Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 cz. IV - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł V cz. naszego wątku?
Nogi mocno zaciskamy, pierwsze porody jeszcze przed nami. 0 0%
Na nasze maleństwa czekamy, póki co nogi zaciskamy. 0 0%
Jeszcze z brzuszkami pobiegamy, do porodów trochę czasu mamy. 0 0%
Pobiegamy jeszcze z brzuszkami, zanim przywitamy się z maluszkami. 2 3,39%
Wyprawkę powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. 2 3,39%
Najpóźniej za 3 miesiące powitamy nasze brzdące. 4 6,78%
Brzuszki mocno podskakują, maluszki na świat się już szykują. 22 37,29%
Koniec już zimowych chłodów, coraz bliżej do porodów. 15 25,42%
Już zimy końcówka, teraz czeka porodówka. 6 10,17%
Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. 8 13,56%
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-01, 15:00   #4051
Tacca
Zakorzenienie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
W zasadzie tak, jego problem, jak dla mnie to mogą nie ratować takiego nieubezpieczonego. Nie ubezpieczył się? Jego sprawa, niech umiera.
Ale tak się nie da.
Oczywiście, że ZOZ może wystawić rachunek. Ale jeśli pacjent go nie opłaci, to płacimy za to wszyscy.
Wśród tych, którzy składek nie opłacą, będą też tacy, których na to nie stać. A jedną z funkcji socjalnych państwa jest właśnie zabezpieczenie społeczne i zapewnienie opieki zdrowotnej. I na to też idą nasze składki i podatki, nie tylko na nas samych. Jak będę stara i niezdolna do pracy, to też mogliby mnie pogonić, bo nie pracuję, to mi się nie należy...

O tym bardzo często nikt nie myśli. Bo panuje takie przekonanie, że moje składki to tylko na moje leczenie idą. A guzik prawda. NAsze składki idą na cały system opieki zdrowotnej. Na tych, którzy płacą, i na tych co nie płacą. Tak funkcjonuje państwo. I chwała za to.
Bo nie chciałabym stanąć przed sytuacją, ze wyleją mnie z roboty, pójdę się zarejestrować jako bezrobotna, a z leczenia nici.
Nie zgodzę się z tym. Już od kilku lat stwierdza się, że naszego kraju nie stać na bycie państwem opiekuńczym, tj. zapewnianie tych wszystkich funkcji o których piszesz. Nie jesteśmy tak bogaci jak Niemcy czy kraje skandynawskie.
Niestety jeszcze poprzedni system nauczył nas, że mamy oczekiwać wszelkiej pomocy od państwa. I to za darmo.
Myślę, że przy obowiązkowym ubezpieczeniu, takim jak np. w Holandii, trzeba skorzystać również z wzoru odpowiedniego pomocy dla najuboższych. Nie znam szczegółów, ale na pewno Holandia, USA, Wielka Brytania mają wypracowane odpowiednie zabezpieczenia. I nie można mówić, że przy zastosowaniu takich systemów ktoś pozostaje zupełnie bez opieki. Fakt pozostaje faktem, żadna z nas nie jest prawdopodobnie specjalistką od systemów opieki zdrowotnej na świecie i możemy sobie tylko luźno o tym podyskutować.
Stary 2012-03-01, 15:02   #4052
pola_m
Wtajemniczenie

Dot.: Luty, marzec, kwiecień, maj - w czerwcu będzie komplet mam! Mamusie V-VI 2012 c

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
niunia i reszta dziewczyn, w linkach skojarzonych z tymi cwiczeniami od razu wpadl mi w oko jeden, popatrzcie, jak dzidzia sie rozwija przez 9 miesiecy w brzuszku

http://www.youtube.com/watch?v=mVutX...eature=related
ech, miałam gulę w gardle od początku, potem się poryczałam, mały się zaczął ruszać, więc się poryczałam jeszcze bardziej, ależ się tkliwa zrobiłam

