|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Czas na wybór tytulu do kolejenj części. Do dzieła Mamuśki! )
|
|||
| Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. |
|
1 | 2,00% |
| Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam! |
|
6 | 12,00% |
| Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki |
|
1 | 2,00% |
| Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! |
|
1 | 2,00% |
| RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. |
|
10 | 20,00% |
| Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. |
|
0 | 0% |
| Czworaczki, pełzaczki- coraz bardziej ruchliwe te nasze dzieciaczki. |
|
14 | 28,00% |
Raczkujemy i wstajemy, przez co mamie smukłą sylwetkę utrzymać dajemy
|
|
1 | 2,00% |
| W końcu wiosna wyczekana- cieszy się kazdy bobas i jego mama. |
|
16 | 32,00% |
| Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2911 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
witam kochane
marinko, cookie, kolinko u mnie z TŻ też kicha...rozmawiamy ze sobą niby i staramy się NIE KLÓCIĆ i NIE WRZESZCZEĆ na siebie cały czas...ale marnie nam to wychodzi..już nawet przy Hani ciężko nam sie powstrzymać... nie wiem co sę z nami dzieje, ale nie jest to nic dobrego... Radziu, Sophie, Ala gratuluję wszystkim dzieciaczkom ich ząbków!!!! scio kciuki za jutro! my po wizycie....doła mam jak stąd na madagaskar... niby z serduszkiem nie jest ani lepiej ani gorzej, ale pani doktor boi się o Haniową zastawkę (pisałam kiedys, że ubytek jest pod nią umiejscowiony i istnieje ryzyko, że whłonie zastawkę) i za dwa tygodnie idziemy na nagranie badania i pani doktor jedzie je skonsultować z profesorem do Poznania, żeby ocenił czy należy juz zoperować małe serduszko moje ja niby wiem od Hani urodzenia, że to jest nieuniknione, ale teraz zaczynam sie bać i mi smutno i mam pretensje do wszystkich i wszystkiego, czemu akurat moje dziecko to spotkało itp... a do tego mamy zrobić usg nerek czy z nimi wszystko w porządku, bo często są różne "powikłania" nerkowe przy wadach....
|
|
|
|
#2912 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Masze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) Mamusie VII
biedne ucaluj je ode mnie Cytat:
pomo zcie - w pracy tylko chwilka na jedzenie i brak dostepu do mikrofali.ja sie sama upomnialam jeszcze u zanetki, ale dziekuje za pamiec o mnie Cytat:
Ja padam, takze za zabki wyczyny nowe umiejetnosci![]() A mnie maz dzis wkurzyl - przyszedl ucieszony bo spotkal swoja byla (mezatke juz) i mowi ze w ciazy jest i ma taki sliczny brzuszek itd..... a ja wnerw. Wie ze nie lubie o niej gadac, nie znosze jak o niej wspomina itd......... To teraz taki zadowolony - chodzi o to, ze jak zaczelismy sie spotykac, to strasznie wypisywala do niego, radzila mu co i jak itd............. I chciala byc niby przyjaciolka, ale postawilam go pod murem i wyborem. Ja ze swoimi bylymi sie nie przyjaznie, nie rozmawiam o nich, a nawet jak sie spotkam z nimi to nie podniecam sie az tak. Lece spac bo jutro pobudka o 5. Dobranoc kochane |
||
|
|
|
#2913 |
|
Raczkowanie
|
Heeeeeeej
![]() Od soboty próbuję coś napisać i widać jakie są efekty Nadrabiania mam już pewnie na cały tydzień![]() Co u nas.. weekend średni.. w sobotę korzystaliśmy z pięknej pogody i dużo czasu byliśmy na dworze.. cudoownie było.. potem tragiczna noc, Hania zaczęła kaszleć, gorączkować.. więc u mnie znowu wizja antybiotyku.. niedziela lepiej, gorączka spadła.. Dzisiejsza noc boska Hania dostała mleko o 5 i rano trzeba było ją budzić do żłobka bo spała jak zabita..Poszła dzisiaj znowu na 4 godziny do żłobka.. jak ją odbierałam to taka radosna jakaś była, nie płakała przy ubieraniu nawet Pani powiedziała, że trochę marudziła, ale wszystkie dzieci w poniedziałki marudzą poza tym ładnie tam spała i zjadła.. jestem z niej dumna.. wracając zaliczyłyśmy długi spacer po parku.. potem całe popołudnie miałam w domu najkochańsze dziecko na świecie.. gadała, chichrała się.. mmm miodzioPoza tym jakaś taka fajna się robi po tym żłobku.. tak mi się wydaje, że już się trochę przyzwyczaiła, że rano tam jedzie.. jeszcze do środy ją będę odbierać koło 12, potem dłużej a od poniedziałku bedzie tam do 14.. Poza tym mam mega ochotę na placki po węgiersku.. boooże jakby mi ktoś teraz taki jeden przyniósł - kochałabym do grobowej deski ![]() No i tęskniło mi się za Wami!! Sto lat dla wszystkich solenizantów dzisiejszych jeśli są Trzeba ponadrabiać trochę
|
|
|
|
#2914 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2915 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
a co do Tymcia, tez sobie o chuscie myslalam, bo wtedy szymon zawsze dobrze spal. ewentualnie pozycja na brzuszku. Ale jeszcze cos sobie mysle, ze moze jak on usnie, to wyjdz do innego pokoju. bo tak sobie pomyslalam, ze skoro ty siedzisz przy nim i on sie obudzi, to jak ciebie widzi, to chce sie juz bawic. a moze to obudzenie nie jest obudzeniem tylko przebudzeniem. Kurcze nagmatwalam, mam nadzieje, ze chociaz troche zrozumiesz o co mi chodzi.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
brawo!!! Cytat:
Cytat:
a my dzisiaj po szczepieniu, pneumokoki. maly juz spi. Ja bylam u dentysty, mam tyle dziur, ze masakra. Kupilam dzisiaj malemu buciki i czapeczke w cocodrilo i musze wam powiedziec, ze jak sie zbierze 10 etykiet z bobovity, to mozna dostac 20% rabatu.
|
|
|
#2916 |
|
Zadomowienie
|
dobry wieczor dzisiaj tyle roznych watkow i tematow, ze sie pogubilam... to moze lepiej napisze cos jutro.
|
|
|
|
#2917 |
|
Wtajemniczenie
|
Super!
![]() My jeszcze czekamy. Dziękujemy wszystkim za ząbkowe gratulacje!
|
#2918 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2919 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do wózka, to tak- oprócz nuny mam jeszcze spacerówkę Mutsy z zestawu. Jak do tej pory ani razu jej nie użyłam i jeśli tak dalej będzie to w momencie kiedy Hania wyrośnie z fotelika samochodowego sprzedamy cały zestaw. Ja na razie cały czas z niej jestem bardzo zadowolona. Moi rodzice odwiedzili nas w weekend i ku mojemu zdziwieniu wózek się im spodobał i mówili, że super się prowadzi- myślałam, że będą marudzić, że taki udziwniony, a tu miła niespodzianka.![]() Cytat:
Dzieci potrafią się tak pięknie, szczerze cieszyć z prezentów.Cytat:
za "mamę".Zdolniacha ![]() Cytat:
![]() Widziałam Twoje/Wasze zdjęcia w klubie- śliczne jesteście obie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Tort rewelacyjny- jak to mówi mój bratanek "łałałiła!". ![]() Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#2920 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Za dzielny powrót do pracy należą Ci się i gratulacje dla Helenki za ząbka.Cytat:
![]() Ale wysyp ząbków- super. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() 2. Trzymam mocno kciuki. (a nie możesz powiedzieć pielęgniarkom, że chcesz być z dzieckiem? W końcu płacisz za badania...)Cytat:
Musisz się jak najszybciej od niego uwolnić. ![]() Gratulacje. ![]() Cytat:
Widzę, że dzieciaki się zmówiły na zbiorowy strajk głodowy i nic nie chcą jeść, później nic dziwnego, że zęby pokazują się jak grzyby po deszczu. Wciąga wszystko jak odkurzacz i jeszcze mnie szantażuje krzycząc "MAMA AM!". |
|||||||
|
|
|
#2921 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny dziekuje za zyczenia dla Sophie. Buziak dla Was Wszystkich.
Ja podczytuje , ale jakos ciezko jest napisac... Wszystkiego najlepszego dla solenizantow !!! Sophie ma juz dwa zabki gorne malutki I dwa zabki dolne juz duze ![]() Brawa za ujawnienie sie zabkow Telikowych I Stronczkowych. Ja mam powiekszone migdaly , czuje sie fatalnie. Na dodatek chyba zbiera mi sierra pod zebem, ale jutro died dentysty siezarejstrowac , zobaczymy co bedzie ![]() cookie trzymaj sie , mam nadzieje ze rozwiaze sie po atwojej mysli. Buziak. |
|
|
|
#2922 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuje cioteczki za odpowiedzi w sprawie szczoteczek - jak zwykle mozna na was polegac.
Wydze ze dzis wysyp nowych zabkow na forum ![]() Ide wyciagnac babeczki z piekarnika. Zaraz wracam. ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ---------- No dobra jestem. Chcialam jezcze napisac, ze myslalam o Tobie Cookie. Mialam nadzieje, ze u was cos lepiej... Dziewczyny malo dzis na zawal nie padlam jak zobaczylam pieczatke z kupy na scianie obok wlacznika swiatla do lazienki. A bylo to tak. Ja robilam cos w kuchni, a maz poszedl przewinac Kropke. W pieluszcze byla WIELKA praka. Tak wielka, ze maz postanowil zabrac mala do lazienki i umyc ja w wannie. Wzial Ide na rece z gola brudna pupa i jak probowal zapalic swiatlo w lazience to odbil przypadkiem jej posladki na scianie Zmyc to sie zmylo ladnie nawet sama woda, ale zapach pozostal. Musielismy to trosze wypachnic chemia
|
|
|
|
#2923 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() i cieszę się,że w żłobku wszystko się układa i Hania się już prawie zaklimatyzowała, dobrze będzie, a Ty spokojna, trzymam nadal kciuki ![]() Cytat:
, mam nadzieje,że nie będzie wyższa ode mnie ![]() Cytat:
)ale to i tak w myjni, okna sobie darowałam, byliśmy jeszcze u dziadków ( moich rodziców), i jakos tak dzień zleciałale Tobie też bardzo fajnie dzień zleciał, tak rodzinnie i spokojnie, fajnie tak od czasu do czasu się odstresować i nie myśleć o problemach dnia codziennego ![]() i oczywiście gratuluję nowych ząbków, Cookie bardzo mi przykro, nie wiem co napisać, sercem jestem z Wami ![]() |
|||||
|
|
|
#2924 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dziekujemy Madziaranew dziekujemy Tobie rowniez |
|
|
|
|
#2925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Eve na I fazie jak byłam i miałam zjazd to miałam garstke orzeszków, parówke light z lidla, roladki (liść sałaty posmarowany pesto i zawijam wędlinke - albo odwrotnie) i tarte kalafiorową http://dietetyczniesiostro.blogspot....-bez-maki.html Teraz do przedszkola zabieram takie coś http://basinepichcenie.blox.pl/html - mleczną kanapkę z tym, ze nie robie dokładnie tylko baze - twarożek mieszam z owocem i mam w słoiczku i sobie smaruje. ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Gratuluje nowych ząbków ![]() A i chwale się - mój mąż siedzi na tacierzyńskim. I jest niesamowity. Chaupka ogarnięta, obiadek dla Agatki ugotowany, a on z Agatką po mnie wyszli w ramach spacerku |
|
|
|
|
#2926 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiem, co czujesz... u mnie to samo, tyle, ze moje juz duze, wiec przynajmniej nie trzeba je nosic. Poszly spac juz 2 godz. temu, a jeszcze nie spia twardo, bo caly czas katar i kaszel je wybudza. Staram sie Antka izolowac, ale nie jest latwo, bo jestem z nimi sama. I oczywiscie musze odroczyc szczepienie... Pochlastam sie zaraz. Dziekuje Wam za pochwaly tortu. No cudo to to nie jest, ujdzie, ale grunt, ze sie dziecku podobalo. A w srodku byla masa z bitej smietany i serka mascarpone + maliny. aha i chyba nie dziekowalam na odp. na pytanie spacerowe. Dziekuje! A ja gratuluje kolejnych zabkow! Mam jeszcze pytanie: po jakim czasie od wprowadzenia jedzonka, dodalyscie mieso? |
|
|
|
#2927 | ||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziś np. po południu siedziałąm z nim właśnie tak jak piszesz: tuliłam, głaskałam, szeptałam. I uspokoił sie totalnie, wyciszył, ale zamiast spać patrzyła na mnie tymi swoimi słodkimi ślepiami i tak sobie trwaliśmy godzinę! Po czym wróciliśmy do swoich zajęć: ja do obiadu, on do zabawy, a ze spania nici ![]() Ale w ogóle dziś nie był senny w dzień, jak przez te ostatnie dni. I wieczorem też nie padał, był energiczny. Zabił mi ćwieka Może wraca do normy...Cytat:
A jeśli chodzi o sam fakt, to nie pomogę, bo dla mnie te ich niejedzenia to tez tajemnica ![]() Może zęby W sumie u Was byłoby to prawdopodobne całkiem...Cytat:
![]() Ale urodzaj na zęby Wielkie brawa Jasiu To może dlatego w nocy tak się męczył?Cytat:
Cytat:
![]() za pomyślne wieści!Cytat:
![]() Cytat:
![]() I nie smuć się Cytat:
Nie brzmi to przejściowo, tylko totalnie beznadziejnie Po kiego on tam za Wami poechał, skoro tak się teraz zachowuje? A szanowna mamusia (jego) co na to?Cytat:
![]() Cytat:
Uspokaja się, jest potulny i słodki, ale oczka wpatrzone we mnie Cytat:
Noce całe, to fakt. Od 20 z minutami do 9 rano. Rzadko wstaje wcześniej, czasem na chwilkę się przebudzi i śpi nawet do 10. Z przerwą o północy, ale wtedy je na śpiocha, nawet oczu nie otwiera. A zęby idą. Na górze wszystki 4 już są dobrze widoczne, tylko jeszcze nie przebite. Przy czym dwa już tuż tuż. Cytat:
Dzięki Aniu za dobre wieści. A dla Babonika i dzieciaków
|
|
#2928 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak przeczytałam pierwsze zdanie, to moja wyobraźnia siadła, bo po prostu nie potrafiła tego ogarnąć Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Bo jak się wybudza na chwilę, to otwiera tak szybko oczka, jest jakby nerwowy i dalej z reguły zasypia. A tu powoli zaczyna się przeciągać, jeszcze na śpiąco, potem leniwie otwiera ślepia i jak mnie dostrzega to się uśmiecha pełną buzią Tak jak każdy dorosły człowiek po fajnej drzemce w dzień ![]() 2. A jak zniósł szczepienie? Zębów współczuje. To teraz pewnie czeka Cię maraton plombowy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
I u Was kiepsko? 2. Pielszko, tak strasznie Ci współczuję
|
|
#2929 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wątpię, że ząbki, bo nie widzę, żeby się jakoś dziąsła zmieniły. Może i jest bardziej podrażniony, marudny, gorzej sypia, wsadza wszystko do buzi, gryzie, ale że te dziąsełka są niezmienione to odrzucam myśl o ząbkach![]() Cytat:
![]() A jkabyś poprosiła, że chciałabyś być przy nim? Pierwszy raz słyszę, że mama nie wchodzi z maleństwem ![]() Cytat:
Dziewczyny moje najukochańsze, obiecuję że wrócę Akurat tyle się złożyło na jeden okres i ciężko mi będzie wszystko pogodzić, tymbardziej że do tej pory nie miałam zbyt wielu zajęć.Cytat:
![]() Cookie co za gamoń ![]() Uciekaj od niego jak najszybciej. Szkoda Twojego życia. Jesteś młoda, napewno jeszcze sobie życie ułożysz |
|||||||
|
|
|
#2930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój by nie uwierzył nawet że tak sie gdzies na świecie dzieje ![]() Scio, a ta tarta dobra? Bo mnie zaciekawiłaś ![]() A u nas dziś w ramach nowy pokarmów była marchweka z jabłkiem i (prawie) wchodziła ![]() ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Matko kochana, na śmierć zapomniałam! Tymuś pełza! I to już tak szybko, sprawnie i nie tylko w kółko, ale i do przodu i do tyłu ciutkę I pupę unosi, opierając się na dłoniach tak, że prawie jak na czworakach to wygląda. Prz czym PRAWIE jest tu dość istotnym słowem, bo pewnie do tego jeszcze trochę czasu minie, ale dla mnie jest to coś nowego no i PRAWIE własnie
|
|
#2931 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kochana Cię mocno. Zobaczysz, że wszystko będzie dobrze. Każda mama chce chronić swoje dziecko, ale niestety niekiedy jest to nieuniknione. Całe szczęście Hania jest malutka i nawet jeśli operacja będzie konieczna to mało co z niej będzie pamiętała Tak strasznie mi Ciebie szkoda ![]() Cytat:
Cytat:
A takie wołanie o jedzonko musi być boskie Mój to pewnie jakby potrafił to widząc mnie z jedzieniem krzyczał by"mama spadaj!" ![]() Cytat:
Obudziłam męża i dziecko! Cytat:
dla męża ![]() Cytat:
Zdrówka dla Twojej trójeczkiJa mięsko wprowadzałam jakoś miesiąc po warzywach. Cytat:
![]() Z tego co piszesz to Tymek ma taki okres, bo wydaje mi się że gdyby był naprawdę zmęczony to by zasnął. Przykład: Domek wczoraj marudził, marudził, marudził... Sam nie wiedział czego chce. Zostawiałm go na puzzlach na podłodze i zajęłam się sobą. On cos dalej marudził, bawił się, marudził i tak w kółko. Nagle cisz, podchodzę a on siedząc, oparł się głową o fotel i zasnął Więc wydaje mi się, że gydby Tymek naprawdę chciał spać to w każdych warunkach by zasnął. Stawiam na zęby |
|||||||
|
|
|
#2932 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
za jedzonko i za nowe umiejętności
|
||
|
|
|
#2933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cod o tego przykładu, to może i masz rację. Bo czasem jak on sobie leży w łóżeczku to sie bawi i gada, ale nie mam mowy żeby zasnął. A czasem pogada, pogada, raptem cisza, ja zaglądam a on śpi ![]() Dobre
|
|
#2934 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Robię tak samo, identycznie! Noszę CZASAMI jak jest wyjątkowo nerwowa. Zazwyczaj wystarczy usiąść z nią i się potulić, do tego głaskać po buzi i włosach i jej nie ma. Cytat:
. Od dzisiaj do kiedy będzie potrzeba myślę o Hani i trzymam mocno kciuki. Wszystko będzie dobrze, bo MUSI być. Nie ma innej możliwości. Cytat:
Cytat:
Cytat:
. A może Tymek dzisiaj był spokojny, bo sobie tak godzinkę posiedzieliście? Mam 2 rozwiązania, jedno na bank wybierzesz, drugie Ci się nie spodoba 1. Przeczekasz to - i pewnie tak zrobisz, bo nic innego nie zostało. 2. Zaczniecie z Tymkiem dzień o 7-8 rano ( . Gratuluję ząbków i buziaki dla dzisiejszych maluszków! AAAaaa Natko a ja myślę, że to mogą być ząbki, ale nie muszą. Może Domek ma teraz tak okres. Kilka dzieciaków co jakiś czas ma strajk głodowy. Moja Zuza też ostatnio miała, tylko mleko jadła. Już się "naprawiła" . Chyba też musisz przeczekać i wierzyć, że Domek zagłodzić się nie da No i odwiedzaj nas!!!
|
|
|
#2935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2936 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiedziałam, że ten pomysł Ci się strasznie spodoba
|
|
#2937 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zostaje mi tylko tak jak piszesz- przeczekać, nic więcej nie zrobię. Dzisiaj jak powiedziałam koleżance (ma 3 dzieci), że Domek nie je to wiecie co mi kazała zrobić? Wsypać kucharka, soli i pieprzu A jak nie chce otwierać buzi to palcami przycisnąć policzki Ona tak robiła przy całej trójce. Tylko pytam czy to coś pomogło, a ona mi mówi, że do dzisiaj takie niejadki. Skoro tak je "maltretowała" to się nie dziwię, że maja taką traumę z jedzenia...
|
|
|
|
|
#2938 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) taki przyrząd, co dentyści mają? Ten, co nie pozwala na zamknięcie ust. Nie wiem jak to się nazywa. To nie musiałabyś ściskać policzków Ale mi odbija .
|
|
|
#2939 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2940 |
|
Wtajemniczenie
|
co za baba |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:49.

)
ja niby wiem od Hani urodzenia, że to jest nieuniknione, ale teraz zaczynam sie bać i mi smutno i mam pretensje do wszystkich i wszystkiego, czemu akurat moje dziecko to spotkało itp... a do tego mamy zrobić usg nerek czy z nimi wszystko w porządku, bo często są różne "powikłania" nerkowe przy wadach....

za prace i diete 
pomo zcie - w pracy tylko chwilka na jedzenie i brak dostepu do mikrofali.
wyczyny 

(Nigdy w życiu nie upiekłam tortu

albo trzyma się jedną ręką a drugą macha zadowolona

Mój by nie uwierzył nawet że tak sie gdzies na świecie dzieje