|
|
#31 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: "-ą" a "-om"
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#32 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#34 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
To jest chyba to. Ja od małego czytałam wiele książek, nigdy nie miałam kłopotów z ortografią, aż nie zaczęłam spędzać więcej czasu w Internecie. Jak się człowiek napatrzy na byki to potem wątpliwości ogarniają. Nie cierpię tego. Tak samo pewnie niektórzy napatrzyli się na "ą", "om", "bynajmniej" i "przynajmniej" i bezmyślnie kopiują. |
||
|
|
|
|
#35 |
|
ma zielone pojęcie
|
A mnie nie. Jest to już ostatnie słowo z tej kategorii, które ma w bierniku końcówkę „ę”, więc nie wiem po co je trzymać na siłę. „Tamtą” jest o wiele lepsze, bo pasuje już do reszty systemu języka
Gwara małopolska ---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- A, jeszcze co to „-ą” i „-om”. Błędy w pisowni biorą się stąd, że tak naprawdę już (prawie?) nikt nie wymawia synchronicznie samogłosek nosowych, zamiast „ą” pojawiają się właśnie „om” lub „o”
|
|
#36 |
|
Konto usunięte
|
Mnie bardziej drażni: " nie rozumie/ja rozumię" zamiast" nie rozumiem".
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pan Jan Miodek się ze mną zgodzi
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
mi się nóż otwiera jak słyszę, że można kogoś/coś włANczać ;] po prostu krew mnie zalewa... włANczniki cholera mają :P ... a to niestety jest nagminne szczególnie na mojej uczelni! a niestety poprawić nie można bo wiecie.. wielcy doktorzy..
|
|
|
#39 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ---------- I w kwestii tego usuwania „tę” inni językoznawcy by się ze mną zgodzili
|
|
|
#40 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#41 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mam takie samo zdanie
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
Wyjdę na ignorantkę, ale przyznaję bez bicia - przy "tą" i "tę" mało mnie obchodzą jakieś bierniki i inne
, po prostu dopasowuję formę do rzeczownika. Więc: "tę książkę", "tą książką". I gra gitara .Btw nie myślałam, że poruszenie tematu "-omów" i "-ąów" wywoła jakikolwiek odzew. Tak oto z niczego rodzą się rewolucje .
|
|
|
#43 |
|
Konto usunięte
|
bożeeeeeeeeeee włanczanie i wyłanczanie to jest coś co gdy słyszę to mnie skręca i po prostu umieram.
WŁĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄACZA MY I WYŁĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄAACZAMY! |
|
|
|
|
#44 |
|
Wtajemniczenie
|
Powiedz ludzią, ze muszą wziąść tą lampę i wyłanczać ją, bynajmniej na 5 minut
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aż oczy bolą
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie mialam nigdy problemow z ortografią a odkad czytam fora, rozne wypowiedzi, artykuły to czasem sie zastanawiam jak coś napisać bo po prostu mi sie to wszystko myli. I to raczej nie wina ze ktos kopiuje bo dobre nawyki tez mozna kopiować, ale tak jak napisałam , sporo osob napatrzyło sie na te wszystkie błedy i potem sie mozg myli A mnie strasznie razi jak ktoś pisze Pokazuje np kartke i mowi "Tu pisze" zamiast "Tu jest napisane"
|
|
|
#47 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
w każdym bądz razie akcentują złą sylabę![]() dodam jeszcze czeci, czecią
|
|
|
#48 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja bym nawet napisała: powiec ludzią, że muszom wziąść tą lampę i ją wyłanczać, w każdym bądź razie, bynajmniej na czy minuty
|
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miszcz z Ciebie! I jeszcze żeby ubrali sukienkę przed wyłańczaniem lampy. Uczę języka obcego i u mnie w pracy strasznie nas bawi polski. Mój szef pisze np: "pojechałę do Warszawy" a ja widziałam kiedyś ogłoszenie "Zaginą piesek" Widziałam kiedyś super pomysł jak oduczyć dziecko (lub zwrócić uwagę dorosłym, że wziąść jest błędne): - czy można to wziąść? - tak, można to wszystko braść! A i jeszcze: dużo osób pisze, że ma problemy z ortografią, chociaż ich nie miało wcześniej. Mam to samo. Myślę, że po części to wynika z tego, że mamy funkcję "spellcheck" w telefonach, jak również to, że pisząc pracę lic, mgr, dr robimy to w "wordzie" i on to za nas sprawdza. Edytowane przez Rosalyn Czas edycji: 2012-03-24 o 09:30 |
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam wrażenie,że nazbyt często zwykłe niechlujstwo i nieuctwo (niestety) zasłania się dysleksją,dysortografią i dys-wszystkim ,a nie zwracanie na to uwagi skutkuje tylko pogłębianiem i rozpowszechnianiem tegoż nieuctwa,w myśl stwierdzenia-,,a co się będę męczyć i tak nikt mi nie zwróci uwagi, bo dostanie ostrzeżenie"
|
|
|
|
|
|
#51 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#52 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#53 | |
|
ma zielone pojęcie
|
W języku polskim akcent zasadniczo pada na 2 sylabę od końca, są jednak wyjątki. Np. czasowniki w 1. i 2. osobie liczby mnogiej w czasie przeszłym:
zrobiliśmy zrobiliście. Cytat:
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Też zwróciłam uwagę, że bardzo dużo jest tych błędów z końcówkami. Strasznie mnie to drażni, jak można robić takie błędy.
Tak samo często widzę "na bierząco, bierzące sprawy" albo "ja rozumie"
|
|
#55 |
|
Konto usunięte
|
tak tak... czeci czecia... albo ulubiona liczba - czyźeści czy
|
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie jeszcze bardzo denerwuje, jak ktoś robi te wszystkie ż, ź, ą, ę, ó, ale w zdaniu "Lubię cośtam" pisze LUBIE. Rozumiecie o co chodzi. No ściana.
I naprawdę zadziwia mnie, że ludzie w klasie 3 liceum dostają z dyktanda robionego raz na rok jedynki, albo ściągają lub zastanawiają się pół godziny przez jakie h pisze się chmury. Nie wiem naprawdę nie wiem jak oni zdołali posiąść takie zdolności. A później przed maturką załatwiają sobie zaświadczenia o dysleksji, dysortografii - komentuję to śmiechem. Kiedyś czegoś takiego nie było - dziecko po prostu siadało do biurka i powtarzało do skutku. Naprawdę wstyd mi za niektórych. Może łatwo mi mówić bo ja nigdy nie miałam problemów z ortografią i denerwowało mnie baby w podstawówce kazały mi uczyć się regułek czemu piszemy to słowo tak a nie inaczej - bo ja to umiałam ale i tak musiałam się tego uczyć (dopiero teraz zauważam jakie to było bezsensu) nie wiem może niektórzy nie przykładają się w podstawówce do tych regułek? ![]() Kiedyś myślałam, że to kwestia oczytania - jak ktoś połykał książki to po prostu wie i umie a jak nie to nie. Ale znam kilka osób, które w życiu przeczytały jedną krótką nowelkę i nie robią błędów. Naprawdę ciekawi mnie od czego jest to zależne, ja widząc błędy mam w głowie myśl " nie patrz dłużej na to, bo mózg to zakoduje i tak zaczniesz pisać" aż się boję:P Edytowane przez chwast Czas edycji: 2012-03-24 o 11:20 |
|
|
|
|
#57 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja też problemów z ortografią nie mam jednak znam wiele osób nawet z wykształceniem wyższym które mają i na pewno nie bierze się to z braku oczytania, czy czego tam sobie wymyślisz. Po prostu biegają im literki i tyle. |
|
|
|
|
|
#58 | ||
|
nyan nyan ^^
|
Cytat:
![]() Cytat:
I jeszcze perfuma.
|
||
|
|
|
|
#59 |
|
Konto usunięte
|
Swoją drogą ostatnio usłyszałam że źle używam biernika który zanika - widzę pomidor, chcę pomidor, podaj mi pomidor, podaj mi pilot, widzę pilot... Zawsze było A na końcu, u mnie.
Tak samo jak dostać okresu jest poprawnie ale ja po prostu nie mogę no nie mogę się przestawić bo dla mnie to brzmi strasznie
|
|
|
|
|
#60 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:35.

. Ja nigdy błędów nie robiłam, ale jak czasem "napaczę się" na mnóstwo byków, to mózg mi wariuje.
Pan Jan Miodek się ze mną zgodzi 

uwielbiam to uczucie, kiedy mówiąc głupek, myślę "Boże jak ja GO kocham" 
"ty nie jesteś kobietą, ty jesteś wyzwaniem"
ale jak tu zwracac uwage jak nie mozna 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
.
.