|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4021 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Cytat:
Monka to nie taka
|
|
#4022 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Cytat:
hehehe no to chyba tn typ tak ma moj mowi poprostu ze lubi . To ja bym prosila o przepis na chlebek i jutro bede w pl sklepie to dokupie co mi bedzie potrzeba, pewnie drozdze? Widzialam w gastronomia ekonomia jak facet robil chleb wpiekarniku i w szoku bylam jak to szybko sie robilo, troche wprawy i chleb jak Ja taki glupi zakup zrobilam z miksrem tym wielkim i pelno jest tam koncowek, jakis koncowek do mieszania. Musze to opchach komus, dac i kupic zwykly z sama miska , latwiej sie myje i mnieszy. |
|
|
|
|
#4023 |
|
Zakorzenienie
|
Monka no ten starszy (14 l ) jeszcze nie dawno jadł tyle co kot napłakał ale teraz jak się przysiądzie
![]() Ja piekę chleby na zakwasie i moje się robi zazwyczaj długo co najmniej cały dzień zejdzie bo on nie rośnie tak szybko jak na drożdżach a najlepiej to lubię takie co dzień wcześniej nastawiam zaczyn i dopiero na drugi dzień robię. A z miksera z różnymi bajerami,siekaczmi,miesza dłami ,maszynką do mielenia to jestem akurat mega zadowolona ,w użyciu niemal codziennie |
|
|
|
#4024 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak bede w tyg na zakupach to na bank bede w hm to przejde sie tym razem po dziewczecym dziale Cytat:
hehehe Z jakiegos przpepisu korzystasz czy to przepis z rak do rokrodzinna tajemnica ?Kurcze co ty robisz z tymi koncowkami mi sie tego klocka niechce nigdy wyciagac i raczej mi one nie potrzebne , ale to chyba zalezy co sie gotuje Czyli zostalo mi 9 lat prawie az moj niejadek zacznie w koncu mucic hehe mam taka nadzieje. Na tvn-ie zaczyna sie ten film co Darudia kiedys mowila NIGDY NIE MOW NIGDY o tej malej dziewczynce do adopcji . Fajny. ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- a tutaj mam cos dla maniaczek kotka Hello kitty http://www.ebay.co.uk/itm/HelloKitty...item870f0a8fa9 |
||
|
|
|
#4025 |
|
Zakorzenienie
|
Nie oglądałam tego nigdy włączyłam sobie
|
#4026 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/C...nikiem-na.html http://mojewypieki.blox.pl/2009/08/V...Sourdough.html http://piekarniatatter.blogspot.com/...-zakwasie.html Piekłam dużo różnych ale te najczęściej Pytasz o końcówki do robota? najczęściej jest używany hak do wyrabiania cista drożdżowego/chlebowego , tej końcówki do piany tez używam często a z tarek to właściwie tylko jedną ,w sezonie resztę też no i maszynka do mielenia tez często w użyciu ,jestem wielbicielem serników z twarogu mielonego a nie tego w wiaderkach ,farsze do pierogów ,no wszystkiego używam ,nie wyobrażam sobie teraz bez niego mojej pracy w kuchni ![]() Co do chlebów to wiem że inne dziewczyny robiły takie na samych drożdżach to może coś Ci podadzą. |
|
|
|
|
#4027 |
|
Zakorzenienie
|
Libra no powiem ci ze jak sie czyta pierwszy raz tego typu przepis to ciezko ogarnac hehe . A zakwas sama pewnie zrobilas tak? ja raczej od nikogo nie dostane to bede musiala sama zrobic
woda maka i czas ? W tym 3 przepisie to rozumiem ze kola mak to sa typy? ale tam molo wody tez jest jakas literka chyba C i cos tam to nie rozumiem tego. A zakwas aktywny to jaki? swierzy? Pichcisz pichcisz ostro nie ma co . W gastronomi ekonomi szybciej ten chleb robili . Bede musiala chyba tydzien ten przepis studiowac zeby go ogarnac hehe.
|
|
|
|
#4028 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4029 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zakwas robiłam sama ,ma już półtora roku chyba ,zakwas aktywny to taki który jest w najwyższej fazie czyli bąbluje i jest wzniesiony najwyżej ,pewnie nie wiesz o co chodzi ,musisz trochę o tym poczytać bo to tylko wydaje się trudne na blogu u Dorotus masz przepis na zakwas Wybierz sobie inny chleb łatwiejszy ,taki nie etapowy |
|
|
|
|
#4030 |
|
Zakorzenienie
|
Monka moj starszy to jak mial 5,5roku to zaczal normalnie jesc. A wrecz sie obzerac. Potem chwiilowo przytyl,potem sie wyciagnal.teraz je duzo,a byl takim niejadkiem wiecznie puszczajacym pawie
![]() Ja chleb robie po swojemu. 350ml wody cieplej 6szklanek po 200ml maki lyzeczka soli,lyzeczla cukru(takiez gorka)lyzeczka oleju i jak z drozdzami to taka mala paczuszka tych w proszku,ale najczesciej mieszamz zakwasem. Ja leniwiec korzystam z maszyny bo wszystko daje do srodka,a potem wyciagam gotowy.maki mieszam np 4zwyklej 650+2orkiszowej(szklanki) dodaje nasionek,platkow owsianych itp. Mlody mi jeszcze na koniec dnia wrzucil caly koszyk z moimi kosmetykami do wanny pelnej wody. Cienie pomoczone,maseczki takie proszki w woreczkach,wszystko do wyrzucenia
|
|
#4031 | |
|
Zakorzenienie
|
ups
noo bylam pewna , ze mowila o tym filmie Libra a ile taki zakwas mozesz trzymac ? poltora roku to duuzo. I z tego samego zakwasu caly czas korzystasz? a w czym najlepiej go trzymac? Nastawie sie psychicznie poczytam wlasnie troche zeby sie z teoria zaprzyjaznic i sproboje cos upiec , mam nadzieje ze sie nie zniechece. Dzieki ---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:43 ---------- Cytat:
Twoj przepis latwy a jak bym mieszala w rekach bo maszyny nie mam to jak dlugo tak mniej wiecej ? Libra jakas rada? I co mam to tam wymieszac i stworzyc ten bochenek i do pieca a ile Madzia pieczesz? w jakiej tem i jak dlugo. Czyli musze kupic taka make do chleba i ta orkiszowa. A te dodatki taki sypkie sypiesz , bez moczenia, prazenia itd? Matko jedyna no za jajca bym wywiesila ubila bym, ja trzymam w koszykach moje kosmetyki to nie ma dostepu ale dzis znalazlam w smieciach nowy cien z lancoma i tylko przez przypadek znalazlam bo paragonu w smiechach szukalam, naszyjnik mi sie zerwal i musze oddac , kuzwa tylko raz go mialam na sobie .
|
|
|
|
|
#4032 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja dziś prawie cały dzień miałam dwójkę dzieci, siostrę mam w szpitalu i Zosia urzędowała z Amelką
|
|
#4033 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz widać jak te nasze dzieci robią nas w bambuko Przyjdzie czas to odda smoczek , trzeba tylko wyczuć moment U nas wczoraj była jedna wpadka tak to pięknie chodzi i siusia z nocki pieluszka była znowu sucha i UWAGA wczoraj była też kupa na nocnik bez większych problemów,a dziś już pięknie usiadł i zrobił ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- Kalinko kochana Wszystkiego Najlepszego Słoneczko Dziewczyny a gdzie fotki z urodzinek dzieciaczków ?? Proszę szybciutko wstawiać fotki naszych solenizantów
no ja nie wiem co tu się dzieje ! ...
|
|
#4034 |
|
Zakorzenienie
|
monka minka obie macie racje
pisalam o nigdy nie mow nigdy ze gra tam dziewczynka w tylko mnie kochaj hehehe;-) kupilam mlodej traperki wiosenne w hm wyglada za.je.bi.scie;p
|
|
#4035 |
|
Zakorzenienie
|
Machaj przekaz corci zyczenia 100 lat w zdrowiu,i zeby grzeczna byla przy Tobie
![]()
|
|
#4036 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dla Gabrysi spóźnione życzonka-zdrówka, spania i niedenerwowania rodziców i dużo radości!
Dla Kalinki, żeby wszelkie bunty jej już przeszły i nocnikowania się zachciało i mnóstwo radości! libra, madziwnia, dzięki bardzo za tortowe porady libra, zrób jeszcze ten brzoskwiniowy z milkiwayami i daj znać czy dobry catro, fajna ta sałatka brokułowa-zapisuję sobie, dzięki minka, ja robię biszkopty rano albo wieczorem, a masy następnego dnia, a jedmy jeszcze następnego. Wg mnie najlepsze jak się te masy przegryzą Cytat:
Cytat:
![]() pop, strasznie się wzruszyłam jak napisałaś że malutką mogłaś potrzymać. Piękna chwila --- a u mnie lipa-dziecko mnie wykańcza nerwowo, bunty jej osiągają zenit. Przy czym afery różnego rodzaj tylko w chacie raczej odstawia, ewentualnie jak jej się ulicy zachce uciekać czy cóś. Moja cierpliwość się drastycznie kończy, a ta do tego coraz częścierj odmawia spania w dzień, co było moim wentylem bezpieczeństwa. Także piana z ust toczy mi się nader często ![]() wiadomo-gówniarz jak się nie wyśpi to jeszcze większą mendą jest.... No nic to, trza przeżyć i to
|
|
|
#4037 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli nie piekę przez jakiś czas to zakwas trzymam w lodówce ,jak po dokarmieniu urośnie wtedy go siup do lodówki ,bez dokarmiania wytrzymał najdłużej 3 tygodnie u mnie (zalecają 2 tyg) po wyjęciu i dokarmieniu ożył Ciasta na chleb nie wyrabiam w rękach od tego mam robota ,wrzucam wszystko,włanczam i po kilku minutach tylko wyjmuję gotowe ciasto, do innej miski do rośnięcia. Wyrabiając w rękach trzeba uważać żeby nie podsypać za dużo mąki. Wypróbuj Madzi przepis jest prosty Cytat:
Cytat:
Nie denerwuj się kochana ,na pocieszenie dodam że jeszcze pewnie nie tak Cię wkurzy ,wszystko przed Tobą ,uodparniaj się ![]() Ale wieje u nas. My już po obiedzie ,zaraz się ubieramy i śmigamy w gości ,najpierw do jednych później do drugich. Wszystkiego najsłodszego dla Kali ,dużo zdrówka i radości |
||||
|
|
|
#4038 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale doradz jeszcze która lepsza?z migdałami?Współczuję awantur,a najbardziej tego nie spania ![]() Widzisz za mało dziecku groziłaś jak była jeszcze w brzuchu Ja przez 9 miesięcy codziennie jej powtarzałam,że ma spać i nie denerwowac mamusi![]() A poważnie to trza mieć nadzieję,że będzie dobrze.Niedługo ciepło to się wyszaleję na dworzu i spokojniejsza będzie Cytat:
Do pasiastych to nie wiedziałam góry Cytat:
![]() Jedynie jej się uda mi coś zwędzić z torebki,ale teraz już też torebka chowana jest tam gdzie jeszcze(!)te małe,ciekawskie rączki nie sięgną. Wszystkiego najlepszego dla Gabrysi-spóznione wczorajsze życzenia Dla Kali wszystkiego najlepszego Jutro jadę do mamy na cały dzień,a że zaliczę fryzjera i kosmetyczkę to mnie z małą nie będzie.Nie wiem co robić:dać jej latać dzień w pampersie?czy wziąć nocnik?nie wiem czy się da wysadzać babci ![]() Od poniedziałku zaliczyła tylko jedną wpadkę w majtki,a tak cały czas woła i robi do nocnika
|
|
#4039 | |
|
Zakorzenienie
|
Kalino wszystkiego naj
do nocniczka oraz szczesliwej i nie przemeczonej mamy Cytat:
zeby mala spryciule wysadzala i jej przypominala. Ma panele czy dywany? jak panele to nie powinno byc chyba problemow, jak sie nei da wysadzic to panele tylko zsika . Wez jakies ciuchy na przebrania i kurcze relaksuj sie . Co z wlosami robisz? Libra dzieki dzieki kurcze ales opcykana . Pokaz jaka masz maszyne . Sproboje zrobic z przepisu Madzi i jak mi wyjdzie i sie nakrece to bede robic. Darusia ufff a jednak, tylko w tym filmie Nigdy nie mow nigdy, nie grala ta dziewczynka z tylko mnie kochaj Evitka kurcze wspolczuje, chyba kazda albo prawie kazda z nas wie jak to jest jak dziekco ma swoje humorki , placze, albo jest upierdliwe i wszystko na nie . Moj mlodszy jest spokojniejszy niz starszy, z nim to ja mialam przeboje . Moze jej zeby ida? ma wszystkie? Moj w tamtym tyg troche byl meczacy. Wiesz co mala moze ci sie przestawia i juz moze nie potrzebuje w dzien spac. Pierwsze tygodnie sa meczace , ale jak juz bedzie to normalne to dziecko inaczej sie zachowuje. Ten moment przestawienia sie jest upierdliwy. O ktorej mala kladziesz spac ? Moj juz 18-19 kima . Moze kladz ja szybciej spac .
|
|
|
|
|
#4040 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
LoVe
|
|
#4041 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No nic,wezmę ubrania na przebranie i będą dziewczyny współpracować-mam nadzieję ![]() Ja tylko ścinam
|
|
#4042 |
|
Zakorzenienie
|
Ana wez nocnik.jak mama raz zapomni wysadzic to przebierze i juz zapamieta
![]() Jak pieluche zalozysz to czasem dzieci glupieja i wtedy bedzie wiecej wpadek. Monka ja leniwa to nasionej nie praze,sypie lyzke sloneczniku,lub dyni,zawsze troche siemielnianego. Czasami zamiast nasion daje z pol cebuli i mam cebulowy. Jeszcze nie probowalam mlecznego. Do wyrabiania jak chcesz w piekarniku piec to tez ta maszyna sie do wypieku nadaje. Poczekasz az wymiesza,wtedy tylko na blache zeby wyrosl i piec. Ja tak sie zbieram zeby upiec w piekarniku bo skorka fajniejsza,moze na swieta bede piekla chlebki do zurka
|
|
#4043 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja to już nie pamiętam nawet kiedy miałam czysto w domu Kalinko i Gabrysiu wszystkiego co najlepsze Ja dziś dzień jazdy na szmacie miałam . Tz pojechał do austri na tydzień na szkolenie więc sama zostałam . Jutro jadę wniosek i paszport złozyć , bo ja muszę do wawy a TZ z dzieciakami gdzie indziej , oczywiście 40km od nas bo u nas zlikwidowali Ogladam właśnie ten nowy program gdzie nastolatki ustawiają
|
|
#4044 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szczerze powiedziawszy mogłaby misa być trochę większa czasami Ana bierz nocnik pewnie |
|
|
|
|
#4045 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ana bierz nocnik, maciek ma drugi nocnik u mojej mamy i załatwia się tam bez problemu, a dzis byliśmy u mojego brata pare godzin i zabraliśmy ze sobą nocnik z domu i też pięknie siusiał i nawet kupkę u nich zrobił
|
|
#4046 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurcze ja nie myslalam o tej maszynie do wyrabiania ciasta ,tylko o takim mikserze z taka koncowka skrecona . Moj tz ma taka wielka miche i ta koncowka jest taka skrecona hehehe.Najpierw musze to pzemyslec czy sie nie napalam a potem to bedzie lerzec, choc ten mixer ma rozne koncowki, ale one cholernie drogie jak ogladam . Ja osttnio z tesco jadlam chleb srodziemnomorski byly tam oliwki czarne, chyba papryke. Pyszny jest. Cytat:
, wieczorem jak lepki spia . Codziennie ten sam syf, nie wiem jak to bedzie wygladac jak ja do robty pojde .Tez to ogladam . Koles czytal im reguly jakie panuja w domu ,a ja do mojego mlodego mowie, widzisz czego nie wolno, nie tylko u nas w domu sa zakazy", a on do mnie mowi -PRZECIEZ JA NIE PALE PAPIEROSOW Libra a no wlasnie o tym mysle , ogladam wlasnie katalog . Ja mam taki robot http://www.youtube.com/watch?v=FNzdVvvrg-g . W nim mogla bym wyrabiac ciasto na chleb? Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2012-03-11 o 20:40 |
||
|
|
|
#4047 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pare dni temu u nas było podobnie
|
|
#4048 |
|
Zakorzenienie
|
Już nocnik w samochodzie leży
Ja też oglądam program o tych smarkaczach i...boję się przyszłości
|
#4049 |
|
Zakorzenienie
|
cholera ja wtedy 3 komedie polskie ogladalam...
masz racje...to nie w tym grala;D! tamten to o swietach byl hehehe a ja uwazam,ze to nie tak ze dzieci sa takie zle,rodzice tez nie sa ok .
|
|
#4050 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo na super sprzątanie to ciągle mi brak czasu . zresztą ile można na mopie jeździć ja ogólnie bałaganiarz raczej jestem ![]() ten roboty się nie nadaje do wyrobu ciasta Mojemu tacie by się ten facet z tego programy podobał , w sumie to miałam podobnie ![]() ale z perspektywy czasu to może i to lepiej ? Nie łaziłam nie wiadomo gdzie nie robiłam co chciałam . kiedyś mi się to nie do końca podobało . tylko gnoju nie wywalałam bo mieszkalismy w bloku
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:39.

i nie wiem z kąd to wziął ? mój dziadek tak jadł ziemniaki,kaszę z chlebem ale on go nie znał może coś w genach czy co
moj mowi poprostu ze lubi . To ja bym prosila 

ubila bym, ja trzymam w koszykach moje kosmetyki to nie ma dostepu
.

wytrzymałam od 20.00 do 2 .00 w nocy