|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł VI cz. naszego wątku? | |||
| Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy. |
|
20 | 33,90% |
| Duże brzuszki wszystkie mamy, na porody już czekamy. |
|
5 | 8,47% |
| Od jesieni już plotkujemy, pierwszych maluchów wyczekujemy. |
|
0 | 0% |
| Wiosna wreszcie za oknami, czas na spotkania z maluchami. |
|
6 | 10,17% |
| Wyprawki powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
1 | 1,69% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
6 | 10,17% |
| Wyprawki prawie gotowe - obstawiamy terminy porodowe. |
|
7 | 11,86% |
| Wyprawki kompletujemy, niezmiennie plotkujemy. |
|
1 | 1,69% |
| Wyprawki kompletujemy, pierwszych porodów wyczekujemy! |
|
13 | 22,03% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4411 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Brzuszki mocno podskakują, maluszki już na świat się szykują. Mamusie V-VI 2012
Perse - witaj!!
![]() Stokroteczka - ja w pierwszej ciąży rzeczywiście wyglądałam rewelacyjnie, zwłaszcza jeżeli chodzi o cerę. Teraz dopiero po 6 miesiącu jako tako wyglądam, więc wg przesądów powinna być dziewczynka, a będzie drugi chłopak ![]() Co do kremów z filtrem w 100% zgadzam się z kism. Niestety, słońce jest wszędzie - w cieniu pod drzewami również, a żaden filtr nie zapewnia 100% ochrony. Dla mnie jest to przerażające, że przy dzisiejszym stanie wiedzy są jeszcze osoby i to w środowisku medycznym, które uważają, że słońce jest takie fajne i niewinne i że dziecko powinno być brązowiutkie i "złapać troszkę słońca". Założę się, że te osoby same też nie stosują filtrów. W Australii istnieje prawny zakaz wystawiania dzieci na słońce i plażowania pod rygorem bardzo wysokich mandatów - i od tego czasu spadła raptownie ilość chorych na raka skóry. To nie jest przypadek. Jak słyszę po raz kolejny o wit. D, do której to wytworzenia słóńce jest rzekomo niezbędne, a którą dzisiaj dostarczamy z pożywieniem przecież! (nie ma wojny, dzieci jedzą pełnowartościowe posiłki!, gdyby tak nie było to cała Skandynawia chodziłaby pokrzywiona bo ze słońcem to tam szału nie ma zwłaszcza na północy ) to mi się słabo robi... Przecież noworodki obowiązkowo od 8 doby otrzymują suplement witaminy D i K dzisiaj. Nie trzeba robić krzywdy ich skórze wystawiając je na słońce... szkoda, że szkoły rodzenia nie zapraszają też dermatologów na konsultacje, zwłaszcza takich, którzy by tłumaczyli różnice pomiędzy skórą dziecka a dorosłego. Jeżeli chodzi o filtry Daxa - nie wiem, czy uległo to zmianie, ale jak czytałam kiedyś rankingi filtrów w testach konsumenckich, to Dax był jedną z firm, która ZANIŻAŁA swoje faktory! Tzn. np. zamiast deklarowanej 30 filtr dawał np. 24. Pamiętam, że z popularnych marek najlepiej wypadła Nivea - tam każdy filtr był prawie ZAWYŻONY - tzn. jak producent deklarował np. 30 to filtr w rzeczywistości był np. 35.
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-03-27 o 19:19 |
|
|
|
#4412 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Brzuszki mocno podskakują, maluszki już na świat się szykują. Mamusie V-VI 2012
kurcze tylko że ja tu znalazłam jedynie kremy dla dzieci od pewnego wieku....i co w takim przypadku?
jaki krem polecacie najbardziej, to poproszę mamę żeby mi przysłała jakiś! |
|
|
|
#4413 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4414 | |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=_agata;33175780]6 g to jest taki duży orzeszek laskowy
![]() Możesz następnym razem dać połowę tego co dałaś, i też będzie dobrze To ciasto długo wyrasta, więc taka ilość drożdży spokojnie sobie poradzi.dzięki za obrazowe przedstawienie sprawy, jak się nie ma wagi to wiele ułatwia I ja też zamierzam smarować już od początku. Słońce przecież tak operuje, ze dociera nie tylko tam gdzie je widzimy. Dociera wszędzie (no prawie ) i zasłonięcie pieluszką może jedynie pomóc, ale nie uchroni dziecka przed promieniami. Siebie smaruję już od pierwszych słonecznych dni, więc dlaczego mam narażać dziecko? Cytat:
moim zdaniem nie wystarczy, bo w cieniu się też opalamy. A co do Daxa to pisałam, że to nowość i że niestety nie mam składu żeby oblookać jak on wygląda. Ale jak tylko się nadarzy okazja to podeślę skład dziewczynom z biochemi i będziemy wiedziały co i jak. |
|
|
|
|
#4415 |
|
Zakorzenienie
|
wróciłam właśnie od mamy.
zaniosłam jej firany do przerobienia i poprosiłam o pomoc w umyciu duuuużego okna i zmianie firanek w 2 pokojach. chyba w sobotę przyjdzie. mąż ogarnął trochę piwnicę. trzeba teraz wynieść z domu starą zamrażarkę, szafkę pod piekarnik. łóżko przenieść do nowej sypialni i rozebrać meble |
|
|
|
#4416 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wszystko będzie ok ![]() Właśnie wróciłam z SR dziś byłam z siostrą bo Tż w pracy. Dobrze że ją wzięłam bo były ćwiczenia w parach. dziś tez słuchaliśmy bicia serduszek dzieci. Mała miała w granicach 137-142. Na Następnych zajęciach malujemy brzuszki ciekawe co mój Tż wymaluje ![]() 5 kwietnia będziemy mieli spotkani z Panią z Banku krwi pępowinowej. Mykam do spania bo jutro muszę jechać załatwić coś w pracy bo dzwonili że mam podjechać. więc wyprawa do Katowic z samego rana. Nie pośpię za długo .... Dobranoc Miłego plotkowania
|
|
|
|
|
#4417 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
niby słonko świeci, dzień dłuższy a ja jestem senna .... Mąż na basenie a ja znów się nudzę.... W sobotę jedziemy do szpitala zobaczyć co i jak |
|
|
|
|
#4418 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4419 |
|
Zadomowienie
|
Jedziemy do Kolejowego na Ligotę
poczekaj....a Ty rodzisz w Tychach jak dobrze pamiętam tak? Wiesz coś na temat tutejszej porodówki itp. byłaś tam może? Któraś z Twoich znajomych rodziła w wojewódzkim? |
|
|
|
#4420 |
|
Zadomowienie
|
ja dziś wkońcu kupiłam koszule do porodu,stanik do karmienia w moim malym rozmiarze hehe,ledwo sie dotoczylam do sklepu normalnie masakra kregosłup myslałam ze mi szczeli,a pachwiny ta bolały że każdy krok sprawiał mi ból
|
#4421 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mój rogal do spania sprawia się bezbłędnie w dalszym ciągu śpię jak dziecko z kolorowymi snami ![]() Jedynie jak w nocy musze wstać siku to mam problem żeby się wygrzebać i TŻ mi pomaga ![]() Cytat:
Wynik po 2 godzina 142 - i tak się zastanawiam czy biec do lekrza natychmiast czy wystarczy napisać do niego meila ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#4422 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny!
![]() Przespałam dziś cały dzionek... Zmaltretowana się teraz czuję. Ale jak wstałam to nie miałam na nic siły i ochoty, spać mi się chciało i położyłam się. Perse, dobrze, że jesteś już w domciu! |
|
|
|
#4423 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, faktycznie co to się stało dzisiaj? Gdzie Was tak wywiało?
Nomen omen, u mnie drugi dzień wieje i raczej zimno jest (kapukat, wczoraj w dzień tylko 7 st... ) więc chyba nie na spacery, prędzej do wyprawek obstawiam ![]() Cytat:
Wybacz, jeśli za mocno zareagowałam, ale po prostu niezmiernie zadziwił mnie fakt, że położna (osoba, która ma coś wspólnego z medycyną) uważa, że przebywanie w cieniu chroni przed negatywnym działaniem słońca... Tyle się trąbi o smarowaniu kremami z filtrami wszystkich, a zwłaszcza malutkich dzieci (tak mi świta, że absolutnie minimalny zalecany filtr dla dzieci to 30), więc uważam, że tym bardziej powinno się chronić skórę noworodka, 1- czy 2-miesięcznego niemowlęcia.Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ciekawe z tą Australią, nie słyszałam. Cytat:
karozka, a do Ciebie ten krem już dotarł czy czekasz na niego...? Może Ty mogłabyś podrzucić zdjęcie składu? ![]() Cytat:
I gdzie znalazłaś taką rzadkość jak biustonosz do karmienia w małym rozmiarze (który faktycznie jest mały...)?Ja będąc w ciąży z Maksem pomierzyłam trochę biustonoszy do karmienia ponoć w rozmiarze A... Były wg mnie jak przeciętne C lub D ![]() Cytat:
Nie musisz biec natychmiast.
|
||||||||
|
|
|
#4424 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4425 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a ja się nudzę i myślałam, że chociaż wieczorkiem więcej do poczytania będzie a tu niiiic.... u nas też chłodno się jakoś zrobiło na dworze...może jutro nastąpi ożywienie na wątku... |
|
|
|
|
#4426 |
|
Zakorzenienie
|
U nas strasznie wiało dzisiaj...
|
|
|
|
#4427 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie ponownie
wróciłam o 17,30 od lekarza mamy!!! myślałam że tam oszaleję. Ci lekarze nic sobie z ludzi nie robią !! Siedziałyśmy tam 4godz, dobrze że było dosyć miejsc do siedzenia. Koszmar jakiś. Uciekam spać. Dobranoc.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#4428 |
|
Zakorzenienie
|
tak - jak ja będe cały dzien poza domem to tyle naskrobiecie że mi żyłka pęknie od czytania
|
|
|
|
#4429 | ||
|
Zakorzenienie
|
Pół dnia przespałam
przesilenie wiosenne chyba mnie dopadło. Tż przywiózł od znajomych starą, rozklekotaną inglesinę po dwójce dzieci żebym sobie ją oblukała (nie mam gdzie zobaczyć na żywo bo wszędzie na zamówienie ją sprowadzają) i przyznam że jest świetna, byliśmy z nią przed chwilą na dworze pojeżdzić i do mojego bagażnika zapakować (wchodzi bez problemu do małej polówki) Też zamierzam małego od urodzenia smarować kremami z filtrem, sama mam fioła i się smaruję a co dopiero dziecko. Jeszcze nie myślałam jaki krem kupić może w jakiś porządny apteczny się zaopatrzę ![]() Cytat:
![]() czekamy na zdjęcia ![]() Cytat:
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... Edytowane przez Dasti80 Czas edycji: 2012-03-27 o 21:38 |
||
|
|
|
#4430 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny.
Od kilkunastu dni podczytuję Was cichaczem, postanowiłam się ujawnić Mogę dołączyć? Aktualnie jestem w 29t5d. Mieszkam w Krakowie, planuję rodzić na Ujastku. To moja pierwsza ciąża i będzie chłopak. Z ciążą mam problemy w zasadzie od początku, ale chyba też nie jest jakoś mega źle, czasami są gorsze przypadki. Aktualnie od kilku tygodni zmagam się z cukrzycą ciążową, mega krótką szyjką, bólami brzucha ... itd... itd.. i tak mi czas płynie, cieszę się że to już prawie koniec Tyle tytułem wstępu. Jesteście strasznie rozpisane i przyznam, że potrzeba dużo czasu na nadrobienie zaległości Pozdrawiam ciepło i wieczornie. |
|
|
|
#4431 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jakoś nie mam weny na pisanie i czytanie... Czuję przesyt. Jeszcze 3 miesiące mam... Będzie co ma być.
|
|
|
|
#4432 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do kremów z filtrem to ja też zamierzam smarować dzidziusia od początku chociaż przyznaję się bez bicia, że ja sama się nie smaruję chyba, że się opalam ale to raz na ruski rok dosłownie, mam trochę ciemniejszą karnację i słońce jakoś mi nie szkodzi
|
|
|
|
|
#4433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oby końcówka nam spokojnie zleciała.
|
|
|
|
|
#4434 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4435 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#4436 |
|
Zakorzenienie
|
Idę zamawiać pieluchy
|
|
#4437 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ucałuj za to męża...czyli już zdecydowana?Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4438 |
|
Zakorzenienie
|
![]() A ja zmykam, bo mi się strasznie ziewa... Do jutra! |
|
|
|
#4439 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4440 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Cytat:
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... Edytowane przez Dasti80 Czas edycji: 2012-03-27 o 21:57 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:06.

13.08.2011
) i zasłonięcie pieluszką może jedynie pomóc, ale nie uchroni dziecka przed promieniami.
no i mam miec tez wtedy usg.
wszystko będzie ok 

i jak tu usnąć a przy tym budzę się w nocy i nie mogę zasnąć więc dziś chodzę jak lunatyk
niby nie jest źle... choć nie wiem, ja się nie znam ale w grudniu na czczo miałam 74...
i nie wiem skąd to się bierze
Dobrze wiedzieć, że coś takiego w ogóle jest. 

(nie mam gdzie zobaczyć na żywo bo wszędzie na zamówienie ją sprowadzają) i przyznam że jest świetna, byliśmy z nią przed chwilą na dworze pojeżdzić i do mojego bagażnika zapakować (wchodzi bez problemu do małej polówki)
może w jakiś porządny apteczny się zaopatrzę