Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach — część 3 - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-16, 22:26   #331
ula_ka
Raczkowanie

Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach — część 3

A wiecie co, to ciekawe, własnie sprawdzam które firmy z listy niemieckiej PETY są dostępne w Polsce no i przy okazji dowiedziałam się, ze np firma http://www.sparitual.com/ , znajdująca się na tej liście, jest również dostępna w Chinach. A wiemy jakie wymagania ma rynek Chiński. Załam się idzie dziewczyny, czy Pecie w ogóle możemy jeszcze wierzyć?
Napisałam również kilka dni temu do BUAV - The Campaign to End All Animal Experiments, że w Europie potrzebujemy takich rzeczy jak czerwone listy produktów z supermarketów, marek masowo kupowanych w sieciówkach typu Lidl itd. Bo listy bezpieczne pozostawiają miejsce do różnych spekulacji, czerwone natomiast już nie. Czekam cierpliwie, może odpiszą...

EDIT: Własnie kolejna firma ma dystrybutora w Chinach, czyli, musi być testowana, jak rozumiem... Czy źle myślę po prostu?

Edit2: Do włosomaniaczek, znacie ten sklep z farbami, jest na zielonej liście PETY
http://www.lanza.pl/prodprof.html

Edytowane przez ula_ka
Czas edycji: 2012-03-16 o 22:52
ula_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 22:51   #332
VanityOverdose
Raczkowanie

Ja niemieckiej listy PETA nie biorę w ogóle pod uwagę, bo już kilkakrotnie natknęłam się na to, że przeczą temu co jest na liście amerykańskiej A jednak z dwojga list, chyba ta amerykańska wydaje mi się bardziej wiarygodna (i nie poruszam tu dyskusyjności niektórych działań samej organizacji PETA ). A MAC to się faktycznie nie popisał
VanityOverdose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 23:01   #333
armania82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ula_ka Pokaż wiadomość
"Dyplomacja to powiedzieć komuś s********j w taki sposób by poczuł podniecenie na myśl o zbliżającej się podróży." Bardzo chciałabym aby nie mieli nic wspólnego z testami, ponieważ pokrywają bardzo dużą część potrzeb kosmetycznych, ale czy po prostu nie są dobrymi dyplomatami w tej kwestii? A co jeśli piszą prawdę i ich kosmetyki są testowane, ale nie przez nich i nie z ich polecenia, tylko chinole sami testują?
No właśnie ja się obawiam, ze Ula ma rację. To takie rozmyte jest po to, żeby człowiek się już całkiem pogubił. A odpowiedź jest poprostu bardzo dyplomatycznie sformułowana. No, moim zdaniem oni nie mogą się napewno znaleźć na zielonej liście, może rzeczywiście jakaś niepewna.

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Samantha7 Pokaż wiadomość
I wierzysz, ze w restauracji jak powiesz, ze nie chcesz glutaminianu sodu to Ci nie dadza. Bo ja mysle, ze machna glowa, ze "tak jest" a swoje zrobia
No właśnie... ja dlatego nie lubię chodzić do restauracji, w ogóle jesć poza domem. Kiedyś byłam w restauracji, zamawiałam bodajże krem z brokułów. Spytałam kelnerkę, czy jest on wegetariański, czy nie na jakimś rosole. Skwapliwie przytaknęła, więc zamówiłam. Oczywiście jak przyniosła, okazało się, że jest na rosole. :/ Wyczuwam takie rzeczy. No i potwierdził to jeden z rodzinnych mięsożerców. Była to impreza rodzinna i nie chciałam zrobić szumu, ale kremu nie ruszyłam. I więcej tam nie pójdę.

Linusiaczku, podoba mi się pomysł z bardziej oficjalnym podejściem do maili. Może nas kurczę wreszcie potraktują poważniej.

Edytowane przez armania82
Czas edycji: 2012-03-16 o 23:06
armania82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 23:07   #334
ula_ka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez VanityOverdose Pokaż wiadomość
Ja niemieckiej listy PETA nie biorę w ogóle pod uwagę, bo już kilkakrotnie natknęłam się na to, że przeczą temu co jest na liście amerykańskiej A jednak z dwojga list, chyba ta amerykańska wydaje mi się bardziej wiarygodna (i nie poruszam tu dyskusyjności niektórych działań samej organizacji PETA ). A MAC to się faktycznie nie popisał
Ok, to pasuje jej przeglądanie, teraz zacznę sprawdzanie, bo zalajkowałam kilka stronek Słuchajcie znikąd ratunku Dzięki za podpowiedź!!
Stary 2012-03-16, 23:11   #335
vanadis
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez EmilkaZ Pokaż wiadomość
Ale czemu wprowadzili tylko "niektore" kosmetyki skoro to taki wielki rynek zbytu? A ile klientow straca jesli zaczna testowac? nie czarujmy sie, na swiecie jest nas coraz wiecej i firmy napewno sie z nami licza! albo beda liczyc!
Szczerze myślę że niewiele. Ok jest dużo osób które się zniechęcą niech to będzie nawet i 5 milionów osób. Szkoda tylko, że w Chinach jest półtora miliarda. I niech tylko 1/4 kupi jakikolwiek ich kosmetyk. Z punktu marketingowego ja po prostu nie wyobrażam sobie, żeby jakaś firma nie miała swoich kosmetyków w tym kraju :/ Tam mieszka ponad 20% całkowitej ludności świata więc nie wydaje mi się, żeby koncernom aż tak zależało na kwestii nie testowania na zwierzętach
Czemu niektóre? A tego nie wiem, może brak surowców, może odpuścili sobie wprowadzanie niszowych produktów, może chcę systematycznie wprowadzać? Dużo jest tych "może".

Edytowane przez vanadis
Czas edycji: 2012-03-16 o 23:14
vanadis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 23:11   #336
armania82
Raczkowanie

Cytat:
A wiecie co, to ciekawe, własnie sprawdzam które firmy z listy niemieckiej PETY są dostępne w Polsce no i przy okazji dowiedziałam się, ze np firma http://www.sparitual.com/ , znajdująca się na tej liście, jest również dostępna w Chinach. A wiemy jakie wymagania ma rynek Chiński.

Cytat:
Napisałam również kilka dni temu do BUAV - The Campaign to End All Animal Experiments, że w Europie potrzebujemy takich rzeczy jak czerwone listy produktów z supermarketów, marek masowo kupowanych w sieciówkach typu Lidl itd. Bo listy bezpieczne pozostawiają miejsce do różnych spekulacji, czerwone natomiast już nie. Czekam cierpliwie, może odpiszą...
O, bardzo dobry pomysł, czasami głowię się i głowię, próbuję znaleźć producenta, bezskutecznie. No ale podobno - chyba właśnie dziewczyny kiedyś tu o tym pisały - produkty jednej linii często są produkowane przez różne firmy... no i jest to prawdopodobne, zważywszy na to, ze taka marka np. Lidl ma szereg różnych produktów. Może to więc nie być takie proste. No, ale zobaczymy, co Ci odpiszą.
armania82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 01:53   #337
hanusia505
Zakorzenienie

Hmmm ciekawa ta odpowiedz od YR... Czyli jak rozumiem oni wylecieli z listy Pety za wejscie na chinski rynek? Bo jesli tak to chyba tak samo bylo z calym Estee Lauder z MACiem, Bobbi Brown itd na czele? I podobnie Avon? Czy wobec tego nie jest tak, ze sformulowanie MACa, Avonu itd, ze "nie testuja jesli nie wymaga tego prawo" odnosi sie do warunkow chinskich gdzie testy te przeprowadza rzad? Czy sie myle?
Jesli tak wlasnie jest to uwazam, ze YR i Estee Lauder jada na jednym wozku, ja bym ich na zielona liste na pewno nie dala ale czy na czerwona i czy tez niepewna to sama nie wiem

Kosmetyki i inne produkty nietestowane na zwierzętach!
klik
hanusia505 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 02:05   #338
Samantha7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linusiaczek Pokaż wiadomość
Dziewczyny, zastanawiam się czy nie powinnyśmy zmienić formy naszych maili do polskich firm na bardziej oficjalną. Mam wrażenie, że można by było dodać coś w stylu: piszę w imieniu osób redagujących wspólnie największą w Polsce listę firm wspierających i nie wspierających testów na zwierzętach. Zgodnie z zasadami listy ( i innych list, także oficjalnych organizacji praw ochrony zwierząt) brak odpowiedzi firmy traktowany jest jako brak zainteresowania tematem, w związku z czym jako odpowiedź potwierdzająca praktykę wspierania testów na zwierzętach). Powinnyśmy też chyba pytać czy firma dysponuje oficjalnymi oświadczeniami, które mogłybyśmy opublikować.

Jesteśmy coraz większą grupą osób zainteresowanych tematem i publikujemy bądź co bądź jedną z największych dostępnych w Polsce list. W sumie to nie wiem czy nie powinnyśmy założyć jakiejś organizacji czy czegoś, może wtedy by nas potraktowano bardziej serio.
Na serio

No i nie wiem czy slowo "wspierac" jest odpowiednie ?

Cytat:
A wiecie co, to ciekawe, własnie sprawdzam które firmy z listy niemieckiej PETY są dostępne w Polsce no i przy okazji dowiedziałam się, ze np firma http://www.sparitual.com/ , znajdująca się na tej liście, jest również dostępna w Chinach. A wiemy jakie wymagania ma rynek Chiński. Załam się idzie dziewczyny, czy Pecie w ogóle możemy jeszcze wierzyć?

EDIT: Własnie kolejna firma ma dystrybutora w Chinach, czyli, musi być testowana, jak rozumiem... Czy źle myślę po prostu?

Edit2: Do włosomaniaczek, znacie ten sklep z farbami, jest na zielonej liście PETY
http://www.lanza.pl/prodprof.html
Mnie sie wydaje, ze to ze firma jest w Chinach nie do konca znaczy, ze jest musi byc testowana. Sa przeciez takie firmy, ktore nie testuja, a produkuja tam swoje kosmetyki np. ELF. To co jesli ELF ma wyraznie napisane Made in China tzn., ze tez testuje

Cytat:
Napisane przez vanadis Pokaż wiadomość
Szczerze myślę że niewiele. Ok jest dużo osób które się zniechęcą niech to będzie nawet i 5 milionów osób. Szkoda tylko, że w Chinach jest półtora miliarda. I niech tylko 1/4 kupi jakikolwiek ich kosmetyk. Z punktu marketingowego ja po prostu nie wyobrażam sobie, żeby jakaś firma nie miała swoich kosmetyków w tym kraju :/ Tam mieszka ponad 20% całkowitej ludności świata więc nie wydaje mi się, żeby koncernom aż tak zależało na kwestii nie testowania na zwierzętach
Czemu niektóre? A tego nie wiem, może brak surowców, może odpuścili sobie wprowadzanie niszowych produktów, może chcę systematycznie wprowadzać? Dużo jest tych "może".
To tez moze byc racja

Moja galeria pazurkowa https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=611423
Samantha7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 02:12   #339
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Cytat:
Napisane przez sylvi300 Pokaż wiadomość
no niestety, zwłaszcza, że wszystkie spoko firmy stoją na dolnych półkach, których ludzie nawet nie zauważają np kosmetyki bielendy czy joanny, a na wyższych na wysokości oczu oczywiście, badziewia w stylu loreala czy garniera
dzisiaj na to zwróciłam uwagę i macie racje po wszystko co dzisiaj brałam musiałam się schylać poza antyperspirantem z essence ten stał z kolei mega wysoko więc musialam stawać na paluchach a na samym środku gdzie zazwyczaj sięga wzrok nivea, garnier, loreal, neutrogena itp. itd.

---------- Dopisano o 02:12 ---------- Poprzedni post napisano o 02:10 ----------

jeżeli chodzi o oficjalne maile może to jedyny sposób, żeby zmusić kogoś do odpisania bo nie oszukujmy się niektóre firmy w ogóle nie odpisują. Jednak zakładanie organizacji to już grubsza sprawa chociaż może to by była i fajna grubsza sprawa.
Stary 2012-03-17, 02:20   #340
Samantha7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanusia505 Pokaż wiadomość
Hmmm ciekawa ta odpowiedz od YR... Czyli jak rozumiem oni wylecieli z listy Pety za wejscie na chinski rynek? Bo jesli tak to chyba tak samo bylo z calym Estee Lauder z MACiem, Bobbi Brown itd na czele? I podobnie Avon? Czy wobec tego nie jest tak, ze sformulowanie MACa, Avonu itd, ze "nie testuja jesli nie wymaga tego prawo" odnosi sie do warunkow chinskich gdzie testy te przeprowadza rzad? Czy sie myle?
Jesli tak wlasnie jest to uwazam, ze YR i Estee Lauder jada na jednym wozku, ja bym ich na zielona liste na pewno nie dala ale czy na czerwona i czy tez niepewna to sama nie wiem
Mozna tak rozumowac,ale EL i Avon oszukiwali klientow, ze nie testuja, a testowali i to moim zdaniem sprowadza ich na nizsza pozycje niz YR.
Zastanawiam sie o produkcje tych kosmetykow. Czy kazda z tych firm ma jakas fabryke w danym kraju jedna? Czy maja ich kilka? Czy YR te kosmetyki produkuje np. w PL, a do Chin ida juz gotowe kosmetyki czy tam jest jakas druga produkcja?
Bo serio jesli cos juz bylo przetestowane to moim zdaniem ten rzad Chinski to sami debile zeby na taki pomysl wpasc.
Takie przeludnienie to niech testuja na sobie, a nie na zwierzetach
Czy EL sprzedaje w Chinach gotowe kosmetyki? Czy ma tam tez swoja produkcje? I to co jest tam produkowane musi byc przetestowane?
Ci Chinole testuja tez gotowe kosmetyki czy tylko same skladniki?

Stary 2012-03-17, 02:23   #341
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Znaczy Estee Lauder jest na czerwonej liście Pety, tak samo Avon i Mary Kay, natomiast Bobby Brown, Smashbox, MAC i YR nie są. Zostały tylko kopnięte w zadek z tej dobrej listy

Cytat:
Na serio

No i nie wiem czy slowo "wspierac" jest odpowiednie ?
No przyjrzyj się Sam, jest tylko lista klubu OK, która tak naprawdę jest malusia i my. Jesteśmy pierwszym linkiem, który wyskakuje po wpisaniu czegoś o testowaniu na zwierzętach. W układaniu listy bierze udział tona ludzi plus same dzeinnie przeglądamy strony i listy innych ludzi. Reszta top są krótkie listy, najczęściej publikowane jednorazowo przez jedną osobę bądź przeklejone od nas.

No to od razu tak mówić, że wspieranie nie pasuje. Poproszę inny czasownik Co Dziewczyny radzicie? Bo na pewno trzeba napisać, że są to nie tylko firmy same testujące na zwierzętach. No bo przecież jak skupują testowane od dostawców to niby rączki czyste, no nie?

Cytat:
Mnie sie wydaje, ze to ze firma jest w Chinach nie do konca znaczy, ze jest musi byc testowana. Sa przeciez takie firmy, ktore nie testuja, a produkuja tam swoje kosmetyki np. ELF. To co jesli ELF ma wyraznie napisane Made in China tzn., ze tez testuje
Mnie się też tak wydaje, ale dokładnie o co biega to naprawdę nie wiem

Cytat:
To tez moze byc racja
Vanadis ma sporo racji, acz, jak już same zauważyłyśmy, chyba nie zawsze firma na rynku chińskim musi być zaraz testowana Wszak Estee Lauder od razu wylądowała na czerwonej, ale reszta tylko opuściła zieloną listę Pety.

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
dzisiaj na to zwróciłam uwagę i macie racje po wszystko co dzisiaj brałam musiałam się schylać poza antyperspirantem z essence ten stał z kolei mega wysoko więc musialam stawać na paluchach a na samym środku gdzie zazwyczaj sięga wzrok nivea, garnier, loreal, neutrogena itp. itd.

---------- Dopisano o 02:12 ---------- Poprzedni post napisano o 02:10 ----------

jeżeli chodzi o oficjalne maile może to jedyny sposób, żeby zmusić kogoś do odpisania bo nie oszukujmy się niektóre firmy w ogóle nie odpisują. Jednak zakładanie organizacji to już grubsza sprawa chociaż może to by była i fajna grubsza sprawa.
Dobre ćwiczenie tak kucać co kilka metrów, uda rzeźbi

A co do maili to chyba zacznę taką formułkę wklejać, bo tak to nigdy nie będzie wiadomo co robić z firmami, które nie odpisują

Edytowane przez Linusiaczek
Czas edycji: 2012-03-17 o 02:25
Linusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 03:12   #342
hanusia505
Zakorzenienie

Czyli Estee Lauder, Avon i Mary Kay sciemniali, ze nie testuja choc rzeczywistosc byla inna, a marki podlegle Estee Lauder nie testuja ale nie sa niezalezne wiec zniknely z listy zielonej? No ale jak ma sie do tego wypowiedz MACa, ze nie testuja o ile nie wymaga tego prawo? To jak dla mnie jest bezposrednie przyznanie sie.
Druga kwestia jest taka, ze mozna byloby domyslac sie, ze MACa, Bobbi Brown, Clinique itd nie ma na obu listach PETy - zarowno zielonej jak i czerwonej, poniewaz naleza do Estee Lauder, ale na liscie PETy jest np taki The Body Shop ktory przeciez nalezy do Loreala i chyba wiecej tego typu kwiatkow.
Ja juz calkiem glupieje, wydaje mi sie, ze PETa nie postepuje konsekwentnie w umieszczaniu firm na listach.

Samantha jesli chodzi o ELFa, Nyxa, Sleeka i inne kolorowkowe firmy ktore produkuja w Chinach to wydaje mi sie, ze te kosmetyki sa tylko tam produkowane, a do sprzedazy u nich nie trafiaja i pewnie wtedy testy nie sa konieczne. Przynajmniej ja tak to rozumiem.

---------- Dopisano o 03:12 ---------- Poprzedni post napisano o 03:07 ----------

Linus wiem, ze lista jest w trakcie tworzenia i nie chce Ci glowy zawracac, mam tylko jedno pytanko odnosnie jej - zauwazylam, ze Drogerie Markt zaznaczylas na czerwono, mozesz powiedziec czemu? Bo kiedys doszlysmy do wniosku, ze DMa pozostawiamy na zielonej, czy wiesz w takim razie cos nowego co klasyfikuje ich na czerwona?

klik
Stary 2012-03-17, 04:04   #343
Samantha7
Zakorzenienie

Cytat:
Znaczy Estee Lauder jest na czerwonej liście Pety, tak samo Avon i Mary Kay, natomiast Bobby Brown, Smashbox, MAC i YR nie są. Zostały tylko kopnięte w zadek z tej dobrej listy
Aha. No to dzieki Bogu, ze Stila sie wykupila. Pozostalym firmom radze to samo!!!

Cytat:
No przyjrzyj się Sam, jest tylko lista klubu OK, która tak naprawdę jest malusia i my. Jesteśmy pierwszym linkiem, który wyskakuje po wpisaniu czegoś o testowaniu na zwierzętach. W układaniu listy bierze udział tona ludzi plus same dzeinnie przeglądamy strony i listy innych ludzi. Reszta top są krótkie listy, najczęściej publikowane jednorazowo przez jedną osobę bądź przeklejone od nas.
Mamusiu to ja sie pierwszy raz w zyciu zapisze w tworzeniu historii i to jakiej

Cytat:
No to od razu tak mówić, że wspieranie nie pasuje. Poproszę inny czasownik Co Dziewczyny radzicie? Bo na pewno trzeba napisać, że są to nie tylko firmy same testujące na zwierzętach. No bo przecież jak skupują testowane od dostawców to niby rączki czyste, no nie?
Popieraja moze? Albo zgadzaja sie z polityka testowania na zwierzetach Bo wspieranie mi jakos nie robi.

Cytat:
Vanadis ma sporo racji, acz, jak już same zauważyłyśmy, chyba nie zawsze firma na rynku chińskim musi być zaraz testowana Wszak Estee Lauder od razu wylądowała na czerwonej, ale reszta tylko opuściła zieloną listę Pety.?
Ja sie wlasnie zastanawiam jak to jest tak naprawde z tymi Chinami.
Skoro sa tam firmy Cf to ciekawe jak to jest mozliwe

Cytat:
Czyli Estee Lauder, Avon i Mary Kay sciemniali, ze nie testuja choc rzeczywistosc byla inna, a marki podlegle Estee Lauder nie testuja ale nie sa niezalezne wiec zniknely z listy zielonej? No ale jak ma sie do tego wypowiedz MACa, ze nie testuja o ile nie wymaga tego prawo? To jak dla mnie jest bezposrednie przyznanie sie.
Druga kwestia jest taka, ze mozna byloby domyslac sie, ze MACa, Bobbi Brown, Clinique itd nie ma na obu listach PETy - zarowno zielonej jak i czerwonej, poniewaz naleza do Estee Lauder, ale na liscie PETy jest np taki The Body Shop ktory przeciez nalezy do Loreala i chyba wiecej tego typu kwiatkow.
Ja juz calkiem glupieje, wydaje mi sie, ze PETa nie postepuje konsekwentnie w umieszczaniu firm na listach.?
A Ty rozumiesz facetow? To jest tak wlasnie jak z Peta.

Cytat:
Samantha jesli chodzi o ELFa, Nyxa, Sleeka i inne kolorowkowe firmy ktore produkuja w Chinach to wydaje mi sie, ze te kosmetyki sa tylko tam produkowane, a do sprzedazy u nich nie trafiaja i pewnie wtedy testy nie sa konieczne. Przynajmniej ja tak to rozumiem.
Czyli wychodzilo by na to, ze do produkcji testow nie potrzeba,ale do sprzedazy trzeba.

Linus to Ty juz ta liste cos montujesz powoli ?

Chcialam jeszcze powiedziec, ze jezeli chodzi o jakies sklepy typu Lidl to Aldi ma produkty, ktore nie sa testowane. Przynajmniej u nas w USA maja tak napisane, ze nie testuja

Stary 2012-03-17, 11:41   #344
ula_ka
Raczkowanie

Cytat:
Może jest "zaangażowana", no chodzi mi odpowiednik angielskiego involved, "związana"?

Z tymi Chinami to muślę, że jeśli kosmetyk jest tam produkowany to jest to sprawa czysto ekonomiczna i logistyczna, dostają składniki, swoimi małymi chińskimi łapkami składają, mieszają to razem, pakują do słoiczków, słoiczki do pudełeczek i tyle to widzą. Z punktu widzenia władz, taki kosmetyk nie może chińczyka zranić bo on go tylko preparuje i wkłada do pudełeczka. Ale jesli kosmetyk ma być przez chinoli stosowany, to musi być przetestowany. Tak to widzę. Dlatego jeśli ktoś ma dystrybutora w Chinach to zgodnie z chińskim prawem musi mieć na tek kosmetyk papier, że jest bezpieczny, przetestowany - dlatego te wszystkie firmy poszły tym tropem. Idąc tym tokiem myślenia, nie rozumiem własnie jak firma sprzedająca w chinach może być na zielonych listach... Ale Listę pety.de sprawdzę jeszcze z listami peta.us głupiego robota
Stary 2012-03-17, 12:23   #345
hanusia505
Zakorzenienie

Cytat:

Czyli wychodzilo by na to, ze do produkcji testow nie potrzeba,ale do sprzedazy trzeba.

Chcialam jeszcze powiedziec, ze jezeli chodzi o jakies sklepy typu Lidl to Aldi ma produkty, ktore nie sa testowane. Przynajmniej u nas w USA maja tak napisane, ze nie testuja
Staram sie ich rozumiec, przynajmniej swojego ale nie zawsze to wychodzi

Ja nie wiem czy tak jest na pewno - to moja teoria

W moim Aldi takiej informacji nie ma ale byloby fajnie jesli nie testuja bo lubie ten sklep.

klik
Stary 2012-03-17, 13:20   #346
Caraxa
Raczkowanie

Cytat:
Tylko pamiętajmy, że lista ok.! jest rygorystyczna i nigdy nie będzie tak obszerna tak nasza.

http://youtu.be/t3DPCQjlanM Moja inspiracja.
Caraxa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-17, 14:40   #347
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Linuś wiem - w ogóle przysiady na palcach są też super dla pośladków - niestety muszę uzupełnić glukozaminę bo pykam jak babcia co chwila tylko zgrzyt, zgrzyt :P czasem się zastanawiam czy się podniosę
Stary 2012-03-17, 22:15   #348
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja juz calkiem glupieje, wydaje mi sie, ze PETa nie postepuje konsekwentnie w umieszczaniu firm na listach.
Mnie się wydaje, że zasada działania Pety jest bardzo prosta. Potrafisz się wykazać dokumentacją, że nie testujesz - jesteś na liście. Odmawiasz wysłania dolumentacji albo jest niepełna - wypadasz. Przyznajesz się do testów albo ktoś Cię z ich organizacji przylapał na zlecaniu testów - czerwona. Sprawa powiązań między firmami jest dla nich drugorzędna.

Cytat:
Mnie sie tez tak wydaje, ale pewnosci nie mam. Może być też tak, że nie wszystkie azjatyckie kraje testują (Skin Food i Missha np. nie i są na liście koreańskiej przeciwnej wiwisekcji jako produkty CF) i te kosmetyki idą np. na Japonię czy Koreę, a niekoniecznie Chiny.

Cytat:
Linus wiem, ze lista jest w trakcie tworzenia i nie chce Ci glowy zawracac, mam tylko jedno pytanko odnosnie jej - zauwazylam, ze Drogerie Markt zaznaczylas na czerwono, mozesz powiedziec czemu? Bo kiedys doszlysmy do wniosku, ze DMa pozostawiamy na zielonej, czy wiesz w takim razie cos nowego co klasyfikuje ich na czerwona?
No obecnie na ich stronie jest mowa wyraźnie tylko o produktach finalnych. W zasadzie to ja nie wiem czemu są na czerwonej, powinni być na niepewnej i należało by do nich 2gi raz napisać. Zaraz ich ściągnę.

Cytat:
Mamusiu to ja sie pierwszy raz w zyciu zapisze w tworzeniu historii i to jakiej

Popieraja moze? Albo zgadzaja sie z polityka testowania na zwierzetach Bo wspieranie mi jakos nie robi.
Ja sie wlasnie zastanawiam jak to jest tak naprawde z tymi Chinami.
Skoro sa tam firmy Cf to ciekawe jak to jest mozliwe
Popierają czy zgadzają się... hmm, a nie brzmi to tak trochę teoretycznie? W teorii ja np. zgadzam się z prawem do aborcji, nawet popieram takie prawo, co nie znaczy że sama bym go użyła

Cytat:
Tekst stulecia, stawiam na równi z kuwetą!

Cytat:
Linus to Ty juz ta liste cos montujesz powoli ?
No... powoli

Cytat:
Staram sie ich rozumiec, przynajmniej swojego ale nie zawsze to wychodzi
Petę czy chłopów?

Cytat:
Napisane przez Caraxa Pokaż wiadomość
Tylko pamiętajmy, że lista ok.! jest rygorystyczna i nigdy nie będzie tak obszerna tak nasza.
Masz 100% rację, ale mnie chodziło tylko o to, że na liście klubu OK! jest tylko kilka polskich firm, a co z resztą to nikt nic nie wie. Dlatego sporo Dziewcząt może się od tej listy odwrócić, zwłaszcza niewegetarianki i początkujące. Nasza lista przynajmniej sprawia wrażenie, że jest jakiś wybów.

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
Linuś wiem - w ogóle przysiady na palcach są też super dla pośladków - niestety muszę uzupełnić glukozaminę bo pykam jak babcia co chwila tylko zgrzyt, zgrzyt :P czasem się zastanawiam czy się podniosę
Aaa, to co innego, zwracam honor. Bo mnie by się takie coś przydało.

Ula_ka , związana z przeprowadzaniem testów na zwierzętach bądź zaangażowana mi się podoba, co myślicie?

---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ----------

A i jeszcze pytanie, co robimy z firmami takimi jak:

- Alepia
- Figs & Rouge
- Madara itp, które są markami naturalnymi i mają oświadczenia na stronie, że ich kosmetyki są nietestowane na zwierzętach, ale nie mamy o nich nic poza tym?

Edytowane przez Linusiaczek
Czas edycji: 2012-03-17 o 23:41
Stary 2012-03-17, 22:46   #349
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
A i jeszcze pytanie, co robimy z firmami takimi jak:

- Alepia
- Figs & Rouge
- Madara itp, które są markami naturalnymi i mają oświadczenia na stronie, że ich kosmetyki są nietestowane na zwierzętach, ale nie mamy o nich nic poza tym?
Ja bym stworzyła kilka list:
zieloną, na której lądowałyby firmy co do których mamy pewność, że są w porządku
czerwoną, na której byłyby firmy, które na 100% mają coś za uszami
szarą, na której byłyby firmy niepewne — tak żeby czytelnicy wiedzieli, że już się daną firmą interesujemy, ale np. firma nam nie odpowiedziała, a w necie nie ma informacji o niej.
turkusową, na której znalazłyby się firmy, które raczej są w porządku, ale np. nie dały nam odpowiedzi na maila (tutaj znalazłyby się te firmy typu Madara)
Można by też zrobić listę pomarańczową i na niej umieszczać firmy niepewne, które jednak kierują się w złą stronę i co do których są coraz większe wątpliwości.
Mnie by taki system najbardziej odpowiadał, ale nie wiem czy takie rozbicie 2-3 list, na 4-5 nie byłoby zbyt dużym rozbiciem.
Stary 2012-03-17, 23:01   #350
ula_ka
Raczkowanie

Cytat:
Nawet nie wiecie jak bym się cieszyła gdyby Aldi i Lidl w Europie był nietestujący!!! Ja używam Lidlowej chemii i jestem bardzo zadowolona! A wiem, że jesli bym miała pewne info, że nie testują, moja mama również by się przerzuciła a i koleżanki namówiła co niektóre... Ale żadna szanowna organizacja tego nie sprawdza, żeby ułatwić życie nam i pomóc zwierzakom...

---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ----------

Cytat:
Ula_ka , związana z przeprowadzaniem testów na zwierzętach bądź zaangażowana mi się podoba, co myślicie?[COLOR="Silver"]
No ciesz się, że Ci odpowiada A może "jakkolwiek związana z testowaniem" bądź "w jakikolwiek sposób zaangażowana w testy", ale to już wariacje na temat

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ----------

Cytat:
Napisane przez armania82 Pokaż wiadomość
O, bardzo dobry pomysł, czasami głowię się i głowię, próbuję znaleźć producenta, bezskutecznie. No ale podobno - chyba właśnie dziewczyny kiedyś tu o tym pisały - produkty jednej linii często są produkowane przez różne firmy... no i jest to prawdopodobne, zważywszy na to, ze taka marka np. Lidl ma szereg różnych produktów. Może to więc nie być takie proste. No, ale zobaczymy, co Ci odpiszą.
Na razie nic nie odpisali, chyba się obrazili, że oni tak tu się starają a mi nie dość Ale prawda jest taka, ze nie samym Avonem i J&J człowiek żyje!
Zapytałam się ich konkretnie o produkty marki W5, to jest chemia domowa - kupują ją, lubię i działa! Ale czy dobrze robię nie wiem, bo nic nie mogę na ten temat znaleźć
Stary 2012-03-17, 23:38   #351
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ja bym stworzyła kilka list:
zieloną, na której lądowałyby firmy co do których mamy pewność, że są w porządku
czerwoną, na której byłyby firmy, które na 100% mają coś za uszami
szarą, na której byłyby firmy niepewne — tak żeby czytelnicy wiedzieli, że już się daną firmą interesujemy, ale np. firma nam nie odpowiedziała, a w necie nie ma informacji o niej.
turkusową, na której znalazłyby się firmy, które raczej są w porządku, ale np. nie dały nam odpowiedzi na maila (tutaj znalazłyby się te firmy typu Madara)
Można by też zrobić listę pomarańczową i na niej umieszczać firmy niepewne, które jednak kierują się w złą stronę i co do których są coraz większe wątpliwości.
Mnie by taki system najbardziej odpowiadał, ale nie wiem czy takie rozbicie 2-3 list, na 4-5 nie byłoby zbyt dużym rozbiciem.
Trochę się boję, że zrobi się bałagam, bo różnica między firmami, co do których nam się wydaje, że są ok, a tymi, co do których też nam się wydaje, ale schodzą na złą drogę, jest bardzo niewielka :/

A co robimy z Drogeriami Natura, były na czerwonej, ale ich odpowiedź jednoznacznie wskazywała, że zasługują na zieloną listę. Moim zdaniem powinni być na zielonej
Stary 2012-03-17, 23:43   #352
hanusia505
Zakorzenienie

Linus dzieki za sprostowanie kilku spraw

Cytat:
Zapytałam się ich konkretnie o produkty marki W5, to jest chemia domowa - kupują ją, lubię i działa! Ale czy dobrze robię nie wiem, bo nic nie mogę na ten temat znaleźć
A probowalas szukac kodow gepir produktow W5? Wtedy dowiedzialabys sie kto produkuje dany produkt dla Lidla, no chyba, ze Lidl ma swoje fabryki. Tylko, ze ja nie umiem wyszukiwac gepirow niemieckich

---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ----------

Cytat:

A co robimy z Drogeriami Natura, były na czerwonej, ale ich odpowiedź jednoznacznie wskazywała, że zasługują na zieloną listę. Moim zdaniem powinni być na zielonej
Jesli chodzi o kolorowke z Natury (Kobo, Sensique, My Secret) to jest ona prodkowana przez polskie firmy takie jak Pierre Rene, Hean.
Z reszta jesli dobrze pamietam to wszystkie odpowiedzi Natury wskazywaly, ze zasluguje ona na zielona liste.

klik
Stary 2012-03-17, 23:54   #353
ula_ka
Raczkowanie

Cytat:
A probowalas szukac kodow gepir produktow W5? Wtedy dowiedzialabys sie kto produkuje dany produkt dla Lidla, no chyba, ze Lidl ma swoje fabryki. Tylko, ze ja nie umiem wyszukiwac gepirow niemieckich
Znam producenta, to Lidl Stiftung & Co. KG i nic nie mogę na ten temat znaleźć...

Edytowane przez ula_ka
Czas edycji: 2012-03-17 o 23:55
Stary 2012-03-18, 00:01   #354
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Trochę się boję, że zrobi się bałagam, bo różnica między firmami, co do których nam się wydaje, że są ok, a tymi, co do których też nam się wydaje, ale schodzą na złą drogę, jest bardzo niewielka :/
To może 3 listy, zielona, czerwona i szara, ale na zielonej byłyby mniej pewne marki na turkusowo, a na czerwonej mniej pewne na pomarańczowo?

Cytat:
Zdecydowanie na zieloną
Stary 2012-03-18, 00:19   #355
hanusia505
Zakorzenienie

Cytat:
Znam producenta, to Lidl Stiftung & Co. KG i nic nie mogę na ten temat znaleźć...
No to kiepsko A pisalas do nich pytanie?

klik
Stary 2012-03-18, 02:38   #356
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:

Jesli chodzi o kolorowke z Natury (Kobo, Sensique, My Secret) to jest ona prodkowana przez polskie firmy takie jak Pierre Rene, Hean.
Z reszta jesli dobrze pamietam to wszystkie odpowiedzi Natury wskazywaly, ze zasluguje ona na zielona liste.
Tak, kolorówkę z Natury mam na zielonej, nie byłam tylko pewna czy cała Natura powinna tam być

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
To może 3 listy, zielona, czerwona i szara, ale na zielonej byłyby mniej pewne marki na turkusowo, a na czerwonej mniej pewne na pomarańczowo?

Zdecydowanie na zieloną
Chwilowo system mam taki: 3 listy, ale 4 kolory. Zielony: bezpieczne firmy, czerwony testujące, fiolrtowy niepewne, ale o których mamy pewne informacje, że nie testują i pomarańczowy dla firm, które nie testują, ale podlegają koncernowi testującemu bądź niepewnemu. Chyba powinnam Wam też wkleić linka do tego co już jest gotowe, żebyście mogły się podzielić radami i uwagami.

Swoją drogą, Dziewczyny, weszłam na stronę tej weganki, która rozmawiała kiedyś z Rossmannem i opublikowała ich stanowisko, że muszą testować na zwietrzętach i 20 stycznia 2012 dostała nowego maila i obecnie ma na zielonej liście Rossmana. Widzę także, że ma na niej DM i Drogerie Muller. Ta dziewczyna pyta o te same rzeczy, o które my pytamy, a nawet więcej bo chce też wiedzieć czy żadna z podleglych im marek nie testuje na zwierzętach. Co o tym myślicie? Link do odpowiedzi Rossmanna: http://www.pseudoerbse.de/blancetnoir/?p=1816
Stary 2012-03-18, 06:52   #357
Samantha7
Zakorzenienie

Cytat:
Tez mam takie wrazenie

Cytat:
Na zielona

Cytat:
Tak, kolorówkę z Natury mam na zielonej, nie byłam tylko pewna czy cała Natura powinna tam być
W sumie wiadomo, ze Natura ma tez w sprzedazy inne rzeczy, ktore nie sa przyjazne.Wiadomo tez,ze zaden sklep nie jest taki,ze sprzedaje tylko "swoje" prawda (no chyba, ze to jest Trader Joe's ).
Chodzi o to, ze to co jest "swojskie" nie jest testowane moim skromnym zdaniem

Cytat:
Chwilowo system mam taki: 3 listy, ale 4 kolory. Zielony: bezpieczne firmy, czerwony testujące, fiolrtowy niepewne, ale o których mamy pewne informacje, że nie testują i pomarańczowy dla firm, które nie testują, ale podlegają koncernowi testującemu bądź niepewnemu. Chyba powinnam Wam też wkleić linka do tego co już jest gotowe, żebyście mogły się podzielić radami i uwagami.
System masz dobry i podoba mi sie pomysl na kolor fioletowy

Cytat:
Swoją drogą, Dziewczyny, weszłam na stronę tej weganki, która rozmawiała kiedyś z Rossmannem i opublikowała ich stanowisko, że muszą testować na zwietrzętach i 20 stycznia 2012 dostała nowego maila i obecnie ma na zielonej liście Rossmana. Widzę także, że ma na niej DM i Drogerie Muller. Ta dziewczyna pyta o te same rzeczy, o które my pytamy, a nawet więcej bo chce też wiedzieć czy żadna z podleglych im marek nie testuje na zwierzętach. Co o tym myślicie? Link do odpowiedzi Rossmanna: http://www.pseudoerbse.de/blancetnoir/?p=1816
Nic juz z niemieckiego nie pamietam
Jakbys tak Linus jakies male tlumaczonko

Stary 2012-03-18, 09:10   #358
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:

Nic juz z niemieckiego nie pamietam
Jakbys tak Linus jakies male tlumaczonko
niemiecki to dla mnie czarna magia, poważnie lubię uczyć się języków, ale niemiecki nigdy nie wszedł mi do głowy, może mam blokadę :P

Linusiaczek super jest ta nowa lista

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-18, 11:00   #359
ula_ka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sylvi300 Pokaż wiadomość
Linusiaczek super jest ta nowa lista
Rany gdzie ona??? Chyba mam jakieś zaćmienie
Stary 2012-03-18, 11:19   #360
Ariada
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja właśnie kiedyś też trafiłam na jakiegoś niemieckiego bloga, na którym Rossman był na zielonej liście i trochę miałam mętlik w głowie, bo u nas był wówczas na czerwonej. Byłoby wspaniale, gdyby Rossman nie testował, bo kusi mnie wiele kosmetyków Isany czy Babydream.

Dziewczyny, a jak jest z kawami? Jakie kupujecie? Bo widzę, że wszystkie moje ulubione kawy są na czerwonej (starej) liście i nie wiem jaką mam kupić
Ariada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości