|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#451 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dyskusja i pytania do: analiz, składów kosmetyków oraz różnych składników
rude loki - zaczęłabym od kropli / zależy jaka ilość ? / i obserwować
kiedyś dodałam do porcji odżywki d/s właśnie kroplę 100% silikonu i efekt był zadowalający |
|
|
|
|
#452 |
|
Zadomowienie
|
Kochane, ja mam pytanie odnośnie tych odżywek i ich skladów:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=778 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=161 Eloe77 wykluczyla ta odżywke jako zgodna z CG, czyli rozumiem, ze nie moge użyc jej do mycia, gdyż zawiera guar hydroxypropyltrimonium chloride i antystatyki, ktore z kolei wymagają szamponu, aby je usunąć. Natomiast Syrenka odżywki z tej samej firmy i też zawierające guar hydroxypropyltrimonium chloride zatwierdziła jako zgodne z CG. Pnieważ ja raczkuję w dopiero z analizą składów i szukam jakiś w miarę dobrych poroduktów do włosów na rynku w UK, bardzo proszę o odpowiedź na moje pytanie. Aha i jeszcze dodam (w ramach sprostowania), ze ta odżywka ma troszkę inny skład, niż podała Rybiorek z prośba do analizy: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=163 Aloe barbadensis leaf juice, Aqua, Polyglyceryl-3 methylglucose distearate, Glycerin, Cetearyl alcohol, Tocopherol, Helianthus annuus seed oil, Butyrospermum parkii butter, Glyceryl caprylate, Hydrolyzed milk protein, Panthenol, Guar hydroxypropyltrimonium chloride, Aroma, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Sodium phytate, Limonene, Hydroxycitronellal, Linalool.
|
|
#453 |
|
Rozeznanie
|
Jaki wpływ na włosy lub skórę głowy ma Dimethyl ether, który jest na drugim miejscu w składzie, a po nim jest denat? Jest to produkt Loreal jeśli dobrze pamiętam do kupienia tylko w salonach fryzjerskich, coś w rodzaju lakieru chyba.
|
|
|
|
|
#454 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
8) wykaz składników określonych zgodnie z nazwami przyjętymi w Międzynarodowym Nazewnictwie Składników Kosmetycznych (INCI), poprzedzony wyrazem „składniki” lub „ingredients”, obejmujący: a) składniki w malejącym porządku według masy w momencie ich dodawania, przy czym składniki w stężeniach poniżej 1% mogą być wymienione w dowolnej kolejności, po składnikach w stężeniach większych niż 1%, b) kompozycje zapachowe i aromatyczne określone wyrazem „zapach” lub „aromat” lub ich odpowiednimi nazwami przyjętymi w INCI, z uwzględnieniem substancji w nich występujących, które zostały umieszczone na liście, o której mowa w art. 5 ust. 3 pkt 2, i muszą być wymienione niezależnie od funkcji, jaką pełnią w kosmetyku, c) numery barwników, które mogą być wymieniane po innych składnikach w dowolnej kolejności, zgodnie z ich numerami określonymi w liście barwników dozwolonych do stosowania w kosmetykach; w przypadku kosmetyków sprzedawanych w wielu odcieniach kolorów, jest dopuszczalne wymienienie wszystkich barwników, po oznaczeniu znakiem graficznym „+/–” (dla ciekawych - ustawa i akty wykonawcze tu: http://isap.sejm.gov.pl/KeyWordServl...Name=kosmetyki) (od razu jest też odpowiedź, jak to jest z kolejnością składników) O ile nie mam wątpliwości, że skład powinien być podany (takie sytuacje jak u braciszków to jednak chyba wyjątek), to często mam inne obawy: czy to, co na opakowaniu odpowiada rzeczywistości? Na Pielęgnacyjnym pojawiły się pytania co do składów odżywek czy masek Dabura - ja mam obawy (nie chcę nikogo straszyć, piszę, czego ja sama się boję i dlaczego) co do tych wszystkich indyjskich/hinduskich kosmetyków (i olei, i henny), czy rzeczywiście podają w składzie wszystko to, co mają w sobie? Wkrajach pochodzenia tych produktów mogą obowiązywać inne przepisy i pytanie, czy zostały całkowicie zgodnie z przepisami wprowadzone do obrotu u nas (na teren UE)? Poza jednostkowymi wyjątkami, nie można ich dostać w sklepach stacjonarnych, to dodatkowo może nasuwać różne podejrzenia. Nie piszę, że to są złe kosmetyki (sama spróbowałam, zauważyłam u siebie dobre działanie, i mam zapas olejków chyba na rok ), ale pewne wątpliwości mam.I jeszcze jedna rzecz: co z półproduktami? Z ZSK, BU, Mazideł - czy one podpadają pod ustawę o kosmetykach? Na opakowaniach ZSK nie ma składu INCI, zauważyłyście? EcoSpa z kolei ma ,,najbardziej" prawidłowe opakowania - ale co z tego? czy my tak naprawdę znamy źródło pochodzenia tych produktów? kto je rozlewa, gdzie, w jakich warunkach? Może ktoś już drążył ten temat, ale ja nie znalazłam odpowiedzi. (sama zamawiam różne półprodukty, z większości byłam zadowolona, ale trochę to podejrzane mi się wydaje - czy tylko ja mam takie poczucie niejasności?) |
|
|
|
|
|
#455 | |||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Denat najprawdopodobniej rozpuszcza i ułatwia aplikację składników występujących po nim. Może co najwyżej zwiększyć łatwopalność mieszanki. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Bo sytuacje podania składnika w opisie marketingowym i nieuwzględnienia go w składzie mają miejsce dość często (choć coraz rzadziej ).Cytat:
nasze domysły i rozważania nad składami pokazują, że coś jest na rzeczy.Cytat:
Cytat:
Mogą nie podpadać pod tę ustawę, ponieważ nie są kosmetykami gotowymi. Nadto na stronach podane są informacje o pochodzeniu półproduktu - skoro zatem zamówiłam przez net, jest domniemanie iż mam świadomość tego, czym konkretnie jest dany półprodukt. Nadto proponowałabym trzymać się złotego środka i nie przesadzać w żadną ze stron. Bo pewność co do tego co czym jest możemy mieć tylko wtedy, gdy robimy wszystko same - od początku do końca.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2012-02-20 o 13:16 |
|||||||||||
|
|
|
|
#456 |
|
Zadomowienie
|
Witam czy istnieje watek w ktorym sa analizowane sklady kremow szukalam na biochemi ale wyskakuje mi watek z 2008 roku lub lista juz tych zanalizowanych. Czy istnieje gdzies taki watek? bardzo prosze o slink jesli tylko wiecie gdzie taki jest
|
|
#457 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#458 |
|
Zadomowienie
|
Dziekuje Ci bardzo
naprawde nigdzie go nie znalazłam! pozdrawiam ![]() ![]()
|
|
#459 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, wkleiłam skład do analizy, z Bingo takiego jedwabnego mleczka do włosów, czy może któraś z Was stosowała? Bo ja chciałam je stosować w formie odżywki b/s, ale nie wiem, czy się nadaje?
Wklejam skład, jakby ktoś chciał sobie zobaczyć: BingoSpa: Jedwabne mleczko do włosów(odżywka) Skład: Aqua, stearamidopropyl dimethylamine, 1 Heksadecanol 1 Octadecanol (miksture), ceteareth-20(and) cetearyl alcohol, styrene/acrylates copolymer, soluble collage, hydrolized silk, parfum, citric acid, methyl paraben, sodium benzoate, ethyl paraben, DMDM-hydantoin
|
|
#460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Nikt Ci nie powie czy się nada, wszystko zależy od włosów Spróbuj!
|
|
|
|
|
|
#461 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tylko chodziło mi o to, czy nie ma jakiegoś składnika, który po pozostawieniu na włosach na dwa dni będzie jakoś szkodliwie działał, czy co hehe
|
|
|
#462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie znam stężeń więc może być bardzo ciężka, bardzo lekka - różnie |
|
|
|
|
|
#463 |
|
Zadomowienie
|
pomyłka
Edytowane przez christiee06 Czas edycji: 2012-02-26 o 15:56 |
|
|
|
|
#464 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy)
Cytat:
Ponawiam prośbę Chciałabym chociaż wiedzieć, czy nie zaszkodzą włosom? Bo nie wydaje mi się, żeby to były dobre składy.
|
|
|
|
|
|
#465 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanie
![]() Co Mądre Główki myślą o stosowaniu szamponów ziołowych przy kręconych włosach? Chodzi mi o częste ich stosowanie, co mycie ![]() Zioła to chyba głównie działają wysuszająco
|
|
#466 |
|
ma zielone pojęcie
|
Ja takie szampony lubię. Ale i tak stosuję je tylko na skalp, chyba, że mam już bardzo tłuste włosy.
|
|
#467 |
|
Zakorzenienie
|
Jak wcieram keratynę z ZSK w pazurki to pieką mnie ranki. Macie pomysł dlaczego?
|
|
|
|
|
#468 | |||
|
|
Cytat:
Szampon jest mocny, może wysuszać. Odżywka jest bardziej zabezpieczająca niż odżywiająca. Przykro mi, ale musisz poczekać na swoją kolej do analizy. Lecę kolejno jak mam na liście. Cytat:
W końcu szampon to tylko szampon, spłukujesz, więc jego działanie zalezy bardziej od surfaktantów niźli dodatków takich jak ziółka. Cytat:
niższe pH, więc podziała jak w przypadku kwasku?
|
|
|
#469 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#470 |
|
Zakorzenienie
|
Aha. Dziękować
Hm czyli jak przeproteinuję odżywkę to mogę ją tym samym też przekwasić. Kolejny argument za umiarem |
|
|
|
|
#471 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
#472 |
|
Rozeznanie
|
w wątku dot. Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy), poprosiłam o ocene, czy poniższy szampon jest zgodny z metoda CG, ponieważ chcę być jak narazie orto CG
, a mam litr tego szamponu, i chyba mój post został przeoczony, wiec sama postanowiłam, sprawdzić skład, na podstawie listy zanalizowanych kosmetyków do włosów i wyszło, że ten szampon jest chyba zgody z CG, czy możecie mi to jeszcze potwierdzić dziewczyny? Avea, szampon czarna rzepa skład: aqua, sodium laureth sulfate, sodium chloride, cocamide DEA, citric acid, raphanus sativus, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol. Początek szamponu to myjące detergenty, środek pianotwórczy , sól, deklarowany przez producenta ekstrakt wzmacniający włosy oraz konserwant Szampon zgodny z CG? dobrze rozszyfrowałam? z góry dziękuję za info
Włosomaniaczka z UK Człowiek to rzeczownik, a rzeczownikiem rządzą przypadki. ~Krystyna Siesicka Edytowane przez Fibibi Czas edycji: 2012-03-22 o 21:17 |
|
|
|
|
#473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zuch dziewczynka ![]() Nie wiemy czy będzie taka bardzo lekka bo ciężko ocenić proporcje składników. Poza tym: przyjemny krótki skład, powinna być dobra jako baza pod mieszanki. Nie widzę substancji potencjalnie drażniących - o ile nie jesteśmy wrażliwi na glikole. Ze względu na zawartość pq i parafiny - niezgodna z CG - wymaga użycia SLS od czasu do czasu. OT: mam ochotę na nią. Czy to ta na promocji w SF? |
|
|
|
|
|
#474 |
|
Rozeznanie
|
Dokładnie ta. Kupiłam ją razem z szamponem, który mimo SLS (lub SLES, nie pamiętam dokładnie) nie wysusza i nie podrażnia mojego skalpu.
Dziękuję za poprawienie ![]() EOT |
|
|
|
|
#475 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych
FLOSLEK żel aloesowy 5% do suchej skóry z Panthenolem 1%
Analiza tego żelu napisana przez Syrenkę już istnieje, ale dziś odkryłam pewne zmiany. Cytat:
Floslek, żel aloesowy aqua, propylene glycol, aloe arborescenes leaf extract, panthenol, carbomer, triethanolamine, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone. Nowe składniki zaznaczyłam na fioletowo. Dobrze czuję, że to niestety silikony?
|
|
|
|
#476 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych
Cytat:
|
|
|
#477 | |
|
|
Cytat:
Analizę zrobiłam dzień później. Uważaj, bo to naprawdę silne myjadło. I prośba - dziewczyny, po to jest ten wątek, by dyskutować. Analiz jest sporo, a sprzątanie wątka analizowego nie ułatwia sprawy ![]() Pamiętajcie o tym, proszę!
|
|
|
#478 |
|
Wtajemniczenie
|
kupilam ten szampon, bo latwo dostepny (dla mnie) i tani:
Superdrug Baby Shampoo - link Sklad zaczyna sie tak: Aqua, Coco-Glucoside, Sodium Cocoamphoacetate, Sodium Laureth Sulfate, Lauryl Glucoside, Glycerin, Citric Acid, Sodium Lauryl Glucose-Carboxylate, Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Benzoate, PEG-150 Distearate, Parfum .... zawiera SLS, ale nie tuz po wodzie, czyli rozumuje, ze nie jest go tak duzo jak w przecietnym szamponie, takim np. ziolowym Barwy, powinien byc delikatniejszy, prawda? Czy mozna go zaliczyc wiec do takiego srednio lagodnego jak chodzi o sile mycia i potencjal wysuszajacy???
Edytowane przez stasiek Czas edycji: 2012-03-30 o 12:52 |
|
|
|
|
#479 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wielkie hura za brak Betainy Coc. i soli ;] |
|
|
|
|
|
#480 |
|
Zakorzenienie
|
AjriszMarta betaina (sufraktant amfoteryczny) jednak jest słabsza od SLSów, ale dużo słyszę, ze nie jest fajna. Jak to jest?
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:11.

), ale pewne wątpliwości mam.

).
nasze domysły i rozważania nad składami pokazują, że coś jest na rzeczy.

)

niższe pH, więc podziała jak w przypadku kwasku?