|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ IV
Ana jaki masz plan używania toniku 10%?
Bo chyba takie stężenia stosuje sie raz na kilka dni, tak? Jak Ci sie widzą sera z wit.C w tym nowym sklepie? Ja mam ochote na te z darkout i mącznicą
|
#4172 |
|
Rozeznanie
|
Co do makijażu (oczywiście naturalnego żeby nie było, że nie w temacie) sama stosuje i polecam wszystkim prosty sposób. Jeżeli ktoś mi mówi jesteś ładnie umalowana, to wiem, że się źle umalowałam. Jeżeli ktoś mi mówi jak pięknie dziś wyglądasz, to wiem, że dobrze się pomalowałam
|
|
|
|
#4173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na poważnie wiem, że powinnam chronić, chociaż nie zawsze to robię - zmywam np. bez rękawiczek, ale zawsze po "pracach domowych" łapki dokładnie myję (żeby detergenty domyć) i kremuję. Na podorędziu mam też zawsze krem do rąk i nie waham się go używać ![]() Rzuciłam też hasło na pazurkowym - idę dzisiaj zgłębiać tamtejsze mądrości i pewnie skończy się kolejnymi zakupami ![]() |
|
|
|
|
#4174 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj zamierzam znowu zastosować i zobaczę jak będzie-jeśli tak samo jak wczoraj to polecę 10% codziennie.Jak zauważę,że ma dosyć to zrobię przerwęJeszcze nie zdążyłam obadać żadnego serum,stronę przez przypadek zamknęłam.Idę zobaczyć te sera ![]() ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- Cytat:
Tylko tylko,że jedno zakupione serum wystarczy nam na 10 dni tylko,tak?pytam dla pewności
|
|
#4175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I chodzi nie tyle o to, że na dłużej nie starczy, tylko o to, że po tym czasie wit.C przestaje być stabilna i serum nie działa jak powinno. Pytałam Panią Jolę i nawet zakonserwowanie nie ma sensu, bo i tak serum powinno sie zuzyc w 10 dni. Ja mam zamiar kupić oba. Zużyje jedno to rozrobię kolejne Podoba mi sie tez kwas AHA 50C.I i mysle, że zrobie sobie jego mieszanke z migdałem - jest fajny przepis na stronie na serum migdał + AHA, tylko ja nie będe się bawic w formę żelową i daruje sobie gume ksantanową (chociaz chyba jeszcze ją gdzies mam....).
|
|
#4176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem na co jeszcze się skusić...bo głupio tak zamawiać tylko 2 rzeczy
|
|
#4177 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Klolcia, fajny ten sklep
Przedstawiam moje nowe nabytki z Mazideł przy okazji zakupu kwasu migdałowego, a także wcześniejsze z BU ![]() BU Hydrolat różany- dobrze, że kupiłam. Wybierając go nie miałam jeszcze pojęcia, ze bedzie mi potrzebny do robienia toniku z AHA. To ponoć jego zasługa, że nie musiałam regulować PH toniku. ![]() BU Hydrolat oczarowy- jeszcze nie otwierany BU Olejek myjący pomarańczowy- całkiem przyjemny, ślicznie pachnie, dobrze myje, jednak boję się go używać samodzielnie, zawsze po jego użyciu myje twarz np glinką i mydłem, bo jednak jest bardzo tłusty. No i oczywiście musiałam coś zawalić. Wpisałam źle datę ważności ![]() BU Żel hialuronowy- nic dodać, nic ująć, rewelka!!! BU maseczka błotna, jeszcze nie próbowałam, ale zrobienie jej to łatwizna. Mazidła Olej z czerwonych malin- jeszcze nie próbowałam, ale ciekawie się zapowiada, prawie nie ma zapachu. Mazidla Olej z zielonej kawy- nie testowałam, ale zapachu kawy niestety nie doznałam, pachnie podobnie do oleju konopnego, soczysto- trawiasto. Przyjemnie, ale szkoda, bo chciałam go dodać dla zapachu właśnie do balsamu do ciała. Zużyję na twarz, ponoć dobrze jej robi. Mazidła Kofeina- spróbuję jej użyć na wszelkie możliwe sposoby, dodając do serum do twarzy i pod oczy lub balsamów ujędrniających. Mazidła Kwas migdałowy |
|
|
|
#4178 |
|
Zakorzenienie
|
Korah, fajowe zakupy!
![]() a ja od paru dni smaruje sie cudenkami JMO mam pare probek: do mycia zluszczajacy zel z zen-szeniem czy co to tam bylo... odleweczke filtra do paszczy, serum z macznicy i z wit C - na wit C sie jeszcze nie rzucilam, chcialam po kolei tak... i moje przemyslenia:- zel zluszczajacy baaaardzo fajny. zostawia buzke mieciutka, az zal mi toniku uzywac (i w sumie dobrze, bo mi sie konczy, a jeszcze nie wymyslilam, jaki chce sobie sprawic) - filtr spoko, jest bardziej tlusty od tych super-lekkich filtrzykow do cer tradzikowych, ale lubie go miec na buziaku. nie mam wrazenia obklejonej buzi, dobrze mi sie go nosi - serum z macznicy - no cos faktycznie z geba robi taka fajna, gladka... ja nie wiem, co to za wynalazek, ale chyba bede musiala go miec!wyszlo mi na to, ze z przetestowanych rzeczy chce miec wszystko jak jeszcze witaminka C mnie urzeknie, to sobie trzasne wielkiego zakupa |
|
|
|
#4179 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() Czytałam parę recenzji w KWC tej serii z mącznicą i nie wiem czemu, ale nagle poczułam, że pomimo posiadania obecnie miliona kosmetyków jest mi ona absolutnie niezbędna. Serum C też kusi, oj kusi |
|
|
|
|
#4180 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Żel złuszczający również bardzo polubiłam, pomimo, że nie jestem zwolenniczką tego typu kosmetyków. Jest bardzo delikatny, a te drobinki są okrąglutkie? O filtrze już nic nie piszę bo moje zdanie znacie Piszecie dużo ciekawostek odnoście serum z wit.C. A co sadzicie o tym, które poleciła Sicilia. Jest ich kilka wersji klik
|
|
|
#4181 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) - co do efektów kolorystycznych to ja wtedy miałam włosy hennowane Khadi orzechowy brąz i wydaje mi się że efekt był lekkiego wypłowienia włosów -ale na pewno nie było to spektakularne. teraz kiedy wracam do natury to wydaje mi się zę na odroście byłby widoczny efekt ( hmm może nawet spróbuje ) choć w kontraście do reszty włosów mogło by to wyglądać komicznie.-efekt kolorystyczny na pewno zależy od tego co masz za kolor na włosach, na wątku hennowym widziałam efekty cassi na naturalkach i był boski tu masz przykładowy efekt cassi na włoskach: http://idaalia.blogspot.com/2011/08/...opcja-dla.html wiem że niektórym dziewczyną przesusza włoski -ale ja osobiście cassie b. lubie
|
|
|
#4182 |
|
Zadomowienie
|
Cieszę się, że sklep się spodobał
Anula, a co z twoim postem, bo piszesz, że chcesz zamówić serum z wit. C ? ![]() Mogę w końcu coś napisać o szamponie Eubiona do wrażliwej skóry głowy. Najbardziej mi się w nim podoba to, że włosy po jego użyciu tak fajnie mi się układają. Dają się bez problemu wymodelować tak jak chcę, co nie udaje mi się przy każdym szamponie. Wydaje mi się też, że po umyciu mam ciut grubsze włosy, takie pozytywnie grubsze. Ogólnie jestem bardzo z niego zadowolona, na pewno jest dużo lepszy od tego szamponu z henną. Śmiało polecam
|
|
|
|
#4183 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kiedy chciałam go kupić, bałam się że będzie zbyt delikatnie mył i w związku z tym nie domywał przykładowo oleju.
|
|
|
#4184 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bez problemu zmywa oleje. Plącze włosy średnio tzn. przy średniej długości włosach powinno się rozczesać włosy bez problemu, przy dłuższych byłby pewnie już problem. Ciężko mi pisać o plątaniu, bo mam na tyle krótkie włosy, że żaden szampon nie jest mi w stanie tak skołtunić włosów, że ich nie rozczeszę
|
|
|
|
|
#4185 | |
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
na które nakładam lakier i jeszcze potem utrwalacz. I nic się z paznokciami nie dzieje, ale z prawej ręki zawsze szybciej mi się ściera i odpryskuje... więc jak sądzę te paznokcie w jakiś sposób szybciej się zużywają
|
|
|
|
|
#4186 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
same fajne rzeczyCytat:
![]() Zamawiać będę 1 kwietnia o godzinie 0:01, bo wtedy odwyk sie kończy ![]() Recenzji szamponu nie widzę
|
|
#4187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No nic, trzeba będzie łapki odratować i zaprzyjaźnić się z rękawicami
|
|
|
|
|
#4188 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mi nie podeszło do włosów a na jej paznokcie chyba też podziałało.
|
|
|
#4189 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
choć znam dziewczyny, które używają pieluszek tetrowych zamiast szmatki z muślinu i nie narzekają. Według mnie i nie tylko obie mają zupełnie inną strukturę materiału, muślin jest o niebo delikatniejszy, a tetra taka jakby bardziej szorstka. Czuć to przede wszystkim po zmoczeniu, tetra bardziej drapie, jakby była kanciata, a muślin jest przyjemny, taki delikatny ![]() Nie wiem, czy moje zdanie Was interesuje, ale sprawdzałam na swojej buzi i wiem, że jest różnica ![]() Powiem Wam nawet, że lepsze od tetry( moim zdaniem) są ściereczki z mikrofibry do kupienia w biedronce (są dwa rodzaje, lepsze są te droższe ). Choć jak już wspomniałam, muślin zdecydowanie najlepszy, myję buziaka nim codziennie i nie wyobrażam sobie oczyszczania buzi bez tej szmatki, no chyba, ze mam jakieś ropne wykwity, to wtedy albo omijam te miejsca, albo po prostu jej nie używam. Dla mnie to najlepszy i najdelikatniejszy peeling
|
|
|
|
|
#4190 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Z resztą tetra jest jak dla mnie bardzo delikatna, po praniu jest szorstka, ale jak się ją wyprasuje z użyciem pary, to staje się na nowo mieciutka, taka jak powinna być dla niemowlęcej pupy.
|
|
|
|
|
#4191 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Chociaż ona moim zdaniem przegina z tapetą. To nie może być zdrowe dla skóry. Cytat:
Czytałam, że tak. Ale te dedykowane szmatki są podobno duże lepsze jakościowo i wytrzymalsze. Cytat:
Ja po olejku myjącym stosuję tylko glinkę i wydaje mi się, że twarz jest wystarczająco oczyszczona.
|
|||||
|
|
|
#4192 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dokładnie o to chodzi, ta muślinka jest delikatniejsza, nie wiem jak to jest z tą tetra o której Ty piszesz, ja porównuję tylko do tych "naszych"pieluch. Wiesz co ta muślina po wyschnięciu to też staje się taka szorstka, ale jak ją się zmoczy to zaraz znika, a tetra już nie jest taka przyjemna. Naprawdę warto wypróbować, o niebo lepsze od tych gąbeczek z calypso choć trudniejsze do utrzymania w higienie ![]() A do mnie dziś przyszło zamówienie z zks. Już nie mogę się doczekać powrotu do domu
|
|
|
|
|
#4193 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
edit. I zapomniałabym o najważniejszym. Mój kremik z GaiaCreams już też wysłany. Same powody do radości
Edytowane przez margoltka Czas edycji: 2012-03-20 o 14:06 |
|
|
|
|
#4194 | ||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
Na razie użyłam 3 razy i za kazdym musiałam poprawić glinką albo mydłem, a za pierwszym razem to obydwoma, bo mam ogromne obawy przed takimi tłuściochami jednak. Glinka zawsze daje radęOstatnio umyłam nią włosy, dawno nie miałam takich puszystych i gęstych. Potroiły wręcz objętość. Mieszałam z szamponem, bo sama glinka ciezko się aplikuje na włosy. |
||
|
|
|
#4195 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() no właśnie nie wiem skąd,ale chyba mam ochotę dołączam sie do grona zakochanych w micelu Argile Provence jest cudowny anula dziękujemy za przedstawienie nam tego cudeńka od kilku dni używam mydełka freshmint z Phenome i jest całkiem przyjemne. Bardzo dobrze się pieni,ładnie oczyszcza, nie wysusza ani nie podrażnia skóry. Tżetowi bardzo podoba się świeży zapach,chociaż mnie nie zachwyca. Ogólnie jak gratisik do zakupów bardzo przyjemne ale chyba nie kupiłabym go po raz kolejny.
|
|
#4196 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4197 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale może spróbuję (chociaż trochę żal mi glinki).
|
|
|
|
|
#4198 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4199 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4200 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jakoś sie tego obawiam...
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:00.

się "zużywa" (woda, detergenty itp.)

- 06/13-24cm, 07/23- 26cm.....50cm

na które nakładam lakier i jeszcze potem utrwalacz. I nic się z paznokciami nie dzieje, ale z prawej ręki zawsze szybciej mi się ściera i odpryskuje... więc jak sądzę te paznokcie w jakiś sposób szybciej się zużywają