:
|
|
#2342 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
Cytat:
Kieruję się tym, że każde dziecko ma swoje tempo i już. Chociaż przyznam, że jak widzę/czytam o dzieciach młodszych od Radka a posiadających większe umiejętności od niego to mi tak jakoś dziwnie- przykro i lęk się odzywa. Na kolanach sobie Radka sadzam
|
|
|
|
|
#2343 |
|
Wtajemniczenie
|
dziubek co do siedzenia, to Nati siedzi prawie cały czas, jedynie jak spi to na leżąco, a jak się jej znudzi siedzenie to sie poloży na plecki lub brzuszek, a jak i to się znudzi to z powrotem siada, i sie bawi, nie musze żadnymi poduszkami obstawiac bo siedzi samodzielnie, a czasem to i w łóżeczku się podciągnie i wstanie
LiLi to okropne co napisałaś o tej kobiecie, co jej do łba strzeliło, i jeszcze corki w ciąży, szok ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- dziewczyny a co to za stronka, bo chyba nie doczytałam |
|
|
|
#2344 |
|
Zakorzenienie
|
rano UU, w zlobie raz moje z butli, potem z 2-3 razy przed snem i 1-2 w nocy
|
|
|
|
#2345 | ||
|
Zadomowienie
|
Nataaszkaa - ale koszmarny poranek
pierwszy dzien w zlobku i do tego mandatpamietam pierwszy dzien w zlobku mojej Klary jak miala 6.5 mies. - ten niepokoj, wyrzuty sumienia, ech... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
dziubek, moja Blana (podobnie jak jej siostra) tez nalezy do rodzaju "odkurzaczy" - je wszystko co sie jej poda pod nosek, nie marudzi nie wydziwia, nie zostawia resztek, nawet nie brudzi buzi - je tak szysciutko ze az milo )
|
||
|
|
|
#2346 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
no tak ale Twoja panna juz sama usiądzie a mnie chodzi o te przypadki kiedy dzieci jeszcze same nie potrafia Cytat:
|
|||
|
|
|
#2347 |
|
Wtajemniczenie
|
dzubek to musisałam źle zrozumiec,a ta stronkę co mi podałaś to kilikam a tam " ups, niestety nie mamy takiej strony"
|
|
|
|
#2348 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja ma 8 kg i same fałki pocieszna kluska z niej!
|
|
|
|
|
#2349 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2350 | ||
|
Zadomowienie
|
Byłam chwilkę
Post 2265 Byliśmy u moich rodziców. Podładowałam trochę akumulatory![]() Dziękuję za pamięć Tymek z jedzeniem bije na razie nawet Patryka Uważaj, bo jeszcze faktycznie do osiemnastki będziesz go karmićA cennych rad nie zazdroszczę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2351 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czasami Sara ma dni że mi zabiera łyżeczkę i wtedy jej pozwalam ( ale jestem nie zadowolona) ale wszystko jest do prania , przebrania, podłoga do mycia i pominę fakt że problem z odpraniem plam. Cytat:
Adrij mozesz kupić takie zwykłe herbatki, nie-dzieciowe, nawet lepiej... Diubek, adrij dzięki za rady. Cosik pokombinuję, może uda się dłużej pospać bez butli i pobudek z głodu
|
|
#2352 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Eveewe zaczynamy razem? Ja dzis zdecydowalam ze od jutra ruszam. Caly ranek studiowalam w necie przepisy.
Cytat:
To i ja sie podpinam standardowo po zyczonka. Dziewczynki ![]() Cytat:
Dzien dobry. U nas nocka dzis jako - tako. Pobudka o 1.15 i koniec spania. Wariowala przez rowno godzine po czym padla u nas w lozku. Przelozylam do lozeczka i pospala do 4.30. Obrocilam na boczek, dalam smoka i pospala do 7. Teraz tez ma wlasnie drzemke, ale juz niedlugo powinna wstac. pozniej idziemy na spacerek i male zakupki
|
||
|
|
|
#2353 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2354 |
|
Wtajemniczenie
|
dziubek weszła stronka, może poprostu trzeba było ja odświeżyć
|
|
|
|
#2355 | ||
|
Zakorzenienie
|
kinga dzis niesmialo pmachala raczka tacie na dowidzenia jak szedl do pracy
---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
. my mamy na ciuchy zlobkowe (spodnie cienkie, rajstopki - bo gubi skarpety namietnie, bodziak z krotkim i jakas bluzka) kombinezon i nim jezdzi. na spacerze przykrywam tylko nóżki tym czyms od wozka do nóg (nazwy nie panietam... plandeka?). jakby nie kombinezon to dostalaby własnie druge spodnie, skarpety i albo buty albo kocyk - tylko ze wgledu na stopy.---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- ja dodaje w ramach ekspozycji na gluten ![]() ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
albo az wezme spowrotem na rece nawet 30 minut. zwykle jak ma dosy to sie kladzie, niestety rzutem w tył dlatego z tyłu musi lezec jakas poduszka. czasem rzuci sie do przodu na zabawke lezaca za daleko i robi taka rozjechana żabę z siebie
|
||
|
|
|
#2356 | |
|
Zadomowienie
|
Różnie. Dziś np. rano 40 minut, później godzinę... Pewnie jeszcze z pół godziny będzie spała ok. 15... Ale wczoraj np. rano 30 minut, a po spacerze tak się rozespała, że spała 2,5h
![]() Cytat:
wolę jak zje ładnie i niczego nie ubrudzi, ale ona jeszcze tak nie umie
|
|
|
|
|
#2357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moj ma wybór - je albo nie je to co podam
|
|
|
|
|
#2358 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dziś zdołałam przekonać go do 3-4 łyżeczek (przy czym łyżeczka to za dużo powiedziane, bo to były małe części łyżeczki ). Potem zeskrobałam odrobinę jabłka i to samo. Tzn. może i nieco chętniej brał je do buzi, ale potem krzywił się na maxa. I doszłam do czegoś - on po prostu nie umie łykać niczego poza płynem. Nie wiem bidulek co z tym fantem robić ![]() Powoli zbieramy się z Tymciem na zakupy Nakupimy pełno nowych smaków
|
|
#2359 |
|
Zakorzenienie
|
Dziubku moja tez nie jest rakieta rozwojowa. Jedna z najstarzych na wątku, a siadać i wspinać dopiero się uczy. Poza tym Szymek jest chłopcem i ma prawo do wolniejszego rozwoju. A poza tym ciesz się niemobilnością dziecka póki możesz, bo jak ruszy to oczy w dupie trzeba mieć.
Zważylam się. Kolejny kg mniej Edytowane przez Scio Czas edycji: 2012-03-01 o 14:17 |
|
|
|
#2360 |
|
Zadomowienie
|
dziubek, patik - moja kumpela wlasnie zawsze uwazala, ze dziecko nie jest dzieckiem jak sie nie ubabra i jej synek chodzil caly czas usmarowany na buzi i do tego jeszcze obsliniony - no myslalam, ze sie po...
nawet nie umialam go pocalowac jak ich odwiedzalam, bleeeeno ale to ekstremalny przyklad ![]() wiem,z e w blw chodzi o co innego, ale nie praktykuje i nie bede ![]() sadzanie - ja sadzam- przyznaje sie otwarcie i bez wyrzutow sadzam sobie Blane na kolanach i duzo tak czasu spedzamy. Nosze ja tez na siedzaco na rekach (na lezaco tylko do spania). Natomiast nie sadzam miedzy poduszkami na kanapie- jakos mi sie to niewygodne wydajestawiam tez na nozki, bo ona baardzo tego chce - juz stoi stabilnie z lekka asekuracja. oczywiscie najwiecej czasu spedza na podlodze zeby nie bylo ![]() gotowanie / dawanie sloiczkow - daje tylko sloiczki i mam zamiar jeszcze 2-3 miesiece je dawac. Gotowac nie mam narazie zamiaru. Uwazam, ze sloiczki sa bardziej eko. Jak ide do sklepu i kupuje warzywa to mnie krew zalewa, bo wszystko pastewne dla trzody chlewnej brrr (te wielkie marchewy, ziemniaki gatunku "ziemniak - w kraju kartofla nikt nie wie, ze istnieje 500 odmian ziemniakow, ech..) No i z lenistwa ofkorrs. Ale latem bedzie juz jesc tylko moje specjaly |
|
|
|
#2361 | |||
|
Zakorzenienie
|
hej mamuśki
u nas dziś super nocka, zasneła po 20, spała bardzo dobrze, jedyna pobudka o 2 (180ml) i spokojne spanie do 7 ![]() Chyba więc strategia z dodatkowym mlekiem się sprawdza. patik, dziubek - ja właśnie zastosowałam ten patent. Lila też wczesniej jadła obiadek o 14, potem deserek i mleko (zwykłe, nie z kaszka czy innym zagęszczaczem) o 20. ok 16:30 dodałam jej butle mleka i spanie jest o wiele lepsze. Myślę żeby owoce (które były ok 17-18) przesunąc na rano, będę je dodawać do porannej kaszki. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ale też się pochwalę że i my jedziemy niedługo na krótkie wakacje Pisałam Wam ostatnio że mamy plan jechac do Zakopca z parą znajomych z dziećmi. Termin jednak to koniec marca (koleżanka ma tak urlop) i stwierdziliśmy że może być słaba pogoda w Zakopcu, myśleliśmy też o Słowacji ale to już nieco daleko samochodem od nas i też z pogodą może być różnie. Wczoraj doszliśmy więc do wniosku że taki dłuższy wyjazd przesuniemy sobie na jakiś czerwiec czy lipiec a teraz wyskoczymy gdzieś na krótki wypad z dzieciakami. no i dziś zakupiłam taką fajną ofertę na Grouponie ![]() http://www.groupon.pl/deals/groupon-..._0_0_61&a=2041 Hotel wygląda fajnie, przyjazny dzieciom, jedziemy na 4 dni i atrakcji w cenie parę jest Już się nie mogę doczekać.Ja w ogóle nie czytam teraz o tym jak się rozwijają dzieci, co "powinno" umieć w którym miesiącu. ..
Edytowane przez youyou Czas edycji: 2012-03-01 o 13:24 |
|||
|
|
|
#2362 |
|
Zakorzenienie
|
Telik piekę granolę
![]() Tylko nie pamiętam jak długo ma być w piekarniku ![]() Niech mnie kto poratuje
|
|
|
|
#2363 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Właśnie jesteśmy po obiadku: squash, słodki ziemniak i pierś z kurczaka ![]() ---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- Jak dobrze pamiętam to 30 min.
|
|
#2364 |
|
Zakorzenienie
|
czyli blnj lub blmj (malo jesc
)nie martw sie, polubi |
|
|
|
#2365 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2366 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Julka TROSZKĘ gorzej sypia od Twojego fifcia, ale nie jest źle ![]() Dzień Dobry. Czytam Was od rana na raty-i tak jest codziennie zaraz jadę do domku, dzisiaj mam wizytę u endo i znowu 80,- w plecy
|
||||||
|
|
|
#2367 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2368 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.squash.rzeszow.pl/aktualn...o-jest-.htmlki.
trochę podobne do tenisa |
|
|
|
#2369 | |
|
Wtajemniczenie
|
Z rodziny dyniowatych
![]() http://money4thisnot4that.com/2010/1...ternut-squash/ ---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Cytat:
|
|
#2370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:32.

)

) i rajstopki. Butów ani skarpet nie mamy. Na to gruby kocyk. I czapeczka na głowę, ale dość cienka, nie żadna wełniana. Rękawiczek niet 
ale miła "ciocia" ją wzięła.. ajjj będę ryczeć
swoją drogą usłyszałam nie dawno, że Emi jest już duża i może jest wywar mięsny razem z warzywami, kiedy odpowiedziałam że wywar mięsny jest jeszcze ciężkostrawny dla damy to usłyszałam "przesadzasz".Ja generalnie bardzo mało zup jem na wywarze mięsnym,więc wiem że wywar warzywny jest o wiele lepszy dla mnie i zdrowszy. Ta rada tak samo była powiedziana od ciotki która po kryjomu dodawała cukru do wody bo jej synowa tego nie chciała robić i uważała że sama woda jest nie dobra, że musi dostać koniecznie cukier albo soczki...Jak karmiłam piersią to usłyszałam : " dziecko ma już zęby a jeszcze cyca dostaje..." ach.
Bo to nie jest zwykłe gadanie czy bezmyślność, tylko świadome, perfidne i wyrachowane stawanie przeciwko matce tego dziecka

(nazwy nie panietam... plandeka?). jakby nie kombinezon to dostalaby własnie druge spodnie, skarpety i albo buty albo kocyk - tylko ze wgledu na stopy.
nawet nie umialam go pocalowac jak ich odwiedzalam, bleeee
Piwnooka pisała, że na sali jest przewijak z pełnym wyposażeniem, więc nas tu kupą nie czaruj.