|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2941 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Wrześniowo -Październikowe część 2 :)
no to rzeczywiście spoko rodzinka
chrzestna chrzestną ale jak by mi ktoś kazał drogie prezenty kupować to specjalnie dawałabym drobiazgi, bo to ty zostając matką chrzestną robisz przysługę rodzicom i dziecku a nie jest to twoim żadnym obowiązkiem kupować nie wiem jakie prezenty, bo w założeniu jesteś po to aby pomagać w dobrym wychowaniu w wierze a nie rozpuszczać dzieciaczka i spełniać ambicje jego rodziców
|
|
|
|
#2942 |
|
Zakorzenienie
|
straszne to jest ... rozumiem można powiedzieć iż potrzebujemy krzesełko do karmienia ale ono jest droższe więc może w dwie czy trzy osoby się złożycie i kupicie je .. no nie wiem ... pomysłu innego brak mi ...
|
#2943 | |
|
Wtajemniczenie
|
dokładnie! i teraz juz nie pytam
kupuje co uważam i Mateusz zawsze się cieszy pytam tylko co teraz lubi w sensie ze ci ulubieni bohaterowie z bajek się często zmieniaja no i jak była faza na toy story no to mu kupiłam puzle z tymi postaciami i bidon taki fajny z Buzzem jak miał faze na boba budowniczego no to dostał kask boba z pasem na narzędzia no i mati zadowolony a prezenty w granicach 50 zł... tak u nas niestety się w iwększości przypadków utarło że chrzestni są od kupoiwania i dawania prezentów.. mi moja chrzestna nigdy nic nie dawała oprócz takich okazji jak urodziny gdzie jakiś drobiazg dotałam i sie cieszyłam, na komunię złoty łańcuszek i biblię , na bierzmowanie też jakiś drobiazg nawet nie pamiętam co a od chrzestnego NIC nawet nie zjawiał się na takich uroczystościach i jakoś żuję a jak się chce super prezenty dostawać to nikt im nie kazał mnie biednej cioci luci za chrzestną brac tak? mogli sobie jakiąś dziana koleżankę wziąsc ![]() ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- Cytat:
że mo żna było powiedzieć ze potrzebują i że to im sie akurat podoba ale drogie jest to moze oboje chrześni niech się złożą tak? no to juz zawsze mniej wychodzi ale nie lepiej chrzestna niech kupi krzesełko za 399 a chrzestny huśtawkę za tyle samo... to sa juz dwa drogie prezenty no to chyba tak lepiej nie? bo to dla mnie zawsze irytujące było Kolezanka ma troje dzieci i uwielbiam im kupowac prezenty bo one cieszą sie ze wszystkiego jak przyjde z głupim papierem kolorowym i plasteliną to piszczą z radości! głupie puzle za 5 zł i one szaleją no i az miło takim dzieciaczkom cos kupić
|
|
|
|
|
#2944 |
|
Zadomowienie
|
no i masz świętą rację Lukrecja, u nas się całkiem wszystko do góry dupą a nie głową wywraca a chrzestni nie są od prezentów, jak ktoś oczekuje niestworzonych rzeczy, to niech wybiera ludzi z kupą kasy, którzy mogą sobie na to pozwolić i dla nich klocki za 300 zł to śmieszna rzecz do kupienia, ale nawet jeśli to ja jestem za tym aby dziecko znało wartość rzeczy nie może ich dostawać na tacy i przy każdej okazji, ja wiele w życiu rzeczy nie dostałam na których mi zależało jako dziecku, ale teraz doceniam to, że mam dobrą pracę i na zachcianki od czasu do czasu mogę sobie pozwolić, oszczędzamy pieniądze na konkretne cele, czasem zaszalejemy spontanicznie i wtedy mamy megą radochę
|
|
|
|
#2945 |
|
Zakorzenienie
|
My wybieramy chrzestnych raczej pod innym kątem nie zważając na prezenty ... bo co komu po prezentach jak będzie chrzestnych widział 2 no może 3 razy w roku ? albo jeszcze lepiej na chrzcinach, komunii, bierzmowaniu, 18nastce i ślubie ...
jednak chrzestni dla prezentów to dobre rozwiązanie ekonomiczne hehe ...
|
#2946 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a niestety widzę po moim chrześniaku ze z nim będa problemy bo dosłownie dostaje co chce na każde " pierdnięcie"Cytat:
znaczy ja to .. nie śmiac sie ze mnie proszę ja raczej zawsze uwazałam ze matka chrzestna i ojciec chrzestny to są takie osoby które np w razie kiedy dziecko straci rodziców ( bo takie sytuacje są) zastąpi mu ich w pewnym sensie ze będzie dla niego oczywiste że trzeba się tym dzieckiem zająć jak włąsnym... i rodzice chrzestni mają zastępować rodzicó w razie czego no tak ja zawsze myślałam i moze to śmieszne jest no ale nie wiem skąd tak mi się wpoiło i tak uważam i zdania nie zmienię
|
||
|
|
|
#2947 |
|
Zadomowienie
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2948 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo dla mnie jest lekkim nie porozumieniem wybieranie na chcrzestnych koleżanek swoich, kolegów. Przecież każda znajomość może odejsć w zapomnienie. A rodzina to jednak rodzina. Choć w sumie chrzestny mojej siostry to od komunii to kolejny raz widział ją na 18-tce, więc reguły nie ma. |
|
|
|
|
#2949 |
|
Zadomowienie
|
no ja też tak myślę o roli chrzestnych, że są do pomocy w trudnych sytuacjach ale trudną sytuacją na pewno nie jest ropuszczanie malucha do granic możliwości, bo nic dobrego z tego nie wyniknie a i rodzice kiedyś pożałują takiego wychowania, bo może się bardzo obrócić przeciwko nim samym
|
|
|
|
#2950 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Do tego odsprzedać prezent na allegro? Wybacz, ale Twoja bratowa to jakaś zołza. |
|
|
|
|
#2951 |
|
Zakorzenienie
|
Konczita na Captivę też dziś patrzałam, bo polazłam pooglądać wózki. Bardzo ładny jest, ale mając koło siebie Captivę i Lareta, Laret skradł mi serce
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2952 |
|
Zadomowienie
|
na razie muszę się położyć bo znowu mi słabiej więc do później lub do jutra jeszcze się okaże
|
|
|
|
#2953 |
|
Wtajemniczenie
|
no dobra to ja się zmywam już
lecę zjeść szybki obiad oporządzić to i owo i lecę na USG kciuki proszę trzymać żeby wszystko dobrze było dzidzia żeby miała wszystko co trza i tam gdzie trza oraz żeby pokazała co ma między nogami żeby chociaz tak na 80% moszna było powiedzieć jejejeje Paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa a |
|
|
|
#2954 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2955 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ---------- Ależ mi się oczka kleją.. Idę spać
|
|
|
|
|
#2956 |
|
Zadomowienie
|
wróciłam już z prenatalnego
jestem najszczęśliwszą mamusią pod słońcem!!!!!!!!!!!!!!! z dzidziusiem wszystko super. lekarz go pomierzył, powiedział że idealnie i zachwycał się, że jest piękny i tak wierzgał nóżkami i ma taką piękną główkę i rączki i nóżki...no i własnie się popłakałam ze szczęścia Boże jak się cieszę!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Edytowane przez m_moni Czas edycji: 2012-03-20 o 16:12 |
|
|
|
#2957 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2958 |
|
Zadomowienie
|
Cześć wszystkim!
![]() Ale tutaj ruch od rana - od razu widać że pogoda się skiepściła ![]() My z racji tego że planujemy duuużą rodzinkę, zamierzamy kupować w większości ubranka uniwersalne, więc zbyt dużego znaczenia w którym momencie dowiemy się o płci... Co prawda, ciekawość jest ogromna, zwłaszcza ze strony Tatinka bardzo Mu zależy na córeczce - nie wiedzieć czemu co do chrzestnych to ja odnajduję w nich podobną rolę co Lukrecja tzn TFU TFU gdyby nam rodzicom się coś stało to żeby oni zajęli się wychowywaniem bebiczka ![]() dlatego będziemy się starać wybrać kogoś kto jest w miarę podobny do nas (chodzi o charakter oczywiście), rozsądny oraz przede wszystkim wyznaje te same wartości co my. No i już wiem, że będzie wojna z moją mamą... bo na chrzestną nie wezmę żadnej z moich sióstr (mam 3), wybrałam już przyjaciółkę (de facto tą która zaproponowała że będzie ze mną przy porodzie) i wiedziała ona o moim zamiarze jeszcze zanim zaszłam w ciążę
|
|
|
|
#2959 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
wygląda pysznie.... Cytat:
Cytat:
![]() a dziś dla przykatowania się jeszcze wyciągnęłam suknię ślubną. Postanowiłam wreszcie ją obfocić i wystawić na allegro (jak się uda, będzie na część wyprawki dla maluszka). licho mnie podkusiło, żeby spróbować się wcisnąć... I się nie mieszczę... Cytat:
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2960 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć.
Ale mnie dzisiaj naszło na sos tatarski, więc zrobiłam i już prawie nie ma. Chwilowo nie mogę patrzeć na słodkie bo mnie mdli. Bardzo się ciesze, że dzieciaczki rozwijają się zdrowo i już niedługo uszczęśliwią swoją obecnością Rodziców ![]() Podczytuje ostatnio wątek polecam - odradzam i notuje co warto kupić a czego nie potrzeba. Ale pewnie i tak wszystko wyjdzie w praniu .
|
#2961 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
byłam dziś na kontroli u stomatologa. Szłam z przekonaniem, że pieczątka w karcie bez problemu będzie bo co pół roku-rok chodzę na kontrolę i usuwanie kamienia a tu lipka... zęby mi poleciały jak nie wiem. Aż moja dentystka była zdziwiona, bo zna moją dbałość w tej kwestii. 2 maleńkie dziurki już dziś wyleczone i zostały jeszcze 2 kolejne.. ale to za tydzień Cytat:
![]() Widzę, że wózki Tako będą miały u nas swój fanklub. w ubiegłym tygodniu zaczepiłam 2 babeczki z dwoma różnymi modelami tako. O każdym każda z nich b. pozytywnie się wypowiadała. Coś w tych wozkach jest Cytat:
też podzielam Wasze zdanie w kwestii chrzestnych. Przez myśl by mi nie przeszło, żeby wybierać ich pod prezenty i to jeszcze takie wymagania.... Ja mam dwójkę chrześniaków. Jaś za rok będzie miał komunię, Olga za 2 lata więc już chyba powinnam odkładać, bo sama widziałam na komunii szwagierki 2 lata temu, że dzieciaki quady podostawały albo laptopy... Tylko po co im one?
|
|
|
#2962 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
piszecie o wyprawce... ja też pomału staram się ją kompletować. na pierwszy ogień pójdą ciuszki ale mam z tym niemały problem. otóż ciuszki w naszym mieście są głównie albo niebieskie albo różowe, albo z napisem córeczka mamusi albo będę duży jak mój tata albo na przodzie jest różowy kotek albo granatowy samolot lub czołg i tak dalej... ciężko znaleźć coś uniwersalnego. a w neutralnych kolorach to już w ogóle. muszę przejechać się gdzieś dalej bo w naszej mieścinie ciemnogród jakiś ![]() ja nie wierzę w zabobony, co ma być to będzie. czasem zdarza się, że dziecko umrze przy porodzie lub niedługo po nim i kupienie wyprawki w dziewiątym miesiącu a nie w czwartym tego nie zmieni. trzeba być po prostu dobrej myśli. nie przeszkadza mi jednak gdy ktoś woli poczekać z zakupami, to indywidualna sprawa. wkurza mnie natomiast niesamowicie, gdy ktoś, np. teściowa próbuje na nas wpłynąć, strasząc zabobonami Cytat:
zaciśnięte. ja będę o nie prosić w następnym tygodniu, bo też mam wizytę![]() Cytat:
Cytat:
ja swoją suknię mam do dzisiaj, jakoś szkoda mi się jej pozbyć. chyba z sentymentu zostanie ze mną do końca ale też na mnie nie pasuje, tylko, że na mnie jest za duża.w dniu ślubu ważyłam 20 kg więcej niż dziś![]() pisałyście też o chrzestnych i chyba będę miała z tym problem. osoby, które biorę pod uwagę nie mają ślubu kościelnego tylko cywilny. orientujecie się czy to może być przeszkodą? niby teoretycznie problem jest i to spory ale jak to wygląda w praktyce? |
||||
|
|
|
#2963 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć mamusie!
Przepraszam, że mało się udzielam, ale szukałam żłobka dla mojego starszego urwisa i zajęło mi to sporo czasu ![]() Żłobek znaleziony, spróbujemy, zobaczymy jak będzie. Tak sie tylko szybko odniosę co po drodze zauważyłam. Jeśli chodzi o maliny to jadłam i piłam soki i urodziłam po terminie. Z samych liści chyba nie miałam okazji. A wózek to mam Mutsy 4 rider po synku. Niech się ładnie wszystkie dzieciaczki rozwijają i na USG pieknie się prezentują
|
|
|
|
#2964 |
|
Zakorzenienie
|
Grill się udał i sie objadłam;-)u Nas dzisiaj słonecznie było;-). Przyszły do mnie dzisiaj spodnie ciążowe i okazało sie,że za duze zamówiłam,ale mam nadzieje,źe jak brzuszek urośnie to już będą dobre;-). Co do wyprawki to ja musze kupic wszystko.bo po synku poodawalam,mimo,że planowalam za dwa lata drugie dzidzi,a część sprzedalam. Ale ja uwielbiam zakupy dla maluszkow,chociaź przy drugim maluchu to już aż tak mnie nie ekcytuje;-).
Co do chrzestych to ja tez nie wybieralam pod wzgl finansowum,chrzestną jest moja siostra i nie zaluje bo jej mi bardzo pomocna . Ale teraz mama problem bo na chrzestnego wezme brata ale o chrzestenej nie mam pojęcia . LUcia czekam na jutrzejsze relacje z wizyty. I ciesze sie z zdobrych wynikow na dzisiejszych wizytach. Ja mam swoja dopiero 9 kwietnia wiec mam naadzieje,że sie dowiem co ma pomiędzy nóżkami,bo to bedzie 13 tydzień .a co do chrzestnych i ich slubu,to w praktyce zalezy od ksiedza. Bo jak jest normalny to mu nie przeszkadza czy rozwodka czy co,ale ja mialam taka sytuacje,ze jeden ksiadz nie chcial mi ochrzcic malego bo moja siostra chrzestna jest rozwodka i on sie na nia nie zgadzal. Ale zrobilam mu awanture,trzaslam drzwiami i pojechalam do innej parafii a tam jest taki fajny kasiadz ze nic go nie interesowalo a co do kwestii slubi to my mamy tylko cywilny i ksiadz nic nie mowil.
Kiedyś będziesz miał dorosłą duszę, ale dzisiaj jesteś mały jak okruszek Gracjanek Fabianek Edytowane przez Anusia479 Czas edycji: 2012-03-20 o 18:14 |
|
|
|
#2965 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
już nie mogę się doczekać, 3 miesiące mnie tam nie było---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2966 |
|
Raczkowanie
|
Graatulacje dla Sylwii i moni, cieszę się, że się przywitałyscie z maluszkami na usg i wam rączkami machały
Ja na razie nie kupuję żeczy dla dzidziusia z kilku powodów. Nie mam czasu pochodzić po sklepach odzieżowych oraz nie mam gdzie tego składować. Jak tatuś weźmie się za remont, to już będzie po całości urządzać pokoik, i wtedy i ciuszki będą - całe lato mam na to. Ja wcale nie chće kupować różowych/niebieskich, nie chcę takich. Ale najczęściej są na ubrankach jakieś napisy, obrazki, zwierzaczki i t.p. także będę chciała mieć i neutralne i takie ozdobione Almariel, zdążymy, co nie!? ![]() Też nie mam po nikim nic, wszystko będziemy kupować od zera |
|
|
|
#2967 |
|
Zadomowienie
|
witam sie z paniami mamusiami
troszke sie opuscilam w czytaniu i mam z 40 stron do nadrobienia-niestety nie dam rady,ale juz od piatku bede na bierzaco bo do domciu wracam ![]() pozdrawiam Was wszystkie kochane milego wieczorku
|
#2968 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=lukrecja_25;3303517 5]mam taki zamiar bo: ja nie to że żałuje pieniędzy dla mojego chrześniaka ( brata synek) tylko że czasami naprawdę nie stać mnie było na niektóre prezenty a bratowa moja ma w zwyczaju narzucania komuś co ma kupić... tak było z krzesełkiem do karmienia z mata edukacyjną i z innymi rzeczami.
Mówiła np miesiąc przed urodzinami że Mati by chciał takie klocki lego i dawała linka na allegro a ja patrze a te klocki 299 zł no i na mikołaja chce do tych klocków to: i link .. kolejna 100-wa... no bo tak akurat ze Mati ma urodziny 28 listopada no to zaraz mikołaj a za chwilke gwiazdka i tak się zawsze skłądało ze w sumie na Mateuszka który ma teraz dopiero 3 lata wydawałam w ciągu miesiąca jednego 500 zł na prezenty. No co jak co ale uważam zae przy mojej pensji 1500 zł na rękę to kurcze dużo troszkę tak? rozumiem ze jestem chrzestną no ale bez przesady jakie prezenty6 ja będę kupowała jak Mateusz będzie miał komunie??? to juz muszę zacząć zbierać no i z moimi rodzicami stwierdzilismy ze dziecko przeciez małe cieszy sie z kazdego prezentu i ze nie będziemy więcej pytac co kupić Matiemu. No i tym sposobem mama kupiła mu rowerek wypasiony za 400 zł leciutki fajny taki juz prawdziwy można rzec z odkręcanymi kołami super ale bratowa chciała co innego jakieś chyba znowu klocki za 300 zł... no i co? obraziłą sie ze Mati na rowerze nie umie jeździć i nie bedzie jeździł i ze bez sensu kupowanie takich prezentów co sie dziecko nie ucieszy( cieszył sie bardzo) i sprzedali rower na allegro... a tak naprawde chodziło o to ze po siostrze ciotecznej matoi ma rowerek taki typowo dziecięcy no dla maluszka takiegoo malutkiego no.. w dodatku różowy ale oni okleją to bede mówić te najdroższe rzeczy chociaz wiem ze nie kupią ale niech wiedza jak to fajnie jak akurat jesteś pod kreską a tu jeszcze trzeba prezent za 300 zł kupić...---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 --------- ![]() choć brat chyba nie lepszy,skoro się na wszystko zgadza...Współczuję,bo wiem,jak to może wkurzać. Nasz synuś czuje się ciut lepiej,dzięki inhalacjom i antybiotykowi,pomału wraca mu apetyt. Ja też się troszkę przeziębiłam,ale daje radę. Pomalutku Was podczytuje,ale szybko wzrok się męczy i robie przerwy.Kurcze,nawet nie wiecie jak mi tego brakuje,bo kto mnie lepiej zrozumie niż przyszłe mamusie,a nas tu tyle...Dobrze,że jesteście
|
#2969 | |
|
Raczkowanie
|
mój numer jeden jak do tej pory! ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- Cytat:
„Ludzie są jak góry: wielcy wydają się z bliska mniejsi, a mali – więksi (…)” - Aleksander Świętochowski Alicja 06.08.2005 rok 3050 g 55 cm Hanna 27.03.2008 rok 3350 g 59 cm Dorotka 21.09.2012 rok 3540 g 58 cm Moje skarby! Kruszynka |
|
|
|
|
#2970 |
|
BAN stały
|
witam
dopiero zaczynam moja dzidzia ma się urodzić 27 września wczoraj bylam na badaniach prenatalnych na szczęście wszystko dobrze, maluszek świetnie się rozwija ale nie chce pokazać co ma między nóżkami![]() malutki wstydzioszek Zazdroszczę mamusiom które mają już tę tajemną wiedzę
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:52.

chrzestna chrzestną ale jak by mi ktoś kazał drogie prezenty kupować to specjalnie dawałabym drobiazgi, bo to ty zostając matką chrzestną robisz przysługę rodzicom i dziecku a nie jest to twoim żadnym obowiązkiem kupować nie wiem jakie prezenty, bo w założeniu jesteś po to aby pomagać w dobrym wychowaniu w wierze a nie rozpuszczać dzieciaczka i spełniać ambicje jego rodziców

kupuje co uważam i Mateusz zawsze się cieszy
jak miał faze na boba budowniczego no to dostał kask boba z pasem na narzędzia 

no i na mikołaja chce do tych klocków to: i link .. kolejna 100-wa... no bo tak akurat ze Mati ma urodziny 28 listopada no to zaraz mikołaj a za chwilke gwiazdka i tak się zawsze skłądało ze w sumie na Mateuszka który ma teraz dopiero 3 lata wydawałam w ciągu miesiąca jednego 500 zł na prezenty. No co jak co ale uważam zae przy mojej pensji 1500 zł na rękę to kurcze dużo troszkę tak? rozumiem ze jestem chrzestną no ale bez przesady jakie prezenty6 ja będę kupowała jak Mateusz będzie miał komunie??? to juz muszę zacząć zbierać
ale niech wiedza jak to fajnie jak akurat jesteś pod kreską a tu jeszcze trzeba prezent za 300 zł kupić...

pani kasjerka stwierdziła że biorę same frykasy, a ja jej na to że kiedy jak kiedy ale w ciąży dogadzam sobie za dwoje 
zaciśnięte. ja będę o nie prosić w następnym tygodniu, bo też mam wizytę