Walka o zdrowe i piękne włosy część IX - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-03, 16:21   #2041
Fubizka
Zakorzenienie

Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część IX

Cytat:
Napisane przez aniaamelia Pokaż wiadomość
To chyba blog Anweny Moja włosowa historia - Eve ciąg dalszy
Sama czytam regularnie
Hmmm spirulina A ktoś wie, jak to się dodaje do odżywki? W sensie całą odżywkę się miesza z tym, czy przed każdym nałożeniem porcję (zastanawiam się, czy po zmieszaniu całości to się nie zepsuje).
No i jak z proporcjami? (z tymi proporcjami, to ja zawsze pytam, bo się nie znam jeszcze za bardzo na półproduktach i wciąż nie złożyłam żadnego ciekawego zamówienia, oprócz olei, ale przymierzam się powoli ).

---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

Cytat:
Napisane przez Magdalene29 Pokaż wiadomość
Nie wiem w sumie jak to jest z piwem, raz stosowałam, ale też jakoś szału nie było
No ja właśnie wolę wypić
W ogóle rozlane piwo ma taki okropny zapach dla mnie... Więc nie widzę tego na włosach za bardzo.
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 16:28   #2042
Magdalene29
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez izus_86 Pokaż wiadomość
Zaraz jak się jeszcze cieplej zrobi, to więcej się posypie postów, typu podcięłam włosy
No i może krótsze, ale i zdrowsze

Daj znać jak płukanka i peeling
Wyschły. Jeszcze od kofeiny nie urosły hehehe A tak serio, są trochę bardziej błyszczące i wygładzone, ale nie ma jakiegoś spektakularnego efektu. Peeling nie podrażnił, ale też nie tarłam ani zbyt mocno, ani długo, ot tak w sam raz A że peelingi bardzo lubię (na ciało i twarz również), więc jest ok.
Będzie trzeba regularnie stosować, ale zapominam, bo znam coraz więcej sposobów na piękne włosy i już przestaję je ogarniać

---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość
Hmmm spirulina A ktoś wie, jak to się dodaje do odżywki? W sensie całą odżywkę się miesza z tym, czy przed każdym nałożeniem porcję (zastanawiam się, czy po zmieszaniu całości to się nie zepsuje).
No i jak z proporcjami? (z tymi proporcjami, to ja zawsze pytam, bo się nie znam jeszcze za bardzo na półproduktach i wciąż nie złożyłam żadnego ciekawego zamówienia, oprócz olei, ale przymierzam się powoli ).

---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

No ja właśnie wolę wypić
W ogóle rozlane piwo ma taki okropny zapach dla mnie... Więc nie widzę tego na włosach za bardzo.
Na oko, nie za dużo, nie za mało Ja bym nie dodawała od razu do całości. Bo 1. nie wiadomo jak składniki będą ze sobą współpracowały w dłuższym okresie czasu, a 2. nie wiadomo jak zareagują na to włosy.

Ja ostatnio nawet wypić nie za bardzo lubię, wolę coś mocniejszego Z tego co pamiętam, zapach ulotnił się bardzo szybko, ale włosy miały być bardziej podatne na układanie i puszyste, a były takie jak zawsze Chyba lepiej nałożyć coś bardziej odżywczego.

Magdalene29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 16:33   #2043
Fubizka
Zakorzenienie

Ja generalnie BARDZO unikam alkoholu w czymkolwiek na włosy, oprócz wcierek po tym, co zaserwowała mi mgiełka Radical Takie siano, że tragedia i gdyby nie wizaz, to bym się nigdy nie dowiedziała od czego.

I muszę to napisać: eve ma PIĘKNE włosy. Dla mnie tak właśnie wygląda włosowy ideał. Ale mnie włosomaniactwo nie pochłonęło jeszcze tak, żeby aż tyle rzeczy robić z włosami i w tym pewnie sęk No i druga sprawa, że połowę produktów, o których pisze, nie mam pojęcia gdzie można kupić A niecierpię zamawiać pojedynczych kosmetyków z internetu, bo za przesyłkę płaci się tyle, co za przyzwoitą maskę
Stary 2012-03-03, 16:36   #2044
Ofca w Wielkim Miescie
Rozeznanie

Witam, chciałabym się przyłączyć do grona osób walczących o zdrowe i piękne włosy Poniżej moje zdjęcie (wybaczcie tło - to moje studenckie mieszkanie) na samym początku, po 1 olejowaniu (chociaż ja nie zauważyłam, żeby po olejku moje włosy były ładniejsze, miększe w dotyku itp... Może coś źle robię albo złego olejku używam?). Wydaje mi się, że w rzeczywistości prezentują się gorzej niż na zdjęciu.
Poza tym chcę je zapuścić do długości do talii, ale zastanawiam się, czy to ma sens - jestem szczupła, mam wąską twarz, do tego moje włosy są raczej cienkie i rzadkie...

Używam: balsamu do kąpieli Babydream fur Mama jako szamponu, odżywki d/s Alterra granat i aloes, odżywki b/s Joanna Naturia mak i bawełna do włosów farbowanych i olejku Alterra migdał i papaja.

Włosy myję codziennie (nie suszę, śpię z mokrymi - nie chce mi się suszyć a same nie zdążają mi wyschnąć przed spaniem), olejku używam raz na tydzień. Dziś chcę sobie zrobić maskę z siemienia lnianego, czytałam że to dobrze działa na włosy

Co myślicie na temat moich włosów, sensu zapuszczania takich cienkich i rzadkich włosów i rzeczy, które używam do pielęgnacji?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0150.jpg (132,2 KB, 86 załadowań)
Ofca w Wielkim Miescie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 16:42   #2045
Fubizka
Zakorzenienie

ofco - zdjęcie jest trochę nieostre, ale wydaje mi się, że masz włosy w dobrej kondycji Do Twojej pielęgnacji dodałabym jeszcze jakąś maskę raz w tygodniu, no i może spróbuj też innych olei? Na ich efekt zazwyczaj trzeba poczekać minimum miesiąc.

No i osobiście uważam, że lepiej suszyć włosy, niż spać w mokrych. One się wtedy strasznie niszczą.
Stary 2012-03-03, 16:44   #2046
Magdalene29
Rozeznanie

Cytat:
Ja generalnie BARDZO unikam alkoholu w czymkolwiek na włosy, oprócz wcierek po tym, co zaserwowała mi mgiełka Radical Takie siano, że tragedia i gdyby nie wizaz, to bym się nigdy nie dowiedziała od czego.

I muszę to napisać: eve ma PIĘKNE włosy. Dla mnie tak właśnie wygląda włosowy ideał. Ale mnie włosomaniactwo nie pochłonęło jeszcze tak, żeby aż tyle rzeczy robić z włosami i w tym pewnie sęk No i druga sprawa, że połowę produktów, o których pisze, nie mam pojęcia gdzie można kupić A niecierpię zamawiać pojedynczych kosmetyków z internetu, bo za przesyłkę płaci się tyle, co za przyzwoitą maskę
Eve ma cudowne włosy i też o takich marzę, ale moje są cieńsze i duużo rzadsze, więc to moje marzenie nie do spełnienia. Mnie pochłonęło włosomaniactwo, ale nie mam zbyt wiele czasu wieczorami, a przede wszystkim sił, żeby stosować tyle produktów niegotowych. Ale mobilizuję się

Ja alkoholu nie unikam, ale szczerze mówiąc nie wiem, jaki ma on wpływ na moje włosy

---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Cytat:
ofco - zdjęcie jest trochę nieostre, ale wydaje mi się, że masz włosy w dobrej kondycji Do Twojej pielęgnacji dodałabym jeszcze jakąś maskę raz w tygodniu, no i może spróbuj też innych olei? Na ich efekt zazwyczaj trzeba poczekać minimum miesiąc.

No i osobiście uważam, że lepiej suszyć włosy, niż spać w mokrych. One się wtedy strasznie niszczą.
Zdecydowanie

Stary 2012-03-03, 16:44   #2047
Nolley
Wtajemniczenie

Dziewczyny poradźcie mi co mam zrobić
Obecnie mam jasno-brązowe włosy, po wypłukanej hennie...bardzo chciałabym mieć blond, ale wiem z jakimi konsekwencjami wiąże się farbowanie na blond Poza tym wiem, że farbowanie włosów po hennie może doprowadzić do tego, że bedą miały dziwny kolor... Obecnie mam strasznie sprawy brąz i dwie opcje - zafarbować henną khadi ciemny brąz i zapomnieć o blondzie, albo zaryzykować i zrobić blond kosztem pogorszenia kondycji. A blond chcę mieć dlatego, że mam b.jasną cerę i w brązie wyglądam trochę jak śmierć jak uważacie?

MOJA PIELĘGNACJA

WYMIANKA
Nolley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 17:00   #2048
Ofca w Wielkim Miescie
Rozeznanie

Cytat:

Robione telefonem ze słabym aparatem niestety...
Kurczę to chyba będę musiała kupić sobie jakąś suszarkę Myślałam że zdrowiej dla włosów jest spać z mokrymi niż je suszyć..

A jak myślisz, czy jest sens zapuszczać te włosy? Czy są zbyt cienkie? (może po jakimś czasie trochę się zaczęszczą, na razie dopiero 3 razy olejowałam włosy, poza tym chciałabym kupić sobie Jantar, szczególnie, że mam zakola, ale widzę jest on bardzo słabo dostępny...)
Ofca w Wielkim Miescie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 17:11   #2049
alex1989
Zadomowienie

ale żeście naskrobały
Cytat:
Napisane przez Scarrabeo Pokaż wiadomość

ja właśnie wróciłam z Rossmanna, dzierżąc w dłoni owe cudo- u mnie kosztowało 5,69 dokładnie i leżało na specjalnej półeczce z artykułami z ceną na do widzenia. No i z masłem Isany, z którego spróbuję ukręcić coś włosowego, a przynajmniej nakładać na końcówki w zastępstwie kremu z Biedronki.
ooo czyli jednak cena na dowidzenia Daj znać co wymyślisz z tym masłem bo ja nie wiem czy mam je w końcu kłaśc na włosy czy nie

Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
Muszę pochwalić Jantara W ciągu 3 tygodni urosły mi włosy o 2 cm Przez pierwszy tydzień prawie w ogóle, ale później mierzyłam co tydzień i co tydzień 1 cm Ale się ciesze !!
no brawo a tak się bałaś że nic nie da

Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
nie nie nie, hola hola
chodziło mi, że zmywasz ją z włosów razem z odżywką d/s oraz, że jeśli nie kładziesz jej do odżywki b/s to nie masz się czym martwić
a czy się nadbudowuje to nie wiem
no właśnie chyba źle Cie zrozumiałam ja daje do spłukiwania więc spoko myślę że do b/s będzie dla mnie za cięzkie

Cytat:
Napisane przez Katharinka9876 Pokaż wiadomość
a jak to jest z tą gliceryną a warunkami pogodowymi? kiedy może przyczynić eis do puchu? wiem,że jak jest wilgotno hmmm , tylko cięzko to czasem określić dodawanie do maski do spłukiwania gliceryny może miec duże znaczenie w zrobieniu puchu??
tu masz kiedy używać humekanty a kiedy emolienty
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...6&postcount=34
Cytat:
Ale i tak będzie przyjemniej niszczyć włoski słońcem, niż mrozem i śnieżycą
do tego słoneczko daje takie ładne refleksy
Cytat:
ja dziś poszłam spać z mokrymi własami bo chciałam zobaczyć jak sie moje fale sprawdzą .... taaaa nigdy więcej!

Muszę sie Wam pochwalić że byłam dizś na maratonie zumby było ekstra jak tylko będziecie mieć okazję to naprawdę polecam

moje włosiaki

"Może niektórych kobiet nie da się poskromić. Może potrzebują biegać na wolności, dopóki nie znajdą kogoś, tak dzikiego, aby biegał z nimi."
alex1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 17:14   #2050
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pannanika Pokaż wiadomość
Wrzuciłam na bloga moją aktualizację włosów Jestem ciekawa waszych opinii
super kondycja

Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
Muszę pochwalić Jantara W ciągu 3 tygodni urosły mi włosy o 2 cm Przez pierwszy tydzień prawie w ogóle, ale później mierzyłam co tydzień i co tydzień 1 cm Ale się ciesze !!
gratulacje

Cytat:
Napisane przez Nolley Pokaż wiadomość
Obecnie mam jasno-brązowe włosy, po wypłukanej hennie...bardzo chciałabym mieć blond, ale wiem z jakimi konsekwencjami wiąże się farbowanie na blond Poza tym wiem, że farbowanie włosów po hennie może doprowadzić do tego, że bedą miały dziwny kolor... Obecnie mam strasznie sprawy brąz i dwie opcje - zafarbować henną khadi ciemny brąz i zapomnieć o blondzie, albo zaryzykować i zrobić blond kosztem pogorszenia kondycji. A blond chcę mieć dlatego, że mam b.jasną cerę i w brązie wyglądam trochę jak śmierć jak uważacie?

ha bym hennopwała, ale wiesz trudno mi tak oceniac bo nie wiem jak wygladasz i jaki kolor(wg mnie) by ci pasował

ale ogolnie to jstem za nie niszczeniem włosków farbą

a co do juwenalii - to może w tym roku uda mi się iśc na koncert jaki chcę, w tamtym roku łaziłyśmy z koleżanka i szukałśm klubu w którym miał grac jakiś zespół(nawet nie pamiętam jaki chiałysmy iść na cokolwiek) a jak doszłsm to oczywiśie nie mozna było tam wejść jak sie nie miało 18 lat bez opiukuna...

jakie byłsmy wkurzone....

sorry za OT

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 17:17   #2051
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alex1989 Pokaż wiadomość
no brawo a tak się bałaś że nic nie da
Przy najbliższej okazji zamówię od razu 3 albo 4 butelki

Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość
gratulacje
!

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 17:31   #2052
sharron
Raczkowanie

Dziewczyny,znalazłam aloesową pomadke do ust której nie uzywam i pytanie: czy rozgnieść ją i uzyć jako maski? Czy to coś da dobrego,nawilzy itp?
skład: Skład: Naturalnie stabilizowany miąższ Aloe vera (35,4%), wazelina, olejek jojoba, hydroksystearynian oktylu, myristynian myristylu, wosk kandelila, wosk pszczeli, wosk karnauba, oktylodimetylo PABA, alantoina, propyloparaben, substancja zapachowa.

Proszę o szybką odpowiedź

Edytowane przez sharron
Czas edycji: 2012-03-03 o 17:32
sharron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 17:38   #2053
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
Eve ma cudowne włosy i też o takich marzę, ale moje są cieńsze i duużo rzadsze, więc to moje marzenie nie do spełnienia. Mnie pochłonęło włosomaniactwo, ale nie mam zbyt wiele czasu wieczorami, a przede wszystkim sił, żeby stosować tyle produktów niegotowych. Ale mobilizuję się
Ja mam właśnie dość gęste włosy, tylko tego nie widać, bo połowa jest krótsza i na końcówkach mam/miałam tylko takie mysie ogonki. Teraz już właściwie cieniowanie zeszło, ale wciąż mam trochę krótszych włosów z wierzchu no i od diabła baby hair. Więc mobilizuję się, bo jest nadzieja

Cytat:
Ja alkoholu nie unikam, ale szczerze mówiąc nie wiem, jaki ma on wpływ na moje włosy

Tzn ja miałam na myśli oczywiście alcohol denat. Unikam, jak ognia.

Cytat:
A jaki masz naturalny kolor? Wg mnie kobiety o bardzo jasnej cerze wcale nie wyglądają dobrze w blondzie. Moja przyjaciółka ma białą cerę, to jak ma jasne blond włosy, wygląda, jakby jej nie było Najlepiej do takiej karnacji pasuje chyba miodowy blond, do niego nie potrzeba rozjaśniaczy, wystarczy farba. Poza tym wiele zależy też od odcienia danego koloru. W jednym brązie możesz wyglądać super, w innym właśnie jak śmierć Ale ja się na blondach nie znam, popytaj weegirl i gdzieś jest też wątek o farbowaniu na blond.
Jeżeli chodzi o rozjaśniacz, to mi by było szkoda włosków
Cytat:
Napisane przez Ofca w Wielkim Miescie Pokaż wiadomość
Robione telefonem ze słabym aparatem niestety...
Kurczę to chyba będę musiała kupić sobie jakąś suszarkę Myślałam że zdrowiej dla włosów jest spać z mokrymi niż je suszyć..
Ja nigdy nie śpię z mokrymi Nie suszę też od "mokrości", tylko pozwalam im trochę obeschnąć i potem jakieś 2-3 min dosuszam suszarką. Większość dziewczyn robi odwrotnie, czyli podsusza i dalej schną same, ale mi się wtedy fryzura robi jakaś brzydka

Cytat:
A jak myślisz, czy jest sens zapuszczać te włosy? Czy są zbyt cienkie? (może po jakimś czasie trochę się zaczęszczą, na razie dopiero 3 razy olejowałam włosy, poza tym chciałabym kupić sobie Jantar, szczególnie, że mam zakola, ale widzę jest on bardzo słabo dostępny...)
Ja bym zapuszczała, wygląda na to, że nie są połamane, są też chyba zdrowe na końcach, więc nie ma przeciwwskazań W razie czego obciąć zawsze zdążysz
Cytat:
a co do juwenalii - to może w tym roku uda mi się iśc na koncert jaki chcę, w tamtym roku łaziłyśmy z koleżanka i szukałśm klubu w którym miał grac jakiś zespół(nawet nie pamiętam jaki chiałysmy iść na cokolwiek) a jak doszłsm to oczywiśie nie mozna było tam wejść jak sie nie miało 18 lat bez opiukuna...
A propos koncertów W latach mojej młodości Nie obyło się przynajmniej bez jednego koncertu na tydzień, ja oczywiście w pierwszym rzędzie i szalałam. I oczywiście z rozpuszczonymi włosami, bo przeca po to są one! Jak teraz sobie pomyślę ile mi włosów powyrywali na tych koncertach, jak one się niszczyły... Tragedia Teraz na koncerty związuję, jak zamierzam szaleć pod sceną
Stary 2012-03-03, 17:46   #2054
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
A ja uważam, że jest odwrotnie. Właściwie to nie wiem skąd się bierze taki pogląd, że gdy włosy równocześnie wysychają i leżą na poduszce miałoby jakoś negatywnie na nie wpływać

Cytat:
Napisane przez Ofca w Wielkim Miescie
Żadne włosy nie są zbyt cienkie do zapuszczania. Mogą być jedynie zbyt rzadkie, a twoje takie nie są. A na zakola może pomóc olej rycynowy i wcierki.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 17:47   #2055
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja podcięłam ze 2cm a mam wrażenie, że są krótsze o 10. Ale i tak jak na mnie, to już są długie i cieszę się, że są w dobrej kondycji (oczywiście nie porównuję do Was, bo to niebo a ziemia, raczej do swoich włosów, gdy dochodziły do tej długości sprzed pielęgnacji ). Normalnie jak miałam taką długość, to już z 10cm nadawało się do ścięcia a teraz mam tylko jedno pasmo jakieś takie skiepszczone a reszta jest zdrowa A temu pasmu pozwolę urosnąć i wtedy ciachnę, nie będę obcinać całych włosów dla pasemka szerokości 2cm

Aha, dziewczyny, też się cieszę na wiosnę, ale szykujcie się, że zamiast "to wina mrozu, czapek i szalików" będzie "to wina promieni UV, wiatru i morskiej wody"
Dlatego wlasnie nie lubie zrzucac calej winy na pogode. Bo w sumie zawsze bedzie nam cos przeszkadzac

Cytat:

Ja mam ogroooomny zapas spiruliny.
Dodawalam ja do masek zarowno przed, jak i po myciu.
Sprawia, ze wlosy sa bardzo gladkie i miekkie

Z tym, ze zawsze mam problem, gdy probuje ja wymieszac z odzywka/maska, bo wszystko wokol jest upaćkane
Nie wiem, ile odzywki nakladasz na wlosy. Ja daje dosc malo i nawet 0,5 lyzeczki spiruliny to bylo za duzo (ciezko wymieszac ja z odzywka, zeby konsystencja nie byla tepa).

Poza tym spiruline mieszam tez z jogurtem i nakladam na twarz na 15-20 min

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 17:49   #2056
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sharron Pokaż wiadomość
Dziewczyny,znalazłam aloesową pomadke do ust której nie uzywam i pytanie: czy rozgnieść ją i uzyć jako maski? Czy to coś da dobrego,nawilzy itp?
skład: Skład: Naturalnie stabilizowany miąższ Aloe vera (35,4%), wazelina, olejek jojoba, hydroksystearynian oktylu, myristynian myristylu, wosk kandelila, wosk pszczeli, wosk karnauba, oktylodimetylo PABA, alantoina, propyloparaben, substancja zapachowa.

Proszę o szybką odpowiedź

jak ja nienawidze takich nazw po polsku

wiesz szkody ci nie zrobi, ale ja bym wolała zmieszać żel aloesowy z olejem jojoba niż to dac na włosy, ponieważ to jest wazlina, a ona jest podobna do parafin której nie lubię ;P

Fub- no własnie biedne włoski na koncertch

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2012-03-03, 18:05   #2057
Fubizka
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;32696104]A ja uważam, że jest odwrotnie. Właściwie to nie wiem skąd się bierze taki pogląd, że gdy włosy równocześnie wysychają i leżą na poduszce miałoby jakoś negatywnie na nie wpływać
[/QUOTE]
To już było tłumaczone wiele razy, nie chce mi się od początku pisać (sorry, zalatana jestem). W skrócie - mokry włos ocierając się o pozostałe włosy i o poduszkę, szczególnie np flanelowej pościeli, wyciera się, traci łuski, budulec i często również się łamie. Jak ktoś ma czas, może podrzuci Ci zdjęcie mikroskopowe mokrego włosa i suchego. To + proste zasady fizyki dowodzi, że włosy nie powinny być "ruszane" gdy są mokre. Latem włosy schną szybko, szczególnie na powietrzu i to jest dla nich bardzo zdrowe. Schnięcie samoczynne w mieszkaniu, o ile nie trwa to godzinami, też jest ok. Natomiast spanie, szczotkowanie, szorowanie ręcznikiem i inne takie rzeczy wobec mokrych włosów są zbrodnią.
Stary 2012-03-03, 18:18   #2058
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
To już było tłumaczone wiele razy, nie chce mi się od początku pisać (sorry, zalatana jestem). W skrócie - mokry włos ocierając się o pozostałe włosy i o poduszkę, szczególnie np flanelowej pościeli, wyciera się, traci łuski, budulec i często również się łamie. Jak ktoś ma czas, może podrzuci Ci zdjęcie mikroskopowe mokrego włosa i suchego. To + proste zasady fizyki dowodzi, że włosy nie powinny być "ruszane" gdy są mokre. Latem włosy schną szybko, szczególnie na powietrzu i to jest dla nich bardzo zdrowe. Schnięcie samoczynne w mieszkaniu, o ile nie trwa to godzinami, też jest ok. Natomiast spanie, szczotkowanie, szorowanie ręcznikiem i inne takie rzeczy wobec mokrych włosów są zbrodnią.
Ależ ja już to wszystko widziałam/czytałam na wizażu. Tyle, że to nijak się ma do moich doświadczeń. Suszenie zawsze źle wpływało na moje włosy. Teraz nawet w ogóle nie mam suszarki i moje włosy zawsze schną przez noc. Poza tym suszenie też wiąże się z 'ruszaniem' mokrych włosów, często też trzeba je miziać jakąś szczotką podczas tego procesu.
Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby ktoś wiercił się podczas snu aż tak, aby włosy miały gorzej niż podczas wyciśnięcia ich w ręcznik (wyciśnięcia, nie szarpania). A przy odpowiednim ułożeniu, z poduszką ma kontakt tylko przyskórna część włosów na potylicy/skroni.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 18:27   #2059
karmazynka99
Zakorzenienie

a ja moge kupic spirulię w taletkach i rozdrabniać to i dodawac do masek?

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2012-03-03, 18:29   #2060
Magdalene29
Rozeznanie

Cytat:
Ja mam właśnie dość gęste włosy, tylko tego nie widać, bo połowa jest krótsza i na końcówkach mam/miałam tylko takie mysie ogonki. Teraz już właściwie cieniowanie zeszło, ale wciąż mam trochę krótszych włosów z wierzchu no i od diabła baby hair. Więc mobilizuję się, bo jest nadzieja
Oj to zazdroszczę, bardzo bardzo

Stary 2012-03-03, 18:34   #2061
doomcia
Rozeznanie

GG do doomcia

Hej jestem tak daleko ,że zanim was nadrobie to minie troche czasu

Ale mam pytanie do was;p czy któras z was mogłaby mi cos powiedziec o tych dwóch składach?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_1635.jpg (21,5 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_1714.jpg (42,4 KB, 28 załadowań)
Stary 2012-03-03, 18:45   #2062
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doomcia Pokaż wiadomość
Hej jestem tak daleko ,że zanim was nadrobie to minie troche czasu

Ale mam pytanie do was;p czy któras z was mogłaby mi cos powiedziec o tych dwóch składach?
odzwki bym na włosy nie nałożyła same silikony,(bo to pewnie odzywk alo jakieś serum?) szampon jak szampon chociaz nie kupiłabym go na samym końcu mikroskopije ilości oleju kokosowego i protein pszenicznych

Moja pielęgnacja włosów

Edytowane przez karmazynka99
Czas edycji: 2012-03-03 o 18:47
Stary 2012-03-03, 18:57   #2063
orange blossom
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moooniek Pokaż wiadomość
czemu mam ta daleko do Krk?!
Ale na pewno będą grali gdzieś w okolicy za niedługo A poza tym pewno niestety nie będą grali zbyt dużo utworów bo Apocalyptica jest "gwiazdą wieczoru"

Cytat:
A propos koncertów W latach mojej młodości Nie obyło się przynajmniej bez jednego koncertu na tydzień, ja oczywiście w pierwszym rzędzie i szalałam. I oczywiście z rozpuszczonymi włosami, bo przeca po to są one! Jak teraz sobie pomyślę ile mi włosów powyrywali na tych koncertach, jak one się niszczyły... Tragedia Teraz na koncerty związuję, jak zamierzam szaleć pod sceną
Właśnie jedną z motywacji którą miałam do zapuszczenia włosów to wybranie się na Woodstock i na Jarocin Oj tam, raz się żyje i młodym też się jest tylko raz

Cytat:

jakie byłsmy wkurzone....

sorry za OT
Ja byłam w zeszłym roku z kolegą i nie było w ogóle takiego problemu, nie sprawdzali dowodów ani nic Ale my byliśmy na Heyu, w plenerze, koło miasteczka AGH, nie powiem dużo ciekawych rzeczy się później działo A w tym roku bardzo podoba mi się plan juwenaliów, w drugi dzień na pewno pojadę i zastanawiam się nad karnetem dwudniowym

Również przepraszam za OT

Zapuszczam i dbam o włosy od września 2011
orange blossom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 19:00   #2064
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Wyschły. Jeszcze od kofeiny nie urosły hehehe A tak serio, są trochę bardziej błyszczące i wygładzone, ale nie ma jakiegoś spektakularnego efektu. Peeling nie podrażnił, ale też nie tarłam ani zbyt mocno, ani długo, ot tak w sam raz A że peelingi bardzo lubię (na ciało i twarz również), więc jest ok.
Będzie trzeba regularnie stosować, ale zapominam, bo znam coraz więcej sposobów na piękne włosy i już przestaję je ogarniać
Dzisiaj chyba tez powtórzę peeling, robiłam jakiś tydzień temu jak zaczął mi się pierwszy raz w życiu pojawiać suchy łupież przez wysuszenie skalpu

Cytat:
Napisane przez Ofca w Wielkim Miescie Pokaż wiadomość
Witam, chciałabym się przyłączyć do grona osób walczących o zdrowe i piękne włosy Poniżej moje zdjęcie (wybaczcie tło - to moje studenckie mieszkanie) na samym początku, po 1 olejowaniu (chociaż ja nie zauważyłam, żeby po olejku moje włosy były ładniejsze, miększe w dotyku itp... Może coś źle robię albo złego olejku używam?). Wydaje mi się, że w rzeczywistości prezentują się gorzej niż na zdjęciu.
Poza tym chcę je zapuścić do długości do talii, ale zastanawiam się, czy to ma sens - jestem szczupła, mam wąską twarz, do tego moje włosy są raczej cienkie i rzadkie...

Używam: balsamu do kąpieli Babydream fur Mama jako szamponu, odżywki d/s Alterra granat i aloes, odżywki b/s Joanna Naturia mak i bawełna do włosów farbowanych i olejku Alterra migdał i papaja.

Włosy myję codziennie (nie suszę, śpię z mokrymi - nie chce mi się suszyć a same nie zdążają mi wyschnąć przed spaniem), olejku używam raz na tydzień. Dziś chcę sobie zrobić maskę z siemienia lnianego, czytałam że to dobrze działa na włosy

Co myślicie na temat moich włosów, sensu zapuszczania takich cienkich i rzadkich włosów i rzeczy, które używam do pielęgnacji?
Masz bardzo ładne włoski Ja bym zapuszczała
Na te zakola proponuję jakąś wcierkę, jak nie możesz dostać Jantara, to spróbuj Joannę Rzępę, wodę brzozową itp.
Co do olejowania, to nie zniechęcaj się, jedne widzą efekty od razu, inne po miesiącu
No i to fakt, dołączyłabym jeszcze jakąś maskę nawilżającą

I od razu ja mam do Ciebie pytanie, jak się spisuję ten balsam BD fur Mama jako szampon? Ostatnio o tym pisałyśmy tu na wątku, ale jeszcze żadna nie spróbowała

Cytat:
Wiesz co, ja bym na pewno nie użyła rozjaśniacza
Może Ci weegirl pomoże, bo ona farbuje włoski na blond farbą, a ma piękne włoski
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 19:15   #2065
Czarna93
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;32696618]Ależ ja już to wszystko widziałam/czytałam na wizażu. Tyle, że to nijak się ma do moich doświadczeń. Suszenie zawsze źle wpływało na moje włosy. Teraz nawet w ogóle nie mam suszarki i moje włosy zawsze schną przez noc. Poza tym suszenie też wiąże się z 'ruszaniem' mokrych włosów, często też trzeba je miziać jakąś szczotką podczas tego procesu.
Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby ktoś wiercił się podczas snu aż tak, aby włosy miały gorzej niż podczas wyciśnięcia ich w ręcznik (wyciśnięcia, nie szarpania). A przy odpowiednim ułożeniu, z poduszką ma kontakt tylko przyskórna część włosów na potylicy/skroni.[/QUOTE]
Moje włosy też są bardziej za spaniem w mokrych niż suszeniem
Choć osobiście nie wybieram żadnej z tych opcji i myję włosy na tyle wcześnie by wyschły chociaż w połowie.
Czarna93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 19:15   #2066
Magdalene29
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez izus_86 Pokaż wiadomość
Dzisiaj chyba tez powtórzę peeling, robiłam jakiś tydzień temu jak zaczął mi się pierwszy raz w życiu pojawiać suchy łupież przez wysuszenie skalpu
Muszę powiedzieć, że dopiero teraz widzę, że ta płukanka kawowa dość mocno wygładziła włosy, wcześniej nie było tego tak widać Podoba mi się, będę stosować częściej.

Wydaje mi się, że peeling to dla skalpu bardzo fajna rzecz, tyle substancji nakładamy na skórę, że czasem przyda jej się oczyszczenie.

Zaktualizowałam swoje włosy w albumie. Końcówki wciąż mi się mocno sklejają

Stary 2012-03-03, 19:51   #2067
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez orange blossom Pokaż wiadomość
Ja byłam w zeszłym roku z kolegą i nie było w ogóle takiego problemu, nie sprawdzali dowodów ani nic Ale my byliśmy na Heyu, w plenerze, koło miasteczka AGH, nie powiem dużo ciekawych rzeczy się później działo A w tym roku bardzo podoba mi się plan juwenaliów, w drugi dzień na pewno pojadę i zastanawiam się nad karnetem dwudniowym

Również przepraszam za OT
a wlasnie tam gdzie my chialysmy iśc to było za bramą i jak bilety kupowałysmy (a raczej chciałysmy, bo w koncu nie kupiłyśmy) to babka w kasie mówi że trzeba miec wlasnie to 18 lub opiekuna :/ a wolalysm nie ryzykowac kasy bo jeszcze by nie wpuscili i by szkoda bylo...

Magdleno -
masz idealne włoski

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2012-03-03, 20:13   #2068
weegirl
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;32696618]Ależ ja już to wszystko widziałam/czytałam na wizażu. Tyle, że to nijak się ma do moich doświadczeń. Suszenie zawsze źle wpływało na moje włosy. Teraz nawet w ogóle nie mam suszarki i moje włosy zawsze schną przez noc. Poza tym suszenie też wiąże się z 'ruszaniem' mokrych włosów, często też trzeba je miziać jakąś szczotką podczas tego procesu.
Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby ktoś wiercił się podczas snu aż tak, aby włosy miały gorzej niż podczas wyciśnięcia ich w ręcznik (wyciśnięcia, nie szarpania). A przy odpowiednim ułożeniu, z poduszką ma kontakt tylko przyskórna część włosów na potylicy/skroni.[/QUOTE]

No ale nie każdy jest w stanie spać tak, żeby nie kołtunić włosów
Swoją drogą, ja mogę spać z mokrymi włosami tylko wtedy, gdy są one związane bo inaczej, rano są nie do rozczesania, do tego suche i matowe. Ja się mocno kręcę w nocy Zdecydowanie lepiej, jak myję włosy rano i daję im wyschnąć (jak mam dużo czasu) albo jak włosy wyschną przed snem.
Wiadomo- każdy ma inne włosy. Dla mnie spanie z mokrymi to często przyczyna przecierania i łamania się włosów. Teraz już nie, bo takich praktyk nie stosuję, ale kiedyś...

Cytat:
A jaki masz naturalny kolor? Wg mnie kobiety o bardzo jasnej cerze wcale nie wyglądają dobrze w blondzie. Moja przyjaciółka ma białą cerę, to jak ma jasne blond włosy, wygląda, jakby jej nie było Najlepiej do takiej karnacji pasuje chyba miodowy blond, do niego nie potrzeba rozjaśniaczy, wystarczy farba. Poza tym wiele zależy też od odcienia danego koloru. W jednym brązie możesz wyglądać super, w innym właśnie jak śmierć Ale ja się na blondach nie znam, popytaj weegirl i gdzieś jest też wątek o farbowaniu na blond.
Jeżeli chodzi o rozjaśniacz, to mi by było szkoda włosków
Oj, nie zgadzam się Włosy miodowe wymagają przede wszystkim ciepłego typu urody. Oczywiście, są osoby, które mają ciepły typ urody i jednocześnie jasną skórę, ale nie jest ona wtedy sina czy różowa, tylko np. lekko żółta czy brzoskwiniowa. A wydaje mi się, że w naszym kraju więcej osób ma chłodny typ urody. A wtedy to lepiej postawić na blond perłowy, popielaty czy mroźny. Bo mając jasną skórę o różowym odcieniu i miodowe włosy, można wyglądać jak świnka

Cytat:
Wiesz co, schodzenie na blond pogorszy trochę kondycję włosów- to na pewno. Ja bym starała się uniknąć rozjaśniacza, ale nie mam pojęcia, jak to jest z rozjaśnianiem hennowanych włosów Boję się cokolwiek doradzić, bo eksperymenty z blondem różnie się kończą, a fryzjerzy boją się zabierać za włosy robione henną, tym bardziej, że dla nich henna to zazwyczaj wynalazki w stylu balsamu Venity...

Ja bym pewnie najpierw spróbowała użyć farby rozjaśniającej (czyli takiej z poziomu 12), w wybranej tonacji (zapraszam do wątku blondynkowego, tam jest dużo cennych informacji odnośnie farb blond). Jeśli farba by ładnie złapała (czyli nieco rozjaśniła włosy), to dalej starałabym się je rozjaśniać (farbą, może już nawet nie 12., jakby kolor po pierwszym farbowaniu wyszedł jasny) aż do uzyskania wymarzonego odcienia. Ale to też zależy na jakim poziomie się ma naturalne włosy. Moje są w kolorze ciemnego blondu i ciężko się rozjaśniają, więc stosuję farby z poziomu 12 (z wodą 9%). Ale to ja bym tak zrobiła. Można by spróbować ściągania koloru (jeśli nie hennowałaś wiele razy) albo kąpieli rozjaśniającej (ja u siebie po niej niestety widziałam zniszczenia, ale nie zawsze tak jest).

W każdym razie- ja bym zrobiła zdjęcia włosów a także odrostów, poszukała zdjęć wymarzonego koloru i zapytała się blond bunny, co ona o tym myśli Ja nie jestem żadnym ekspertem, napisałam Ci, co ja bym zrobiła, ale to nie oznacza wcale, że mój sposób byłby dobry No i zastanów się, czy na pewno koniecznie chcesz mieć blond, przemyśl wszystkie za i przeciw. Ja nie żałowałam powrotu do blondu, bo jestem naturalną blondynką i w innych kolorach wyglądam totalnie sztucznie. Ale jednak, włosy mniej lub bardziej ucierpią. Bo farbowanie samych odrostów to już pestka, przy odpowiedniej pielęgnacji kondycja włosów jest ok. No ale nie wiem, czy można rozjaśniającą farbą zejść z hennowanych włosów.

Izus, dziękuję
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 20:24   #2069
Magdalene29
Rozeznanie

Cytat:
a wlasnie tam gdzie my chialysmy iśc to było za bramą i jak bilety kupowałysmy (a raczej chciałysmy, bo w koncu nie kupiłyśmy) to babka w kasie mówi że trzeba miec wlasnie to 18 lub opiekuna :/ a wolalysm nie ryzykowac kasy bo jeszcze by nie wpuscili i by szkoda bylo...

Magdleno -
masz idealne włoski
Ojej, dziękuję
Obawiam się, że tylko na zdjęciu, gdy są rozczesane. Strasznie się sklejają w strąki, w tej chwili po kilku godzinach w rozpuszczonych włosach wyglądają koszmarnie

Stary 2012-03-03, 20:35   #2070
Nolley
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość

Wiesz co, schodzenie na blond pogorszy trochę kondycję włosów- to na pewno. Ja bym starała się uniknąć rozjaśniacza, ale nie mam pojęcia, jak to jest z rozjaśnianiem hennowanych włosów Boję się cokolwiek doradzić, bo eksperymenty z blondem różnie się kończą, a fryzjerzy boją się zabierać za włosy robione henną, tym bardziej, że dla nich henna to zazwyczaj wynalazki w stylu balsamu Venity...

Ja bym pewnie najpierw spróbowała użyć farby rozjaśniającej (czyli takiej z poziomu 12), w wybranej tonacji (zapraszam do wątku blondynkowego, tam jest dużo cennych informacji odnośnie farb blond). Jeśli farba by ładnie złapała (czyli nieco rozjaśniła włosy), to dalej starałabym się je rozjaśniać (farbą, może już nawet nie 12., jakby kolor po pierwszym farbowaniu wyszedł jasny) aż do uzyskania wymarzonego odcienia. Ale to też zależy na jakim poziomie się ma naturalne włosy. Moje są w kolorze ciemnego blondu i ciężko się rozjaśniają, więc stosuję farby z poziomu 12 (z wodą 9%). Ale to ja bym tak zrobiła. Można by spróbować ściągania koloru (jeśli nie hennowałaś wiele razy) albo kąpieli rozjaśniającej (ja u siebie po niej niestety widziałam zniszczenia, ale nie zawsze tak jest).

W każdym razie- ja bym zrobiła zdjęcia włosów a także odrostów, poszukała zdjęć wymarzonego koloru i zapytała się blond bunny, co ona o tym myśli Ja nie jestem żadnym ekspertem, napisałam Ci, co ja bym zrobiła, ale to nie oznacza wcale, że mój sposób byłby dobry No i zastanów się, czy na pewno koniecznie chcesz mieć blond, przemyśl wszystkie za i przeciw. Ja nie żałowałam powrotu do blondu, bo jestem naturalną blondynką i w innych kolorach wyglądam totalnie sztucznie. Ale jednak, włosy mniej lub bardziej ucierpią. Bo farbowanie samych odrostów to już pestka, przy odpowiedniej pielęgnacji kondycja włosów jest ok. No ale nie wiem, czy można rozjaśniającą farbą zejść z hennowanych włosów.

Dziękuję bardzo za rady Zrobię zdjęcia włosów i poszukam na odpowiednim wątku jakichś wskazówek. Bo mówią, że na naturalną hennę można nakładać rozjaśniacz. Tylko nie wiem, czy jest taka konieczność. Teraz włosy mam odrobinę ciemniejsze od naturalnych (ciemny blond), a jak jeszcze byłam blond, to żeby uzyskać wymarzony miodowy blond, fryzjerka nakładała mi jedynie farbę, nie trzeba było rozjaśniać, więc jestem dobrej myśli. A hennowałam tylko raz, z czego zdecydowana większość się sprała...

MOJA PIELĘGNACJA

WYMIANKA
Nolley jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości