|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
kurcze, zastanawiam się czy nie za szybko- może powinnam najpierw zacząć z pieluchą a potem ze smokiem?? może za dużo na jeden dzień??
Nie zasneła... bawi się dalej na zmiane z płaczem chyba wymięknę i poczekam jeszcze jakiś czas...
|
#3482 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Mój bez smoka zasypia w 5 min przy włączonej bajce i owinięty ciasno kocem, albo w wózku na spacerze, albo w samochodzie. Tak sam to nie da rady
![]() ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Asia tylko teraz może być tak jak dziewczyny pisały, że sobie skubana zapamięta, że gołąbki raz zabrały a potem oddały. Ciężki jest pierwszy dzień, na drugi będzie już łatwiej
|
|
#3483 |
|
Zakorzenienie
|
Moja też się piciem uspokaja bo juz zawołała 3 raz pić
bo daje radę... Mój wysiłek na marne
|
#3484 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3485 | ||
|
Zakorzenienie
|
My już po wizycie. Było nieźle i tylko 10 min spóźnienia
. Miałyśmy szczęście bo czworo dzieci przed nami miało zakraplane oczy wiec tylko wchodziły i szły do pielęgniarki. Zosia była nadzwyczaj grzeczna. Zabrałyśmy oczywiście sporo zabawiaczy, Tubiś Lala, gazetka, kredki, kota, picie, owoce itd. No i mamy wyznaczoną następna wizytę bo musimy przed badaniem zakraplać oczy przez 3 dni i później Zosia pójdzie do aparatu w ciemni (o ile będzie chciała ). Wygląda też że ma delikatny zez zbieżny, teraz to jeszcze moze się samo naprostować ale w obliczu mojego astygmatyzmu trzeba dokładniej zbadać.Oczywiście refleksja mnie taka naszła w poczekalni a mianowicie, dlaczego ludzie uważają że jak się idzie do okulisty to nie trzeba się myć ? Zwłaszcza małego dziecka do okulisty dziecięcego . Była kobieta z 2-latką i uwierzcie mi że to biedne dziecko było poprostu całe brudne . Pomijam podrapaną buzię bo podobno ruchliwa ale ona była brudna od wczoraj chyba. Brudne dziecko w brudnym ubraniu i z brudną mamą. Nie mogła się ubrudzić bo podobno póxno wstała i matka ją szybko ubrała, zapakowała do wózka i do przychodni. Mama przez telefon relację złozyła swojej koleżance. Masakra.Cytat:
Cytat:
Raczej nie polecę żadnego środka po po pierwsze w takiej chwili nie pomagają a po drugie skoro bieżesz antybiotyk to działanie może się skumulować, nasilić i takie inne. Ja próbowałam Validol ale bez sensu, pożądanego efektu nie było
|
|
#3486 |
|
Zakorzenienie
|
Gmyrelka ja z ziołowych brałam http://www.neo.persen/apteka/p53229-...apsulki_20_szt
Mi lekko pomagało, choc nie wiem ile to efekt placebo Teraz jak coś to więcej magnezu biorę bez kropki w środku nazwy
|
|
#3487 |
|
Zakorzenienie
|
Zasnęła... ze smokiem (nawet dziura jej nie przeszkodziła)
ten albo żaden ![]() Skupię się na odpieluchowaniu
|
#3488 | |||
|
Zakorzenienie
|
Agnieszka - to masz wielkiego chłopa w domu
![]() Ana - ja do spania zakładam choć się Zośka buntuje. Nie uśmiech mi się przebierać wszyskiego w nocy i prać zalane łózko. W dzień (jak spała) nie zakładałam i nic nie zalała. Cytat:
![]() . Durna baba i tyleCytat:
Jak już zaczęłaś to się trzymaj, lekko nie będzie ale z każdą chwilą będzie lepiej i lżej ).Jak nie zasypia to trudno, nie będzie spała i tyle. Szybciej wieczorem za to padnie bez krzyku że smoka nie ma. Przetrwasz to. \nie dawaj smoka, zmieniaj temat. Zrobiłaś pakiet smoczek+ pielucha, będzie szybciej. Pakiet bardziej się opłaca ![]() ![]() Cytat:
Żmijka najsłodsza Edytowane przez izazula Czas edycji: 2012-03-02 o 13:49 |
|||
|
|
|
#3489 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj dzwonili do mnei z przychodni z przypomnieniem,że mam iśc na bilans 2 -latka
a mi się tak nie chcejeszcze doktorowa mi powiedziłą-prosze sie przygotować na szczepienie pneumokoki-jakby to obowiązkowe było -rozwaliła mnieAniap właśnie czytałam,ze w kwietniu będą ogłoszone wyniki kto się dostał a w maju gdzie są wolne miejsca i wtedy jeszcze raz moge coś próbować Cytat:
![]() Cytat:
)właśnie ja też nie wiem jak robić do spania z pieluchą,narazie zakładam,chciałam kupić te majtki treningowe ale przecież to mu przeleci Cytat:
dobrze,że Zosia dzielna była |
|||
|
|
|
#3490 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chyba odpuszczę... JA chyba nie jestem jeszcze na to gotowa... kurcze... dopiero zaczeła lepiej sypiac w nocy to znów sobie zafundowałam armagedon
Wiem, będziecie pisać, że mam nie odpuszczać... ale nie wiem jak będzie a boję się wyrzucić go na amen...
|
#3491 |
|
Zakorzenienie
|
Asia oczywiście zrobisz jak uważasz ale później lepiej i szybciej nie będzie
|
#3492 |
|
Zakorzenienie
|
Iza fuj
![]() U nas po 3 godzinach dalej bez siku,dzielna jest,bo sama wie,że trzeba usiąśc na nocnik.W końcu musialam jej załozyć pieluchę,bo u nas piękna pogoda i lata po dworzu.
|
#3493 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() mój uparciuch tez za reke nie chce absolutnie chodzic jak go złapie czasem to od razu sie drze i wygina, ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a co do tej brudnej mamy i dziecka to masakra, nie pojmuje jak w tych czasach moze byc komus obce mycie sie ja tez rano w parku widziałam "dziwna mamusie" a raczej jej córeczke która była ubrana na górze na zimowo a na nózkach leginsy, gołe kostki cieplejsze skarpetki i rózowe lakierki rozumie ze idzie wiosna ale bez przesadygmyrelka ja brałam kalms ale takie ziołowe bez recepty to moim zdaniem wszystko to samo srednio uspokaja
mój skarb Bartuś przeczytaj proszę, może Ty potrafisz pomóc https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post35342764 Edytowane przez gusinek Czas edycji: 2012-03-02 o 14:13 |
|||
|
|
|
#3494 |
|
Zakorzenienie
|
I zapomniałam dodać że babsko ubrało dziecko jak na mróz 20 st.
i zdjęła tylko kurtkę i czapkę. No i nic nie miała dla tej małej nawet chusteczki higienicznej żeby gluty wytrzeć - sama jej dałam. Nie wiem co miała w tej wielkiej torbie, którą miała ze sobą.
|
#3495 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A jeszcze w kwestii sikania/wstrzymywania sikania, to my Oli w weekend próbowaliśmy złapać mocz ( w piątek skarżyła sie że ją plecy bolą, więc od razu podejrzenie padło na nerki) - założyliśmy woreczek w sobotę, ale nie od razu po obudzeniu, więc nie zdziwiło nas, że nic nie zrobiła. Potem powtórka w poniedziałek: tu juz bardziej zdeterminowani obudziliśmy ją o 7 rano (pielucha sucha) woreczek założony i czekam na siuśki - nie doczekałam się do godziny 8, więc zdjęłam pogilgotałam ją, pochichrałyśmy się, po czym wyszłam do pracy. O godz. 10 dostaje telefon że Ola strasznie płacze i pokazuje na bożenkę. Więc jazda w samochód i do teściów. Ola zaryczana, co jakiś czas powtarza siusiu siusiu i widac, że ją strasznie boli. Pielucha ciągle sucha (od wieczora). No więc od razu telefon do nefrologa (ta pipa jak zwykle nic nie wie - mamy złapać mocz, ciekawe jak). Dziadek włączył Kubusia Puchatka, przytuliłam ją, pobujałam - Ola sie uspokoiła i wreszcie ją puściło - siuśków było tyle, że wyleciało równocześnie górą i dołem Pampersa, ja też cała zasikana. ale Ola to od razu inna -radosna, zaczęła biegać i ogólnie szaleć. Następne siusiu też było mega. W każdym razie teraz jak czytam o wstrzymywaniu przez wasze dzieci siusiu, to od razu przypomina mi sie ta moja mała istotka. Biedna się tym woreczkiem zestresowała (a staraliśmy się, żeby było jak najmilej - jak przykleilismy jej woreczek, to włączyłam jej Lulu na dvd i całą godzinę siedziała i się gapiła w telewizor). Nie sądziłam, że psychika może ją aż tak zablokować A wyniki moczu jak najbardziej prawidłowe. Gmyrelka - zdrówka życzę a na poniedziałek to proponuję takie ziołowe z apteki - aptekarka poleciła i na mnie działały - one koło 3-4 zł kosztują Gusinek - następna z teściową do odstrzału co z tymi kobietami? My na pewno takie nie będziemy ![]() Tylkooliwka - u nas często też w ciągu roku się zwalniają miejsca - może na razie zostawisz małego w domu, a w międzyczasie będziesz czekała na wolne miejsce? Ana - no chyba raczej takie bieliznowate pl_madzia - mnie niezmiennie opisy poczynań Erwiego rozweselają (choć wiem, że ciebie to niekoniecznie). Oj fajny on ![]() izazula - brawo dla dzielnej zosi wizyta u okulisty do przyjemnych nie należy.A dlaczego tak w ogóle się z nią wybrałaś? Tak profilaktycznie z uwagi na twoją wadę, czy coś podejrzewałaś? To się rozgadałam - zaraz spadam do domku i się zabieram za szykowanie imprezy Oli - jutro robimy. Małą sprzedaję dziś moim rodzicom (mama chcę ją też na noc, ale ja jakoś mam opory) |
|
|
|
|
#3496 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mama ty nie robisz dziecku krzywdy.. ona jest bystrzejsza niż ci sie wydaje i znakomicie to wykorzystuje.... a ja bym wolała smoka najpierw niz pieluchy.. a jak zaczełas jedno i drugie na raz,.. trudno.. stan na wysokosci zadania i je wykonaj skoro sie podjełas!! Wielkie kciukasy!! Uwierz to tak wygląda prze pierwsze dni.. potem jest luz bo dziecko widzi że mama nie żartuje i że dotrzymuje danego słowa.. a ty zawsze ulegasz...
|
|
|
#3497 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A to jest moje pierwsze podejście więc nie rozumiem dlaczego piszesz, że jej dałam smoka i że zawsze ulegam?? podaj przyklad... bo to, że ostatnio kładąc ja do lóżeczka nie dałam smoka a jak zawolała to dałam to juz tłumaczylam... nie zamierzałam jej oduczać tylko chciałam sprawdzić czy zawola. Na ile jest do niego przywiazana. Ale zawołala wiec dostała (jak zawsze).
|
|
#3498 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi pasuje i to właśnie z czerwoną nakrętką bo ma drobinki orzechów a tamto drugie jest gładkie Ja zakładam do spania bo nie raz śpi 2-2,5 godziny i się zleje już raz prałam wszystko ,dzięki ja Ci powiem,że żadne z dostępnych środków na uspokojenie bez recepty nie uspokoją Cię na tyle co byś chciała,wiem bo przetestowałam wszystkie (przechodziłam kiedyś straszny mobbing w pracy i brałam co popadnie) nawet po wzięciu kilku tabletek czy łyknięciu nerwosolu z gwinta nic nie pomagało więc daruj sobie ,poza tym tak jak Iza pisała mogą wejść w reakcję z innym lekiem. Uspokoiło by Cię coś silniejszego na receptę. Cytat:
![]() Drożdże nie powodują szybszego wzrostu włosów tylko poprawiają ich kondycję i dzięki temu odrastają,tak samo jak skóry i paznokci zawierają głównie witaminy z grupy B, myslę że to nie ma specjalnego znaczenia kiedy je się pije Izazula dal Zosi że była grzeczna i współczuję sąsiedztwa z poczekalni ,nie cierpię takich flej i to nie ma nic wspólnego z pieniędzmiCatro ,chwilę grozy przeżyliście ,ale się zestresowała bidulka. Ja zauważyłam że mój Miko jak są dla niego sytuacje chyba stresujące np. wyjazd do lekarza ,poczekalnia,dużo ludzi itp. to też nie sika i potrafi tak zatrzymać kilka godzin co normalnie się nie zdarza. |
||
|
|
|
#3499 |
|
Zakorzenienie
|
Poczytałam kilka wątków o płaczących dzieciach z perspektywy sąsiadów i sie załamałam. Bo niestety ale Ci co sąsiaduja z placzącymi dziećmi nie rozumieja tego
|
#3500 |
|
Zakorzenienie
|
Aśka no ulegasz bo ostatnio pisałaś że zabrałas jej na chwilę i się darła to jej oddałaś i dzisiaj też nie potrzebnie jej dałaś tego przeciętego ,co to znaczy "to dopiero pierwsza próba" masz jej zabrać i juz nie dać w ogóle ,bo ona sobie to wszystko zarejestruje ,bardziej jej robisz krzywdę tym smokiem niż tym że byś się przemęczyła 3 dni ,jak nie zaśnie trudno to zaśnie wieczorem albo tak jak Madzia pisała po 2-3 dniach może normalnie zasypiać.
---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- Możesz tak zrobić jeśli się obawiasz co pomyślą idź i powiedz że oduczacie od smoczka i mogą słyszeć płacz w nocy ,będziesz spokojniejsza bo ja czuję że to Cię najbardziej trapi. |
|
|
|
#3501 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dlaczego miałam jej nie dać tego smoka? Przeciez efektem miało być jego odrzucenie, że jest zepsuty, beee itp a że jej wystarczył to co? miałam jej go zabrać?
|
|
#3502 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, jaci pisalam zebys poczekala a nie napala sie na to , ze to juz dzis, teraz. Moglas przez tydz przygotowac sie psychicznie. I mowic sobie ze za tydz oduczam, za tydz oduczam koniec kropka , decyzja zapadla. Za szybko sie za to wzeilas bo nie jestes na to ty gotowa na ten armagedon![]() Mala rosnie jak na drozdzach Cytat:
. No jakbym czytala o moim starszym hehe ale nie dalam sie i nauczyl sie, dajesz rade Cytat:
.Powinnas najpierw pozbyc sie smoczka bo nauka sikania na nocnik trwa dluuuuzej , a smoczek dzien dwa gora trzy. Moj do tyg czasem wspomnial ale bez emocji Stanowczo za duzo na jeden dzien, dlatego ja wezialam sie za smoczka i teraz nocnik bedzie.Cytat:
Moj juz nie spi w dzien. Cytat:
![]() Cytat:
Czyste ciuchy Agnieszka u nas to samo , ten rok jakis kijowy ja od 2 tyg juz 3 razy u lekarza ze soba bylam , chlopaki tez co tydzien cos. ![]() Mam nadzieje ze to koniec na ten rok. Az mi wstyd juz chodzic, bo sobie pomysli ze ja jakas schizofremiczka hehe. No ale recepty daje, wyjscia nie ma. U nas nocnik poszeld w odstawke, jak wczoraj pisalam ze strzelil rzadka kupe tak w nocy strzelil podczas snu kolejna. Z rana znowu rzadzinka. Starszy ma jakiegos wirusa, glowa go boli, raz wymiotowal. Nie wiem czy maly tez ma wirusa tylko ze z dupy strony leci , czy to od piatek . Poczekam do niedzieli, poniedzialku Ze sraczka nie bede walczyc , ale plus jest tego ze od wczoraj jak ta sraczkowata kupe zrobil, sam na nocnik siadl , instynktownie chyba hehe nie wiedzial co sie dzieje , a dzis za kazdym razem jak zrobi to pokazuje i po pampka leci zeby go przebrc. Wczesniej nigdy tego nie sygnalizowal. Zebym tego nie przepascila . Ag Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2012-03-02 o 15:36 |
||||||
|
|
|
#3503 |
|
Raczkowanie
|
moj gad śpi już ponad 1,5godziny więc pewnie za chwile się obudzi...
nie wiem co z tym jej sikaniem zrobić... ona leje wszędzie tylko nie na nocnik a później w tym skacze albo rączkami pluska... chodziła z goła dupą i sie zlała nie wytrzymałam wstawiłam ją pod prysznic i taką wodą jaka leciała ja myłam.. myślałam że się poryczy albo coś a ta jeszcze usiadła w tej wodzie i się bawiła a jaka uradowana była że w ciągu dnia może się popluskać... ;/ no i oczywiście do wanienki tez nalała... przekupstwo też nie działa.. owszem usiadła na nocniku powiedziała że ma kupe i siki i że mam jej żelki otworzyć... a nocnik pusty... oczywiście wstała zrobiła parę kroków i nalała na podłogę... już mi się nie chce jej odpieluchowywać... tak się teraz zastanawiam jaki był sens tego że w zeszłym roku w styczniu już ja wysadzałam?... wtedy chętniej lała do nocnika niż teraz... może właśnie dlatego nie chce teraz na nim siedzieć? a dziś poszłyśmy na spacer... miałyśmy iść konie zobaczyć... fajnie spacerowałyśmy ja się odwróciłam a za nami wielki owczarek niemiecki szedł.. ja od razu mała na ręce i w nogi... nie biegłam tylko szybko szłam... a kala oczywiście pieska zobaczyła to zadowolona i jeszcze go wołała... zgubiłam go jak skręciłam w poprzeczną drogę... do domu wracałyśmy już główną drogą.. stwierdziłam że większe szanse że ktoś się zatrzyma jakby pies się na nas rzucił... i co najśmieszniejsze.. jak już prawie dochodziłyśmy do naszej ulicy to ten owczarek biegł z przeciwnej str... chyba że dziś wszyscy swoje psy wypuszczają... a to nie pierwszy raz jak uciekałam przed tak dużym psem... kiedyś siedziałam z kalą w ogrodzie na huśtawce i takie bydle nam wbiegło na ogród.. ja spanikowałam i zamknęłam się w szklarni... od czasu jak mam małą to strasznie boję się obcych psów... muszę sobie nr na straż miejską zapisać i będę dzwonić... no bo jeszcze coś takiemu psu odbije i się rzuci na kogoś... libra ty pisałaś o czymś na odstraszanie psów?? podrzuć linka też będę musiała chyba kupić;/ |
|
|
|
#3504 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i błyszczyk![]() Cytat:
Na blogach włosowych i nawet na wizażu laski piją drożdże i co miesiąc mierzą sobie przyrost i włosy pędzą szybciej Masło mi smakuję,tylko nie ma takiego smaku jakiego się spodziewałam.A myslałam,że będzie bardziej słodkie ![]() Cytat:
Jesli się bardzo przejmujesz ich opinią to idz i uprzedz co się będzie działo
|
|
#3505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Machaj nie poddawaj się teraz już nie możesz , dalej ją sadzaj t do upadłego gadaj że ma wołać siku i w końcu zacznie A z tymi psami to jakaś masakra ,ja też ciągle albo muszę uciekać albo do nas przyłażą ,to takie cośhttp://allegro.pl/ultradzwiekowy-tre...109977450.html ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- Ana no może ,ale ogólnie chodzi o witaminy które poprawiają kondycje |
|
|
|
|
#3506 |
|
Zakorzenienie
|
chyba sie przejdę jednak tylko nie bardzo wiem jak zacząć rozmowę. Co mam powiedzieć? Chyba najpierw spytam czy do tej pory płacz mojego dziecka bardzo im przeszkadzał- szczególnie ten w nocy...
|
#3507 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
idz powiedz jak chcesz. Ja tam bym do moich nie szla .Cytat:
Ja tez dlama mojemu przecietego smoka , nie rozumiem dla czego ona ma go nie dawac? Przeciez to jest jeden ze sposobow oduczania, mozna wywalic do smieci, sciemnic ze da sie malutkim dzidziusuim, ze ptaszek zabral albo smoczkowa wrozka przyleciala i zabrala i w zamian prezent zostawila. Cytat:
|
|||
|
|
|
#3508 |
|
Zakorzenienie
|
No tak...
co mnie podkusiło no...!!!! A jeszcze nocka u dziadków przed nami!!
|
#3509 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A oni powiedza: -aaaa my juz przyzwyczailismy sie do jej warzasku prosze sie nie martwic |
|
|
|
|
#3510 | |
|
Zakorzenienie
|
monka- dzięki
---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Cytat:
- o matko!! może być jeszcze gorzej??
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:44.

chyba wymięknę i poczekam jeszcze jakiś czas... 

bo daje radę...
. Pomijam podrapaną buzię bo podobno ruchliwa ale ona była brudna od wczoraj chyba. Brudne dziecko w brudnym ubraniu i z brudną mamą. Nie mogła się ubrudzić bo podobno póxno wstała i matka ją szybko ubrała, zapakowała do wózka i do przychodni. Mama przez telefon relację złozyła swojej koleżance. Masakra.
ten albo żaden 

Zdarzy Mu się zapomnieć ale rzadko. 

mi pasuje i to właśnie z czerwoną nakrętką bo ma drobinki orzechów a tamto drugie jest gładkie