![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kościoły ,a finanse państwowe
Prywatny właściciel sam jest zobowiązany do utrzymania zabytkowych nieruchomości i nie ma, że go nie stać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Konserwacją zabytkowych kościołów powinien zajmować się np. wojewódzki konserwator zabytków a nie księża - jeżeli są własnością państwową. Jeśli są własnością kościoła no to powinni o nie dbać księża - w takim wypadku to już księży sprawa skąd brać pieniądze a możliwości mają wiele, bo dostają pieniądzę "na tacę" co mszę plus za mszę jeśli jest odprawiana w konkretnej intencji (a czasem jest kilka intencji podczas jednej mszy) plus za chrzciny (czasem jest kilka chrztów podczas mszy) plus za bierzmowania, komunie, pogrzeby i śluby. Niestety wielokrotnie już utwierdziłam się w tym że w kościele nie ma nic za darmo. Zdarzyło się tak że ksiądz dostał za msze (pogrzeb) w kościele plus dodatkowo chciał za to ze przejdzie 300 metrów na cmentarz.
![]() |
![]() |
#34 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Płacić powinni, tylko ci co chodzą na religię, a na dzień dzisiejszy płacą za to wszyscy. I to jest niesprawiedliwe. Chcesz, chodzisz, płacisz. A nie- płacą wszyscy, ale najwyżej mogą sobie nie chodzić. To wyłudzanie kasy.
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Remont fundamentów, naprawa podestu i schodów wejściowych kościoła w Piotrkowicach - 42 865,13 zł Remont dachu drewnianego kościółka w Krzywej – prawie 100 000 zł Jeśli myślisz, że z tacy i ofiar składanych z okazji sakramentów da się sfinansować renowację kościoła (fundamenty, strop, dachy, często witraże, oraz wyposażenie, czyli np zabytkowe organy, obrazy, polichromia, rzeźby, ołtarze, chrzcielnice, stalle i pięćset innych rzeczy) to proponuję zejść na ziemię ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Asji Czas edycji: 2012-03-20 o 15:27 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sądzę jednak, że miejsca takie jak Jasna Góra, drewniane, czy murowane kościoły z wieków średnich, najstarsze opactwa - nie powinny nagle być usunięte z naszej państwowości i przejść na utrzymanie tych, którzy wierzą i praktykują... edytuję - wybaczcie, ale dla mnie opinie "kościołami niech martwią się księża" - świadczą o pewnej krótkowzroczności.... Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2012-03-20 o 15:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
Mnie w ogóle dziwi, ze Kościół się "nie zgadza" i negocjuje - jak trzeba podnieść podatki albo zabrać ulgi to jakoś zainteresowana grupa społeczna, czyli podatnicy, nie są pytani o zgodę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mnie o wiele bardziej oburza przekazanie pieniędzy na tablety dla wszystkich polityków, niż to, że pieniądze z podatków idą na Kościół. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
Nie rozumiem dyskusji o finansowaniu religii w szkole bądź też zapewnianiu jej alternatywy, bo takie zajęcia nie powinny według mnie w ogóle się odbywać w szkole. Na katechezy można chodzić do kościoła, jak było kiedyś. Przynajmniej wprowadza to w bardziej modlitewny nastrój niż godzina przerwy między chemią i matematyką. Oczywiście pominąwszy to, że placówki edukacyjne są świeckie...
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a) FK = finansowanie zwiazkow wyznaniowych w Polsce b) jakby panstwo z Funduszem Koscielnym laske robilo ![]() To nie jest ignorancja, czy nieznajomosc tematu ![]() Moim zdaniem, to, ze placimy katechetom, jest naturalna konsekwencja tego, ze miliony podatnikow korzystaja z tej uslugi. Skandalem to jest np. utrzymywanie (efektywne) przez panstwo Krytyki Politycznej - lokal w kamienicy ukradzionej prawowitym wlascicielom za grosze, dotacje z ministerstwa kultury i wspieranie z kasy panstwa przedstawien Sierakowskiego. Roznica jest oczywiscie taka, ze Krytyke Polityczna czyta garstka osob, a na religie chodza miliony ![]() Nie mowiac o tym, ze RP placi wszystkich katechetom w szkolach publicznych - nie wiem, kto rozpuszcza plote, ze nie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oddają ziemie,więc nie muszą płacić za emerytury kościelne. to co się dzieje teraz to dla mnie jest to finansowanie duchownych ,a przez co idzie kościoła katolickiego.czy innym wyznaniom też płacą? Cytat:
![]() Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2012-03-20 o 20:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Faktycznie nie można się od chrześcijaństwa odcinać, dlatego martwią mnie - ogromne Chrystusowe budowle, które sa aż śmieszne, złote posążki, a cmentarze? Stare cmentarze wyglądają jak rozlatujące się śmietniska, czemu duchowni i wierni się tym nie zainteresują?? Tam spoczywają ludzie ich wiary, naprawdę stare wręcz historyczne mogiły niszczeją, ale co tam, walnijmy gdzieś indziej pomnik, ze złota najlepiej ![]() Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2012-03-20 o 21:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
Mój syn w zeszłym roku szedł do komunii .
Na 1 spotkaniu jakieś 3 miesiące przed tym dniem ksiądz proboszcz wymienił co trzeba zrobić w kościele - wyzłocić figury , wyremontować mównicę i odnowić chrzcielnice . Podał ile to kosztuje i dobrze by było jak by rodzice dzieci komunijnych się dołożyli . Jego argument " bo w zeszłym roku rodzice dali tyle że starczyło na odnowienie aż kilku kielichów i monstrancji więc chyba nie będziecie gorsi ??" . Dodatkowo wycenił ile mamy dać na kwiaty , pamiątki , kamerzystę . Ode mnie dostał tylko na kwiaty na przystrojenie kościoła i nic więcej . Mój syn poszedł tylko dlatego do komunii ponieważ sam chciał . tak samo jeśli chodzi o msze - jak chce to idzie . Mnie zmuszano do 10 roku życia . I szczerze nienawidziłam do niego chodzić . Dla mnie to jedna wielka sekta którą powinna finansować się z datków swoich wyznawców . Zabytki powinien odnawiać konserwator zabytków . A nie ksiądz proboszcz który ma swoje widzimisie . Synowi obcieli jedną lekcję wf . Ma teraz tylko 1 w tygodniu a religię aż 2 . Bo tak zadecydowała Pani dyrektor . Etyki nie ma u niego w szkole . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podobnie jest z Komisją Majątkową. Osoba prywatna, która utraciła nieruchomość musi dochodzić swoich praw sama na drodze sądowej, Kościół "odzyskuje" niejako z automatu, nie wspominając o licznych nieprawidłowościach (zaniżanie wartości, brak możliwości odwołania się do wyższej instancji). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
A co powiecie na wielki złoty kicz w Bazylice w Licheniu?
Przepych nad przepychami... Ile głodnych dzieci można by z tych ramek pozłacanych nakarmić? Ile ludzi bezdomnych ubrać? Ile kolonii czy wakacji dla ubogich rodzin zorganizować? Odpowiedzcie mi na pytanie, po co to wszystko????? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Bardzo się cieszę, że wreszcie ktoś się zabrał za kościół w Polsce.
Od zawsze ONI uważali się "za Pana i Władcę", próbując wpływać na każdy szczegół naszego życia, czy polityki. Kościół jest od spraw religii, a nie polityki. I bardzo dobrze, że mają wprowadzić dobrowolny podatek na kościół, bo ja go na pewno nie zapłacę. Czemu mam dawać na kościól, skoro do tej instytucji nie uczęszczam?? Teraz niestety nie jest to zależne ode mnie, ale mam nadzieję, że to się zmieni. Poza tym, nie mam zamiaru płacić na ludzi, którzy w życiu ciężką pracą się nie skalali i żyją z żebractwa?? Żaden ksiądz nie ucierpi na tej ustawie. Mieszkan na wsi, gdzie jest 1000 mieszkańców, czyli taka sobie wioska, mały kościólek, a ksiądz ma 50 hektarów ziemi, z której dostaje niemałą dzierżawę i za te pieniądze bardzo dobrze sobie żyje. Na remont kościoła też ani grosza nie dał, bo wszytsko mu państwo dało. A czy ktos mi dofinansuje remont mojego domu?? ![]() Ja myślę, że księża nie boją się tyle o kasę, bo i tak ją mają i mieć będą,ale o to, że jeżeli wprowadzą ten dobrowolny podatek, to będą musieli ludzi po du** całować i się podlizywac, żeby ludność im ten podatek dała. Krótko mówiąc, ich własnymi słowami, będą się musieli przed ludźmi "ukorzyć" i im służyć, a nie jak jest teraz, kazać nam się im kłaniać w pas. Tego się boją, że im ta "korona z głowy spadnie". ---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- Kiedyś na lekcji religii z księdzem poruszyliśmy dokładnie ten temat. Ksiądz odpowiedział nam ze złością :" a co mamy Boga lepić w lepiankach??" ![]()
![]() |
#51 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jest dokładnie tak jak mówisz: zrzutki na kwiatki, kamerkę, fotografa, szatę dla księdza, prezenty dla księdza, a ostatnio tamtejszy przewielebny proboszcz z równie przewielebnym wikarym zarządzili akcję w szkołach. Każde dziecko w pierwszy piątek miesiąca ma dać dwa złote na witraż w kościele ![]() Nikt z rodziców się tym nie zajmie bo ksiądz jest w stanie wykrzyczeć z ambony po nazwisku delikwenta, a że to wieś gdzie każdy się zna - to wiadomo że lud mało wyrywny pod tym względem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
To co piszecie o księżach do UWAGI tvn się tylko nadaję...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzeniona
|
Moim zdaniem podatek tylko od wierzących jest świetnym pomysłem. Okaże się wreszcie, ilu katolików tak naprawdę mamy w Polsce i ilu z nich dobrowolnie da pieniądze na kościół.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Niestety mam "przyjemność" pracować w instytucji kościelnej.
Na pracownikach tez oszczędzają, od 2 lat dostajemy najniższe pensje, brak jakichkolwiek podwyżek, premii (a większość pracowników po studiach, z kilkuletnim stażem pracy). W grudniu część pracowników się zbuntowała, złożyła prośbę o podwyżki przecież mamy rodziny na utrzymaniu, rachunki do płacenia. Usłyszeliśmy że na nasze miejsce jest kolejka chętnych... Jeżeli mi nie pasuje to na moje miejsce wezmą sobie pracownika z Urzędu Pracy na staż ( czyli pracownik za free) Na palcach mogę policzyć ile osób na umowy o pracę, większość zatrudniona na czarno (osoby na wcześniejszych emeryturach , świadczeniach przedemerytalnych i renciści)
Edytowane przez maruda80 Czas edycji: 2012-03-21 o 16:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
a mnie najbardziej irytuje to, ze z własnych pieniędzy fundujemy księżom bez etatu emerytury, domy seniorów itp.
Chce mieć ksiądz emeryturę to niech na nią zapracuje na etacie. Już nie mówiąc, że księża mają gosposie. No, przepraszam, ale mnie na gosposie nie stać, a przydałaba by się, bo późno wracam z pracy i nie mam kiedy obiadu ugotować, a tym bardziej posprzątać w domu. A książa mają gosposie które sprzątają, piorą i gotują. Takie podstawowe czynności każdy człowiek powinien umieć wokół siebie zrobić.
Edytowane przez britnay Czas edycji: 2012-03-21 o 17:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:17.