|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł VI cz. naszego wątku? | |||
| Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy. |
|
20 | 33,90% |
| Duże brzuszki wszystkie mamy, na porody już czekamy. |
|
5 | 8,47% |
| Od jesieni już plotkujemy, pierwszych maluchów wyczekujemy. |
|
0 | 0% |
| Wiosna wreszcie za oknami, czas na spotkania z maluchami. |
|
6 | 10,17% |
| Wyprawki powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
1 | 1,69% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
6 | 10,17% |
| Wyprawki prawie gotowe - obstawiamy terminy porodowe. |
|
7 | 11,86% |
| Wyprawki kompletujemy, niezmiennie plotkujemy. |
|
1 | 1,69% |
| Wyprawki kompletujemy, pierwszych porodów wyczekujemy! |
|
13 | 22,03% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1321 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Brzuszki mocno podskakują, maluszki już na świat się szykują. Mamusie V-VI 2012
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32857925]A ja się w tym tygodniu wybieram na glukozę... Bleee, ale już poprosiłam TŻa, żeby wziął jeden dzień urlopu w pracy. W sumie pracuje od grudnia w tej firmie i miał tylko jeden dzień wolnego dotychczas (na swojego lekarza zresztą, od kręgosłupa), więc mam nadzieję, że nie będzie problemów z tym.
Mój mały mnie depcze Tzn. czuję, że mi dewastuje szyjkę [/QUOTE]Da się przeżyć glukozę, tylko nie wczuwaj się w smak. ![]() Muszę męża we wtorek wysłać męża po wyniki. ![]() Cytat:
Cytat:
I mi się wydaje, że mój do swojego tatusia podobny będzie...
|
||
|
|
|
#1322 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Brzuszki mocno podskakują, maluszki już na świat się szykują. Mamusie V-VI 2012
Cytat:
a o brzuchu już nic nie mówię - dzięki opatrzności że moja wyprawka jest zrobiona, bo jakbym miała ją teraz robić to bym chyba kleła jak szewc![]() Cytat:
![]() gratuluję zebrania się do robienia wyprawki - już teraz tylko z górki a porodu nie zazdroszczę.... Cytat:
![]() Cytat:
gratulacje - to oznacza stabilizację, a jak widzę to najbardziej Ci teraz potrzebne! Super |
||||
|
|
|
#1323 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Będe siebie podziwiać jak teraz urodze i jak podołam obowiązkom mając dwójkę dzieci,bo mnie najbardziej przeraza ogarniecie dwójki dzieci,żeby Filip nie czuł się odrzucony itp. |
|
|
|
|
#1324 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sól fizjologiczna i paracetamol w czopkach po prostu MUSZĄ być w domu! Dziecko najczęściej jak dostaje gorączki to nagle i w nocy, najchętniej w nocy z soboty na niedzielę . Gorączka u dziecka przychodzi błyskawicznie - potrafi rozpalić w ciągu kilkunastu minut. Jak zaczynają iść zęby, też bardzo się przyda. U malucha jestem zdecydowanie za czopkami - błyskawicznie się wchłaniają i nie obciążają żołądka. Potem dziecko protestuje i lepiej doustnie, ale póki można - lepiej w czopku - na pewno nie wypluje i się nie zadławi Trzeba tylko przypilnować chwilę, zeby nie "wycisnęło", że tak powiem. Sól fizjologiczna najlepiej w tzw. minimsach - czyli porcjach na jedno płukanie. Przyda się do nosa lub oczu. Gencjany i maści nagietkowej w życiu nie używałam - jak będą potrzebne, lekarz zapisze, to wtedy się kupi. Ale to nie są artykuły pierwszej potrzeby, w przeciwieństwie do soli i paracetamolu.
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-03-11 o 19:01 |
|
|
|
|
#1325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie w 30t6d wazyl rowniutkie 2 kilo i lekarz powiedzial, ze bedzie duzy chlopak patrzac jeszcze na wymiar glowki odraz dl nozek
|
|
#1326 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1327 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1328 |
|
Wtajemniczenie
|
Tantum rosa służy po porodzie do podmywania się z zewnątrz, bo ma właściwości lekko przeciwbólowe i dezynfekuje. Ja kupiłam kilka saszetek przed pierwszym porodem, ale na szczęcie nigdy nie miałam okazji ich używać, bo jak krocze nie było nacięte ani pęknięte i nie bolało, to nie było po co polewać. Po każdym pobycie w toalecie polecam sobie z takiej małej butelki 0,5 litrowej spłukac krocze czystą wodą - będziecie się czuły świeżo i czysto
bo bidetu raczej na porodówce nie uświadczymy a jak będziecie nacięte czy pękniecie, to wystarczy wrzucić do tej butelki z wodą odrobine tantum rosa, wstrząsnąć i spłukać krocze nie czystą wodą, tylko takim roztworem. I tak kilka razy dziennie
|
#1329 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1330 | |
|
Raczkowanie
|
Witam
Cytat:
moja mała w 32 tc ważyła 1500 kg |
|
|
|
|
#1331 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1332 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1333 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
raz kupowałam o 22 strzykawkę pani się pyta jaką a ja, że obojętnie tylko nie dużą bo to do karmienia świnki morskiej mina pani farmaceutki bezcenna
|
|
#1335 |
|
Zadomowienie
|
no może z tą butelką z dziubkiem też nie jest zły pomysł.
Te, które rodziły, powiedzcie mi czy po porodzie to położne obmywają pacjentkę i dają podkład? Jedzie się na salę i kiedy można się umyć? |
|
|
|
#1336 |
|
Konto usunięte
|
Chyba już nie trzeba pracować określonego czasu, żeby mieć okres wypowiedzenia 3-miesięczny. Mój mąż pracuje w firmie właśnie od grudnia, niedawno dostał umowę bezterminową i ma 3 miesiące właśnie.
|
|
|
|
#1337 |
|
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32859664]Chyba już nie trzeba pracować określonego czasu, żeby mieć okres wypowiedzenia 3-miesięczny. Mój mąż pracuje w firmie właśnie od grudnia, niedawno dostał umowę bezterminową i ma 3 miesiące właśnie.[/QUOTE]
przy umowie na czas nie określony obowiązuje 3 miesięczny okres wypowiedzenia, przy umowach na czas określony okres wypowiedzenia najczęściej wynosi 2 tygodnie. |
|
|
|
#1338 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie obmywają, tylko dają podkład. Najlepiej jak najszybciej wstać albo chociaż na leżąco założyć sobie jednorazowe majteczki na sali, bo na bloku porodowym po prostu kładą Ci na kroczu ligninę i tak Cię wiozą na salę, więc to tak niefajnie, bo ten "podkład" niczym nie jest nawet przytrzymamy. Jak np. zaśniesz, to wszytsko się pobrudzi. Wstajesz kiedy chcesz i idziesz pod prysznic. Jak się dobrze czujesz, oczywiście
|
|
#1339 |
|
Zakorzenienie
|
aha
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32859664]Chyba już nie trzeba pracować określonego czasu, żeby mieć okres wypowiedzenia 3-miesięczny. Mój mąż pracuje w firmie właśnie od grudnia, niedawno dostał umowę bezterminową i ma 3 miesiące właśnie.[/QUOTE] Kodeks Pracy Art. 36. § 1. Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas nie określony jest uzależniony od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy i wynosi: 1) 2 tygodnie, jeżeli pracownik był zatrudniony krócej niż 6 miesięcy, 2) 1 miesiąc, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 6 miesięcy, 3) 3 miesiące, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 3 lata.
09.04.2012 córa 19.04.2017 31.01.2018 06.02.2019 Kropek Edytowane przez śliweńka Czas edycji: 2012-03-11 o 20:07 |
|
|
|
#1340 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Cytat:
Mamy takie fajne myjki które po zanurzeniu w wodzie się pienią, i myję uda,krocze, spłukuję czystą wodą i daję wkładki
|
||
|
|
|
#1341 | |||||
|
Rozeznanie
|
Jak tam z wieczora mamusie? U mnie dziś spokojny dzionek, ładna pogoda po porannej burzy, nawet moje nowe chabrowe szpileczki założyłam
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#1342 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny majace kota!
wlasnie kot zrobil mi mega rzadka kupe na lozko, namoczylam koc, umylam mu tylek, minelo z 3 minuty, psozedl do kosza z praniem i zrobil nastepna ;/ nie wiem co mu jest, zamknelam go w wc, mialczec mi ebdzie cala noc, ale nie chce zeby mi calej chaty obsral;/ smierdzi niemilosiernie... kot sie drze a ja mam juz super humor;/ kot ma czysta kuwete oczywiscie.... chyba sie czyms poddtrula;/ ? co mam zrobic;/
|
#1343 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My dziś z mężem widzieliśmy artykuł, że u mnie w szpitalu kobietki na korytarzach leżą, takie przepełnienie... Boję się... Ja nie chcę na korytarz....
|
|
|
|
|
#1344 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1346 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1347 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Eee... ale jaki pokój? Bo u Kaja jedyne co się zmieniło, to ubył ten jeden worek z butami O termometrze nic więcej właściwie nie czytałam, tylko sprawdziłam, że jest na allegro, wpisując "microlife bezdotykowy", więc on jest pewnie do skroni, czoła czy ucha Skoro wszystkie te cuda i do czoła, i pod pachę, z którymi miałam do czynienia w różnych przychodniach i szpitalach czy też w domu, wskazywały nagminnie 35 st albo normalną temp., ale nie pokazywały gorączki, a ten najzwyklejszy tani Microlife pod pachę jakoś potrafi pokazać normalną temp i nawet wysoką gorączkę, to mam nadzieję, że i bezdotykowy Microlife będzie lepszy od innych ![]() Cytat:
Jeszcze dobre kilka spokojnych tygodni masz przed sobą na przygotowania, powoli, po trochę i wszystko się zrobi, a najwyżej będziesz pytać znowu, jak coś będzie Cię interesować. Już nieraz różne pytania się powtarzały ![]() Cytat:
Wcześniej Bliźnięta, a teraz Baranki. Mój kochany Maksiu jest Barankiem i naprawdę mogę każdemu życzyć takiego dziecka Nie żebym była zapatrzoną w synusia mamusią Nie ma dzieci idealnych, owszem zdarza mu się niegrzecznie zachować czy odezwać, ale póki co jego dzieciństwo upłynęło bez kolek, buntu dwulatka, bez krzyków czy scen w marketach, bez plucia, bicia czy kłótni w piaskownicy i przedszkolu, itp., więc nie dam złego słowa na Baranki powiedzieć ![]() Cytat:
![]() A u kogo na allegro będziesz zamawiać? Cytat:
Cytat:
![]() A co tym razem się działo? Mam nadzieję, że nic złego już? ![]() Jak już nieraz pisałyśmy dzieci rosną w różnym tempie i do końca 9ego mies. jeszcze wszystko może się zmienić. Nie martw się na zapas ![]() Gratki! [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32858371]Zresztą i tak waga nie jest chyba aż tak ważna jak stosunek główki do naszych bioder, położne czy tam lekarze mierzą to takim cyrklem - przynajmniej ja tak słyszałam, doświadczone mamusie mogą się lepiej wypowiedzieć pewnie na ten temat [/QUOTE]Taak... Słyszałam o tym w teorii, ale w praktyce nie doświadczyłam ![]() Cytat:
Mój Maksiu cały czas od porodu jest w okolicy 97 centyla... Teraz waży już 30 kg i jest wysoki, nie ma jeszcze 6 lat, a ludzie od dawna biorą go już za dziecko chodzące do szkoły Ubrania ostatnie, które mu kupowałam, to na 7-8, 8-9 i nawet ze dwa na 9-10 lat ![]() Życie bez kalendarza? Niemożliwe!! ![]() Cytat:
), żebym mi opuchlizna po moim nacięciu i popękaniu zeszła... i w zasadzie nie pamiętam co było dalej w tym temacie... Generalnie na porodówce masz torbę ze swoimi rzeczami. Nawet jeśli przy porodzie nie będzie nikogo przy Tobie, to zwykle zaraz po porodzie tż czy mama, czy ktoś inny wchodzi, więc zawsze może Ci coś podać czy pomóc z takimi rzeczami, jeśli położne się nie kwapią... Umyć możesz się jak tylko jesteś w stanie stać na nogach - jedne kobiety mogą od razu, inne są za słabe i dopiero po kilku czy kilkunastu godzinach... Nie widzę tu potrzeby jakiegoś przejmowania się i planowania na zapas, będzie co ma być
|
||||||||
|
|
|
#1348 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No jasny gwint, ale luksusy! U mnie w tym szpitalu niby najlepszym w województwie to takie dziadostwo, że szkoda mówić niemiłe, opryskliwe, przylatywały mi do pokoju z tekstem "co ja robię temu dziecko, że to dziecko tak płacze"...no masakra...a moje dziecko od pierwszej doby na Debridacie leciało...z dziewczynami z pokoju nazwałyśmy całą tę zmianę "sabatem czarownic", bo naprawdę, no jakby wszystkie wiedźmy spędzili na jedną zmianę... Kompletnie nie rozumiem po co ktoś chce być położną, jeżeli nie ma najmniejszej ochoty pomóc rodzącej kobiecie, chociażby dobrym słowem czy uśmiechem...Mam nadzieję, ze teraz w tym drugim szpitalu bardziej mi się poszczęści...Missmalezji - ja normalnie najchętniej to bym z Tobą rodziła jestem zdyscyplinowana, obiecuję słuchać i współpracować w czasie porodu a w którym szpitalu jesteś?
|
|
#1349 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam wizję, że po porodzie zawożą mnie taką brudną na salę a za chwilę jest obchód i mnie takie stado lekarzy ogląda
![]() kism ja na początku też się nastawiałam na Microlife nc100, ale poczytałam te opinie i jakoś się zniechęciłam http://www.ceneo.pl/;0154551354-10.htm |
|
|
|
#1350 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie mamy pewności czy dostanie następną...Cytat:
Tą pościel może założyć, jak Ty z Adasiem będziecie w szpitalu. Ja mojemu spisałam całą listę czekając na poród, bo chciałam, żeby było świeżo i czyściutko jak wrócę z Maksiem do domu. Było tam m.in. właśnie zmiana naszej pościeli i założenie Maksiowi, umycie podłóg łącznie z każdym kątem, pod łóżkiem, itp. dokładne mycie łazienki - wszystko mu wyszczególniłam
Edytowane przez kism Czas edycji: 2012-03-11 o 21:01 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:15.

Tzn. czuję, że mi dewastuje szyjkę
[/QUOTE]

Zresztą w tej kwestii wdaje się w tatusia

nawet siedząc muszę się odchylać lekko w tył a o schylaniu się mogę zapomnieć.

Jeszcze dobre kilka spokojnych tygodni masz przed sobą na przygotowania, powoli, po trochę i wszystko się zrobi, a najwyżej będziesz pytać znowu, jak coś będzie Cię interesować. Już nieraz różne pytania się powtarzały