Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach — część 3 - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-15, 16:39   #301
ula_ka
Raczkowanie

Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach — część 3

Cytat:
Napisane przez liliana27 Pokaż wiadomość
koniecznie, oj będę czekać z niecierpliwością, bo termin malowania się zbliża wielkimi krokami
Liliana, napisałam wczoraj, jeszcze nie napisali - jakoś myślę, że nie odpiszą
A z drugiej strony to mnie troszkę wkurza, że te organizacje krzyczą na około, żeby się przyłączyć, żeby się pochylić nad problemem, być wrażliwym itd. A jak się już człowiek pochyli i przyłączy, to sam sobie musi radzić. Np marki w Polsce. Moja mama chętnie by używała chemii i kosmetyków nie testowanych, ale mieszka w małym miasteczku, jest tam biedronka i Lidl w sąsiednim większym miasteczku. Co wiemy na temat marek z Lidla? Nie wiele! A mają dobrą i ponoć ekologiczną chemię, ale czy testują - nie wiem... Nie ma ich na żadnych listach. Gdybym wiedziała, ze Lidl nie testuje i powiedziała mojej mamie, ze to może kupować jako chemię domową, zrobiłaby to bez zmrużenia oka. Takie organizacje powinny zacząć pracę od podstaw, tak aby zwykłym ludziom, w każdym zakątku europy, nawet w miasteczku, gdzie jest jeden Lidl czy biedronka, umożliwić taki wybór dając jasne info na temat produktów.
ula_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-15, 16:49   #302
guacamole
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Samantha7 Pokaż wiadomość

Rozumiem Ciebie. Ja snobem tez nie jestem,ale lubie markowe torebki i buty. Jestem tragicznie wybredna pod tym wzgledem. Buty to kolekcjonuje, a raczej kolekcjonowalam bo ostatnio zwolnilam.
Wlasnie najbardziej ostatnio ukochalam sobie DKNY i kupilam ta nieskorzana torbe, ktora ciezko bylo znalezc. Z toreb to mi jeszcze Big Buddha zostalo kupowac bo widze, ze reszta jest jak to mowisz purchawa :/
Jakby sie okazalo, ze Coty jest okay to by Kenneth Cole byl okay- zawsze to cos

A widzisz ja od zawsze uzywalam pudru w kamieniu L'oreala i potem ciezko mi bylo cos znalezc. Przypadkiem ten puder w kamieniu Stila dostalam w prezencie od truskawy i mimo, ze zawiera talk i ten pieprzony carmine to ja go lubie. Na co dzien nakladam bb cream i przekonuje sie do mineralow i walcze z nimi,ale jak juz mam dola na maxa to ta Stila mi ratuje zycie bo jest podobna do l'oreala.

Bo wychodzi, ze Tommy tez juz by odpadl ?
Dzieki, Sam za pocieszke Ja bardzo przezywam takie zmiany na liscie kosmetykow, bo sie robie stara z wyrobionymi przyzwyczajeniami i mam dosc ciaglych zmian . Wiem, co to bol rozstania z ukochanym pudrem Jak sobie znalazlam najwspanialszy podklad na ziemi - Bobbi Brown nawilzajacy - to purchawa. Moje ukochane Tomy Girl i DKNY Delicious Night - purchawa, wszystkie cienie, tusze do rzes, roze - purchawa. Po kiego grzyba kupowalam wiec Chanel, Clinique, Bobbi Brown?!?!?! W kosmetyczce nie mam nic 'zielonego' - wszystko do zsypu. Fakt, skoncze to do ostatniej kruszyny, ale uczucie niesmaku mi pozostaje.
Ja stara pudernica i bardzo lubie kolorowke. Juz raz wywalilam YSL, Lancome z mojej listy, a byly to mocne marki w mojej kosmetyczce.
Sisely strasznie drogie, a nie wszystkie produkty maja dobre opinie. Pielegnacja - ok, choc ja wole takie zupelne tanie 'naturalki', moze cos kiedys sprobuje.

YR mnie poirytowalo, bo kocham ich olejek pod prysznic z serii Hammam i ich zele pod prysznic.

Jesli to prawda z Coty, to ja dostaje skrzydel, bo bardzo lubie kredki Astor, lakiery do paznokci Rimmel, wode klasyczna Cerutti, czas przyjrzec sie reszcie zapachow .

Zgadzam sie ze slowami ktorejs z przedmowczyyn, ze trzeba dac lekko na luz i na wyczekiwanie. Zobaczymy, co z tego bedzie.
Wiecie, Bourjois wprowadzila nowa marke niby 'eco' w Szwecji. Skandynawia jest bardzo specyficzna i dotychczas nie bylo tu zadnych ekonomicznych marek francuskich - albo wysoka polka, albo masowka Loreal i Maybeline. Ta marka nazywa sie UNE i ma kolorystyke naturalnej pigmentacji skory. Tj. czerwienie i roze szminek przygaszone, roze do polikow takie tez skorzaste, kredki do oczu takie patynowane szaraki i brazy, a cienie tez takie szaro-bure. Ogolnie jakosciowo dobre wrazenie. Jakosciowo tez kupy sie trzyma. Ale, skoro Bourjois 'nie obnosi sie' ze swoja poprawnoscia, dam na luz. Kosmetyki te sa okreslane jako: 'rozwiazanie dla tych, co chca wzmocnic swoja urode bez jej zmieniania, dla tych, co stawiaja na kosmetyki naturalne i ekologiczne...' i cos tam jeszcze. Przeczytalam, ze 'kosmetykie nie zawieraja substancji zwierzecych bezposrednio uzytych w procesie produkcji ' - no mniej wiecej tak to brzmi ze szwedzkiego.
Ogolnie - maslo maslane, a tu strona butiku, w ktorym sa te kosmetyki:
http://www.ahlens.se/skonhet/?showNew=true

Edytowane przez guacamole
Czas edycji: 2012-03-15 o 16:53
guacamole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-15, 17:47   #303
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Babeczki, co do listy to już jest w trakcie tworzenia, na razie jestem na etapie ważnych linków i wprowadzenia zasad listy

Cytat:
Napisane przez guacamole Pokaż wiadomość
Sorry.... ja jestem w szoku :/
No wlasnie.... Najwyrazniej Clinique to purchawa...
Ze Stili mam 2 rzeczy: roz w musie - polecam oraz puder w kamieniu - odradzam. Mysle, ze kredki i tusze maja przyzwoite.

O... przypomnielao mi sie - Clarins nie testuje. To przyzwoita marka i cenowo zblizona do Clinique. Moj maz uzywa kremow tej marki, a ja mu je podbieram . Kolorowka tez nie jest zla, a i nowe kolekcje sa zawsze ciekawe. No i wsio jednak sporo taniej, niz reszta 'wyzszej polki'.
Jeszcze marki wloskie: Deborah, Pupa, Nouba - nie testuja. O ile sie nic nie zmienilo.

Bardzo cieszy mnie to z Coty - jesli wszystko jest na 100 proc pewne i dopiete. OPI kocham, kolorowke Rimmel tez kiedys bardzo lubilam. Moze jakies swiatlo w tunelu ]
Właśnie miałam pytać o tę Stilę. Mają bardzo fajne cienie, jedne z moich ulubionych. No i jest jeszcze Tarte, Clarins i UD jak już sama wspomniałaś.
EL bardzo ale to bardzo mnie wkurzyła, zwłaszcza jak Smashbox, DKNY, Mac, Clinique czy Bobby Brown wyleciały.

Ale Coty jeszcze chyba nie jest na 100% dopięte, wszak na dobrej liście ich nie ma, na razie zniknęli z listy czerwonej i napisali ładnego maila. No ale napisało go Coty Polska, a przedstawicielom na kraj ufam jakoś mniej

Cytat:
No dokladnie w sumie to powinni pomagac takim jak my.
No,ale moze nie jestes czlonkiem tej organizacji i nie wplacasz odpowiednich sumek ;> Sorry,ale Peta jest dla mnie jak Radio Maryja i Rydzyk.

No wiesz, Peta święta na pewno nie jest, ale swoje robi. Słyszałaś akcję z tym TV show na HBO gdzie 3 konie zdechły podczas jego produkcji? Wczoraj uśpili trzeciego. Kto narobił afery, żeby ściągnąć program z telewizji? Oczywiście Peta. I także dzięki rabanowi, jaki Peta podniosła, będzie dochodzenie w tej sprawie.

Cytat:
Revlon nie testuje na 100% jest na liscie Peta.

Poza tym mają wyraźne oświadczenie na stronie, że zaprzestali w 1989 roku. Zauważyłam, że są wokół nich kontrowersje, ciekawe czemu? Wiecie co, chyba też o nich zapytam jak napiszę do Pety w sprawie Coty.

Cytat:
Rozumiem Ciebie. Ja snobem tez nie jestem,ale lubie markowe torebki i buty. Jestem tragicznie wybredna pod tym wzgledem. Buty to kolekcjonuje, a raczej kolekcjonowalam bo ostatnio zwolnilam.
Wlasnie najbardziej ostatnio ukochalam sobie DKNY i kupilam ta nieskorzana torbe, ktora ciezko bylo znalezc. Z toreb to mi jeszcze Big Buddha zostalo kupowac bo widze, ze reszta jest jak to mowisz purchawa :/
Jakby sie okazalo, ze Coty jest okay to by Kenneth Cole byl okay- zawsze to cos oraz
  • COTY Prestige – Baby Phat, Balenciaga, Calvin Klein, Cerruti, Chloe, Chopard, Davidoff, Jennifer Lopez, Jette Joop, Jil Sander, Joop, Karl Lagerfeld, Kenneth Cole, L.A.M.B (zapach Gwen Stefani), Lancaster, Marc Jacobs, Nautica, Nikos, Phat Farm, Sarah Jessica Parker, Vera Wang, Vivienne Westwood
  • COTY Beauty – Adidas, Aspen, ASTOR, Beyoncé, Celine Dion, Chanson D'Eau, Chupa Chups, David i Victoria Beckham, Desperate Housewives, Esprit, Exclamation, Guess, Halle Berry, Heidi Klum, Jovan, Kate Moss, Kylie Minogue, Lamborghini, Manhattan, Miss Sixty, Miss Sporty, Pierre Cardin, Playboy, RIMMEL, Shania Twain, Stetson, Vanilla Fields. Ze strony Coty PL.
A widzisz ja od zawsze uzywalam pudru w kamieniu L'oreala i potem ciezko mi bylo cos znalezc. Przypadkiem ten puder w kamieniu Stila dostalam w prezencie od truskawy i mimo, ze zawiera talk i ten pieprzony carmine to ja go lubie. Na co dzien nakladam bb cream i przekonuje sie do mineralow i walcze z nimi,ale jak juz mam dola na maxa to ta Stila mi ratuje zycie bo jest podobna do l'oreala.
Stila podobna do L'Oreala?! Now iesz co? Dla mnie L'Oreal przy Stili to jednak shit jest

Cytat:
Wklejam co nalezy do Estee Lauder - American Beauty, Aramis, Aveda, Bobbi Brown, Bumble and Bumble, Clinique, Coach, Daisy Fuentes, Darphin, Donna Karan, Flirt, Good Skin, Grassroots, Jane, Jo Malone, Kate Spade, Kiton, La Mer, Lab Series, MAC Cosmetics (M-A-C), Michael Kors, Missoni, Ojon, Origins, Prescriptives, Rodan and Fields, Sean Joh, Tom Ford Beauty, Tommy Hilfiger - tez nie wiem jak to jest na czasie.
Bo wychodzi, ze Tommy tez juz by odpadl ?

Jeszcze z nietestowanych perfum podobnych nieco w jakości i stylu do DKNY jest Liz Claiborne... ale to małe pocieszenie. Kurka, Hilfiger, DKNY, Michael Kors - znowu nam perfumy poodpadały

Cytat:
Napisane przez ula_ka Pokaż wiadomość
No wiesz Samantha7 trochę mnie to zeźliło, bo co ja mogę ze swoim meilikiem... Jedna dziewczyna napisała do estee laude to jej odpisali, ze testują, a jeśli jej się nie podoba to niech nie kupuje, to nie jest marka dla wszystkich - malutcy jesteśmy dla nich! Inni kłamią, to chyba strata czasu, bo nie mozna im wierzyć tak czy siak - jak myślicie?
Zgadzam się z Tobą. Dla mnie maile to tylko pewna forma uzupełniająca. Szkoda, że w Polsce jest to jedna z głównych form dowiadywania się o polityce prozwierzęcej, bo, moim zdaniem, strasznie ale to strasznie nieefektywna

Cytat:
Wiecie co, wynalazłam taka listę i nie wiem co o niej myśleć. To jest lista zrobiona przez niemiecką organizację zajmującą się walką o prawa zwierząt, coś jak peta, tyle tylko, ze chyba bliżej temu do organizacji rządowej:
http://www.tierschutzbund.de/tierversuche_kosmetik.html
i na tej liście jest masakra!! Firmy z zielonych list Pety również! Może zerkniecie na nią? PDF jest niby z 2010 roku, ale jest tam już Dior, Avon, YR, EL, więc musiał być aktualizowany...
Powyżej napisali, że na liście są także firmy, które nie odpowiedziały na maila z pytaniami albo nie dosłały jakiegoś z wymaganych dokumentów. Może to o to chodzi?

Cytat:
Napisane przez anna3101 Pokaż wiadomość
Ja już też nie wiem, komu wierzyć, więc na razie wierzę w certyfikowane eko kosmetyki, które muszę przynajmniej jakieś tam oświadczenia robić i wymagania spełniać odnośnie nietestowania.
Zgadzam się, certyfikaty są też dla mnie bardzo wyraźnym wyznacznikiem polityki firmy. Sam fakt, że chciało im się starać takie certyfikaty uzyskać - patrz Ziaja

Cytat:
Napisane przez anna3101 Pokaż wiadomość
Ja nabrałam dużej niechęci do Yves Rocher, jeszcze zanim zaczęła się ta historia z Chinami. Robiłam zakupy przez internet. Między innymi, kupiłam "naturalny szampon z ekstraktem nasturcji" oraz mleczko z wanilią bio. Przychodzi do mnie paczka i co ja widzę? Bio owszem, dużymi literami z przodu, ale oprócz tej wanilii na samym końcu składu nic tam bio nawet nie pachnie. Ale parabenów i innych takich - morze. A szampon, to już w ogóle po prostu masakra. Ekstrakt na ostatnim miejscu, reszta - czysta chemia.

Do tego ciekawostka: "82% kobiet odczuło wyraźną poprawę". I na spodzie malutkimi literkami "Test na 22 kobietach". Nie znam dobrze matematyki, ale kalkulator mi szybko podpowiedział, że dokładnie 18,04 kobiety miały tą niesamowitą poprawę... Najbardziej, oczywiście, interesuje mnie te 0,4

Ja bym chciała wiedzieć jeszcze jak oni te kobiety wybrali i czy to nie było tak, że badali 100 kobiet, tylko 18 odczuła jakąkolwiek zmainę, więc sobie ucieli próbę do 22 osób Bo w normalnie można sobie przeczytać dokładnie metodologię (ciekawe jaką metodę naukową oni tu zastosowali: pomógł szampon? Jeśli tak, dostaniesz drugi gratis! - i 18 kobiet odpowiedziało tak! ) i przebieg badań, a tu mamy tylko wyniki i niezbite dowody świetnego działania

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
słuchajcie ja mam kolejne pytanie: te znaczki z króliczkiem mają być sprawdzane przez organizacje konsumenckie prawda? a jak taka firma dostanie eko-laur konsumenta to znaczy, że już jest bardziej pewna (muszą chyba być jakoś weryfikowane przez organizacje konsumenckie skoro podpadają pod kategorię eko) czy nie? jak to jest? wiecie?
Część króliczków jest projektem własnym konkretnej marki (zdaje się, że signature minerals mają własnego króliczka na stronie), a część jest króliczkami oficjalnymi i tym oficjalnym wierzymy bardziej

Cytat:
Napisane przez liliana27 Pokaż wiadomość
po prostu mam w rodzinie jakieś takie wrażliwe istoty - zresztą moja szwagierka to kilka tyg. spędziła w Nepalu, więc naprawdę nie było jakoś ciężko przeciągnąć ją na 'naszą' stronę, bo ona i tak od powrotu stałą się buddystką, zmieniła cały światopogląd na temat każdego aspektu życia. I wiecie co wam powiem - na dobre jej to wyszło. Odkąd wróciła nagle wszystko zaczęło się układać w jedną całość. Zniknęły problemy dnia codziennego, dziwne szczęśliwe zbiegi okoliczności, zmiana pracy na tę wymarzoną - kurcze jeszcze tylko wygranej w totka jej brakuje
TH to chyba koncert EL - więc i tak już nawet on jest spalony

Co do listy to nie widzę powodu, żeby się jakoś strasznie gonić - z natury hołduję zasadzie, że lepiej powoli, a dokładnie. Wszak pewna stara mądrość straszy diabłem ludzi robiących coś w pośpiechu

Co do maila do PETY to jestem za. Ciekawość co do akcji 'COTY' po prostu mnie zżera. Oby potwierdzili, że nasze przypuszczenia są prawdziwe

A swoją drogą Linuś - ile zajmuje lot do amerykańskiej krainy - a w ogóle to szacuneczek, ja bym tam jajko zniosła
Tekst o plakatówkach - bezcenny Dobre plakatówki ma NYX, Stila i UD

Edytowane przez Linusiaczek
Czas edycji: 2012-03-15 o 17:54
Linusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-15, 18:11   #304
ula_ka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Linusiaczek Pokaż wiadomość
Babeczki, co do listy to już jest w trakcie tworzenia, na razie jestem na etapie ważnych linków i wprowadzenia zasad listy

Tekst o plakatówkach - bezcenny Dobre plakatówki ma NYX, Stila i UD
Tekst o plakatówkach rzeczywiście bezcenny niedługo i oczki będziemy robić, i włoski plakatówkami - pół biedy! Ale jak sie nimi umyć?

Dzięki Bogu matka natura nie zostawia nas bezradnie wobec nawilżania i pielęgnacji skóry, naturalne olejki są niezastąpione!!!

Co do listy Linusiaczek to czekamy cierpliwie i dziękujemy za trud w nią włożony!

---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ----------

Cytat:
Powyżej napisali, że na liście są także firmy, które nie odpowiedziały na maila z pytaniami albo nie dosłały jakiegoś z wymaganych dokumentów. Może to o to chodzi?
Własnie tak może być, czyli dla nas ta lista nadal nie jest żadną wskazówką Może testują a może nie testują, achhhhh
Stary 2012-03-15, 19:10   #305
Samantha7
Zakorzenienie

Cytat:
to ja też pochwalę mojego połówka. Miał jednego psa, wiek ok. 8 lat. Przed wielkimi mrozami zauważył, że pod balkonem jakieś inne koty zagryzają jakąś małą kicie. Kicia jest u niego już ładne pół roku wabi się Marysia . Po świętach do domu przytelepała się jeszcze sunia (ok. 10 lat) wyrzucona z samochodu (miała połamane żebra) wabi się sara .

Cytat:
Liliana, napisałam wczoraj, jeszcze nie napisali - jakoś myślę, że nie odpiszą
A z drugiej strony to mnie troszkę wkurza, że te organizacje krzyczą na około, żeby się przyłączyć, żeby się pochylić nad problemem, być wrażliwym itd. A jak się już człowiek pochyli i przyłączy, to sam sobie musi radzić. Np marki w Polsce. Moja mama chętnie by używała chemii i kosmetyków nie testowanych, ale mieszka w małym miasteczku, jest tam biedronka i Lidl w sąsiednim większym miasteczku. Co wiemy na temat marek z Lidla? Nie wiele! A mają dobrą i ponoć ekologiczną chemię, ale czy testują - nie wiem... Nie ma ich na żadnych listach. Gdybym wiedziała, ze Lidl nie testuje i powiedziała mojej mamie, ze to może kupować jako chemię domową, zrobiłaby to bez zmrużenia oka. Takie organizacje powinny zacząć pracę od podstaw, tak aby zwykłym ludziom, w każdym zakątku europy, nawet w miasteczku, gdzie jest jeden Lidl czy biedronka, umożliwić taki wybór dając jasne info na temat produktów.
Zgadzam sie z tym bo czasem wychodzi na to, ze bycie NT jest tylko dla ludzi z grubszym portfelem i mieszkajacych w wiekszym miescie

Cytat:
super

Cytat:
No wiesz, Peta święta na pewno nie jest, ale swoje robi. Słyszałaś akcję z tym TV show na HBO gdzie 3 konie zdechły podczas jego produkcji? Wczoraj uśpili trzeciego. Kto narobił afery, żeby ściągnąć program z telewizji? Oczywiście Peta. I także dzięki rabanowi, jaki Peta podniosła, będzie dochodzenie w tej sprawie.
Nie nie slyszalam o tym. Przyznam sie, ze praktycznie TV nie ogladam. Zazwyczaj u kuzynki jak jestem to zerkne bo tam TV non stop chodzi.
No to sie chwali,ale powiedz czy taka organizacja nie powinna za wszelka cene bronic praw zwierzat. Mam takie wrazenie, ze robia jak im sie podoba i jak widza w tym jakis interes.
Bo ja znam przypadek z konikami w PL gdzie niemiecka Peta akurat nie pomogla i sie wypiela.

Cytat:
Stila podobna do L'Oreala?! Now iesz co? Dla mnie L'Oreal przy Stili to jednak shit jest
To byl skrot myslowy. Chodzilo mi o to, ze konsystencja pudrow jest podobna do siebie i zadna firma inna czy CF czy nie nie byla z pudrami w kamieniu tak do siebie zblizona.

Co do perfum to Pralka jak tu wejdzie to niech zmieni info na blogu o EL i innych bo jak sie szuka czegos o testowaniu i EL to ten blog wyskakuje wysoko na liscie.

Moja galeria pazurkowa https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=611423
Samantha7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-15, 23:12   #306
Katarynka92
Rozeznanie

Dziękuję Wam bardzo za linki i wszystkie informacje dot. produktów Made in China. Tzn. ja zawsze próbowałam jakoś wspierać polskie formy. Też właśnie kiedyś przeczytałam o kobiecie, która kupiła sobie buty, po (dosłownie!) dniu noszenia miała poparzone stopy. Dwa lata podobno leczyła.

Właśnie zaczęło mnie to przerażać, że tak mało rzeczy można kupić CF. Np. wejdzie się do takiego Rossmanna, ile rzeczy na ich półkach jest testowanych!? OGROM! A jak bardzo byłoby dla wszystkich wygodne (podejrzewam, że więcej ludzi również zaczęłoby zwracać na to uwagę), gdyby na każdym opakowaniu, które zostało wyprodukowane przez firmę nietestującą na zwierzętach, znajdował się znaczek. Przecież kiedyś to dużo tego było, takie odnoszę wrażenie. Teraz to w ogóle się nie widzi. Kwestia prawa, tak?
Katarynka92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-15, 23:52   #307
Naleeen
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sorbet Pokaż wiadomość
Ale bobera nie używajcie, ponieważ to nazwisko jednej z nas, a poza tym tak się nazywa też mój były sąsiad

Na blogu Mad Tea Party jest link do tekstu o tym jak się testowało tytoń na zwierzętach. Jeśli macie jakiegoś palącego cf ignoranta to mu podeślijcie. KLIKASZ. Wrzucam tu takie rzeczy, żeby nie zginęło w sieci, nie musicie tego oglądać. Po prostu niech tu w tym wątku siedzi - może kiedyś się przydać.
ja ☠☠☠ie
„Mimo to wolał być nieobecny całkowicie niż być tylko w części i brakującą resztą udawać. Dlatego był tak niezwykły dla ludzi, którzy go znali. Jeśli znalazł się w ich pobliżu, był dla nich całym sobą. Albo nie było go w ogóle.”

kosmetyki nietestowane na zwierzetach
Naleeen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-15, 23:55   #308
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Katarynka92 Pokaż wiadomość
Przecież kiedyś to dużo tego było, takie odnoszę wrażenie. Teraz to w ogóle się nie widzi. Kwestia prawa, tak?
W Stanach to, moim zdaniem, kwestia lobbingu. W Europie pewnie też. Im więcej kasy koncerny mają, tym więcej mają wpływu na korzystne dla siebie prawo. Smutne, ale prawdziwe. Dobrze, że istnieją organizacje ochrony praw konsumentów jako przeciwwaga, bo w przeciwnym razie to nie dowiedzielibyśmy się pewnie nawet o tym skąd produkt pochodzi, o składzie nie wspomnę Patrzyłaście kiedyś na butelki piwa? Większość nie ma podanego składu w Europie. Niby czemu jeśli inne produkty muszą go podawać z procentami? Ciężka kasa na to poszła, oj ciężka
Stary 2012-03-16, 08:56   #309
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Katarynka92 Pokaż wiadomość
D

Właśnie zaczęło mnie to przerażać, że tak mało rzeczy można kupić CF. Np. wejdzie się do takiego Rossmanna, ile rzeczy na ich półkach jest testowanych!? OGROM! A jak bardzo byłoby dla wszystkich wygodne (podejrzewam, że więcej ludzi również zaczęłoby zwracać na to uwagę), gdyby na każdym opakowaniu, które zostało wyprodukowane przez firmę nietestującą na zwierzętach, znajdował się znaczek. Przecież kiedyś to dużo tego było, takie odnoszę wrażenie. Teraz to w ogóle się nie widzi. Kwestia prawa, tak?
no niestety, zwłaszcza, że wszystkie spoko firmy stoją na dolnych półkach, których ludzie nawet nie zauważają np kosmetyki bielendy czy joanny, a na wyższych na wysokości oczu oczywiście, badziewia w stylu loreala czy garniera

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 09:49   #310
VanityOverdose
Raczkowanie

To ja mam pytanie za 100 punktów. Czy któraś z Was ma wiadomości na temat marki Kryolan? Gdzie nie sprawdzałam to są bezpieczni, ale ostatnio wpadła mi w ręce jakaś lista niemiecka, gdzie Kryolan jest oznaczony jako testujący
VanityOverdose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 10:29   #311
494b9b0e47c0b4448ad99123b4e402657e21363e
Konto usunięte

COTY odpisali:
Szanowna Pani,

W nawiązaniu do Pani zapytania przesyłam oficjalne oświadczenie firmy nt testowania kosmetyków na zwierzętach:

Coty Inc. oświadczenie na temat testowania produktów na zwierzętach

COTY dobrowolnie zaprzestało testowania swoich produktów na zwierzętach od 1991 roku, a więc na długo przed oficjalnym zakazem, który został wprowadzony
w 2004 roku. Ponadto od wielu lat COTY aktywnie uczestniczy w badaniach i rozwoju innych alternatywnych metod testowania produktów.

Zanim produkt naszej firmy zostaje wprowadzony na rynek, dbamy o to, by zapewnić konsumentom pełne bezpieczeństwo użytkowania produktu. Troszczymy się też o to, by produkt był przyjazny dla środowiska i zgodny ze wszystkimi regulacjami, ustawami i rozporządzeniami. Nie prowadzimy, nie zlecamy innym podmiotom do wykonania w naszym imieniu, testów na zwierzętach dla naszych produktów bądź składników. Zasady bezpieczeństwa składników kosmetycznych są oparte na innych uznanych rozwiązaniach, np. stosowaniu dostępnych danych bezpieczeństwa, a także dzieleniu się takimi danymi z innymi niż kosmetyczny przemysłami.

Z poważaniem,

Dorota Sekulska
Head of Media and Public Relations
494b9b0e47c0b4448ad99123b4e402657e21363e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 10:52   #312
Sorbet
Zadomowienie

Katarynka92 - z chińskich tematów łamania praw pracowniczych traktuje film dokumentalny "Chiny w kolorze blue"
Stary 2012-03-16, 12:19   #313
anna3101
Raczkowanie

Cytat:
No to sie chwali,ale powiedz czy taka organizacja nie powinna za wszelka cene bronic praw zwierzat. Mam takie wrazenie, ze robia jak im sie podoba i jak widza w tym jakis interes.
Bo ja znam przypadek z konikami w PL gdzie niemiecka Peta akurat nie pomogla i sie wypiela.
Sam, ja też myślę, że PETA jest dosyć dziwna i po historii z usypianiem ponad 90% trafiających do niej zwierząt nie mam do nich zaufania. Ale muszę przyznać, że coś jednak robią. Najważniejsze - że nagłaśniają dużo spraw. Ale sama nigdy nie chciałabym mieć z nimi nic wspólnego.

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Cytat:
W Stanach to, moim zdaniem, kwestia lobbingu. W Europie pewnie też. Im więcej kasy koncerny mają, tym więcej mają wpływu na korzystne dla siebie prawo. Smutne, ale prawdziwe. Dobrze, że istnieją organizacje ochrony praw konsumentów jako przeciwwaga, bo w przeciwnym razie to nie dowiedzielibyśmy się pewnie nawet o tym skąd produkt pochodzi, o składzie nie wspomnę Patrzyłaście kiedyś na butelki piwa? Większość nie ma podanego składu w Europie. Niby czemu jeśli inne produkty muszą go podawać z procentami? Ciężka kasa na to poszła, oj ciężka
Naprawdę? Ja ostatnio kupowałam sobie akurat piwo, i większość miała skład... Natomiast jest mi przykro, że nigdy składów jedzenia nie podaje się w kawiarniach/restauracjach itp. Bo na co dzień staram się kupować rzeczy dobre, bez konserwantów i barwników, a co ląduje w moim organizmie po wizycie do kawiarni - nie wiem.. Nauczyłam się już we wszystkich miejscach azjatyckiego typu pytać o glutaminian sodu i prosić, żeby do mojego jedzenia go nie dodawali, ale ile innych tego typu rzeczy się dodaje i ja nic nie wiem?

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cytat:
Ja bym chciała wiedzieć jeszcze jak oni te kobiety wybrali i czy to nie było tak, że badali 100 kobiet, tylko 18 odczuła jakąkolwiek zmainę, więc sobie ucieli próbę do 22 osób Bo w normalnie można sobie przeczytać dokładnie metodologię (ciekawe jaką metodę naukową oni tu zastosowali: pomógł szampon? Jeśli tak, dostaniesz drugi gratis! - i 18 kobiet odpowiedziało tak! ) i przebieg badań, a tu mamy tylko wyniki i niezbite dowody świetnego działania
O, takie coś to nagminnie jest robione, czytałam ostatnio o lekach i jak je testują - no to właśnie tak: 5 grup po 20 osób spróbowało, w jednej grupie część zauważyła działanie, a reszta - nie, to piszą: w naszej grupie kontrolnej większość osób odczuła wyraźną ulgę po zastosowaniu leku X. Ręce opadają... Na szczęście, prawda powoli wychodzi z worka, coraz więcej widzę książek i artykułów, w których piszą, jak ten cały farmaceutyczny biznes naprawdę działa...

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ----------

Cytat:
to ja też pochwalę mojego połówka. Miał jednego psa, wiek ok. 8 lat. Przed wielkimi mrozami zauważył, że pod balkonem jakieś inne koty zagryzają jakąś małą kicie. Kicia jest u niego już ładne pół roku wabi się Marysia . Po świętach do domu przytelepała się jeszcze sunia (ok. 10 lat) wyrzucona z samochodu (miała połamane żebra) wabi się sara .
Super! Wielkie brawa dla Twojego faceta i głaski dla kici i suni Jak to fajnie, że są jeszcze tacy wspaniali ludzi na tym świecie.

Nakarm zwierzaka jednym klikiem:
www.pustamiska.pl
www.poomoc.pl

Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m
anna3101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 16:11   #314
EmilkaZ
Wtajemniczenie

GG do EmilkaZ

Hej, dostalam info od yves rocher :
"Otrzymaliśmy Pani wiadomość dotyczącą naszego stanowiska wobec testów kosmetyków na zwierzętach. W związku z faktem, iż zwrócił on naszą uwagę, chcielibyśmy przedstawić Pani kilka szczegółowych informacji na ten temat. Jednocześnie dziękujemy za zainteresowanie naszą marką.

Marka Yves Rocher bardzo wcześnie zaangażowała się w walkę z testami przeprowadzanymi na zwierzętach. W 1989 roku, nasza Firma, jako jedna z pierwszych firm przemysłu kosmetycznego zaprzestała testowania na zwierzętach gotowych produktów i zastąpiła je metodami alternatywnymi. W ślad za Yves Rocher poszło wiele innych firm. W 1992 roku otrzymaliśmy Złoty Medal za działania na rzecz ochrony zwierząt przyznany nam SPA (Towarzystwo Ochrony Zwierząt).

Jako że jesteśmy wierni naszemu zobowiązaniu, pragniemy potwierdzić, że:

- Nie prowadzimy testów na zwierzętach ani nie zlecamy takich testów zarówno w przypadku gotowych produktów jak i poszczególnych składników zawartych w tych produktach.
- Inwestujemy w programy mające na celu poszukiwanie metod alternatywnych wobec badań na zwierzętach, promujemy je i upowszechniamy. Nasze badania dotyczą na przykład nowych sposobów diagnozowania alergii in vitro na składniki naturalne.
- Skład naszych produktów jest ściśle określony i bardzo precyzyjny : nie stosujemy jakichkolwiek surowców pochodzenia zwierzęcego ( za wyjątkiem miodu i wosku pszczelego). Zrezygnowaliśmy, na przykład z używania pigmentu powszechnie wykorzystywanego w przemyśle kosmetycznym do produkcji cieni do powiek, karminu koszenila (jest to barwnik otrzymywany z niewielkich owadów wytwarzających kwas karminowy w celu obrony przed drapieżnikami, posiadający ciemnoczerwoną barwę).

Od ponad 50 lat, Yves Rocher, jako twórca Cosmétique VégétaleŽ (Kosmetyki Roślinnej), angażuje się w działania na rzecz Przyrody i Zrównoważonego Rozwoju.

Yves Rocher oferuje niektóre ze swoich produktów w Chinach. Pragniemy potwierdzić, iż nie przeprowadzamy żadnych testów tych produktów na zwierzętach ani nie zlecamy przeprowadzania takich testów.
Jednakże władze chińskie mogą w sposób jednostronny, zlecić przetestowanie kosmetyków przed wprowadzeniem ich do sprzedaży na terenie ich kraju. Władze chińskie przeprowadzają badania w ośrodkach badawczych specjalnie przeznaczonych do takich badań. Niestety ośrodki te nie stosują metod alternatywnych, nad czym szczególnie ubolewany, jako że od wielu lat walczymy z zadawaniem cierpienia zwierzętom.
Nie odwracamy się jednak od problemu, postanowiliśmy utrzymywać kontakty z właściwymi najwyższymi władzami chińskimi, aby uczulić je w zakresie cierpienia zwierząt i przekonać o wiarygodności i skuteczności obecnie stosowanych na rynku metod alternatywnych. Nie podzielamy zdania, iż zaprzestanie dialogu jest najlepszym sposobem na zmianę postawy i sposobu myślenia. Jest to jednakże codzienna walka, która, nad czym szczerze ubolewamy, wymaga długiego czasu, zważywszy na fakt, iż ma miejsce w kraju głęboko tradycyjnym
Mamy nadzieję, że powyższe informacje wyczerpują Pani wątpliwości. Pozostajemy do dyspozycji w razie dodatkowych ewentualnych pytań."
EmilkaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 16:42   #315
VanityOverdose
Raczkowanie

EmilkaZ - Bardzo chcę wierzyć w te informacje. Znam stanowisko YvesRocher i dlatego zdziwiłam się, że wypadli z listy PETA. W dodatku odpowiedzieli rzeczowo i bez złośliwości (a wiemy, że z tym różnie bywa), co też przemawia na ich korzyść. Uwielbiam ich serie kosmetyków waniliowych i chciałabym nadal ich używać.
VanityOverdose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 16:52   #316
sylvi300
Zakorzenienie

chiny powinny zniknąć z powierzchni ziemi, po co wprowadzili YR do tego okropnego kraju

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 17:21   #317
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez EmilkaZ Pokaż wiadomość
"Otrzymaliśmy Pani wiadomość dotyczącą naszego stanowiska wobec testów kosmetyków na zwierzętach. W związku z faktem, iż zwrócił on naszą uwagę, chcielibyśmy przedstawić Pani kilka szczegółowych informacji na ten temat. Jednocześnie dziękujemy za zainteresowanie naszą marką.

Marka Yves Rocher bardzo wcześnie zaangażowała się w walkę z testami przeprowadzanymi na zwierzętach. W 1989 roku, nasza Firma, jako jedna z pierwszych firm przemysłu kosmetycznego zaprzestała testowania na zwierzętach gotowych produktów i zastąpiła je metodami alternatywnymi. W ślad za Yves Rocher poszło wiele innych firm. W 1992 roku otrzymaliśmy Złoty Medal za działania na rzecz ochrony zwierząt przyznany nam SPA (Towarzystwo Ochrony Zwierząt).

- Nie prowadzimy testów na zwierzętach ani nie zlecamy takich testów zarówno w przypadku gotowych produktów jak i poszczególnych składników zawartych w tych produktach.
- Inwestujemy w programy mające na celu poszukiwanie metod alternatywnych wobec badań na zwierzętach, promujemy je i upowszechniamy. Nasze badania dotyczą na przykład nowych sposobów diagnozowania alergii in vitro na składniki naturalne.
- Skład naszych produktów jest ściśle określony i bardzo precyzyjny : nie stosujemy jakichkolwiek surowców pochodzenia zwierzęcego ( za wyjątkiem miodu i wosku pszczelego). Zrezygnowaliśmy, na przykład z używania pigmentu powszechnie wykorzystywanego w przemyśle kosmetycznym do produkcji cieni do powiek, karminu koszenila (jest to barwnik otrzymywany z niewielkich owadów wytwarzających kwas karminowy w celu obrony przed drapieżnikami, posiadający ciemnoczerwoną barwę).

Od ponad 50 lat, Yves Rocher, jako twórca Cosmétique VégétaleŽ (Kosmetyki Roślinnej), angażuje się w działania na rzecz Przyrody i Zrównoważonego Rozwoju.

Yves Rocher oferuje niektóre ze swoich produktów w Chinach. Pragniemy potwierdzić, iż nie przeprowadzamy żadnych testów tych produktów na zwierzętach ani nie zlecamy przeprowadzania takich testów.
Jednakże władze chińskie mogą w sposób jednostronny, zlecić przetestowanie kosmetyków przed wprowadzeniem ich do sprzedaży na terenie ich kraju. Władze chińskie przeprowadzają badania w ośrodkach badawczych specjalnie przeznaczonych do takich badań. Niestety ośrodki te nie stosują metod alternatywnych, nad czym szczególnie ubolewany, jako że od wielu lat walczymy z zadawaniem cierpienia zwierzętom.
Nie odwracamy się jednak od problemu, postanowiliśmy utrzymywać kontakty z właściwymi najwyższymi władzami chińskimi, aby uczulić je w zakresie cierpienia zwierząt i przekonać o wiarygodności i skuteczności obecnie stosowanych na rynku metod alternatywnych. Nie podzielamy zdania, iż zaprzestanie dialogu jest najlepszym sposobem na zmianę postawy i sposobu myślenia. Jest to jednakże codzienna walka, która, nad czym szczerze ubolewamy, wymaga długiego czasu, zważywszy na fakt, iż ma miejsce w kraju głęboko tradycyjnym
Mamy nadzieję, że powyższe informacje wyczerpują Pani wątpliwości. Pozostajemy do dyspozycji w razie dodatkowych ewentualnych pytań."
Odpowiedź piękna, ale, jak dla mnie, podchodzi to pod pośrednie wspieranie testów na zwierzętach Dlatego na naszej nowej liście zamiast wprowadzić oznaczenie firmy testujące na zwierzętach wprowadzam firmy testujące bądź wspierające testy na zwierzętach
Stary 2012-03-16, 17:23   #318
saymekate
Przyczajenie

EmilkaZ,
fajnego maila z YR dostałaś odpowiedzieli konkretnie i wyczerpująco, no i wyjaśnili sprawę z Chinami, wydają mi się wiarygodni. YR nie ma zarówno na żadnej z list Pety, więc myślę, że z nietestujących wypadli właśnie za wejście na chiński rynek Swoją drogą, Chiny to okropny, niecywilizowany kraj, skoro na porządku dziennym jest zjadanie zwierząt domowych czy płodów... brak słów

Mam też pytanie dot. firmy Flormar - wiecie, czy oni testują na zwierzakach? Parę dni temu napisałam do nich maila w tej sprawie, ale na razie brak odpowiedzi...

A na marginesie, bardzo się cieszę, jak czytam takie historie, jak np. girlonthebridge i liliany27 - brawo dla Waszych TŻ- tów sama mam przygarniętego z ulicy kota, cudnego, ześwirowanego futrzaka, dzięki któremu mamy codziennie kupę śmiechu i radości
saymekate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 17:34   #319
EmilkaZ
Wtajemniczenie

GG do EmilkaZ

no wlasnie Linus ale pisza "Nie odwracamy się jednak od problemu, postanowiliśmy utrzymywać kontakty z właściwymi najwyższymi władzami chińskimi, aby uczulić je w zakresie cierpienia zwierząt i przekonać o wiarygodności i skuteczności obecnie stosowanych na rynku metod alternatywnych. Nie podzielamy zdania, iż zaprzestanie dialogu jest najlepszym sposobem na zmianę postawy i sposobu myślenia. Jest to jednakże codzienna walka, która, nad czym szczerze ubolewamy, wymaga długiego czasu, zważywszy na fakt, iż ma miejsce w kraju głęboko tradycyjnym" ale w sumie skoro na rynek chinski weszly tylko "niektore"produkty to po co je tam w ogole wprowadzac i psuc sobie reputacje?? smutne jest to, ze otrzymali ten zloty medal, i polityke maja fajna, a pchaja sie do chinczykow.
saymekate ja im zadalam pytanie odnosnie polityki w zwiazku z wejsciem na rynek chinski dlatego sie to tego odniesli
Stary 2012-03-16, 18:34   #320
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
no wlasnie Linus ale pisza "Nie odwracamy się jednak od problemu, postanowiliśmy utrzymywać kontakty z właściwymi najwyższymi władzami chińskimi, aby uczulić je w zakresie cierpienia zwierząt i przekonać o wiarygodności i skuteczności obecnie stosowanych na rynku metod alternatywnych. Nie podzielamy zdania, iż zaprzestanie dialogu jest najlepszym sposobem na zmianę postawy i sposobu myślenia. Jest to jednakże codzienna walka, która, nad czym szczerze ubolewamy, wymaga długiego czasu, zważywszy na fakt, iż ma miejsce w kraju głęboko tradycyjnym" ale w sumie skoro na rynek chinski weszly tylko "niektore"produkty to po co je tam w ogole wprowadzac i psuc sobie reputacje?? smutne jest to, ze otrzymali ten zloty medal, i polityke maja fajna, a pchaja sie do chinczykow.
saymekate ja im zadalam pytanie odnosnie polityki w zwiazku z wejsciem na rynek chinski dlatego sie to tego odniesli
Hmm, to co, wcisnąć YR jednak na listę niepewnych kosmetyków z odnośnikiem do maila? Bo w sumie, tak po odpowiedzi, na czarną listę to chyba jednak nie zasługują...

MAC za to zmienił oficjalne stanowisko z nie testujemy na nie testujemy o ile nie wymaga tego prawo
Stary 2012-03-16, 18:37   #321
Chatul
ma zielone pojęcie

Moim zdaniem YR na czerwoną nie zasługuje, bo nie przeprowadza i nie zleca testów. Testy zleca i wykonuje rząd chiński, więc udzału YR tu nie ma.
Stary 2012-03-16, 19:03   #322
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Moim zdaniem YR na czerwoną nie zasługuje, bo nie przeprowadza i nie zleca testów. Testy zleca i wykonuje rząd chiński, więc udzału YR tu nie ma.
No niby tak,masz rację. Mnie tylko zastanawia czemu w takim razie wylecieli by z listy Pety? Przecież oni mają też takie wymagania: nie zlecać i nie przeprowadzać testów... Na zieloną więc YR chyba też nie zasługuje. Więc chyba jednak zostanie ta niepewna, co?
Stary 2012-03-16, 19:21   #323
Katarynka92
Rozeznanie

Trochę mi ulżyło po tej odpowiedzi YR (nie znam wspanialszych perfum, dam się pociąć za ten o zapachu bzu!), martwi mnie jedynie, że nie postawili ultimatum: albo rybki albo akwarium. Jak nie zrezygnujecie z testowania naszych produktów na zwierzętach, to nie mamy o czym w ogóle mówić jak chodzi o współpracę. Ale na prawdę, coraz bardziej jestem uświadamiana, że Chiny to kraj ludzi bardzo "myślących inaczej". Tnz. nie mówię już nawet o cywilach. Ale wiadomo... Brak słów. Tym powinien się ktoś zająć. Nie mówię już o USA.

Sorbet
, dziękuję bardzo za tytuł, dziś poszukam, obejrzę.
O ironio, chcieli mnie wysłać na Sinologię <lol> Jak się cieszę, że powiedziałam od razu: NIE.

Edytowane przez Katarynka92
Czas edycji: 2012-03-16 o 19:22
Katarynka92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 19:41   #324
vanadis
Wtajemniczenie

Dołączę do wątku ale pewnie będę tylko podczytywać
Po pierwsze zaskoczył mnie list od YR dosyć pozytywnie. Wprowadzili kosmetyki na rynek chiński bo nie okłamujmy się - ogromny rynek zbytu. Sami nie popierają testowania lecz rząd chiński tego wymaga. Na to aż takiego wielkiego wpływu nie mają - albo się podoba i część kosmetyków będzie urzędowo objęta testowaniem albo poszukajcie sobie innych państw -> a w chinach mieszka prawie 1.5mld ludności. Cyfry mówią same za siebie.
Dlatego ja bym dała na zieloną listę z zastrzeżeniem, że właśnie niektóre kosmetyki trafiają do chińczyków (tak pisze celowo z małej litery )

A drugie pytanie, czy ktoś coś wie o firmie Bingo? Seria np. BingoSpa. Było już to poddawane debacie ? (szukajka nie działa więc nie mogłam wyszukać sobie)

vanadis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 19:53   #325
ula_ka
Raczkowanie

Cytat:

"Dyplomacja to powiedzieć komuś s********j w taki sposób by poczuł podniecenie na myśl o zbliżającej się podróży." Bardzo chciałabym aby nie mieli nic wspólnego z testami, ponieważ pokrywają bardzo dużą część potrzeb kosmetycznych, ale czy po prostu nie są dobrymi dyplomatami w tej kwestii? A co jeśli piszą prawdę i ich kosmetyki są testowane, ale nie przez nich i nie z ich polecenia, tylko chinole sami testują? Bo wiecie to taka delikatna rasa, nas nie zabiły te kosmetyki, ale kruchego chinola mogą
Stary 2012-03-16, 20:02   #326
Samantha7
Zakorzenienie

Cytat:
No niby tak,masz rację. Mnie tylko zastanawia czemu w takim razie wylecieli by z listy Pety? Przecież oni mają też takie wymagania: nie zlecać i nie przeprowadzać testów... Na zieloną więc YR chyba też nie zasługuje. Więc chyba jednak zostanie ta niepewna, co?
Popieram. Powinni byc na niepewnej i powinien byc odnosnik do maila przy tym.

Swoja droga to niezla zagadka jest teraz z nimi. Moze robia to specjalnie myslac, ze cos zdzialaja w spr.testow w tym kraju.

MAC Szkoda, ze sie tak zeszmacili.

anna3101 no naglasniaja,ale wlasnie ciezko ich zrozumiec. Napewno ja na ich konto nie wplace nawet centa.

I wierzysz, ze w restauracji jak powiesz, ze nie chcesz glutaminianu sodu to Ci nie dadza. Bo ja mysle, ze machna glowa, ze "tak jest" a swoje zrobia

Moja galeria pazurkowa https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=611423
Samantha7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 20:51   #327
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vanadis Pokaż wiadomość
Po pierwsze zaskoczył mnie list od YR dosyć pozytywnie. Wprowadzili kosmetyki na rynek chiński bo nie okłamujmy się - ogromny rynek zbytu. Sami nie popierają testowania lecz rząd chiński tego wymaga. Na to aż takiego wielkiego wpływu nie mają - albo się podoba i część kosmetyków będzie urzędowo objęta testowaniem albo poszukajcie sobie innych państw -> a w chinach mieszka prawie 1.5mld ludności. Cyfry mówią same za siebie.
Dlatego ja bym dała na zieloną listę z zastrzeżeniem, że właśnie niektóre kosmetyki trafiają do chińczyków (tak pisze celowo z małej litery )

A drugie pytanie, czy ktoś coś wie o firmie Bingo? Seria np. BingoSpa. Było już to poddawane debacie ? (szukajka nie działa więc nie mogłam wyszukać sobie)

Tylko podglądać? Szkoooda Niestety nie wiem nic o Bingo, a może czas to zmienić i do nich napisać.

Co do YR to masz trochę racji, nawet bardzo dużo racji. Firmy w końcu powstają nie po to, żeby sobie charytatywnie istnieć, tylko żeby osiągać zyski - inaczej i tak się nie utrzymują na rynku. Natomiast to, co mnie martwi, to brak jakiejkolwiek gwarancji na chwilę obecną, że YR faktycznie nie testuje. No bo jeśli listę firm bezspiecznych obecnie zatytulowałam Firmy nie testujące ani nie wspierające bezpośrednio ani pośrednio testów na zwierzętach to jestem trochę w kropce. Nawet jeśli YR nie wspiera testów bezpośrednio, to pośrednio najbardziej tak - i żeby się trzymać wytycznych listy to na zieloną jednak nie do końca zasługują.

Dziewczyny, zastanawiam się czy nie powinnyśmy zmienić formy naszych maili do polskich firm na bardziej oficjalną. Mam wrażenie, że można by było dodać coś w stylu: piszę w imieniu osób redagujących wspólnie największą w Polsce listę firm wspierających i nie wspierających testów na zwierzętach. Zgodnie z zasadami listy ( i innych list, także oficjalnych organizacji praw ochrony zwierząt) brak odpowiedzi firmy traktowany jest jako brak zainteresowania tematem, w związku z czym jako odpowiedź potwierdzająca praktykę wspierania testów na zwierzętach). Powinnyśmy też chyba pytać czy firma dysponuje oficjalnymi oświadczeniami, które mogłybyśmy opublikować.

Jesteśmy coraz większą grupą osób zainteresowanych tematem i publikujemy bądź co bądź jedną z największych dostępnych w Polsce list. W sumie to nie wiem czy nie powinnyśmy założyć jakiejś organizacji czy czegoś, może wtedy by nas potraktowano bardziej serio.
Stary 2012-03-16, 21:14   #328
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
To może napisać do PETY z pytaniem o to dlaczego YR wyleciał? Bo powody mogą być bardzo różne.
Stary 2012-03-16, 21:18   #329
vanadis
Wtajemniczenie

[QUOTE=Linusiaczek;3297052 0]

Tylko podglądać? Szkoooda Niestety nie wiem nic o Bingo, a może czas to zmienić i do nich napisać.

Cytat:
Natomiast to, co mnie martwi, to brak jakiejkolwiek gwarancji na chwilę obecną, że YR faktycznie nie testuje. No bo jeśli listę firm bezspiecznych obecnie zatytulowałam Firmy nie testujące ani nie wspierające bezpośrednio ani pośrednio testów na zwierzętach to jestem trochę w kropce. Nawet jeśli YR nie wspiera testów bezpośrednio, to pośrednio najbardziej tak - i żeby się trzymać wytycznych listy to na zieloną jednak nie do końca zasługują.
A widzisz pełnej nazwy tematu nie znałam. Teraz YR trochę inaczej wypada - na zielonej być nie powinna. Może jakaś mała 'zakładka' -> firmy nie testujące, lecz ze względu na politykę marketingową pośrednio wspierające.
No coś takiego, mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi

Cytat:
Dziewczyny, zastanawiam się czy nie powinnyśmy zmienić formy naszych maili do polskich firm na bardziej oficjalną. Mam wrażenie, że można by było dodać coś w stylu: piszę w imieniu osób redagujących wspólnie największą w Polsce listę firm wspierających i nie wspierających testów na zwierzętach. Zgodnie z zasadami listy ( i innych list, także oficjalnych organizacji praw ochrony zwierząt) brak odpowiedzi firmy traktowany jest jako brak zainteresowania tematem, w związku z czym jako odpowiedź potwierdzająca praktykę wspierania testów na zwierzętach). Powinnyśmy też chyba pytać czy firma dysponuje oficjalnymi oświadczeniami, które mogłybyśmy opublikować.
Brawo Moim zdaniem takie sformułowania powinny się znaleźć w mailu. I tu prosba, czy ktoś na PW może mi wysłać swój list ? Ja jestem trochę zielona w tym tematach. Nie wiem o co pytać konkretnie więc jeśli któraś może się podzielić mailem to proszę by mi wysłała Oczywiście ładnie zredaguję I np. wyślę do Bingo.

vanadis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-16, 22:01   #330
EmilkaZ
Wtajemniczenie

GG do EmilkaZ

Cytat:
Hmm, to co, wcisnąć YR jednak na listę niepewnych kosmetyków z odnośnikiem do maila? Bo w sumie, tak po odpowiedzi, na czarną listę to chyba jednak nie zasługują...

MAC za to zmienił oficjalne stanowisko z nie testujemy na nie testujemy o ile nie wymaga tego prawo
wydaje mi sie, ze tak bedzie najlepiej i moze w super dlugim (tak mi sie wydaje bo juz tych spraw sie tyle nazbieralo) liscie do pety zapytaj tez o YV....
Cytat:
Napisane przez vanadis Pokaż wiadomość

Ale czemu wprowadzili tylko "niektore" kosmetyki skoro to taki wielki rynek zbytu? A ile klientow straca jesli zaczna testowac? nie czarujmy sie, na swiecie jest nas coraz wiecej i firmy napewno sie z nami licza! albo beda liczyc!

Cytat:
"Dyplomacja to powiedzieć komuś s********j w taki sposób by poczuł podniecenie na myśl o zbliżającej się podróży." Bardzo chciałabym aby nie mieli nic wspólnego z testami, ponieważ pokrywają bardzo dużą część potrzeb kosmetycznych, ale czy po prostu nie są dobrymi dyplomatami w tej kwestii? A co jeśli piszą prawdę i ich kosmetyki są testowane, ale nie przez nich i nie z ich polecenia, tylko chinole sami testują? Bo wiecie to taka delikatna rasa, nas nie zabiły te kosmetyki, ale kruchego chinola mogą
No wlasnie myslalam nad tym, bo zadalam pytanie w stylu co z polityka firmy po wejsciu na rynek azjatycki a otrzymalam mega dluga odpowiedz ktora niby wszystko wyjasnia i rozwiewa ale zastanawiam sie czy to nie jest tak, ze firmy ktore odpowiadaja w taki sposob przez natlok slow chca sprowadzic sedno sprawy do minimum...wiecie o co mi chodzi? ukryc miedzy slowami...

Jak dla mnie ich stanowisko wydaje sie ok, chociaz majac do wyboru pewniaka ktory nie jest przyparty do muru "przez chinczykow"(to pol zartem, mam nadzieje ze nikogo nie uraze) to wybiore pewniaka....

Linus podoba mi sie Twoj pomysl z bardziej oficjalna wersja, a moze powinnysmy dyskusje taka jak ta wyzej toczyc w klubie? bo w sumie po akcji z eris boje sie troche:/
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości