|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2641 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
Cytat:
no jak on śmie tak mówić ![]() nie ładnie
|
|
#2642 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
Cytat:
dokładnie mam takie same odczucia. nawet jak płacze to widać, ze udaje! zeby nie było, ze kogos osądzam, czy co, ale na 10000000000% jestem pewna, ze ona zabiła tą małą bidulkę! |
|
|
|
|
#2643 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ------------------------- Dziewczyny czy od 4 miesiaca daje sie dziecią inne smoczki?bo z avent są od 0-3 z tego co pamiętam. Mi siostra tżta ma przywiesc z Norwegi jakies fajne 2 smoczki ortodentyczne,podobno jakis hit w Norwegi. Edytowane przez NataliaM1103 Czas edycji: 2012-04-04 o 21:40 |
|
|
|
|
#2644 |
|
Zadomowienie
|
boroo niby nie kułam, na szczęście mam słabe owłosienie, twierdzi, że kupił mi bo słyszał jak ostatnio wyzywałam na swój stary depilator, ale co się okazało: ten nowy nie łapie mojego meszku!
Kamilka nie cierpi żadnych rożków, śpiworków zasypia tylko pod dorosłą kołderką -podwijam jej boki żeby nie nakryła mi się czasem, bo kocem się zdarzyło ;/
moja mała mahttp://www.mamacafe.pl/suwak/12868.png http://suwaczki.slub-wesele.pl/20120922310713.html Edytowane przez agacia_cz Czas edycji: 2012-04-04 o 21:33 |
|
|
|
#2645 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no ale nie przesadzajmy z tym bólem przecież dziecko nawet tego przekłucia nie czuje bo to na znieczuleniu jest moja chrześniaczka miała przekłute uszka w wieku 3mc i ani przy przekłuwaniu ani później nie płakała z tego powodu miała dobrane takie kolczyki by nic ją nie uwierało nie wżynało itd i nosi kolczyki do dziś a ma już 3 latka ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Cytat:
|
|
#2646 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a tż to chyba ideału wymaga
|
|
#2647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiadomo-wypadki sie zdarzają, ael do jasnej chol.ery nie zasypuje się wtedy dziecka kamieniami tylko krzyczy się o pomoc! btw- ojciec tez na zrozpaczonego nie wygląda... |
|
|
|
|
#2648 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja tyż i tylko mi szkoda że ni epuszczają tego w tvnormalnych filmów i bajek dla dzieci typu krecik , wilk i zając, sąsiedzi, rumcajs, itp itd przecież to są najpiękniejsze bajki a te co teraz widze co puszczają w tv to aż mi sie chce
|
|
#2649 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
codziennie chyba bo często oglądamy z tz
|
|
|
|
|
#2650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
znieczulenie jest takie sobie,przebijałam jako 16-latka po raz 2,więc wiem i pamietam... Serio warto? racjonalnych plusów przebicia brak,minusów sporo...
|
|
#2651 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bol- czy to jest bol to nie wiem bo sama mialam uszy przeklute jako male dziecko i nie wiem, nie pamietam. jesli boli to tez wole zeby moja corka tego bolu nie pamietała. Niz pozniej chciala miec kolczyki ale bała się bolu ![]() No i nie oszukujmy sie, świadomie dziecko podjąc taka decyzje byloby w stanie w wieku kilkunastu lat dopiero. bo ani pol roczne ani 3 letnie nie wie czy tego chce ![]() A moim zdaniem lepiej kluc wczesniej wlasnie dlatego ze dziecko pozniej traktuje to jako cos normalnego i oczywistego, jak piąty palec u stopy i nie interesuje sie. A kilkulatek jest ciekawy nowosci i wlasnie moze ciagnąc za te uszy. W kwestii infekcji, to wszedzie i zawsze mozna sie jej nabawic. na wizycie u stomatologa i kosmetyczki. Łud szczęscia a patrzac w ten sposob czlowiek ograniczałby się tylko do koniecznego minimum, a mysle ze nie mozna dac sie zwariowac ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2652 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Krzyś tak pcha rączki do buzi, że się nimi najzwyczajniej dławi haha i ja się śmieje z niego wtedy. A odgłos przy tym jest taki: ciuch, ciuch, ćmok, ćmok, ciuch, ciuch Tyle, że czasem dławi się raz za raz i czasem myślę, że mógłby zwymiotować tak go drze Nie za każdym razem smaruje maścią, dopiero jak się gdzieniegdzie zaczyna robić bardziej różowawe czy tam zaczerwienione
|
|
#2653 |
|
Zakorzenienie
|
Haniula jasne,że to co robimy w kwestii wyglądu dzieci to nasze fanaberie
ale sukienka czy kokarda nie niosą za sobą żadnego ryzyka,ani nie ingerują trwale w ciało dziecka.Kazdy robi jak chce,ja jednak nie zdecydowałabym się na kolczykoawnie córki w takim wieku po pierwsze ze względu na jej bezpieczeństwo,stres itd. a po drugie ze względów estetycznych.
|
#2654 |
|
Wtajemniczenie
|
A co do przekłuwania uszek kilumiesiecznych dziewczynek to ja jestem przeciw. Może dlatego, że sama nie lubię nosić kolczyków, ani się malować, czuję się wtedy po prostu jak pajac, jakis klown, nie wyglądam tak, ale tak sie czuje jak przebrana.
|
|
|
|
#2655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bizuteria jest dla dorosłych,dla panienek,nie dla dzieci.
|
|
#2656 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do kolczyków wiem ze są zwolennicy i przeciwnicy. Kazdy ma jakies tam swoje racje ![]() Ide spac, bo moja corka spala dzis caly dzien wiec boje sie ze jak sie obudzi w nocy to bedzie juz koniec dobrego noo ale oby nie
|
|
|
|
|
#2657 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko ja wolałabym nie zwiekszać bez potrzeby ryzyka
|
|
#2658 |
|
Zakorzenienie
|
Haniula ma całkowitą rację co do kolczykowania i zgadzam się z nią w 100%
potem im starsze tym jest mniej entuzjazmu w rodzicach... a to zapomni, a to ważniejsze sprawy i np. moja chrześniaczka zaraz będzie miała 5 lat i nadal nie ma uszu przekłutych no a dostała śliczne kolczyki na chrzciny- matka je nosi obecnie
|
#2659 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brak kolczyków to jakas ujma?
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2012-04-04 o 22:08 |
|
|
|
|
#2660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- Ano i jeszcze jedno co chcialam - Hmm dziewczyny doradzcie mi. Myslimy z tz zeby wyjechac w maju z okazji rocznicy na weekend do jakiegos Spa nad morzem. No i wszystko ładnie pieknie tylko boje sie z e to bedzie istna wyprawa, bo Lena bedzie miala dopiero niespełna 4msc, wiec nie wiem jak z podróża, spaniem i w ogole jak to ogarnąć |
|
|
|
|
#2661 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to wszystko zalezy od tego jakie kolczyki będzie mieć jeżeli z zapinkami to może je połknąc choć to naprawdę jest raczej nie możliwe chrzesniaczka jak była malutka miała dobrane takie kolczyki bez zapinek dopiero jak podrosła to miała z zapinkami i owszem kilka razy się zdarzyło ze zgubiła zapięcie ale to jest tak malutkie że to prędzej się wciśnie gdzieś w zagłębienie łózka niż połknie je dziecko ja też pamiętam przekłuwanie uszu bo robiłam to już będąc dużą dziewczyną i mnie to nic nie bolało miałam psiknięte takim płynem po którym zamarzało ucho i nic nie było czuć natomiast w domu sama przekłuwałam sobie nos w którym mam kolczyk do dziś i nigdy mi sie nic nie działo nie babrało a malutkim dzieciom to przeważnie kupuje się srebne o próbie 925 które nie zawiera niklu a co za tym idzie nie uczula lub złote kolczyki - chrześniaczka na chrzciny dostała złote bo jak wiadomo złoto raczej nie uczula choć są wyjątki ale to bardzo rzadkie ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Cytat:
|
|
#2662 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też w zeszłym tyg. kupiłam taniej, a dziś widziałam po 15,99 Cytat:
Cytat:
Porażka Cytat:
Właśnie tego, że mi się coś stanie, że zemdleję itp. Wymusiłąm to przebicie uszu jak byłam w szóstej klasie podstawówki, i do dziś pamiętam że to moja mama prawie zemdlała, jak mi te uszy przebijali Wszystkim moim chrześnicom kupiłam kolczyki na chrzest, wszystkie mają przebite uszy, żadnej się nic nie działo, żadnych problemów itp. Mojej córce też uszy zamierzam przebić, nie wiem jeszcze kiedy, teraz to chyba za wcześnie, ale na pewno będzie miała kolczyki
|
|
|
#2663 |
|
Zakorzenienie
|
slad zostaje
![]() mialam przebijane jako 8-latka ,nie nosiłam bo mi przeszkadzały i pozniej przebijałam drugi raz... mam po 2 dziurki (w tym 1 niekatywna )
|
#2664 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2665 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
on codziennie rano jak szykuje tż śniadanie ( tż w tym czasie śpi) ogląda klub przyjaciół myszki miki to jest jedyna bajka która go na razie zainteresowała i ogląda ją z zachwytem więc 15 min bajki a potem mama przełącza na ulubiony serial Dr.Haus i Michu nie ma wyjścia albo go ogląda ze mną albo zamyka oczy i śpi
|
|
#2666 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
,od 28 lipca wczasujemy sie
Edytowane przez NataliaM1103 Czas edycji: 2012-04-04 o 22:32 |
|
|
|
|
#2667 |
|
Rozeznanie
|
Zostało mi jeszcze 1,5 dnia nadrabiania - tylko
![]() Ale dizś juz nie dam rady więcej, bo mnie gardło boli!!! I nawet ślinę mi ciężko przełknąć Kto wie czym można się ekspresowo podkurować podczas karmienia piersią? Śpijcie dobrze
|
#2668 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo nasz cały wymiar sprawiedliwości w PL to jedna wielka PORAŻKA jak czytam to ręce mi opadają i jedno słowo się ciśnie na język PARANOJA !!!! ---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
jest rewelacyjne właśnie na takie dolegliwości, mi za każdym razem pomaga i przynosi ulgę ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Cytat:
dziękuję w swoim imieniu i również życze spokojnej nocki i miłych snów
|
|
#2669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolczyki dodają uroku po 1, po 2 od 5 lat przebijają jej uszy I drugi przykład: moja koleżanka ma 23 lata i co? nie ma przekłutych uszów- a bardzo by chciała, ale: a to nie ma czasu, a to jest zajęta, a to szkoła, praca, praktyki, prawko, dom- przekłuwa uszy od 2 lat, bardzo żałuje, bo się jej podobają różne kolczyki ![]() Haniula ja nie planuję wakacji... Lenka może się różnie zachować- zmiana otoczenia, więc mogą być cyrki no ale jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedziała Agawoo ja miałam przebite uszy igłą - harkor pamiętam, miałam wtedy z 4-5 lat, z jednej strony lód, z drugiej się wbijał sąsiad- nic nie czułam
|
|
#2670 | |
|
Wtajemniczenie
|
co do kolczyków jeszcze yo :
kiedyś to sie uszy przekłuwało w domach za pomocą ziemniaka ( tak ja miałam przekłuwane tyż pierwszy raz przez mamite) i żadne znieczulenia nie były nawet potrzebne bo jakos wielce to nie bolało spirytusem się odkaziło i igłe i ucho i nic się nie działo a jakie się ma teraz miłe wspomnienia z tamtych czasów tak jak ja teraz wspominam swoje przekłuwanie nosa ![]() te przygotowania igła lód no i 3 podejścia bo sie bałam wbić igłe ale jak już wbiłam to poszło raz dwa i dumna z siebie byłam jak cholera że sama potrafiłam ![]() ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Cytat:
małego pokoi zrobiony a teraz trzeba zrobić nasz salon/sypialnie kuchnię i łazienkę więc kupa roboty i kupa siana może sie uda na przyszły rok wyjechać nad morze na kilka dni mały będzie mieć już 1,5 roczku to będzie mógł sobie pobiegać po plaży ---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- dziewczyny świetna nutka na rozruszenie ciałka http://www.youtube.com/watch?v=eMN8t-MKEts
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:36.

22.09 będziemy brać kościelny, moi rodzice obiecali się dorzucić

no jak on śmie tak mówić 

Ubieram mu wtedy bodziaka z długim i śpiworek lub bodziaka z krótkim, coś w stylu kaftanika i śpiworek. Mam kilka nawet śpiworków 

jakieś stany depresyjne mnie łapią, mimo, że biorę leki... jakiegoś doła łapię ostatnio wybaczcie
i urocze 'cmokanie' słychać 
noo ale oby nie