|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4441 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część VI
Cytat:
![]()
![]() |
#4442 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Tak czy siak jak z dzidzią będzie wszystko ok to ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4443 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4444 |
Rozeznanie
|
hej,
właśnie wróciłam z pracy, zwolniłam się bo mam dziś wizytę. Ciekawe czy poznamy płeć. OBY! gdzieś słyszałam że przed USG dobrze się jest napić dużo wody bo obraz jest bardziej czytelny, czy to prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
#4445 | |
Zakorzenienie
|
Wybaczcie, ale nie nadrobię teraz 6 stron
![]() Spacerek bardzo udany ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4446 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Myslę, że jak coś tam na dole jest nie tak, to powinno wyjśc z tego posiewu. A ten Clotrimazol jak sobie zaaplikowałam to czułam pieczenie w srodku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4447 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4448 |
Zakorzenienie
|
Poszłam po drodze do przychodni po tę receptę a tam wielkie zdziwienie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4449 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo mi zawsze lekarze kazali go dawac na zewnatrz. tylko na wargi sromowe, a do wewnatrz sa globulki. Ja myslalam zeby na wlasna reke kupic Feminella Vagi C, polecane w ciazy ![]() ---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Cytat:
![]() |
#4450 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Stale przyjmuje probiotyki Lacidofil i Bio Gaję oraz pije sok z żurawiny. No, ale jednak mimo takiej obstawy coś się gdzieś przedostało ![]() Mam nadzieję, że uda mi się z tym uporać jak najszybciej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4451 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4452 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4453 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4454 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4455 |
Zakorzenienie
|
Był u Mnie ksiądz
![]() ale nudy
#4456 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4457 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4458 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4459 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4460 |
Zakorzenienie
|
TŻ gada z mamą przez telefon to się wkradłam
![]() Już mi się nie chce leżeć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4461 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4462 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kwas moczowy 0,15-0,45 mmol/l (2,5-8,0 mg/dl) Przyczyną wzrostu stężenia może być: zwiększona produkcja kwasu moczowego - dna moczanowa; choroby nowotworowe; łuszczyca; leczenie cystostatykami; niedotlenienie tkanek; duże uszkodzenie tkanek; nadmierna podaż puryn w diecie. Zmniejszone wydalanie kwasu moczowego z moczem wywołują: niewydolność nerek, zwiększona reabsorpcja lub/i zmniejszona sekrecja, stosowanie diuretyków tiazydowych i salicylanów (w małych dawkach), ołów, kwasy organiczne, idiopatyczna hiperurikemia rodzinna. Spadek stężenia może być przyczyną zahamowanej reabsorpcji kanalikowej. Mocznik (jako azot mocznika, BUN) Norma dla mocznika: 2,5-6,4 mmol/l (15-39 mg/dl) Norma dla azotu mocznika: 7-18 mg/dl Mocznik jest końcowym produktem przemiany azotowej białek. Stężenie mocznika we krwi jest wypadkową produkcji, która zachodzi wyłącznie w wątrobie, i nerkowego wydalania; zwiększa się ona wraz z wiekiem. Ze względów metodycznych wartością oznaczaną jest azot mocznika: BUN. Wzrost stężenia mogą spowodować: dieta bogata w białka, nadmierny katabolizm białek w ustroju, np. gorączka, posocznica, krwawienia do przewodu pokarmowego, zmniejszone wydalanie z moczem, niewydolność nerek, niewydolność pozanerkową, np. zwężenie moczowodów. Potas (K) 3,5-5,0 mmol/l (mEq/l) Jest dominującym kationem płynu wewnątrzkomórkowego. W płynie zewnątrzkomórkowym znajduje się mniej niż 2% całkowitej puli potasu. Potas przemieszcza się z przestrzeni wewnątrz- do zewnątrzkomórkowej i w kierunku odwrotnym, w zależności od jego stężenia w płynie zewnątrzkomórkowym, od stanu równowagi kwasowo-zasadowej, od aktywności procesów metabolicznych. Przy interpretacji wyniku analizy należy szczególnie uwzględnić stan kliniczny pacjenta. Wzrost stężenia - hiperkalemia (zwykle jest wynikiem upośledzonego wydalania potasu z moczem oraz nadmiernego uwalniania potasu z komórek) - może być spowodowany: zmniejszeniem objętości płynu pozakomórkowego, nadmiernym uwalnianiem potasu z komórek, wywołanym rozpadem tkanek, wzmożoną degradacją białek i glikogenu (głodzenie, niewyrównana cukrzyca), niedotlenieniem tkanek, kwasicą metaboliczną lub oddechową, zmniejszonym nerkowym wydalaniem, ostrą niewydolnością nerek, pierwotną niedoczynnością kory nadnerczy (choroba Addisona), leczeniem indometacyną, Kaptoprilem. Spadek stężenia - hipokalemię (która najczęściej jest wynikiem nadmiernej utraty potasu przez przewód pokarmowy lub drogą nerek) mogą wywołać: długotrwałe wymioty, biegunki, przetoki jelitowe i żołądkowe, kwasica metaboliczna, pierwotny hiperaldosteronizm, działanie hormonów kory nadnerczy i ich syntetycznych pochodnych, leki moczopędne, kwasica kanalikowa, zmniejszona produkcja jonu wodorowego w komórkach kanalika nerkowego, zwiększone wydalanie potasu, zaburzona funkcja kanalików nerkowych, przemieszczanie potasu z płynu pozakomórkowego do komórek - po obciążeniu glukozą, po podaniu insuliny, szczególnie w kwasicy cukrzycowej, przy leczeniu testosteronem, przy zwiększonej syntezie białek, w alkalozie metabolicznej. Niedostateczna podaż potasu występuje najczęściej u chorych po zabiegach operacyjnych, odżywianych przez sondę lub pozajelitowo. Kreatynina 62-124 mmol/l (0,7-1,4 mg/dl) Stężenie kreatyniny w osoczu krwi jest wypadkową produkcji i wydalania, zależy bezpośrednio od masy mięśni i od sprawności wydalniczej nerek. Zwiększoną produkcję powoduje: wysiłek fizyczny, akrogemalia, gigantyzm. Zmniejszone wydalanie może być wywołane: niewydolnością nerek, stosowaniem leków o ubocznym działaniu uszkadzającym nerki, zatruciami związkami organicznymi i nieorganicznymi. Spadek stężenia wywołują: głodzenie, stosowanie kortykosterydów. Sód (Na) 135-145 mmol/l (mEq/l) Jest dominującym kationem płynu pozakomórkowego. Utrzymanie stałej ilości sodu w osoczu krwi to wynik hormonalnej regulacji nerkowego wydalania sodu i wody. Wzrost stężenia powodują: odwodnienie hipertoniczne zmniejszona podaż wody, nadmierna utrata wody poprzez nerki, zaburzenia funkcji kanalików nerkowych, cukrzyca niewyrównana, diureza osmotyczna, nadmierna utrata wody przez skórę, nadmierne pocenie, nadmierna utrata wody przez płuca, hiperwentylacja, nadmierna utrata wody przez przewód pokarmowy, biegunki (szczególnie u niemowląt), nadmiar sodu w organizmie zwiększona podaż sodu, nadmierne podawanie pozajelitowe, zmniejszone wydalanie sodu, niewydolność nerek, obniżona filtracja kłębkowa, pierwotny hiperaldosteronizm, wtórny hiperaldosteronizm, prawokomorowa niewydolność serca, zespół nerczycowy, marskość wątroby, zwężenie tętnicy nerkowej, hiperkortyzolemia. Spadek stężenia wywołują: niedobór sodu w organizmie nadmierna utrata sodu przez nerki, leczenie diuretykami, niedobór hormonów kory nadnerczy, nadmierna utrata sodu przez skórę (obfite pocenie, oparzenia), nadmierna utrata sodu przez przewód pokarmowy (wymioty, biegunki), przetoki, zmniejszona podaż sodu, przewodnienie hipotoniczne - zwiększona pozajelitowa podaż płynów, zmniejszone wydalanie wody, niewydolność nerek, niedobór kortizolu, zwiększona sekrecja wazopresyny, używanie leków stymulujących sekrecję i działanie wazopresyny. 95-105 mmol/l Chlor jest głównym anionem płynu pozakomórkowego organizmu w której znajduje się około 87% całej puli chloru ustrojowego. Zawartość chloru w organizmie zależy od jego podaży z pożywieniem oraz utraty z moczem, wydzielinami czy wydalinami przewodu pokarmowego. Najczęściej zmiany stężenia chloru przebiegają podobnie ze zmianami sodu. Zwiększony poziom chloru (hiperchloremia) we krwi występuje: w stanach nadmiernej utraty czystej wody przez płuca, skórę, przewód pokarmowy, nerki, w czasie biegunek, przez przetoki trzustkowe, żółciowe, w nadczynności przytarczyc, w pierwotnej nadczynności przytarczyc, w czasie stosowania inhibitorów anhydrazy węglanowej, w przypadku nadmiernej podaży jonu chlorkowego (chlorowodorek lizyny, argininy, cholestyramina), wchłanianiem chlorku amonowego zawartego w moczu u osób z przetoką moczowodowo-jelitową, w stanach chorobowych przebiegających ze zmniejszeniem stężenia białka we krwi. Zmniejszony poziom chloru (hipochloremia) we krwi występuje: w stanach nadmiernej utraty sodu, w czasie wymiotów i biegunek (utrata chloru z treścią pokarmową), w przewlekłej kwasicy oddechowej. Wiecej: http://www.eioba.pl/a/1iwf/normy-lab...#ixzz1qEPpboM5 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4463 |
Zakorzenienie
|
Kiedys mialam Lactovaginal
![]()
![]() |
#4464 |
Zakorzenienie
|
dzięki a te resztę?
Nie ![]() ![]()
#4465 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kopiuję ze strony: http://www.eioba.pl/a/1iwf/normy-laboratoryjne Kreatynina 62-124 mmol/l (0,7-1,4 mg/dl) Stężenie kreatyniny w osoczu krwi jest wypadkową produkcji i wydalania, zależy bezpośrednio od masy mięśni i od sprawności wydalniczej nerek. Zwiększoną produkcję powoduje: wysiłek fizyczny, akrogemalia, gigantyzm. Zmniejszone wydalanie może być wywołane: niewydolnością nerek, stosowaniem leków o ubocznym działaniu uszkadzającym nerki, zatruciami związkami organicznymi i nieorganicznymi. Spadek stężenia wywołują: głodzenie, stosowanie kortykosterydów. Kwas moczowy 0,15-0,45 mmol/l (2,5-8,0 mg/dl) Przyczyną wzrostu stężenia może być: zwiększona produkcja kwasu moczowego - dna moczanowa; choroby nowotworowe; łuszczyca; leczenie cystostatykami; niedotlenienie tkanek; duże uszkodzenie tkanek; nadmierna podaż puryn w diecie. Zmniejszone wydalanie kwasu moczowego z moczem wywołują: niewydolność nerek, zwiększona reabsorpcja lub/i zmniejszona sekrecja, stosowanie diuretyków tiazydowych i salicylanów (w małych dawkach), ołów, kwasy organiczne, idiopatyczna hiperurikemia rodzinna. Spadek stężenia może być przyczyną zahamowanej reabsorpcji kanalikowej. Mocznik (jako azot mocznika, BUN) Norma dla mocznika: 2,5-6,4 mmol/l (15-39 mg/dl) Norma dla azotu mocznika: 7-18 mg/dl Mocznik jest końcowym produktem przemiany azotowej białek. Stężenie mocznika we krwi jest wypadkową produkcji, która zachodzi wyłącznie w wątrobie, i nerkowego wydalania; zwiększa się ona wraz z wiekiem. Ze względów metodycznych wartością oznaczaną jest azot mocznika: BUN. Wzrost stężenia mogą spowodować: dieta bogata w białka, nadmierny katabolizm białek w ustroju, np. gorączka, posocznica, krwawienia do przewodu pokarmowego, zmniejszone wydalanie z moczem, niewydolność nerek, niewydolność pozanerkową, np. zwężenie moczowodów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4466 |
Raczkowanie
|
Kiedyś wspominałyście coś o teście z sody oczyszczonej na płeć dziecka, pamieta jeszcze któraś o co w tym chodziło??? Chciałam sobie zrobic, bo kupiłam dzisiaj sode
![]() A wogóle sprawdziło się wam, czy pic na wodę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4467 |
Zakorzenienie
|
Jak mnie plecy bola, nie moge wytrzymac, czy stoję czy leżę bolą
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4468 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I ![]()
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-03-26 o 15:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4469 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4470 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak zrobicie, to dajcie jeszcze znać jakie macie pH moczu, bo mi się wydaje że to ma z tym ścisły związek
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:51.