mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2 - Strona 57 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-20, 15:45   #1681
kojka
Raczkowanie

Dot.: mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2

Cytat:
Napisane przez ggoraa Pokaż wiadomość
[Lori22 Witamy

Dziewczyny, mala mi na lewym cycku porobila znow rany i na sutku zrobilo mi sie cos dziwnego- w sroku kulk a zoltym kolorem- jakby odcisk z ropa w srodku no lewy cyc juz jakby wysychal z mleka:/
Wiec musze zaczac mala dokarmiac modyfikowanym mlekiem.
Powiedzcie ktore lepsze NAN, BEBIKO czy BEBILON? czytam i juz nie wime sama. PLIIIISSSS
Ja "przerobiłam " 3 mleka . Na poczatku dawałam Bebiko - mała po nim wymiotywała no i skład nie najlepszy . Potem Bebilon , skład ma dobry , wymioty sie skończyły ale miałam problem z jego kupieniem bardzo często .Teraz pijemy Hipp - skład taki jak bebilon + Praebiotyk ( inne mleka tego nie mają) i jestem zadowolona . Hipp według mnie ma najlepszy skład i smak . Kupy po bebiko były problemem ( mała strasznie się męczyła), po bebilonie i hippie były i są regularne i takie jak maja być . Może Ci to coś pomoże

Nan nie znam ale z tego co mi wiadomo ma więcej żelaza niz te inne mleka- moga byc zielone kupy i zatwardzenia- ale to wszystko od dziecka zależy , każdemu co innego pasuje

Edytowane przez kojka
Czas edycji: 2012-03-20 o 16:34
kojka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-20, 15:49   #1682
dygotka8
Zakorzenienie

Goldika- w klubie odp na Twoje pytanie-trochę chaotycznie z niewyspania

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-20, 15:50   #1683
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
nno fakt może i białe...a tańsze i cieńsze czy troszkę grubsz i troszke droższe...
jaka ja niezdecydowan jestem!!

Tuszka
jak tam tz sprawuje się jako tata??

a co tam się dzieje z Oolong,Karolinką,Darusia i pozostałymi dziewczynami :conf used:
ja mam ciensze i grubsze, zakladam te grubsze. Mam frotte i jersey - wole jersey ale musi byc dobry gatunkowo. Ja mam z tesco 2szt kosztowaly ok 20zl ale kupowalam jeszcze w ciazy.
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-20, 15:54   #1684
fatal21
Wtajemniczenie

Lori ja ostatnio slyszalam jak znajomej dziecko wiecznie na zapalenie uszu chorowalo i nie wiedzieli czemu.A pediatra kjazala na pneumo zaszczepoic i jak reka odjał,ale to uszy byly nie katar

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ----------

My bebilon ha mamy i nie ma z niczym problemu.A enfamilem pluła
Stary 2012-03-20, 15:54   #1685
dygotka8
Zakorzenienie

Goldika-a masz napisany skład ile czego jest %??one sa z gumką? a na łózko jakiej wielkości??

Stary 2012-03-20, 15:58   #1686
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fatal21 Pokaż wiadomość
Lori ja ostatnio slyszalam jak znajomej dziecko wiecznie na zapalenie uszu chorowalo i nie wiedzieli czemu.A pediatra kjazala na pneumo zaszczepoic i jak reka odjał,ale to uszy byly nie katar

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ----------

My bebilon ha mamy i nie ma z niczym problemu.A enfamilem pluła
no wlasnie zapalenie uszu to mi sie z pneumo skojarzylo. Mi tak znajoma pediatra tez mowila

Dygotko oki

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Cytat:
Goldika-a masz napisany skład ile czego jest %??one sa z gumką? a na łózko jakiej wielkości??
Dygotka zaraz zerkne na sklad

ggoraa my pijemy enfamil ale po nim chyba sa zielone kupy, tak inna znajoma pediatra powiedziala bo on zawiera zelazo.

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Dygotko nie mam metek przy nich. Ale spojrzalam na wszystkie jersey jakie mam (4szt) i te z tesco praktycznie nie roznia sie gruboscia od tych z allegro. A wole je od frotty jersey to chyba powinno byc 100% bawelny? wszystkie mam na gumkach na lozeczko 70x140.
aaa oprocz bialych ja zaluje ze nie wzielam ecru jakiegos przescieradla dodatkowo
Stary 2012-03-20, 16:03   #1687
dygotka8
Zakorzenienie

Dzieki Goldika-na all patrzyłam to tam maja skład 85% bawełna i 15 % czegos tam,a te droższe mają 100% bawełny to je wezmę...biały,beż jasny, krem.-takie wezmę.beż ciemny to taka kawa z mlekiem to takie chyba nie bardzo kolor ...?

nie lubię byc taka niezdecydowana

Stary 2012-03-20, 16:04   #1688
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
bosz... ale ja glupia jestem bo peklowanie mi sie tylko z golonką kojarzy no ale ok

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

bierz biale!!! wygladaja najestetyczniej, do tego potem jakas kolorowa posciel i bedzie git
Ale ci sie dobrze kjarzy, pekluje sie wlasnie miecha a sloiczki sie wekuje
Stary 2012-03-20, 16:05   #1689
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lori22 Pokaż wiadomość
W Szkocji mieszkam od prawie 7 lat. Mam 2 coreczki, starsza Lena za pare miesiecy skonczy 4 lata.
Laura urodzila sie 6 dni po terminie, 10 grudnia, porod sn, szybki, ale bardzo bolesny. Myslalam, ze zejde z tego swiata, co chwile tracilam przytomnosc z bolu. Wody odeszly mi niedlugo przed polnoca, a mala urodzila sie o 6.41. Mialam naprawde kiepska polozna, wg niej, niepotrzebnie przyjechalam do szpitala, za wczesnie, jeszcze nie rodzilam i o 2 chciala odeslac mnie do domu, choc tlumaczylam, ze musze jak najszybciej dostac antybiotyk i jest to moj 2 porod i akcja moze byc szybsza niz poprzednim razem ( i tak bylo). Przyjeto mnie na oddzial jakies 20 minut przed urodzeniem malej.

omg, co koszmar ;/

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-20, 16:10   #1690
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki Goldika-na all patrzyłam to tam maja skład 85% bawełna i 15 % czegos tam,a te droższe mają 100% bawełny to je wezmę...biały,beż jasny, krem.-takie wezmę.beż ciemny to taka kawa z mlekiem to takie chyba nie bardzo kolor ...?

nie lubię byc taka niezdecydowana
ciemny bez moze byc smutny. Chcesz to podaj mi linka, wybierzemy kolory
ja placilam ok 12-14zl za szt na allegro.

Glam to jednak nie jestem tepak az taki.
Stary 2012-03-20, 16:13   #1691
dygotka8
Zakorzenienie

a co tam,pewnie,że podam:P
http://allegro.pl/ przescieradlo -jersey-z-gumka-180x200-grube-polskie-i2216856927.html
później linka usunę,żeby nie było..

ja potrzebuje większy rozmiar prześcieradeł więc i cena niestety wyższa,ale może tż jutro podjedzie i kupi w tesco z 1 to się sprawdzi

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

głowa mnie boli, z nosa leci to sie może wreszcie bym połozyła,zaraz jeszcze gorączkę sobie zmierzę...

Stary 2012-03-20, 16:16   #1692
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
a co tam,pewnie,że podam:P
http://allegro.pl/ przescieradlo -jersey-z-gumka-180x200-grube-polskie-i2216856927.html
później linka usunę,żeby nie było..

ja potrzebuje większy rozmiar prześcieradeł więc i cena niestety wyższa,ale może tż jutro podjedzie i kupi w tesco z 1 to się sprawdzi

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ----------

głowa mnie boli, z nosa leci to sie może wreszcie bym połozyła,zaraz jeszcze gorączkę sobie zmierzę...
myslalam, ze dla Malej kupujesz. wiec nie wiem po ile w Tesco beda takie duze.
Do sypialni swojej mam tlyko kolorowe przescieradla
biale mi jakos pasuja do dzieci (nie potrafie wyjasnic dlaczego).

Nr 6 wlasnie mam pod tylkiem - przyjemne dla oka. Kremowe wyglada fajnie, 26 tez ciekawe. zalezy jakie kolory poscieli macie
Stary 2012-03-20, 16:18   #1693
dygotka8
Zakorzenienie

pościeli jeszcze nie mamy,narazie mamy starą.i tez mielismy prześcieradła na mniejszy materac nr 6 i 26 i chyba takie wezmę.pewnie ze 3 sztuki bedą potrzebne

ja chciałam sie połozyć,a mała się obudziła

nie chcę być choraaaaaaa

Stary 2012-03-20, 16:20   #1694
nikaa2
Wtajemniczenie

jakoś czytanie poradników u mnie humor depresyjny wywołują- bo ja wg nich źle wychowuję synka "wychowuje" to moze zbyt duże słowo oczywisci eo usypianie chodzi, ech mój nie hcce spac jak go odkładam... chce zasypiac przy cycu i co mam poradzic? metody 3-5-7 to dla mnie zbyt duży hardkor jednak ech
a no i nocne karmienie to "grzech .... ech

Edytowane przez nikaa2
Czas edycji: 2012-03-20 o 16:21
nikaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-20, 16:21   #1695
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikaa2 Pokaż wiadomość
jakoś czytanie poradników u mnie humor depresyjny wywołują- bo ja wg nich źle wychowuję synka "wychowuje" to moze zbyt duże słowo oczywisci eo usypianie chodzi, ech mój nie hcce spac jak go odkładam... chce zasypiac przy cycu i co mam poradzic? metody 3-5-7 to dla mnie zbyt duży hardkor jednak ech
a no i nocne karmienie to "grzech: mdleje.... ech
ja nie czytam poradnikow. Ale moze mam latwe dziecko do obslugi bo wymaga jedynie jedzenia, czulosci, milosci, zabawy i przewijania + spacery
Stary 2012-03-20, 16:23   #1696
dygotka8
Zakorzenienie

Nikaa-nie bierz wszytskiego tak do siebie!!!!!!luzik
ja usypiam mała przy cycu i jest mi z tym dobrze-nie mam wyrzut ow sumeinia bo moje dziecko to nie maszyna!!
o czywiście w łóżeczku też usyupia,ale to tylko w ciagu dnia,wieczorem jakoś nie może,tak więc jeśli przy piersi zasypia to ja się ciesze i to BAAAAAAAARDZO!!!

Stary 2012-03-20, 16:50   #1697
ggoraa
Zadomowienie

Dzieki dziewczynki za odpowiedz
Wyslalam szwagra i kupil bebiko ... jak Filip byl maly to w szkocji kupowalismy cow&gate i bylo rewelacyjne, w pl pil bebiko,ale byl juz wiekszy...no zobaczymy jak bedzie z tym- zamierzam w sumie mala dokarmiac moze 2-3 razy w ciagu dnia tylko, bo prawy cyc produkuje sporo mleczka. Ale stres dziala niestety negatywnie na mleczko i obawiam sie, ze niebawem nastapi susza.

Dzieci tez jakies dzis nerwowe-Filip marudzil, polozylam go spac, Nika steka- usnac nie moze, a mnie boli brzuch przez okres....
Stary 2012-03-20, 16:58   #1698
nikaa2
Wtajemniczenie

ech dziewczyny, wiem zeby sięnie nakręcac.... ale ąłtwo powiedziec dzisiaj zaczne go odkłądac do łóżeczka... zobaczymy jak mi pojdzie

w sumie dziec bezproblemowy, jak by nie lcizac tego zasypiania i nocki hehehe

gora
nikaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-20, 17:01   #1699
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
hmm wlasnie chcialam pytac ktora czesc bylaby do tarcia ziemniakow na placki bo Tz uwielbia, ja zreszta tez lubie ale nikoku nie chce sie trzec ziemniakow czyli ten duzy malakser mowisz hmm. Musze z Tztem przedyskutowac, dostalismy 100zl w prezencie na wspolne urodziny, wiec jeszcze 140potrzebujemy tylko
do placów ziem. właśnie ten duży malakser
i najlepsze życzenia dla tż i maluszka

Cytat:
Napisane przez Bahamadia_25 Pokaż wiadomość
Wiecie co, Michał dzisiaj stał się Michalinką podeszłam dzisiaj po majciochy na bazarek, a babka do mnie jaka ładna dziewczynka, jaka duża ...no myslałam, że wyjde z siebie. Chłop jak dąb już się w gondoli nie mieści, poza tym ubrałam go w czerwoną kurtkę i białą czapę, a ta mi tak dogadała ....
się baba nie zna

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-20, 17:08   #1700
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
Ale ci sie dobrze kjarzy, pekluje sie wlasnie miecha a sloiczki sie wekuje

Upsss, ale się wygłupiłam ;p

Agnieszko, co nie
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-20, 17:32   #1701
ela3010
Zadomowienie

Dygotko coś pomieszałam.

Ggora u nas bebiko powodowało zaparcia, starszego tym mlekiem karmiłam.

Lori witaj

Dziewczyny zaczęło mi dzwonić w uchu, już ze dwa miesiące, ciągle to słyszę i nie wiem jak temu zaradzić.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-20, 17:50   #1702
muffinka90
Zakorzenienie

Cytat:
goldi
śliczna łał... no na tobie pewnie lezy lepiej... bo chudniesz w oczach

muff
idę sprawdzic p.s. 16maj a zadzwonie do jej córy, może nam coś podpowie- to dam znac jak tylko się czegoś dowiem
dobra, to daj znac, bo jak cos to mialabym miesiac do 16.05, bo do 15.04 jestesmy u rodzicow i nie bedzie czasu, a musi jeszcze dojsc do ciebie i oprawic trzeba.

Lori witaj
widywalam cie na pasku czesto
a te polozne to zatluc

Baha ja tez tego nie cierpie, jak maly pogardzil cyckiem to jakis czas sciagalam, ale nie mam mocy na to i zostalismy na cycku w nocy...

ggoraa u nas bebilon i bebiko sa ok, ale to kazde dziecko chyba ma inne gusta, bebiko jak dla mnie smaczniejsze i mniej smierdzi od bebilonu.

mlody ma slady zabkow na dole, widze swiatelko w mrocznym tunelu zabkowania...

Filip obmacal dzis stope ale szybko stwierdzil ze pielucha ktora mialam mu zalozyc jest ciekawsza i zwedzil mi ja z przed nosaa

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ----------

goldi ja gotuje duuzo zupki, na tydzien mniej wiecej, pakuje porcje na jeden obiadek w male plastikowe pojemniczki i sru do zamrazarki zostawiam jeden na dzis i jeden do lodowki na jutro i juz
jak dla mnie to te sloiczki sa juz niezbyt szczelne po otwarciu, a szkoda, bo byloby akurat do pakowania papek

dygotko i gdzie jest Myszeczka sie pytam?

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-20, 17:52   #1703
Seona
Zakorzenienie

miałam coś pisać i nie pamiętam, bo mini marudzi bidulka, katar ma straszny i kaszle na szczęście oskrzela czyste. Wczoraj lekarka była u nas, osłuchała. Zażywa homeopaty i jak za 3 dni nie przejdzie lub kaszel by się zwiększał to przyjdzie osłuchać i wtedy najwyżej antybiotyk. Ale mam nadzieję, że to wirusówka tylkoo.

Ale i tak dzielnie to znosi. Jak tylko ma suchy nosek i odkaszlnie to tak się cieszy i chciałaby mieć siłę, żeby się bawić i gugać mnie łapie gardło. Szpital w domu. Oby druga się nie zaraziła. Kupiłam sobie tak ą kawę dla karmiących http://www.maredo.com.pl/medelakawab...cje-p-985.html
mieszam z inką i tak się oszukuję, że to kawa

Ela, to pokonaliście wszystkich z tym zębem Wczoraj wysłałam kołysanki. Obiecaj mi, że przy wieczornym karmieniu, po kąpieli, włączysz mu je Wszyscy moi znajomi to mają ( i mi również polecili) i działają od razu! Mam nadzieję, że z Miłoszem nie będzie inaczej

Goldi, śliczna ta sukienka!!

Lori,
witaj chyba Cię widywałam na pasku

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-20, 17:57   #1704
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
a no i nocne karmienie to "grzech .... ech

dlatego ja nie czytam... bo inaczej pewnie bylabym wyrodną matką a ja chce popelniac bledy bo wg mnie to jest kwintesencja macierzynstwa... ( no moze male grzeszki a nie bledy)

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-03-20, 17:58   #1705
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość
jak dla mnie to te sloiczki sa juz niezbyt szczelne po otwarciu, a szkoda, bo byloby akurat do pakowania papek

Myszeczka sie pytam?
A.1. a jak w tych słoikach się trzyma? gorące wlewa się do słoiczka wygotowanego, zakręca i we wrzątku się gotuje?:?>

Ad.1 Myszeczki nie było już dłuuuuugo! Ani Oolong, Karolinki, Rojku, Ona24, Milagrosa (pytałam ostatnio), Pluusia itd. Może ktoś wyśle smski do nich?

Glam jeśli to Cię pocieszy, to moja Pati dłuuugo do mnie się nie śmiała jak chciałam ja rozśmieszyć to zaczynała płakać. Bardzo mi było smutno z tego powodu.

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-20, 18:00   #1706
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Nikaa-nie bierz wszytskiego tak do siebie!!!!!!luzik
ja usypiam mała przy cycu i jest mi z tym dobrze-nie mam wyrzut ow sumeinia bo moje dziecko to nie maszyna!!
o czywiście w łóżeczku też usyupia,ale to tylko w ciagu dnia,wieczorem jakoś nie może,tak więc jeśli przy piersi zasypia to ja się ciesze i to BAAAAAAAARDZO!!!

dokladnie... ja tam mysle ze za chwile odstawimy te nasze dzieciaki i juz te chwile bliskosci nie wroca, wiec w nosie mam czy wolno czy nie... uwielbiam jak mala sie tak wtula we mnie i zasypia

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-03-20, 18:00   #1707
ela3010
Zadomowienie

Dygotko mój mail

egm8@wp.pl

Sorki za zamieszanie
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-20, 18:45   #1708
goldika
Zakorzenienie

Seona Karolinka napisala na fejsie, ze nie ma dostepu do komputera, pisala z tel ale jakies problemy z nim ma
Stary 2012-03-20, 18:55   #1709
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ggoraa Pokaż wiadomość
Dzieki dziewczynki za odpowiedz
Wyslalam szwagra i kupil bebiko ... jak Filip byl maly to w szkocji kupowalismy cow&gate i bylo rewelacyjne, w pl pil bebiko,ale byl juz wiekszy...no zobaczymy jak bedzie z tym- zamierzam w sumie mala dokarmiac moze 2-3 razy w ciagu dnia tylko, bo prawy cyc produkuje sporo mleczka. Ale stres dziala niestety negatywnie na mleczko i obawiam sie, ze niebawem nastapi susza.

Dzieci tez jakies dzis nerwowe-Filip marudzil, polozylam go spac, Nika steka- usnac nie moze, a mnie boli brzuch przez okres....

Absolutnie, proszę tak nie mówić !!!
Ja przez 4 mące byłam jednym wielkim nerwusem, Michał był marudny, nie uśmiechał się często, nie rozmawiał itp itd
Zaczełam sobie tłumaczyć, że inni się nie zmienią, karmię żeby dziecko było zdrowe i robię to tylko dla niego. Więc zaczełam wszystko olewać i od 2 tyg moje bobo jest odwrotnością tego czym było przez ten czas.
Nikt mnie juz nie wyprowadzi z równowagi, bo uśmiech mojego skarba jest najważniejszy !
Polecam takie myslenie, a na pewno bedzie lepiej.
Przesyłam moc pozytywnych fluidów !!!

Seona, gdziesz ty taki wynalazek znalazła szkoda, że jest dostępna tylko w internecie buu...

Edytowane przez Bahamadia_25
Czas edycji: 2012-03-20 o 18:57
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-20, 19:32   #1710
anmar001
Raczkowanie

GG do anmar001

Cytat:
Napisane przez basiula19 Pokaż wiadomość
PILNE!!!!!!!!!!!!!!!!!! DO MAM KOLKOWYCH!!!!!!!!!!!!!!!!

dziewczyny których dzieci miały kolki czy podawałyście dzieciom SS i pomogło???? czy coś innego pomogło???? mojego brata synek ma miesiąc i potworne kolki bratowa już wykupiła 4 różne kropelki i nic nie pomagało może wy macie coś dobrego?????a ma któraś do sprzedania SS?? bądź mogłaby mi zakupić????? prosze o kontakt na priv z góry dziękuję
Hej. Jak nie karmi piersią to niech kupi w aptece mleko ENFAMIL O-LAC jest rewelacyjne na bóle brzuszka itp. Nam uratowało życie, a przez pierwszy miesiąc się strasznie męczyłyśmy.

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

[QUOTE=agnieszka 0605;33010414]Witam poniedziałkowo

Najlepsze życzenia dla jubilatek
My też dziś świętujemy - kończymy 6 m

nikaa2 mi polecono jeszcze takie łóżeczko

Super łóżczko, też mamy takie, ma sztywny i grubszy materac (nie czuc tych załamań) i jest bardzo poręczne. Jestem bardzo zadowolona i małej też bardzo się podoba, szczególnie pałąk z zabawkami bo można go do dołu i mala chwyta zabawki rączkami.
Naprawde godne polecenia.
anmar001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości