|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
Cytat:
no oprocz szynki, bo z wyjatkiem drobiu miesa nie lubie.A w swieta zamierzam sobie lekko odpuscic, w koncu to tylko 2 razy w roku Objem sie jajek, ktore uwielbiam, ciast rowniez zamierzam sprobowac wszystkich, ale po malym kawaleczku ![]() U mnie w Wielkanoc na sniadanie jest bialy barszcz z jajkiem, kielbasa i chlebem; oczywiscie jajka w roznej postaci; salatki: na pewno tradycyjna jarzynowa, moja ulubiona z porem, jajkiem na twardo i ogorkami konserwowymi, zrobie tez jeszcze jakas z tunczykiem albo szynka; sa rozne rodzaje wedlin; sery; roladki z wedzonego lososia z twarozkiem; no i ciasta: w tym roku zrobimy z mama dwa rodzaje sernika, makowiec, babke piaskowa i ciasto orzechowo-budyniowe z blogu mojewypieki; mama planuje tez jakies ciasteczka maszynkowe. Obiad niedzielny zjemy u tesciowej, nie wiem co bedzie ale podejrzewam ze ja sie nie przejem tesciowa gotuje bardzo tlusto, wg niej "tradycyjnie", nie przepadam za jej kuchnia.W poniedzialek obiad bedzie u nas: karkowka pieczona i cos z filetow z kurczaka, jeszcze nie wymyslilam co Nie planuje sie objadac, z reszta u nas na swieta nie ma spedzania calego dnia przy stole, zawsze chodzimy na dlugi spacer i na cmentarz. __ Cytat:
I: orkiszanka na mleku: 5 lyzek platkow orkiszowych, 1 lyzka otrab, maly banan i garstka suszonej zurawiny. II: zytnia buleczka na pol, grubo wysmarowana twarogiem z jogurtem, z salata, pomidorem, ogorkiem, rzodkiewka i kielkami. III: duzy kawalek pieczonego morszczuka, pol paczki warzyw na patelnie z ziemniakami; miseczka salatki z salaty maslowej, ogorka, czerwonej cebuli i rzodkiewki. IV: kiwi, pol pomaranczy; serek homo nat (owoce o tej porze nie utrudniaja mi chudniecia )V: nie wiem ale na pewno bialko+warzywa.Kawa, woda, 2x35 min marszu i wieczorem zrobie Shreda. Prosze o ocene Kilometrowy post mi wyszedl
|
||
|
|
|
#3032 |
|
Zadomowienie
|
Macie jakieś pomysły na kolację białko i warzywa opróćz serka wiejskiego z warzywami lub jajecznicy z warzywami?
Chodzi mi o prosty w przygotowaniu posiłek, pieczone ryby czy piersi z kurczaka odpadają...Ja na święta jem zawsze żurek, jajka na 500 sposobów, sałatki i babki - za klasycznym mazurkiem nie przepadam No i oczywiście będą wędliny, ale teraz będę musiała się bardziej nagimnastykować, bo od dłuższego czasu ich nie jadam
|
|
|
|
#3033 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
albo jajka na twardo.
|
|
|
|
|
#3034 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a cóż to jest weka?;D |
|
|
|
|
#3035 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3036 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie tak się zastanawiałam, czy w pozostałych częściach Polski funkcjonuje ta nazwa, ale mi wygooglowało, więc pomyślałam, że tak.
![]() Weka, to taka bułka pszenna- o taka- waży koło 400g, czyli jak mały chleb, ale jest dłuższa i węższa, a do tego nie tak spieczona jak chleb- smakuje jak bułka (jakbyś pokroiła zwykłą bułę na kromeczki- to jest właśnie weka).
|
|
#3037 |
|
Raczkowanie
|
Od dzisiaj zaczynam dietę na R,ale nie wiem czy uwzględniłam dobrze te białka ,węglowodany ..Ocenicie?;>
Śniadanie:3 małe kromki chleba razowego z ziarnami ,posmarowane lekko masłem Delmą, z chudą wędliną i czerwoną papryką. Do tego zielona herbata do picia i z 3 łyzki serka wiejskiego II śniadanie:jogurt naturalny z wkrojonymi kawałkami jabłka Obiad: talerz Żurku z białką kiełbaską(nie zagęszczony śmietaną ani niczym innym ) Podwieczorek:tu własnie nie wiem im pózniej tym mniej węgli,wiec moze jajecznica z 2 jajek z odrobina cebuli i papryki albo serek wiejski ze szczypiorkiem i papryka??jak myslicie?Kolacja: powinna byc białkowa tak? ja myślałam nad sałatką z jajka gotowanego,cebuli,pomidor a i ogórka świeżego i do tego trochę jogurtu naturalnego i do smaku pieprzu.Ale własnie ten jogurt naturalny to węglowodany ,więc czym mozna go zastąpic?
|
#3038 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3039 |
|
Rozeznanie
|
I moje U
( nie zjadłam śniadania bo byłam na pobraniu krwi, więc dopiero po wszamałam ) :I : duża jagodzianka, jabłko II : 2 kromki razowca z serkiem kanapkowym serowym, pomidorem, sałatą, rzodkiewką III : jogurt kawowy 400g, jabłko IV : micha gęstej zupy pomidorowej z ryżem i parówką Po : kubas cappucino i wafel ryżowy z dżemem V : twaróg, trochę jog.nat, 2 marchewy, kromka razowca Dzisiaj byłam się zważyć i okazało się , że przez miesiąc przytyła o 0,3 kg. zastanawiam się czy są to zwykle wahania wagi. dodam że zawsze ważę się po okresie i na czczo. Nie wiem, może zrezygnować z deserów i słodyczy , czy coś ? |
|
|
|
#3040 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zawsze byłam łasuchem, w święta czy zwykłe dni. W Boże Narodzenie najlepiej szły mi jajka w majonezie- często byłó tak, że z 5 naraz zjadłam, a to chyba dużo. No i oczywiście do tego ciasta i inne rzeczy itp.
Teraz, zamierzam jeść po prostu jajka, niskokaloryczne, od tego dieta mi nie padnie, u mnie jest początek, więc nie chcę jeść nic ponadto.Zrzuciłam już ok 5 kg, a dalej sporo przede mną, także wiecie Ja wcześniej też wstawiałam jadłospis, ale wiele nie różnił się od Waszych Ja dziś na razie zjadłam muesli znowu z jogurtem naturalnym, otrębami owsianymi, orzechami i śliwkami suszonymi, na 2 śniadanie kanapkę z purpeminkla z wędliną, na obiad kapuśniak , pół torebki brązowego ryżu, pulpet, sałata.. no na podwieczorek pewnie owoc i parę orzechów, na kolację jem praktycznie zawsze teraz sałatkę i kanapkę (wiem, że lepiej bez kanapki, ale ja na razie nie potrafię bez, po prostu tak się najadam) , dziś kolację zjem wyjątkowo gdzieś o 20, a zawsze teraz jadłam przed 21, ale dziś spotykam się wieczorem z koleżanką, i potem czasu by nie było . Pozdrawiam. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2012-04-04 o 16:27 |
|
|
|
#3041 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
chłosta!co to za pytanie na końcu?? moja waga w ciągu jednego dnia(!) potrafi się wahać nawet 1,5kg i to twoje 0,3 to śmiesznie brzmi. jesteś na U więc nie zaprzątaj sobie głowy takimi rzeczami i niby dlaczego miałabyś z czegokolwiek rezygnować? ![]()
'cause I wouldn't know where to begin.. Edytowane przez Bellamy Czas edycji: 2012-04-04 o 16:28 |
|
|
|
|
#3042 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3043 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to sie nazywa prawdziwe,nie chore,nie edkowe u .super
|
|
#3044 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
aaa to ta jadlam ją ale nie wiedziałąm że tak się nazywa;p
|
|
|
|
|
#3045 |
|
Zadomowienie
|
A dam jeszcze moje wczorajsze i dzisiejsze U
I Bakaliowa owsianka: płatki i otręby, 300ml mleka z cukrem, słonecznik, orzechy laskowe, rodzynki, 1/2 sporego grapefruita II Pieczone ziołowe ziemniaki, duszona z cebulką wątróbka drobiowa, surówka wiosenna (kapusta, marchew, jabłko, ogórek konserwowy, majonez, przyprawy) III Serek wiejski z jabłkiem, płatkami kukurydzianymi, startymi kostkami czekolady; kiwi; podłużny biszkopt maczany w ince z mlekiem :d IV Pszenna bułka z masłem i żółtym serem, pomidor z sałatą lodową, bazylią, czosnkiem i odrobiną oliwy (miałam ochotę, bo były takie pyszne świeże bułki, a ser wcale mi nie smakował, abu ).A dziś na cukrowo-cynamonowo ![]() I Pełnoziarniste orkiszowe pierogi z białym serem, ze stopionym masłem, cukrem i cynamonem, 1/2 grapefruita II Micha grochówki na wędzonym, z grzankami z chleba graham i gotowaną marchewką III Pieczona owsianka (trochę wiejskiego, dwa jabłka, płatki i otręby na mleku, cukier i duuużo cynamonu ), inka z mlekiem i 2 kostki czekolady nadziewanej mlecznym kremem i herbatnikami (wielka popołudniowa faza na słodkie, masakra)IV Mam ochotę na jakąś pikantną kanapkę (grillowany kurczak z przyprawami, sałata, pomidor, ogórki konserwowe, papryka zielona... Coś w ten deseń). /dziś limit na cukier przekroczony chyba dwukrotnie i jakoś mało warzyw/
|
|
#3046 |
|
Raczkowanie
|
Chyba wyszło mi dzisiaj U, ale formalnie R bez wyrzeczeń
![]() śniadanie: owsianka - w składzie: 2 łyżki górskich płatków owsianych, 2 łyżki otrąb owsianych, mlekołaki figuraki choco, suszona żurawina i orzechy laskowe na szklance mleka 2% z cynamonem, kardamonem, goździkami i wanilią & czarna kawa II śniadanie: jabłko, lekki serek wiejski z cynamonem, orzechy laskowe & kawa obiad: filet z kurczaka w gęstym sosie pieczarkowym, pieczone ziemniaczki i zestaw 3 surówek deser: ciepła szarlotka w sosie waniliowym z bitą śmietaną <3 kolacja=w sumie przekąska: 2 marchewki Poza tym: woda niegazowana Aktywność: callanetics Edytowane przez blissful Czas edycji: 2012-04-04 o 18:38 |
|
|
|
#3047 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jednak na podwieczorek zjadłam to co mialam na kolacje z jogurtem naturalnym . Odpowie ktoś czy to dobre zestawienie?? I czy wy tez po takich posiłkach jestescie tak najedzone,ze az "pełne" Mam wrazenie ,ze z takim jedzeniem wrecz przytyje jeszcze...moze cos jest nie tak?
|
|
#3048 |
|
Zakorzenienie
|
Hej hej, wrzucam U do zerknięcia
I dwie drobiowe kiełbaski, kromka chleba z masłem i pomidorem, mandarynka, duża garść orzechów ziemnych i pistacji (tzn.po garści ) II miseczka żurku z ziemniaki, mięso z zupy, kilka dużych knedli ze śliwkami, polane stopionym masłem z cukrem cynamonem III duża kromka świeżego domowego chleba żytniego, kawałek sernika i pól muffinki z lukrem IV jajecznica z dwóch jaj na maśle, mały talerzyk sałatki warzywnej z majonezem jakieś 40 minut na stepperze ![]()
|
|
#3049 |
|
Rozeznanie
|
Takie tam kolejne próby P:
I. Bułka orkiszowa z masłem, białym serem i konfiturą z czarnej porzeczki, kubek kakao na mleku. II. Serek wiejski, dwa wafle ryżowe z miodem, kawa z mlekiem i łyżeczką cukru. III. Grillowany stek z tuńczyka z sosem czosnkowym, brokuły skropione oliwą, pół woreczka brązowego ryżu. Cappuccino, lizak chupa chups IV. Dwie kromki razowca z serem camembert, szynką, pomidorem i cebulką; zielona herbata z miodem.
|
#3050 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3051 |
|
Raczkowanie
|
P
Ś: bułka pszenna, pół z serem gouda topionym i pomidorem, pół z szynką, pomidorem i ogórkiem, duża kromka chleba pszennego z serkiem twój smak i szczypiorkiem , herbata z miodem nutridrink IIŚ: grahamka, pół z serkiem wiejskim i dżemem( mniaam!) pół z serkiem wiejskim i szczypiorem ,pomidorki koktajlowe, herbata z miodem O: 2 chochle barszczu ukraińskiego zabielanego śmietaną, schab w sosie warzywnym, ryż pełnoziarnisty, brokuły, buraki, sok pomarańcza-brzoskwinia P: jogurt nat. z brzoskwinią i bananem K: ( jak śniadanie) bułka pszenna, pół z serem gouda topionym i pomidorem , pół z szynką, ogórkiem i pomidorem , duża kromka pszennego z serkiem twój smak i szczypiorem , herbata z miodem i cytryną |
|
|
|
#3052 |
|
Raczkowanie
|
Czy mogę prosić o ocenę mojej R ????
![]() I śniadanie: kilka naleśników (3 łyżki mąki pełnoziarnistej, 2 małe jajka, trochę mleka, łyżka oliwy, trochę sody ) + 2 garści suszonych jabłek z cynamonem II śniadanie: kilka łyżek twarogu z miodem, orzechami ziemnymi i jeden naleśnik + trochę suszonych jabłek Obiad: Kulki twarogowe (kilka ziemniaków z serem białym w słodkiej papryce - pieczone) + warzywa na patelnie Trening : siłowy i 20 min aerobów Podwieczorek: łyżka otrąb owsianych truskawkowych + 2 plastry szynki Kolacja: Tuńczyk z 5 migdałami |
|
|
|
#3053 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Rano na uczelni miałam potworny apetyt, jak koleżanka otworzyła czekoladę to poleciałam do niej jak na skrzydłach Wybawiła mnie, bo już się zastanawiałam, czy nie iść po coś do automatu, a w mojej studenckiej karierze jeszcze nigdy mi się to nie przytrafiło (ba! nawet za czasów szkoły nigdy się w nic nie zaopatrywałam w automatach).Co do warzyw, to u mnie obiady zawsze wyglądają tak, że sałatki/surówki zajmują większość talerza, dokładam ich sobie ad libitum Co do świąt, to ja od zawsze spędzam je jedynie z rodzicami. Tak więc bazujemy przede wszystkim na sałatkach, jajkach, jakichś kiełbaskach. W Boże Narodzenie obowiązkowo jest karp i bigos , w Wielkanoc nie ma jakichś takich naszych sztandarowych potraw. No i oczywiście słodkości są - niestety kupne... (nie mamy piekarnika).Moje dzisiejsze U Śniadanie: * owsianko-żytnianka z kaszą manną na chudym mleku z kakao naturalnym i siemieniem lnianym; z 2 łyżkami naturalnego serka homogenizowanego, bananem, orzechami włoskimi, cynamonem, imbirem i sosem czekoladowym II śniadanie: * duże jabłko Obiad: * 3 chochle zupy rybnej z głowy łososia (wraz z mięsem), z kluskami jajecznymi, marchwią, koperkiem i nacią pietruszki Kolacja: * 2 wafle ryżowe wieloziarniste z szynką, ketchupem i pomidorem * 2 wafle ryżowe wieloziarniste z camembertem, pomidorem i czarnymi oliwkami Do picia: woda źródlana, herbata zielona, herbata ziołowa, herbata owocowa, czarna kawa, zielony rooibos Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-04-04 o 20:37 |
|
|
|
|
#3054 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiejsze U
![]() I jogurt naturalny z mieszanką płatków owsianych, zytnich, orkiszowych jęczmiennych i gryczanych z jabłkiem, suszonymi śliwkami, daktylami i masłem orzechowym II paczka sucharów beskidzkich z kminkiem, smoothie z marwitu jablko - truskawa ![]() III gęsta zupa ziołowo fasolowa - w zasadzie to była prawie sama fasolka ![]() IV grahamka z wędliną drobiową, oscypkiem, rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem i rzeżuchą po: garśc pistacji do picia: 2x kawa, herbata, woda |
|
|
|
#3055 |
|
Zakorzenienie
|
U.
1.grahamka z maslem,serkiem wiejskim,jajkiem,wedlina, pomidorem,salata i rzezucha 2. jablko,pomarancza,miseczk a prazonej ciecierzycy 3.2jajka sadzone na oliwie i wedlinie,kasza jeczmienna posypana szczypiorkiem,buraczki i ogorki konserwowe 4.2nalesniki z powidlem sliwkowym i cukrem pudrem 5. 2tosty pelnoziarniste z wedlina,salata,pomidorem, ogorkiem i rukola
|
#3056 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No nareszcie luzniej fajnie bardzo -wszystko bym zjadla
|
|
|
#3057 |
|
Raczkowanie
|
Moje U/ lekkie P.
śniadanie: 300 ml mleka 3,2%, łycha miodu, cynamon, 7 łyżek kaszy mannej, jabłko, jogobella mała prażone jabłko- to wszystko w formie cieplutkie kaszy mannej, którą posypałam płatkami migdałów <3 drugie śniadanie: grahamka z miodem na ciepło, danio brzoskwniowe obiad: pół woreczka kaszy jęczmiennej polanej sosem , schab pieczony w sosie, kilka ogórków kiszonych podwieczorek: 50 g migdałów, jabłko kolacja: grahamka z serem żółtym(2 plasterki) podgrzana w mikrofali, z keczupem, pomidorem i szczypiorkiem; serek wiejski 200g, 50 g migdałów do picia: 2 razy kawa z mlekiem, herbaty, kawa inka z mlekiem I co myślicie? Czy jak na delikatne przytycie nie jest za dużo? Przepraszam za to pytanie, ale sama już nie potrafię obiektywnie ocenić ;[
|
|
|
|
#3058 |
|
Zadomowienie
|
jezu daj siły >.<'
ewelajnek, jak nie wiesz, to wybierz się do lekarza, trzeba coś zrobić z czymś takim, nie wiem czy tylko ja odnoszę wrażenie że osoby z ed W OGÓLE nie biorą pod uwagę rad innych? niektórzy ok, ale zdecydowana większość nie i wciąż jest to samo, zadają te same pytania po x razy, wstawiają jadłospisy po co? żeby zwrócić na siebie uwagę? rozumiem, że choroba, bla bla, ale do cholery jakbyście naprawdę chciały przytyć i odzyskać zdrowie to nie wstawiałybyście jadłospisów na wizażu, pisząc i narzekając 'ah zjadłam 50g migdałów czy to nie za dużo' przy okazji powodując u innych dziwne myśli, tu są też zdrowe osoby a dla osób z takimi problemami jest osobny wątek. aha, i co do tych Twoich 'łych' miodu i 'ogromnych' jabłek (to zresztą jest skierowane też do innych z ed) to mam dziwne wątpliwości, jeśli ktoś się pyta czy nie zjadł o 50g za dużo migdałów, jak ta jego 'łycha' wygląda. nie wiem co i komu chcecie tym udowodnić, oszukujecie same siebie. ja nie czułabym sie dobrze tkwiąc w czymś takim, zastanówcie się.
'cause I wouldn't know where to begin.. Edytowane przez Bellamy Czas edycji: 2012-04-05 o 10:36 |
|
|
|
#3059 |
|
Raczkowanie
|
moje P
Ś: duża grahamka z serkiem wiejskim i dżemem wiśniowym, pomidorki koktajlowe, kiwi, herbata z miodem nutridrink IIŚ: serek homo (250g) z bananem i 2 brzoskwiniami, łyżeczką kakao, polane miodem , herbata z miodem O: barszcz ukraiński zabielany śmietaną z jajkiem , schab w sosie warzywnym , ryż pełnoziarnisty , marchew gotowana z groszkiem, buraki , szklanka soku owocowego P: ciacho owsiane i szklanka cieplutkiego mleka 2% z miodem K: pszenna bułka, pół z serem topionym gouda,pomidorem , pół z szynką , pomidorem i ogorkiem , kromka pszennego z serkiem śmietankowym i szczypiorkiem , herbata z miodem ( postęp: pierwszy raz dodałam masło i świat się nie zawalił ! )I jak ? Bellamy zobaczysz ?
Edytowane przez gosinek13 Czas edycji: 2012-04-05 o 15:25 |
|
|
|
#3060 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:01.

- plus sezam i vinegret)
No, najgorszej to będzie z ciastami bo jestem łasuch
)
no oprocz szynki, bo z wyjatkiem drobiu miesa nie lubie.
).
- zjadlam te piers z grilla i wypilam dwa piwa, a pozniej za kare 
im pózniej tym mniej węgli,wiec moze jajecznica z 2 jajek z odrobina cebuli i papryki albo serek wiejski ze szczypiorkiem i papryka??jak myslicie?

chłosta!

).