|
|
#2881 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
U:
I.płatki owsiane na wodzie z bananem i rodzynkami II.kawałek torcika marchewkowego, duże jabłko III.2 naleśniki z chudym twarogiem IV.pomarańcza, ,mały jogurt naturalny, pasek gorzkiej czekolady V.warzywa na patelnie
|
#2882 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#2883 |
|
Zakorzenienie
|
W sumie to nie jest miejsce na takie wyznania , ale trudno. Ostatnio zmagam się z kompulusami( przeszłam przez anoreksję ) i chciałabym zacząć żyć normalnie. Waga jaką mam mi odpowiada, chociaż moglabyby być trochę niższa. Teraz chce zdrowo się odżywiać.
od moderatora: tak, to nie jest miejsce na takie wyznania.
Walczę o realizację marzeń ! Edytowane przez macerata Czas edycji: 2012-04-01 o 01:12 |
|
|
|
#2884 |
|
Zakorzenienie
|
R.... oceny/wskazówki mile widziane
I- Omlet z warzywami na patelnię i szynką II- Sałatka (mix sałat, rzodkiewka, ogórek, odrobina oliwy z oliwek, ziarna słonecznika, otręby owsiane) III- Pierś z kurczaka na parze, 2 duże pomidory, papryka a do tego kasza kuskus. IV- Surówka (jabłko+marchewka) V- Ser biały półtłusty ze szczypiorkiem i rzodkiewką poza tym 1,5L wody gazowanej, 2 herbaty zielone, 1 skrzypokrzywa, szklanka mrożonej herbaty owocowej (wszystkie herbaty bez cukru)
Zwariowana, zabiegana, zakręcona. Edytowane przez Szotta Czas edycji: 2012-03-30 o 11:44 |
|
|
|
#2885 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a jadłospis chyba sie nadaje na KZ...
|
|
|
|
|
#2886 |
|
Zakorzenienie
|
nie, waga pokazuje 52 kg.
|
#2887 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2888 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2889 | |
|
Rozeznanie
|
Wydaje mi sie, ze troche malo bialka u Ciebie, np w drugim posilku nie ma w ogole. A juz szczegolnie po cwiczeniach silowych powinno wpasc szybkoprzyswajalne bialko np kurczak, tunczyk. Na sniadanie zjadlabym 2 jajka i 2 kromki chleba, a w obiedzie ten serek Capri o ile dobrze kojarze to nie za bardzo na R, ale raz na jakis czas nie zabije
![]() I nie martw sie, moje jadlo tez gina w tlumie ![]() Cytat:
(chyba dzis kiepski, ale nagle okazalo sie ze musze byc duzo wczesniej w pracy i nie przygotowalam sobie obiadu, drugie sniadanie tez mnie ominelo ).I: owsianka z 4 lyzek platkow i 2 otrab na 1/2 szkl mleka z malym bananem, 1/2 op. wiejskiego i lyzeczka miodu. II: salatka: salata lodowa, pomidor, ogorek, cebula, lyzka kukurydzy, tunczyk wsw i jajko na twardo z sosem na jogurcie nat. III: dwie kromki razowca z twarozkiem domowym, wedlina z indyka, pomidorem i ogorkiem/opakowanie 200g homo z garscia mieszanki studenckiej (mam to i to, ale chyba zjem kanapki). IV: powtorka z wczoraj czyli 1/2 wedzonej makreli z warzywami. Woda, kawa, puszka coli zero; wieczorem pojezdze na rowerku. Edytowane przez AshtrayGirl86 Czas edycji: 2012-03-30 o 15:48 |
|
|
|
|
#2890 | |
|
Rozeznanie
|
Nowhere - nie mylisz się
![]() No i moje UUUU :I: bułka z dynią na pół :1 z serem białym, 2 z masłem i serem żółtym, jabłko, jog.nat z otrębami, kawa zbożowa z mlekiem II ( szkoła ) : bułka z ziarnami z serkiem topionym i jabłko III : miseczka zupy pomidorowej z ryżem, 2 naleśniki / 1 z dżemem, 2 z rodzynkami po : kubek cappucino i jabłko IV ( taka bardziej przekąska ) jakiś jogurt owocowy V : serek wiejski 200g, marchewa, parę kostek mrożonego szpinaku I jak ? ![]() ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2891 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2892 |
|
Raczkowanie
|
A dodam Utrzymanie:
Śniadanie: Pudding z kaszy manny na mleku z otrębami, jagodami, dżemem jagodowym i masłem orzechowym; winogrona; kawa z mlekiem. Śniadanie2: Bułka z z ziarnami; z masłem, szynką, serem i rzodkiewką. niespodziewany poczęstunek: kawałek sernika i ciasta z kremem Obiad: Pieczone skrzydełka z kurczaka; biały ryż; surówka. Podwieczorek: Serek wiejski z kakao, bananem i jagodami. Kolacja:/będzie/ Pół kostki twarogu półtłustego z jogurtem i rzodkiewką; kromka chleba żytniego z foli z masłem, serem, szynką i papryką; inka z mlekiem |
|
|
|
#2893 |
|
Zadomowienie
|
Moje dzisiejsze (jakieś słodsze niż zwykle) U
I Słodka bakaliowa owsianka (płatki i otręby owsiane, zalane gorącym mlekiem z łyżeczką cukru, z orzechami laskowymi, słonecznikiem i rodzynkami) II Bułka pełnoziarnista z pastą jajeczną, marchewki III Pełnoziarniste orkiszowe naleśniki: 1. z waniliowym twarożkiem; 2. z dżemem wiśniowym; 3. z pieczarkami i żółtym serem IV Wielkie jabłko z połową jogurtu z cynamonem, inka z mlekiem, 2 czekoladowe ciastka maślaneV żytni chleb zapiekany z serkiem wiejskim z solą i pieprzem, sałatka (sałata, oliwki, pomidor, ogórek, olej z pestek winogron) Dziewczyny, tak z ciekawości- czy stosuje się któraś z was do tych ogólnych zaleceń, że (mniej więcej): śniadanie powinno zawierać 25% dziennego zapotrzebowania, obiad- 30%, kolacja- 20-25%, 2śn. i podwieczorek po 10%? U mnie zazwyczaj śniadanie i obiad są większe, natomiast 2śn., p. i kolacja mają mniej więcej tyle samo. Czy to czemuś szkodzi (tzn. większy podwieczorek z zamian za mniej obfitą kolację)?
|
|
#2894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2895 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dobry ten pudding? kiedyś zrobiłam i aż mnie zamuliło z nadmiaru słodkości (ale dodałam do niego dużo cukru i kakao)Cytat:
![]() a co do proporcji - już pisałam ja np. się nie stosuję, muszę zjeść większe śniadanie bo inaczej chodzę zła przez cały dzień i podjadam. na drugie śniadanie też więcej jem bo czas między śniadaniem a obiadem jest u mnie długi - 8 godzin w szkole. na obiad np. nie lubię się przejadać, coś słodkiego na podwieczorek i lekka kolacja. także to zależy od Ciebie, to są tylko ogólne wzory dla 'ogarnięcia' co i jak
'cause I wouldn't know where to begin.. Edytowane przez Bellamy Czas edycji: 2012-03-30 o 17:56 |
||
|
|
|
#2896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do menu to troszkę mało na podwieczorek i obiad. No i brakuje mi owoców. Jednak jeśli trzymasz na tym wagę to jest ok
|
|
#2897 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2898 |
|
Raczkowanie
|
Bellamy uwielbiam! Rano wystarczy wyciągnąć z lodówki i gotowe.
Ja manne tylko solę do smaku, rano wierzch smaruję dżemem i masłem orzechowym. c;Mnie nie zamula, ale ja mogłabym zjeść kilo słodyczy naraz.. |
|
|
|
#2899 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co do liczenia- mi po diecie niestety zostało szacowanie- zawsze mniej więcej sobie określę ile zjadłam. Teraz generalnie się w tym gubię, bo zaczęłam trochę ćwiczyć i nie wiem, czy jem wystarczająco dużo (dziś akurat nie trenowałam), a tracić na wadze nie chcę. Dlatego zazwyczaj w dniu, kiedy jem 5 posiłków wychodzi mi koło 2000kcal, a kiedy 4- 1800kcal (dodam, że mam 160cm wzrostu i poza tymi 40 minutowymi ćwiczeniami w domu cały czas siedzę na tyłku na wykładach lub w domu przy kompie, pisząc pracę licencjacką).
|
|
|
#2900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2901 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
). A zapotrzebowanie kaloryczne liczyłam nieraz, na podstawie różnych wzorów, tabel (także tych uwzględniających konkretny rodzaj wysiłku fizycznego) i właśnie wychodzi w granicach 2000kcal. Poobserwuję organizm i na pewno wyjdzie wszystko w praniu. ![]() Dzięki.
|
|
|
#2902 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiejsze U
I jogurt naturalny z mieszanką płatków, otrębami, orzechami pecan i jabłkiem, duża kawa II opieczona duża bułka ziarnista z camembertem, pomidorem, sałatą, kiełkami, kilka rzodkiewek, witaminy do picia III risotto grzybowe z groszkiem w strączkach do tego tuńczyk wsw kilka suszonych fig, inka karmelowa IV bedą 2 muffiny kukurydziane, do tego reszta tuńczyka z obiadu ze szpinakiem i warzywa
|
|
|
|
#2903 |
|
Zakorzenienie
|
u
1. mała grahamka z twarogiem chudym,ogórkiem, ziołami, świeżą bazylią 2. duża parzona kawa z mlekiem, kubeczek jogurtu naturalnego z poppingiem, suszoną żurawiną, pestkami dyni, otrębami orkiszowymi 3. filet z miruny, warzywa - ziemniaki, brokuły, fasolka, papryka, cebulka, kukurydza (wszystko przygot. na parze) 4. gruszka, duża parzona kawa z mlekiem 5. paluch ziarnisty z masłem orzechowym i pomidorem całym; kawałek chałki
|
|
#2904 | |
|
Raczkowanie
|
Proszę o ocenę dzisiejszego U. Nie będę pisać podziału na posiłki, gdyż miałam bardzo nieregularne posiłki ( byłam na pogrzebie
). Także dzisiaj proszę o ocenę ilości i jakości.-bułka sojowa (110 g) z masłem i makrelą/ serem żółtym/ rzodkiewka,pomidor, papryka,sałata; jabłko -pół woreczka kaszy gryczanej, uczciwa porcja potrawki z kurczaka -banan, gruszka - 300 ml mleka 3,2%; 6 łyżek kaszy mannej, łyżka miodu, łyżka cynamonu, kilka migdalów -jabłko, chrupię marchewki Bardzo proszę o oceny. ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2905 |
|
Raczkowanie
|
Hauu zmotywowałaś mnie
![]() Moje dzisiejsze R, poproszę o ocenę: ś:bułka ciemna z serkiem kanapkowym i serkiem wiejskim z pomidorem i rzodkiewką IIś: serek homo z bananem,słonecznikiem i otrębami ob:1/3saszetka ryżu brązowego,surówka z czerwona kapustą i ryba pieczona w piekarniku podwieczorku z braku czasu nie było kol:pól makreli z 2 ogórkami kiszonymi |
|
|
|
#2906 | |
|
Zakorzenienie
|
U.
1.platki pelnoziarniste z mlekiem 3,5%, duze jablko 2.duza bula razowa z maslem,wedlina,salata,pom idorem,ogorkiem 3.indyk smazony na oliwie w curry,kasza jeczmienna,brokuly,sloik buraczkow ![]() 4.jablko,marwitki,garsc migdalow 5.2pelnoziarniste tosty z wedlina,pomidorem,ogorkie m i salata, pomidorki koktajlowe ---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ---------- Cytat:
Chore schematy(jak te cwiczenia,Boze 2godziny dziennie nie lepiej ten czas przeznaczyc na jakies prawdziwe hobby,bo watpie zeby zapieprzanie na orbiteku bylo Twoim hobby ),albo czas spedzony z rodzina,zwykly spacer.. chore schematy sie ignoruje,spycha sie je ,pomimo ze sa to sie je ignoruje i robi im na przekor.Chcesz wyzdrowiec,ale trzymasz sie kurczowo choroby. Leczysz sie? Przeciez wiesz,ze jedzenie to tylko objaw i to schudniecie wcale Ci nie jest do szczescia potrzebne.. Sory za ota.
|
|
#2907 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wygląda fajnie Jest białko i węgle, warzywa i owoc się pojawia, no i rybki, których zazdraszczam
|
|
|
|
|
#2908 |
|
Raczkowanie
|
U wczorajsze
![]() Śniadanie: Kasza jaglana zapiekana z jabłkiem, suszonymi śliwkami i cynamonem; II Śniadanie: Kubeczek jogurtu naturalnego z bananem, orzechami włoskimi, cynamonem i startą gorzką czekoladą, kawa z mlekiem i likierem migdałowym; Obiad: Makaron pełnoziarnisty z potrawką z soczewicy (czerwona soczewica, pieczarki, cukinia, papryka, marchewka, cebulka, czosnek, koncentrat pomidorowy, różne przyprawy); Podwieczorek: Kilka kiwi i talerzyk pistacji, kawa z mlekiem i cukrem; Kolacja: 2 kromki chleba razowego na zakwasie ze słonecznikiem z pasztetem sojowym i ogórkiem kiszonym, serek wiejski 180 g z wkrojonym szczypiorkiem, kiełkami rzodkiewki, rzeżuchą i kiełkami fasoli mung (sama hoduję sobie na parapecie! )Jestem ostatnio na maksa zakochana w strączkach, soczewica, fasola, domowe masło orzechowe, wszystko po prostu ^^ Chciałabym zrobić coś ciekawego też z soją, ale jakoś nie mam pomysłu. Macie może jakieś ciekawe przepisy na dania ze strączkami w roli głównej?
|
|
#2909 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.
|
|
#2910 |
|
Raczkowanie
|
Mam takie pytanie . Kupiłam serek homogenizowany naturalny i zastanawiam się z czym bedzie najlepiej smakować . Pierwszy raz będe go jadła . Co polecacie ? owoce , musli czy coś innego ?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:26.

a jadłospis chyba sie nadaje na KZ...

).

). Także dzisiaj proszę o ocenę ilości i jakości.