Moda, która Cię "rozwala" - część 4 - Strona 164 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-26, 15:01   #4891
miss kitsch
Zakorzenienie

Dot.: Moda, która Cię "rozwala" - część 4

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Jestem żoną i prawie MATKĄ i już jakiś czas temu skończyłam studia i chodzę w trampkach . Cóż za nietakt . Przerąbane, jak mi całkiem paluchy spuchną i nie będę mogła nosić obrączki, to będzie, że "małolata w ciąży" . Lubie się z takich rzeczy śmiać, bo nigdy mnie nie obchodziło zdanie ludzi, którzy widzą mnie pierwszy raz w życiu.
Od razu przypomniała mi się sytuacja kiedy razem z moją kumpelą jechałyśmy tramwajem; kumpela 23 lata, w widocznej ciąży, to był gorący letni dzień, ona oczywiście siedzi a nad nią paru "dziadów" na oko 50 lat i stękają jacy to oni biedni, stać muszą bo młodzi sobie siedzą. No to kumpela po paru minutach takiego gadania w końcu się wkurzyła i mówi "Jakby panowie nie zauważyli to jestem w ciąży i dlatego siedzę" a jeden z nich na to "Boże! 16 lat i już w ciąży!"
Oczywiście obrączki nie miała, więc może to rzeczywiście wprowadza w błąd?

Edytowane przez miss kitsch
Czas edycji: 2012-03-26 o 15:02
miss kitsch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 15:01   #4892
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość

No nietakt lekki. A tym bardziej w ciąży... łoooo
Czyli co? Czas szukać garsonek i babcinych butów na obcasie ?

Mnie rozwala tutaj moda na chodzenie w balerinach na boso (w okresie zimowym i wczesnowiosennym, jak nie jest ciepło), tudzież JUŻ w japonkach. Rano, jak szłam do położnej, nie było jakoś strasznie ciepło. Wchodzę do przychodni a tu kobitka w japonkach. Ale stopy miała ładne .

A na miejscu koleżanki bym podziękowała . Zawsze tak robiłam, jak mi kazali dowód wyciągać, jak kupowałam alkohol w sklepie a np. nie miałam makijażu na facjacie

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2012-03-26 o 15:04
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 15:10   #4893
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli co? Czas szukać garsonek i babcinych butów na obcasie ?

Mnie rozwala tutaj moda na chodzenie w balerinach na boso (w okresie zimowym i wczesnowiosennym, jak nie jest ciepło), tudzież JUŻ w japonkach. Rano, jak szłam do położnej, nie było jakoś strasznie ciepło. Wchodzę do przychodni a tu kobitka w japonkach. Ale stopy miała ładne .

A na miejscu koleżanki bym podziękowała . Zawsze tak robiłam, jak mi kazali dowód wyciągać, jak kupowałam alkohol w sklepie a np. nie miałam makijażu na facjacie
No wiesz.. garsonki to pół biedy. Nie powinnaś ubierać żadnych bluzek z napisami, śmiesznymi minkami. Nie! W ogóle T-shirtów! Rany!
W TWOIM stanie?!

A, no i nie śmiej się za dużo. Pamiętaj, że prawdziwa żona i matka jest mądrzejsza. A uśmiech ujmuje powadze i mądrej minie.

Wybaczcie, ale mam głupawkę. Przez Ciebie matko Faustyno

masija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 15:15   #4894
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
No wiesz.. garsonki to pół biedy. Nie powinnaś ubierać żadnych bluzek z napisami, śmiesznymi minkami. Nie! W ogóle T-shirtów! Rany!
W TWOIM stanie?!

A, no i nie śmiej się za dużo. Pamiętaj, że prawdziwa żona i matka jest mądrzejsza. A uśmiech ujmuje powadze i mądrej minie.

Do tego muszę przytyć jeszcze z 20-3o kilo, przestać się malować i farbować. Tylko kuchnia, pieluchy i pranie
Stary 2012-03-26, 15:20   #4895
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
To przykre jest. Są różni księża, ale ten akurat miał rację. Po co im chrzest, skoro żadne z nich nie wychowa dziecka w wierze katolickiej Jakbyśmy z Mężem byli niewierzący i mieli w nosie kościół, to byśmy nawet i tym nie myśleli. Po co żyć w kłamstwie. A jak sobie chcą chrzcić czy coś, to niech dziecko będzie wiary Mahometa. Przynajmniej jakoś uczciwiej. Nie ogarniam takich ludzi.
Podejrzewam że gdyby zostawić prawdziwych wierzących (z jakiegokolwiek kościoła) i odsiać tych, co z różnych powodów kiedyś się ochrzcili/obierzmowali to by zostało kilka procent narodu. Niestety - ludzie często robią papierki dla zasady, np. chrzest żeby dziecko nie miało problemów, bierzmowanie żeby można było wziąć ślub i być chrzestnym (zresztą nigdy się nie dowiem dlaczego ale ok). Inna sprawa że np. nieochrzczeni mają naprawdę problem np. z pogrzebem, bo większość cmentarzy jest stricte katolicka, do świeckiego często jest wiele kilometrów. Nie to, że to problem nieboszczka, ale dla rodziny to jest na pewno dodatkowe obciążenie.

Cytat:
Przerąbane, jak mi całkiem paluchy spuchną i nie będę mogła nosić obrączki, to będzie, że "małolata w ciąży" .
Ostatnio sama rzadziej noszę obrączkę bo schudłam i mi z deka spada, i jak jestem ubrana w bluzę trampole i to bez mejkapu to też mnie biorą za gimnazjalistkę, ale dla mnie to całkiem miłe.
A ty w ciąży się wstydź! jak tak się godzi wyglądać w stanie błogosławionym
Stary 2012-03-26, 15:21   #4896
miss kitsch
Zakorzenienie

Cytat:
W TWOIM stanie?!

Stary 2012-03-26, 15:26   #4897
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Wstyd i hańba . Nie wiem, czy tutaj też tak myślą. ale mi to zgrzewa, bo nie rozumiem za wiele z tego, co ględzą. Mogę rozwalać ludność na ulicy do woli .

Aaa co mnie jeszcze rozwala tutaj, to wiele Polek w spalonych blond włosach i ohydnych odrostach na pół kilometra. A potem gadają, że Polacy to brudasy i fleje. Chyba, że chcą być modne i takie "natural ombre hair" .

Mnie takie myślenie, że jak się ma męża i dziecko, to od razu zamknąć się w domu, spoważnieć i postarzyć o 20 lat, rozwala na łopatki. Dlatego mnie to niezmiernie bawi . Aaaaa moja babcia, jak mnie zobaczy, to znowu powie "wcale na żonę/matkę nie wyglądasz, tylko na uczennicę", hahaha.

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2012-03-26 o 15:29
Stary 2012-03-26, 15:28   #4898
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Do tego muszę przytyć jeszcze z 20-3o kilo, przestać się malować i farbować. Tylko kuchnia, pieluchy i pranie
no ba

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
Podejrzewam że gdyby zostawić prawdziwych wierzących (z jakiegokolwiek kościoła) i odsiać tych, co z różnych powodów kiedyś się ochrzcili/obierzmowali to by zostało kilka procent narodu. Niestety - ludzie często robią papierki dla zasady, np. chrzest żeby dziecko nie miało problemów, bierzmowanie żeby można było wziąć ślub i być chrzestnym (zresztą nigdy się nie dowiem dlaczego ale ok). Inna sprawa że np. nieochrzczeni mają naprawdę problem np. z pogrzebem, bo większość cmentarzy jest stricte katolicka, do świeckiego często jest wiele kilometrów. Nie to, że to problem nieboszczka, ale dla rodziny to jest na pewno dodatkowe obciążenie.
Zgadzam się w całości
Cytat:
Napisane przez miss kitsch Pokaż wiadomość
no co?

masija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 15:47   #4899
biibi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anlaya Pokaż wiadomość
U... 20-latka w garsonce?! Dobrze, że u mnie nie ma takich widoków... A z tym postarzaniem się, to zjawisko nie tylko kościółkowe, ale powszechne. Dziewczynki w wieku gimnazjalnym zakładają na siebie takie ciuchy, noszą fryzury i makijaż i często można je pomylić z dwudziestoparolatkami. Ja rozumiem, jak ktoś chce sobie dodać lat, żeby wyglądać na swój wiek przez ubiór, fryzurę i makijaż, ale jak 15-latka ubiera się na dorosłym dziale w sklepach, to... Gdzie tu uroki młodzieżowego stylu itp.?
Ja byłam w szoku jak gdzieś przeczytałam, że córka Grycanki ma 15 czy 16 lat

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość

Ostatnio sama rzadziej noszę obrączkę bo schudłam i mi z deka spada, i jak jestem ubrana w bluzę trampole i to bez mejkapu to też mnie biorą za gimnazjalistkę, ale dla mnie to całkiem miłe.
A ty w ciąży się wstydź! jak tak się godzi wyglądać w stanie błogosławionym
Bierzmowanie jest sakramentem dojrzałości chrześcijańskiej. Ja to rozumiem jako "świadomy chrzest". Najczęściej jesteśmy ochrzczeni przez rodziców, nie mając wpływu na swoją wiarę i bierzmowanie to wg mnie taka świadoma deklaracja własnej wiary. I to powinno być głęboko przemyślane i poparte rzeczywistą chęcią przynależności do kościoła katolickiego. Dlatego wg mnie ten sakrament powinien odbywać się co roku w określonej porze i każdy człowiek samodzielnie powinien zapisać się i podjąć odpowiednie nauki, a nie w gimnazjum "bo cała klasa idzie"... Wobec tego konieczność posiadania sakramentu bierzmowania przy chęci przystąpienia do sakramentu małżeństwa jest wg mnie jak najbardziej uzasadniona... no ale to już trochę nie na temat

Żeby nie było offtopa - dzisiejszy rozwalacz - Pani w leginsach w zebrę, różowym trenczu i brązową pomarszczoną skórą i kruczoczarnymi włosami do pasa, postrzępionymi do granic możliwości
biibi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 16:54   #4900
charlotte89
Zakorzenienie

Z przyjemnością dołączam do wątku, bo ostatnio coraz więcej rzeczy mnie rozwala

Na forum patrzeć już nie mogę na wszystko co jest pudrowe albo miętowe Wszelkiego rodzaju róże, beże czy odpowiednio zielenie, odcienie niebieskiego zaraz zyskują to miano No litości, naprawdę.

I odnosząc się do poruszanego przez Was wcześniej tematu ubierania się nieadekwatnie do pogody - ja rozumiem, że jest wiosna i słońce się pokazało, ale mimo wszystko nadal jest dosyć chłodno. A tutaj zatrzęsienie na blogach stylizacji typowo letnich - gołe nogi, krótki rękawej, sandałki.. Ja chyba żyję w jakiejś innej strefie klimatycznej, bo mnie nie jest wcale za ciepło jeszcze w takim co prawda lżejszym, ale wełnianym płaszczyku
charlotte89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 17:59   #4901
Jaguś
Rozeznanie

GG do Jaguś

Jeszcze mnie rozwalają wyskubane brwi. Takie cienkie kreseczki są okropne!!! A juz najgorzej, jak ktoś wyskubie sobie wszystko a potem rysuje kredką w całkiem innym miejscu. Nie ogarniam tego
Jaguś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 18:40   #4902
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Cytat:
Wstyd i hańba . Nie wiem, czy tutaj też tak myślą. ale mi to zgrzewa, bo nie rozumiem za wiele z tego, co ględzą. Mogę rozwalać ludność na ulicy do woli .

Aaa co mnie jeszcze rozwala tutaj, to wiele Polek w spalonych blond włosach i ohydnych odrostach na pół kilometra. A potem gadają, że Polacy to brudasy i fleje. Chyba, że chcą być modne i takie "natural ombre hair" .

Mnie takie myślenie, że jak się ma męża i dziecko, to od razu zamknąć się w domu, spoważnieć i postarzyć o 20 lat, rozwala na łopatki. Dlatego mnie to niezmiernie bawi . Aaaaa moja babcia, jak mnie zobaczy, to znowu powie "wcale na żonę/matkę nie wyglądasz, tylko na uczennicę", hahaha.
Mam znajomą, która kiedyś się pofarbowała, potem nie odnawiała koloru, robił jej się coraz dłuższy odrost, a teraz, po roku zbliża się do ombre hair
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 19:04   #4903
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Cherry Blossom Girl Pokaż wiadomość
Mam znajomą, która kiedyś się pofarbowała, potem nie odnawiała koloru, robił jej się coraz dłuższy odrost, a teraz, po roku zbliża się do ombre hair
Może po prostu chce wrócić do naturalnego koloru? Nie ma innego wyjścia jeśli chce się mieć włosy zarówno długie jak i naturalne.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 19:04   #4904
lalalabamba
Wtajemniczenie

Cytat:
Naturalnie, ekologicznie, bezpiecznie dla włosów. Można? Można
lalalabamba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 19:18   #4905
MadSyndrome
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez biibi Pokaż wiadomość
Bierzmowanie jest sakramentem dojrzałości chrześcijańskiej. Ja to rozumiem jako "świadomy chrzest". Najczęściej jesteśmy ochrzczeni przez rodziców, nie mając wpływu na swoją wiarę i bierzmowanie to wg mnie taka świadoma deklaracja własnej wiary. I to powinno być głęboko przemyślane i poparte rzeczywistą chęcią przynależności do kościoła katolickiego. Dlatego wg mnie ten sakrament powinien odbywać się co roku w określonej porze i każdy człowiek samodzielnie powinien zapisać się i podjąć odpowiednie nauki, a nie w gimnazjum "bo cała klasa idzie"... Wobec tego konieczność posiadania sakramentu bierzmowania przy chęci przystąpienia do sakramentu małżeństwa jest wg mnie jak najbardziej uzasadniona... no ale to już trochę nie na temat
religijne bzdury jeśli bierzmowanie to taki "świadomy chrzest" i powinno być to głęboko przemyślane to dlaczego w prawie każdej szkole jest przymus na chodzenie na te jak to się to teraz nazywa... nauki przed bierzmowaniem jeśli to ma być świadomy chrzest to powinien być po 18 roku życia i rodzice nie powinni mieć na to wpływu, a nie 14-15 latki, którym nauczyciele i rodzice wręcz KARZĄ iść do bierzmowania, tak było w moim przypadku przynajmniej (8 lat temu), jakoś nie pamiętam, żebym miała jakiś wybór, wiem, że nie chciałam bierzmowania, a musiałam je mieć kościół po prostu się boi, jakby bierzmowanie było po 18 roku życia to w Polsce byłoby przynajmniej 90% mniej "wiernych"

w ogóle dla mnie cała ta religia gdziekolwiek i jakakolwiek to taka duża żałosna sekta ksiądz nie płaci podatków, żyje sobie za free, praktycznie nikt celibatu nie przestrzega, swoich zasad też nie jak się coś złego powie na kościół to wielkie halo w mediach, a jak kościół coś złego powie np na homoseksualistów to jest ok szczerze nienawidze tej hipokryzji. Nic nie mam do ludzi wierzących w swojego boga, ale po prostu nie znoszę ludzi, którzy wierzą w kościół i słowa księdza naprzykład te wszystkie staruszki, które co niedziele grzecznie do kościoła, a codziennie siedzą na klatkach i opierdzielają tyłki innym prawda jest taka, że tylko ludzie słabi wierzą w jednego boga, bo mają poczucie, że ktoś nad nimi czuwa i wmawiają sobie, że po śmierci pójdą w lepsze miejsce. Strach przed nieznanym ogłupia

MadSyndrome jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 19:26   #4906
Bayje
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MadSyndrome Pokaż wiadomość
religijne bzdury jeśli bierzmowanie to taki "świadomy chrzest" i powinno być to głęboko przemyślane to dlaczego w prawie każdej szkole jest przymus na chodzenie na te jak to się to teraz nazywa... nauki przed bierzmowaniem
Oj nie zgodze się z tym, że 'w szkole są przymusowe'.
Bierzmowanie bierze się w tej parafii pod którą się podlega a nie każdy uczeń podlega pod tą samą parafie niestety gimnazjum to już czasami jest dużo uczniów z innych miast.
Chyba, że się coś zmieniło od 10 lat

Przymusowe to są nauki przed komunijne bo Panie Katechetki czy Księża w podstawówkach odpytują każdego z Małego Katechizmu

Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile
Kid Cudi
Bayje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 19:26   #4907
lalalabamba
Wtajemniczenie

Cytat:
religijne bzdury jeśli bierzmowanie to taki "świadomy chrzest" i powinno być to głęboko przemyślane to dlaczego w prawie każdej szkole jest przymus na chodzenie na te jak to się to teraz nazywa... nauki przed bierzmowaniem jeśli to ma być świadomy chrzest to powinien być po 18 roku życia i rodzice nie powinni mieć na to wpływu, a nie 14-15 latki, którym nauczyciele i rodzice wręcz KARZĄ iść do bierzmowania, tak było w moim przypadku przynajmniej (8 lat temu), jakoś nie pamiętam, żebym miała jakiś wybór, wiem, że nie chciałam bierzmowania, a musiałam je mieć kościół po prostu się boi, jakby bierzmowanie było po 18 roku życia to w Polsce byłoby przynajmniej 90% mniej "wiernych"

w ogóle dla mnie cała ta religia gdziekolwiek i jakakolwiek to taka duża żałosna sekta ksiądz nie płaci podatków, żyje sobie za free, praktycznie nikt celibatu nie przestrzega, swoich zasad też nie jak się coś złego powie na kościół to wielkie halo w mediach, a jak kościół coś złego powie np na homoseksualistów to jest ok szczerze nienawidze tej hipokryzji. Nic nie mam do ludzi wierzących w swojego boga, ale po prostu nie znoszę ludzi, którzy wierzą w kościół i słowa księdza naprzykład te wszystkie staruszki, które co niedziele grzecznie do kościoła, a codziennie siedzą na klatkach i opierdzielają tyłki innym prawda jest taka, że tylko ludzie słabi wierzą w jednego boga, bo mają poczucie, że ktoś nad nimi czuwa i wmawiają sobie, że po śmierci pójdą w lepsze miejsce. Strach przed nieznanym ogłupia
Przeprowadzałaś jakieś badania?
Siedziałaś u każdego księdza w szafie czekając na moment, gdy przyłapiesz go na gorącym uczynku z kochanką?

Tak, dewotki, ktore klepią kazania, a po wyjściu z kościoła myją ludziom tyłki - to nie jest w porządku.
Ale rzucanie oszczerstwami, typu każdy ksiądz jest be, też nie jest lepsze.
Ale to ostatnimi czasy taka moda chyba.
Stary 2012-03-26, 19:33   #4908
KatriinaFi
Przyczajenie

Cytat:

Myślę, że to nie czas ani miejsce na pisanie takich rzeczy. Jak to się mówi, w d... byłaś, g... widziałaś. Uraziłaś mnie i nie będę tego ukrywać.

Rozwala mnie moda na uogólnianie i masowy najazd na Kościół To chyba ode mnie zależy, czy wierzę w te "brednie", czy nie!

Tak ogólnie to widziałam na własne oczy panią w szpilkach i dresie I nie była to jakaś hot dwudziestka, tylko dojrzała pani. Chociaż było to na stadionie, może się chciała wpasować w tłum, a nie miała odpowiednich butów?

Szalona Amorphistka
Suomi

-
Handball

KatriinaFi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 19:43   #4909
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Jak ja miałam mieć bierzmowanie, to o mało co mnie ksiądz nie dopuścił, za to, że byłam zbyt bezczelna z poglądami . No i chyba nie wszyscy zostali dopuszczeni. Ogólnie jest tak, że jak nie chcesz, to nie przystępujesz. Rodzice sobie pomarudzą, ale jak ktoś przedstawi racjonalne argumenty zamiast "nie, bo nie", to sądzę, że odpuszczą. Ja bym tak zrobiła. Co prawda bierzmowana jestem (stąd imię Faustyna ) i w sumie spoko, bo przynajmniej przed ślubem konkordatowym nie musiałam z niczym kombinować. A księża to są zwykli ludzie, jedni są dobrzy i oddani swojemu powołaniu a inni, to sukinsyny. Nie jestem antyklerykałem, ale podzielam opinię, że powinno się coś zrobić z celibatem. Niech albo go zniosą, albo za nieprzestrzeganie niego zawieszają takim osobom prawo do bycia księdzem, czy coś. Podatek to fajny pomysł, w końcu inne wyznania w PL są opodatkowane (wiem, bo kiedyś poznałam pewnego pastora, który o tym opowiadał). Najbardziej mnie rozwala teraz afera z tym podatkiem na kościół. Skoro ludzie chodzą i wierzą, to co im szkodzi płacić te 0,3 (?) procenta, które jest dobrowolne. Jak ktoś nie chce, nie wierzy itd. to niech nie płaci. W innych krajach, np. w Niemczech ludzie normalnie płacą i żyją. Także hipokrytami są nie tylko niektórzy księża, ale także niektórzy tzw. katolicy. Żeby nie było, ja za katoliczkę się nie uważam, bo nie zgadzam się z wieloma rzeczami, które KK narzuca. Wychowano mnie w tej wierze, chodzę do kościoła i tyle. Równie dobrze mogłabym chodzić do protestanckiego zboru czy cerkwi, dla mnie to nie ma różnicy. A czy przez wiarę w jednego boga jestem słaba? Nie wiem, ale wiem, że wiele razy modlitwa mi pomogła w życiu. Chyba się opłaca, przynajmniej dla własnego samopoczucia.

Żeby nie było off topa

Rozwalił mnie Kuba Wojewódzki zapraszając Grycanki do siebie . Chyba mu oglądalność spada.
Stary 2012-03-26, 19:44   #4910
MadSyndrome
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bayje Pokaż wiadomość
Bierzmowanie bierze się w tej parafii pod którą się podlega a nie każdy uczeń podlega pod tą samą parafie niestety gimnazjum to już czasami jest dużo uczniów z innych miast.

Przymusowe to są nauki przed komunijne bo Panie Katechetki czy Księża w podstawówkach odpytują każdego z Małego Katechizmu
dodaj do listy jeszcze nauki przedślubne w liceum. Całą klasą. Osobiście moja szkoła takiej głupoty nie ma, ale mój chłopak miał siedzieli z całą klasą u jakiegoś pseudo księdza i mieli normalna nauki przed małżeńskie, po kilku takich lekcjach dostali jakieś karteczki i jakby brali ślub w przyszłości to już nie muszą chodzić tak, to ja sobie sama pójdę jeśli kiedyś będę wychodziła za mąż mój chłopak już nie musi
głupota kościoła mnie powala

MadSyndrome jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 19:47   #4911
lalalabamba
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak ja miałam mieć bierzmowanie, to o mało co mnie ksiądz nie dopuścił, za to, że byłam zbyt bezczelna z poglądami . No i chyba nie wszyscy zostali dopuszczeni. Ogólnie jest tak, że jak nie chcesz, to nie przystępujesz. Rodzice sobie pomarudzą, ale jak ktoś przedstawi racjonalne argumenty zamiast "nie, bo nie", to sądzę, że odpuszczą. Ja bym tak zrobiła. Co prawda bierzmowana jestem (stąd imię Faustyna ) i w sumie spoko, bo przynajmniej przed ślubem konkordatowym nie musiałam z niczym kombinować. A księża to są zwykli ludzie, jedni są dobrzy i oddani swojemu powołaniu a inni, to sukinsyny. Nie jestem antyklerykałem, ale podzielam opinię, że powinno się coś zrobić z celibatem. Niech albo go zniosą, albo za nieprzestrzeganie niego zawieszają takim osobom prawo do bycia księdzem, czy coś. Podatek to fajny pomysł, w końcu inne wyznania w PL są opodatkowane (wiem, bo kiedyś poznałam pewnego pastora, który o tym opowiadał). Najbardziej mnie rozwala teraz afera z tym podatkiem na kościół. Skoro ludzie chodzą i wierzą, to co im szkodzi płacić te 0,3 (?) procenta, które jest dobrowolne. Jak ktoś nie chce, nie wierzy itd. to niech nie płaci. W innych krajach, np. w Niemczech ludzie normalnie płacą i żyją. Także hipokrytami są nie tylko niektórzy księża, ale także niektórzy tzw. katolicy. Żeby nie było, ja za katoliczkę się nie uważam, bo nie zgadzam się z wieloma rzeczami, które KK narzuca. Wychowano mnie w tej wierze, chodzę do kościoła i tyle. Równie dobrze mogłabym chodzić do protestanckiego zboru czy cerkwi, dla mnie to nie ma różnicy. A czy przez wiarę w jednego boga jestem słaba? Nie wiem, ale wiem, że wiele razy modlitwa mi pomogła w życiu. Chyba się opłaca, przynajmniej dla własnego samopoczucia.

Żeby nie było off topa

Rozwalił mnie Kuba Wojewódzki zapraszając Grycanki do siebie . Chyba mu oglądalność spada.
Czy ja się przesłyszałam, czy on powiedział "siostry Grycan"?
Stary 2012-03-26, 19:50   #4912
Bayje
Zakorzenienie

Cytat:
dodaj do listy jeszcze nauki przedślubne w liceum.
U mnie były nauki przedmałżeńskie po bierzmowaniu.

Mieliśmy różne zajęcia - niestety te nauki przedmałżeńskie nie są 'ważne dożywotnio' - tylko chyba 3 lata. Nie pamiętam ile dokładnie. 3 lata miną a po tych 'naukach' i tak będzie musiał na nie iść jeszcze raz.
Nie bój się - sama nie pójdziesz Nikt raczej w tak szybkim czasie się hajtnął od razu po bierzmowaniu pomijając, że u mnie to była 3 klasa gimnazjum czyli lat 16.

Kid Cudi
Stary 2012-03-26, 19:51   #4913
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33153893]Może po prostu chce wrócić do naturalnego koloru? Nie ma innego wyjścia jeśli chce się mieć włosy zarówno długie jak i naturalne.[/QUOTE]

Ale wtedy można pofarbować włosy na naturalny kolor. Przynajmniej kilka znajomych mi osób tak właśnie robiło. W mojej opinii jasna farba+do połowy ciemny odrost wygląda rozwalająco.
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 19:56   #4914
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Ale wtedy można pofarbować włosy na naturalny kolor. Przynajmniej kilka znajomych mi osób tak właśnie robiło. W mojej opinii jasna farba+do połowy ciemny odrost wygląda rozwalająco.
jakbym miała schodzić do naturalnego, to bym sobie zafarbowała włosy na kolor zbliżony, żeby nie robić jakiejś maniany , a nie, że tu biała platyna i 10 cm mysiego odrostu
Stary 2012-03-26, 19:56   #4915
ladymoonn
Zakorzenienie

Cytat:
religijne bzdury jeśli bierzmowanie to taki "świadomy chrzest" i powinno być to głęboko przemyślane to dlaczego w prawie każdej szkole jest przymus na chodzenie na te jak to się to teraz nazywa... nauki przed bierzmowaniem jeśli to ma być świadomy chrzest to powinien być po 18 roku życia i rodzice nie powinni mieć na to wpływu, a nie 14-15 latki, którym nauczyciele i rodzice wręcz KARZĄ iść do bierzmowania, tak było w moim przypadku przynajmniej (8 lat temu), jakoś nie pamiętam, żebym miała jakiś wybór, wiem, że nie chciałam bierzmowania, a musiałam je mieć
NIE KARZĄ, mam wielu znajomych, którzy nie chodzili na te nauki, nie chodzili do kościoła i bierzmowania nie mają, może kiedyś tak było, ale jakieś 5 lat wstecz na pewno nie
Cytat:
nadal tak jest, tylko, że zazwyczaj każdy idzie do bierzmowania i chodzi na religię, bo "co ludzie powiedzą?"

ladymoonn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 20:02   #4916
Bayje
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladymoonn Pokaż wiadomość
nadal tak jest, tylko, że zazwyczaj każdy idzie do bierzmowania i chodzi na religię, bo "co ludzie powiedzą?"
znam osoby w moim wieku które nie mają bierzmowania BO IM SIĘ NAWET CHODZIC NIE CHCIAŁO .

A są nawet takie którym nagle bierzmowanie jest potrzebne bo chcą być chrzestnymi i chca na LEWO sobie załatwić.

Kid Cudi
Stary 2012-03-26, 20:06   #4917
ladymoonn
Zakorzenienie

Cytat:
znam osoby w moim wieku które nie mają bierzmowania BO IM SIĘ NAWET CHODZIC NIE CHCIAŁO .

A są nawet takie którym nagle bierzmowanie jest potrzebne bo chcą być chrzestnymi i chca na LEWO sobie załatwić.
tak też bywa

ladymoonn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 20:08   #4918
biibi
Zakorzenienie

Cytat:

W Twojej wypowiedzi jest tyle złośliwości, że aż nie wiem co cytować. Nie będę się rozpisywać na temat wiary bo to nie ten temat ale uważam, że trochę Cię poniosło bo zwyczajnie obraziłaś mnie i z pewnością wielu innych. Kto dał Ci prawo do osądzania innych?
Mam na myśli te słowa:
"...tylko ludzie słabi wierzą w jednego boga, bo mają poczucie, że ktoś nad nimi czuwa i wmawiają sobie, że po śmierci pójdą w lepsze miejsce. Strach przed nieznanym ogłupia."

Nie będę spierała się o słuszność przekonań czy wiary bo każdy ma prawo myśleć i wierzyć w co chce. Zwracam tylko uwagę, że ja wcześniej wytłumaczyłam czym jest sakrament bierzmowania i jak ja go rozumiem. Twoja wypowiedź natomiast jest kpiąca i delikatnie mówiąc mało elegancka.
Stary 2012-03-26, 20:11   #4919
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Nie zawsze można. Oczywiście każdy przypadek jest inny. O ile blond można zafarbować na ciemno, to ja swojego rudego nie mogę zafarbować na szaro. Podjęłam dyskusję na ten temat, bo sama też mam takie rozwalające odrosty i dziwię się nie tyle tym, że mogą kogoś rozwalać, co komentarzami od znajomych na ten temat. Dziwię się, że kogos to obchodzi na tyle, żeby dawać mi jakieś rady.

Cytat:
Napisane przez MadSyndrome
tak, to ja sobie sama pójdę jeśli kiedyś będę wychodziła za mąż
Biorąc pod uwagę twój tekst na temat KK sprzed kilku postów nie rozumiem dlaczego chcesz brać ślub za pośrednictwiem tej instytucji
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-26, 20:14   #4920
biibi
Zakorzenienie

Dodam jeszcze, że ja napisałam jak bierzmowanie wygląda w teorii i jak powinno się je traktować. To, że niektórym rodzice coś karzą, czy też idą dla świętego spokoju to już każdego sprawa indywidualna. Napisałam wcześniej, że wg mnie także takie zbiorowe bierzmowanie w gimnazjum jest bez sensu. O wiele rozsądniej byłoby gdyby każdy wierzący mógł zadecydować o sobie i swojej wierze wtedy kiedy sam będzie na to gotowy.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości