|
|
#61 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pożyteczne porady domowe
te pewnie wszyscy znaja ale:
na wylane czerwone wino najlepiej dziala biale (lub niezawodna soda oczyszczona)zeby awokado szybciej dojrzalo trzeba polozyc je razem z bananami
|
|
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zmywacz do paznokci fajnie czysci tez wlasnie ekoskórę jak jest jasna Olejem do smazenia mozna fajnie i szybko zmyć makijaż Zawsze jak mi braknie plynu do demakijazu to ratuje sie tym
|
|
|
#63 |
|
Zakorzeniona
|
Na trudny do usunięcia nalot po herbacie na kubkach świetnie pomoże kwasek cytrynowy.
|
|
|
|
|
#64 | ||
|
zawsze mam racje
|
-osad z kubków da się wyczyścić także solą
-na zacieki i różne uporczywe plamy w łazience super działa mieszanka: sól+ocet+sok z cytryny, naprawdę nieźle doczyszcza jakieś miejsca z którymi sobie mleczka nie doczyściły -warto w miarę możliwości wirować na jak najmniejszych obrotach, ubrania są mniej pogniecione i szybciej się prasuje -plamy z krwi czyścimy mocząc w zimnej wodzie, wtedy się dopiorą, dając do mocno ciepłej praktycznie po ubrania- białka w krwi się ścinają i plama zostaje -gdy mamy problem z utrzymaniem porządku przydaja się duża ilość koszyczków czy organizatorów z przedziałkami do szuflad (np z ikei) - tak skarpatki w jednej, rajstopy w innej i nie ma misz-maszu jaki jest w szufladzie bez przedziałek -jeśli chodzi o chemię domową u mnie dobrze sprawdzają się produkty tytan (do dostania w auchan, simply, makro) i w5 (lidl) żeby tylko zawsze była energia do porządków po cięzkim dniu pracy to byłoby super ![]() ---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- Cytat:
![]() ja czytałam o zawijaniu w wilgotną ściereczkę ---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Cytat:
|
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
Ojej trochę to drastyczne
![]() Jeśli podczas przygotowania przesoli się zupa, można ją uratować rzucając do garnka ziemniaka. Wyciągnie on sól
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
|
kopalnia wiedzy ten wątek
Cytat:
aleś zamotała kobieto podaj link poprostu co by mieć w ulubionych i szybko znaleźć.
|
|
|
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
spodziewałam, sie różnych nietypowych rozwiązań dla codziennych problemów, ale nie aż tylu
To jednak prawda, że człowiek całe życie się uczy i umiera głupi ![]() no ale ja dzieki Wam umre troche mądrzejsza a co do bloga to dobra, wrzuce linka do podpisu zaraz (jak sie uda bo komputer dzisiaj maskarycznie powolny )A jak sie nie uda w podpis to macie tutaj Aga Radzi Pozwolicie, że skopiuje sobie kilka Waszych rad dla potomności (mam 2 córki - moze będą chciały skorzystać) a jak ktoś jeszcze skorzysta tym lepiej ![]() jak czyścicie monitory LCD? te specjalne chusteczki nie sa wcale takie dobre
|
|
#68 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
A do tv mam chusteczki z lidla, ale niestety z gazetki, a nie stałej oferty. Dla mnie są dobre.
|
|
|
#69 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#70 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
super sprawaskarpetki, rajstopy, trzymam w koszyczkach lub ozdobnych pudełkach ale koszyczki to od jakiegoś czasu zabieram za darmo z biedronki po pomidorach ![]() porządne plastikowe, tyle że czarne :/ Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;33266181]Trampki (białą gumę) czyszczę płynem do demakijażu, są zawsze śnieżnobiałe [/QUOTE]akurat moje dziewczyny maja sezon na trampki a jaki płyn mniej więcej?Cytat:
![]() dziękuję wszystkim za porady na razie pozbierałam te o lakierze do włosów ![]() z tych nietypowych to mam włożoną folię aluminiową pod pokrowiec do prasowania
|
|
|
#71 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to ja rozwiązałam problem z trzaskającymi drzwiczkami u szafek i zaoszczędziłam pieniądze bo moja siostra kupę kasy zapłaciła za "ciche" szafki w strategicznych miejscach przy drzwiach przykleiłam filcowe "plasterki" takie co się nakleja na spód nóg u krzeseł aby nie rysowały podłóg. Można je kupić w każdym sklepie meblowym lub AGD.
|
|
|
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
Ja przecieram Tz#ta szmatka od okularow i czasami tez chuchne
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
o widzisz
![]() Ja bardzo lubię jak coś można zrobic z niczego ![]() wszystko chomikuje bo "przyda się" i ubolewam jak jest cos fajnego ale nie wiem co z tym zrobic ![]() Jak na razie słoiczki po koncentratach pomidorowych służą mi świetnie jako pojemniczki na przyprawy; ziele angielskie, listek, itd. po zerwaniu etykiety widać co jest w środku i nie trzeba opisywać. Nie cierpiałam jak mi się ciągle majeranek wysypywał albo pieprz, teraz jest porządek ![]() Wiadereczka po twarożkach ziarnistych też mają swoje drugie życie - służą za pojemniczki na kasze, ryz, sól...
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli skrzypią wam drzwi wystarczy spryskać zawiasy zwykłym olejem jadalnym
![]() Moim spryskiwaczem jest odkręcana butelka po mgiełce zapachowej z avonu.
|
|
|
#75 |
|
Wtajemniczenie
|
- na tłuste plamy, niedoprane w pralce polecam natarcie ich zwykłym płynem do mycia naczyń , potem ponowne upranie w pralce, większość plam daję radę
- na krystalicznie czyste szklanki polecam zwykłą sól spożywczą- natrzeć szmatką a następnie opłukać wodą - kiedy nie mamy suchego szamponu i nie mamy czasu umyć włosów, polecam do wtarcia w skórę głowy zwykły talk do ciała, działa rewelacyjnie
|
|
|
|
|
#76 |
|
Konto usunięte
|
O tym, że kwasek cytrynowy służy do usuwania z czajnika kamienia chyba wie każdy. Ale najskuteczniej i najszybciej usuwa się kamień w ten sposób (właśnie wyczyściłam w ten sposób w pracy dwa stare czajniki): nalać do czajnika ok. litr wody, zagotować, wsypać kwasku cytrynowego (paczkę lub pół, zależy jaka warstwa kamienia - 50 - 100 g) i do tego małymi porcjami (dosłownie po płaskiej łyżeczce) dosypywać sody oczyszczonej. Całość zaczyna się pienić, buzować. Sody wsypać mniej więcej tyle, co kwasku. Zagotować wodę raz lub dwa razy. Przy małym osadzie czajnik jest czysty właściwie od razy.
Od czasu do czasu warto w ten sposób potraktować pralkę do prania - pranie na 90 lub 60 stopni, puste lub z kilkoma ściereczkami w środku. Świetnie to przeczyszcza, odkaża, odświeża. Do zmywarki do naczyń raz w miesiącu szklanka octu i puste mycie na wysokiej temperaturze. Jeżeli chodzi o odkurzacz, to porwane na małe kawałki chusteczki higieniczne nasączone jakimś odświeżającym olejkiem eterycznym. Wciągamy to i odkurzacz zaczyna wydzielać miły zapach. Mycie szyb: najpierw przemycie szmatką z mikrofibry (sama woda lub z jakimś płynem uniwersalnym) - byle jak, oby zmyć największy brud (jeżeli ktoś ma okna od ulicy, to wie o czym mówię). Potem drugie dokładniejsze mycie świeżą wodą z dodatkiem płynu. Na koniec szyby spryskujemy (płyn do szyb) i rytmicznie wycieramy kuchennym ręcznikiem. Zero smug. Jedna - dwie rolki ręcznika idą na 6-8 okien, ale za to szyby naprawdę lśnią, nie trzeba się użerać ze szmatkami, praniem ich, suszeniem. I na szybach nie ma włosków, czy nitek. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2012-04-02 o 10:36 |
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
z sodą i octem, faktycznie dobry sposób, niedawno tak odetkałam zlew
ja na szczęście mam wodę pozbawiona kamienia wycieranie okien przy ostanim myciu ręcznikiem papierowym potwierdzam Gdzieś czytałam że polerują starymi rajstopami, ale nie próbowałam albo gazetami - ale ja gazet nie kupujeza to chusteczki do odkurzacza... - podoba mi sie , poszukam tylko jakiegos olejku (który kiedys kupiłam aby dodawać do płukania do pralki, bo po praniu w orzeszkach ubrania nie pachną)i czyszczenie szkła solą - to też muszę sprawdzić ![]() dzięki edit: ziemniaki lepiej wyszorować przed obieraniem, aby nie wypłukiwać witaminek podczas nadmiernego mycia obranych
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2012-04-02 o 12:47 |
|
|
|
|
#78 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na kamień na wannie, czy w wc ocet działa jak niszczyciel. Wystarczy wlać go na watę(wata po to, aby ocet nie spłynął), obłożyć watą zakamienione miejsca i po góra kilku godzinach wszystko schodzi. Zero szorowania, czy wydawania mnóstwa kasy na mocne środki do czyszczenia. Ziemniaki najlepiej gotować nie obrane, w "mundurkach". Wrzucać je na wrzątek / gorącą wodę, a nie zagotowywać razem z wodą. Po gotowaniu jak najszybciej wyjąć z wody. Wtedy zachowują najwięcej cennych składników. Ps. co do powierzchni lustrzanych, to kiedyś próbowałam sposobu z gazetą, ale niestety - niektóre gazety mają czcionkę nadrukowaną taką farbą, że to potem schodzi i lustro miałam umazane, a nie lśniące. Także podarowałam sobie ten sposób. W sumie i tak nie za często kupuję gazety. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2012-04-02 o 12:56 |
|
|
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
Przypomniało mi się: aby z kosza na śmieci nie śmierdziało, to do czytsego worka wlewam parę kropelek jakiegoś olejku eterycznego. Szczególnie się to przydaje przy kuble na pampersy
![]() MAMA na tym swoim blogu popraw sobie, bo masz użycie lakieru do paznokci zamiast do włosów ![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- I jak się gotuje jajka, to żeby czasem nie pękło i białko się nie wylało, to do wody dosypuję się trochę soli Edytowane przez Seona Czas edycji: 2012-04-02 o 13:28 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#80 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki zaraz poprawie
wstawiłam też zdj o jakie koszyki plastikowe mi chodziło, dam i tutaj a do jajek zeby sie nie wylewały to myślałam że ocet, a żeby sie obierały sól
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2012-04-02 o 13:38 |
|
|
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ad.2. u mnie w domu zawsze sól się wsypywało i białko nie wylewa się, obierają się ładnie także |
|
|
|
|
|
#83 |
|
Zadomowienie
|
Gumę do żucia można usunąć z ubrania wsadzając je do zamrażarki. Po wyciągnięciu guma jest zamarznięta i łatwo daje się zdrapać.
Dziewczyny, a może jakiś sposób na sierść psa na ubraniach? Oprócz klejących rolek.
|
|
#84 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#85 | ||
|
Zakorzenienie
|
Nadaje sie
Sama teraz wykanczam resztkę oleju. Tylko potem trzeba umyc buzie porządnie bo mi sie oczy kleją i obraz zamazuje Cytat:
Cytat:
|
|
|
#86 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z niektórych materiałów można też zebrać mokrą dłonią ja takie rzeczy stosowałam ale do zbierania włosów (3 długowłose kobietki w domu to chyba gorzej niz pies i kot :P) ale brat podarował mi odkurzacz bezprzewodowy taki samochodowy malutki, wisi na ściane pod ręką i w 5 sekund podłoga w łazience posprzątana
|
|
|
#88 |
|
Raczkowanie
|
To pewnie podstawa, ale też może się przyda:
Aby sól w solniczce się nie grudkowała z wilgoci, należy wsypać ryż. |
|
|
|
|
#89 |
|
Zakorzenienie
|
Ja te podstawę poznałam dopiero dwa lata temu na weselu i myślałąm że w tej restauracji maja robaki w solniczce
![]() moja Mama stawiała pojemniczki z solą pomiędzy okna - w starych domach były podwójne okna - w zimie szyby tak nie parowały generalnie sól pochłania wilgoć A przy okazji zapraszam do oddaniu głosu w sprawie " Czy załozyc nową kategorie na forum dot. dbania o dom"
|
|
#90 |
|
astro-loszka
|
Aby przemoknięte (na deszczu np.) buty lepiej schły, należy wypchać je gazetami zgniecionymi w kulki i postawić przy kaloryferze/w jakimś przewiewnym miejscu. Papier z gazety wchłania wilgoć, a buty mniej się defasonują, schnąc.
Nalot z soli (drogowej) na butach najlepiej usunąć octem lub wodą z kwaskiem cytrynowym. Przesoloną potrawę można uratować, wkładając do niej surowego ziemniaka. Za ostrą potrawę można złagodzić, dodając do niej soku z cytryny, octu winnego, generalnie "czegoś kwaśnego"
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:25.

(lub niezawodna soda oczyszczona)

)
(musze to też dodać do bloga)
Zawsze jak mi braknie plynu do demakijazu to ratuje sie tym
podaj link poprostu
)

super sprawa
w strategicznych miejscach przy drzwiach przykleiłam filcowe "plasterki" takie co się nakleja na spód nóg u krzeseł aby nie rysowały podłóg. Można je kupić w każdym sklepie meblowym lub AGD.

, poszukam tylko jakiegos olejku (który kiedys kupiłam aby dodawać do płukania do pralki, bo po praniu w orzeszkach ubrania nie pachną)