U nas coraz więcej dzieci,a na gadaniu czas szybko nam leci! Mamy Wiosenne 2012 ! - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-03, 11:05   #3721
Asika21
Rozeznanie

Dot.: U nas coraz więcej dzieci,a na gadaniu czas szybko nam leci! Mamy Wiosenne 2012

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
tak to na nietolerancje laktorzy, ja daje 6 kropelek wg ulotki ktora dostalam od pediatry i niestety zapalcilam 50zl za nie musze poszukac taniej
Wiktorek robil te kupki nie do pieluchy oczywscie zeby nie bylo
My sami podjęliśmy walkę, bo nie mogliśmy patrzeć jak malutka się męczy. Pediatra był u nas w piątek, zaleciła espumisan, ale po espumisanie jedynie bączki puszczała ale była strasznie niespokojna, płakała i prężyła się jak szalona. A Delicol poleciła nam znajoma i wczoraj mąż jej kupił na własną odpowiedzialność i o dziwo nawet przy puszczaniu bączków aż tak się nie pręży i nie krzyczy. Więc espumisan odstawię, bo chyba jednocześnie podawać ich nie można.

http://zuziulek.blogspot.com/
Asika21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-03, 11:13   #3722
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Dot.: U nas coraz więcej dzieci,a na gadaniu czas szybko nam leci! Mamy Wiosenne 2012

Cytat:
Napisane przez Asika21 Pokaż wiadomość
My sami podjęliśmy walkę, bo nie mogliśmy patrzeć jak malutka się męczy. Pediatra był u nas w piątek, zaleciła espumisan, ale po espumisanie jedynie bączki puszczała ale była strasznie niespokojna, płakała i prężyła się jak szalona. A Delicol poleciła nam znajoma i wczoraj mąż jej kupił na własną odpowiedzialność i o dziwo nawet przy puszczaniu bączków aż tak się nie pręży i nie krzyczy. Więc espumisan odstawię, bo chyba jednocześnie podawać ich nie można.
wydaje mi sie ze jak delicol pomaga to nie ma potrzeby brac nic innego ale moze z lekarzem sie skonsultuj lub w aptece zapytaj
Stary 2012-04-03, 11:16   #3723
Asika21
Rozeznanie

Cytat:
wydaje mi sie ze jak delicol pomaga to nie ma potrzeby brac nic innego ale moze z lekarzem sie skonsultuj lub w aptece zapytaj
No właśnie nie mogę się do pediatry dodzwonić i chyba męża poproszę, żeby po powrocie z pracy do apteki skoczył i zapytał. Oby ten delicol się rzeczywiście sprawdził. A wogóle to chyba sporo z nas tu obecnych ma problemy z kolkowymi dzieciaczkami. Nie wiem skąd się to bierze. Ja nie karmię piersią, więc mogę zwalać winę na mleko, bo w sumie tylko to przychodzi mi do głowy.

Stary 2012-04-03, 11:21   #3724
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cytat:
Napisane przez Nikii89 Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Wiecie co ja tu oszaleję!! Jak rano nie budzi mnie teściowa głośną gadką z dziadkiem tak dziadek zapuszcza TV na cały regulator a co najlepsze jak widzi że wstałam i jestem zła to ścisza TV

Dzisiaj mam tą wizytę u lekarza na 15.30 ciekawe jak tam moja szyjka się ma ..... hmmmm.....
Normalnie ja już mogę rodzić , kręgosłup tak mi nawala że masakra więc nawet jakbym dziś urodziła to się nie pogniewam
Ja w domu ze swoimi dziadkami mam podobnie ciekawe jak będą się zachowywać jak wrócimy już na stałe z dzieckiem może na Twoich współlokatorów też jakoś pojawienie się Oskarka jakoś wpłynie pozytywnie.
No i za wizytę Ciekawe co tam się dowiesz dzisiaj.

Cytat:
My od rana z mężem w miarę wyspani, bo wczoraj zapodaliśmy Zuzi na te nieszczęsne kolki Delicol i o dziwo przespała noc spokojnie, 2 razy obudziła się na jedzonko. Rano przy zmianie pieluchy tak się rozpłakała, że w tym krzyku wystrzeliła kupą prosto na mojego męża Na początku kupka poszła w kolorze zielonym a potem już bardziej żółciutka, więc jestem spokojniejsza, bo ta zielona kupa mnie przeraża. Po porannym kupkaniu Niunia dostała butlę z mlekiem i zasnęła na 3 godzinki, po czym wstała znów na jedzonko. Teraz troszkę marudzi, jakby ją bączki męczyły, ale jest o wiele spokojniejsza. No a bąki strzela takie, że non stop słychać prutanie. Mąż w aptece dostał jakiś syropek na zaparcia może coś o nim słyszałyście Lactulosum. Wczoraj jej podał i może ta kupka tak wystrzeliła po tym syropku, bo Niunia cały dzień się męczyła i nie mogła się załatwić dopiero rano poszło. Tak mi jest ciężko, bo nie chcę faszerować jej tyloma lekami, ale co mam innego robić skoro widzę, że się męczy tak strasznie
To fajnie, że coś pomaga Zuziaczkowi a Lactulosum dziewczyny polecały na problemy z wypróżnieniem po porodzie, delikatny syropek, ale podobno działa. Ja nie miałam problemów to nie używałam, ale TŻ wziął łyka i potem 40 min na kibelku