Co do przypadłości trzeciotrymestrowych, ja co rano mam zawroty głowy i jestem słaba - jakieś ciśnienie masakryczne pewnie mam. A dzisiaj mi doszło jakieś migotanie w oczach - nic nie mogłam przeczytać bo mi migały literki...
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:02   #4053
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
Tak Jam jest Beata
Ale fajnie się złożyło u Twojej koleżanki ale z drugiej strony mniej okazji do dostawania prezentów hihi zakładam, że gdy się urodziła to rodzice spojrzeli do kalendarza czyje są imieniny i takie imię jej dali ?
Moja babcia nie rozumie tego wielkiego zamieszania z nadawaniem imion w dzisiejszych czasach, mówi, że kiedyś dziecko się rodziło, patrzyło się do kalendarza i wiadomo było jakie będzie miało imię Akurat jak ona się urodziła to było w kalendarzu napisane tylko Leonard, więc dali jej Leonarda o tak

A tak z innej beczki- kiedy maleństwu otwierają się oczka w brzuszku?
Ale jazda, to ja bym była chyba Iwona jak moja szwagierka

O oczkach "6 miesiąc ciąży, a więc czas od 23 do 27 tygodnia ciąży, to coraz szybszy wzrost maluszka w brzuchu mamy. Zaczyna otwierać oczy i, dzięki rozwiniętym uszom, słyszy swoje otoczenie."

"W 27 tygodniu ciąży oczy dziecka się otwierają, lecz przez większość czasu (około 15 godzin) dziecko śpi."

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"

Edytowane przez stokroteczka777
Czas edycji: 2012-03-01 o 15:06
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:03   #4054
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:

Mój mały na ostatnim usg już czasami otwierał

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Edytowane przez Dasti80
Czas edycji: 2012-03-01 o 15:18
Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:12   #4055
Gaabbi
Wtajemniczenie

Ja też jestem za zniesieniem państwowej służby zdrowia.

Nadal istniałyby szpitale i opieka medyczna, ale finansowana przez prywatne fundusze ubezpieczeniowe. Teraz też jest tak, że nie każdy jest ubezpieczony. Dużo ludzi pracuje na czarno, jest bezrobotnych i niezarejestrowanych w UP itp. Sama osobiście znam dużo takich osób.
Poza tym, leżąc w szpitalu i tak musisz ponosić dodatkowe "koszty". 6 lat temu mój Tata trafił do szpitala. Kwalifikował się do operacji kręgosłupa. Ucisk był na nogę (w skrócie), która powoli przestawała funkcjonować. Lekarz dopiero wyznaczył termin operacji po prezencie w postaci pełnej koperty. Stpa niestety do tej pory nie jest sprawna- operacja była za późno zrobiona. Na oddziale od początku krążyła informacja, że mniej niż 1000zł się nie daje
Leżał na sali z Tatą taki starszy pan, który nie miał pieniędzy. To był kwiecień, a On już leżał od grudnia i niestety, nie doczekał operacji Drugi Pan przyszedł tydzień po moim Tacie do szpitala i też nie dał kasy. Jak mój Tata wychodził po 3 tygodniach, to ten Pan nadal leżał bez terminu. Nie chcę już zanudzać, ale z moją Mamą było dokładnie to samo, wszędzie trzeba było dać

Edytowane przez Gaabbi
Czas edycji: 2012-03-01 o 15:16
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:15   #4056
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
Ale jazda, to ja bym była chyba Iwona jak moja szwagierka

O oczkach "6 miesiąc ciąży, a więc czas od 23 do 27 tygodnia ciąży, to coraz szybszy wzrost maluszka w brzuchu mamy. Zaczyna otwierać oczy i, dzięki rozwiniętym uszom, słyszy swoje otoczenie."

"W 27 tygodniu ciąży oczy dziecka się otwierają, lecz przez większość czasu (około 15 godzin) dziecko śpi."
Czyli moje ma już otwarte

Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
Mój mały na ostatnim usg już czasami otwierzał
to musiało być słodkie

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:16   #4057
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Nie zgodzę się z tym. Już od kilku lat stwierdza się, że naszego kraju nie stać na bycie państwem opiekuńczym, tj. zapewnianie tych wszystkich funkcji o których piszesz. Nie jesteśmy tak bogaci jak Niemcy czy kraje skandynawskie.
Niestety jeszcze poprzedni system nauczył nas, że mamy oczekiwać wszelkiej pomocy od państwa. I to za darmo.
Myślę, że przy obowiązkowym ubezpieczeniu, takim jak np. w Holandii, trzeba skorzystać również z wzoru odpowiedniego pomocy dla najuboższych. Nie znam szczegółów, ale na pewno Holandia, USA, Wielka Brytania mają wypracowane odpowiednie zabezpieczenia. I nie można mówić, że przy zastosowaniu takich systemów ktoś pozostaje zupełnie bez opieki. Fakt pozostaje faktem, żadna z nas nie jest prawdopodobnie specjalistką od systemów opieki zdrowotnej na świecie i możemy sobie tylko luźno o tym podyskutować.
Też mi się tak wydaje że jest odpowiedni system przy przejściu na prywatną służbę zdrowia. A trzeba wziąść pod uwagę fakt że przy takiej służbie zdrowia leki są bezpłatne bo płaci za nie ubezpieczalnia. Podam przykład mojej ciotki która niedawno pojechała do swoich dzieci do Anglii, kuzynka załatwiła jej pracę więc miała ubezpieczenie, po kilku miesiącach wykryła zmianę w piersi-okazało się ze to rak. Na początku nie wiedziała co robić czy leczyć się tam czy wracać do Polski, zaczęła porównywać i okazało się że termin na operację usunięcia piersi w Anglii ma na styczeń a w Polsce dopiero na marzec (mieszka w Poznaniu) więc zdecydowała się na leczenie w Anglii, teraz bierze chemię i leki ma za darmo.

Stary 2012-03-01, 15:17   #4058
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość

Nadal istniałyby szpitale i opieka medyczna, ale finansowana przez prywatne fundusze ubezpieczeniowe. Teraz też jest tak, że nie każdy jest ubezpieczony. Dużo ludzi pracuje na czarno, jest bezrobotnych i niezarejestrowanych w UP itp. Sama osobiście znam dużo takich osób.
Poza tym, leżąc w szpitalu i tak musisz ponosić dodatkowe "koszty". 6 lat temu mój Tata trafił do szpitala. Kwalifikował się do operacji kręgosłupa. Ucisk był na nogę (w skrócie), która powoli przestawała funkcjonować. Lekarz dopiero wyznaczył termin operacji po prezencie w postaci pełnej koperty. Na oddziale od początku krążyła informacja, że mniej niż 1000zł się nie daje
Leżał na sali z Tatą taki starszy pan, który nie miał pieniędzy. To był kwiecień, a On już leżał od grudnia i niestety, nie doczekał operacji Drugi Pan przyszedł tydzień po moim Tacie do szpitala i też nie dał kasy. Jak mój Tata wychodził po 3 tygodniach, to ten Pan nadal leżał bez terminu. Nie chcę już zanudzać, ale z moją Mamą było dokładnie to samo, wszędzie trzeba było dać
Ludzie sami nakręcają te machinę!! Gdyby nie zaczęli dawać lekarzom w łapę, to by tego nie było. A teraz jest jak jest. Rozumiem Cię, bo gdyby ktoś z mojej rodziny miał czekać i się nie doczekać operacji, też bym dała. Z tym że 1000zł to jest cała moja wypłata.

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"

Edytowane przez stokroteczka777
Czas edycji: 2012-03-01 o 15:19
Stary 2012-03-01, 15:17   #4059
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
tutaj tez przyczepiaja dzieciakom czujniki, cos na podobienstwo tagow w sklepach mysle ze to dobrze.
pierwsze słyszę... wiem że otagowują dzieci - ale wydawało mi się że tylko w imię i nazwisko a nie w czujnik...

Cytat:
Przepraszam, że tutaj się uzewnętrzniłam...niepotrz ebnie

Mam taką naturę, że wszystkim bardzo się przejmuję i często mnie to przerasta.
Natomiast P ma zupełnie odwrotne podejście do życia i męczy mnie to strasznie.
Troszkę zaniedbaliśmy nasz związek wcześniej, a teraz chyba nie jest czas na naprawianie
P mówi, że SIĘ ułoży, że będzie się starał itd. ale ja jakoś tracę nadzieję... samo SIĘ nie zrobi A wydaje mi się, że to co najważniejsze w związku nam uciekło. Pozostała "tylko" miłość...
Poza tym, ja czuję się w życiu bardzo samotna i chyba to mnie najbardziej boli.
Mam poczucie, że moje życie nie jest moje, bo nie tak miało być...
Co jakiś czas dostaję mocno młotkiem w łeb i trudno jest mi się otrząsnąć.

Szkoda mi dziecka, bo na pewno cierpi razem ze mną. Dzisiaj Hania tylko rano leciutko mnie szturchnęła i zamilkła...tak jest do tej pory

Podejrzewam, że będę się teraz mniej udzielała na forum. Muszę zająć się swoją psychiką.
Czytać będę na bieżąco.

Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego.
bardzo przykro to słyszeć, mam nadzieję że jednak się ułoży. Wiem jak się czujesz mówiąc, że to nie Twoje życie - tak samo się czułam niedawno. Ale powoli powoli przyzwyczaiłam się do myśli że całe moje życie się zmienia - mam nadzeję, że to zmiana na lepsze. Trzymam też za Ciebie kciuki

Cytat:
Napisane przez fonn Pokaż wiadomość
Cześć!
Nie pisałam kilka dni, mam nawał pracy
Staram się Was teraz nadrobić, co jest raczej niemożliwe

Wypowiem się póki co w temacie chrztu i objadania
a więc chrzest - ja nie jestem wierząca (nie to, że tylko nie praktykuję, ale po prostu nie ma we mnie wiary, wychowałam się w rodzinie raczej niewierzącej i nie zakładam istnienia Boga), mój Mąż - sama nie wiem na pewnoe nei praktykujemy, w kwestii wiary nie mogę się za nikogo wypowiadać. Chrzest rozumiem jako, że tak to nazwę, "zapisanie" dziecka do Kościoła i podjęcie zobowiązania do wychowania go w wierze, której naucza Kościół. Ja z góry wiem, że dziecka w wierze katolickiej (ani innej) nie wychowam, nie jestem religijna i nie chcę niczego udawać. Mogę uczyć młodego o tradycji (Boże Narodzenie, Wielkanoc itd), ale to przecież nie to samo, co wychować dziecko w wierze. Nie widzę nas obojga w roli rodziców wychowujących dzieci w duchu wiary, zatem nie czuję potrzeby (i niestety sensu) chrzczenia dziecka. Skłaniam się raczej ku temu, aby mogło ono świadomie i samodzielnie podjąć kiedyś decyzję o przystąpieniu do jakiegokolwiek wyznania. Ochrzczenie niemowlęcia w KK jest w pewnym sensie narzuceniem mu tej konkretnej wiary, a to sprzeczne z moimi przekonaniami.
Oczywiście jeszcze będziemy z Mężem o tym rozmawiać, na razie jakoś nas ominęło.
Wiem, że moja rodzina raczej nie będzie się interesować chrztem i nie podejmie próby przymuszenia nas do tego (swoją drogą nienawidzę takiego zachowania, kiedy ktoś jest wierzący i on wie lepiej, kto potrzebuje ślubu kościelnego i innych sakramentów - i narzuca swoje zdanie). Obawiam się za to reakcji na ewentualny brak chrztu ze strony rodziny Męża, no ale nie uprzedzajmy faktów.
Na pewno się wkurzę, jeśli ktokolwiek powie do mnie "musisz to zrobić". Bo ja wiem, co muszę, a czego nie. Podyskutuję chętnie, ale nie dam sobie niczego narzucić.
Jeżeli Mąż uzna konieczność ochrzczenia dziecka i przedstawi mi ją w sensownych argumentach, prawdopodobnie się na to zgodzę.
i takie podejście bardzo mi się podoba - nie pozwalasz sobą chociaż manipulować

Cytat:
niunia i reszta dziewczyn, w linkach skojarzonych z tymi cwiczeniami od razu wpadl mi w oko jeden, popatrzcie, jak dzidzia sie rozwija przez 9 miesiecy w brzuszku

http://www.youtube.com/watch?v=mVutX...eature=related
kapitalne, R pokazałam też powidział że fajne

Cytat:
Fonn też raczej nie będziemy chrzcili dziecka, mój mąż jest ateistą, rodzice go ochrzcili i zmuszali do chodzenia do kościoła. On ma teraz do nich żal o to i stwierdził że nie zrobi tego swojemu dziecku. Na początku się z tym nie zgadzałam bo ja "niby" wierząca (niepraktykująca) jestem, czułam duże parcie na to że w naszym kraju trzeba ochrzcić dziecko, doszło do tego że nie rożmyślałam o tym w kwestii wiary tylko obowiązku, ale mąż dużo ze mną o tym rozmawiał i w końcu przekonał mnie do swoich racji.
to co mnie właśnie wkurza w Polsce to słowa TRZEBA I MUSISZ, i nikt nie jest w stanie pojąć że nic nie trzeba i że nic nie muszę. Jestem wolnym człowiekiem i sama decyduję o swoim życiu...a i jeszcze jedno o matko co ludzie powiedzą.... ludzie i tak gadają - niech mówią sobie co chcą

Cytat:
A ja się pocę pod pachami
ja wychodzę z domu i mam kałuże w butach... normalnie już mnie tak to wkurza że najchętniej założyłabym klapki i chodziła tylko w klapach...ale przecież jeszcze za zimno

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
u mnie masakra była z chodzeniem do toalety jeszcze do niedawna. Potrafiłam wstawać w nocy co godzinę. Teraz już jest dużo lepiej o dziwo

a mi się nic takiego nie dzieję
w nocy też już nie chodzę, raz tylko nad samym ranem, za to jak tylko wstanę i jadę na miasto zaliczam wszystkie toalety w okolicy i chyba nie zmieni się to do porodu

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Kurczę, wkurzę się. O ile położna i lekarz rodzinny to jeden ośrodek, który mam za zakrętem, to szpital, z którego dotąd korzystam (w tym usługi endokrynologa), jest w Delft (16km od Rotterdamu). Nie mam prawa jazdy, ani maszyny transportującej, jak ze Star Treka, żeby latać i zmieniać. Powiem, że chcę zostać przy firmie, z której obecnie korzystam i niech tamci mi oddają kasę, która mi ściągnęli za składki .
no cóż - biurokracja i olewactwo jest w każdym kraju nie tylko tutaj nie tylko w POlsce

Cytat:
Czytałam sobie co piszecie i doszłam do wniosku, że faktycznie może byłoby lepiej gdyby służba zdrowia była prywatna, ale Ty masz rację, co w przypadku wypadku ?? I co z osobami, które nie stać na chleb, a co dopiero na prywatnego lekarza??

powinna być pół na pół - zrobiłabym jakieś oc na wypadki i wylądowaniu w szpitalu, a reszta ubezpieczenia prywatne, płacisz i wymagasz a nie. A dla osób biednych karty medyczne i tyle... ile pieniędzy byśmy zaoszczędzili, ile byśmy odłożyli i nie byłoby wkurzania się na służbę zdrowia państwową. Ja jestem w kraju w którym za wszyschich lekarzy jeśli pracujesz płacisz z własnej kieszeni, jedynie masz ubezpieczenie w pracy i od wypadków - jeśli jesteś biedny dostajesz kartę medyczną i tyle - nikomu nie ucinają składek w wysokości 1/3 wypłaty - i wszyscy są zadowoleni
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:20   #4060
Michalowa79
Raczkowanie

A ja dzisiaj miałam kontrolę z ZUSu w domu.
Miała któraś z Was też?
Michalowa79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:21   #4061
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Po to są takie miejsca, żeby dyskutować.

Niczego od nikogo za darmo nie oczekuję. Ale tak państwa są skonstruowane, że zapewniają opiekę.
Jestesmy jeszcze daleko za państwami, które sprywatyzowały służbę zdrowia. I długo ich nie dogonimy.

Cytat:

Poza tym, leżąc w szpitalu i tak musisz ponosić dodatkowe "koszty". 6 lat temu mój Tata trafił do szpitala. Kwalifikował się do operacji kręgosłupa. Ucisk był na nogę (w skrócie), która powoli przestawała funkcjonować. Lekarz dopiero wyznaczył termin operacji po prezencie w postaci pełnej koperty. Stpa niestety do tej pory nie jest sprawna- operacja była za późno zrobiona. Na oddziale od początku krążyła informacja, że mniej niż 1000zł się nie daje
W wielkim skrócie napiszę, że takim sytuacjom winni są sami pacjenci, którzy to te "dodatkowe koszty" płacą.
Resztę pozostawiam bez komentarza.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:25   #4062
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez Michalowa79 Pokaż wiadomość
Miała któraś z Was też?
Żartujesz?? A jak długo jesteś już na L4?? Ja jestem dopiero ...w niedzielę będzie 33dzień...za to jeszcze płaci mi pracodawca, to chyba jeszcze kontrola nie przyjdzie... Co mówili? O coś pytali??

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2012-03-01, 15:25   #4063
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Cytat:
Miała któraś z Was też?
Nie. Od dawna jestes na zwolnieniu?
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:25   #4064
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:

na zapytajpolozna napisali, że od 27 tyg sie otwierają powieki

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:26   #4065
moniczka1302
Wtajemniczenie

w sumie nie wiem , czy jestem za pelna prywatyzacja opieki zdrowotnej - z jednej strony grom spoleczenstwa wykorzystuje to (przyklad: pewna starsza pani co 3 dni dzwoni do mojej tesciowej i che miec pobrana krew bo ona sie zle czuje, moja tesciowa szlag trafia juz bo wie o ktorej ta kobieta dzwoni do domu), a z drugiej strony jest wiele biednych rodzin z malymi dziecmi i mi ich po prostu szkoda... nie czyjas wina ze sie zycie nie uklada...

mialam lepic pierogi, oczywiscie nic z tego nie wyszlo, caly gar kapusty mi wyszedl, dodalam pieczary i grzyby suszone i cebulke - jak dla przedszkola. W koncu zrobilam lazanki z polowy, a reszte farszu zamrozilam, bedzie na kiedy indziej wlasnie wcinam
moniczka1302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:26   #4066
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
ja wychodzę z domu i mam kałuże w butach... normalnie już mnie tak to wkurza że najchętniej założyłabym klapki i chodziła tylko w klapach...ale przecież jeszcze za zimno
Hehe jak nie pachy to stopy tak czy inaczej dyskomfort jest.

Stary 2012-03-01, 15:27   #4067
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
Miała któraś z Was też?
masakra...
Stary 2012-03-01, 15:30   #4068
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
na zapytajpolozna napisali, że od 27 tyg sie otwierają powieki
Kurczę, otworzyłam stronkę zapytajpolozna i jakiś wirus tak siedzi

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2012-03-01, 15:31   #4069
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
W wielkim skrócie napiszę, że takim sytuacjom winni są sami pacjenci, którzy to te "dodatkowe koszty" płacą.
No, fajnie się tak pisze Ja też byłam tego zdania i co mieliśmy zrobić??? Nie życzę nikomu takich sytuacji.
Masz jakiś pomysł jak obejść tą niechlubną "praktykę" dawania? Chętnie poczytam.

To tylko z nazwy mamy teraz państwową służbę zdrowia. I tak płacimy. Pomijając tzw. "łapówki", zus płacimy. Spokojnie moglibyśmy te pieniążki rozdysponować na służbę zdrowia wg własnego uznania. A dla biednych rodzin są inne rozwiązania.

Edytowane przez Gaabbi
Czas edycji: 2012-03-01 o 15:35
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:32   #4070
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
kapitalne, R pokazałam też powidział że fajne
juz 4 razy to obejrzalam jak zobaczylam te malenstwo przy cycu to tez chcialabym miec juz moja corcie

czy wasze TZ beda przy porodach? moj zapowiedzial, ze chce byc, na poczatku nie chcial ale widze, ze coraz bardziej przezywa to ze zostanie tatą i powiedzial, ze chce byc i na pewno wezmie pol urlopu na ten pierwszy czas
Stary 2012-03-01, 15:34   #4071
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:

czy wasze TZ beda przy porodach? moj zapowiedzial, ze chce byc, na poczatku nie chcial ale widze, ze coraz bardziej przezywa to ze zostanie tatą i powiedzial, ze chce byc i na pewno wezmie pol urlopu na ten pierwszy czas
Mój będzie

Stary 2012-03-01, 15:34   #4072
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
juz 4 razy to obejrzalam jak zobaczylam te malenstwo przy cycu to tez chcialabym miec juz moja corcie

Mój zapowiedział, że NIE Stopniowo go przekonuję, a raczej zmuszam, żeby jednak przy mnie był. Mówię mu, że nie będzie mi w krok patrzeć, będzie za moją głową, że zawsze może na korytarz wyjść, ale chce żeby przyszedł od razu po przyjściu dziecka na świat.

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2012-03-01, 15:35   #4073
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
pierwsze słyszę... wiem że otagowują dzieci - ale wydawało mi się że tylko w imię i nazwisko a nie w czujnik...

kuzyna synek w Irlandii miał z czujnikiem w szpitalu po porodzie

Cytat:
Miała któraś z Was też?
niech się wezmą za prawdziwych symulantów a nie, masz co wpisane w L4 1 czy 2?

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:39   #4074
moniczka1302
Wtajemniczenie

Cytat:
No, fajnie się tak pisze Ja też byłam tego zdania i co mieliśmy zrobić??? Nie życzę nikomu takich sytuacji.
Masz jakiś pomysł jak obejść tą niechlubną "praktykę" dawania? Chętnie poczytam.
tez tak mysle, dopoki ktos nie przezyje czegos na wlasniej skorze, nie potrafi zrozumiec drugiego czlowieka, ktory przezyl cos podobnego

tez mam taki przyklad w swojej rodzinie - jedna z najblizszych osob w mojej rodzinie choruje na depresje + nerwice - czesto mi sie wyplakuje, chce byc wysluchana, trzeba duzo pomagac, pocieszac itp. w koncu mnie to zaczelo nuzyc i meczyc...
do czasu.... az w koncu sama zaczelam sie zmagac z takimi stanami i dopiero wtedy zrozumialam, jak takiej osobie jest ciezko, wiec staram sie juz nikogo nie oceniac
latwo sie mowi, jak sie stoi z boku...
.

---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ----------

Cytat:
Mój zapowiedział, że NIE Stopniowo go przekonuję, a raczej zmuszam, żeby jednak przy mnie był. Mówię mu, że nie będzie mi w krok patrzeć, będzie za moją głową, że zawsze może na korytarz wyjść, ale chce żeby przyszedł od razu po przyjściu dziecka na świat.
moj tez na poczatku nie chcial, ale jak czuje ruchy malenkiej i widzi jak sama "rosnę", to zmienil zdanie

Edytowane przez moniczka1302
Czas edycji: 2012-03-01 o 15:41
Stary 2012-03-01, 15:41   #4075
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
Miała któraś z Was też?
A napiszesz coś więcej? na zwolnieniu masz kod B1 czy B2? Chyba żadna z dziewczyn nie miała. A ja się teraz zastanawiam, bo wszędzie jako adres mam podany domowy rodziców, czyli tam gdzie mieszkałam jeszcze pół roku temu. Tutaj nie planujemy długo zabawić, więc nie zmienialiśmy adresu nawet do korespondencji. I co w takim wypadku? Bo w razie kontroli szukali by mnie w domu rodziców i zapewne nie zastali. Pewnie trzeba by się z tego pisemnie tłumaczyć...
Cytat:
Po to są takie miejsca, żeby dyskutować.

Niczego od nikogo za darmo nie oczekuję. Ale tak państwa są skonstruowane, że zapewniają opiekę.
Jestesmy jeszcze daleko za państwami, które sprywatyzowały służbę zdrowia. I długo ich nie dogonimy.

nic dodać nic ująć

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:44   #4076
Michalowa79
Raczkowanie

Cytat:
Żartujesz?? A jak długo jesteś już na L4?? Ja jestem dopiero ...w niedzielę będzie 33dzień...za to jeszcze płaci mi pracodawca, to chyba jeszcze kontrola nie przyjdzie... Co mówili? O coś pytali??
Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
Nie. Od dawna jestes na zwolnieniu?
od 10 stycznia - dostałam normalnie za 33 dni od pracodawcy i już za 7 dni od ZUSu więc sama jestem zaskoczona ...
na szczęście przywitałam ich w piżamie i mój pies szczekaniem więc Panie nawet nie weszły tylko sprawdziły dowód, zapytały kiedy termin i powiedziały że nie będą niepotrzebnie niepokoić a kontrola zweryfikowana poprawnie tak więc mam odpoczywać

Cytat:

Mój chyba się określi w dniu porodu bo póki co codziennie inna wersja ...
Michalowa79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:45   #4077
clauudik
Rozeznanie

Cytat:

U mnie było tak, że mąż od początku chciał, a ja miałam ogromny sprzeciw wobec tego. Teraz pomału się przekonuję i pewnie będziemy rodzić razem

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:47   #4078
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Cytat:

Ja bardzo chce, TZ te chce, ale widze ze troszke sie obawia. Ale u nas to jest tak, ze on nie pracuje na miejscu wiec w razie czego moge nie zdarzyc na niego zaczekac i wtedy nici z rodzinnego.
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:47   #4079
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
będzie i nie wyobraża sobie, że miałoby być inaczej
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 15:47   #4080
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:

To tylko z nazwy mamy teraz państwową służbę zdrowia. I tak płacimy. Pomijając tzw. "łapówki", zus płacimy. Spokojnie moglibyśmy te pieniążki rozdysponować na służbę zdrowia wg własnego uznania. A dla biednych rodzin są inne rozwiązania.
Myślę że każdy by tak zrobił, a jeszcze jak miało się pełną świadomość tego, że jak się nie da w łapę to operacji nie będzie. Mnie wkurza też to, że żeby być dobrze traktowanym w szpitalu to najlepiej jest chodzić na wizyty prywatne do lekarza tam pracującego, sama tak robię że wybieram specjalistów pod kątem szpitala w którym pracuje i jakbym w razie W musiała mieć coś robione to weżmie mnie do siebie na oddział i zajmie się mną odpowiednio. Tego nie zrozumie ktoś kto nie choruje, ja kilka razy leżałam w szpitalu, miałam jedną poważną operację więc wiem jak to wszystko wygląda.

Edytowane przez Dasti80
Czas edycji: 2012-03-01 o 15:52
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości