Dyskusja i pytania do: analiz, składów kosmetyków oraz różnych składników - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-10, 18:08   #451
AjriszMarta
Zakorzenienie

Dot.: Dyskusja i pytania do: analiz, składów kosmetyków oraz różnych składników

rude loki - zaczęłabym od kropli / zależy jaka ilość ? / i obserwować
kiedyś dodałam do porcji odżywki d/s właśnie kroplę 100% silikonu i efekt był zadowalający

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-14, 16:40   #452
Judysia
Zadomowienie

Kochane, ja mam pytanie odnośnie tych odżywek i ich skladów:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=778
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=161
Eloe77 wykluczyla ta odżywke jako zgodna z CG, czyli rozumiem, ze nie moge użyc jej do mycia, gdyż zawiera guar hydroxypropyltrimonium chloride i antystatyki, ktore z kolei wymagają szamponu, aby je usunąć. Natomiast Syrenka odżywki z tej samej firmy i też zawierające guar hydroxypropyltrimonium chloride zatwierdziła jako zgodne z CG. Pnieważ ja raczkuję w dopiero z analizą składów i szukam jakiś w miarę dobrych poroduktów do włosów na rynku w UK, bardzo proszę o odpowiedź na moje pytanie.
Aha i jeszcze dodam (w ramach sprostowania), ze ta odżywka ma troszkę inny skład, niż podała Rybiorek z prośba do analizy:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=163
Aloe barbadensis leaf juice, Aqua, Polyglyceryl-3 methylglucose distearate, Glycerin, Cetearyl alcohol, Tocopherol, Helianthus annuus seed oil, Butyrospermum parkii butter, Glyceryl caprylate, Hydrolyzed milk protein, Panthenol, Guar hydroxypropyltrimonium chloride, Aroma, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Sodium phytate, Limonene, Hydroxycitronellal, Linalool.

NASZE LATKA♥ ♥

Jesteśmy zaręczeni...

Judysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-14, 17:12   #453
FelekBezSzelek
Rozeznanie

Jaki wpływ na włosy lub skórę głowy ma Dimethyl ether, który jest na drugim miejscu w składzie, a po nim jest denat? Jest to produkt Loreal jeśli dobrze pamiętam do kupienia tylko w salonach fryzjerskich, coś w rodzaju lakieru chyba.
Stary 2012-02-17, 23:51   #454
szsz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Dziewczyny - dla zainteresowanych załącznik - wyrok NSA z Dziennika Gazety Prawnej (7.02.2012) w sprawie składów. Co prawda dotyczy on rynku rolno-spożywczego, jednak warto zerknąć (to tak a propos naszej dyskusji o nieobecnych składach na produktach u braciszków zakonnych)
Ale co do skłądów kosmetyków - to całkiem inne regulacje - art. 6 ust. 2 pkt 8 ustawy o kosmetykach (co powinno być na opakowaniu):
8) wykaz składników określonych zgodnie z nazwami przyjętymi w Międzynarodowym
Nazewnictwie Składników Kosmetycznych (INCI), poprzedzony
wyrazem „składniki” lub „ingredients”, obejmujący:
a) składniki w malejącym porządku według masy w momencie ich dodawania,
przy czym składniki w stężeniach poniżej 1% mogą być wymienione
w dowolnej kolejności, po składnikach w stężeniach większych
niż 1%,
b) kompozycje zapachowe i aromatyczne określone wyrazem „zapach” lub
„aromat” lub ich odpowiednimi nazwami przyjętymi w INCI,
z uwzględnieniem substancji w nich występujących, które zostały
umieszczone na liście, o której mowa w art. 5 ust. 3 pkt 2, i muszą być
wymienione niezależnie od funkcji, jaką pełnią w kosmetyku,
c) numery barwników, które mogą być wymieniane po innych składnikach
w dowolnej kolejności, zgodnie z ich numerami określonymi w liście
barwników dozwolonych do stosowania w kosmetykach; w przypadku
kosmetyków sprzedawanych w wielu odcieniach kolorów, jest dopuszczalne
wymienienie wszystkich barwników, po oznaczeniu znakiem
graficznym „+/–” (dla ciekawych - ustawa i akty wykonawcze tu: http://isap.sejm.gov.pl/KeyWordServl...Name=kosmetyki)

(od razu jest też odpowiedź, jak to jest z kolejnością składników)

O ile nie mam wątpliwości, że skład powinien być podany (takie sytuacje jak u braciszków to jednak chyba wyjątek), to często mam inne obawy: czy to, co na opakowaniu odpowiada rzeczywistości?

Na Pielęgnacyjnym pojawiły się pytania co do składów odżywek czy masek Dabura - ja mam obawy (nie chcę nikogo straszyć, piszę, czego ja sama się boję i dlaczego) co do tych wszystkich indyjskich/hinduskich kosmetyków (i olei, i henny), czy rzeczywiście podają w składzie wszystko to, co mają w sobie? Wkrajach pochodzenia tych produktów mogą obowiązywać inne przepisy i pytanie, czy zostały całkowicie zgodnie z przepisami wprowadzone do obrotu u nas (na teren UE)? Poza jednostkowymi wyjątkami, nie można ich dostać w sklepach stacjonarnych, to dodatkowo może nasuwać różne podejrzenia.
Nie piszę, że to są złe kosmetyki (sama spróbowałam, zauważyłam u siebie dobre działanie, i mam zapas olejków chyba na rok ), ale pewne wątpliwości mam.

I jeszcze jedna rzecz: co z półproduktami? Z ZSK, BU, Mazideł - czy one podpadają pod ustawę o kosmetykach? Na opakowaniach ZSK nie ma składu INCI, zauważyłyście? EcoSpa z kolei ma ,,najbardziej" prawidłowe opakowania - ale co z tego? czy my tak naprawdę znamy źródło pochodzenia tych produktów? kto je rozlewa, gdzie, w jakich warunkach? Może ktoś już drążył ten temat, ale ja nie znalazłam odpowiedzi.
(sama zamawiam różne półprodukty, z większości byłam zadowolona, ale trochę to podejrzane mi się wydaje - czy tylko ja mam takie poczucie niejasności?)
szsz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-20, 13:03   #455
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Judysia Pokaż wiadomość
Kochane, ja mam pytanie odnośnie tych odżywek i ich skladów:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=778
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=161
Eloe77 wykluczyla ta odżywke jako zgodna z CG, czyli rozumiem, ze nie moge użyc jej do mycia, gdyż zawiera guar hydroxypropyltrimonium chloride i antystatyki, ktore z kolei wymagają szamponu, aby je usunąć. Natomiast Syrenka odżywki z tej samej firmy i też zawierające guar hydroxypropyltrimonium chloride zatwierdziła jako zgodne z CG
W miarę poszerzania wiedzy, zaliczyłyśmy również GHCh do niezgodnych z cg. Spójrz na późniejsze posty (te są odpowiednio: Syrenki z marca 2010 i moje z sierpnia 2010).
Cytat:
Aha i jeszcze dodam (w ramach sprostowania), ze ta odżywka ma troszkę inny skład, niż podała Rybiorek z prośba do analizy:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=163
Aloe barbadensis leaf juice, Aqua, Polyglyceryl-3 methylglucose distearate, Glycerin, Cetearyl alcohol, Tocopherol, Helianthus annuus seed oil, Butyrospermum parkii butter, Glyceryl caprylate, Hydrolyzed milk protein, Panthenol, Guar hydroxypropyltrimonium chloride, Aroma, Sodium benzoate, Potassium sorbate, Sodium phytate, Limonene, Hydroxycitronellal, Linalool.
Skład mógł zmienić się do czasu, gdy kupiłaś swoją odżywkę. Wklej, proszę, analizę do wątka analizowego z linkiem do dawnej wersji. Wówczas zostanie rozłożona na części pierwsze

Cytat:
Napisane przez FelekBezSzelek Pokaż wiadomość
Jaki wpływ na włosy lub skórę głowy ma Dimethyl ether, który jest na drugim miejscu w składzie, a po nim jest denat? Jest to produkt Loreal jeśli dobrze pamiętam do kupienia tylko w salonach fryzjerskich, coś w rodzaju lakieru chyba.
I na to wygląda, ze to jest lakier, albowiem DE jest tzw. gazem napędzającym. Raczej nie powinien mieć w ilościach niewielkich wpływu na skórę i włosy, ponieważ szybko odparowuje, ulatnia się, należy jednak pamiętać, że stanowi gaz łatwopalny. W większych ilościach może parzyć (dlatego obsługa stacji LPG zakłada rękawice i ochronne maski).
Denat najprawdopodobniej rozpuszcza i ułatwia aplikację składników występujących po nim. Może co najwyżej zwiększyć łatwopalność mieszanki.
Cytat:
Napisane przez szsz Pokaż wiadomość
Ale co do skłądów kosmetyków - to całkiem inne regulacje - art. 6 ust. 2 pkt 8 ustawy o kosmetykach (co powinno być na opakowaniu)
dziękuję! Nie muszę teraz szukać w lexie
Cytat:
(dla ciekawych - ustawa i akty wykonawcze tu: http://isap.sejm.gov.pl/KeyWordServl...Name=kosmetyki)
Już sprawdzam
Cytat:
(od razu jest też odpowiedź, jak to jest z kolejnością składników)
choć pamiętajmy, że nigdy nie znamy konkretnych stężeń

Cytat:
O ile nie mam wątpliwości, że skład powinien być podany (takie sytuacje jak u braciszków to jednak chyba wyjątek),
Niestety nie
Cytat:
to często mam inne obawy: czy to, co na opakowaniu odpowiada rzeczywistości?
Ale to, co na opakowaniu w sensie w składzie?
Bo sytuacje podania składnika w opisie marketingowym i nieuwzględnienia go w składzie mają miejsce dość często (choć coraz rzadziej ).
Cytat:
Na Pielęgnacyjnym pojawiły się pytania co do składów odżywek czy masek Dabura - ja mam obawy (nie chcę nikogo straszyć, piszę, czego ja sama się boję i dlaczego) co do tych wszystkich indyjskich/hinduskich kosmetyków (i olei, i henny), czy rzeczywiście podają w składzie wszystko to, co mają w sobie?
nasze domysły i rozważania nad składami pokazują, że coś jest na rzeczy.
Cytat:
Wkrajach pochodzenia tych produktów mogą obowiązywać inne przepisy i pytanie, czy zostały całkowicie zgodnie z przepisami wprowadzone do obrotu u nas (na teren UE)? Poza jednostkowymi wyjątkami, nie można ich dostać w sklepach stacjonarnych, to dodatkowo może nasuwać różne podejrzenia
Owszem, jednak musza być dopuszczone do obrotu na rynkach europejskich. Trzeba by było prześledzić ścieżkę ich wejścia.

Cytat:
I jeszcze jedna rzecz: co z półproduktami? Z ZSK, BU, Mazideł - czy one podpadają pod ustawę o kosmetykach? Na opakowaniach ZSK nie ma składu INCI, zauważyłyście? EcoSpa z kolei ma ,,najbardziej" prawidłowe opakowania - ale co z tego? czy my tak naprawdę znamy źródło pochodzenia tych produktów? kto je rozlewa, gdzie, w jakich warunkach? Może ktoś już drążył ten temat, ale ja nie znalazłam odpowiedzi.
(sama zamawiam różne półprodukty, z większości byłam zadowolona, ale trochę to podejrzane mi się wydaje - czy tylko ja mam takie poczucie niejasności?)
Nie, nie drążyłam tematu.
Mogą nie podpadać pod tę ustawę, ponieważ nie są kosmetykami gotowymi. Nadto na stronach podane są informacje o pochodzeniu półproduktu - skoro zatem zamówiłam przez net, jest domniemanie iż mam świadomość tego, czym konkretnie jest dany półprodukt.
Nadto proponowałabym trzymać się złotego środka i nie przesadzać w żadną ze stron. Bo pewność co do tego co czym jest możemy mieć tylko wtedy, gdy robimy wszystko same - od początku do końca.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2012-02-20 o 13:16
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-22, 15:20   #456
gryzelda
Zadomowienie

Witam czy istnieje watek w ktorym sa analizowane sklady kremow szukalam na biochemi ale wyskakuje mi watek z 2008 roku lub lista juz tych zanalizowanych. Czy istnieje gdzies taki watek? bardzo prosze o slink jesli tylko wiecie gdzie taki jest
gryzelda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-22, 16:51   #457
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez gryzelda Pokaż wiadomość
Witam czy istnieje watek w ktorym sa analizowane sklady kremow szukalam na biochemi ale wyskakuje mi watek z 2008 roku lub lista juz tych zanalizowanych. Czy istnieje gdzies taki watek? bardzo prosze o slink jesli tylko wiecie gdzie taki jest
Kojarzę tylko ten chyba: KLIK!

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-22, 19:14   #458
gryzelda
Zadomowienie

Dziekuje Ci bardzo naprawde nigdzie go nie znalazłam! pozdrawiam
gryzelda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-22, 22:42   #459
Rabarba
Raczkowanie

Dziewczyny, wkleiłam skład do analizy, z Bingo takiego jedwabnego mleczka do włosów, czy może któraś z Was stosowała? Bo ja chciałam je stosować w formie odżywki b/s, ale nie wiem, czy się nadaje?
Wklejam skład, jakby ktoś chciał sobie zobaczyć:

BingoSpa: Jedwabne mleczko do włosów(odżywka)
Skład:
Aqua, stearamidopropyl dimethylamine, 1 Heksadecanol 1 Octadecanol (miksture), ceteareth-20(and) cetearyl alcohol, styrene/acrylates copolymer, soluble collage, hydrolized silk, parfum, citric acid, methyl paraben, sodium benzoate, ethyl paraben, DMDM-hydantoin
Stary 2012-02-23, 07:31   #460
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rabarba Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wkleiłam skład do analizy, z Bingo takiego jedwabnego mleczka do włosów, czy może któraś z Was stosowała? Bo ja chciałam je stosować w formie odżywki b/s, ale nie wiem, czy się nadaje?
Nie stosowałam (zamówiłam i podobno idzie )
Nikt Ci nie powie czy się nada, wszystko zależy od włosów Spróbuj!

Stary 2012-02-23, 09:54   #461
Rabarba
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Nie stosowałam (zamówiłam i podobno idzie )
Nikt Ci nie powie czy się nada, wszystko zależy od włosów Spróbuj!
Spróbuję tylko chodziło mi o to, czy nie ma jakiegoś składnika, który po pozostawieniu na włosach na dwa dni będzie jakoś szkodliwie działał, czy co hehe
Stary 2012-02-23, 10:13   #462
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rabarba Pokaż wiadomość
Spróbuję tylko chodziło mi o to, czy nie ma jakiegoś składnika, który po pozostawieniu na włosach na dwa dni będzie jakoś szkodliwie działał, czy co hehe
Nie ma nic szkodliwego (hm może Hydantoina na końcu :/)
Nie znam stężeń więc może być bardzo ciężka, bardzo lekka - różnie

Stary 2012-02-26, 15:39   #463
christiee06
Zadomowienie

pomyłka

Edytowane przez christiee06
Czas edycji: 2012-02-26 o 15:56
christiee06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-15, 15:19   #464
friable
Raczkowanie

Dot.: Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy)

Cytat:
Napisane przez friable Pokaż wiadomość
Proszę o analizę

Swiss o-par, Shampoo mit Pferdemark

Ingredients: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamide DEA, Potassium Cocoyl Hydrolyzed Collagen, Coco Betaine, Sodium Chloride, Panthenol, Parfum, benzoic Acid, Glycol Disearate, Helianthus Annuus Seed Oil, Laureth-4, Spinal Cord Extract, Benzyl Alcohol, Cocamidopropyl Betaine, Phenoxyethanol, Methylparaben, Alpha-Isomethyl Ionone, Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Ethylparabem, Methylchloroisothiazolino ne, Formic Acid, Methyllisothiazolinone, Propylene Glycol, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, BHT, Glyceryl Stearate, Citric Acid, Cl 13015, Cl16035, Cl 14720

Swiss o-par, Spulung mit Pferdemark

Ingredients: Aqua, Cetyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Helianthus Annuus Seed Oil, Paraffinum Liquidum, Panthenol, Spinal Cord Extract, Coco Betaine, Parfum, Potassium Sorbate, Citric Acid, Cetrimomium Bromide, Sodium Chloride, Propylene Glycol, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, BHT, Glyceryl Stearate, Cl 13015, Cl 16035, Cl 14720

Ponawiam prośbę Chciałabym chociaż wiedzieć, czy nie zaszkodzą włosom? Bo nie wydaje mi się, żeby to były dobre składy.
friable jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-15, 15:31   #465
ewcia1807
Zakorzenienie

Mam pytanie
Co Mądre Główki myślą o stosowaniu szamponów ziołowych przy kręconych włosach? Chodzi mi o częste ich stosowanie, co mycie
Zioła to chyba głównie działają wysuszająco

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-15, 15:41   #466
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
Mam pytanie
Co Mądre Główki myślą o stosowaniu szamponów ziołowych przy kręconych włosach? Chodzi mi o częste ich stosowanie, co mycie
Ja takie szampony lubię. Ale i tak stosuję je tylko na skalp, chyba, że mam już bardzo tłuste włosy.
Stary 2012-03-17, 16:51   #467
AjriszMarta
Zakorzenienie

Jak wcieram keratynę z ZSK w pazurki to pieką mnie ranki. Macie pomysł dlaczego?

Stary 2012-03-17, 21:39   #468
Eloe77

Cytat:
Napisane przez friable Pokaż wiadomość
Ponawiam prośbę Chciałabym chociaż wiedzieć, czy nie zaszkodzą włosom? Bo nie wydaje mi się, żeby to były dobre składy.
A co masz konkretnie na myśli?
Szampon jest mocny, może wysuszać. Odżywka jest bardziej zabezpieczająca niż odżywiająca.
Przykro mi, ale musisz poczekać na swoją kolej do analizy. Lecę kolejno jak mam na liście.

Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
Mam pytanie
Zioła tak, ale zależy na cyzm te ziółka masz i z czym je włosom podajesz.
W końcu szampon to tylko szampon, spłukujesz, więc jego działanie zalezy bardziej od surfaktantów niźli dodatków takich jak ziółka.

Cytat:
Jak wcieram keratynę z ZSK w pazurki to pieką mnie ranki. Macie pomysł dlaczego?
niższe pH, więc podziała jak w przypadku kwasku?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-03-18, 11:08   #469
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ja takie szampony lubię. Ale i tak stosuję je tylko na skalp, chyba, że mam już bardzo tłuste włosy.
Cytat:
A co masz konkretnie na myśli?
Szampon jest mocny, może wysuszać. Odżywka jest bardziej zabezpieczająca niż odżywiająca.
Przykro mi, ale musisz poczekać na swoją kolej do analizy. Lecę kolejno jak mam na liście.

Zioła tak, ale zależy na cyzm te ziółka masz i z czym je włosom podajesz.
W końcu szampon to tylko szampon, spłukujesz, więc jego działanie zalezy bardziej od surfaktantów niźli dodatków takich jak ziółka.

Dzięki Dziewczyny

Stary 2012-03-18, 11:10   #470
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Aha. Dziękować
Hm czyli jak przeproteinuję odżywkę to mogę ją tym samym też przekwasić. Kolejny argument za umiarem

Stary 2012-03-18, 11:35   #471
Eloe77

Cytat:
Aha. Dziękować
Hm czyli jak przeproteinuję odżywkę to mogę ją tym samym też przekwasić. Kolejny argument za umiarem
Si senorita

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-03-22, 21:14   #472
Fibibi
Rozeznanie

w wątku dot. Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy), poprosiłam o ocene, czy poniższy szampon jest zgodny z metoda CG, ponieważ chcę być jak narazie orto CG, a mam litr tego szamponu, i chyba mój post został przeoczony, wiec sama postanowiłam, sprawdzić skład, na podstawie listy zanalizowanych kosmetyków do włosów

i wyszło, że ten szampon jest chyba zgody z CG, czy możecie mi to jeszcze potwierdzić dziewczyny?

Avea, szampon czarna rzepa

skład:
aqua, sodium laureth sulfate, sodium chloride, cocamide DEA, citric acid, raphanus sativus, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol.

Początek szamponu to myjące detergenty, środek pianotwórczy , sól, deklarowany przez producenta ekstrakt wzmacniający włosy oraz konserwant

Szampon zgodny z CG?

dobrze rozszyfrowałam?
z góry dziękuję za info

Edytowane przez Fibibi
Czas edycji: 2012-03-22 o 21:17
Fibibi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-28, 22:01   #473
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
Odżywka składa się z substancji nawilżających, zmiękczających i antystatyków. Do stosowania na co dzień, dosyć lekka.
Cetrimonium Chloride - antystatyk
Cetearyl Alcohol - emolient, zmiękcza, nawilża
Propylene Glycol - humektant: nawilża
Paraffinum Liquidum - antystayk, nawilża
Polyquatrenium-32 - antystatyk, wygładza, ułatwia rozczesywanie (?)
Laminaria Digitata Extract - wiąże wodę (pośrednio nawilża), zmiękcza włosy
Cl 19140, Cl 42090 - pigmenty zamkniete w otoczkach krzemionkowych

Zgodna z CG
Brawo Zuch dziewczynka
Nie wiemy czy będzie taka bardzo lekka bo ciężko ocenić proporcje składników.
Poza tym: przyjemny krótki skład, powinna być dobra jako baza pod mieszanki. Nie widzę substancji potencjalnie drażniących - o ile nie jesteśmy wrażliwi na glikole.
Ze względu na zawartość pq i parafiny - niezgodna z CG - wymaga użycia SLS od czasu do czasu.

OT: mam ochotę na nią. Czy to ta na promocji w SF?

Stary 2012-03-28, 22:22   #474
hahihehy
Rozeznanie

Dokładnie ta. Kupiłam ją razem z szamponem, który mimo SLS (lub SLES, nie pamiętam dokładnie) nie wysusza i nie podrażnia mojego skalpu.
Dziękuję za poprawienie
EOT
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-29, 15:40   #475
mała.mała
Raczkowanie

Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

FLOSLEK żel aloesowy 5% do suchej skóry z Panthenolem 1%

Analiza tego żelu napisana przez Syrenkę już istnieje, ale dziś odkryłam pewne zmiany.

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Pierwszy jest bardzo prosty składowo, zawiera glikol propylenowy, aloes i pantenol; wszystkie są humektantami, nawilżą przyciągając i wiążąc wodę z otoczenia; pantenol dodatkowo wzmacnia włosy; aloes bogaty jest jest w mikroelementy, witaminy czy aminokwasy.

Żel zgodny z CG.
Spodoba się osobom, które nie lubią gliceryny
Obecnie skład tego żelu wygląda nieco inaczej. Dzisiaj go zakupiłam i zawiera:

Floslek, żel aloesowy
aqua, propylene glycol, aloe arborescenes leaf extract, panthenol, carbomer, triethanolamine, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone.

Nowe składniki zaznaczyłam na fioletowo. Dobrze czuję, że to niestety silikony?
Stary 2012-03-29, 16:10   #476
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri
Dot.: Kosmetyki do włosów - analizy, opinie, ciekawostki dla kręconowłosych

Cytat:
Napisane przez mała.mała Pokaż wiadomość
FLOSLEK żel aloesowy 5% do suchej skóry z Panthenolem 1%

Analiza tego żelu napisana przez Syrenkę już istnieje, ale dziś odkryłam pewne zmiany.

Obecnie skład tego żelu wygląda nieco inaczej. Dzisiaj go zakupiłam i zawiera:

Floslek, żel aloesowy
aqua, propylene glycol, aloe arborescenes leaf extract, panthenol, carbomer, triethanolamine, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone.

Nowe składniki zaznaczyłam na fioletowo. Dobrze czuję, że to niestety silikony?
To konserwanty.
Stary 2012-03-29, 20:29   #477
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Fibibi Pokaż wiadomość
w wątku dot. Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy), poprosiłam o ocene, czy poniższy szampon jest zgodny z metoda CG, ponieważ chcę być jak narazie orto CG, a mam litr tego szamponu, i chyba mój post został przeoczony, wiec sama postanowiłam, sprawdzić skład, na podstawie listy zanalizowanych kosmetyków do włosów

i wyszło, że ten szampon jest chyba zgody z CG, czy możecie mi to jeszcze potwierdzić dziewczyny?

Avea, szampon czarna rzepa

skład:
aqua, sodium laureth sulfate, sodium chloride, cocamide DEA, citric acid, raphanus sativus, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol.

Początek szamponu to myjące detergenty, środek pianotwórczy , sól, deklarowany przez producenta ekstrakt wzmacniający włosy oraz konserwant

Szampon zgodny z CG?

dobrze rozszyfrowałam?
z góry dziękuję za info
OK
Analizę zrobiłam dzień później. Uważaj, bo to naprawdę silne myjadło.

I prośba - dziewczyny, po to jest ten wątek, by dyskutować. Analiz jest sporo, a sprzątanie wątka analizowego nie ułatwia sprawy
Pamiętajcie o tym, proszę!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-03-30, 12:51   #478
stasiek
Wtajemniczenie

kupilam ten szampon, bo latwo dostepny (dla mnie) i tani:
Superdrug Baby Shampoo - link

Sklad zaczyna sie tak:

Aqua, Coco-Glucoside, Sodium Cocoamphoacetate, Sodium Laureth Sulfate, Lauryl Glucoside, Glycerin, Citric Acid, Sodium Lauryl Glucose-Carboxylate, Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Benzoate, PEG-150 Distearate, Parfum ....

zawiera SLS, ale nie tuz po wodzie, czyli rozumuje, ze nie jest go tak duzo jak w przecietnym szamponie, takim np. ziolowym Barwy, powinien byc delikatniejszy, prawda? Czy mozna go zaliczyc wiec do takiego srednio lagodnego jak chodzi o sile mycia i potencjal wysuszajacy???

Edytowane przez stasiek
Czas edycji: 2012-03-30 o 12:52
stasiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-30, 14:23   #479
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
kupilam ten szampon, bo latwo dostepny (dla mnie) i tani:
Superdrug Baby Shampoo - link

Sklad zaczyna sie tak:

Aqua, Coco-Glucoside, Sodium Cocoamphoacetate, Sodium Laureth Sulfate, Lauryl Glucoside, Glycerin, Citric Acid, Sodium Lauryl Glucose-Carboxylate, Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Benzoate, PEG-150 Distearate, Parfum ....

zawiera SLS, ale nie tuz po wodzie, czyli rozumuje, ze nie jest go tak duzo jak w przecietnym szamponie, takim np. ziolowym Barwy, powinien byc delikatniejszy, prawda? Czy mozna go zaliczyc wiec do takiego srednio lagodnego jak chodzi o sile mycia i potencjal wysuszajacy???
Tak, dobrze kombinujesz. Jeśli chodzi o siłę oczyszczania czyli usuwanie olejów, protein, pq i reszty to liczyłabym go jako łagodny. Jesli chodzi o potencjał drażniący - średnio drażniący przy czym u wrażliwych na SLS to średnio i wyżej, niestety; nadwrażliwość to nadwrażliwość. Potencjał wysuszający jest jak ta lala bo nie ma składników natłuszczających a z nawilżających jeno gliceryna.
Wielkie hura za brak Betainy Coc. i soli ;]

Stary 2012-03-30, 14:44   #480
ewcia1807
Zakorzenienie

AjriszMarta betaina (sufraktant amfoteryczny) jednak jest słabsza od SLSów, ale dużo słyszę, ze nie jest fajna. Jak to jest?

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości