|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
aktywność dziecka w brzuchu a temperament po urodzeniu
Pytanie do wszystkich mam:
Czy zauważyłyście związek między aktywnością waszego malucha w ciąży a jego zachowaniem po porodzie ??Oglądałam kiedyś film dokumentalny i była w nim mowa,iż charakter dziecka ujawnia sie już w brzuchu, że jedne są spokojne inne nie, każde dziecko ma inny temperament, który ujawnia się już w życiu płodowym. Ciekawa jestem jak to jest w rzeczywistości, od kilku mam słyszałam już potwierdzenie tej tezy, dzieci które fikały mocne koziołki w brzuchu i po porodzie były żywymi maluchami. Podobno można już w trakcie życia płodowego poznać kiedy nasze dziecko jest aktywne, w jakich porach dnia lub nocy. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: aktywność dziecka w brzuchu a temperament po urodzeniu
U nas się nie sprawdziło
Teraz jest bardzo spokojnym i pogodnym dzieckiem które przesypia pięknie całe noce Zobaczymy co będzie później, ale na razie nie widzę powiązania.
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
U nas było dokładnie odwrotnie. Kiedy byłam w ciąży ruchy córki były rzadko wyczuwalne, prawnie nie miałam słynnych "bolesnych kopniaków", najwyżej czkawkę A po porodzie... córka od pierwszych dni machała rączkami i nóżkami, bardzo szybko zaczęła przewracać główkę, właściwie nigdy nie było tak, że mogłabym ją zostawić na przewijaku czy stole. A teraz... niedawno zaczęła chodzić, jest jej wszędzie pełno, jest baaaardzo żywa osóbką
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
niestety tez nie potwierdzam, a chcialabym
moja corka w brzuchu rzadko kiedy sie ruszala i kopala, glownie miala czkawke po porodzie jakis czas byla spokojna, ale teraz nie mam pojecia skad ona czerpie energie nie usiedzi na miejscu, ciagle jest w ruchu. nie rusza sie tylko wtedy kiedy spi
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Jak na razie sie sprawdza
![]() Moj brzuch falował jakbym miała obcego. Młody od poczatku pokazywał kto tu rzadzi. 5 minut nie usiedzi nigdzie, bo doopka parzy
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Biorąc pod uwagę fakt, jak wymagającym i nieśpiącym dzieckiem była moja córka, pocieszam się, że mój obecny mieszkający w brzuchu syn tak wierzga, że zrywa mi brzuchem na boki a po nocy ledwo się ruszam od kopniaków (w przeciwienstwie do spokojnej w brzuchu córki). Może będzie spał, chociaż parę godzin cięgiem po roku życia
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2012-03-26 o 20:53 |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie się nie sprawdziło. W ciąży myślałam, że mam dziecko z ADHD, a najaktywniejsze było nocami
Urodził się spokojny, długo i mocno śpiący w nocy synek
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Sprawdziło się od początku kopała i ruchliwa była, tak jej zostało. Ale noce na razie przesypia nawet, nawet
(odpukam) bo się jej odmieni
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
W moim przypadku plan dnia dzidziusiów był/jest taki sam jak za życia płodowego
![]() Pierwsze i drugi jak "uspokajało się" w brzuchu to i póżniej w tych godzinach był czas drzemki...nie wiem czy to rzeczywiście potwierdzenie bo się w to nie zagłębiałam ale akurat wszystko się zgadza w obu przypadkach. Do tego drugi dzidziuś zaczął się rodzić (bo pierwszy był wywołany) dokładnie w tej porze kiedy był codziennie najruchliwszy w brzuchu
|
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
W brzuszku albo go nie czulam, albo dostawalam porzadne kuksance. To samo teraz, jak juz sie zacznie ruszac, to jak nakrecony
Za to pada w nocy i spi ze zmeczenia
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
U nas się sprawdziło. Mały w brzuchu kopał i wiercił się bardzo - na pępowinie, która wygladała jak kabel od telefonu, zawiązał sobie supeł
Od urodzenia nie może leżeć spokojnie - ciagle jest w ruchu. Śpi także niewiele
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Trochę mnie uspokoiłyście tym wątkiem, bo już się bałam, że drugi synek będzie jeszcze żywszy niz pierwszy, sądząc po obserwacji brzuszka.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Jak widać nie ma reguły
A łudziłam się, że będzie pięknie przesypiać noce, bo nie wykazuje aktywności w brzuchu w godzinach nocnych
|
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
Moje dziecko w brzuchu szalało. Przed porodem gdy miałam liczyć ruchy, było to wielokrotnie więcej niż u innych mam. Przełożyło się to na charakter, ale nie problem ze spaniem
. Od urodzenia była bardzo silna i ruchliwa, nie sposób jej było zostawić na łóżku czy przewijaku, bo nawet w pierwszym tygodniu obrót o 180 był pewny. Szalone raczkowanie w czwartym miesiącu, zzybko zaczęła chodzić i ogólnie ciągle jest bardzo aktywnym dzieckiem. Jednak na szczęście nie miałam przyjemności doświadczyć nie przespanych nocy ...
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
U nas sie nie sprawdziło.
W brzuchu mała byla malo ruchliwa a teraz ? Energi ma za 5
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
u nas tez nie sprawdzilo sie, bo w brzuszku Niko byl bardzo ruchliwy a teraz mam grzecznego usluchanego synka, ktory potrafi sie sam bawic, ktory czesto przytula sie i lezy ze mna... ale na poczatku byla tragedia - karmienie, i z tego powodu ze nadal karmie piersia mamy jeszcze pobudki w nocy... od 2 lat nie przespalam ani jednej calusiej nocy
). - ale to nie wynikalo z ruchliwosci Nikosia w brzuszku .
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie Mamusie
Mój maluszek jak byłam w ciąży to spał spał w ciągu dnia,a w nocy szalał i po porodzie jest tak samo Hehe W dzień by cały czas spał i spał,a jak przychodzi wieczór i pora spania to zaczyna szaleć Mam nadzieję,że mu się to zmieni Bo jak na razie ma tylko miesiąc,ale pożyjemy zobaczymy
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Oj niestety u mnie się sprawdziło.W ciąży aktywność córki największa po 21.00,szalała tak,że miałam brzuch kanciasty i to pod koniec ciąży jeszcze tak sie potrafiłą rozszaleć. W szpitalu,jak mierzyli codziennie rano ruchy dziecka,to ja zawsze miałam najdłużej i musiałam się pyrkać po brzuchu,żeby śpiocha obudzić.
Od urodzenia jest to samo,potrafi spać do 10.00-11.00,a wrzask jest,jak zarządzę spanie.I mówię Wam,jak przychodzi 21.00 (czasem trochę wcześniej),to taka energia się jej załącza,że potrafi biegać,skakać, wszystkich do zabawy zagania-no szok.Nasi sąsiedzie z dołu,to chyba nas przeklnęli już chyba nie raz
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Drogie mamy, obecne i przyszłe, przepraszam, ze nie na temat, ale orientujecie się może co to może być, takie jakby ruchy dziecka ale bardzo pulsacyjne, jak w zegarku, jakby kopniaczek co dwie sekundy w dole brzucha? Trwa to kilka minut i działa niezależnie od "normalnych " ruchów. Jelita? Nerw jakiś? Wizyta w przyszłym tygodniu dopiero. Miałyście coś takiego? (ja w pierwszej ciąży nie).
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2012-04-12 o 00:39 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja mialam, powiedziano mi ze to oddechy (wlasciwie cwiczenia oddechow) albo rowniez/i placz trwal poltorej minuty do dwoch, inne niz czkawka zaczelam czuc dopiero w poznej ciazy (glowa w dol?) Jesli czujesz ruchy maluszka to ja bym sie mocno nie martwila, ale jesli nie daje ci spokoju przejdz sie na wizyte
Edytowane przez Bakteryika Czas edycji: 2012-04-12 o 01:05 |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
|
Ja tak pulsacyjnie odczuwam czkawkę synka...czasem nawet po kilka razy dziennie
Co do aktywności w brzuszku to mały zaczyna największe harce w okolicach 1 w nocy...chyba będzie nocnym markiem po tatusiu...ale o tym przekonamy się jak już wyjdzie z brzuszka...TP mam na 17 kwietnia... |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Bakteryjka, Flowerbombka - dziękuję
No właśnie, czkawka to takie chyba szybsze ruchy (przynajmniej tak myślałam, bo takowe też miewam), te są wolniejsze, tzn są między nimi wieksze odstępy czasowe. Puk-dwie sekundy-puk-dwie sekundy-i tak z dwie/trzy minuty. Może faktycznie płacz, kurka, już?
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie nic z tych rzeczy.
Większość czasu grzecznie spał w brzuchu. Ja dużo chodziłam, pracowałam do porodu, więc miał bujanie. Kopał delikatnie, nigdy mnie nic nie zabolało. Zwykle rano, tak 5-6 (i to mu zostało, wstaje o tej porze do dziś) i pod wieczór, gdy szłam spać. Wszystko to były milusie kopniaczki, sama przyjemność. A od 3 tyg. życia na zewnątrz, istny diabeł.
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
ja tak odczuwalam czkawke. mloda miala ja bardzooo czesto w ciagu dnia i praktycznie codziennie.
kropka, moja tez byla w brzuchu spokojna, nie doswiadczylam kopniakow po zebrach ani w pecherz do roku czasu byla calkiem grzeczna, a teraz czasem doprowadza mnie do szewskiej pasji no ale to nie ma nic wspolnego z aktywnoscia brzuszkowa
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zadomowienie
|
U mnie było dokładnie na odwrót. Synek w brzuchy był oazą spokoju. Leżał grzecznie, czasami się przeciągał. A teraz, diabeł wcielony. Nawet na moment nie usiądzie. Biega, krzyczy, piszczy, stuka, hałasuje...
A synek mojej przyjaciółki był bardzo aktywny w brzuchu. Kopał ją straszliwie. A teraz oaza spokoju. Edytowane przez Harrods Czas edycji: 2012-04-12 o 12:12 |
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Jedyna zależność jaka zauważyłam miedzy życiem plodowym mojego dziecka i życiem poza brzuszkiem to reakcja na muzykę.
Zawsze kiedy sluchalam muzyki ( a słucham jej bardzo dużo) moje dziecko sie ozywialo i kopalo. Teraz tez muzyka ja pobudza jak nic. Ciekawe było tez dla mnie pewne zdarzenie. Pod koniec ciąży sluchalam w kółko jednej płyty bo bardzo mi sie podobała, po porodzie gdzieś po dwóch miesiącach znów ja wlaczylam i moje dziecko kiedy ja uslyszalo, zesztywnialo, uspokoiło sie, leżało spokojnie i słuchalo tej muzyki a następnie zasnelo i taka reakcja powtarzała sie przez kilka tygodni za każdym razem kiedy puszczalam ta płytę |
|
|
|
|
#27 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Pewnie siedzisz juz jak na szpilkach . Mój najbardziej aktywny po 21ej i w nocy . Mam nadzieję, ze sie nie sprawdzi . Pierwszy synek był w brzuszku bardzo spokojny, prawie niewyczuwalny, w nocy wcale niewyczuwalny. Za to jak sie urodził to wulkan energii juz od pierwszych dni, nawet na chwilke go z oka nie mozna było spuścic. W dzien mi wcale nie spał , ale w nocy i owszem, nawet po 5-6 godzin .---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Cytat:
Ooo, tego jeszcze nie słyszałam . Biedactwo, a przecież ponoć tam ma idealne warunki...---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
.---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Cytat:
.
|
||||
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
Zostało jak było
Rozpychała się w brzuchu niemiłosiernie, próbowała gardłem wyjść |
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Ja też nie potwierdzam. W ciąży mała prawie wcale się nie ruszała a teraz nawet przez sen macha rączkami i nóżkami, kręcioła straszna
|
|
#30 |
|
Zadomowienie
|
Teraz to i ja mogę się wypowiedzieć
Niestety nie potwierdzam. Córka była bardzo spokojna w brzuchu, mało się ruszała, a od narodzin to żywe sreberko, wszędzie jej pełno
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:34.

??

Teraz jest bardzo spokojnym i pogodnym dzieckiem które przesypia pięknie całe noce
moja corka w brzuchu rzadko kiedy sie ruszala i kopala, glownie miala czkawke
nie usiedzi na miejscu, ciagle jest w ruchu. nie rusza sie tylko wtedy kiedy spi 

. Trochę mnie uspokoiłyście tym wątkiem, bo już się bałam, że drugi synek będzie jeszcze żywszy niz pierwszy, sądząc po obserwacji brzuszka.

.
Ooo, tego jeszcze nie słyszałam