|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach — część 3
Cytat:
A z drugiej strony to mnie troszkę wkurza, że te organizacje krzyczą na około, żeby się przyłączyć, żeby się pochylić nad problemem, być wrażliwym itd. A jak się już człowiek pochyli i przyłączy, to sam sobie musi radzić. Np marki w Polsce. Moja mama chętnie by używała chemii i kosmetyków nie testowanych, ale mieszka w małym miasteczku, jest tam biedronka i Lidl w sąsiednim większym miasteczku. Co wiemy na temat marek z Lidla? Nie wiele! A mają dobrą i ponoć ekologiczną chemię, ale czy testują - nie wiem... Nie ma ich na żadnych listach. Gdybym wiedziała, ze Lidl nie testuje i powiedziała mojej mamie, ze to może kupować jako chemię domową, zrobiłaby to bez zmrużenia oka. Takie organizacje powinny zacząć pracę od podstaw, tak aby zwykłym ludziom, w każdym zakątku europy, nawet w miasteczku, gdzie jest jeden Lidl czy biedronka, umożliwić taki wybór dając jasne info na temat produktów.
|
|
|
|
|
|
#302 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja bardzo przezywam takie zmiany na liscie kosmetykow, bo sie robie stara z wyrobionymi przyzwyczajeniami i mam dosc ciaglych zmian . Wiem, co to bol rozstania z ukochanym pudrem Ja stara pudernica i bardzo lubie kolorowke. Juz raz wywalilam YSL, Lancome z mojej listy, a byly to mocne marki w mojej kosmetyczce. Sisely strasznie drogie, a nie wszystkie produkty maja dobre opinie. Pielegnacja - ok, choc ja wole takie zupelne tanie 'naturalki', moze cos kiedys sprobuje. YR mnie poirytowalo, bo kocham ich olejek pod prysznic z serii Hammam i ich zele pod prysznic. Jesli to prawda z Coty, to ja dostaje skrzydel, bo bardzo lubie kredki Astor, lakiery do paznokci Rimmel, wode klasyczna Cerutti, czas przyjrzec sie reszcie zapachow .Zgadzam sie ze slowami ktorejs z przedmowczyyn, ze trzeba dac lekko na luz i na wyczekiwanie. Zobaczymy, co z tego bedzie. Wiecie, Bourjois wprowadzila nowa marke niby 'eco' w Szwecji. Skandynawia jest bardzo specyficzna i dotychczas nie bylo tu zadnych ekonomicznych marek francuskich - albo wysoka polka, albo masowka Loreal i Maybeline. Ta marka nazywa sie UNE i ma kolorystyke naturalnej pigmentacji skory. Tj. czerwienie i roze szminek przygaszone, roze do polikow takie tez skorzaste, kredki do oczu takie patynowane szaraki i brazy, a cienie tez takie szaro-bure. Ogolnie jakosciowo dobre wrazenie. Jakosciowo tez kupy sie trzyma. Ale, skoro Bourjois 'nie obnosi sie' ze swoja poprawnoscia, dam na luz. Kosmetyki te sa okreslane jako: 'rozwiazanie dla tych, co chca wzmocnic swoja urode bez jej zmieniania, dla tych, co stawiaja na kosmetyki naturalne i ekologiczne...' i cos tam jeszcze. Przeczytalam, ze 'kosmetykie nie zawieraja substancji zwierzecych bezposrednio uzytych w procesie produkcji ' - no mniej wiecej tak to brzmi ze szwedzkiego. Ogolnie - maslo maslane, a tu strona butiku, w ktorym sa te kosmetyki: http://www.ahlens.se/skonhet/?showNew=true Edytowane przez guacamole Czas edycji: 2012-03-15 o 16:53 |
|
|
|
|
|
#303 | ||||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Babeczki, co do listy to już jest w trakcie tworzenia, na razie jestem na etapie ważnych linków i wprowadzenia zasad listy
![]() Cytat:
EL bardzo ale to bardzo mnie wkurzyła, zwłaszcza jak Smashbox, DKNY, Mac, Clinique czy Bobby Brown wyleciały. Ale Coty jeszcze chyba nie jest na 100% dopięte, wszak na dobrej liście ich nie ma, na razie zniknęli z listy czerwonej i napisali ładnego maila. No ale napisało go Coty Polska, a przedstawicielom na kraj ufam jakoś mniej ![]() Cytat:
No wiesz, Peta święta na pewno nie jest, ale swoje robi. Słyszałaś akcję z tym TV show na HBO gdzie 3 konie zdechły podczas jego produkcji? Wczoraj uśpili trzeciego. Kto narobił afery, żeby ściągnąć program z telewizji? Oczywiście Peta. I także dzięki rabanowi, jaki Peta podniosła, będzie dochodzenie w tej sprawie. Poza tym mają wyraźne oświadczenie na stronie, że zaprzestali w 1989 roku. Zauważyłam, że są wokół nich kontrowersje, ciekawe czemu? Wiecie co, chyba też o nich zapytam jak napiszę do Pety w sprawie Coty. Cytat:
Cytat:
Jeszcze z nietestowanych perfum podobnych nieco w jakości i stylu do DKNY jest Liz Claiborne... ale to małe pocieszenie. Kurka, Hilfiger, DKNY, Michael Kors - znowu nam perfumy poodpadały ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ja bym chciała wiedzieć jeszcze jak oni te kobiety wybrali i czy to nie było tak, że badali 100 kobiet, tylko 18 odczuła jakąkolwiek zmainę, więc sobie ucieli próbę do 22 osób Bo w normalnie można sobie przeczytać dokładnie metodologię (ciekawe jaką metodę naukową oni tu zastosowali: pomógł szampon? Jeśli tak, dostaniesz drugi gratis! - i 18 kobiet odpowiedziało tak! ) i przebieg badań, a tu mamy tylko wyniki i niezbite dowody świetnego działania ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dobre plakatówki ma NYX, Stila i UD
Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2012-03-15 o 17:54 |
||||||||||
|
|
|
|
#304 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dzięki Bogu matka natura nie zostawia nas bezradnie wobec nawilżania i pielęgnacji skóry, naturalne olejki są niezastąpione!!! ![]() Co do listy Linusiaczek to czekamy cierpliwie ---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#305 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
No to sie chwali,ale powiedz czy taka organizacja nie powinna za wszelka cene bronic praw zwierzat. Mam takie wrazenie, ze robia jak im sie podoba i jak widza w tym jakis interes. Bo ja znam przypadek z konikami w PL gdzie niemiecka Peta akurat nie pomogla i sie wypiela. Cytat:
Co do perfum to Pralka jak tu wejdzie to niech zmieni info na blogu o EL i innych bo jak sie szuka czegos o testowaniu i EL to ten blog wyskakuje wysoko na liscie.
|
|
|
|
#306 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję Wam bardzo za linki i wszystkie informacje dot. produktów Made in China. Tzn. ja zawsze próbowałam jakoś wspierać polskie formy. Też właśnie kiedyś przeczytałam o kobiecie, która kupiła sobie buty, po (dosłownie!) dniu noszenia miała poparzone stopy. Dwa lata podobno leczyła.
Właśnie zaczęło mnie to przerażać, że tak mało rzeczy można kupić CF. Np. wejdzie się do takiego Rossmanna, ile rzeczy na ich półkach jest testowanych!? OGROM! A jak bardzo byłoby dla wszystkich wygodne (podejrzewam, że więcej ludzi również zaczęłoby zwracać na to uwagę), gdyby na każdym opakowaniu, które zostało wyprodukowane przez firmę nietestującą na zwierzętach, znajdował się znaczek. Przecież kiedyś to dużo tego było, takie odnoszę wrażenie. Teraz to w ogóle się nie widzi. Kwestia prawa, tak?
|
|
|
#307 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
„Mimo to wolał być nieobecny całkowicie niż być tylko w części i brakującą resztą udawać. Dlatego był tak niezwykły dla ludzi, którzy go znali. Jeśli znalazł się w ich pobliżu, był dla nich całym sobą. Albo nie było go w ogóle.” kosmetyki nietestowane na zwierzetach |
|
|
|
|
|
#308 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Patrzyłaście kiedyś na butelki piwa? Większość nie ma podanego składu w Europie. Niby czemu jeśli inne produkty muszą go podawać z procentami? Ciężka kasa na to poszła, oj ciężka
|
|
|
|
#309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#310 |
|
Raczkowanie
|
To ja mam pytanie za 100 punktów. Czy któraś z Was ma wiadomości na temat marki Kryolan? Gdzie nie sprawdzałam to są bezpieczni, ale ostatnio wpadła mi w ręce jakaś lista niemiecka, gdzie Kryolan jest oznaczony jako testujący
|
|
|
|
|
#311 |
|
Konto usunięte
|
COTY odpisali:
Szanowna Pani, W nawiązaniu do Pani zapytania przesyłam oficjalne oświadczenie firmy nt testowania kosmetyków na zwierzętach: Coty Inc. oświadczenie na temat testowania produktów na zwierzętach COTY dobrowolnie zaprzestało testowania swoich produktów na zwierzętach od 1991 roku, a więc na długo przed oficjalnym zakazem, który został wprowadzony w 2004 roku. Ponadto od wielu lat COTY aktywnie uczestniczy w badaniach i rozwoju innych alternatywnych metod testowania produktów. Zanim produkt naszej firmy zostaje wprowadzony na rynek, dbamy o to, by zapewnić konsumentom pełne bezpieczeństwo użytkowania produktu. Troszczymy się też o to, by produkt był przyjazny dla środowiska i zgodny ze wszystkimi regulacjami, ustawami i rozporządzeniami. Nie prowadzimy, nie zlecamy innym podmiotom do wykonania w naszym imieniu, testów na zwierzętach dla naszych produktów bądź składników. Zasady bezpieczeństwa składników kosmetycznych są oparte na innych uznanych rozwiązaniach, np. stosowaniu dostępnych danych bezpieczeństwa, a także dzieleniu się takimi danymi z innymi niż kosmetyczny przemysłami. Z poważaniem, Dorota Sekulska Head of Media and Public Relations |
|
|
|
|
#312 |
|
Zadomowienie
|
Katarynka92 - z chińskich tematów łamania praw pracowniczych traktuje film dokumentalny "Chiny w kolorze blue"
|
|
#313 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Cytat:
Wielkie brawa dla Twojego faceta i głaski dla kici i suni Jak to fajnie, że są jeszcze tacy wspaniali ludzi na tym świecie.
Pomóż kociakom - kupuj na aukcjach charytatywnych na allegro: NADIR_stowarzysz, miauczykotek, Koty_sos, SosDlaZwierzat, TOZ_Szczecin, kocipazur_org, Nakarm zwierzaka jednym klikiem: www.pustamiska.pl www.poomoc.pl Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m |
||||
|
|
|
|
#314 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej, dostalam info od yves rocher :
"Otrzymaliśmy Pani wiadomość dotyczącą naszego stanowiska wobec testów kosmetyków na zwierzętach. W związku z faktem, iż zwrócił on naszą uwagę, chcielibyśmy przedstawić Pani kilka szczegółowych informacji na ten temat. Jednocześnie dziękujemy za zainteresowanie naszą marką. Marka Yves Rocher bardzo wcześnie zaangażowała się w walkę z testami przeprowadzanymi na zwierzętach. W 1989 roku, nasza Firma, jako jedna z pierwszych firm przemysłu kosmetycznego zaprzestała testowania na zwierzętach gotowych produktów i zastąpiła je metodami alternatywnymi. W ślad za Yves Rocher poszło wiele innych firm. W 1992 roku otrzymaliśmy Złoty Medal za działania na rzecz ochrony zwierząt przyznany nam SPA (Towarzystwo Ochrony Zwierząt). Jako że jesteśmy wierni naszemu zobowiązaniu, pragniemy potwierdzić, że: - Nie prowadzimy testów na zwierzętach ani nie zlecamy takich testów zarówno w przypadku gotowych produktów jak i poszczególnych składników zawartych w tych produktach. - Inwestujemy w programy mające na celu poszukiwanie metod alternatywnych wobec badań na zwierzętach, promujemy je i upowszechniamy. Nasze badania dotyczą na przykład nowych sposobów diagnozowania alergii in vitro na składniki naturalne. - Skład naszych produktów jest ściśle określony i bardzo precyzyjny : nie stosujemy jakichkolwiek surowców pochodzenia zwierzęcego ( za wyjątkiem miodu i wosku pszczelego). Zrezygnowaliśmy, na przykład z używania pigmentu powszechnie wykorzystywanego w przemyśle kosmetycznym do produkcji cieni do powiek, karminu koszenila (jest to barwnik otrzymywany z niewielkich owadów wytwarzających kwas karminowy w celu obrony przed drapieżnikami, posiadający ciemnoczerwoną barwę). Od ponad 50 lat, Yves Rocher, jako twórca Cosmétique VégétaleŽ (Kosmetyki Roślinnej), angażuje się w działania na rzecz Przyrody i Zrównoważonego Rozwoju. Yves Rocher oferuje niektóre ze swoich produktów w Chinach. Pragniemy potwierdzić, iż nie przeprowadzamy żadnych testów tych produktów na zwierzętach ani nie zlecamy przeprowadzania takich testów. Jednakże władze chińskie mogą w sposób jednostronny, zlecić przetestowanie kosmetyków przed wprowadzeniem ich do sprzedaży na terenie ich kraju. Władze chińskie przeprowadzają badania w ośrodkach badawczych specjalnie przeznaczonych do takich badań. Niestety ośrodki te nie stosują metod alternatywnych, nad czym szczególnie ubolewany, jako że od wielu lat walczymy z zadawaniem cierpienia zwierzętom. Nie odwracamy się jednak od problemu, postanowiliśmy utrzymywać kontakty z właściwymi najwyższymi władzami chińskimi, aby uczulić je w zakresie cierpienia zwierząt i przekonać o wiarygodności i skuteczności obecnie stosowanych na rynku metod alternatywnych. Nie podzielamy zdania, iż zaprzestanie dialogu jest najlepszym sposobem na zmianę postawy i sposobu myślenia. Jest to jednakże codzienna walka, która, nad czym szczerze ubolewamy, wymaga długiego czasu, zważywszy na fakt, iż ma miejsce w kraju głęboko tradycyjnym Mamy nadzieję, że powyższe informacje wyczerpują Pani wątpliwości. Pozostajemy do dyspozycji w razie dodatkowych ewentualnych pytań." |
|
|
|
|
#315 |
|
Raczkowanie
|
EmilkaZ - Bardzo chcę wierzyć w te informacje. Znam stanowisko YvesRocher i dlatego zdziwiłam się, że wypadli z listy PETA. W dodatku odpowiedzieli rzeczowo i bez złośliwości (a wiemy, że z tym różnie bywa), co też przemawia na ich korzyść. Uwielbiam ich serie kosmetyków waniliowych i chciałabym nadal ich używać.
|
|
|
|
|
#316 |
|
Zakorzenienie
|
chiny powinny zniknąć z powierzchni ziemi, po co wprowadzili YR do tego okropnego kraju
|
|
#317 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlatego na naszej nowej liście zamiast wprowadzić oznaczenie firmy testujące na zwierzętach wprowadzam firmy testujące bądź wspierające testy na zwierzętach
|
|
|
|
#318 |
|
Przyczajenie
|
EmilkaZ,
fajnego maila z YR dostałaś odpowiedzieli konkretnie i wyczerpująco, no i wyjaśnili sprawę z Chinami, wydają mi się wiarygodni. YR nie ma zarówno na żadnej z list Pety, więc myślę, że z nietestujących wypadli właśnie za wejście na chiński rynek![]() Mam też pytanie dot. firmy Flormar - wiecie, czy oni testują na zwierzakach? Parę dni temu napisałam do nich maila w tej sprawie, ale na razie brak odpowiedzi... A na marginesie, bardzo się cieszę, jak czytam takie historie, jak np. girlonthebridge i liliany27 - brawo dla Waszych TŻ- tów sama mam przygarniętego z ulicy kota, cudnego, ześwirowanego futrzaka, dzięki któremu mamy codziennie kupę śmiechu i radości |
|
|
|
|
#319 |
|
Wtajemniczenie
|
no wlasnie Linus ale pisza "Nie odwracamy się jednak od problemu, postanowiliśmy utrzymywać kontakty z właściwymi najwyższymi władzami chińskimi, aby uczulić je w zakresie cierpienia zwierząt i przekonać o wiarygodności i skuteczności obecnie stosowanych na rynku metod alternatywnych. Nie podzielamy zdania, iż zaprzestanie dialogu jest najlepszym sposobem na zmianę postawy i sposobu myślenia. Jest to jednakże codzienna walka, która, nad czym szczerze ubolewamy, wymaga długiego czasu, zważywszy na fakt, iż ma miejsce w kraju głęboko tradycyjnym" ale w sumie skoro na rynek chinski weszly tylko "niektore"produkty to po co je tam w ogole wprowadzac i psuc sobie reputacje?? smutne jest to, ze otrzymali ten zloty medal, i polityke maja fajna, a pchaja sie do chinczykow.
saymekate ja im zadalam pytanie odnosnie polityki w zwiazku z wejsciem na rynek chinski dlatego sie to tego odniesli |
|
|
|
|
#320 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
MAC za to zmienił oficjalne stanowisko z nie testujemy na nie testujemy o ile nie wymaga tego prawo
|
|
|
|
#321 |
|
ma zielone pojęcie
|
Moim zdaniem YR na czerwoną nie zasługuje, bo nie przeprowadza i nie zleca testów. Testy zleca i wykonuje rząd chiński, więc udzału YR tu nie ma.
|
|
#322 |
|
Wtajemniczenie
|
No niby tak,masz rację. Mnie tylko zastanawia czemu w takim razie wylecieli by z listy Pety? Przecież oni mają też takie wymagania: nie zlecać i nie przeprowadzać testów... Na zieloną więc YR chyba też nie zasługuje. Więc chyba jednak zostanie ta niepewna, co?
|
|
|
#323 |
|
Rozeznanie
|
Trochę mi ulżyło po tej odpowiedzi YR (nie znam wspanialszych perfum, dam się pociąć za ten o zapachu bzu!), martwi mnie jedynie, że nie postawili ultimatum: albo rybki albo akwarium. Jak nie zrezygnujecie z testowania naszych produktów na zwierzętach, to nie mamy o czym w ogóle mówić jak chodzi o współpracę. Ale na prawdę, coraz bardziej jestem uświadamiana, że Chiny to kraj ludzi bardzo "myślących inaczej". Tnz. nie mówię już nawet o cywilach. Ale wiadomo... Brak słów. Tym powinien się ktoś zająć. Nie mówię już o USA.
Sorbet, dziękuję bardzo za tytuł, dziś poszukam, obejrzę. O ironio, chcieli mnie wysłać na Sinologię <lol> Jak się cieszę, że powiedziałam od razu: NIE.
always hoping the living could learn to put aside rage and sorrow, bitterness and regret. Edytowane przez Katarynka92 Czas edycji: 2012-03-16 o 19:22 |
|
|
|
|
#324 |
|
Wtajemniczenie
|
Dołączę do wątku ale pewnie będę tylko podczytywać
![]() Po pierwsze zaskoczył mnie list od YR dosyć pozytywnie. Wprowadzili kosmetyki na rynek chiński bo nie okłamujmy się - ogromny rynek zbytu. Sami nie popierają testowania lecz rząd chiński tego wymaga. Na to aż takiego wielkiego wpływu nie mają - albo się podoba i część kosmetyków będzie urzędowo objęta testowaniem albo poszukajcie sobie innych państw -> a w chinach mieszka prawie 1.5mld ludności. Cyfry mówią same za siebie. Dlatego ja bym dała na zieloną listę z zastrzeżeniem, że właśnie niektóre kosmetyki trafiają do chińczyków (tak pisze celowo z małej litery A drugie pytanie, czy ktoś coś wie o firmie Bingo? Seria np. BingoSpa. Było już to poddawane debacie ? (szukajka nie działa więc nie mogłam wyszukać sobie)
|
|
#325 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#326 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoja droga to niezla zagadka jest teraz z nimi. Moze robia to specjalnie myslac, ze cos zdzialaja w spr.testow w tym kraju. MAC Szkoda, ze sie tak zeszmacili. anna3101 no naglasniaja,ale wlasnie ciezko ich zrozumiec. Napewno ja na ich konto nie wplace nawet centa. I wierzysz, ze w restauracji jak powiesz, ze nie chcesz glutaminianu sodu to Ci nie dadza. Bo ja mysle, ze machna glowa, ze "tak jest" a swoje zrobia
|
|
|
|
#327 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko podglądać? Szkoooda Niestety nie wiem nic o Bingo, a może czas to zmienić i do nich napisać. Co do YR to masz trochę racji, nawet bardzo dużo racji. Firmy w końcu powstają nie po to, żeby sobie charytatywnie istnieć, tylko żeby osiągać zyski - inaczej i tak się nie utrzymują na rynku. Natomiast to, co mnie martwi, to brak jakiejkolwiek gwarancji na chwilę obecną, że YR faktycznie nie testuje. No bo jeśli listę firm bezspiecznych obecnie zatytulowałam Firmy nie testujące ani nie wspierające bezpośrednio ani pośrednio testów na zwierzętach to jestem trochę w kropce. Nawet jeśli YR nie wspiera testów bezpośrednio, to pośrednio najbardziej tak - i żeby się trzymać wytycznych listy to na zieloną jednak nie do końca zasługują. Dziewczyny, zastanawiam się czy nie powinnyśmy zmienić formy naszych maili do polskich firm na bardziej oficjalną. Mam wrażenie, że można by było dodać coś w stylu: piszę w imieniu osób redagujących wspólnie największą w Polsce listę firm wspierających i nie wspierających testów na zwierzętach. Zgodnie z zasadami listy ( i innych list, także oficjalnych organizacji praw ochrony zwierząt) brak odpowiedzi firmy traktowany jest jako brak zainteresowania tematem, w związku z czym jako odpowiedź potwierdzająca praktykę wspierania testów na zwierzętach). Powinnyśmy też chyba pytać czy firma dysponuje oficjalnymi oświadczeniami, które mogłybyśmy opublikować. Jesteśmy coraz większą grupą osób zainteresowanych tematem i publikujemy bądź co bądź jedną z największych dostępnych w Polsce list. W sumie to nie wiem czy nie powinnyśmy założyć jakiejś organizacji czy czegoś, może wtedy by nas potraktowano bardziej serio.
|
|
|
|
#328 |
|
ma zielone pojęcie
|
To może napisać do PETY z pytaniem o to dlaczego YR wyleciał? Bo powody mogą być bardzo różne.
|
|
#329 | ||
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Linusiaczek;3297052 0]
Tylko podglądać? Szkoooda Niestety nie wiem nic o Bingo, a może czas to zmienić i do nich napisać. Cytat:
No coś takiego, mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi ![]() Cytat:
Moim zdaniem takie sformułowania powinny się znaleźć w mailu. I tu prosba, czy ktoś na PW może mi wysłać swój list ? Ja jestem trochę zielona w tym tematach. Nie wiem o co pytać konkretnie więc jeśli któraś może się podzielić mailem to proszę by mi wysłała Oczywiście ładnie zredaguję I np. wyślę do Bingo.
|
|
|
#330 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
i firmy napewno sie z nami licza! albo beda liczyc!Cytat:
Jak dla mnie ich stanowisko wydaje sie ok, chociaz majac do wyboru pewniaka ktory nie jest przyparty do muru "przez chinczykow"(to pol zartem, mam nadzieje ze nikogo nie uraze) to wybiore pewniaka.... Linus podoba mi sie Twoj pomysl z bardziej oficjalna wersja, a moze powinnysmy dyskusje taka jak ta wyzej toczyc w klubie? bo w sumie po akcji z eris boje sie troche:/ |
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:02.

Ja bardzo przezywam takie zmiany na liscie kosmetykow, bo sie robie stara z wyrobionymi przyzwyczajeniami i mam dosc ciaglych zmian
. Wiem, co to bol rozstania z ukochanym pudrem 

bo jak sie szuka czegos o testowaniu i EL to ten blog wyskakuje wysoko na liscie.