Moja też się wybudza ze snu i widać, że ją brzuszek boli, bo popłakuje i się pręży, ale trwa to 2-3 minutki... Mam nadzieję, że bardziej się nie rozkręci.

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-03, 11:43   #3725
karolca
Zakorzenienie

Wrzuciłam zdjęcie z uroczą minką Ewelinki

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-03, 11:52   #3726
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:
No właśnie nie mogę się do pediatry dodzwonić i chyba męża poproszę, żeby po powrocie z pracy do apteki skoczył i zapytał. Oby ten delicol się rzeczywiście sprawdził. A wogóle to chyba sporo z nas tu obecnych ma problemy z kolkowymi dzieciaczkami. Nie wiem skąd się to bierze. Ja nie karmię piersią, więc mogę zwalać winę na mleko, bo w sumie tylko to przychodzi mi do głowy.
no ja karmię piersią i też walczymy z kolkami, a już tak uważam na to co jem, aż mąż mnie wyzywa że mam nie przesadzać z tym gotowanym mięsem i zjeść coś smażonego bo małemu pewnie schaba brakuje i tak płacze

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

dziewczyny jaką temperaturę utrzymujecie w domku? my tak mamy około 22 stopni a każdy kto wchodzi to marudzi że gorąco mamy, a mały ma często zimne łapki

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

karolca świetnie ci sie udało małą uchwycić, ja dziś polowałam na uśmiech, bo Sebuś się uśmiecha często przez sen (mąż twierdzi że pewnie cyce mu się śnią ) ale mi się nie udało
Stary 2012-04-03, 11:52   #3727
MoniaHan
Wtajemniczenie

czesc Dziewczynki,

na mailu jakie slicznosci

evcia trzymam kciuki aby wszystko bylo ok

Nikki powodzenia na wizycie

MoniqW to moze juz niedlugo bedziesz dzidzie tulic

Jolkaa jesli to czop - to brawo

Gosia wspolczuje sytuacji z mama - ja juz sobie nie wyobrazam mieszkac z ktoryms z rodzicow, ale wiadomo zycie roznie sie uklada i kto wie jak to bedzie w przyszlosci.

u nas wczoraj dzien byl udany, mialam duzo energii, pospzatalam w domku, poszlysmy na spacer na farme, zajrzalysmy do znajomej, a ona podarowala nam slicznie zrobiony wlasnorecznie kocyk i jeszcze kilka rzeczy, wieczorem przyjechali znajomi, przed ich przyjazdem zdazylam nakarmic mala, sciagnac troche pokarmu na wszelki wypadek i Hania spala caly czas jak znajomi byli.jutro beda 3tyg odkad jestesmy razem i dopiero teraz czuje sie dobrze jak ktos nas odwiedza.

co ja wczoraj przezylam rano!! sobota i niedziela byla bezproduktywna jesli chodzi o grubsza sprawe w toalecie, wczoraj rano udalo sie - bolao jak diabli, ale ok, wrocilam do lozka, karmilam malutka, pospalysmy troszke jeszcze, i jak mnie zlapal bol nisko w podbrzuszu i parcie na kupke (przypomnialy mi sie bole parte, i na dodatek jakis bol plecow sie pojawil promieniujacy do gory. bol okropny, ciagly i trwal moze z pol godziny, wilam sie na lozku, przestalam malutka karmic bo nie dawalam rady byc w jednej pozycji, wzielam paracetamol x2, zwinelam sie w klebek i ryczalam. naprawde bole porodowe byly mniej bolesne - bo przynajmniej wiedzialam ze po minucie /dwoch przejda i bede miala 2min przerwy. jakos mi ten bol przeszedl i po kilku godzinach udalo mi sie znow zalatwic, to byla jakas kolka chyba, ale sie zdziwilam jak nie wiem co, bo myslalam ze po porodzie juz raczej zaden bol mnie nie zdziwi....a jednak.

a i jeszcze jedno...hmmm to tez mnie zaskoczylo, juz zauwazylam to wczesniej, nie wiem co oni mi tam zrobili jak mnie zszywali, oporzadzali itd. ale zrobili mi cos z moja ''mala'' tam na dole ze wyglada o niebo lepiej niz przed ciazamusze przyznac jestem zadowolonamoze operacja plastyczna byla w pakiecie?

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-03, 11:53   #3728
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Wrzuciłam zdjęcie z uroczą minką Ewelinki
hehe niezle
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-03, 11:54   #3729
gosia261282
Gang Iren

Dzien dobry!
Noc ciezka-czyli norma.
Ale sie wystraszylam,wstalam rano,umylam sie,ubralam i czuje mokro,coraz wiecej ze mi wylatuje.Myslalam,ze wody,a to taka biala wydzielina.Ogolnie ostatnio mam wiecej tej wydzieliny,ale nigdy az tyle co dzisiaj
Teraz juz ok.

Cytat:
Napisane przez MoniqW Pokaż wiadomość
Ja mam ostatnio gorsze dni a wczoraj to już myślałam, żę wyjdę z siebie. Bolało mnie wszystko i nie mogłam sobie znaleźć miejsca chyba w niedziele za dużo pofikałam, robiliśmy sobie w domu małą sesję foto pozniej goscie byli i efekty wczoraj były opłakane a jeszcze wizyta ... No ale koncze marudzenie bo wyspałam się porzadnie i dziś już lepiej się czuję i zamierzam porządnie odpocząć. Podczytuję Was regularnie ale już nie wiem o czym pisać, gratuluje kolejnych narodzin, udanych przystawień do cyca i odpadniętych pępowinek Trochę mnie przeraża to, że tak wiele z Was ma problem z bolącymi brzuszkami u maluchów ...
Fajnie,ze sie odezwalas!

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość

Powiem tak ja uwielbiam Chylińską - wiele osób jej nie lubi właśnie za to jaka jest - a ja ją wręcz UWIELBIAM
Tez ja bardzo lubie.

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
ja się nie łudzę.. dla mnie 6 kwietniato raczej za wcześnie..

Dla mnie ok juz teraz kazdy dzien,im szybciej tym lepiej.
Moze byc ten 6 kwietnia,2 dni przed tp.

Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość

My wczoraj wrocilismy z wizyty o 21:30 , poltorej godziny opoznienia,bo Pani dr.miała 3 nieplanowane wcześniaczki do konsultacji(takie maciupkie,ze az mi się płakac chciało jak zobaczyłam..). Robcio był bardzo grzeczny, rozglądał się na boki i wzbudzał ogolne zainteresowanie,ze niby taki spokojny(T.sie smiał,ze juz dał nam popalic w domu to teraz jest spokojny:P)
Badanie nie nalezy do przyjemnych,bo trzeba malucha unieruchomić i potem pani dr rozchyla oczka i zaglada(u Nas sie udało bez takich kleszczy rozchylajacych powieki...wystarczyly dłonie pani dr)..Ryk oczywiscie wnieboglosy. Niestetety musimy ponowić wizyte tym razem w Centrum Zdrowia Dziecka bo na prawym oczku jest jakieś znamie i trzeba dokladnie zweryfikować, czy to tylko nadmiar barwnika,czy jakiś naczyniak. Robcio widzi dobrze na oba oczka, ale to znamie wymaga konsultacji na lepszym sprzęcie. Pani dr.przyjmie Nas 12 kwietnia ,wiec teraz czekamy. Mam nadzieje,ze T.bedzie mogl z Nami pojechać, bo razniej mi jak jestesmy razem(oczywiscie Mały płakał, a ja z Nim). Pani dr.niezwykle delikatna i sympatyczna, oczywiscie z ogromną wiedza,wiec jestesmy spokojni, ze jest w dobrych rekach..
Dobrze,ze pani doktor sympatyczna.
Na pewno wszystko bedzie dobrze.

Cytat:
My od rana z mężem w miarę wyspani, bo wczoraj zapodaliśmy Zuzi na te nieszczęsne kolki Delicol i o dziwo przespała noc spokojnie, 2 razy obudziła się na jedzonko. Rano przy zmianie pieluchy tak się rozpłakała, że w tym krzyku wystrzeliła kupą prosto na mojego męża Na początku kupka poszła w kolorze zielonym a potem już bardziej żółciutka, więc jestem spokojniejsza, bo ta zielona kupa mnie przeraża. Po porannym kupkaniu Niunia dostała butlę z mlekiem i zasnęła na 3 godzinki, po czym wstała znów na jedzonko. Teraz troszkę marudzi, jakby ją bączki męczyły, ale jest o wiele spokojniejsza. No a bąki strzela takie, że non stop słychać prutanie. Mąż w aptece dostał jakiś syropek na zaparcia może coś o nim słyszałyście Lactulosum. Wczoraj jej podał i może ta kupka tak wystrzeliła po tym syropku, bo Niunia cały dzień się męczyła i nie mogła się załatwić dopiero rano poszło. Tak mi jest ciężko, bo nie chcę faszerować jej tyloma lekami, ale co mam innego robić skoro widzę, że się męczy tak strasznie
To super,ze malutkiej lepiej po leku.
Oby skonczyly sie na dobre te problemy!

Cytat:

zgadnijcie ile mozna zrobic kupek w czasie zmieniania pieluchy? Wiktorek zrobil 3!!!! w tym siuku i mu sie ulalo jeszcze nie wiedzialam w co rece wsadzic

Zdolne dziecko
Stary 2012-04-03, 11:56   #3730
emigra
Zakorzenienie

Gosia moze to czop?
3270g, 47 cm
Stary 2012-04-03, 11:58   #3731
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aalegna Pokaż wiadomość
no ja karmię piersią i też walczymy z kolkami, a już tak uważam na to co jem, aż mąż mnie wyzywa że mam nie przesadzać z tym gotowanym mięsem i zjeść coś smażonego bo małemu pewnie schaba brakuje i tak płacze

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

dziewczyny jaką temperaturę utrzymujecie w domku? my tak mamy około 22 stopni a każdy kto wchodzi to marudzi że gorąco mamy, a mały ma często zimne łapki

---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

karolca świetnie ci sie udało małą uchwycić, ja dziś polowałam na uśmiech, bo Sebuś się uśmiecha często przez sen (mąż twierdzi że pewnie cyce mu się śnią ) ale mi się nie udało
u nas w domu trudno utrzymac jednostajna temperature, wiec w dzien mamy przewaznie 19-20stopni a wieczorem 21-22. a zimne raczki moga swiadczyc tez o przegrzaniu i czytalam gdzies ze nie mozna sie sugerowac tym czy raczki sa zimne, temperature dziecka powinno sie sprawdzac na karku lub na klatce piersiowej, tak mi powiedzialy polozne.

Stary 2012-04-03, 12:00   #3732
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

Lapki dziecko moze miec zimne,to normalne.
Trzeba sprawdzac czy kark ma cieply.

Jak dla mnie dobra temperatura to 18 w nocy i 20 w dzien.I przy dziecku tez bede miec tyle.Przegrzewanie nie jest dobre.I przy tym pajacyk +kocyk powinien starczyc.
Stary 2012-04-03, 12:00   #3733
MoniaHan
Wtajemniczenie

Gosia ja tez mialam przed porodem kilka dni o wiele wiecej bialej wydzieliny, ale czop to nie byl, tego gluta od razu rozpoznalam na porodowce, to taka galaretka byla u mnie.

Stary 2012-04-03, 12:01   #3734
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
Gosia moze to czop?
Mysle,ze za rzadkie to bylo,takie wodniste.
W pierwszej ciazy czopa nie widzialam,wiec nie mam porownania.
Stary 2012-04-03, 12:04   #3735
MoniaHan
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość

Jak dla mnie dobra temperatura to 18 w nocy i 20 w dzien.I przy dziecku tez bede miec tyle.Przegrzewanie nie jest dobre.I przy tym pajacyk +kocyk powinien starczyc.
dokladnie Gosia masz racje, u nas tez polozna powiedziala zebysmy utrzymywali taka temperature jaka przewaznie mielismy w domu, a bylo u nas wlasnie 18-20 stopni, jak z mala wrocilysmy do domku to zaczelismy zwiekszac do 22 i my z Tz sie meczylismy dla nas za goraco bylo. i zauwazylam ze malutka tez lepiej spi i oddycha jak jest 19-20stopni.ja w ogole nie cierpie okresu grzewczego bo jest suchsze powietrze i albo za goraco albo za chlodno, juz sie nie moge doczekac kiedy nie bedzie trzeba wlaczac kaloryferow.

Stary 2012-04-03, 12:10   #3736
qsloncu
Wtajemniczenie

hej
ja mamtakie pytanie czy ktos stoswował infacol? jak tak to po jakim czasie pomógł i w jakich dawkach?

qsloncu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-03, 12:11   #3737
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:

a moja mama jest straszna, przychodzii mały śpi w rożku a ona go jeszcze mi kocem okrywa, czapke zakłada i wiecznie powtarza żeby go nie zawiało, żeby się nei przeziębił i jeszcze mnie wyzywa że za szybko przechodze koło łóżeczka i mu wiatr robię rozumiem tą troske bo ostatnią rzeczą jakiej bym chciała to choroba małego, no ale bez przesady
Stary 2012-04-03, 12:14   #3738
karolca
Zakorzenienie

Nie wiem jaką temperaturę mam w pokoju, ale w kuchni mam od 19 do 24 stopni.
Malutką ubieram w pajacyka, przykrywam cienkim kocykiem. Jak widzę, że rączki są sine i lodowate a kark chłodny, nakrywam na jakiś czas narzutką. Jak Ewelinka się rozgrzeje, ściągam W nocy i tak się odkrywa i jest przykryta od pasa w dół.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-04-03, 12:20   #3739
qsloncu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 19claudia91 Pokaż wiadomość
Ze względu że mały śpi a teściowa go wzięła żebym odroczeła mogę opisać swój poród, pomimo że odbył się cc to chyba nic takiego się nie działo. A więc jechałam na wizytę z usg już prosto do szpitala, wszystko ok rozwarcie standardowo się nie zmieniło (coś ok 2cm) mały się ruszał jak wariat, macica się stawiała lekarz stwierdził że poród daleko w polu.. No więc zabrałan się spowrotem do domu (60km) w połowie drogi spowrotem poczułam że zaczął mnie boleć brzuch tylko to był ból jednostajny aż się nasilało.to ja tel do doktora że tak mi się dzieje.. Cholerka kazał wracać to jazda spowrotem bo już krzyczałam w samochodzie z bólu tz z wrażenia przejechał na czerwonym i trabił na wszystkich a ludzie o dziwo mu zjeżdżali to była scena jak z filmu ha ha.. Zajechałam na izbę przyjęć mówię że zaczęłam rodzic bo cholernie boli i nie przestaje a babka na mnie popatrzyła jak na głupia i mówi "to pani chyba nie wie co to bóle porodowe" a ja tam zwinieta w pół odpowiadam na jej pytania.. Wzięli mnie na porodówkę okazało się że dziecko ma ok 4 kg a we względu na mój szczupły wygląd bioder podjęto decyzję o cesarskim cięciu. Poszło szybko miałam znieczulenie zo nic nie czułam jak maleńkiego mi wyciągali to pokazał mi go aby lekarz. Zaczął płakać z tego wszystkiego sama się popłakałam ze szczęścia. Urodził się z waga 3.900 10pkt. O godzinie 1.20 był koło mnie. Wzięli go do umycia mnie wiezli na salę rano się obudziłam zeszyta z cewnikiem :p bałam się czy będzie boleć wyciąganie go ale nie bolało. Nie umiałam wstawać szwy tak ciągnęły.teraz mija 5 doba i jest już ok w środę jadę na ściągnięcie teraz to mnie przeraża małego miałam przy sobie już na drugi dzień poświęcałam się wstawać do niego pomimo ciągniecha w dol macicy. Teraz dochodzę do siebie i się cieszę. Mały daje tyle szczęścia że to jest nie wyobrażalne.może nie przeżyłam porodu naturalnego tylko cc. To przeszłabym przez to jeszcze raz szczerze powiedziawszy.

Fabian w końcu cyca złapał jestem z niego dumna. A dla mojego tzta to oczko w głowie w nocy dał tak popalic że tz rano wyglądał jak by z ringu wrócił

miałam trochę przebojów z moim smykiem w pierwszej dobie trabił na wadze 350g i miał badania ale wszystko dobrze.jeśli chodzi o sam szpital to obsługa bezkonkurencyjna.
Idę odpocząć bo wychodzę z siebie odezwę się jutro.a mam pytanie do was czym pielęgnujecie kikut ?
gratulacje jeszcze raz

qsloncu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-03, 12:24   #3740
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Mysle,ze za rzadkie to bylo,takie wodniste.
W pierwszej ciazy czopa nie widzialam,wiec nie mam porownania.
u mnie tak wygladal ...
Cytat:
a moja mama jest straszna, przychodzii mały śpi w rożku a ona go jeszcze mi kocem okrywa, czapke zakłada i wiecznie powtarza żeby go nie zawiało, żeby się nei przeziębił i jeszcze mnie wyzywa że za szybko przechodze koło łóżeczka i mu wiatr robię rozumiem tą troske bo ostatnią rzeczą jakiej bym chciała to choroba małego, no ale bez przesady
moja mama robila tak samo jak u nas byla... najgorszy byl spacer - na zewnatrz 23 stopnie, slonce, lekki wiatr, a ona mala ubrala w gruby kombinezon, przykryla cieplym kocem po szyje i zarzucila narzute na gondole zeby jej nie zawialo dziecko po kilkunastu minutach zaczelo sie drzec, jak ja wyjelam z wozka to ciekla potem doslownie teraz jak wychodze na spacer to mala ubieram w bluze lub lekka kurteczke i biore cienki kocyk w razie jakby wiatr sie zerwal czy cos. Jak jest slonecznie i cieplo to mala jest bez czapki
3270g, 47 cm
Stary 2012-04-03, 12:25   #3741
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
o matko

u nas jest ok 20stopni, maly ma body i spiochy i jest w rozku, raczki ma czasem zimne a kark cieply
Karolca Ewelinka ma nie ziemska mine
Claudia fajny opis i powiem ci ze przy bolach porodowych nie bylabys w stanie mowic juz :P

co do kolek ja uwazam i moja pediatra ze to nie dojzalosc ukladu pokarmowego i jesli sie nie je nic wzdymajacego to nie mamy na to wplywu wiekszego

Edytowane przez Cytrynka_Wawa
Czas edycji: 2012-04-03 o 12:28
Cytrynka_Wawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-03, 12:28   #3742
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez emigra Pokaż wiadomość
u mnie tak wygladal ...
No to moze u mnie tez,ale krwi w tym nie bylo,czyli pewnie wczesnie to nie bedzie
Stary 2012-04-03, 12:29   #3743
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
No to moze u mnie tez,ale krwi w tym nie bylo,czyli pewnie wczesnie to nie bedzie
nie chce Cie nakrecac, ale u mnie odchodzil 2 dni mniej wiecej, trzeciego wieczorem poszly wody przed odejsciem wod tez nie byl podbarwiony
3270g, 47 cm
Stary 2012-04-03, 12:38   #3744
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka

moje dziecko się wściekło chyba
od wczoraj jak tylko siedzę lub stoje dostaje takie baty w pęcherz i szyjkę, że mnie zgina w pół
pęcherz jeszcze bym przeżyła jakoś ale szyjka to dramat... jakby się wwiercał na siłe
i nie ma odpoczynku od tego...
nic mi sie nie dzieje TYLKO jak leże
już mu mówię, że albo wychodzi albo kończy te wygłupy...
próbuje sprzątać kuchnię ale jest to strasznie trudne

gosia ze mnie od jakiegoś tygodnia też tak chlupie biała wydzielina... dowiesz się jakoś czy to TO czy nie to
Stary 2012-04-03, 12:43   #3745
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

Cześć Mamusie!

Korzystam z okazji, ze teściowa z Matyldą poszły na spacerek, i mam czas coś skrobnąć. A czasu mam mało ogólnie, gdyż malutek nam dużo płacze ostanio i jak jestem z nią sama w domu to prawie nie mam czasu nic zjeść nawet że nie wspomnę o innych rzeczach już...

Ale pocieszyłam się podczytując wczoraj, ze nie ja jedna zmagam się z bólami brzuszka i gazami u malutkiej, co ostanio właśnie zaczęło nam doskwierać. Wypróbowałam już różne naturalne sposoby-pozycję na lotnika, masaże brzuszka, rowerek, przyciąganie nóżek do brzuszka i jeśli pomaga, to na krótką chwilę! Dziś wybieram się do apteki po krople, mam nadzieje ze dostane ktores z polecanych tu przez was...

Sadze, ze nie mamy kolki, bo kolke niby stwierdza sie dopiero, jak dziecko placze regularnie co wieczor po 3 h min 3 razy w tyg przez 3 tyg(reguła trójki?), tylko właśnie gazy....nie wiem już sama, czy to normalne, czy ja coż żle robię bądż zle jem-nie stosuje żadnej diety a ostanio jadłam czekolady sporo, michałków i śliwek w czekoladzie-teściowie przywieżli, ale w sumie jak nie jadłam, to gazy też Matyldę męczyły...

W nocy śpi nam ładnie, w dzien nie za bardzo, chyba że na spacerze-wtedy tak, spi jak aniołek! Wieczorem zaczyna sięmarudzenie, płacze albo po prostu ma otwarte oczka i sen jej nie bierze nawet po karmieniu. Zasypia ok 12-1 w nocy...Spi do ok 4 lub troche po-budzi sie na karmienie, potem znow ok 7-8, i od 9 nie spi prawie wcale, jedynie drzemie...Dlatego czesto znia spacerujemy, zeby sobie pospala bo boje sie, ze bedzie miec niedobory snu...

Problemy były takze z laktacja. piersi mialam jakby puste, moja mam i tesc robili sugestie, ze dziecko glodne, choc na wadze przybierala podobno dobrze wg poloznej! Pije wiec herbatki laktacyjne i sciagalam przez 2 dni laktatorem pokarm po karmieniu, zeby pobudzic laktacje...Odciagalam ok 20 do max 40 ml, co tez mnie dolowalo, ze czemu tak malo?Ale dzis w nocy przez zaspanie dalam Matyldzie 2* tą sama piers, w efekcie nad ranem obudziłam sie z bolącym cycem i wyciekajacym mlekiem, co mnie nie mzartwilo, lecz ucieszylo, bo laktator chyba troche pomogl i czuje, ze mleczka mam wiecej!
Ogólnie Matylda je średnio co 2-3 h, ale kazdorazowa sesja trwa do 50 min nawet! Co do wagi-przez 10 dni przybrała 200 g, jak wazyliśmy się ostanio! Polozna twierdzi, ze b. dobrze, ale mi sie zdawalo, ze malo! 3 tyg i 2 dni od porodu wazyla w sumie 3360kg....

Cytat:

Moja mama robila tak samo, co mnie irytowalo, a nawet wrecz wyrywala mi dziecko z rak, by jej zalozyc skarpetki czy dolozyc dodatkowy kocyk!!!! W koncu jej powiedzialam, ze to moje dziecko i ja teraz jestem mama, wiec niech mi pozwoli wychowywac moje dziecko po mojemu, bo swoje wychowywac juz miala okazje! Troche pomoglo, ale ja potem mialam wyrzuty sumienia

Emigra, ja miałam chyba baby bluesa-przez prawie 3 tyg niemal codziennie płakałam, najpierw tylko zbierało mi się pod wieczór, póżniej już o każdej porze dnia, jak mnie naszło...Teraz jest ciezej, bo dziecko ma gazy, płacze duzo etc, ale czuje, ze juz mi duzo lepiej i nie mam czasu na placz, chyba przyzwyczailam sie do zmian w zyciu! Poza tym pomoglo mi spotykanie sie na spacery z wozkiem z kolezanka, wyjscia z mezem do kina(babcie pilnowaly Matyldy) i czas na drobne przyjemnosci. Teraz nawet godzina czasu wolnego to naprawde sporo,gdzie kiedys ta godzina mijala nie wiem kiedy lub dluzyla sie!
Jeszcze powiem, ze tak samo jak Ty, chetnie powtorzylabym doswiadczenie z ciazy i porodu i juz z mezem planujemy powoli drugiego bobaska, choc oczywiscie nie tak od razu, odczkemay z 2-3 lata

Postaram sie zagladac czesciej i pozniej cos skrobnac jak znajde czas! Pozdrowienia dla was Mamusie i kcukasy za te, ktore dopiero beda rodzic!!!
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-03, 12:52   #3746
Asika21
Rozeznanie

Właśnie mąż dodzwonił się do pani doktor i delicol mamy brać, syropek też można i espumisan też. No i dowiedziałam się, że może być u niej ta nietolerancja laktozy. Jak będzie lepiej to powoli odstawiać wszystko. Mała znów ma nerwy i płakusia w łóżeczku, próbuję ją uspokoić nagraniem dźwięku suszarki i chyba skutkuje. Zresztą to jest taki terrorysta, bo nie lubi leżeć w łóżeczku tylko najlepiej jej na rękach u mamusi. Oby się poprawiło...

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

A co do temperatury w pokoju Malutkiej to mamy między 21- a 24 stopnie. Ale ja mam wrażenie, że jest zimno i malutka ma zimne łapki. A pani doktor i położna twierdzą że jest idealna temperatura. Więc ja już nie wiem jak powinno być.

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Karolca minka Ewelinka jest niesamowita Ale bym ją wycałowała taka słodka jest

Stary 2012-04-03, 12:53   #3747
Flowerbombka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
a ja tak bardzo chciałabym być sama na sali dlatego chyba zaryzykuje i zapytam - najwyżej spojrzą na mnie jak na debila.
Ale tak samej na sali to smutniasto chyba że Tż może być cały czas z Tobą...

Tynka figurka super...i brawa za pępuszek

Evcia na pewno wszystko okaże się ok..trzymam mocno kciuki
lepiej że są zapobiegliwi niż mieliby cos przeoczyć...

Mravka super, że jesteś zadowolona z lekarki No i najważniejsze że synek dobrze widzi...ja się strasznie cieszę że tak blisko mamy Centrum Zdrowia Dziecka 9ode mnie ok. 15 minut samochodem) w razie właśnie jakiś problemów czy wymaganych konsultacji...

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość

Karmienie piersią to ciężka sprawa
Potrafię na jeden posiłek zjeść więcej niż mój mąż, szybciej i w ogóle
Do tego ciągle piję, na szczęście większość jedzenia i picia przetwarzane jest na pokarm.
O rany to ja juz się boję...bo już teraz pochłaniam ogromne ilości jedzenia

Cytat:
Napisane przez tikki85 Pokaż wiadomość
Gosia . No chomiczki to małe stworzonka i szybko się przemieszczają. Mogło się zdarzyć...
Te co miałam to były moje pierwsze chomiki w życiu. Miałam 2 roborki. Myślałam, że będą mieszkać razem w jednej klatce, ale się pogryzły na 2. dzień. Musiałam je rozdzielić do 2 osobnych klatek. Jeden żył 1 rok, a drugi 1 rok i 5 miesięcy. Zbyt krótko, żeby decydować się na kolejne. Przyzwyczajasz się do zwierzątka...i bach...zwierzątko odchodzi po niecałych 2 latach.
Ja miałam 1 kochaną samiczkę i zdechła po 2 latach...dlatego teraz mam 3 kochane szynszylki, które moga żyć nawet dwadzieścia kilka lat...

Claudia brawa za opis porodu A synuś duzy

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
ja się nie łudzę.. dla mnie 6 kwietniato raczej za wcześnie..
A ja zaciskam nogi byle jeszcze nie urodzić......a mam przeczucie że to kwestia dni...

A to moje księzniczki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Szyszka na forum.jpg (46,6 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Nowy-2.jpg (33,0 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1240257.jpg (83,2 KB, 5 załadowań)
Flowerbombka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-03, 12:59   #3748
karolca
Zakorzenienie

Cytat:

A co do temperatury w pokoju Malutkiej to mamy między 21- a 24 stopnie. Ale ja mam wrażenie, że jest zimno i malutka ma zimne łapki. A pani doktor i położna twierdzą że jest idealna temperatura. Więc ja już nie wiem jak powinno być.

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Karolca minka Ewelinka jest niesamowita Ale bym ją wycałowała taka słodka jest
Przy każdej okazji ją caluję

Jesli chodzi o rączki, to wczoraj połozna powiedziała mi, że łapki mogą byc zimne lub chłodne. Najważniejszy jest karc i nóżki (w domu). Jeśli sa ciepłe, a rączki zimne, to znaczy, że dziecko na pewno nie marznie

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Nie wiem czy pisałam wczoraj - wieczorem odpadł kikucik
Teraz tylko pilnowac, aby pępuszek ładnie się goił

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-04-03, 13:09   #3749
emigra
Zakorzenienie

W koncu wstalam z lozka... umylam zebiska nawet od rana nic mi sie nie chce... tylko siedzialam przy kompie i karmilam mala Jula wlasnie troche przysnela to sprobuje jakies pranie wstawic i cos ogarnac bo mieszkanie wyglada jak po przejsciu tornado

Ewelajna, moj baby blues trwal krotko - bo moze z 2-3 dni. Najgorzej bylo wlasnie jak mala plakala i nie szlo jej uspokoic dluzej, to ja beczalam z nia ... maz juz nie wiedzial ktora uspokajac... ale poprawilo sie. Teraz nawet jak mala dlugo placze to ja spokojnie staram sie ja uspokoic - mowie do niej stonowanym glosem, itp i jakos mi wychodzi nawet.... No i oswoilam sie z tym, ze mamy dziecko i te dziecko potrzebuje nas, mnie 24/dobe ... bo maz ma odpoczynek od tatusiowania w pracy a ja jednak z dzieckiem jestem non stop ... a to tez obciaza jednak ... no i fakt, ze to ja jestem od karmienia, przewijania, kapania itp bo maz sie boi wczoraj jak jej zakladal body bo pomoczyla to piszczal jak nie wiem ze on nie wie jak i ze boi sie ze jej rece polamie ale zalozyl w koncu

Karolca, gratulacje kikucika
3270g, 47 cm
Stary 2012-04-03, 13:15   #3750
koniakonia
Zakorzenienie

Hej
Mravka fajnie,że lekarka miła i z wiedzą, wspólczuje badania,nic to miłego patrzeć jak dziecko płacze , mam nadzieję,że wszystko będzie dobrze

Desia lepsze jest leczenie odpowiednio dobrane niż szalejące zapalenie, oby leki pomogły

A propos zielonych kup...to tu są najczęstsze przyczyny podane
http://mojniemowlak.pl/zdrowie/zielo...iemowlaka.html

Myślę ,że tak jak mówi Cytrynka, w większości te problemy brzuszkowe to niedojrzałość układu pokarmowego a nie kolki , całe szczęście , bo kolki trwają dłużej , a układ szybciej się dostosowuje do trawienia.

U mnie jest 20-21 stopni, 24 -25 do kąpieli , zimne rączki ma często, ale to nie jest wyznacznik, zawsze sprawdzam kark.

Poczytałam o truskawkach...mimo że mam z działki własnej to jednak będę uważać raczej, bo to jednak owoce najczęściej uczulające, a walczyć z wyspką u dziecka latem ( dochodzi pot i swędzi pewnie jak cholerka ) to nic fajnego.
Nawożenie pewnie też ma znaczenie, ale już bardziej nawożone są tzw.nowalijki

Edytowane przez koniakonia
Czas edycji: 2012-04-03 o 13:24
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości