|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#58531 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XII część zakręconej opowieści
Poczytałam Was dziewczynki, porżałam na głos z brata podżerającego CP, pozazdrosciłam kuzyna (to cały czas ten sam , kascysko?), powzdychałam do pieknych lokasów i do sukcesów porostowych wiadomych pań. Ale nie mam już dziś siły cytować i odpowiadać po kolei. Niedawno wróciłam do domu, a przedtem całe do- i popołudnie z czwórką dzieci (w tym marudzącym półroczniakiem-wciaż chciałą być na rękach) nie miałam nawet czasu odgnieść włosów-same się odgniatały w biegu. Potem spacery(wreszcie trochę słonka!) i wyjazd wieczorny do znajomych.
Z włosów jestem dzis zadowolona. Spuszone trochę, ale nie tak jak ostatnio. Znów zel mrożący od Demci uratował życie, gdy nieopatrznie chlusnęłam prawie całą pozostałosć lnianego do płukanki. Działania w codzienniku. Dobrej nocy , loczki i falki.
|
#58532 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny
![]() Mój małżonek pozwolił umyć sobie włosy Facelle I jak tu go nie kochać
|
#58533 | ||
|
Wtajemniczenie
|
yarrowia podoba mi się i to bardzo, tak lekko wygladają
wiem, wiem przerzucam sie na henne ale powiem Wam że i tak włoski się po niej polepszyły, wcześniej katowałam profesjonalnymi farbami co miesiąc oj zeby mi tylko henna ładnie chwyciła po venicie Cytat:
Cytat:
no i kusisz tym mrożącym a ja dopiero 3 razy isany użyłam ehh najwyżej bratu opchne ![]() piękny skręt
CG 20.02.2012 - 2c Spełnić marzenia . . . Edytowane przez iwoona Czas edycji: 2012-03-04 o 01:39 |
||
|
|
|
#58534 | |||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
I dobrze, bo masz ładne włosy Wyglądają na takie mięciusie ![]() Cytat:
Cytat:
No i czasem też inaczej się ścina zewnętrzne i wewnętrzne pasma włosów, co ma wpływ zarówno na skręt, jak i na stan włosów. Cieszy mnie, że żel mrożący pasuje tylu osobom
|
|
#58535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie tak samo Edytowane przez Karen15 Czas edycji: 2012-03-04 o 07:20 |
|
|
|
|
#58536 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jest, jest ![]() Cytat:
Pięlęgnuj pielęgnuj a sama zobaczysz zmianę ![]() I dziękuję Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
), który potrzebuje innej pielęgnacji![]() Cytat:
Kupiłam żel mrożący ale jeszcze nie użyłam ![]() Cytat:
Łaaał podratulować![]() Mnie henna złapała pozostałości po farbie chemicznej. Co prawda za pierwszym i za drugim razem było widać stopnie w kolorze bo końce miałam ciemniejsze od reszty ale teraz już w ogóle nie widać różnicy. Także myślę, że złapie
|
|||||||
|
|
|
#58537 |
|
Flawless
|
Ah, ah, znalazłam mój raj na ziemi <3
![]() Moja historia wygląda tak: Jako mała dziewczynka miałam długie blond i proste włosy. Z czasem, wraz ze ścinaniem stało się z nimi coś okropnego Nawet nie to, że się kręciły, to był istny pudel ![]() Nienawidziłam swoich włosów, no ale po jakimś czasie zaczęłam je akceptować, tylko, że zawsze marzyły mi się proste, więc co Ania zrobiła ? Zaprzyjaźniła się z prostownicą Mam gęste włosy, więc nie dawałam rady prostować ich w całości, dlatego też skupiałam się głównie na grzywce.Nie mam zbyt wielu zdjęć, z których dokładnie widać moją fryzurę, ale wygrzebałam takie - nr 1 i nr 2. Jakiś tam skręt dolnych partii + oczywiście wyprostowana grzywka. Ostatnio, a dokładnie 14 lutego poszłam do fryzjera. Pani zauroczona moim naturalnym skrętem, postanowiła zrobić mi afro Ale teraz je zaakceptowałam i moje włosy wyglądają tak - nr 3 ![]() Obecnie jestem na etapie poszukiwania dobrego kremu do skrętu loków, bo dyfuzor mi je mocno wysusza i nie wyglądają już tak dobrze Dziś akurat wyprostowałam włosy, ale jak tylko zrobię sobie baranka, to postaram się wrzucić zdjęcie od tyłu głowy
|
|
#58538 | ||
|
Wtajemniczenie
|
ale tragedia, jestem strasznie poruszona
![]() sama prawie co tydzień pokonuję trasę krk-przemyśl wiecie od dzisiaj wsiadam do ostatnich wagonów i chyba jakieś zrządzenie losu nastąpiło siostra w ten weekend odpuściła zjazd a pewnie wracałaby wczoraj wieczorem do domu i kuzynka przełożyła powrót z warszawy do krk na dzisiaj, a miała wczoraj jechać... jakiś palec Boży Cytat:
![]() Cytat:
i UWAGA UWAGA zwerbowałam kolejną ofiarę przychodzi do mnie z rana siostra wręcza mi kartkę i pyta czy bym jej nie spisała co ma kupić do włosów żeby się tak kręciły jak mi ![]() no nie wierzę przecie ona codziennie prostownicą katuje, chyba nie zdaje sobie sprawy że bedzie musiała sie z nią rozstać
|
|
#58539 |
|
Wtajemniczenie
|
Obiecane zdjęcia
![]() Nr 1 - mokre włosy po ręcznikowaniu, zdjęcie z lampą Nr 2,3,4 - suche włosy bez lampy. Niestety nie ma kto mi zrobić teraz zdjęcia, więc lepszych nie mam. Nałożyłam za dużo kuracji bez spłukiwania, stąd efekt sklejenia gdzieniegdzie. Co to za typ skrętu? No i jak tego nie czesać?
"Pamiętaj: wszystko Ci wolno - ale nie wszystko warto." Edytowane przez bordowa Czas edycji: 2012-03-04 o 10:54 |
|
|
|
#58540 | |||
|
Zakorzenienie
|
I mnie kusicie tym żelem
A macie porównanie tego żelu z żelem Isany? ![]() Cytat:
![]() Hm...Możesz spróbować na początku odżywką, niektórzy dają radę właśnie tak domyć, jeśli będziesz czuła, ze jeszcze są tłuste, po możesz spróbować jeszcze raz odżywką, a jak to nie da rady, to myślę, że metoda kubeczkową już będzie oki I lepiej gdyby nie był to SLS ![]() Strasznie mnie to irytuje Cytat:
![]() Dobrze że na początek chociaż coś ruszyło Twoją Siostrę ![]() Cytat:
No właśnie nie czesać! Ja czeszę zawsze jak spłukuję włosy i już tak zostawiam
|
|
#58541 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Do wczoraj się zastanawiałam, czy ja aby na pewno mam fale, może jednak proste? A tu dziś po myciu niespodzianka, mam loki ![]() Tylko czemu pod spodem mam proste?
"Pamiętaj: wszystko Ci wolno - ale nie wszystko warto." Edytowane przez bordowa Czas edycji: 2012-03-04 o 11:23 |
|
|
|
|
#58542 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pewnie te od dołu potrzebują jeszcze odżywienia
|
|
#58543 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Helołsik Zakrętaski
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jest pięknie Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A jak go stosujesz eiri? Nakładasz żel na włosy (zakładam, że to żel, a nie pianka) i na to dajesz olej? Ja mam panthenol w piance z FARMONY (mój czwartkowy zakup po tym jak poparzyłam rękę), ale nie wiem czy to by się nadało do włosów...
|
|
#58544 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#58545 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#58546 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy w żelach do włosów też trzeba unikać konkretnych składników? Mam opakowanie żelu i nie wiem, czy się nadaje?
|
#58547 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam problem- a mianowicie, skończyła mi się odżywka b/s i nie wiem co zakupić? Po Joannie lnianej mnie swędziała głowa, więc one pewnie wszystkie odpadają? używałam Joanny z Apteczki Babuni balsamu do włosów, ale tak średnio mi podszedł i nie wiem co mogłabym teraz kupić?
|
#58548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kuzyn to kolejny egzemplarz, nie od Bingo :P
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2012-03-04 o 12:05 |
|
|
|
|
#58549 |
|
Zadomowienie
|
Miskaa tak patrzę na Twoje włoski-b.ładne są Moje mokre wyglądają podobnie do Twoich i tu pytanie: masz cienkie włosy czy raczej grube? ![]() Szukam cienkowłosej o ładnych lokach, tak żeby nadzieję mieć.... ![]() I znów wielki pytajnik... Umyłam włosy, rozczesałam mokre, nałożyłam balsam nawilżający i zostawiłam same do wyschnięcia i... są prawie proste.. W takich momentach zastanawiam się czy walka o loki i męczenie się ma sens, do tego cienkie, "przyklapnięte" włosy do połowy...
|
|
#58550 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale spróbuję, zobaczymy ![]() Jeszcze kupiłam coś takiego i się zastanawiam, czy pasowałoby na odżywkę b/s :P https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...i-i-mleko.html Haha, czyli faktycznie mężczyźni z Twojej rodziny to idealna partia dla włosomaniaczek
Pielęgnuję moje lokaski Edytowane przez Rabarba Czas edycji: 2012-03-04 o 12:12 |
|
|
|
|
#58551 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja mam 3 Joaski ale uzywam na razie tylko tej z lnem i dla mnie jest super - w sensie nie widzę ani minusów, ani plusów Ja się własnie naoliwiłam eksperymentalnie. W sensie, że zwilżyłam najpierw włosy samoróbką (tak, wiem, na niczym się nei znam, ale musze kombinować ). Woda dest. z kilkoma kroplami stężonego aloesu i mleczka pszczelego - a na to oliwa. Ciekawa jestem czy to ma szansę lepiej nawilzyć czy bez sensu?No i własnie muszę wyjść z domu, do rodziców jechać niespodziewanie... A nie jest az tak zimno, żeby czapkę zakładać ![]() Ale trza szukać plusów - rodzice mają wannę! |
||
|
|
|
#58552 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziękuję, kochana Cytat:
Przeczytaj Pigułke i FAQ lub wątek o pierwszych krokach w CG, a zrozumiesz,że sam krem do loków (chyba żadna z nas nie używa typowego produktu o takiej nazwie, ewentualnie nivea FC, ale mało kto zadowolony) nie zdziała cudów. Jest kilka kluczowych punktów: odżywianie przed myciem(np. olejowanie) mycie łagodnym szamponem lub odżywką odżywkowanie po myciu d/s (tu najpopularniejsze Garnier awokado&karite lub Bingo) odżywka b/s (najczęściej Joanna Naturia) stylizacja (zel, np. lniany, Isana męska, mrożący Joanny, Delia i inne) Dla fal zabiegi typu ugniatanie, dla loków plunking. Pod dyfuzor(i nie tylko) konieczna ochrona-właśnie bs(stosujemy też krem do rąk z biedry) i nie suszymy do końca, tylko podsuszamy, dosychają naturalnie. To tak w olbrzymim skrócie, reszta w FAQ i Pigułce. A lista produktów CG u mnie w podpisie) Cytat:
Cytat:
Pytaniem o nieczesanie dreczyłam tu na początku mojego CG na okrągło. Teraz jakos się wreszcie bez tego obchodzę(wraz z pielęgnacją, ukłądają sie coraz lepiej i mniej plączą), jednak nadal sporadycznie zdarza mi sie przeczesać (czasem wolę puch niż strąki).Ale na początku naprawdę lepiej tego nie robic-zbyt sie niszczy włosy, urywa, rozdwaja, z czasem łatwiej rozczesać nie powodując szkód.. Cytat:
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2012-03-04 o 12:30 |
|||||
|
|
|
#58553 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
myłam glorią maską, a teraz myję pottersem aloesowym, jego spróbować b/s? mi jest trudno obciążyć, więc tu bez obaw mam jeszcze trochę Isany babassu i Isany tej z jedwabiem, w różowym opakowaniu
|
|
#58554 | |
|
Flawless
|
Cytat:
, ale jak już będzie po wszystkim to dokładniej wgłębię się w moje włosy
|
|
|
#58555 | ||
|
Rozeznanie
|
No to już niesprawiedliwe! Dwóch fajnych kuzynów dla jednej Kaśki! A my to co?
Cytat:
Cytat:
Ja w sumie nie wiem, czego unikać w żelach(prócz alko, silikonów, polimerów i PQ). Dotąd uzywałam tylko lnianego, jeśli póbuję innych, to tylko polecanych przez dziewczyny tutaj.
|
|
#58556 |
|
Wtajemniczenie
|
Jesteście prawdziwą skarbnicą wiedzy
![]() Największy wpływ na włosy mają te składniki kosmetyku, które znajdują się w składzie przed perfumem, tak? W moim żelu poza wodą znajdują się tam: VP/VA Copolymer, PVP, Polysorbate 80, Carbomer. Nie lubię wyrzucać kosmetyków, a mam jeszcze prawie całe opakowanie. Nie zrobi moim falom zbyt dużej krzywdy?
|
#58557 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#58558 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Żel lniany zrobię jutro, podobno nieźle się nadaje do reanimacji, spróbuję też jako maski.
|
|
#58559 |
|
Przyczajenie
|
Witam serdecznie wszystkie Zakręcone Wizażanki
![]() Znalazłam się na tym wątku, żeby prosić o Wasze drogocenne rady ![]() Spróbuję na początku, streścić Wam dosłownie w kilku zdaniach historię mojej czupryny. Otóż, nie dalej jak rok temu rozjaśniłam sobie "amatorsko" włosy jakimś balsamem z Avonu, niby nadającym pasemkom "słoneczne refleksy". Na początku wszystko było dobrze, nie nałożyłam tego dużo, tak tylko żeby zobaczyć efekt. Wystarczyło mi i zrezygnowałam z pokrycia włosów na całej długości. I można powiedzieć, że było to szczęście w nieszczęściu, bo po paru miesiącach od tego rozjaśniania, włosy na których eksperymentowałam zamieniły się w jedną wielką szopę.. Zaczęły się łamać i rozdwajać, nadmiernie wypadały, stały się strasznie suche i straciły swój dawny kształt, a loki się wyprostowały.. Istny koszmar. W tej chwili mam rozjaśniane pasemka bo bokach głowy i parę pojedyńczych " z tyłu". Od spodu natomiast mam swoje naturalne. Od jakichś dwóch miesięcy mieniłam całkowicie dotychczasową pielęgnację włosów i przerzuciłam się na metodę CG. Jak narazie stosuję Szampon Babydream do mycia skóry głowy, Emulsję Gloria (którą nakładam od połowy włosów). Nie rozczesuję ich w ogóle, jedynie wyciskam nadmiar wody papierowymi ręczniczkami. Czasem zdarzy się też, że nałożę jakiś balsam bez spłukiwania typu Joanna Naturia z Lnem i Rumiankiem albo Nivea Flexible Curls, ale robię to rzadko, ponieważ wydaje mi się, że obciążają mi włosy ![]() Staram się też co tydzień olejować na noc włoski (używam do tego olejku migdałowego i oliwy z oliwek). Oprócz tego ze 2 razy na tygodniu nakładam maskę do włosów Gloria. Włosy muszę niestety myć codziennie, ze względu na grzywkę, która się przetłuszcza;/ Mimo tych wszystkich dobrodziejstw, które staram się używać, nie widzę kompletnie poprawy Po myciu kiedy już trochę podeschną, od spodu robią się tłuste (robią mi się tzw. kluchy, po wywijane na wszystkie strony, nie przypominają w ogóle loków) natomiast włosy " od zewnątrz" te, które potraktowałam rozjaśniaczem, robią mi się jak siano, bezkształtne i suche. Nie wiem już sama co mam robić, czekam aż mi moje naturalne włosy na tyle podrosną, że będę mogła obciąć te rozjaśniane, ale nie wiem ile to może potrwać Do tego w ostatnim czasie trochę schudłam i włosy mi strasznie wypadają ( po każdym myciu czy olejowaniu zbieram z wanny pokaźny kłębek )Kiedyś marzyłam o prostych włosach, a teraz chcę mieć tylko swoje zdrowe, kręcone. Dlatego zwracam się do Was Curlitanki z ogromną prośbą o pomoc, jesteście ostatnią deską ratunku dla moich kłaczków
|
|
|
|
#58560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma silikonów i alkoholu denat. więc jest oki
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:32.

i tak będę musiała podpiąć bo nieładnie podskakuje

)