Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część VI - Strona 149 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-26, 14:36   #4441
Paula SHIN
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część VI

Cytat:
Napisane przez ajka89 Pokaż wiadomość
I prawidłowo. Świeże powietrze jest zdrowe. Ja staram się codziennie chociaż pół godziny pospacerować
A właśnie ktoś się dzisiaj o Ciebie pytał, że długo się nie odzywałaś
Kciuki za usg
Spacery sa fajne, zwlaszcza w taka pogode my tez codziennie spacerujemy.

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 14:39   #4442
cocobella
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
Dziekuje
Trzeciego raczej nie chce miec, chociaz TZ juz wspomina, ze chce trzecie, byle to byla dziewczynka Ale coz
Wyszlo co wyszlo, moze sie jeszcze zmieni?
Na pewno bede kochac je tak samo, niezaleznie od plci. Tak samo TZ
Poza tym utrzymanie trojki dzieci to spory wydatek Trzymam kciuki za Twoje USG!
na pewno dam znac w środę, bo wizytę mam późno wieczorem we wtorek
Tak czy siak jak z dzidzią będzie wszystko ok to
cocobella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 14:40   #4443
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
I prawidłowo. Świeże powietrze jest zdrowe. Ja staram się codziennie chociaż pół godziny pospacerować
Kciuki za usg
to ja się pytałam, bo się martwiłam o cocobellę- także proszę się regularnie odzywac powodzenia na badaniu!!! czekamy na wieści o płci
Stary 2012-03-26, 14:40   #4444
houserka
Rozeznanie

hej,
właśnie wróciłam z pracy, zwolniłam się bo mam dziś wizytę. Ciekawe czy poznamy płeć. OBY! gdzieś słyszałam że przed USG dobrze się jest napić dużo wody bo obraz jest bardziej czytelny, czy to prawda?
houserka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 14:41   #4445
hanjah
Zakorzenienie

Wybaczcie, ale nie nadrobię teraz 6 stron

Spacerek bardzo udany Tż mówi że chyba z 10km zrobiliśmy I rzeczywiście czuję że mnie nogi bolą a poza tym dobrze się czuję tylko jestem strasznie głodna Zmykam robić obiad i do wieczora (mam nadzieję) jestem z Wami

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ----------

Cytat:
Napisane przez houserka Pokaż wiadomość
hej,
właśnie wróciłam z pracy, zwolniłam się bo mam dziś wizytę. Ciekawe czy poznamy płeć. OBY! gdzieś słyszałam że przed USG dobrze się jest napić dużo wody bo obraz jest bardziej czytelny, czy to prawda?
Prawda Mnie w listach z datą usg pisali żeby godzinę przed badaniem wypić litr niegazowanej wody żeby lepiej było dziecko widać.
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 14:43   #4446
cocobella
Raczkowanie

Cytat:
Niestety nie mam nic takiego, ale tez mam jakies delikatne swedzenie/pieczenie. Juz po wizycie, wiec co najwyzej moge wziac cos na wlasna reke, myslalam o clotrimazolu...
Niech lekarz probuje dalej I da Ci cos innego.
Wizytę, tzn. badanie ginekologiczne mam dopiero 3 kwietnia (teraz tylko USG u innego lekarza), dlatego też postanowiłam zrobić posiew - to mój pomysł
Myslę, że jak coś tam na dole jest nie tak, to powinno wyjśc z tego posiewu.
A ten Clotrimazol jak sobie zaaplikowałam to czułam pieczenie w srodku
Stary 2012-03-26, 14:43   #4447
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
hej,
Tak. nie tyle chodzi o picie duzej ilosci plynu, co o pelny pecherz. to pomaga w badaniu przez brzuch

Nasze Drugie Dziecko

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-26, 14:43   #4448
hanjah
Zakorzenienie

Poszłam po drodze do przychodni po tę receptę a tam wielkie zdziwienie Babka z rejestracji odesłała mnie do budynku obok do położnych. One też oczywiście nic nie wiedziały... stanęło na tym że jutro rano mam zadzwonić do mojej położnej Ta organizacja mnie powala... teraz to jestem tym jeszcze rozbawiona, ale jakby mi ta infekcja dawała w kość to bym się naprawdę wkurzyła że mam tak za tą receptą latać
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 14:45   #4449
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cocobella Pokaż wiadomość
Wizytę, tzn. badanie ginekologiczne mam dopiero 3 kwietnia (teraz tylko USG u innego lekarza), dlatego też postanowiłam zrobić posiew - to mój pomysł
Myslę, że jak coś tam na dole jest nie tak, to powinno wyjśc z tego posiewu.
A ten Clotrimazol jak sobie zaaplikowałam to czułam pieczenie w srodku
ale do srodka tez go dawalas?
Bo mi zawsze lekarze kazali go dawac na zewnatrz. tylko na wargi sromowe, a do wewnatrz sa globulki.
Ja myslalam zeby na wlasna reke kupic Feminella Vagi C, polecane w ciazy

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ----------

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Poszłam po drodze do przychodni po tę receptę a tam wielkie zdziwienie Babka z rejestracji odesłała mnie do budynku obok do położnych. One też oczywiście nic nie wiedziały... stanęło na tym że jutro rano mam zadzwonić do mojej położnej Ta organizacja mnie powala... teraz to jestem tym jeszcze rozbawiona, ale jakby mi ta infekcja dawała w kość to bym się naprawdę wkurzyła że mam tak za tą receptą latać
To faktycznie kiepsko. Zebys tylko jutro juz ja dostala...

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2012-03-26, 14:48   #4450
cocobella
Raczkowanie

Cytat:
Kciuki za usg

Miło, że pamiętacie - kochane z was dziewczyny!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!
Ja to mówię, że mam szczęście, nie dość że jestem w ciąży, to jeszcze miałam przyjemnośc poznać cudowne osóbki przy tej okazji

---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ----------

Kurcze, coraz więcej dziewczyn ma z takimi rzeczami problemy. W ciąży organizm jest podatny na takie infekcje. Mam nadzieje, że Ci to przejdzie.
Na sczęście do tej pory jakoś nie miałam takich problemów
Stale przyjmuje probiotyki Lacidofil i Bio Gaję oraz pije sok z żurawiny. No, ale jednak mimo takiej obstawy coś się gdzieś przedostało
Mam nadzieję, że uda mi się z tym uporać jak najszybciej
Stary 2012-03-26, 14:50   #4451
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Stale przyjmuje probiotyki Lacidofil i Bio Gaję oraz pije sok z żurawiny. No, ale jednak mimo takiej obstawy coś się gdzieś przedostało
O. A wlasnie ktos ostatnio pisal w watku, ze probiotyki w ciazy sa wskazane

Nasze Drugie Dziecko

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-26, 14:50   #4452
ajka89
Zadomowienie

Cytat:
Trzymam kciuki żeby się udało
ajka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 14:52   #4453
cocobella
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
to ja się pytałam, bo się martwiłam o cocobellę- także proszę się regularnie odzywac powodzenia na badaniu!!! czekamy na wieści o płci
Stary 2012-03-26, 14:53   #4454
nitka_88
Zadomowienie

Cytat:
hej,
Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ----------

[/COLOR]

Prawda Mnie w listach z datą usg pisali żeby godzinę przed badaniem wypić litr niegazowanej wody żeby lepiej było dziecko widać.
Dokładnie to samo miałam napisać
Cytat:
Ja jak poszłam tu do apteki spytać o probiotyki dla okolic intymnych to na mnie popatrzyli jak ufo na kapustę Będę musiała zaopatrzyć się w nie w Polsce.

www.NiciutKa.pl
nitka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 14:57   #4455
prince_polo
Zakorzenienie

Był u Mnie ksiądz

ale nudy

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 14:58   #4456
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
Mam wynik biochemi krwi. ktoś może mi powiedzieć by są ok?
kwas Moczowy-2,6
Mocznik-25
kreatynina-0,66
potas-3,96
sód-138,3
cl-101,6
Sód [135-145]
Potas [3,5-5,2]
Chlorki [ 98-107]
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 14:58   #4457
cocobella
Raczkowanie

Cytat:
Ja wczoraj jeszcze kupiłam sobie LaciBios femina i Lactovaginal
Stary 2012-03-26, 14:58   #4458
ajka89
Zadomowienie

Cytat:
Był u Mnie ksiądz

ale nudy
Nie wzięłaś sobie czegoś do czytania?
ajka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 15:00   #4459
cocobella
Raczkowanie

Cytat:
Trzymam kciuki żeby się udało
i jeszcze niestety nie z własnego ogródka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-26, 15:00   #4460
Soleilka
Zakorzenienie

TŻ gada z mamą przez telefon to się wkradłam

Już mi się nie chce leżeć

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 15:02   #4461
cocobella
Raczkowanie

Cytat:
Był u Mnie ksiądz
a co on u Ciebie robi???
Stary 2012-03-26, 15:02   #4462
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
kwas Moczowy-2,6
Mocznik-25
kreatynina-0,66
potas-3,96
sód-138,3
cl-101,6
Prince juz spieszę:
Kwas moczowy

0,15-0,45 mmol/l (2,5-8,0 mg/dl)
Przyczyną wzrostu stężenia może być: zwiększona produkcja kwasu moczowego - dna moczanowa; choroby nowotworowe; łuszczyca; leczenie cystostatykami; niedotlenienie tkanek; duże uszkodzenie tkanek; nadmierna podaż puryn w diecie. Zmniejszone wydalanie kwasu moczowego z moczem wywołują: niewydolność nerek, zwiększona reabsorpcja lub/i zmniejszona sekrecja, stosowanie diuretyków tiazydowych i salicylanów (w małych dawkach), ołów, kwasy organiczne, idiopatyczna hiperurikemia rodzinna. Spadek stężenia może być przyczyną zahamowanej reabsorpcji kanalikowej.

Mocznik (jako azot mocznika, BUN)

Norma dla mocznika: 2,5-6,4 mmol/l (15-39 mg/dl) Norma dla azotu mocznika: 7-18 mg/dl
Mocznik jest końcowym produktem przemiany azotowej białek. Stężenie mocznika we krwi jest wypadkową produkcji, która zachodzi wyłącznie w wątrobie, i nerkowego wydalania; zwiększa się ona wraz z wiekiem. Ze względów metodycznych wartością oznaczaną jest azot mocznika: BUN. Wzrost stężenia mogą spowodować: dieta bogata w białka, nadmierny katabolizm białek w ustroju, np. gorączka, posocznica, krwawienia do przewodu pokarmowego, zmniejszone wydalanie z moczem, niewydolność nerek, niewydolność pozanerkową, np. zwężenie moczowodów.

Potas (K)

3,5-5,0 mmol/l (mEq/l)
Jest dominującym kationem płynu wewnątrzkomórkowego. W płynie zewnątrzkomórkowym znajduje się mniej niż 2% całkowitej puli potasu. Potas przemieszcza się z przestrzeni wewnątrz- do zewnątrzkomórkowej i w kierunku odwrotnym, w zależności od jego stężenia w płynie zewnątrzkomórkowym, od stanu równowagi kwasowo-zasadowej, od aktywności procesów metabolicznych. Przy interpretacji wyniku analizy należy szczególnie uwzględnić stan kliniczny pacjenta. Wzrost stężenia - hiperkalemia (zwykle jest wynikiem upośledzonego wydalania potasu z moczem oraz nadmiernego uwalniania potasu z komórek) - może być spowodowany: zmniejszeniem objętości płynu pozakomórkowego, nadmiernym uwalnianiem potasu z komórek, wywołanym rozpadem tkanek, wzmożoną degradacją białek i glikogenu (głodzenie, niewyrównana cukrzyca), niedotlenieniem tkanek, kwasicą metaboliczną lub oddechową, zmniejszonym nerkowym wydalaniem, ostrą niewydolnością nerek, pierwotną niedoczynnością kory nadnerczy (choroba Addisona), leczeniem indometacyną, Kaptoprilem. Spadek stężenia - hipokalemię (która najczęściej jest wynikiem nadmiernej utraty potasu przez przewód pokarmowy lub drogą nerek) mogą wywołać: długotrwałe wymioty, biegunki, przetoki jelitowe i żołądkowe, kwasica metaboliczna, pierwotny hiperaldosteronizm, działanie hormonów kory nadnerczy i ich syntetycznych pochodnych, leki moczopędne, kwasica kanalikowa, zmniejszona produkcja jonu wodorowego w komórkach kanalika nerkowego, zwiększone wydalanie potasu, zaburzona funkcja kanalików nerkowych, przemieszczanie potasu z płynu pozakomórkowego do komórek - po obciążeniu glukozą, po podaniu insuliny, szczególnie w kwasicy cukrzycowej, przy leczeniu testosteronem, przy zwiększonej syntezie białek, w alkalozie metabolicznej. Niedostateczna podaż potasu występuje najczęściej u chorych po zabiegach operacyjnych, odżywianych przez sondę lub pozajelitowo.

Kreatynina

62-124 mmol/l (0,7-1,4 mg/dl)
Stężenie kreatyniny w osoczu krwi jest wypadkową produkcji i wydalania, zależy bezpośrednio od masy mięśni i od sprawności wydalniczej nerek. Zwiększoną produkcję powoduje: wysiłek fizyczny, akrogemalia, gigantyzm. Zmniejszone wydalanie może być wywołane: niewydolnością nerek, stosowaniem leków o ubocznym działaniu uszkadzającym nerki, zatruciami związkami organicznymi i nieorganicznymi. Spadek stężenia wywołują: głodzenie, stosowanie kortykosterydów.

Sód (Na)

135-145 mmol/l (mEq/l)
Jest dominującym kationem płynu pozakomórkowego. Utrzymanie stałej ilości sodu w osoczu krwi to wynik hormonalnej regulacji nerkowego wydalania sodu i wody. Wzrost stężenia powodują: odwodnienie hipertoniczne zmniejszona podaż wody, nadmierna utrata wody poprzez nerki, zaburzenia funkcji kanalików nerkowych, cukrzyca niewyrównana, diureza osmotyczna, nadmierna utrata wody przez skórę, nadmierne pocenie, nadmierna utrata wody przez płuca, hiperwentylacja, nadmierna utrata wody przez przewód pokarmowy, biegunki (szczególnie u niemowląt), nadmiar sodu w organizmie zwiększona podaż sodu, nadmierne podawanie pozajelitowe, zmniejszone wydalanie sodu, niewydolność nerek, obniżona filtracja kłębkowa, pierwotny hiperaldosteronizm, wtórny hiperaldosteronizm, prawokomorowa niewydolność serca, zespół nerczycowy, marskość wątroby, zwężenie tętnicy nerkowej, hiperkortyzolemia. Spadek stężenia wywołują: niedobór sodu w organizmie nadmierna utrata sodu przez nerki, leczenie diuretykami, niedobór hormonów kory nadnerczy, nadmierna utrata sodu przez skórę (obfite pocenie, oparzenia), nadmierna utrata sodu przez przewód pokarmowy (wymioty, biegunki), przetoki, zmniejszona podaż sodu, przewodnienie hipotoniczne - zwiększona pozajelitowa podaż płynów, zmniejszone wydalanie wody, niewydolność nerek, niedobór kortizolu, zwiększona sekrecja wazopresyny, używanie leków stymulujących sekrecję i działanie wazopresyny.

95-105 mmol/l
Chlor jest głównym anionem płynu pozakomórkowego organizmu w której znajduje się około 87% całej puli chloru ustrojowego. Zawartość chloru w organizmie zależy od jego podaży z pożywieniem oraz utraty z moczem, wydzielinami czy wydalinami przewodu pokarmowego. Najczęściej zmiany stężenia chloru przebiegają podobnie ze zmianami sodu. Zwiększony poziom chloru (hiperchloremia) we krwi występuje: w stanach nadmiernej utraty czystej wody przez płuca, skórę, przewód pokarmowy, nerki, w czasie biegunek, przez przetoki trzustkowe, żółciowe, w nadczynności przytarczyc, w pierwotnej nadczynności przytarczyc, w czasie stosowania inhibitorów anhydrazy węglanowej, w przypadku nadmiernej podaży jonu chlorkowego (chlorowodorek lizyny, argininy, cholestyramina), wchłanianiem chlorku amonowego zawartego w moczu u osób z przetoką moczowodowo-jelitową, w stanach chorobowych przebiegających ze zmniejszeniem stężenia białka we krwi. Zmniejszony poziom chloru (hipochloremia) we krwi występuje: w stanach nadmiernej utraty sodu, w czasie wymiotów i biegunek (utrata chloru z treścią pokarmową), w przewlekłej kwasicy oddechowej.

Wiecej: http://www.eioba.pl/a/1iwf/normy-lab...#ixzz1qEPpboM5
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 15:03   #4463
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Ja wczoraj jeszcze kupiłam sobie LaciBios femina i Lactovaginal
Kiedys mialam Lactovaginal

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2012-03-26, 15:04   #4464
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Sód [135-145]
Potas [3,5-5,2]
Chlorki [ 98-107]
dzięki a te resztę?
Cytat:
Nie wzięłaś sobie czegoś do czytania?
Nie ogladam rozmowy w toku

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 15:04   #4465
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
kwas Moczowy-2,6
Mocznik-25
kreatynina-0,66
A to już parametry określające pracę nerek i w Twoim przypadku należy patrzeć nie tylko na normy, ale jeszcze na zależności pomiędzy nimi i stężeniem elektrolitów.

Kopiuję ze strony: http://www.eioba.pl/a/1iwf/normy-laboratoryjne

Kreatynina

62-124 mmol/l (0,7-1,4 mg/dl)
Stężenie kreatyniny w osoczu krwi jest wypadkową produkcji i wydalania, zależy bezpośrednio od masy mięśni i od sprawności wydalniczej nerek. Zwiększoną produkcję powoduje: wysiłek fizyczny, akrogemalia, gigantyzm. Zmniejszone wydalanie może być wywołane: niewydolnością nerek, stosowaniem leków o ubocznym działaniu uszkadzającym nerki, zatruciami związkami organicznymi i nieorganicznymi. Spadek stężenia wywołują: głodzenie, stosowanie kortykosterydów.

Kwas moczowy

0,15-0,45 mmol/l (2,5-8,0 mg/dl)
Przyczyną wzrostu stężenia może być: zwiększona produkcja kwasu moczowego - dna moczanowa; choroby nowotworowe; łuszczyca; leczenie cystostatykami; niedotlenienie tkanek; duże uszkodzenie tkanek; nadmierna podaż puryn w diecie. Zmniejszone wydalanie kwasu moczowego z moczem wywołują: niewydolność nerek, zwiększona reabsorpcja lub/i zmniejszona sekrecja, stosowanie diuretyków tiazydowych i salicylanów (w małych dawkach), ołów, kwasy organiczne, idiopatyczna hiperurikemia rodzinna. Spadek stężenia może być przyczyną zahamowanej reabsorpcji kanalikowej.

Mocznik (jako azot mocznika, BUN)

Norma dla mocznika: 2,5-6,4 mmol/l (15-39 mg/dl) Norma dla azotu mocznika: 7-18 mg/dl
Mocznik jest końcowym produktem przemiany azotowej białek. Stężenie mocznika we krwi jest wypadkową produkcji, która zachodzi wyłącznie w wątrobie, i nerkowego wydalania; zwiększa się ona wraz z wiekiem. Ze względów metodycznych wartością oznaczaną jest azot mocznika: BUN. Wzrost stężenia mogą spowodować: dieta bogata w białka, nadmierny katabolizm białek w ustroju, np. gorączka, posocznica, krwawienia do przewodu pokarmowego, zmniejszone wydalanie z moczem, niewydolność nerek, niewydolność pozanerkową, np. zwężenie moczowodów.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 15:05   #4466
cocobella
Raczkowanie

Kiedyś wspominałyście coś o teście z sody oczyszczonej na płeć dziecka, pamieta jeszcze któraś o co w tym chodziło??? Chciałam sobie zrobic, bo kupiłam dzisiaj sode
A wogóle sprawdziło się wam, czy pic na wodę
Stary 2012-03-26, 15:05   #4467
phdwao
Zakorzenienie

Jak mnie plecy bola, nie moge wytrzymac, czy stoję czy leżę bolą
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 15:06   #4468
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Kiedyś wspominałyście coś o teście z sody oczyszczonej na płeć dziecka, pamieta jeszcze któraś o co w tym chodziło??? Chciałam sobie zrobic, bo kupiłam dzisiaj sode
Dolewasz do sody siuśki i patrzysz co się dzieje, jaki nic to dziewczynka, jak soda zaczyna reagować, czyli się pienić, to chłopak. U mnie się potwierdziło ale i tak w to nie wierzę .

I za wizytę

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-03-26 o 15:08
agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 15:08   #4469
nitka_88
Zadomowienie

Cytat:
Oooo... Podbijam pytanie Niby widziałam siusiorka, ale tak dla zabawy chętnie bym sobie w sodę nasiurała

---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Dolewasz do sody siuśki i patrzysz co się dzieje, jaki nic to dziewczynka, jak soda zaczyna reagować, czyli się pienić, to chłopak. U mnie się potwierdziło
A ile mniej więcej tej sody potrzeba? Są jakieś proporcje, które trzeba zachować, żeby eksperyment się udał?

www.NiciutKa.pl
nitka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 15:10   #4470
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nitka_88 Pokaż wiadomość
Oooo... Podbijam pytanie Niby widziałam siusiorka, ale tak dla zabawy chętnie bym sobie w sodę nasiurała

---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

A ile mniej więcej tej sody potrzeba? Są jakieś proporcje, które trzeba zachować, żeby eksperyment się udał?
nie wydaje mi się, żeby proporcje miały znaczenie. Jak będzie miało zareagować, to nawet najmniejsza ilość sody zareaguje. Ja tak dałam ile mi się wydawało, ale żadnej reakcji nie było.
Jak zrobicie, to dajcie jeszcze znać jakie macie pH moczu, bo mi się wydaje że to ma z tym ścisły związek

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości