Brzuszki mocno podskakują, maluszki już na świat się szykują. Mamusie V-VI 2012 cz. V - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł VI cz. naszego wątku?
Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy. 20 33,90%
Duże brzuszki wszystkie mamy, na porody już czekamy. 5 8,47%
Od jesieni już plotkujemy, pierwszych maluchów wyczekujemy. 0 0%
Wiosna wreszcie za oknami, czas na spotkania z maluchami. 6 10,17%
Wyprawki powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. 1 1,69%
Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. 6 10,17%
Wyprawki prawie gotowe - obstawiamy terminy porodowe. 7 11,86%
Wyprawki kompletujemy, niezmiennie plotkujemy. 1 1,69%
Wyprawki kompletujemy, pierwszych porodów wyczekujemy! 13 22,03%
Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-12, 18:50   #1561
Timii
Rozeznanie

Dot.: Brzuszki mocno podskakują, maluszki już na świat się szykują. Mamusie V-VI 2012

dziewczyny jeszcze kilka pytan dot. wyprawki:

• kupujecie smoczek/smoczki? ja mam dwa ale nie wiem czy mala bedzie je lubila. wogole to wolalabym jej nie dawac wcale ale gdyby miala kolki i gdyby plakala bardzo w nocy to wiadomo-bede ratowac sie czym sie da. jesli kupujecie to jakie - lateksowe czy silikonowe? i w jakim ksztalcie?
  • kupujecie stojak pod wanienke? wiem ze to bylby super gadzet, oszczedza kregoslup mamy ale ja nie mam i nie wiem czy do mojej wanienki bedzie mi latwo dobrac taki ktory pasowalby.
  • ja napalilam sie jeszcze na poduszke -rogal do karmienia. czy ktos juz tego uzywal? jesli tak to jak sie sprawdzala? widzialam u kolezanki i wygladalo to super!
odpiszcie jesli macie jakies uwagi
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 18:51   #1562
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661
Dot.: Brzuszki mocno podskakują, maluszki już na świat się szykują. Mamusie V-VI 2012

Zapisalam sobie tez ten pas w ulubionych, choc nie wiem czy w lecie przy plus 40 stopniach ebdzie mi sie chcialo go nosic
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 18:51   #1563
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość

Anulka - a nie dałoby się po prostu wcześniej odbierać Filipa z przedszkola? Bo jak na cały dzień chodzi, to jednak to bardzo długo dla takiego malucha. Jak często choruje, to też pewnie bywa, że źle się czuje, słabiej, a tam dzieciaki mu wrzeszczą jak np. on by się chciał przytulić do mamy albo po prostu pospać... Może by dało radę odbierać go np. zaraz po obiadku? Mój też chodzi tak na ok. 4-4,5 godzinki, inaczej byłby zbyt zmęczony. Zresztą on jeszcze po południu śpi. Tak metodą prób i błędów doszliśmy, że to jest optymalny czas poza domem. Potem robi się przemęczony i marudny, a to nie o to chodzi przecież, tylko żeby dziecko miało radość...
A może ostatnio coś złego dzieje się w przedszkolu? Może ktoś mu dokucza albo panie nie w sosie i on się źle tam czuje? No bo coś musi być na rzeczy, skoro zawsze chętnie szedł, a teraz nie chce... Powiem Ci, że u mnie w przedszkolu była taka sytuacja, bardzo się tam popsuło, dowiedziałam się o wszystkim od wychowawczyni, która nie mogła tego znieść, że źle się tam dzieje i odeszła z tego przedszkola. Michał też mi nie chciał chodzić nagle. Panie były milutkie, mizdrzyły się, ale dowiedziałam się potem, że źle się tam działo. Teraz chodzi prywatnie do tej własnie wychowawczyni, z którą się zaprzyjaźniłam, a ona mu załatwiła w malutkim przedszkolu (tam jest chyba 10 dzieci) w klatce obok rytmikę, logopedę i inne atrakcje - ja jestem zadowolona, bo mam 4 godziny dziennie dla siebie, Michaś nie przynosi mi choróbsk do domu, ma kameralnie, a jednocześnie dobrze się bawi z dziećmi
ja bym się poważnie zastanowiła, czy na pewno wszystko jest w porządku w tym przedszkolu, bo to już troszkę za długo trwa...jak on wymyśla czy może rzeczywiście ma jakieś bóle brzuszka ze stresu...
Chciałbym z jednej strony zeby chodził,bo ma kontakt z dziećmi,za którymi szaleje.Pani jedna to i mi nie pasuję szczerze powiedziawszy,choc jest miła itp to zawsze jak prowadzę Filipa to ona siedzi a druga zawsze ich zabawia,czy np siedzi razem z nimi maluję,czy tańczy w rytm muzyki a tamta wiecznie siedzi.parę razy mówił że Paweł go bije ale wytłumaczyłam mu jak ma rozwiązać ten problem.Brzuch go boli zawsze jak ma iśc a pózniej jak się go pytam czy naprawde go bolał to mówi że nie.Moim zdaniem wymysla,bo też w zeszłym roku tak sie zawiesił.
Z drugiej strony te jego wieczne choroby mnie wykańczaja psychicznie.Bo on ma zawsze kaszel taki że ja np nie spie po nocach tylko słycham jak on oddycha,czy nie ma duszności.Katar ma bezprzerwy.No i kolejna sprawa że on chłonie wszystkie choroby jak gąbka i boję się że jak się pojawi na świecie maluszek to będą obydwoje chorować.Nie długo z tego wszystkiego osiwieje...zaraz już osiwiałam.
dzisiaj wstałam z myslą żeby go wypisać,bo to sensu nie ma i normalnie jestem głupia.Ale to żeby skrócić mu godziny to na to nie wpadłam muszę nad tym pomysleć ale to już.Bo u mnie w przedszkolu deklaruję godziny w jakich będzie chodziło dziecko a ich zmiane muszę wprowadzić miesiąc wcześniej.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 18:54   #1564
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Mnie się o zdanie nie pytaj bo ja uwielbiam xlandera
Ale też ogladałam tą aukcje i tez nad nia myslałam tylko że ja mam właśnie taką gondolę pomarańczową.i już myślę nad tym żeby kupic spacerówke skoro gondole mam zadbaną,bo o mojej spacerówce powiedzieć tego nie mozna.
Więc logicznie myslac to nie jest wcale taki głupi pomysł,bo gondola starczy na ok 5 m-cy a spacerówkę bedziesz miała full wypas
obserwuje aukcje uzywanych i ceny dochodza prawie do tyle ile mozna bylo nowe kupic jeszcze 2-3 mce temu. Teraz kolory gondol sie pokonczyly i wozki podrozaly ;/
Jesli nie kupie uzywanego.... no to sie bardziej wlasnie oplaci kupic nowy model wozka bo wtedy mysle, ze go sie sprzeda ) narazie rozmyslam (czekam na kase z zusu, jutro do nich ide doniesc zwolnienie wiec sie moze dowiem kiedy dostane i moz esie cos kupi )

ale czym wiecej mysle i ogladam tym mniej wiem

Edytowane przez agatka661
Czas edycji: 2012-03-12 o 18:56
Stary 2012-03-12, 18:55   #1565
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
Zapisalam sobie tez ten pas w ulubionych, choc nie wiem czy w lecie przy plus 40 stopniach ebdzie mi sie chcialo go nosic
no własnie ale od czasu do czasu mamy 3 wesela w lecie wiec trzeba sie wyszczuplic heheh
Stary 2012-03-12, 19:00   #1566
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość

• kupujecie smoczek/smoczki? ja mam dwa ale nie wiem czy mala bedzie je lubila. wogole to wolalabym jej nie dawac wcale ale gdyby miala kolki i gdyby plakala bardzo w nocy to wiadomo-bede ratowac sie czym sie da. jesli kupujecie to jakie - lateksowe czy silikonowe? i w jakim ksztalcie?
  • kupujecie stojak pod wanienke? wiem ze to bylby super gadzet, oszczedza kregoslup mamy ale ja nie mam i nie wiem czy do mojej wanienki bedzie mi latwo dobrac taki ktory pasowalby.
  • ja napalilam sie jeszcze na poduszke -rogal do karmienia. czy ktos juz tego uzywal? jesli tak to jak sie sprawdzala? widzialam u kolezanki i wygladalo to super!
1. ja kupię chyba taki http://allegro.pl/tommee-tippee-smoc...190731911.html

2.Nie kupuję stojaka, bo wydaje mi się on wywrotny.

3. Nie kupuję rogala, choć nie ukrywam, że jak wpadam na niego na Allegro, to mam ochotę

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 19:00   #1567
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
dziecka nie spuszcza się z oczu jak się je przebiera, chyba że leży w łóżeczku. Nie sądzę, żeby komoda poza pokojem była wielkim problemem biorąc pod uwagę, że ubranka i tak trzeba przygotwać wcześniej

...

Nigdy, przenigdy nie spuszcza się dziecka z oczu, ani nie odchodzi od niego nawet na sekundę, jak leży na przewijaku. Trzeba cały czas przytrzymywać, bo dziecko nagle w ułamku sekundy przekręci się i spadnie. Nawet takie małe, które jeszcze się nie przekręca. Historia ku przestrodze - moja ciocia miała bliźnięta. Ona z takich histerycznie uważających, ale przewinęła jedno, i zabrakło pieluchy dla drugiego. Nie odeszła, tylko ODWRÓCIŁA się po pieluchę. W tym momencie nikt nie wie jak, dziecko spadło z przewijaka. Nikt nie wie jak, bo jeszcze teoretycznie było za małe, żeby się przekręcić. Dziecko spadło tak nieszczęśliwie, że uderzyło główką o podłogę i się zabiło. Ciotka wylądowała w szpitalu, bo nie była sobie w stanie psychicznie z tym poradzić, ma traumę do końca życia. Dziewczyny, jak zapomnicie chusteczki, pieluchy czy czegokolwiek, to dziecko na tę jedną sekundę połóżcie z powrotem do łóżeczka albo weźcie na ręce i odwróćcie się z nim na rękach po tę pieluchę. Bo ta jedna sekunda może spowodować tragedię na całe życie
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-12, 19:01   #1568
Ewunia_1984
Zadomowienie

Może Wy mi pomożecie. Chcę kupić ten szlafrok i koszule.ttp://allegro.pl/komplet-muzzy-koszula-do-karmienia-szlafrok-l-xl-i2195218176.html

......................... Moje wymiary rozmiar M rozmiar L
pod biustem............90......................78.......................86
pod pacha.................88......................90......................96
biodra................... .....98.....................100....................102

Więc który rozmiar powinnam zamówić???

Edytowane przez Ewunia_1984
Czas edycji: 2012-03-12 o 19:14
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 19:08   #1569
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
1. Co myślicie o tych pieluszkach Happy? czy są dużo gorsze od pampersów i czy taka ilość wystarczy? ( do szpitala )...?
Ja też kupiłam te Happy, zobaczymy w użytkowaniu, z tego, co czytałam to też polecane są.
Cytat:
2. Co myślicie o wielorazowych wkładkach laktacyjnych z Aventu?
one są bardzo zachwalane, sama się nad nimi zastanawiałam, ale w końcu kupiłam jednorazowe do szpitala a potem zobacze, jak będę potrzebowała to kupię najwyżej.

Cytat:
3. Macie jakichś sprawdzonych sprzedawców na Allegro : ręczników, okryć kąpielowych z kapturkiem, prześcieradeł i cieplejszych kocyków ( wiecie coś na temat kocyków firmy BabyOno i Bobas? z jakiego materiału są najlepsze takie kocyki?)
większość z nas chyba kupowała od r_77, rodzyneczki i ja jeszcze kocyki, prześcieradło, okrycie kąpielowe chyba kupowałam od sprzedawcy wasal83.
Co do okrycia to te firmy bobas to raczej są to takie kocyki do owinięcia po kąpieli, nie wiem czy to będzie wchłaniać wodę. Fajne są, mięciutkie, ale mnie się wydaje, ze raczej jako kocyk. Jakbym teraz kupowała to raczej te babyono (jeden babyono kupiłam od r_77)

Cytat:
4. Jakich wymiarów trzeba kupić podkłady poporodowe na łóżko??
mam 60x60

Cytat:
acha... no i jaki wymiar kocyka kupić, żeby nie był ani za duży ani za mały...?
zależy na co chcesz go przeznaczyć. Ja zakupiłam jeden większy i grubszy akrylowy o wymiarach 110x85 a drugi chyba poliestrowy taki mniej więcej pasujący do łóżeczka.

Edytowane przez 8ewus8
Czas edycji: 2012-03-12 o 19:15
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 19:10   #1570
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Chciałbym z jednej strony zeby chodził,bo ma kontakt z dziećmi,za którymi szaleje.Pani jedna to i mi nie pasuję szczerze powiedziawszy,choc jest miła itp to zawsze jak prowadzę Filipa to ona siedzi a druga zawsze ich zabawia,czy np siedzi razem z nimi maluję,czy tańczy w rytm muzyki a tamta wiecznie siedzi.parę razy mówił że Paweł go bije ale wytłumaczyłam mu jak ma rozwiązać ten problem.Brzuch go boli zawsze jak ma iśc a pózniej jak się go pytam czy naprawde go bolał to mówi że nie.Moim zdaniem wymysla,bo też w zeszłym roku tak sie zawiesił.
Z drugiej strony te jego wieczne choroby mnie wykańczaja psychicznie.Bo on ma zawsze kaszel taki że ja np nie spie po nocach tylko słycham jak on oddycha,czy nie ma duszności.Katar ma bezprzerwy.No i kolejna sprawa że on chłonie wszystkie choroby jak gąbka i boję się że jak się pojawi na świecie maluszek to będą obydwoje chorować.Nie długo z tego wszystkiego osiwieje...zaraz już osiwiałam.
dzisiaj wstałam z myslą żeby go wypisać,bo to sensu nie ma i normalnie jestem głupia.Ale to żeby skrócić mu godziny to na to nie wpadłam muszę nad tym pomysleć ale to już.Bo u mnie w przedszkolu deklaruję godziny w jakich będzie chodziło dziecko a ich zmiane muszę wprowadzić miesiąc wcześniej.

To spróbuj Michał np. chodzi od 8:30-9:00 do 13:00 - 13:30 mniej więcej. On jest zadowolony, nie przemęczony, ja mam chwilę na swoje sprawy. Oboje jesteśmy zadowoleni Dla nas to optymalny czas. Ja powiem Ci, że właśnie jestem bardzo zadowolona z takiego rozwiązania, bo też nie chcę, żeby mi coś naprzynosił od dzieci, jak w domu będzie noworodek. Dlatego też obcięłam mu trochę kontakt z dziećmi, jak jestem w ciąży, bo boję się o siebie teraz. A jak urodzę, to w ogóle nie będzie chodził, dopiero od września. Tzn. źle powiedziałam - będzie chodził, ale tylko jeżeli będzie chciał. Nie chcę, żeby czuł się odepchnięty, że on musi iść, a mama zostaje z braciszkiem w domu. On jeszcze nic nie musi w sensie obowiązków szkolnych, więc jeżeli będzie miał ochotę ze mną zostać, to niech zostanie tyle, ile chce.
Stary 2012-03-12, 19:11   #1571
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:

Nie jestem doświadczoną mamą, ale mogę napisać co kupiłam.

Ja kupiłam dwa smoczki. Pani w sklepie mi je poleciła.Silikonowy z Canapol i anatomiczny z Nuka.

Stojak kupuje choć przy pierwszych samotnych kąpielach będę kąpała na dywanie. Jak już nabiorę pewności stojak jak najbardziej.

Poduszkę kupuje, słyszłam, że fajnie odciąża ręce. Kupię chyba z motherhood. Chcę zobaczyć jeszcze jeden sklep i wtedy podejmę decyzję.

Cytat:
Też się zastanawiam nad pasem. Moja koleżanka dba o siebie itp i kupiła sobie za 400zł, ale nie chodziła w nim bo nie dawała rady. Mówiła, że jest bardzo nie wygodny itp Też się zastanawiam jeszcze jak to będzie latem. Nie wiem czy się w nim nie uduszę. Ja chyba zobaczę jak ten brzuch będzie wyglądał po porodzie i wtedy zdecyduję.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-12, 19:13   #1572
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczynnki cudne macie ciuszki !!!
woglole zabka widac, ze w usa inne te ciuszki niz u nas
dziewcyznki co myslicie--
http://allegro.pl/show_item.php?item...cf77d00be2ff62
nowy wozek z 2012 plus starsza gondola z 2011 bo starczy na max pol roku
kolor pomaranczowy ....
pozniej spacerowke ebdzie mi latwo mysle sprzedac ....
i juz wiem co to ejst zgaga.... ;/ meczy mnie od rana...
mi się podoba - kolor niebieski i pomarańczowy - wygląda solidnie, ale nic o nich nie wiem

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
co sądzicie o takich pasach wyszczuplajacych po porodzie http://allegro.pl/pas-gorset-wyszczu...172308059.html ja chyba sobie taki zakupie

podobno nie powinno się ich stosować gdyż rozleniwiają mięśnie i masz potem zupełnie odwrotny efekt od zamierzonego

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32881789]Ech to szkoda. Chciałam siostrze kupić do prezentu na urodziny jakiś słodycz, nie chce mi się piec tego z tych wszystkich otrąb i słodzików... Może się skusi chociaż na czekoladę bez cukru

[/QUOTE]

nie radziłabym - jak chcesz jej coś kupić - to z dala od słodyczy. Jeśli naprawdę traktuje poważnie tą dietę, to zrobisz jej tylko przykrość, bo jakakolwiek słodycz dla człowieka na Dukanie to katusze przez które musi przejśc.... poczekaj dojdzie do 3 fazy to będziesz mogła jej nawet ptasie mleczko zaserwować

Cytat:

smoczka nie kupuję, bo nie chcę dziecka przyzwyczajać, jak będzie miało kolki to i tak nie będzie chciało smoczka, bo krzyczące dziecko nie chce nic ssać. Szczególnie jak go coś boli. Jak będzie mi potrzebny smoczek to kupię silikonowy o anatomicznym kształcie najmniejszy dla niemowlaka

nie kupuję podstawki pod wanienkę, bo wanienkę będę stawiać na stole, na którym będzie też ręcznik i wszystkie inne przybory, żeby nie latać z dzieckiem po całym pokoju...z resztą dla mnie to zbędny wydatek

poduszkę rogala sobie kupiłam - tą do karmienia, moja bratowa powiedziała, że super sprawa i o wiele łatwiej się karmi, teraz używam ją pod głowę albo pod plecy, jest malutka, ale dzięki niej nie drętwieją mi rędze, a opiera się o nią genialnie

Cytat:
Nigdy, przenigdy nie spuszcza się dziecka z oczu, ani nie odchodzi od niego nawet na sekundę, jak leży na przewijaku. Trzeba cały czas przytrzymywać, bo dziecko nagle w ułamku sekundy przekręci się i spadnie. Nawet takie małe, które jeszcze się nie przekręca. Historia ku przestrodze - moja ciocia miała bliźnięta. Ona z takich histerycznie uważających, ale przewinęła jedno, i zabrakło pieluchy dla drugiego. Nie odeszła, tylko ODWRÓCIŁA się po pieluchę. W tym momencie nikt nie wie jak, dziecko spadło z przewijaka. Nikt nie wie jak, bo jeszcze teoretycznie było za małe, żeby się przekręcić. Dziecko spadło tak nieszczęśliwie, że uderzyło główką o podłogę i się zabiło. Ciotka wylądowała w szpitalu, bo nie była sobie w stanie psychicznie z tym poradzić, ma traumę do końca życia. Dziewczyny, jak zapomnicie chusteczki, pieluchy czy czegokolwiek, to dziecko na tę jedną sekundę połóżcie z powrotem do łóżeczka albo weźcie na ręce i odwróćcie się z nim na rękach po tę pieluchę. Bo ta jedna sekunda może spowodować tragedię na całe życie
matko - chyba też bym dostała załamania nerwowego, szczególnie że wiem ile jest roboty z bliźniakami.... straszna ta historia....
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 19:15   #1573
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:

1- kupilam smoczek uspokajacz z tt 0-3, drugi dostalam taki sam gratis na pokazie ciazowym
2-na stojak pod wanienke nie mam miejsca bede kladla wanienke na dywan badz lozko.
3- poduszki mi sie bardzo podobaja, ja nie kupouje ale jak mama spyta co chce na prezent to moze powiem, ze wlansie poduche kolezanka bardzo polecala

SZmaragdowyKotek straszna historia ja bede sie starala uwazac bardzo na dziecko. Przez rok pracy w przedszkolu nauczylam sie, ze wystarczy sie odwrocic i w ciagu paru sek moze sie cos stac... Co dopiero z takimi niemowlakami

Czas edycji: 2012-03-12 o 19:19
Stary 2012-03-12, 19:19   #1574
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:

1. smoki silikonowe, twarde, anatomiczne, zawsze min. 2 szt., jak wypadnie, to dajesz drugi. Mój miał zapotrzebowanie na smoka po 4 m-cu. Smok rozsądnie używany bardzo pomaga i łatwiej potem zakończyć "smokowanie", niż np. ssanie palca. A czasem naprawdę jest niezbędny - mały ssak ma ogromną potrzebę ssania i to ssanie go uspokaja np. przy ząbkowaniu. Nie ma sensu męczyć siebie i dziecka. W odpowiednim momencie, jak dziecko jest gotowe psychicznie i fizycznie do rozstania ze smokiem, to nie ma problemu z odstawieniem. My pożegnaliśmy się ze smokiem zupełnie bezboleśnie w ciągu 1 dnia, a był taki okres, że myślałam, że to będzie niewykonalne. Odpowiedni moment, gotowość malucha i tyle Osobiście jestem przeciwna temu, żeby w ogóle nie podawać smoka. Jak wytłumaczyła mi pediatra, u takiego małego dziecka odruch ssania jest tak samo silny jak potrzeba jedzenia czy bliskości. Oczywiście nie każde dziecko potrzebuje smoka - i nie chodzi o to, żeby wpychać dziecku smoka w buzię za każdym razem. Jeżeli dziecko nie chce smoka to super! Ale jeżeli dziecko tego potrzebuje, to naprawdę radzę dać. Jak zastępczo przyzwyczai się do ssania palca, to dopiero jest jazda...
2. Stojaki są wywrotne, ja nie miałam i nie będę miała.
3. Rogala obowiązkowo, bo inaczej po tygodniu karmienia naturalnego bądź sztucznego będziesz miała ochotę zapakowac się sama w gorset ortopedyczny. NIEZBĘDNY!!!

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2012-03-12 o 19:25
Stary 2012-03-12, 19:23   #1575
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Super,fajne ciuszki.
.
dziekuje

Cytat:

zaaabcia - sliczne ciuszki, i na jakie promocje trafilas!! niezle i nawet zabciowy pajac jest - w sam raz do twojego nicku
Dziekuje no wlasnie szkoda kolo takiej pormocji przejsc i nic nie kupic Pajacyki w zabke nie tylko pasuja do mojego niku ale i nazwiska

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
nogorzej jak wyrośnie nie będzie mi do śmiechu
haha to by niezle jaja byly
ale co lekarz na kazdej wizycie potwierdza ze cora nie?

Cytat:
dziewczynnki cudne macie ciuszki !!!
woglole zabka widac, ze w usa inne te ciuszki niz u nas
dziewcyznki co myslicie--
http://allegro.pl/show_item.php?item...cf77d00be2ff62
nowy wozek z 2012 plus starsza gondola z 2011 bo starczy na max pol roku
kolor pomaranczowy ....
pozniej spacerowke ebdzie mi latwo mysle sprzedac ....
i juz wiem co to ejst zgaga.... ;/ meczy mnie od rana...
dziekuje kochana

bardzo mi sie podoba ten wozek

Cytat:

Smoczki mam dwa kupione Mysle ze zawsze lepiej je miec pod reka niz nie

Stojaka nie kupuje wydaje mi sie ze nie jest bardzo stabilny.

Poduszke kupuje

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 19:23   #1576
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:

1) mam ten sam co stokroteczka
2)stojaka nie kupuję, bo po pierwsze nie mam miejsca a po drugie nie mam wprawy w kąpaniu i cały czas bym się bała, że mi dziecko wypadnie z rąk. Będę kąpała na dywanie w pokoju, bo w łazience nie mam gdzie.
3) rogal kupiłam i myślę, że jest niezbędny, nie wyobrażam sobie dziecka trzymać w powietrzu podczas tylu godzin karmienia. Można chyba zastąpić go poduszką zwykłą jeśli ma się jakąś taką fajnie ubitą, ale on jest wyprofilowany i wydaje mi się, że łatwiej będzie można karmić.
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 19:24   #1577
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

http://allegro.pl/motherhood-fasolka...189246657.html z tej firmy ten rogal bylby dobry, nie ?
Stary 2012-03-12, 19:27   #1578
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:
http://allegro.pl/motherhood-fasolka...189246657.html z tej firmy ten rogal bylby dobry, nie ?
Właśnie czytam opinie o tej fasolce z motherhood i są same pozytywne, że jeden z najlepszych zakupów dla dziecka. Ja kupuje
Stary 2012-03-12, 19:29   #1579
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:

tak naprawdę to wszystkie te poduszki są takie same ja mam niefirmową najtańszą i jest dokładną kopią tej z mathercare która była dwa razy droższa. Tylko różnią się okryciami... a poduszka mówię wam kapitalna nawet teraz do leżenia dla mnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-12, 19:29   #1580
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Pościel postanowiłam uszyć sama zamówię tylko materiał na allegro i do dzieła koniec tego lenistwa!
Masz jakichś sprawdzonych sprzedawców z fajnymi materiałami? Bo też chciałam uszyć, ale ostatnio, po wizycie w 3 sklepach w moim mieście się zniechęciłam, bo mi się w ogóle te wzory nie podobały
Co do pytań to nie pomogę, bo sama nie wiem

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
To i ja pokaze jakie ciuszki mamy dla maluszka
Rewelacyjne

Cytat:
ja tez dzisiaj nakupowałąm malej ciuszków w lumpku hihihi kak sie wysusza to wstawie fotki i tego przewijaka w koncu ktory maz zrobił
W którym kupiłaś? Ja mam na razie zakaz kupowania nowych ciuszków

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
to moje dzisiejsze łupy wydałam całe 18zł TŻ pow że był przy zapłodnieniu i wie co robił że chłopak będzie po co te sukienki
Cudne

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Strasznie to dziwne... ja chyba nawet nie miałam tych badań, bo lekarka stwierdziła, że skoro jestem dodatnia to nie trzeba. Muszę sprawdzić te pierwsze wyniki. Kurde ciekawe skąd to... Miałaś jakąś operację albo transfuzję robioną?? Trzymam kciuki żeby to nie było nic groźnego!
Sprawdziłam swój wynik grupy krwi i tam jest taka rubryczka "przeciwciała" i ja mam tam wbite "nie stwierdza się", więc chyba OK. Mam RH+.

Cytat:
co sądzicie o takich pasach wyszczuplajacych po porodzie http://allegro.pl/pas-gorset-wyszczu...172308059.html ja chyba sobie taki zakupie
Mi bratowa i kuzynki polecały jakiś pas poporodowy, ale jeszcze się nie dopytałam jak on ma wyglądać, więc nie wiem czy to taki czy nie, w każdym razie polecały, że się szybciej brzuch wklęsa

Cytat:

1. Ja smoczka nie kupuję, podobno i tak noworodkowi się nie daje, dopiero jak dziecko zaczyna ssać kciuk to wtedy ewentualnie kupię, ale ogólnie to wolałabym chować bezsmoczkowo
2. Nad stojakiem się jeszcze zastanawiam, bo rzeczywiście trochę chybotliwie wygląda, ale chyba raczej kupimy. Inaczej będziemy musieli kąpać dziecko w wanience na podłodze.
3. Nad rogalem się zastanawiam, ale też jeszcze nie wiem na 100% (może się skuszę).

Chyba niewiele Ci pomogłam
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 19:30   #1581
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Właśnie czytam opinie o tej fasolce z motherhood i są same pozytywne, że jeden z najlepszych zakupów dla dziecka. Ja kupuje
no tio ja chyba tez sobie taka zakupie ;] szkoda, ze wczesniej o nich nie rozmawialysmy bo piekna taka z krokodylkami uzywana wlasnie poszla na aukcji za grosze

rinco jak masz ikea family i mieszkasz niedaleko krakowa to materialy z serii barnsing
http://www.ikea.com/pl/pl/store/krakow/ikea_family sa przecenione z 29 na 19 zl moze Ci sie spodobaja i nie wiem jak w innych miastach z cenami
\http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90119410/

Czas edycji: 2012-03-12 o 19:36
Stary 2012-03-12, 19:32   #1582
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blueelektron Pokaż wiadomość
o 13:19 ----------

dla porównania kupiłam też Pieluszki Happy NEWBORN 2-5 KG 42 SZT i Pieluszki PAMPERS NEWBORN 2-5 kg 43 szt zobaczę które lepsze, kupuje intuicyjnie, patrze ile średnio kto kupuje i staram sobie wyobrazić zużycie

Średnie zużycie u noworodka ok 16 pieluszek na dobę więc radzę kupić więcej, niż jedną paczkę

Oczka przemywa się solą fizjologiczną, a dziąsełka od samego początku - takie bez ząbków jeszcze - gazikiem zamoczonym w przegotowanej wodzie.

W pokoju nie radzę kąpać, bo jednak temp. pomieszczenia nie może być dla noworodka czy niemowlęcia nawet 20 stopni - to zdecydowanie za mało. My jesteśmy przed przeprowadzką, więc sama mam ten problem - ja będę kąpać w łazience na podłodze na kocyku. Przedtem podgrzeję troszkę dmuchawą, bo u nas średnio ciepła ta łazienka. W poprzednim mieszkaniu mimo, że łazienka była maluśka, to było lepiej, bo kąpałam na pralce tu mam tak, że mam słabszy dostęp do pralki

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2012-03-12 o 19:39
Stary 2012-03-12, 19:36   #1583
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
Średnie zużycie u noworodka ok 16 pieluszek na dobę więc radzę kupić więcej, niż jedną paczkę

Oczka przemywa się solą fizjologiczną, a dziąsełka od samego początku - takie bez ząbków jeszcze - gazikiem zamoczonym w przegotowanej wodzie.

a jeśli ja tutaj nie mam czegoś takiego jak sól fiziologiczna to czy jest to zbrodnia jak będę przemywać oczy dziecku przegotowaną wodą?
Stary 2012-03-12, 19:37   #1584
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość

Rewelacyjne

1. Ja smoczka nie kupuję, podobno i tak noworodkowi się nie daje, dopiero jak dziecko zaczyna ssać kciuk to wtedy ewentualnie kupię, ale ogólnie to wolałabym chować bezsmoczkowo

Dziekuje

A ja myslalam ze dziecko od razu umie ssac wkoncu w brzuszku juz ssa kciuka sobie

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 19:38   #1585
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
To spróbuj Michał np. chodzi od 8:30-9:00 do 13:00 - 13:30 mniej więcej. On jest zadowolony, nie przemęczony, ja mam chwilę na swoje sprawy. Oboje jesteśmy zadowoleni Dla nas to optymalny czas. Ja powiem Ci, że właśnie jestem bardzo zadowolona z takiego rozwiązania, bo też nie chcę, żeby mi coś naprzynosił od dzieci, jak w domu będzie noworodek. Dlatego też obcięłam mu trochę kontakt z dziećmi, jak jestem w ciąży, bo boję się o siebie teraz. A jak urodzę, to w ogóle nie będzie chodził, dopiero od września. Tzn. źle powiedziałam - będzie chodził, ale tylko jeżeli będzie chciał. Nie chcę, żeby czuł się odepchnięty, że on musi iść, a mama zostaje z braciszkiem w domu. On jeszcze nic nie musi w sensie obowiązków szkolnych, więc jeżeli będzie miał ochotę ze mną zostać, to niech zostanie tyle, ile chce.
Po porodzie nie będzie miał mi kto jego zaprowadzić,bo ja pewnie nie będe w stanie.To wcale nie jest głupie jakby chodził krócej i on byłby zadowolony,bo zawsze każe mi przyjśc po niego szybko a i ja będe miała chwile dla siebie.Przy najblizszej okazji pogadam z Pania dyrektor.
Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Nie jestem doświadczoną mamą, ale mogę napisać co kupiłam.

Ja kupiłam dwa smoczki. Pani w sklepie mi je poleciła.Silikonowy z Canapol i anatomiczny z Nuka.

Stojak kupuje choć przy pierwszych samotnych kąpielach będę kąpała na dywanie. Jak już nabiorę pewności stojak jak najbardziej.

Poduszkę kupuje, słyszłam, że fajnie odciąża ręce. Kupię chyba z motherhood. Chcę zobaczyć jeszcze jeden sklep i wtedy podejmę decyzję.

Też się zastanawiam nad pasem. Moja koleżanka dba o siebie itp i kupiła sobie za 400zł, ale nie chodziła w nim bo nie dawała rady. Mówiła, że jest bardzo nie wygodny itp Też się zastanawiam jeszcze jak to będzie latem. Nie wiem czy się w nim nie uduszę. Ja chyba zobaczę jak ten brzuch będzie wyglądał po porodzie i wtedy zdecyduję.
Pas za 400zł losie
Cytat:
1. smoki silikonowe, twarde, anatomiczne, zawsze min. 2 szt., jak wypadnie, to dajesz drugi. Mój miał zapotrzebowanie na smoka po 4 m-cu. Smok rozsądnie używany bardzo pomaga i łatwiej potem zakończyć "smokowanie", niż np. ssanie palca. A czasem naprawdę jest niezbędny - mały ssak ma ogromną potrzebę ssania i to ssanie go uspokaja np. przy ząbkowaniu. Nie ma sensu męczyć siebie i dziecka. W odpowiednim momencie, jak dziecko jest gotowe psychicznie i fizycznie do rozstania ze smokiem, to nie ma problemu z odstawieniem. My pożegnaliśmy się ze smokiem zupełnie bezboleśnie w ciągu 1 dnia, a był taki okres, że myślałam, że to będzie niewykonalne. Odpowiedni moment, gotowość malucha i tyle Osobiście jestem przeciwna temu, żeby w ogóle nie podawać smoka. Jak wytłumaczyła mi pediatra, u takiego małego dziecka odruch ssania jest tak samo silny jak potrzeba jedzenia czy bliskości. Oczywiście nie każde dziecko potrzebuje smoka - i nie chodzi o to, żeby wpychać dziecku smoka w buzię za każdym razem. Jeżeli dziecko nie chce smoka to super! Ale jeżeli dziecko tego potrzebuje, to naprawdę radzę dać. Jak zastępczo przyzwyczai się do ssania palca, to dopiero jest jazda...
2. Stojaki są wywrotne, ja nie miałam i nie będę miała.
3. Rogala obowiązkowo, bo inaczej po tygodniu karmienia naturalnego bądź sztucznego będziesz miała ochotę zapakowac się sama w gorset ortopedyczny. NIEZBĘDNY!!!
Ja polecam smoczek,młody wisiał mi cały czas na cycku,ja nie mogłam nic zrobić,bo jak tylko wyjełam pierś darł się w niebo głosy.Smoczek załawił problem.Z oduczeniem nie było problemu,wady zgryzu tez nie ma.
Te które mówią że nie kupią,pózniej w razie potrzeby i tak to zrobią.Bo nie które dzieci maja ogromną chęć ssania.
Stojaka i ja nie bede miała.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-03-12, 19:40   #1586
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
To źle że oboje macie RH+ ?? My też mamy RH+, myślałam, że to dobrze.
Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość
mi w pierwszej ciąży nie wyszło nic a teraz nie wiem skąd podejrzewam, ze _agata będzie wiedziała albo poda jakieś konkretne linki. Ja nie moge nic znalezc

Pandzia to nie jest Twoja pierwsza ciąża,prawda? W takim układzie domniemam, że Ty masz np. A RH+ a mąż BRH+, albo na odwrót, w każdym razie nie macie tego samego I nie istotny jest tutaj zupełnie czynnik RH, w tej sprawie nie ma znaczenia czy jest on dodatni czy ujemny u jednego z rodziców. Chodzi o A, B lub 0.

Już tłumaczę o co chodzi. Wszak ja nie agata, ale wiem o co chodzi. W pierwszej ciąży nie ma to najmniejszego znaczenia, ponieważ Twój organizm dopiero zaczyna syntetyzować przeciwciała dla grupy krwi Twojego męża. Dzidzi nic nie grozi. W drugiej ciąży natomiast Ty te przeciwciała już masz dlatego mogą one zagrozić Twojemu dziecku konfliktem grupowym (nie serologicznym !!!). Mój mąż jest drugim dzieckiem i właśnie coś takiego go spotkało, a skoro jest moim mężem to żyje i ma się całkiem dobrze Więc nic się nie stresuj

Edytowane przez andzya
Czas edycji: 2012-03-12 o 19:42
andzya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 19:40   #1587
blueelektron
Rozeznanie

no to ładnie, czyli z 3 paczki by mi się jeszcze przydały

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-12, 19:41   #1588
andzya
Zakorzenienie

a i zapomniałam dopisać, że ten konflikt nie dotyczy kobiet w pierwszej ciąży. Dzieje się tak ewentualnie w przypadku kolejnych.
Stary 2012-03-12, 19:51   #1589
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
Pandzia to nie jest Twoja pierwsza ciąża,prawda? W takim układzie domniemam, że Ty masz np. A RH+ a mąż BRH+, albo na odwrót, w każdym razie nie macie tego samego I nie istotny jest tutaj zupełnie czynnik RH, w tej sprawie nie ma znaczenia czy jest on dodatni czy ujemny u jednego z rodziców. Chodzi o A, B lub 0.

Już tłumaczę o co chodzi. Wszak ja nie agata, ale wiem o co chodzi. W pierwszej ciąży nie ma to najmniejszego znaczenia, ponieważ Twój organizm dopiero zaczyna syntetyzować przeciwciała dla grupy krwi Twojego męża. Dzidzi nic nie grozi. W drugiej ciąży natomiast Ty te przeciwciała już masz dlatego mogą one zagrozić Twojemu dziecku konfliktem grupowym (nie serologicznym !!!). Mój mąż jest drugim dzieckiem i właśnie coś takiego go spotkało, a skoro jest moim mężem to żyje i ma się całkiem dobrze Więc nic się nie stresuj
A czy ja jak mam BRH- i mąż też?
W pierwszej ciąży był git ale w drugiej jest problem.miałam przeciwciała i ich nie stwierdza się.wiec chyba ok?

Kąpałam się a młody wszedł i mówi"przepraszam muszę skorzystać z toalety"

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-03-12, 19:54   #1590
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
A czy ja jak mam BRH- i mąż też?
W pierwszej ciąży był git ale w drugiej jest problem.miałam przeciwciała i ich nie stwierdza się.wiec chyba ok?
jest okej Obydwoje macie BRH- więc gra gitara

Ja np mam B Rh+ a mój mąż A Rh+. Teraz wszystko jest okej, ale może dojść do konfliktu grupowego w przypadku naszego drugiego dziecka. Oczywiście jest tego małe prawdopodobieństwo, ale tak się może zdarzyć.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości