|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#60361 | |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XII część zakręconej opowieści
Cytat:
Cóż, w ich przypadku utrzymanie skrętu niezmienionego przez cały dzień jest co najmniej trudne. Naturalnie kręcone zwykle są niesymetrczne. A piersi są? A oczy? A ręce? Tu jest dokładnie tak samo. Przy falach niezbędna jest też nico lżejsza pielęgnacja. Zwykle sprawdza się też aloes. Może być też tak, że zbyt ciężkimi kosmetykami sama sprawiasz, ze włosy nie mają siły się kręcić. Dobry stylizator to kosmetyk, któego nie trzeba się bać. Żel nie wysusza, jeśli nei zawiera alkoholu. Oczywiście moze dawać efekt przykurzenia lub wysuszenia, ale to gównie sprawka polimerów. Możesz więc zmieszać sklepowy z lnianym i nieprzyjemne efekty będą mniej widoczne, mniej wyczuwalne.
|
|
#60362 |
|
Zadomowienie
|
Ja z przykrością mogę powiedzieć, że póki co ostatecznie żegnam się z żelami. Moje włosy ich nie lubią i nie wyglądają w nich korzystnie. Wracam do stylizatorów silikonowych, bo tylko one dają na moich włosach okey efekt. Oczywiście resztę rytuałów zostawiam CG
Nie potrafiłabym już inaczej. Jak dotykam moich włosów to jeszcze pół roku temu nie sądziłam, że one w ogóle kiedykolwiek będą takie miękkie Ogólnie jak to ktoś kiedyś powiedział "jaram się nimi" teraz
|
#60363 |
|
Przyczajenie
|
Ojej, jaka szybka i szczegółowa odpowiedź, dziękuję
![]() Cóż, skoro zdecydowałam się być CG, muszę i ja opowiedzieć swoją włosową historię i swoje marne początki ![]() Tak, chcę być CG bo choć podobają mi się proste włosy i bardzo mi w nich do twarzy, to jednak moim włosom tego nie przetłumaczę a one bardzo lubią się kręcić, właściwe od połowy ucha a włosy mam do ramion. Także na razie nie mam się czym chwalić jak poniektóre zakręcone Jednak zależy mi na odzyskaniu zdrowego wyglądu i uzyskaniu ładnego skrętu no i może troszkę większej długości niż mam, tak do łopatek.Jak widać na zdjęciu - włosy wyglądają na matowe i pozbawione połysku i są lekko sianowate. Są po umyciu metodą OMO czyli stosowałam najpierw balsam Mrs Potter z aloesem na wilgotne włosy, potem szampon Alterra z granatem i ponownie odżywka Garnier Awokado d/s i suszenie zwykłą suszarką z chłodnym nawiewem, (bez suszarki się nie obejdę bo włosy bardzo długo schną). Po wysuszeniu już nie czeszę włosów, jedynie w czasie nakładania odżywki, gdy są wilgotne. W ciągu tygodnia myję w ten sposób minimum 3 razy. Moje włosy są gęste i mieszane, czyli u nasady lubią się przetłuszczać choć ostatnio mniej a końcówki mam suche. Nie wiem jakiego rodzaju mają skręt, ale z pewnością mają wysoką porowatość bo bardzo chłoną wilgoć i to rzeczywiście może być przyczyną, że olejek vatika słabo działa ale o tym 2 miesiące temu nie wiedziałam... Sam olejek stosowałam raz na tydz a nakładałam różnie, najlepiej się sprawdzał gdy nałożyłam na 2-3 godz na suche włosy a potem myłam 2 razy tym samym szamponem co wyżej. Na pewno potrzebują więcej odżywienia i nawilżenia jednak przyznam, że nie wiem jak się za to zabrać. Jeszcze dodam, że nie farbowałam włosów chemicznie i nie męczę ich prostowaniem, jedynie od wielkiego dzwonu czyli 2 razy na pół roku. Hmm, to na początek tyle mojej historii, będę wdzięczna za każdą wskazówkę
|
|
|
|
#60364 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
pewnie w FAQ coś będzie albo tutaj https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=452423 tylko nie wiem czy dalej aktualne ![]() Rozczesałam ostatnio włosy na sucho i nic złego się nie stało, to chyba dobrze ? Wydaje mi się, że przy moich niby falach narazie nie ma sensu czesanie tylko na mokro bo to sprawia, że włosy są cięższe. Przynajmniej w moim przypadku nie robi to różnicy za dużej bo włosy nigdy mi się nie puszyły, a elektryzowanie się zmniejszyło przez odżywki. Bardzo wpłynie taka zmiana na włosy czy to bez znaczenia?
|
|
#60365 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny
Olej amla zawsze jakoś dobrze łagodził u mnie drobne podrażnienia, więc niewiele myśląc nałożyłam na skórę głowy. Mam nadzieję, że nic im nie będzie.Jaki aloes polecacie? Mam w domu sok z miąższem, ale boję się, że po zmyciu pozostaną na włosach farfocle. Żel lniany świetnie się u mnie spisuje jako stylizator, ale szukam czegoś mocniejszego, co poskromi moje fale nawet w wietrzny dzień. Mrożący będzie ok? |
|
|
|
#60366 |
|
Nindżopesz
|
Witam, ponownie Was nawiedzam żeby nie powiedzieć "przychodzę w łaskę"
![]() Próbuję wymyślić idealną* pielęgnację swoich fal więc wszelkie rady mile widziane * taaa... Używam obecnie: - myję szamponem Hipp lub Isaną z bobasem - odżywka d/s Garnier z awokado i masłem karite + gliceryna i Artiste z keratyną i jedwabiem (akcja denko bo mi nie podeszła, puszy) - maseczka Bingo z elastyną + gliceryna - odżywka b/s Joanna Naturia z miodem i cytryną lub z lnem i rumiankiem - codziennie olej lniany (akcja denko) łączony z żelem lnianym, zielonym kremem do rąk Be Beauty oraz gliceryną - do stylizacji kilka kropli oliwki Hipp (i na końcówki) lub kremu do rąk Be Beauty, ewentualnie żel lniany - w fazie testów - pokrzywa i wcierki ziołowe na porost Planuję kupić sok aloesowy i mieszać... z czymś (Artiste?), a jeśli będę przy kasie ukręcić mgiełkę z półpoduktów z ZSK (keratyna, elastyna, pantenol, all in one, spirulina, wyciąg z aloesu - i dodawać je do odżywek i maski). Rozmyślam co by tu jeszcze dorzucić nawilżającego... Lecytynę? Miód usztywnia mi włosy, przeróżne oleje działają w zasadzie tak samo więc póki co nie inwestuję w inne, mam sporo lnianego. Mam jeszcze problem z puszeniem wierzchniej warstwy włosów po wyschnięciu, nie wiem czym je przygładzić żeby jednocześnie nie rozwalić sobie fal ani nie skleić całości. Jakieś psikadło GlissKura może...? Ale chyba większość jest z silikonami? A może niepotrzebnie ich unikam? W ogóle wyznam, że od połowy długości czeszę suche włosy grzebieniem z szerokimi zębami a całość przeczesuję od spodu palcami No bez tego ani rusz, próbowałam: rzadkie strąki, nierównomierny kolor, ble.Żeby było wiadomo o jakim materiale mówimy tutaj mam fotki chociaż to w sumie nic nie wnosi: https://wizaz.pl/forum/blog_attachme...3&d=1331813719 https://wizaz.pl/forum/blog_attachme...1&d=1332847321 Dobra, tyle
|
|
|
|
#60367 |
|
Raczkowanie
|
Według tego http://homepage.mac.com/annsofie.hen...ersonal27.html wychodzi, że mam proste włosy. Powoli się gubie
|
#60368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie nie ważne jakie mają fi i lambdę skrętu - jesli są zdrowe i zadbane to są piękne ![]() Jakby to ująć - na początku myślałam że mam 1c ;P teraz mam 2b/2c i lokalnie loczki 3a -> test szamponu nr 2: średnio zmywa oleje :P łatwiej mi odżywką ;] |
|
|
|
|
#60369 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale nie powiem, zle taka fryzura nie wyglada nawet Tylko suchawa troche... I puszakowaCytat:
![]() Cytat:
Gdyby tak dalo sie w ogole nie czesac wlosow... ![]() Cytat:
Moje wlosy po ostatnim myciu jak juz wspominalam sa spuszone i niezbyt zakrecone, ale procz tego wygladaja nastepujaco: krotszy wierzch tworzy fajne fale, a nawet cos jakby luzne, wydluzone spirale, natomiast spod, czyli te dluzsze partie wlosow sa na calej dlugosci proste. Dziwi mnie to, czy dlugie wlosy mimo wszystko od pewnego "momentu" nie powinny tez sie mocniej krecic? W sensie te czesci dalej od skalpu a blizej koncow, gdzie juz nie maja takiego ciezaru do utrzymania? Dzis bylam na badaniach w zwiazku z wypadaniem, za pare dni okaze sie czy znajdzie sie jakas przyczyna czy tez nie - lepiej dmuchac na zimne Co ciekawe, dowiedzialam sie przy okazji opinii dosc znanej pani profesor ginekolog na temat robienia przerw w antykoncepcji hormonalnej (biore yasminelle od 5 lat - od 17 r.ż.) - jej zdaniem nie do pomyslenia jest to, ze tak dlugo biore tabletki bez przerwy i ze przerwy sa bezwzglednie konieczne po kazdym roku bo jak nie to skutki beda oplakane. Wg niej w tym jak najbardziej moze lezec przyczyna wypadania wlosow. W necie wiadomo - 150 tysiecy sprzecznych opinii, ale wiele widze zalecen na roznych stronach (nie forach) mowiacych o tym, ze obecnie nie ma koniecznosci robienia zadnych przerw jesli nie ma widocznych wskazan ku temu. I chcialam jeszcze zapytac te z Was, ktore biora/braly tabletki nowej generacji, co Wam mowil lekarz na ten temat? Pytam z ciekawosci, do swojego gina i tak sie oczywiscie wybiore niedlugo po porade ![]() Troszke moze offtop ale jakby nie paczec ma zwiazek z wlosami, jakby co odpiszcie prosze na plotkowym ![]() EDIT: No tak, wiedzialam ze cos jeszcze mialam napisac Zauwazylam ze wiele z Was dazy do mniej lub bardziej rownych wlosow (niepocieniowanych), a zawsze myslalam ze przy cieniowaniu krecone lepiej sie ukladaja. Jak to jest? Jest jakis typ fal/lokow, ktory faktycznie lepiej wyglada przy wlosach wszystkich tej samej dlugosci?
![]() Edytowane przez claudiiin Czas edycji: 2012-03-27 o 23:38 |
||||
|
|
|
#60370 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#60371 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie mieć obcięte na równo nie pocieniowane włsoy
|
|
|
#60372 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#60373 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() - zauwazylam, ze po myciu SLS mam mocniejszy skret, wlosy sprezynuja, po prawej stronie tworza mi sie takie duze rulony... Teraz tylko nie wiem czy jak wroce do czestego uzywania SLS to cale efekty pielegnacji nie pojda na marne. Czytam i wszedzie zdania podzielone, jedni pisza, ze SLS + olejowanie nie ma sensu, bo szampon obdziera i tak wlosy ze wszystkiego, inni, ze nie... nie wiem co robic
|
|
#60374 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj się przełamałam i zaczęłam pić drożdże
Chciałabym się wybrać do fryzjera, ale się boję, bo nie mam sprawdzonego Od kilku fryzjerów wyszłam z włosami po ramiona, a mieli tylko podciąć włosy dzisiaj jakieś takie bez życia, puszą się i są matowe zaczęłam myć włosy BD i mnie swędzi skóra głowy /już go kiedyś używałam i nie było tak źle/
|
#60375 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jestem czarnulką, odrost nie chciał mi ostatnio henną złapać na brąz, wychodził rudy, więc wkurzyłam się wczoraj i położyłam tylko indygo na tą rudość. Odrost pokryło idealnie, ale cóż, mam nadzieję że kolor troszkę się zmyje, bo mam teraz granatową czerń. Taka z ciepłym odcieniem by mi odpowiadała, ale ta niekoniecznie
|
|
#60376 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie zakręcone i wszystkich zakręconych
![]() Już prawie 2 miesiące podglądam Wasze zmagania z pielęgnacją loków i fal. Sama jestem na etapie próbowania różnych odżywek i olejów i przyszedł czas na mnie aby się podzielić moimi doświadczeniami/efektami. Dołączam dziś robione zdjęcia po umyciu i wysuszeniu dyfuzorem, bez żadnych stylizatorów. Włosy umyte Isana z babasem, później maska Lbiotica BioWax na jakieś 40 minut a później odżywka bs Joanna Naturia z miętą i wrzosem. Włosy czesane po nałożeniu odżywki bs i ugniatane w koszulkę bawełnianą. A może ja za krótko je ugniatam???? jakieś 2 do 5 minut maksymaknie. Mam krótkie włosy bo ledwie za ucho. Skręt jest moim zdaniem delikatny bardziej podchodzi po fale, chociaż przy skroniach mam mega loczki ale za to po bokach z przodu prawie proste... jak widać na załączonych zdjęciach, nie są do końca skręcone, zwłaszcza końcówki są jakby niedokręcone....Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i komentarze oraz rady
Zapuszczam włosy, dbam o ich skręt! Dobra kondycja włosów i ciała to dobre samopoczucie!! Edytowane przez babsik82 Czas edycji: 2012-03-29 o 12:16 Powód: brak zdjęć |
|
|
|
#60377 |
|
Zakorzenienie
|
Claudiiin, co włos to jak zwykle opinia
Ja swoich wychuchanych włosów nie dam więcej pocieniować, i bastaWiecie, CG zajmuje trochę czasu, ale z czasem ułatwia życie - nie muszę już reanimować włosów rano w 1 i 2 dzień po myciu Do trzeciego dnia bez mycia rzadko dochodzę - chociaż jutro to się stanie, wyhoduje przetłuszcz i zepnę(zatoki mnie tak bolą, że jakbym jeszcze umyła łebek to bym chyba umarła )
|
#60378 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
#60379 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio w sobotę nałożyłam kokosa na włosy, umyłam w niedzielę bazą z Eco, później standardowo Isana, żel lniany i mrożący i....miałam idealne włosy (wiecie jaka jestem wybredna
)do wczoraj, zero reanimacji, nic im nie trzeba było robić. Dziś już były lekko rozwalone, ale baardzo długo mi wytrzymały bez najmniejszych poprawek
|
#60380 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#60381 |
|
Zadomowienie
|
Cześć
![]() Zastanawiam się w co by tu wzbogacić dietę włosową. Mam ochotę wypróbować na włosach coś nowego używam isanek, alterry (z morelą lub z granatem), naturii b/s, glorii, garniera z avokado. Joanna z apteczki babuni z proteinami mlecznymi mi nie podpasowała. Co by tu wnieść nowego? Wiem, że marudzę, ale chętnie wprowadziłabym jakąś innowację W ogóle najbliższymi czasy będę miała więcej wolnego czasu, więc może będę do was regularnie zaglądać A daaawno już tak nie robiłam. Aha, no i planuję na początku maja dodać post w dzienniku regeneracji w końcu rok CG do czegoś zobowiązuje...
|
|
#60382 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jeśli chodzi o żele, to spróbuję tak jak radzisz pomieszać jakiś sklepowy z lnianym, może nie będzie źle. Gdyby mi się nie spodobało to najwyżej zrezygnuję, cóż wolę lżejsze fale niż zasuszone strączki. A tak na marginesie: czy Wy też uważacie, że opanowanie długich fal jest o wiele łatwiejsze niż w przypadku krótkich włosów - długie się skręcą bardziej albo mniej ale jakoś wyglądają, natomiast krótkie jak się powywijają chaotycznie i sterczą każdy inaczej to wyglądam jak kandydatka na czarownicę.
Wymiana kosmetyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1094361 Wymiana ciuszkowa: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=836309 Wymiana książkowa: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=688623 |
||
|
|
|
#60383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piechniaczku - mignęło mi gdzieś wcześniej, że pytałaś co u mnie Jest kochany i właśnie od moim czujnym okiem śpi sobie na brzuszku, żeby bączki ładniej wychodziły, bo wczoraj go brzuszek coś bolał.Cieszę się, że znalazłaś swoich olejowych ulubieńców, trzymam kciuki za przygotowania do ślubu |
|
|
|
|
#60384 |
|
Zakorzenienie
|
myszka2020 pięknie w codzienniku!
![]() ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- Dziewczyny, jak dużo nakładacie żelu mrożącego na swoje włosy? Bo dziś tak się przyjrzałam, że mam niecałą połowę, a używałam z 5-6 razy
|
#60385 | ||
|
Zadomowienie
|
Czy tylko mi nie wyświetlają się zdjęcia? ![]() Cytat:
Bieedna, niech zatoki szybko wracają do normalności Cytat:
myszka przepięknie w codzienniku!
|
|
#60386 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Eleo77, baaaardzo dziekuję za analizę
|
|
#60387 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry kręciołki!
Dzisiaj moja mam przyniosła do domu odżywkę garniera "czysty blask", bo pomyliła się jej z szamponem Ech te mamy bez okularów. I chciałam zapytać jak może ta odżywka zadziałać na loczkach, ogólnie w KWC oceny nieciekawe. Wklejam skład:Aqua, Cetearyl Alcohol, Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Octyldodecanol, Zea Mays Starch / Corn Starch, Niacinamide, Tocopherol, Saccharum Officinarium Extract / Sugar Cane Extract, Malpighia Puncifolia / Acerola Fruit Extract, Camelina Sativa Oil, Camellia Sinensis Extract, Benzoic Acid, Linalool, Caprylyl Glycol, Caprylic, Pyrus Malus Extract / Apple Fruit Extract, Pyridoxine HCl, Citric Acid, Citrus Media Limonum Peel Extract, Lemon Peel Extract, Prunus Armeniaca Kernel Oil, Apricot Kernel Oil, Hexyl Cinnamal, Glycine Soja Oil, Soybean Oil, Parfum Wczoraj położyłam olejek dla mam i Alterrowy granatowy na końcówki na maskę Bingo spirulina i keratyna, zmyłam Babydream'em, później na mokre psiknęłam jeszcze ziaję intensywne wygładzanie w sprayu i nie bardzo |
|
|
|
#60388 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
), żeby się nie kręciły... Włosy na górze mam proste, wiec im są dłuższe, tym bardziej tworzą się korkociągi![]() ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Cytat:
|
|
|
#60389 |
|
Konto usunięte
|
u mnie im bardziej pocieniowane tym lepszy skręt. jak mam krótszee i mocno pocieniowane to z 2b/c robi się spokojnie 3!
|
|
|
|
#60390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Olejowanie, odżywianie, dopasowywanie pielęgnacji do pory roku, testowanie, co włosom pasuje, a co nie... Ktoś tu powiedział, że CG to nie kuracja, to styl życia, i ja się z tym zgadzam
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 8 (0 użytkowników i 8 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:00.

Cóż, w ich przypadku utrzymanie skrętu niezmienionego przez cały dzień jest co najmniej trudne. 

Nie potrafiłabym już inaczej. Jak dotykam moich włosów to jeszcze pół roku temu nie sądziłam, że one w ogóle kiedykolwiek będą takie miękkie 

No bez tego ani rusz, próbowałam: rzadkie strąki, nierównomierny kolor, ble.

kurde a w opiniach na KWC czytałam że dziewczyny sobie ją chwalą no!