|
|
#2911 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2
my wstaliśmy o 7, wogole od kilku dni (i mam nadzieje ze po tym poście się to nie zmieni
) mały kładzie się spać między 19 a 20.30, budzi sie raz na jedzenie (o różnych porach) i spi do tej 7, jestem wniebowzięta wyspana i wogole! a karmie dalej piersią,no ale jak widać cuda sie zdazająaaa i co najważniejsze skonczyły sie te godzinne histerie przed snem (które oczywiście wbrew opini pediatry nie były kolką! ale tak powiedzieć najłatwiej) mam nadzieje że juz nigdy nie wrócą. OlusiaS ja bym się tym wyginaniem zabardzo nie martwiła, może mu tak wygodnie, może odkrył że może spoglądać do tyłu, chyba że dodatkowo zacznie Cie coś jeszcze niepokoić...ale myśle ze warto poczekać troszke, może im przejdzie ![]() moj mały jeszcze ulewa, zdecydowanie mniej niż wcześnej ale jednak jeszcze tak. |
|
|
|
#2912 |
|
Zakorzenienie
|
podczas pierwszych dni w Londynie siedzialam w metrze obok grupki osob gadajacych w jakims nieznanym mi jezyku. dopieor po okolo 30min zalalapalam ze to byl angielski. tylko akcent szkocki. i pierwsze rozmowy z nimi tez wspominam nieciekawie. ile razy mozna kogos poprosic o powtzorzenie tego co przed chwila powiedzial? z czasem jednak czlowiek sie przywzyczaja. potem zauwazylam ze sama dostosowuje sie do akcentu mowiacego i moj sie zmienia, w zaleznosci z kim rozmawiam. ehh chyba nawet troche za praca tesknie
gdzie rejestrowalyscie sie po paczki od nestle i johnsona bo nie moge znalezc? Adasiek powoli zaczyna sie smiac w glos. do tej pory wygladal jak z niemego filmu. paszcza od ucha do ucha i zadnego odglosu. tez uwielbia sie czolgac. na rekach bo nogi w gore mu ida i nie daje rady sie odpychac. przyszlo nam lozeczko (miesiac od zamowienia) i kojec i bedziemy go powoli uczyc spac w wielkim lozku. do tej pory w koszu spal. on tam sie zgubi chyba, tyle przestrzeni jak przygotowania do swiat?
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska |
|
|
|
#2913 |
|
Zakorzenienie
|
Olusia to może zawieś biała pieluchę żeby się nie oglądała?a czy jak łapie się za kolanka/stópki to za oba naraz czy tylko za jedno??poobserwuj bo my własnie przez te różne odchylania się do tyłu-zwłaszcza w 1 str musimy ćwiczyć.martwić się nie masz co,ale lepiej popatrzeć.
nasz się ejszcze ani nie czołga ani nie przewraca na brzuszek ![]() moja ulewa cały czas tak samo-czyli dużo ja języków nie znam-brak jakiegokolwiek talentu w tym kierunku u mnie przygotowania do świąt takie,że w domu jeszcze nie posprzątane.jedziemy do rodziców a potem bedziemy sbie sami siedzieć.
|
#2914 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
fajnie ze twój tż wie jak o siebie zadbac ![]() mój to pod groźbami nawet nie chce kupic hehe- a na urodzinki by dostał, nie maiłby wyboru jak taki prezent przyjac ))))))))a tak wiesz... czarny ma garnitur a koszule... no cóz... to tez powinnam mu kupic bo ma już wysłużone oglądam na allegro krawaty i są po 10zl :szok: śledziki.... no neiwwiem moze bardziej modne co mi radzicie?Cytat:
ale ale UWAGA będę się chwaliĆ: Vikusiowi wyrżnęła się dolna jedynka(to nie jest paseczek, tylko już wyszedł na zewnątrz taki chropowaty nieco- więc to chyba zębol ) )!!!!!!!!!!!!!!!! edit: tak sobie przypomniałam, ze od 2 tygodni pod koniec jedzenia jak się najadł prawie... ciągnał mnie za brodawkę- tak ją rwał i warczął do niej- ale tych faktów ze soba nie połlączyłam ![]() tylko ciekawe jak z tym moim karmieniem jak on już będzie miał ząbki?
Edytowane przez nikaa2 Czas edycji: 2012-04-03 o 09:32 |
||
|
|
|
#2915 | |
|
Zadomowienie
|
Hej!
Noc do doooopy Nika i Filip spali elegancko,ale ta masc na blizny...doprowadzila mnie do szalu. Ukaszenie komara tak nie swedzialo jak ona! myslalam, ze sie wykoncze z drapania- nic nie pomagalo.... nadal swedzi!Goldi Tz byl tylko na 5 dni, jeszcze 2 tg bedzie pracowac w pl, ozniej urlop do odebrania zalegly. Dzis moze sie ustali jakis konkretny plan. Jak narazie szykujemy sie do biura apszportowego. Pogoda sliiiiczna! Cytat:
ad2 GRATULACJE!!!!!!!!
|
|
#2916 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2917 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() Mamy cudowne 36h spimy, jemy , gadamy i smiejemy sie w głos, oby tak pozostało jak najdłuzej ![]() Nadal nam sie ulewa mleko jeżeli jest przugotowywane według zaleceń producenta czyli na nasze 120ml 4 miarki, za radą pediatry daje na 120ml 5 miarek i ulewania brak. od tygodnia jemy kaszkę, dziś zjemy w końcu prawdziwą porcję tj. według zaleceń na opakowanu bo tak dawałam mniej i mam pytanie czy wasze dzieci też sadza po kaszce takie bąki?? moja tylko prukaaaa i pruka, nawet w nocy mnie jej bąki budzą, a ona nic spi smacznie tak ma być czy jak?
|
#2918 |
|
Zakorzenienie
|
Hej my spadamy na rehab
Dygotko moi tez sie nie kulaja, ale wiuem ze w przyszlosci beda Pamietam jak sie wkurzylam jak sonia miala okolo roczku i sasiadka byla ze swoja dwuletnia wnuczka na dworze I mnie pyta czy moja to dziewzynka - mowie ze tak chlopca bym na rozowo nie ubierala A bo ona Myslala... Bo sonia ma tak malo wlosow wiec ze to chlopiec a jej wnunia to juz miala 2 razy obcinane i ma dlugie ... Niewazne ze rok starsza
|
#2919 |
|
Zakorzenienie
|
mamy jakas fryzjerke na podkladzie?
![]() mam nierowno pofarbowane wlosy i nie wiem jak wyrownac ![]() Ggoraa aaa cos mi sie pokreiclo w takim razie/.
|
|
|
|
#2920 |
|
Zadomowienie
|
Hejka! Aaaale się wyspałam
Pospaliśmy z Szymonkiem do 9 Nikaa wielkie gratulacje dla zębulka! ostatnio słyszałam jak te dwie jedynki na dole ktoś nazwał konduktorskie Jest o Prokrastynacji w DDTV - jeju ja to mam
|
|
#2921 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam to samo, bez fryzjjera się nie obeszło ... Nika za kiełka ![]() Truscafko, botki mega, tylko fakt, do niskich nie nalężą ale czego się nie robi dla wyglądu Na obcasie 2-3 cm to jednak dużo (ja swoje chyb wymienie-jak się da) Wieczorem na 100% wstawiam fotkę. Wstawiłabym wczoraj, ale nie stety mój tel nie może się zgrać z kompem i po podłączeniu go do kompa nie odczytuje mi zdjęć ![]() Idę wtranżolić bułkę i robię kawcię ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- Tru, więc z Rafaello nici Ja robię ciasto bez pieczenia, 5 min roboty. Takie lubię najbardziej Jak chcecie mogę podać przepis. |
|
|
|
|
#2922 |
|
Zakorzenienie
|
Glam-ja to nie wiedziałm,ze mnie to w ogóle ruszy...ehh
no,ale sobie pospała-całe 30 czy 40 minut
|
#2923 |
|
Zadomowienie
|
Bahamadia dawaj przepis
Dalia dawałam 5 kropelek, 2 rano i 3 wieczorem, efekt jest taki, ze małego dzisiaj dopoiłam 30ml wody, bo nie mógł koopki zrobić, wiem ze zupki i deserki mogą zakleić, ale nie spodziewałam sie ze aż tak
|
|
|
|
#2924 |
|
Zakorzenienie
|
Baha to mnie zmartwilas
![]() juz raz robilam sama dekoloryzacje i wyszla bdb ale oczywiscie cos mnie podkusilo i nalozylam kijowa farbe |
|
|
|
#2925 | |
|
Zakorzenienie
|
mola, już podaję.
1. 2 galaretki (np. brzoskwiniowe) 2. paczka biszkoptów (podłużnych) 3. 1/2l śmietany 30% 4. 1 puszka brzoskwiń. Wykładasz spód blachy brzoskwiniami. Gotuję galaretkę - odstawiam do schłodzenia. Ubijam śmietanę z 2 łyżkami cukru oraz kawałkami brzoskwiń, dodaję połowę galaretki. Wszystko razem mieszam, wylewam na biszkopty. Na to kładę większe kawalki brzoskwiń i zalewam 2gą połową galaretki. Całość do lodówki. Voala ![]() Cytat:
Goldika, tylko to mi przyszło do głowy, bo żadną drogeryjną farbą nie pokryjesz kilku kolorów włosów. Ale jak już jesteś zaprawiona w boju i robiłaś sama dekoloryzację i nie zajechałaś włosów to bym zrobiła. Jak Ci się chce wstaw zdjęcia, może tylko sobię wkręciłaś, że są tak różne...
|
|
|
|
|
#2926 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Lapie sie za obydwa kolanka jednoczesnie,ale czasem tez za jedno.A bylam w piatek u pediatry i gulun nie spytalam Cytat:
Zabki moga isc bezbolowo,znam to z autopsji .Max ani razu z tego powodu nie byl marudny,nie plakal,nie goraczkowal,wiec nie jest powiedziane,ze zeby = bol,placz itd
|
||
|
|
|
#2927 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
aha... ja od razu daje 5... dzis dzien 4 a od rana w kupie zmian brak... ggoraa pisala o odwodnieniu- nie ma zadnych objawow, nic na to nie wsazuje wiec poza ich konsystencja jest okey ![]() nikaaa brawa za ząbka... no to Vikus przegonil inne dzieciaczki... a z 2giej str wspolczuje Twoim brodawkom
Edytowane przez ja_dalia Czas edycji: 2012-04-03 o 11:08 |
|
|
|
|
#2928 |
|
Zadomowienie
|
goldika zależy jakie masz kolory na głowie, zazwyczaj stosuje się tonizację, odrosty 2 tony w lewo albo w prawo, i farbowane po 1 tonie...ale ciężko samemu użyskać db efekt.ja to robiłam w salonie i wyszło, teraz niebardzo mam jak tak się wybrać więc chodzę, jak to mówi mój tż "jak pisanka"
![]() wogóle to jak nie mam czasu to szalejecie z pisaniem, że ciężko nadrobić, zamiast brać się za obiad bo Natuśka pojadła i poszła kimać to siedzę i czytam Pochwalę się, że mam już 4tą noc przespaną, 2 pobudki na mlenio i kima dziwię się, że bobki to jedzą, spróbowałam dyni i yyy fuj![]() Na kolację ścieram jej jabłuszko, dodaję kleik ryżowy i dolewam mm - 60ml i jak trzeba to jeszcze zagęszczam - rzadkie nie przejdzi. Można tak dawać dziecku? W sumie wychodzi tego tak na oko100 -120ml. Dzisiaj naszła mnie straszna ochota na słodkie. Kupiłam ostatnio dwie czekolady na ciato - białą i mleczną i mi tż gdzieś schował To mu piszę(jest w pracy), że ma się przyznać gdzie schował bo inaczej święto kuchni i obiadu nie zrobię. Cisza. Przypomniało mi się, że jest kupiony do koszyczka duży zajączek czekoladowy |
|
|
|
#2929 | |||||
|
Rozeznanie
|
Nika
Cytat:
Najgorzej że ida Święta a ja nie zjem sernika Cytat:
Cytat:
![]() i po marchewce była pierwsza dorosła kupa - plastelina. Cytat:
![]() przygotowania tak sobie bo my i tak jedziemy do rodziców jednych i drugich Cytat:
Każde dziecko jest inne i rozwija sie we własnym rytmie. Ja ostatnio byłam załamana jak zobczyłam chłopca który był o 6 dni młodszy od Helenki. Bo taki gigant, drugie tyle co nasza mała. Ale on leżał jak kłoda a Helcia spojrzała na niego zaczęła coś gadać po swojemu i fik na brzuch, a mama tego chłopca w szoku bo jej mały sie nie przewraca tylko leży. Ja byłam w szoku ze chłopiec taki duży a jego mama ze Helcia taka sprawna. Dzieci same w3szysko soebie wyrównają, Helenka przekręca sie tylko na jeden bok a jak sie z brzuszka wraca na plecy zapomniała na amen chyba . A je jej przypominam i jak leży na podłodze to ją turlam delikatnie i pomału przez bioderko.Mój mąż to ma i mam go ochote za to ![]() ale ja czasem tez bo mi sie nie chce ![]() Ale słonko sie przebija i chęci do zycia wracają Posiałam w doniczkach ziółka i z wszystkiego co zasiałam wyrosła 1 bazylia, 1 rozmaryn i 1 sałata, której nie miała być w tym opakowaniu
|
|||||
|
|
|
#2930 |
|
Zadomowienie
|
pokszyfka ja też miewam takie napady :0
gratuluję nocek Baha ale masz fajne proste przepisy w bazie i pewnie pychotki nie z tej ziemi Don Szimualdo zasnął, mamusia sobie ogląda na wspólnej ![]() Na rafaello za późno wstałam , teraz mi się już nie chce babrać, może wieczorem jak wrócę z pracy, ale to będzie znów 21 :/szpilko w czym siejesz sałatę ? słyszałam kiedyś o tym - fajna sprawa tak skubnąć sobie sałatki do kanapek z parapetu
Edytowane przez truscafka Czas edycji: 2012-04-03 o 11:25 |
|
|
|
#2931 |
|
Zakorzenienie
|
Mszpilko-a jak przez bioderko?jak raczki wtedy [owinna miec ulozone??jakos nie pamietam jak to robi n cwiczeniach.
ja wiem,ze dzieci sie rozwijaja w swim tempie,ale poczułam sie jakos taka gorsza...ehhh pokszyfko-tez zjadlam cos słodkiego bo sie wkurzyłam
|
#2932 |
|
Zadomowienie
|
OlusiaS ja bede w piątek na szczepieniu to sie spytam o to przekrecanie główki (jak nie zapomnę
) choc nie wiem czy tej mojej lekarce można wierzyć...ale spytam
|
|
|
|
#2933 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dygotko no coś Ty! Dzieciątka są skrajnie różne - mój guga od 5 tygodnia a się nie obraca wcale - raz mu się w wannie udało....
|
|
|
#2934 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Ja jeszcze mialam fantastyczna kolezanke,ktora kocha porownywac dzieci i ciagle mi cos mowila,ze V. juz umie to,a to juz dawno umiala itp,itd (pisalam wam o niej,jak zalatwija mlodsza corke przez chodzik ),a potem,jak urodzila sie mlodsza i wiele rzeczy pozniej miala lub robila,to juz nie byla taka mocna w gebie.
|
|
|
|
|
#2935 |
|
Zakorzenienie
|
no niby wiem,ze każde dziecko w swoim tempie się roziwja co też tż powtarzam,ale jednak cos mnie ścisnęło jak tamta pani tak powiedziała...nie miała pewnie nic złego na my,sli,zle pewnie poczuła dumę,że jej wnuczka coś juz tam robi a czyjeś dziecko jeszcze nie.
mam nadzieję,że nie będzie licytacji co potrafi nasze dziecko z dzieckiem które niedawno urodziło się w rodzinie
|
#2936 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale jakbys nie zapomniala,to bylabym Ci wdzieczna
|
|
|
|
|
#2937 |
|
Zakorzenienie
|
Nika brawo za bezbolesnego zabka
Pokszyfka chyba zostawie tak jak sa... takie ombre mi wyszlo ![]() biedny kroliczek nie doczekal swiat mszpilka a czy ta pierwsza dorosla kupa byla kupowata czy bardziej przypominajaca wlasnie zjedzona marchewke ale w wersji plastelinowej? ![]() Dygotko ie sluchaj zadnej glupiej baby. Skad wiesz, ze nie wyolbrzymiala zdolnosci tego dziecka? Roznie to bywa ![]() moj Tz np upiera sie ze mlody probuje siadac ja ktego nie widze, a podnoszenie glowy jak lezy to dla mnie nie siadanie, a dla niego tak wiec widzisz jak to jest |
|
|
|
#2938 |
|
Zadomowienie
|
dygotko mi już dawno przeszło porównywanie...i db bo chyba bym się zapłakała... moja pani 7 skończy 5 mies a ledwo co za kolanka łapie, nie przekręca się na brzuszek, ani na boczki... no i waży coś ledwo ponad 6kg a 68rozm zaczyna byc za krótki...każdo dziecię jest inne
|
|
|
|
#2939 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2940 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale można kupić takie nasionka "sałaty na listki"c i wsiać dość gęsto do doniczki i wyrośnie. Moja mama sieje na sprzedaż dużo sałat różnych, głowiastych liściastych, karbowanych i lodowych. Najpierw sieje gęsto - na rozsadę a potem rozsadza w większych odstępach, ale taka liściastej nii rozsadza tylko tak rośnie na kupie i mozna listki rwać i na kanapki kłaść. Dygotko - do tych przewrotów układam Helci rączki wzdłuż ciała a jak juz sie obraca to sama sobie rączki układa. Łapie ja za bioderko i delikatnie ciągnę na jeden boczek potem na brzuszek i potem na boczek potem plecki itd. Pomalutku i delikatnie, w formie zabawy ze śmiechami i gadaniem co teraz robimy. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:23.

) mały kładzie się spać między 19 a 20.30, budzi sie raz na jedzenie (o różnych porach) i spi do tej 7, jestem wniebowzięta wyspana i wogole! a karmie dalej piersią,no ale jak widać cuda sie zdazają

,ale on ma tego od groma,jego szafa peka w szwach
co mi radzicie?

za kiełka