![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wasz Signature Scent czyli...
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
Moim jest od hmmmm nie pamiętam
![]() ![]() AA Herba Fresca No nie chce być inaczej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
BAN stały
|
Widzę, że zaszły nieścisłości w definicji pojęcia "signature scent". Zrozumiałem tytuł wątku jako prośbę podania zapachu, który spełnia nasze olfaktoryczne wymagania w 100%, w którym niczego nam nie brakuje i nic nam nie przeszkadza, który jest tak naprawdę "najbardziej nasz" z całej kolekcji pachnących flaszek, a nie podanie nazwy perfum, których "używamy bez przerwy tylko i wyłącznie, bo to właśnie nasz signature scent i basta!"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Raczkowanie
|
![]() Racja, racja.... też tak miałam Kiedyś był Alien, a teraz... ludzie wąchają i pytają: "Co to? Nowe?" Pewnie, że nowe. Kolejna testowana odlewka. Wg mnie jest to Alien, ale stoi i czeka na przetestowanie wszystkiego czyli będzie czekał do końca życia chyba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
hmmm...ale ja np znam kilka zapachów które spełniająmoje oczekiwania w 100 procentach, ale ich nie uzywam bo nie posiadam. Trudno wiec byłoby je okreslic jako moj signature scent ![]()
![]() |
![]() |
#157 |
Zakorzenienie
|
Moze wypadaloby zmienic koncowke na signature scents - bo wiele osob posiada nie tylko 1 a wiele
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
..czyli Alien.
poznałam prawie 1,5 roku temu dzięki forum i jakiejś wymianki. jest mój w 100%, na pierwszym miejscu. Co nie znaczy, że noszę go częściej niż inne ![]() ![]() ![]() a dzięki temu,że używam wielu innych, nie powszednieje, nos się nie przyzwyczaja - i to jest piękne ![]() ps. sama pewnie w życiu bym po niego w perfumerii nie sięgnęła choćby przez butelkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko i tylko ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
Panaroja
|
Cytat:
![]() ![]() Z drugiej strony można też SS rozumieć jako zapach odruchowo kojarzony z nami przez otoczenie . W pierwszym znaczeniu w moim przypadku byłyby to wszelakie szypry , im straszniejsze tym lepsze ![]() ![]()
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() Edytowane przez Parabelka Czas edycji: 2012-03-20 o 12:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Raczkowanie
|
i ja dorzucę swoje trzy grosze...
rozumiem SS podobnie jak Gryx... mimo naszego wariactwa, naszych litrów flaszek, imperatywu wąchania, chodzi o taki zapach który jest z nami , nami i w nas, taki bez którego nie wyobrażamy sobie naszych zbiorów, który zabralibysmy na bezludną wyspę, bądź uratowali z płonacego domu ![]() I niestety ja go chyba nie mam ![]() a teraz...nie wiem, myślę że potrzebuje czasu by ułożyć sobie moje nowe relacje miłosne ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Rozeznanie
|
Ostatnio, od kiedy OI zaczęła mi się źle kojarzyć (
![]()
![]() |
#165 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Rozeznanie
|
Mam jeszcze jedną, bardziej oczywistą definicję SS, ale nie napiszę, bo to nie jest forum historyczne.
![]()
![]() "Śnił mi się koszmar. Przerost biurokracji w państwie, gdzie niedawno ukończono likwidację analfabetyzmu". "Człowiek z człowiekiem się nie zejdzie, ale góra z górą zawsze". Stanisław Jerzy Lec Obłąkane Retorty Ż ≠ RZ
U ≠ Ó KS ≠ X!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
Mother of Cats
|
Cytat:
![]() To jaka jest ta definicja? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co ciekawe teraz jak użyje go kilka razy w roku to juz jest często, o wiele częsciej wącham sobie z korka ![]() Po prostu czuje sie w nim całkowicie sobą ![]()
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) Edytowane przez pin3ska Czas edycji: 2012-03-21 o 17:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Wtajemniczenie
|
Angel TM
![]() ![]()
![]() |
#170 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Kciałaś, to masz: "(niem. Die Schutzstaffel der NSDAP, pol. 'eskadra ochronna[1] NSDAP') – paramilitarna i początkowo elitarna niemiecka formacja nazistowska, podległa Narodowosocjalistycznej Niemieckiej Partii Robotników (NSDAP)". ![]() ![]()
![]() "Śnił mi się koszmar. Przerost biurokracji w państwie, gdzie niedawno ukończono likwidację analfabetyzmu". "Człowiek z człowiekiem się nie zejdzie, ale góra z górą zawsze". Stanisław Jerzy Lec Obłąkane Retorty Ż ≠ RZ
U ≠ Ó KS ≠ X!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | ||
spin doctor
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#172 |
Mother of Cats
|
No tak, oczywista oczywistość w przypadku skrótu SS - choć w kontekście perfum nie przyszłoby mi to do głowy
![]() Małgosiu, prosiłam o definicję, to ją dostałam. Nie fosz się na Wiedźmę, że mi odpowiedziała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
Rozeznanie
|
A cóż mam poradzić na to, że z racji wykształcenia i zainteresowań naukowych skojarzenia z tym skrótem mam jednoznaczne?
![]() ![]() Poza tym najwyraźniej zapomniałaś zacytować jeszcze jeden post, dokładnie ten: ![]() Tak więc tekst o "darowaniu sobie" działa w obie strony. Edit: Aileenn zdążyła odpowiedzieć pierwsza. ![]() Edit 2: Cytat:
![]() ![]() ![]()
U ≠ Ó KS ≠ X!! Edytowane przez wiedzma z podgorza Czas edycji: 2012-03-22 o 10:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
Ja już się do tych dwóch literek S na perfumach przyzwyczaiłam, choćby z racji zainteresowania marką Farmacia SS. Annunziata (choć tu to skrót SS. oznacza coś zupełnie innego), tak, że kompletnie nie mam skojarzeń, wydawałoby się tak jednoznacznych. Wydaje mi się, że czasem miejsce i kontekst decyduje o interpretacji danej konfiguracji liter
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Zakorzenienie
|
Wiedźmo!
Z nieba mi spadłaś z Twoimi skojarzeniami i zainteresowaniami> Czytałaś może "Łaskawe" Littella? Już od jakiegoś czasu szukam kogoś kompetentnego- i kogoś kto nie byłby Joanną Ostrowską- kto zechciałby powiedzieć mi czy ta książka jest solidna faktograficznie, tak od strony czysto historycznej. Wiem że zgadzają się ważniejsze daty i wydarzenia ale ciekawam czy to było naprawdę tak, tak aż strasznie. Ta ksiązka interesuje mnie z wielu różnych powodów, kontekst historyczny jest w sumie najmniej ważny ale znając jego wagę orzec będę mogła coś więcej o innych, bardziej interesujących mnie rzutach. A co by było do tematu zapach na bezludną wyspę, do ratowania z płonącego domu to dla mnie Mitsouko. I basta.
![]() |
#176 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do wytłuszczonego zdania, to zgadzam się w całej rozciągłości. Dlatego od początku nie miałam ani odrobiny wątpliwości, co dokładnie chcecie przekazać pisząc tu o SS. ![]() Chcesz czegoś bardziej oryginalnego? To wolisz Sprane Skarpetki czy Sturlane Sedesy? ![]() Cytat:
![]() Joanną Ostrowską co prawda nie jestem, lecz w pewnej mierze się z nią zgadzam. Jakkolwiek rzecz jasna "Łaskawe" są książką beletrystyczną, nie historyczną, więc przeinaczenia są oczywiste. Mimo tego, jeśli chodzi o potworność Holocaustu, autor usiłował oddać ją jak najbardziej realnie. W ogóle ciekawą manierą Littella jest zręczne balansowanie na granicy pisarstwa zaangażowanego oraz zwykłej grafomanii oraz operowanie znanymi schematami zachodniej popkultury (np. tego, co swego czasu zręcznie i przystępnie uchwycił Krzysztof Varga w drugim numerze Książek). Wszystko w sposób taki, by powieść uczynić równie przejmującą, co chwytliwą. Czyli: fakty + stereotypy przemieszane tak, jak nuty zapachowe w Opium. ![]() Jeśli zaś chodzi o okropność Shoah.. wszyscy, którzy przetrwali okres drugiej światowej na obszarze Europy Środkowo-Wschodniej zgodni są co do tego, że okropieństw tamtego czasu nie da się opowiedzieć za pomocą ludzkiej mowy. Brzmi to strasznie górnolotnie, ale ja im wierzę. Wszak Jan Karski, po swojej jednodniowej "wizycie" w pododdziale obozu zagłady w Bełżcu, miał najpierw spać kamiennym snem przez ponad dobę (ile dokładnie, nie pamiętam) w chacie, której właściciel współpracował z AK i zgodził się pomóc, a przez następne dwa czy trzy dni na przemian wymiotował i płakał. On: żołnierz, dyplomata, tajny emisariusz, a przed wojną "człowiek światowy". Pamiętam też świadectwo pewnego starszego dziś pana, który do '45 roku mieszkał gdzieś pod Stanisławowem (dziś Iwano-Frankowsk) i po 1942, jako mały chłopiec, w wigilijny wieczór przyprowadził do domu dziecko, które wówczas nawet on uważał za małe (mogło mieć jakieś dwa lub trzy lata), o którym wiadomo, że ktoś ukradkiem wyrzucił je spod plandeki esesowskiej "budy". I przerażeni rodzice tego Pana nakazali mu, by się tego dziecka pozbył. Więc nie miał wyjścia i musiał je wyprowadzić do lasu. Pod osłoną nocy. Grudniowej. Wigilijnej! Jest to historia autentyczna, zaś jej tragicznym bohaterem był jeden ze znajomych moich dziadków. Całe zdarzenie stanowiło największą traumę tego człowieka. Konieczność skazania na śmierć dziecka, któremu ktoś dał, heroiczną być może, szansę na przeżycie. A takich opowieści są tysiące. Pewnie, jako specjalistka, zrozumiesz ciężar, jaki doskwierał staremu człowiekowi. Dlatego Ci o tym piszę. A w temacie.. na bezludną wyspę musiałabym zabrać dwa flakony: Anais Anais oraz Ambre Noir. ![]()
U ≠ Ó KS ≠ X!! Edytowane przez wiedzma z podgorza Czas edycji: 2012-03-22 o 12:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Guerlain Lover
|
Na bezludną wyspę bym zabrała: J'aime La Perla oraz Black Cashmere
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
Wiedźmo,
Co do okropności tamtych czasów nie musisz mnie przekonywać, słuchałam świadectw i opowieści ludzi, którym udało się przetrwać, często cudem. Słuchałam opowieści o tych, którym się nie udało. To, co mnie z perspektywy historycznej najbardziej zaintrygowało w Łaskawym to opis idealnie działającej, naoliwionej pieniędzmi ofiar machiny zagłady- chciałabym wiedzieć na ile to co napisał Littell zgadza się ze stanem naszej wiedzy na ten temat. Lektura Eichmana w Jerozolimie dała mi coś w rodzaju pewności jeśli chodzi o naturę zła, takiego zła jakie stało za zbrodniami wojennymi- ale wciąż mam wątpliwości co do ekonomii, pragmatycznego mechanizmu działania tej machiny-bo działała tak sprawnie, że za tym stał jakiś geniusz. Potworny acz niewątpliwy. Jesli chodzi o pisarski warsztat Littella to zgadzam się z Tobą całkowicie, czytając nieustannie miałam wrażenie hochsztaplerki, trochę usprawiedliwionej faktem, że autor jest Francuzem a tam psychoanalizę i to w najbardziej paskudnym, lacanowskim wydaniu tłuką dzieciom do głowy już w przedszkolu. Syntaktyka języka polskiego pozwala jeszcze pełniej wyrazić (parafrazą) to, co Sollers powiedział o Łaskawym: (b)analność zła. Oczywiście "wyszła" Arendt. A ojciec Krzysztofa Vargi był Węgrem z Budapesztu. To odrobinę wyjaśnia to, co Varga napisał o Łaskawym ![]() Eeee, jeśli można kilka zapachów to ja się nie ograniczę wyłącznie do Mitsouko. Ale tak jak jest mi teraz stosunkowo łatwo z wybraniem "numeru jeden" tak z dalszą hierarchizacją miałabym bardzo duży problem. A znajomi poczynają mnie już kojarzyć z szyprami. Tyle, że nie nazywają ich szyprami a "jakimś dziwnym zapachem" i nie odróżniają jednego pachnidła od drugiego- dla nich wszystkie szypry pachną tak samo (choć nie spotkałam się z wyrazami dezaprobaty, wstrętu czy niechęci)
Jedynie skóra rozlicza zapach... Edytowane przez Trzy_Ryby Czas edycji: 2012-03-22 o 13:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | ||
spin doctor
|
Cytat:
Cytat:
![]() właśnie Daff -to chciałam powiedzieć. Kończę ot, bo mnie mod pogoni ![]()
"Wybrałam osobę, którą chcę być, i nią jestem." Edytowane przez Małgosia791 Czas edycji: 2012-03-22 o 14:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:08.