|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część IX
Cytat:
![]() Cytat:
I jak ja mam potem cokolwiek oszczędzić..
|
|
#3812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spróbuj nie czesać na mokro. Też nie mogłam się przelamać, bo mi się wydawało ze będzie jeden wielki koltun, ale nie. Same się rozczesują podczas schnięcia ![]() A maski czy odżywki po myciu/olejowaniu jakiej używasz? Bo to też ma znaczenia.... Chyba nie dla mnie mycie odżywką. Włosy mięciutkie, nawilżone i lśniące, ale przyklapnięte jak nigdy ![]() I znowu dopatzrylam się malutkich nowych bejbików dziś Taie po pół cm, centymetr, a te starsze już i po ok 5 cm mają ![]() I mam spory odrost, a dopiero co farbowałam ![]() No i teraz mam dylemat...co oprocz Jantara na nowe bejbiki i przyspieszenie...ale bardziej na bejbiki...wcierka Rzepowa ( obawiam sie że szybko jej nie dorwę), Seboradin czy Garnier Neril
Edytowane przez anastazjaaa2 Czas edycji: 2012-03-20 o 19:01 |
|
|
|
|
#3813 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=anastazjaaa2;330403 58]Spróbuj nie czesać na mokro. Też nie mogłam się przelamać, bo mi się wydawało ze będzie jeden wielki koltun, ale nie. Same się rozczesują podczas schnięcia
![]() A maski czy odżywki po myciu/olejowaniu jakiej używasz? Bo to też ma znaczenia....QUOTE] Głownie Garniera i kallosa często. A jakie szampony poza BD polecasz? Może ten Hippo? |
|
|
|
#3814 |
|
Zakorzenienie
|
dostałam od koleżanki trochę maski bingo ze spiruliną i keratyną, muszę przetestować
|
#3815 |
|
Zakorzenienie
|
zaraz lecę na fitness, więc olej zamiast na włosy poleciał na patelnię
|
|
|
|
#3816 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny jak używacie masek do włosów? Wcieracie tylko we włosy czy w skórę głowy też?
Mam maskę BingoSpa Masło shea (karite) i 5 alg (ascophyllum, spirulina, laminarii, morszczyn i nori). Skład: Aqua, 1 Heksadecanol 1 Octadecanol (miksture), Stearamidopropyl Dimethylamine, Ceteareth-20 (and) Cetearyl Alcohol, Shea Butter, Glycerin, Aqua Fucus Vesiculosus Extract, Enteromorpha Compressa Extract, Porphyra Umbilicalis Extract, Undaria Pinnatifida Extract, Lithothamniom Calcareum Extract, Parfum, Citric Acid, Methyl Paraben, Sodium Benzoate, Ethyl Paraben. Czytałam jednak na jakimś blogu, że dziewczyna nie wmasowuje jej w skórę głowy, ponieważ ma parabeny. Więc jak - można czy nie? I czy maska działa też na skalp?I jak często ją stosować? Na opakowaniu napisane jest, że należy ją stosować po każdym myciu przez 5 minut. Ja wczoraj nałożyłam ją na godzinę, i chciałabym to robić 1-2 razy w tygodniu - wydaje mi się, że po każdym myciu to jednak zbyt często szczególnie, że po myciu nakładam odżywkę. Edytowane przez Ofca w Wielkim Miescie Czas edycji: 2012-03-20 o 19:15 |
|
|
|
#3817 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3818 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z tego, co sie orientuje to dziewczyny uzywaja np Biovax na skalp
|
|
|
|
|
#3819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tej maski Bingo - ja trochę nakładam na skalp. Maska jak to maska, nie powinno się przesadzać... wg mnie lepiej nałożyć 2 razy w tygodniu na dłużej niż godzinę niż po każdym myciu na 5 minut
|
|
|
|
|
#3820 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3821 |
|
Zakorzenienie
|
Jak myslicie, dziewczyny?
Moge tak zrobic? ![]() |
|
|
|
#3822 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3823 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3824 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() dlatego dosyć poeksperymentowałam i nie mam pojęcia co z tego wyjdzie, mam nadzieję, że nic złego otóż: rzewień razem z rumiankiem (nie wiem ile tego było, w sumie ze dwie łyżki) zalałam wodą tak, żeby zakryła te zioła i to gotowałam przez jakieś pięć minut. Po ostygnięciu odcedziłam, tego 'wywaru' wyszło mi trochę za dużo, więc połowę zostawiłam na płukankę, a do reszty dodałam dwie łychy biovaxa latte, tyle samo miodu i 4 krople gliceryny ![]() wyszło mi tego duuużo, dlatego włosy mam dokładnie pokryte, siedzę już ze trzy godziny z tym pod czepkiem, za jakiś czas będę zmywać balsamem BD ![]() pobawiłam się w czarowniczkę, a o efektach będę pewnie mogła powiedzieć jutro ![]() no właśnie ja zrobiłam podobnie, z tym że odcedziłam te ziółka ![]() (btw, w przepisie nie było chyba nic o odcedzaniu? czyli trzeba dawać z tym wszystkim, czy jak? ja się bałam, że tego nie wypłuczę z włosów )Cytat:
jak np biovaxa dam za dużo, to może mnie czasami obciążyć, ale z miodowym waxem myślałam, że na pewno przesadziłam a nic nie obciążyło więc to też zależy od kosmetyku
Edytowane przez green elf Czas edycji: 2012-03-20 o 19:55 |
||
|
|
|
#3825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hippa nawet bardziej, mniej plącze wlosy, przynajmniej mi. A bez spłukiwania? Bo sama do splukiwania to za malo chyba...nie wiem, Joanna Naturia, Potters.... Dzieki ![]() Do Biowaxa dodaję ostatnio wszytsko co się da i dziala lepiej niż sam. |
|
|
|
|
#3826 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
o wiele lepsze efekty są, jak jest taki ulepszonyostatnio tak z nim szaleję, że już mi się kończy ale w zapasie mam pół litra miodowego waxa który jak na razie działa fajnie
|
|
|
#3827 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z drugiej strony jak to odcedze to nawet dodajac biovaxa i tak bedzie to za rzadkie... Chyba ze dla zagestnienia dodam spiruliny ![]() Aaaa Ty to myjesz jeszcze potem? Ja myslalam, zeby polozyc to na juz umyte wlosy. W internecie znalazlam cos takiego: 3 garści suszonego korzenia rabarbaru, sok z 1 cytryny, troszkę olejku roślinnego. Jeśli dostaniesz zmielony rabarbar to dobrze, jeśli nie to musisz go zmielić w młynku do kawy. Do miseczki z proszkiem rabarbarowym dodaj sok z cytryny i olejek. Mieszaj aż powstanie jednorodna, gęsta papka. Do tego dodaj powoli gorącej wody mieszając. Odstaw na 10-15 minut. Jak zgęstnieje, znowu zacznij dodawać gorącą wodę. Papkę nanoś szerokim pędzlem, na włosy umyte jednokrotnie. Możesz również tym barwnikiem robić pasemka, podkładając pod wyciągnięte pasma folię aluminiową, po nałożeniu barwnika, zawijasz folię – tak jak robi to fryzjer. Ważne jest aby trzymać włosy z barwnikiem w lekko podwyższonej temperaturze. Po około pół godzinie można przyjąć, że nastąpi pierwsze rozjaśnienie do koloru miodowozłotego. To teraz mam metlik ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3828 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Bez spłukiwania też mam gliss kura z tymi 7 olejkami :p Kurcze dziewczyny polećcie jakiś grzebień... Najlepszy chyba byłby chyba drewniany ; > ? Np taki http://allegro.pl/the-body-shop-drew...210885183.html ? |
|
|
|
|
#3829 | ||
|
Zadomowienie
|
Hellloł
![]() Byłam na weekend w domu i olałam wizaz ![]() Przyznam bez bicia że nadrobiłam tylko pobieżnie bo naskrobałyście ponad 10 stron dziś nakładam olej na psikadło bo moje włosy aż się prosza o nawilżenie ![]() Od dziś udzielam się już normalnie i nie olewam Was obiecuję the rock doszła maść?
|
|
|
#3830 |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Ja sobie dzisiaj kupiłam olejek eteryczny rozmarynowy, będę wcierać w skalp, bo moje biedne włosy wypadają i wypadają bez końca. Poza tym olej ze słodkich migdałów i dwa opakowania glicerolu do wzbogacania masek. Ciekawe co z tego wyjdzie
|
|
|
|
#3831 | |||
|
Wtajemniczenie
|
hej
![]() moje wlosy z rana znowu przepiekne byly, wiec dzisiaj powtorzylam sposob..najpierw trzymalam kilka godzin olejek bd na wlosach a pozniej zmylam je szamponem bd na koniec polozylam maske z miodem, odzywka i dodalam troche gliceriny wlosy teraz schna, mam nadzieje, ze wyschna zanim pojde spac i nie bede musiala traktowac ich suszarka ![]() Cytat:
a synek niecaly roczek ma, wiec roboty duzo kolo niego jeszcze ![]() a z tym olejem to nie wiem, ja dopiero sama eksperymentuje z olejem, miodem itd i nie wiem czy powinnam na corce juz takie metody stosowac ale dzisiaj mialysmy wolne, wiec jej umylam wloski tym bd i rzeczywiscie byla tragedia z rozczesaniem...myslicie ze moge dodac normalnej odzywki nautarnej po myciu wloski miala przepiekne jak wyslych..sprezynki mieciutkie takie ![]() Cytat:
hehehehe...ja mam oczy zielone i typowy mysi kolor wlosow pofarbowany na cieply blond..moja corka ma rude loczki i....orzechowe oczka po tatusiu musze przyznac ze wyglada slicznie i mam nadzieje, ze kolorek jej zostanie ![]() fubizka ja tak samo..mialam tylko szampon i odzywke i koniec..a teraz w kazdym rogu lazienki kosmetyki do wlosow sa..jedna poleczka nawet cala moja i tylko kosmetyki do wlosow tam przebywaja ![]() kuleczkka ja mam normalnie wlosy farbowane farba i mi miod rozjasnia wlosy... ooo..taki watek mnie interesuje zaraz sama moze poszukam ![]() visionAm piekne wloski ![]() ja jak bylam w ciazach to wszystkiego uzywalam..dopiero teraz zaczelam czytac etykietki i obawiam sie, ze teraz to i tak jej wlosy beda wariowac, dzieki hormonom..najpierw beda okropne..potem beda piekne, a jak urodzi to zaczna garsciami wypadac a jak bedzie karmic piersia to tez roznie moze byc ja sie wybieram w nastepnym tygodniu na podciecie wloskow i ich wyrownanie, bo mam je okropnie pocieniowane Cytat:
![]() jak wloski olejowuje to tez robie koczek i biore pieluche tetrowa na poduszke ![]() ja maski tez nakladam na skalp, nie sa przyklapniete
|
|||
|
|
|
#3832 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Zobaczymy czy po dwóch użyciach nie będzie przyklapu ![]() Cytat:
![]() Co do wcierki Joanny, to jest w Superpharmie jak co I też się zastanawiałam nad tym lotionem Seboradin. Kuleczkka używa, może się wypowie coś na ten temat ![]() Spróbuj w jakiś wolny dzień ![]() Cytat:
|
|
#3833 |
|
Rozeznanie
|
fluoxetine, nafiyqa, kinpatsu
Chyba będę nakładać od nasady, ja mam zawsze przyliz na głowie więc mi nie zaszkodzi ![]() |
|
|
|
#3834 | |||
|
Zakorzenienie
|
ej dziwi mnie to troche, dopiero na wizazu nastał na nia szał a juz wycofują :/ chyba ze była w sprzedazy wczesniej, ale nikt jej nie wyczaił ![]() Cytat:
![]() Cytat:
parabenów staram sie unikac, chociaż na razie tylko do skóry twarzy, ale sprawdź sobie kem swój do twarzy i zobacz parabeny, jesli nie boisz sie tego dawac na twazr o na włosy też nie powinno byc strachu ![]() ale je jestem za unikaniem a miałas po nim bekbiki> ![]() Cytat:
![]() dziewczynki, jak zapytam w zielarskim o spirulinę to mnie nie wysmieją?
|
|
#3835 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dużo matek, które ma dzieci z AZS stosuję do ich ciałek olejki, także to całkiem bezpieczne A skoro córeczka ma 4 latka już, to możesz spróbować z naturalną odżywką. U mnie w rodzinie jedna dziewczynka ma 2 latka i jej rodzice mają straszne problemy z rozczesaniem jej włosków i stosują odżywki ![]() Cytat:
![]() Co do silikonów, to ja jak zrezygnowałam całkowicie miałam podobną sutuację, końcówki rozdwajały się w zawrotnym tempie ![]() Teraz nakładam na końcówki olej+jedwab CHI, a resztę włosków psikam czarnym Gliss Kurem lub własnej roboty psikaczem i nie mam już takich problemów ![]() No i ja unikam silikonów w szamponach i odżywkach, bo obciążają mi włoski. Co do tego jakich szamponów używam to na tą chwilę Elseve Nutri-Gloss Cristal i robię drugie podejście do Alterry
|
|
#3836 | |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3837 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() właśnie to uczyniłam, jednak dzieciowym BD, testowanie balsamu zostawiam na czwartek zmiany w kolorze nie widzę póki co o ciekawy ten sposób na pewno wypróbuję, może gdzieś na weekendzie
|
|
|
#3838 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ooo, masz zamiar zrobic te maseczka z rzewienia wg tego przepisu? Przed czy po myciu? ![]() Ja tez robie jutro i dlatego taka ciekawska jestem ![]() Co do spiruliny to szczerze mowiac nie wiem. Ale wydaje mi sie, ze nie powinni robic duzych oczu - w koncu to algi, naturalny produkt. Ja swoja dostalam, ale wiem, ze osoba, od ktorej to mam kupila ja w sklepie z naturalnymi produktami (typu swiece do woskowania uszu, oczyszczajace plastry, ziolowe herbaty, itp). |
||
|
|
|
#3839 | ||||
|
Zadomowienie
|
avocado będę testować w następnym tygodniu
na razie testuję orzech arachaidowy, więc tamten olej musi trochę poczekać, ale dam znać.Cytat:
Cytat:
![]() piękne Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja też! niby nakładam na włosy u nasady, ale nigdy nie wsmarowuję w skalp, mam opory ![]() To masakryczne, że dopiero o tej porze mam czas, żeby coś napisać... i w dodatku już opuszczam to miejsce, w celu zaaplikowania oleju arachaidowego |
||||
|
|
|
#3840 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() bardzo dobrze go wspominam, jak skończę te wszystkie jantary i wodę brzozową to może zakupię i ulepszę olejkami eterycznymi
Edytowane przez green elf Czas edycji: 2012-03-20 o 21:07 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:41.

I jak ja mam potem cokolwiek oszczędzić..

Tez jestem od dzis jego szczesliwa posiadaczka 

wloski miala przepiekne jak wyslych..sprezynki mieciutkie takie