|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł VI cz. naszego wątku? | |||
| Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy. |
|
20 | 33,90% |
| Duże brzuszki wszystkie mamy, na porody już czekamy. |
|
5 | 8,47% |
| Od jesieni już plotkujemy, pierwszych maluchów wyczekujemy. |
|
0 | 0% |
| Wiosna wreszcie za oknami, czas na spotkania z maluchami. |
|
6 | 10,17% |
| Wyprawki powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
1 | 1,69% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
6 | 10,17% |
| Wyprawki prawie gotowe - obstawiamy terminy porodowe. |
|
7 | 11,86% |
| Wyprawki kompletujemy, niezmiennie plotkujemy. |
|
1 | 1,69% |
| Wyprawki kompletujemy, pierwszych porodów wyczekujemy! |
|
13 | 22,03% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2401 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Brzuszki mocno podskakują, maluszki już na świat się szykują. Mamusie V-VI 2012
|
|
|
|
#2402 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Brzuszki mocno podskakują, maluszki już na świat się szykują. Mamusie V-VI 2012
Cytat:
Cytat:
|
|
#2403 |
|
Konto usunięte
|
Ja też myślałam o brzuchu, dlatego przeraziłam się, jak czytałam o pacyfikacji widelcem
![]() ![]()
|
|
|
|
#2404 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po prostu nogi puchną, więcej wody nam zostaje w organizmie i jeszcze wiele innych czynnikówhmm...ja czytałam że 6 tygodni przed a najpóźniej 4 przed porodem trzeba mieć torbe, moja stoi już od 2 tygodni a do najwcześniejszej daty mojego porodu jeszcze zostało 6 ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32953076]Ja też myślałam o brzuchu, dlatego przeraziłam się, jak czytałam o pacyfikacji widelcem ![]() ![]() [/QUOTE]to samo mnie zdumiało - _Agata brzuch widelcem atakuje no cóż spostrzegawczość w ciąży podobno zanika...mam nadzieje tylko że szybko wróci
|
|
|
|
|
#2405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ponoć lepiej na lewym, a ja nie mogę bo mi tyłek drętwieje ![]() ciekawe czy to, że mały preferuje lewą stronę i zawsze mi się z tej wypina i raczej tez w tą kopie ma coś z tym drętwieniem wspólnego, może leży sobie na jakimś nerwie
|
|
#2406 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kładę się spać. Do jutra. Dobranoc. |
||
|
|
|
#2407 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moje dziecko w pampersach nie miało NIGDY w swoim życiu odparzonej pupy. Poza tym, nigdy przenigdy nie kupiłabym dziecku pampersów z ceratą w środku! Zawsze kupowałam przewiewne - patrzyłam co jest w środku. W pampersach, huggiesach czy happy nie ma zadnej ceraty, poza tym one nie są bielone chemicznie. Escherichia coli jest bakterią, która normalnie występuje w odbycie i kale - dlatego tak ważne jest wycieranie zwłaszcza u dziewczynek pupy wyłącznie od przodu do tyłu, a nie odwrotnie, bo infekcja murowana! No niedotykanie np. podczas stosunku odbytu, a potem pochwy. My kobiety, gdybyśmy się podcierały zaczynając od pupy, to też od razu do lekarza... a jak niebezpieczna jest to bakteria to chyba nie musze mówić - pamiętacie słynną aferę z warzywami w UE - niemyte ogórki itp. jak zmarło wiele osób i masa się zatruła prawie ze skutkiem śmiertelnym... takie zatrucia Escherichią właśnie z tego wynikają, że np. woda do podlewania roślin była skażona ściekami, czyli po prostu mówiąc wprost - kupą. Wystarczy również podlać warzywa czy owoce taką wodą i nie umyć dobrze, a można wyjść ze szpitala nogami do przodu w plastikowym worku, niestety... Ja tylko pytam, bo się nie znam na pieluszkach wielorazowych, ale po prostu wydaje mi się to dość niebezpieczne, a jeżeli pierze się pieluchy i ubranka w specjalnych odkażaczach, to również niebezpieczne ze względu na to, że cały czas cała skóra dziecka jest w agresywnych środkach, to takie wysterylizowane ubranka z tą chemią w środku to chyba nie są najlepsze... bo dziecięce ubranka powinny miec na sobie takie domowe, nieszkodliwe bakterie - od dawna wiadomo, że jak jest takie jałowe środowisko, to od razu osiedlają się tam bakterie chorobotwórcze, a tego chcemy uniknąć - dlatego właśnie dziecko kładzie się po porodzie na piersi mamy, żeby przeszły na nie jej bakterie, a nie chorobotwórcze szpitalne...
|
|
#2408 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Jak to damska torba? Tylko mojemu M. bo nie będzie chciał sam na spacery chodzić. Jeśli się już zdecydujemy...
|
|
#2409 |
|
Zakorzenienie
|
Wrocilam z zakupow kupilam sobie pierwsze ciazowe jeansy w H&M na przecenie
No i oczywiscie malemu cos sie dostalo Superowa kurtka na jesien i koszula Bylam tez z mama na pizzy i sie wkurzylam bo nie byla dopieczona zjadlam dwa gryzy i mysle cos nie tak a tu na gorze ciasto surowe Poszlam po zwrot kasy nie bede ludzi w konia robic
|
|
#2410 |
|
Zakorzenienie
|
Dobranocccc
nie pisze nic, ale czytam, jestem na biezaco
|
#2411 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Ech, u mnie też jak u niektórych z Was dziś gorsze samopoczucie
Fenoterol jakoś daje mi się dziś we znaki, słabo mi czy jakoś tak dziwnie, nie mogę wziąć głębszego oddechu... Może jutro będzie lepiej ![]() Cytat:
Nie wiem, jak ja jeszcze 2 mies. temu z kawałkiem tak rześko do pracy biegałam...Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32943283]I wiem, że może wyjdę na księżniczkę, bo wielu ludzi się tak chowało, ale nie wyobrażam sobie mieć małego dziecka i węgla. Raz, że tego pieca naprawdę trzeba było pilnować co 20-30 minut, bo inaczej wygasał i d*^a zbita, a dwa - jak dzidzia zacznie łazić po mieszkaniu, to nie wyobrażam sobie zbliżenia z ... właśnie, jak to się nazywa, na Śląsku: korkastlą... przepraszam, brakuje mi słowa, to takie metalowe, w czym się trzyma węgiel (i nie jest to wiaderko, tylko takie podłużne prostokątne ). Lub co gorsza z piecem...Obecnie mamy dwufunkcyjny kocioł Vaillant, ogrzewa nam mieszkanie i wodę, my regulujemy kiedy i do jakiej temperatury. Co śmieszne, ja 20 lat mieszkałam w bloku z centralnym i nie miałam pojęcia, że ludzie mogą nie mieć centralnego w mieszkaniu!! Dopiero jak zamieszkałam z TŻem, to się przekonaliśmy. No ale cóż, tak człowiek uczy się życia.[/QUOTE] Ech, rozumiem Cię doskonale, bo ja tak samo miałam i byłam ogromnie zdziwiona, że u teściowej pali się osobno w każdym pokoju w normalnych piecach kaflowych, myślałam, że czegoś takiego już dawno się nie używa A potem sama w tym mieszkaniu w kamienicy mieszkałam przez 3 lata między 1ymi a 4ymi urodzinami Maksa Trzeba do bólu tłumaczyć i pilnować...Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||
|
|
|
#2412 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Dobre, dobre!
Cytat:
Oni nie są groźni, chcą tylko pokazać co tam mają, zawsze można nie patrzeć... Przychodzili tacy panowie pod internat, w którym mieszkałam, będąc w liceum...Super! Cytat:
Ja też dość długo byłam uśmiechnięta na porodówce... Wrzucę Wam może takie moje zdjęcie, jak sobie siedzę w wannie na porodówce tylko kurcze ono takie dość intymne jest... Może zamaluję trochę, żeby nikogo nie urazić Zawsze patrzę sobie na nie, żeby się pocieszyć... Na porodówkę przyszłam o 7ej, a to zdjęcie było zrobione ok. 11ej, więc tak się pocieszam, że jeszcze wtedy się uśmiechałam... A o 14:45 wyskoczył Maksiu, więc ten największy ból nie trwał wcale tak długo, to niewielka cena za posiadanie takiego Skarbu O rany, spojrzałam na nie znowu pod kątem pokazania Wam... Ależ mam tam okrągłe pysie z moimi 27 kg na plusie wtedy... Ale raz się żyje, pokażę Wam jak to się uśmiechałam! Cytat:
To jak prać przez najbliższe pół roku?Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#2413 |
|
Zadomowienie
|
Kism, weszłam na pocztę i widzę, że korzystałaś z wanny w trakcie porodu. Pomaga to coś??? Też będę chciała z tej wanny skorzystać.
|
|
|
|
#2414 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W każdym razie ja nie siedziałam w niej przez całą I fazę, tylko gdzieś do 3, może 5 cm, nie pamiętam. Miałam włączony hydromasaż i fajnie się siedziało, jak widać byłam uśmiechnięta Jak zaczęły się takie już trudniejsze, bardzo bolesne skurcze, to położna powiedziała, żebym wyszła i w jakiejś bardziej pionowej pozycji przebywała... Przede wszystkim ogromnym komfortem było to, że ta łazienka była tylko dla mnie przy tej sali porodowej i potem już po wyjściu z wanny, chodziłam sobie jeszcze kilka razy pod prysznic nago, normalnie, nie krępując się obecnością innych rodzących czy położnych...
Edytowane przez kism Czas edycji: 2012-03-15 o 23:49 |
|
|
|
|
#2415 |
|
Zakorzenienie
|
Mialam pytac o te liczenie .. Wam lekarze kazali to robic? Ja ze swoim widze sie dopiero 26go . To a byc min 10kopniakow w ciagu godziny caly dzien czy od czasu do czasu?
|
|
#2416 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Druga metoda opisana tutaj - http://mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=660 |
|
|
|
|
#2417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2418 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Daje to nadzieję ![]() Co do pieca - właśnie wiem, że tak ludzie żyli.. Ale na szczęście mogłam to zmienić, zanim dzidzia się pojawiła na świecie, zresztą to był mój "warunek" posiadania dziecka - musi być ogrzewanie i remont pokoiku, wtedy możemy zacząć się starać. Ja z tych mało romantycznych chyba ![]() W każdym razie wstałam już, choć wybitnie mi się nie chciało mimo słoneczka. Wczorajszy dzień strasznie dał mi w kość. A dzisiaj jadę "na miasto" (przejdę max. jakieś 200 m), muszę zanieść pity do rozliczenia, poszaleć w Rossmannie, odebrać wynik glukozy, no i dentysta... Boję się, że wrócę i znowu będą skurcze |
|
|
|
|
#2419 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() super czapusie moge wiedziec gdzie je nabylas?a staniki gdzie tak tanio??? ---------- Dopisano o 07:50 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32955746] Co do pieca - właśnie wiem, że tak ludzie żyli.. Ale na szczęście mogłam to zmienić, zanim dzidzia się pojawiła na świecie, zresztą to był mój "warunek" posiadania dziecka - musi być ogrzewanie i remont pokoiku, wtedy możemy zacząć się starać. Ja z tych mało romantycznych chyba ![]() .[/QUOTE] Perse - pytalas meza o te koszty gazu?
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2420 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2421 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32956037]Płacimy trochę ponad 200 zł co 2 miesiące za gaz plus przychodzi wyrównanie, którego się bardzo boję
[/QUOTE]200zl /2 miesiace to malo.... a wyrownanie jakies horrendalne?? hmmm bo duzo osob straszy cenami tego gazu...
|
|
|
|
#2422 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry.
Zapowiada się piękny dzień Słoneczko już nieśmiało zagląda przez moje okno Ciekawe co z tego wyjdzie ![]() A propo "kupy" ![]() Cytat:
Taka była pierwsza wersja, ale później została poddana wątpliwości. Dziecko tak, czy tak będzie miało kontakt z kupką więc nie wiem skąd to przewrażliwienie. Przecież nie odkażasz dziecka po każdej dwójce tylko po prostu myjesz. Później dotykasz ręką, całujesz tzn. że masz te bakterie na swojej skórze Po dotykaniu dziecka nie dezynfekujesz rąk, tylko np. jesz i... wg Twojego toku myślenia... umierasz ![]() Przeczytaj wypowiedzi osób, które już od jakiegoś czasu używają pieluszek wielorazowych (żyją i mamy, i dzieci). One może rozwieją Twoje wątpliwości. A fakt, że pieluszka jednorazowa rozkłada się 500 lat Cię nie przekonuje? Do tego aspektu się nie odnosisz ![]() A to cytat z wikipedii: "Wytrzymałość E. coli na czynniki środowiskowe jest stosunkowo mała. Ginie ona po 20 minutach ogrzewania w temperaturze 60 °C, wrażliwa jest na wszystkie znane środki dezynfekcyjne." Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-03-16 o 08:35 |
|
|
|
|
#2423 |
|
Konto usunięte
|
W zeszłym roku było horrendalne, o ile dobrze pamiętam, było to jakieś 1600-1800 zł. W tym roku mam nadzieję, że będzie niższe, bo mamy już tę nową taryfę...
|
|
|
|
#2424 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
właśnie wyczytałam, że do pielęgnacji dziecia można stosować masło shea a to się dobrze składa, bo ja właśnie to masło nabyłam. Z pewnością wypróbuję, w razie konieczności, na Hani
Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-03-16 o 08:51 |
|
|
|
|
#2425 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2426 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Ja dziś co godzine w nocy wstawałam na siku... Mała cały czas widocznie uderza mi o pęcherz, jestem nie wyspana.... Może uda mi się to nadrobic popołudniu. Nie chcę zmarnowac tak pięknej pogody. Zjem sniadanie i wyruszam z domku ![]() Remont przełożylismy na za 2 tyg bo Tż ma wtedy urlop więc szybciej się wyrobi niż jak by chodził do pracy. Miłego dnia Wam życzę ![]() ![]()
|
|
|
|
#2427 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cześć Wam
Dzisiaj obudziłam się jak biały człowiek o 8 a nie o 5:30. Zjadłam śniadanie i dalej leżę w łóżku. Chyba mam dzisiaj lepszy humor niż wczoraj, wczoraj to była masakra... Nawet Antoś słabo się ruszał, on też był widocznie zamulony Cytat:
Ale na razie mam focha na męża, bo ja mu gotuję i piekę a on sobie w pracy pizze wpieprza z kolegą a potem nie jest głodny także mam go gdzieś i strajkuję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Tak też czytałam w kilku książkach, w których posiadaniu się znajduję. Sama już nie wiem, ale mój mały intensywnie się rusza praktycznie ciągle, więc ja nic nie liczę
|
|
#2428 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje dziecko aktywne więc nawet nie licze a gin nie kazał
|
|
#2429 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2430 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj natomiast Mały się obudził i od nocy aż do teraz ciągle go czuję, więc po co mam liczyć. Coraz częściej czuje w pipencji takie kłucia jakby mnie na pal nabijano ... To chyba nie moja skracająca się szyjka, prawda? ![]() ---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.

Nie ma to jak ciąża
) wykładam papierem do pieczenia i wysypuję soczewicą

mojemu M. bo nie będzie chciał sam na spacery chodzić. Jeśli się już zdecydujemy...
Poszlam po zwrot kasy nie bede ludzi w konia robic 
Fenoterol jakoś daje mi się dziś we znaki, słabo mi czy jakoś tak dziwnie, nie mogę wziąć głębszego oddechu... Może jutro będzie lepiej 

Nie wiem, jak ja jeszcze 2 mies. temu z kawałkiem tak rześko do pracy biegałam...

Ale faktycznie, wygląda pięknie