Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012. - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-07, 18:50   #181
MartuNiunia87
Rozeznanie

Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.

Hej Moja Mała "Terrorystka - Głodomór" śpi po spacerze sobie więc mam chwilkę żeby napisać:

Cytat:
Napisane przez zoskasamoska Pokaż wiadomość
agamili dzieki za wyjasnienie. mała karmie cycem i tez nie chce jej nic na sile pchac jak nie jest to konieczne

mała znowu na cycu wisi, ryczała , ryczała to ją przystawiłam i ciągnie, ale czy ona po prostu nie chce sobie tylko possać? Potem ją brzuszek będzie bolał, bo się obje jak bąk. Smoczka nie lubi, cały czas go wypluwa ,wiec moze jednak chce jesc...
Tak!! moja ma to samo! czasem wisi na cycu i widzę, że nawet nie ciągnie, a jak ciągnie to czasem wkurza się że jej cieknie... albo właśnie ciągnie a potem jej się ulewa, bo przecież ileż można jeść... a smoka nie bardzo chce.. choć zauważyłam, że zasysa smok jak jej braciszek go podaje, a inaczej to strzela nim jak daleko potrafi ...:/

Cytat:
Napisane przez MMONIKA9 Pokaż wiadomość
no skoro piszesz że przy drugim dziecku jest "inaczej" tzn że też przy pierwszym się śpieszyłaś z podawaniem czyli też troszke korciło by wcześniej zacząć dawać
Noo wg mnie też z 2 jest inaczej... zupełnie, jestem dużo spokojniejsza i jakoś wogóle wydaje mi się, że więcej czerpię z tego macieżyństwa teraz niż wtedy, nawet zmęczenie mi nie przeszkadza, mam mimo to więcej cierpliwości.. choć może to jest związane z stabilniejszą sytuacją i moim wiekiem.. niewiem, urodziłam synka zaraz po 20 urodzinach - chyba jednak to jest różnica... teraz mam te prawie 25 i chyba jednak to lepszy wiek do macierzyństwa, no i doświadczenie też już jakieś mam... tak czy inaczej nie żałuję, że zostałam mamą (przy synku) zaraz po maturze.. wszystko ma swoje + i - ...ale ja staram się widzieć same +... najważniejsze jest to, że patrzę na moje dzieci i jestem szczęśliwa, że je mam i dziękuję Bogu, że są zdrowe! reszta sama jakoś się poskłada

Cytat:
Napisane przez snesha Pokaż wiadomość
Witajcie. Nawet nie zorientowałam się że mamy już odchowalnię - wklejam co pisałam w poczekalni.
Przed weekendem wróciłam ze szpitala i nastąpiło bolesne zderzenie z rzeczywistością. Mąż co prawda świetnie radził sobie z dzieckiem, ale z domem duużo gorzej. Przez weekend musiałam odgruzować dom, przerobić tonę prania i zrobić mega zakupy bo brakowało dosłownie wszystkiego. No i nie mogłam oderwać się od Olka. Nie widziałam go ponad tydzień, i byłam w szoku jak urósł - papmersy prawie się nie dopinają, a wszystkie ciuchy na 56 poszły w odstawkę - niektóre nie ubrane nawet raz. Ale nie narzekam - wszystko lepsze niż leżenie w szpitalu.
Dziękuję wszystkim za słowa pociechy i przepraszam, że nie będę cytować, ale nie nadrobię za nic na świecie. Gratuluję nowym mamusiom.
Dzisiaj byliśmy na pierwszym spacerku. Na schodach spotkaliśmy sąsiada z góry - pytał co to za dziecko i nie wierzył że Nasze - przecież nie było widać że jestem w ciąży wg Niego.
niech żyje spostrzegawczość

Cytat:
Napisane przez BebiBebi Pokaż wiadomość
ja tez nie - dalej jestem gruba - nic mi waga nie schodzi ;/
ja jestem 12 dni po porodzie... 10 kg mi spadło,prawie drugie tyle wg. wagi jeszcze do wagi z przed ciąży zostało... :/

Cytat:
Napisane przez Anulka_86 Pokaż wiadomość
Jutro będzie tydzień po terminie.

A nękały Was jakieś delikatne skurcze przed terminem?
Ja wczoraj byłam ze znajomymi na spacerze- znowu ok.5 km. jak ktoś zna Poznań to dookoła Malty.... i potem poszłam do lekarza.
Poczułam pierwszy raz takie napinanie jak czekałam na poczekalni i potem na tym ktg z 2-3 razy i niby było widać ,że miałam 3 skurcze.
Tylko ,że to tak mocno wcale nie bolało i dzisiaj też z kilka razy czułam.
czy to mogą być te skurcze o które chodzi podczas porodu? tzn. wiem ze one będą się nasilać ale czy to to???
Oj tak... i to wcale nie delikatne... niektóre były takie,że myślałam, że coś się zaczyna a rodziłam już raz więc wiedziałam co się może święcić... także skurcze przepowiadające, nawet niedługo przed porodem mogą być mocne a mogą być delikatne... a KTG nie do końca należy się sugerować... ja na porodówce rodząc zwijałam się z bólu, rozwarcie postępowało mega szybko (zresztą jak opisywałam) a na KTG skurcze ledwo do 20 dochodziły... także z tym KTG to różnie..

Cytat:
Napisane przez MissZuzia Pokaż wiadomość
MAMUSKI, KTORE URZADZALY CHRZCINY W RESTAURACJI

jakie mialyscie MENU
Mi zaproponowano nastepujace

.
Zupa: (do wyboru)
  • Rosół z kluseczkami drobiowymi i zieloną pietruszką
  • Zupa cebulowa zapiekana z grzanką serową
Danie główne: (do wyboru)
  • Roladki z indyka nadziewane suszonymi pomidorami i szpinakiem w sosie serowym, podane z puree ziemniaczanym i marynowanymi buraczkami

• Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym,(lub borowikowym, szpinakowym) podawane z ziemniakami opiekanymi i bukietem sałat.

Deser: (do wyboru)
· Biszkoptowy torcik pieczony z jabłkiem w karmelu pomarańczowym z lodami waniliowymi
· Puchar lodowy z owocami i bitą śmietaną
Przekąski zimne:
  • Pieczeń z gęsi w cieście francuskim
  • · boczek rolowany z podgrzybkami
  • · Vitello tonato garnirowane kaparami
  • · Łosoś w sosie miodowo-musztardowym na chrupiącej sałacie
Sałatki:
· Sałatka z mozarellą, suszonymi pomidorami i prażonymi ziarnkami z dyni
· Sałatka ziemniaczana z boczkiem zasmażanym
Przekąska gorąca do wyboru)
· Żeberka w sosie BBQ z cebulką karmelizowaną
· Barszczyk czerwony z kołdunkami (lub kapuśniaczkiem drożdżowym)
· naleśniczki z bitą śmietaną (dla dzieci)

Napoje zimne:
Soki owocowe, woda mineralna, napoje Coca Coli ( bez ograniczeń)

Bufet deserowy:
Ciasta:
· Tradycyjny jabłecznik aromatyzowany cynamonem
· Sernik domowy
· Ciasto biszkoptowo-jogurtowe z galaretką

Kompozycja owocowa :
§ Mandarynka
§ Winogron b/cz
§ Banan
Napoje gorące:
Kawa, herbata (bez ograniczeń)

CENA 110/os - TO DUZO
No i menu musi ulec zmianie
wg. mnie dużo, ja płaciłam 120zł/osoba ale za wesele... szwagierka robiła w restauracji chrzciny we wrześniu - (wg. tego co pamiętam):

obiad: rosół, kluski śląskie/ziemniaki, 3 rodzaje mięsa (pieczeń,rolada,kurczak), surówka/czerwona kapusta
zimna płyta: patera serów, patera wędlin, pieczeń, sałatki jarzynowe
Kawa, herbata, napoje
ciasto - dawali swoje z cukierni

cena byłą 62 zł/osobę

Cytat:
ja ubieram tylko body , spodeneczki i skarpetki ale ja mam w domu + 23 stp. czasami na bodziaka zarzuce jakąś kamizelke a w nocy śpi w samym śpiochu

mi też się wydaje ze 110zł to dużo

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ----------

ja chrzciny planuje w kwietniu zrobić jak siano becikowe dostane u mnie jakoś 12 osób będzie ale ja robię tylko kawe i słodkie chyba że z jakimś obiadem w miare tanio wyjdzie to się zdecyduję

co do ubrania:
ja małej w domu ubieram body z krótkim + pajac lub bodziak z długim i śpiochy i na nogi nakładam skarpetki - a i tak ma potówki na szyjce bo głodomorek ma już podwójną bródkę i powietrze ciężko jej tam dochodzi

Co do chrzcin, ja jutro idę zaklepać w kościele, chcemy robić chrzciny w święta (8 lub 9 kwietnia)
Sakramentalne TAK - 11.06.2011
Martynka- 23.02.2012

...Jeśli myślisz, ze wiesz wszystko to znaczy, że tak naprawdę nie wiesz nic...
MartuNiunia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 18:58   #182
AgaMili
BAN stały

Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.

Agatka tak lepszy humor ale ja to mam, gory i doliny z wahaniem nastrojow, glownie z tz sie nie uklada.

Umowilam sie na wtorek z siostra. Ide z nia na zastrzyk a potem primark i mc donald. Mam juz dosc siedzenia w domu
Kiedy wracacie do pracy?

---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

MissZuzia menu jak na wesele
AgaMili jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 18:59   #183
MartuNiunia87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AgaMili Pokaż wiadomość
Agatka tak lepszy humor ale ja to mam, gory i doliny z wahaniem nastrojow, glownie z tz sie nie uklada.

Umowilam sie na wtorek z siostra. Ide z nia na zastrzyk a potem primark i mc donald. Mam juz dosc siedzenia w domu
Kiedy wracacie do pracy?
Głowa do góry, będzie lepiej, a co się dzieje? Musisz na niego z rana z wyskoczyć to będzie cię słuchał

Ja nie wracam, ale zamierzam zacząć jakoś w granicach sierpnia czyli jak mała będzie mieć 5-6 miesięcy
Sakramentalne TAK - 11.06.2011
Martynka- 23.02.2012

...Jeśli myślisz, ze wiesz wszystko to znaczy, że tak naprawdę nie wiesz nic...
MartuNiunia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 19:04   #184
AgaMili
BAN stały

Tylko ze on uwaza sie za swietego, mnie za zolze i wielce zdziwiony jak mu mowie ze nie jestem szczesliwa. Szkoda gadac. Jest mi juz wszystko jedno...
Stary 2012-03-07, 19:04   #185
MMONIKA9
Wtajemniczenie

czy któraś już odbierała becikowe?? jak długo czekałyście na wpłyniecie pieniedzy na konto?
Stary 2012-03-07, 19:22   #186
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
czy któraś już odbierała becikowe?? jak długo czekałyście na wpłyniecie pieniedzy na konto?
około tygodnia czekalismy od momentu jak do domku przysżło pismo z decyzja o przyznaniu. czyli jakies 2 tyg od złozenia papierów.

a czy z becikowego i kasy z pzu trzeba sie rozliczyc???

---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

a i dziekuje wszytskim za kciuki

po kontroli chirurgicznej z małym wszytsko ok!!! zdjął opatrunek całkiem, łądnie się goi. ranka malusieńka wokół pępka w kształcie literki omega wiec podejrzewam, ze za jakis czas w ogole sie nie bedzie blizna w oczy rzucac...
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 19:31   #187
czubasek20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *Agatek* Pokaż wiadomość

no to :piwko: chluśniej bo uśniem, za paluch coś zbyt grubaśne

Cytat:
My składamy jutro, kasę mamy dostać do końca miesiąca.
I dostaniemy tez drugi tysiąc bo wyszło nam mniej niz te 504 zł na osobę

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 19:33   #188
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość

I dostaniemy tez drugi tysiąc bo wyszło nam mniej niz te 504 zł na osobę :jupi
:
no to super
a miescie z któego pochodzi moj tz jeszcze gmina dorzuca tysiac kazdemu dzieciaczkowi (poza normalnym becikowym) i daje wyprawkę... a u nas nicccccooooo
Stary 2012-03-07, 19:47   #189
MissZuzia
Zadomowienie

Dzięki dziewczyny za opinie, u nas będzie minimum 20os więc sumka niemała wyjdzie...Mi się z tego całego Menu nie podoba zimna płyta - jakies wydziwione dania i sałatki, wolę tradycyjne rzeczy które najlepiej spisują się na takich posiadówkach. Ciasta chciałam swoje, ze sprawdzonego miejsca. Nie sądze też że są potzrebne owoce, w sumie będzie to w Poniedziałek wielkanocny więc i tak ludzie będą najedzeni, więc kto sięgnie po owoce jeszcze

Cytat:

MissZuzia menu jak na wesele
he he na wesele to tylko byłaby połowa dań
Cytat:
ja jeszcze nawet nie złożyłam, ide w ten piątek

http://suwaczki.maluchy.pl/li-57141.png

było 83 jest 63 musi być 60 w sferze marzeń 58
MissZuzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 20:06   #190
AgaMili
BAN stały

No i zbliża się pora kąpieli i usypiania. Dni mi uciekają jak szalone. Czy wam też się wydaje że każdy dzień jest taki sam. Idzie zwariować... Najgorsze są wieczory... sama z dwójką dzieci - kąpanie, karmieni, usypianie, najpierw jednego a potem drugiego dzieciora. No i jak się dzieciaki zlitują to mam potem chwile dla siebie przed spaniem np. na serial albo kąpiel... Jak ja bym chciała mieć już dzieci odchowane, tak zasnąć i obudzić się za 2 lata. A tak to jeszcze ząbkowanie, nocnikowanie, oduczanie smoka, samodzielne spanie, raczkowanie, chodzenie, upadki, pierwsze siniaki, zadrapania, pierwsza krew na kolanie.
Stary 2012-03-07, 20:09   #191
19mala83
Raczkowanie

Witam się mamuski z Wami na Odchowalni na 7 stronie masakra poprzedni wątek nadrobiłam ale i tak nic nie pamiętam, idę nadrabiać ten w życiu za Wami nie nadążę.
Napiszę tylko tyle że ogarniamy się z małym już całkiem nieźle więcej się rozpiszę jak nadrobię
19mala83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 20:09   #192
ania_1988
Raczkowanie

GG do ania_1988

Cytat:
Napisane przez nawojka8583 Pokaż wiadomość
[/COLOR]Obcinałyście juz maluchom pazurki u stopek? Bo ja tylko te dwa na duzych palcach. Reszta jest taka malenka ze nie wiem jak mam to zrobic
ja się dzisiaj nad tym zastanawiałam ale takie krótkie dosyć ma tylko na dużych palcach by się przydało. Ale mam dylemat bo one wyglądają tak jakby miały wrastać w skóre i jak obetnę to może będą...

Cytat:
Napisane przez kasikzaki Pokaż wiadomość
Dziewczyny tak w temacie wysypek moze te zdjęcia wam cos pomogą. Pierwsze zdjęcie jest z przed ok 3 tg jak Mili była wysypana + ciemieniucha. Lekarz stwierdził trądzik, jadłam dalej nabiał Wysypka zniknęła, drugie zdjecie jest dowodem
ale masz fajniutką córeczkę

Cytat:
Napisane przez Angelika_26 Pokaż wiadomość
Pytanie do mamuś karmiących cysiem. Dziewczyny czy Wy też łykacie witamine D i DHA , żeby mleczko była lepsiejsze?? Dziś na kontroli lekarka kazała mi kupić i łykać.
ja nic nie łykam oprócz żelaza bo mam niedokrwistość...

Cytat:
Ten album tez dostałam. Tz mama mi dała jak przyszła odwiedzić nas w szpitalu. Fajny jest. wszystko jest do opisania tam. Mozna zdjecia wklejac, jest miejsce na zdjecia usg, na rozne pamiatki, np. opaske ze szpitala. Ogrom rzeczy, które można wpisać. Podoba mi sie to bardzo
też mam taki album do uzupełniania dostałam od mojej chrzestnej i super jest powoli zaczynam uzupełniać bo później pewnie pewnych rzeczy nie będę pamiętać
Cytat:
Napisane przez Katerina_00 Pokaż wiadomość
melduje sie z moim 3 tygodniowym dzidziusiem mlecznym potworem.
Pisalam juz,ze przytyl 500g w tydzien?
moaj głodomorka przy wypisie ze szpitala 29 lutego ważyła 3620 a 5 marca po 5 dniach już 3920

Cytat:
Napisane przez Anulka_86 Pokaż wiadomość
co do biżuterii i obrączki to ja noszę cały czas i zaręczynowy i obrączkę.
Mimo ,że jestem po terminie nic nie mam spuchnięte.
Ale wydaje mi się to kwestią kobiety. Każda z nas jest inna. Ja np. przytyłam 13 kg a kończę 41 tydzień. Mam dosłownie tylko brzuch- jakbym balona połknęła a nogi takie jak zawsze mam.; jedynie to mi się biodra rozeszły i tyle...
Nie narzekam na wygląd w ciąży.... wręcz przeciwnie, włosy mi się poprawiły, i myślałam ,że będę miała większy biust a tak naprawdę wystarczyło powyciągać wkładki push up w niektórych stanikach i wszystko gra.... może jak zacznę karmić to się coś zmieni. Na razie są pełniejsze i ładniejsze.
ja przytyłam 17 kg z czego już mi ponad 12 zeszło też nie narzekam na wygląd ale puchłam zarówno dłonie jak stopy i nogi wogóle całe w ciąży miałam jak banie a teraz takie szczuplutkie mi się wydają

110zł za chrzciny to moim zdaniem też drogo... chociaż menu nie byle jakie

ja ubieram w kaftanik + śpiochy lub spodenki albo body na długi rękaw + spodenki więc też dość lekko ale sprawdzam czy jest cieplutkajak ma chłodne rączki albo policzki to przykrywam drugim kocykiem
Stary 2012-03-07, 20:11   #193
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nawojka8583 Pokaż wiadomość
Obcinałyście juz maluchom pazurki u stopek? Bo ja tylko te dwa na duzych palcach. Reszta jest taka malenka ze nie wiem jak mam to zrobic
Też tylko te dwa

Cytat:
Napisane przez Angelika_26 Pokaż wiadomość
Pytanie do mamuś karmiących cysiem. Dziewczyny czy Wy też łykacie witamine D i DHA , żeby mleczko była lepsiejsze?? Dziś na kontroli lekarka kazała mi kupić i łykać.
Ja większość ciąży i teraz biorę Pregnę Plus

Cytat:
Jeszcze z Lilą nie byłam na zakupach, bo nie bardzo wiem co zrobić z wózkiem. U nas wieś spokojna, ale i tak mam obawy by ją zostawiać przed sklepem. A pchać sie z wozkiem do sklepu skoro przyszłam tylko po jedną rzecz?
pewnie, że się pchać ja tak dzisiaj wjechałam z wozem po 2 paczki wkładek... a co

Cytat:
Napisane przez Haniula Pokaż wiadomość
bambusiek kiecka ta którą pokazywalam z suwakiem A Ty na all zamawiałas ?
Na all, ale jak nie będzie ok, to zostaję przy pomyśle nr 1 - dzianinowej czarnej sukience + czerwone dodatki

Cytat:
a powiedzcie mi dziewczyny czy wy pierzecie ciuszki w proszkach dla dzieci bo ja na początku tak a od ok miesiąca piore normalnie w proszku vizir i mam niemiecki płyn do płukania lenor i jak narazie mały żadnego uczulenia nie dostał ja wł pralke na podwójne płukanie żeby było dobrze wypłukane i stwierdziłam ze jak mały żadnego uczulenia nie ma yto nie ma sensu kupować tych proszków dziecięcych chyba ż eby sie coś zaczeło dziać to wtedy robię zmiane ale już ponad mc mały nosi ciuszki prane i płukane w normalnym płynie i proszku i jest ok
jak mam pełen wsad dziecięcych i jasnych ciuszków, to wlewam płyn dziecięcy, ale po normalnym proszku nie zauważyłam żadnych niepokojących zmian

Cytat:

jakie mialyscie MENU

.

• Roladki z indyka nadziewane suszonymi pomidorami i szpinakiem w sosie serowym, podane z puree ziemniaczanym i marynowanymi buraczkami
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym,(lub borowikowym, szpinakowym) podawane z ziemniakami opiekanymi i bukietem sałat.

· Biszkoptowy torcik pieczony z jabłkiem w karmelu pomarańczowym z lodami waniliowymi

Przekąski zimne:

Sałatki:

Napoje zimne:

Bufet deserowy:

Ciasta:

· Sernik domowy

Kompozycja owocowa :

§ Mandarynka
§ Winogron b/cz
§ Banan
Napoje gorące:

CENA 110/os - TO DUZO
moim zdaniem dużo, chociaż my też dość dużo płacimy - 70 zł/os. za zupę, II danie (2 mięska/os., 3 surówki, warzywka gotowane) i deser lodowy. kawa, herbata do woli, soki 0,5l/os.
dodatkowo będzie tort i 2 blachy doniesionego domowego ciasta

Cytat:
współczuję bólu - pamiętam te czasy, wyłam

No, a ciachem możesz się podzielić czekam z talerzykiem pod usb

padłam!!!!!!!!!!!
a po jakim czasie wali kupacza po herbatce? i ile wypija??

Zazdroszczę, że tż umie grać na gitarce...
sama se zgotowałam ten ból... i na dodatek zalałam łóżko
ciasto w załączniku
po herbatce kupa jest mniej więcej 5-20 minut, dzisiaj np. po 10 wypija dziennie 2x50 ml + woda dodatkowo
A co gitary, to niby fajnie, ale czasem ma sporo spraw muzycznych, a to oznacza kilka prób w tygodniu
----------------------------
mała przyssawka właśnie wysysa z mamusi ostatnie soki

byliśmy w mieście - rossmann i dewocjonalia zaliczone kupiłam szatkę i świecę na chrzest... ciężko było wybrać coś sensownego bez ogromu ozdób, cekinków, falbanek

Cytat:
Kiedy wracacie do pracy?
W sierpniu

Cytat:
od odebrania decyzji jakieś 2 tygodnie
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 20:20   #194
anankee
Rozeznanie

Cytat:
No i zbliża się pora kąpieli i usypiania. Dni mi uciekają jak szalone. Czy wam też się wydaje że każdy dzień jest taki sam. Idzie zwariować... Najgorsze są wieczory... sama z dwójką dzieci - kąpanie, karmieni, usypianie, najpierw jednego a potem drugiego dzieciora. No i jak się dzieciaki zlitują to mam potem chwile dla siebie przed spaniem np. na serial albo kąpiel... Jak ja bym chciała mieć już dzieci odchowane, tak zasnąć i obudzić się za 2 lata. A tak to jeszcze ząbkowanie, nocnikowanie, oduczanie smoka, samodzielne spanie, raczkowanie, chodzenie, upadki, pierwsze siniaki, zadrapania, pierwsza krew na kolanie.
Aga u mnie tak samo teraz mąż ma drugie zmiany więc jestem popołudnia i wieczory sama z dzieciakami i czasami myslę, ze zwariuję. Muszę dać Emi kolację, muszę ją nakarmić, bo sama jeszcze sztućcami nie operuje, w tym czasie młody często też już jest głodny i go bujam nogą na leżaku, potem on je, Emi pije mleko (całe szczęście ma taki kubek ze słomką, z którego nie da się rozlać, więc dostaje w łapy i sama pije), potem wykąpać jednego i drugiego i wreszcie ufff...... mały ląduje w łózeczku a ja jeszcze się trochę muszę powygłupiać z Emi na naszym łóżku. I jak nadchodzi 20.30-21 to kładę ją spać i wtedy już wielkie UFFFF

z kasy z becikowego i z ubezpieczeń nie trzeba się rozliczać, bynajmniej ja tego nie robilam.

Emi!

anankee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 20:30   #195
MMONIKA9
Wtajemniczenie

aha tak pytam bo mój lekarz od ponad mc jest na zwolnieniu lekarskim i dopieor 13.03 zaczyna przyjmować wtedy dopiero dostane od niego zaświadczenie lekarskie że chodziłam do niego w ciazy od 6tyg i odrazu ide ten wniosek złożyć na gmine by mi jak najszybciej wypłacili to siano żebym w kwietniu mogła te chrzciny zrobić i obawiam sie ze mc będe czekać

bardzo mi zależało by moja przyjaciółka była chrzestną ale ona w pażdzierniku rodziła bliźniaki i maluchy jeszcze nie mają paszportów a oni i tak w planach mają dopieor tu do pl przyleciec w czerwcu bo też będą w pl blizniaków chrzcić a tak jeszcze nie jest pewen na 100% czy będą w czerwcu bo może być tak że będą dopiero w sierpniu a ja tak długo nie chce czekać z chrzcinami i mam teraz dylemat bo nie bardzo wiem kogo wziąć na chrzestna bo tż ma 2 siostry jedna mi nie bardzo odpowiada a druga ma tylko ślub cywilny i chyba jej ksiądz nie pozwoli być chrzestną chociaż ja jestem chrzestną a żyje w wolnym związku przed chrzcinami byłam u spowiedzi wyznałam wszytskie grzechy nawet to ze żyje z mężczyzną bez ślubu i dostałam rozgrzeszenie więc chrzestną mogłam być bo zostałam oczyszczona z grzechów hahah

---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ----------

siedziałam teraz u miśka pół godzinki i czytałam mu bajeczki naciągnął sobie pieluche na buźkę i zasnął rany jaki to jest słodki widok jak tak sobie z tą pieluchą leży hehe nie mogę się czasami na niego napatrzeć czasami tak się wpatruję w niego jak sobie słodko śpi i łezka mi się w oku kręci
Stary 2012-03-07, 20:49   #196
bambusiek
Zakorzenienie

Timi właśnie leży na tapczanie na kocu i nawija na zmianę z lampką i gitarami godzinę jadł z cyca, czyli jeszcze jakieś 15 minut ma szanse być najedzony
------
Buhaha... już wydaje okrzyki głodowe
G. 9.1O.18

Edytowane przez bambusiek
Czas edycji: 2012-03-07 o 20:50
Stary 2012-03-07, 21:10   #197
kasikzaki
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to kasikzaki

Tż nosi małą, a za godzine kompanie bo staram sie ją kąpać tak po 9 żeby z nią nie kwitnąć sama na górze przez 3 h, a tak ok 10 lub trochę po śpi i luzik

Kupiłąm dzisiaj nowy smoczek(trzeci z kolei) też tt ale taki żółty i cały okrągły, trochę o rzuła ale tak bardziej dla zabawy bo się chichrała moze kiedyś załapie

Cytat:
Napisane przez klaurencja Pokaż wiadomość
dziewczyny, wasze dzieci tez sie tak slinią? bo właśnie zobaczyłam wielkąąąąą plamę na materacu pod buzią Filipka i już sama nie wiem
Bardzo + orzute rękawy

Cytat:
no mój już nie śpi fika teraz w leżaczku tż nim się zajmuje a ja na szybko obiad , sprzątanko jego rzeczy mi sie wyprały jak byliśmy na spacerku jak wróciliśmy rozwiesiłam więc prasowanie czeka mnie jutro

a powiedzcie mi dziewczyny czy wy pierzecie ciuszki w proszkach dla dzieci bo ja na początku tak a od ok miesiąca piore normalnie w proszku vizir i mam niemiecki płyn do płukania lenor i jak narazie mały żadnego uczulenia nie dostał ja wł pralke na podwójne płukanie żeby było dobrze wypłukane i stwierdziłam ze jak mały żadnego uczulenia nie ma yto nie ma sensu kupować tych proszków dziecięcych chyba ż eby sie coś zaczeło dziać to wtedy robię zmiane ale już ponad mc mały nosi ciuszki prane i płukane w normalnym płynie i proszku i jest ok
Ja piore nadal w dzieciowym i czesto dorzucam swoje bluzki

Cytat:
a na obiad dziś szybkie danie pulpeciki z kaszą i ogórkiem kiszonym nie wiedziałam co dziś zrobić na obiad, jutro będą ziemniaczki z jeżykiem a w pt jakaś zupka może ogórkowa nie wiem jeszcze
A co to jest ten jeżyk

Cytat:

jakie mialyscie MENU

.

Przekąski zimne:
Sałatki:

Napoje zimne:

Bufet deserowy:
Ciasta:
· Sernik domowy

Kompozycja owocowa :
§ Mandarynka
§ Winogron b/cz
§ Banan
Napoje gorące:

CENA 110/os - TO DUZO

body plus spioch badz body plus pajac lub grubsze body plus polspioch
i wystraczy - w domu srednio 22 st mam
Trochę duzo ale bardzo wyszukane menu

Cytat:
czy was też często głowa boli bomnie tak jak prawie nigdy głowa nie bolała przeważnie na deszcz ale to też rzadkość to teraz prawie codziennie mnie głowa łupie
Od kilku dni mi pęka ale zauważyłąm zę najbardziej po tym jak odciągam małek katar. To ssanie + jej wrzask....masakra
kasikzaki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 21:13   #198
zoskasamoska
Wtajemniczenie

Monia ja tez ma problem z wyborem matki chrzestnej i ojca chrzestnego. U nas sytuacja wyglada tak, ze TŻ może wybrac kogos na ojca i na matke chrzetną, bo ma kogo, a ja nie bardzo. Mam kolezanke, ale widujemy sie rzadko, bo ona studiuje i tez głupio mi wyskoczyc jej nagle z taka propozycja, zeby została matka chrzestna dla mojej małej. Chociaz juz kiedys jej to powiedziałam, ale to było na początku ciązy... Potem jakos temat zamilkł,a nie ma teraz nawet czasu by sie spotkac...
Mój brat.. tez nie chce by był chrzestnym, bo całe zycie sie nie dogadywalismy, nawet teraz jak jestesmy oboje dorosli nie mamy ze soba kontaktu, nie jestesmy jak rodzenstwo, ale jak obcy ludzie..Nawet jak przyjechał do mnie ostatnio zeby Lilke zobaczyc pierwszy raz to jako jedyny z osób które nas odwiedzały nie przyniósł dla lilki nic, kiedy to swoim znajomym nakupował prezentów jak sie im dzieci urodziły rok temu. Kase ma, wiec po prostu jest skąpy.

Z kuzynkami i kuzynami tez jakos nie mam kontaktu i juz nie wiem co robic. Od trony TŻ ta ma byc i ojciec i matka chrzestna?
zoskasamoska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 21:16   #199
bambusiek
Zakorzenienie

Mały głodomór wciągnął jeszcze 130 ml mojego odciągniętego mleczka i znów cały rozpromieniony gada ze sprzętami ciekawe ile tym razem to potrwa, ale byle jeszcze z pól godzinki, bo zaraz kąpanko

Zmykam do gadającego synka i herbatki, papa
G. 9.1O.18
Stary 2012-03-07, 21:19   #200
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
Monia ja tez ma problem z wyborem matki chrzestnej i ojca chrzestnego. U nas sytuacja wyglada tak, ze TŻ może wybrac kogos na ojca i na matke chrzetną, bo ma kogo, a ja nie bardzo. Mam kolezanke, ale widujemy sie rzadko, bo ona studiuje i tez głupio mi wyskoczyc jej nagle z taka propozycja, zeby została matka chrzestna dla mojej małej. Chociaz juz kiedys jej to powiedziałam, ale to było na początku ciązy... Potem jakos temat zamilkł,a nie ma teraz nawet czasu by sie spotkac...
Mój brat.. tez nie chce by był chrzestnym, bo całe zycie sie nie dogadywalismy, nawet teraz jak jestesmy oboje dorosli nie mamy ze soba kontaktu, nie jestesmy jak rodzenstwo, ale jak obcy ludzie..Nawet jak przyjechał do mnie ostatnio zeby Lilke zobaczyc pierwszy raz to jako jedyny z osób które nas odwiedzały nie przyniósł dla lilki nic, kiedy to swoim znajomym nakupował prezentów jak sie im dzieci urodziły rok temu. Kase ma, wiec po prostu jest skąpy.

Z kuzynkami i kuzynami tez jakos nie mam kontaktu i juz nie wiem co robic. Od trony TŻ ta ma byc i ojciec i matka chrzestna?
u nas oboje będą ode mnie bo tz nie chce nikogo od siebie.. stwierdził, ze nie zasługują

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość
Mały głodomór wciągnął jeszcze 130 ml mojego odciągniętego mleczka i znów cały rozpromieniony gada ze sprzętami ciekawe ile tym razem to potrwa, ale byle jeszcze z pól godzinki, bo zaraz kąpanko

Zmykam do gadającego synka i herbatki, papa
a moj wykąpany, najedzony i lula juz
na szczescie teraz dostał ostatni antybiotyk wiec w nocy nie bede musiała go budzic...
Stary 2012-03-07, 21:21   #201
19mala83
Raczkowanie

No to powiedzmy że nadrobiłam ale zbytni się nie skupiałam bo mały wyjec zaczyna swoje śpiewy. Zaraz idziemy kąpać. Jutro mamy bioderka a w piątek szczepienie.

Co do obrączki i pierścionka, jak zdjęłam w 6 miesiącu tak o teraz nie założę, w ciąży puchłam niby prawie zeszło więc nie wiem czemu nie mogę założyć.
Wczoraj byłam u gina, wszystko ok, okresu jeszcze nie było,przepisał mi takie tabsy ze nigdzie w Toruniu nie mogę ich dostaćnie myślałam że taki cyrk będzie,podobno tylko w superfarmie jak dzwoniłam to mówiła że mają, wczoraj byłam ale była taka mega kolejka że co najmniej pól h stania a ja miałam 15 minut do busa i myślałam że w doz będzie można zamówić więc nie czekałam ale też nie mają więc zadzwoniłam do superfarm i mają i będę musiała jeszcze raz jechać
i pozytywów to to że zostało mi 3,5kg do zrzucenia ale chyba w biodrach zrobiłam się szersza bo w spodnie wchodzę ale żadnych przez te biodra nie mogę się dopiąć no i mega rozstępy mi wyszły po porodzie wrrr l
ecę bo mały płacze a jeszcze wykąpać go muszę
Stary 2012-03-07, 21:51   #202
AgaMili
BAN stały

Marcelino spi, a my z Mili ogladamy you can dance. Mili tancuje przed tv

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

Kasik nam ten wlasnie smoczek z tt zolty podpasowal, wczesniej mielismy inny i nie chcial ssac go.

Anka no to oddaje Ci hold bo masz trudniej niz ja bo moja Mili jest samodzielna tylko musze jej pilnowac no bo moglaby do polnocy sie bawic gdybym jej nie gonila sie myc i spac. Szacun dla Ciebie
Stary 2012-03-07, 22:00   #203
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19mala83 Pokaż wiadomość
Witam się mamuski z Wami na Odchowalni na 7 stronie masakra poprzedni wątek nadrobiłam ale i tak nic nie pamiętam, idę nadrabiać ten w życiu za Wami nie nadążę.
Napiszę tylko tyle że ogarniamy się z małym już całkiem nieźle więcej się rozpiszę jak nadrobię
Nieźle spamują co?? cieszę się, że Tobie też jakoś idzie z malutkim!
Kciuki za bioderka! Aha i nie zdziw się jak po szczepionce młody będzie miał: najpierw zaczerwienione miejsce i takie obrzmiałe, temperaturę, katar czy zrobi się marudny albo będzie senny

To co Ty za tablety dostałaś?? ja wrócę do tych co kiedyś, jeśli chodzi o antykoncepcję Ja w sumie dobrze wyglądam, nadal mam 6 kg na plusie ale nie chce mi się ćwiczyć nic, bo tego nie widać po mnie... Ale w spodnie się nie mieszczę- w udach i dupsku przybyło, że w 1 spodnie wejdę, reszta niet a co do rozstępów, to mam to samo
Cytat:
mam tak samo

co do pogrubionego- to podsumowałaś pocieszenie marne!
Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
po kontroli chirurgicznej z małym wszytsko ok!!! zdjął opatrunek całkiem, łądnie się goi. ranka malusieńka wokół pępka w kształcie literki omega wiec podejrzewam, ze za jakis czas w ogole sie nie bedzie blizna w oczy rzucac...
Super!!!
Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
I dostaniemy tez drugi tysiąc bo wyszło nam mniej niz te 504 zł na osobę
Dobrze Ci
Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość
sama se zgotowałam ten ból... i na dodatek zalałam łóżko
ciasto w załączniku
po herbatce kupa jest mniej więcej 5-20 minut, dzisiaj np. po 10 wypija dziennie 2x50 ml + woda dodatkowo
A co gitary, to niby fajnie, ale czasem ma sporo spraw muzycznych, a to oznacza kilka prób w tygodniu
ja to miałam wkładki mokre, ale łóżka nie Dużo wypija wody- moja dziś 70 czy tam 80 ml wypiła w sumie

gdzie ten załącznik?!!!!!!!!!

Ano faktiko, jakby mężul mi brzdąkał na gitarce co chwila to pewnie by mnie poniosło

*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 22:13   #204
Blanszor
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mijus Pokaż wiadomość
Dzień Dobry

Nie jesteś sama, ja też tak mam Kocham koty Właśnie wyczesałam moją jedną ślicznotkę
Mijus ja moje i rodziców koty (neva masquerade, podrabianego main coona i brytyjczyka) strzygę od wiosny do jesieni - kłaczorów prawie nie ma a czeszemy w zimę.
Oto zdjęcia mojego ogolonego brytyjskiego salcesona.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG20110508_005.jpg (87,3 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG20110508_001.jpg (75,2 KB, 17 załadowań)

Blanszor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 22:19   #205
pearpearl
Wtajemniczenie

Niby nadrobilam, ale nie pocytuje i juz chyba nigdy cytowac nie bede, bo Zjadacz Czasu ma oczy szeroko otwarte i zaczyna stekac, a mi juz rece odpadaja od noszenia.

Probowalismy dzisiaj z tztem chusty, to wyl, jakby go ze skory obdzierali. Chyba nie bede taka fajna nowoczesna mamuska z chusta Mialam nadzieje, ze dzieki chuscie bede mogla przynajmniej chate ogarnac lub sobie cos do zarcia, a tu jedna wielka

Zuzia, troche sporo te chrzciny chyba. Mnie sie obilo o uszy, ze chrzciny wychodza mniej wiecej 70 zl za godzine. No,ale to wiadomo, zalezy od miejsca i miasta. Jak w warszawce, to pewnie drozej :/

Co do ubioru, to moj po domu lata w dlugim bodziaku plus pajacu lub spiochach. Czasem dorzuce jakas bluze, jak ma zimne raczki.

Co do pierscionka, to teraz w ogole zrezygnowalam z bizuterii, a w ciazy nosilam zareczynowy na lancuszku. Teraz jedynie zakladam bransoletke z malym ludzikiem, na ktorym z jednej strony jest wygrawerowane Jas, a z drugiej 17.02.12 - prezent od tzta po porodzie Obroczek nie mamy

Mialam niby lepszy dzien, bo nocka byla znosna, ale teraz zaczyna marudzic, a mnie juz cholera bierze... Codziennie sie modle o wiecej cierpliwosci i tak sobie czekam, ze moze w koncu przyjdzie...

No i nie moge juz pisac, bo tz jutro gdzies leci i musi przygotowywac trase, wiec to oznacza brak pomocy przy wyjcu.

Sometimes when I close my eyes, I can't see
pearpearl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 22:35   #206
Blanszor
Rozeznanie

Cytat:

Kiedy wracacie do pracy?
AgaMili ja już poinformowałam firmę, że wracam 2 lipca. Powiem szczerze, że trochę się stęskniłam za korporacyjnym klimatem. Moja mama będzie siedziała z małym - jest na emeryturze. Ja w tygodniu będę mieszkać u rodziców z Alanem, a w weekendy będziemy wracać do tżta do naszego domu. A Wy jaką organizujecie opiekę dla dziecka po macierzyńskim?

Blanszor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 22:40   #207
AgaMili
BAN stały

ja mam urlop do konca sierpnia a potem nie wiem co robic bo nie mam z kim zostawic Marcelka. milenka bedzie juz chodzic do szkoly akurat od wrzesnia (pierwsza klasa) od 9.00 do 15.00 a malemu pewnie poszukam opiekunki, chociaz nie wyobrazam sobie tego jeszcze, pewnie zaczne sie martwic na wakacjach.
Stary 2012-03-07, 22:57   #208
19mala83
Raczkowanie

Cytat:
Nieźle spamują co?? cieszę się, że Tobie też jakoś idzie z malutkim!
Kciuki za bioderka! Aha i nie zdziw się jak po szczepionce młody będzie miał: najpierw zaczerwienione miejsce i takie obrzmiałe, temperaturę, katar czy zrobi się marudny albo będzie senny

To co Ty za tablety dostałaś?? ja wrócę do tych co kiedyś, jeśli chodzi o antykoncepcję Ja w sumie dobrze wyglądam, nadal mam 6 kg na plusie ale nie chce mi się ćwiczyć nic, bo tego nie widać po mnie... Ale w spodnie się nie mieszczę- w udach i dupsku przybyło, że w 1 spodnie wejdę, reszta niet a co do rozstępów, to mam to samo
Tabsy lesinelle nie słyszała o nich bo to jakaś nowość tak zachwalał no to mówię ok, że dobre że cena w porządku ale nie wspomniał że tak o nie ciężko masakra, zresztą z tego co looknełam cena też wcale nie taka super bo ok30 zeta i nawet więcej a za poprzednie płaciłam 21-25 max jak będzie taki cyrk z nimi to zadzwonię że chce poprzednie.

Po porodzie mi wylazły na udach rozstępy masakryczne, skóra sucha tragicznie niczym jej nawilżyć nie mogę, już małemu oliwkę podbieram ale tez na krótko efekty, ręce opadają tym bardziej że brak mi systematyczności w smarowaniu się mazidłami na rozstępy eehhh ja chce siebie z przed ciąży

Mały po szpitalnym szczepieniu też się paprało miał zaognione i miał ropkę i się trochę martwiłam a że położna była u mnie 2 razy z czego drugi raz to kierowca nawet silnika od samochodu nie gasił bo była max 4 minuty (zdążył jej się tylko śnieg mi na płytkach rozpuścić z jej butów a jak dostał wysypki to odbyła ze mną konsultację telefoniczną po czym stwierdziła nie widząc dziecka że ma skazę no masakra) to se darowałam i nawet nie dzwoniłam żeby zapytać czy się martwić czy nie ale już jest dobrze.

To wolałabym już opcję senny niż marudny
Stary 2012-03-07, 23:19   #209
Anulka_86
Raczkowanie

dziewczyny właśnie siedzę i odliczam skurcze. Mąż przyjechał i od progu na mnie patrzy i się pyta co ja taki humor dobry mam - to mu mówię, że boli mnie brzuch i to chyba skurcze.
Tak od 19 czuje.. i się nasilają, jednak nadal nie chce mi się wierzyć, że to to... poszłam wziąć prysznic i myslalam, że przejdzie...a tu nic.
Teraz licze czas..i sama już nie wiem. raz co 5 minut raz co 6.... i raz 12 mi się zdarzylo w przeciągu 40 minut sprawdzania.
Mąż twierdzi ze powinniśmy jechać, a ja że jeszcze nie... teraz spi. obudzę jak będzie potrzeba...
ciągle mi się wydaje ze to za mało boli aby było to.
Choć nie powiem na siedząco to boli ze szok...

Trzymacie kciuki...może to już. jak nie minie za godzinę to pewnie pojedziemy....

choć boje się ze bede za długo zwlekać... ale skąd mam to wiedzieć jak to pierwsze dziecko.\

pozdrawiam,
Anulka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 23:26   #210
AgaMili
BAN stały

Anulka u mnie zaczelo sie dokladnie tak samo! Zaczelo sie w piatek w nocy a urodzilam w niedziele w poludnie. Spokojnie idz spac, dopiero jak beda regularne jedz, masz czas i nie martw sie porodu nie przegapisz. A jak bol nie pozwoli ci usnac to wez bardzo goraca kapil - lagodzi bol. Wez 2 nospy- jak nie przejdzie to bedziesz miala pewnosc ze to TO. Aha i najedz sie przed wyjsciem bo w szpitalu nic nie dostaniesz a vpotrzebna ci bedzie energia. TRZYMAM KCIUKI
Ja do szpitala pojechalam dopiero w niedziele o 9.00rano a bolalo od piatku i 2 noce nie spalam, urodzilam 3 godziny po przyjezdzie do szpitala.

Edytowane przez AgaMili
Czas edycji: 2012-03-07 o 23:32
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości