|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł VII cz. naszego wątku? | |||
Wiosna za oknem, pąki strzelają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają. V-VI 2012 cz.VII |
![]() ![]() ![]() ![]() |
3 | 4,35% |
Wiosna za oknem,wyprawki czekają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają.V-VI 2012 cz.VII |
5 | 7,25% |
Która następna?Której się spieszy? Wciąż mamy w wątku za mało dzieci.V-VI 2012 cz.VII |
7 | 10,14% |
Ptaszki ćwierkają, wiosna wszędzie, który brzdąc następny będzie? V-VI 2012 cz. VII |
11 | 15,94% |
W nosie z terminami, pierwsze na wątku Mamy już mamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII |
3 | 4,35% |
To my, Mamy majowo-czerwcowe! Na dzieci czekają wyprawki gotowe.Mamy V-VI 2012 cz.VII |
5 | 7,25% |
Worek z dziećmi rozwiązany, pierwsze Mamy w wątku... mamy! Mamy V-VI 2012 cz. VII |
23 | 33,33% |
Worek z dziećmi rozwiązany, już są w wątku pierwsze Mamy! Mamy V-VI 2012 cz. VII |
9 | 13,04% |
Pierwsze dzieci tulą nasze mamy, na kolejne już czekamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII |
1 | 1,45% |
Pierwsze dzieci witają nasze mamy, na kolejne już czekamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII |
2 | 2,90% |
Głosujący: 69. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1501 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy! Mamusie V-VI 2012 cz.
Dzień dobry.
kism, gratuluję udanej wizyty ![]() ![]() To ja pisałam o pełnej odpowiedzialności lekarzy za cc na życzenie. Tak jest podobno zapisane w ustawie ![]() Wiem, że nie powinnam przejmować się tymi porządkami, ale jednak mnie to podświadomie mierzi i humor psuje, że tyle rzeczy nie zrobionych, a święta za pasem. Moja gin kiedyś mi powiedziała (przed BN), żebym odpuściła sobie porządki świąteczne, bo najwięcej kobiet z zagrożeniem przedwczesnego porodu, ląduje w szpitalu właśnie w tym okresie ![]() kapukat, podziwiam ![]() ![]() Z tymi hormonami, co mówiła Babcia, to ja słyszałam, że przeszkadzają w robieniu przetworów. Mnie np. ciasta w ciąży wychodzą jak tralala ![]() clauudik, mój w wielką sobotę wybiera się na mecz ![]() ![]() Ja z kościołem, po śmierci Mamy, jestem zupełnie na bakier ![]() Teraz tyle się słyszy o księżach zwyrodnialcach, o kościele w polityce itp., a to też nie zachęca. Zawsze zresztą wolałam iść się pomodlić do pustej Świątyni, niż na mszę. Za oknem znowu paskudna pogoda. Ciapie od samego rana. Nie nastraja to pozytywnie. Jeszcze do tego brzuch mnie boli ![]() Tak czekam na ciepłe dni, prawdziwą wiosnę, lato, a tu zimna du.pa ![]() No cóż, pogoda to jedna z tych rzeczy, na którą nie mamy wpływu. Życzę udanego dnia i nie przemęczajcie się zanadto ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1502 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy! Mamusie V-VI 2012 cz.
Perse kochana tak bardzo mi przykro.... nawet nie wiem co napisać
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:36 ---------- Poprzedni post napisano o 07:18 ---------- Cytat:
2 razy musiałam iść do wc w trakcie mszy, raz jak przyszliśmy do kościoła i przed samym wyjściem. (do kościoła mamy ok 200-300m) Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() zbieram się na Drogę Krzyżową. Pierwszy i ostatni raz w tym roku. Jak zawsze obiecuję że pójdę wcześniej i lipa. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1503 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie, że z naszymi M lepiej się wszystko robi. ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Moja wizyta też 12... Też już CZEKAM... ![]() Smutno mi dziś jakoś, mąż wstał i już mnie irytuje... Ciężkie święta się zapowiadają. Nie robię dziś nikomu śniadania. ![]() ---------- Dopisano o 07:48 ---------- Poprzedni post napisano o 07:43 ---------- Gabi, mnie też dziś brzuch bolał. Wstawałam w nocy kilka razy.. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1504 |
Zakorzenienie
|
kapukat dla przypomnienia dziś kończymy 37t
![]()
#1505 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a co do chodzenia do kosciola to wczoraj mialam z moja Mama mala wymiane zdan... chce mnie zmusic zebym poszla do spowiedzi i ogolnie zeby zaczac chodzic regularnie do kosciola. Z wlasnego wyboru chodze b. rzadko, wtedy kiedy czuje ze chce isc... Tez zadalam jej pytanie, czy lepiej jest za przeproszeniem odfajkowywac wizyte w kosciele co tydzien, isc tam z musu czy lepiej byc dobrym czlowiekiem na co dzien. Znam multum przpypadkow takiego odfajkowywania mszy ![]() no i troche sie sprzeczalysmy - ale masz racje w 100%- dzieci inaczej odbieraja kosciol a w zyciu doroslym tez inaczej na to patrza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1506 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
U mnie dzisiaj słonecznie. Sądząc po wadze Szymona duży nie będzie więc musze jakieś małe ciuchy kupić,bo ja kupowałam wszystko większe.Filip w 35tc ważył 3500 a Szymon w 34tc waży 2243. Wczoraj wylicytowałam za 25zł dwie bluzy i spodnie z Wójcika ![]() ---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- Kism gratki za wizytę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1507 | ||
Wtajemniczenie
|
ogolnie to wczoraj moja Mama mnie strasznie wkurzala - bo nie chodze do niej (chcialaby zebym przychodzila codziennie jak iedys), jezdzimy razem na duze zakupy - ale i tak twierdzi, ze sama wszedzie jezdzi i taszczy siaty, ze ona chce jechac po wedline do innej dzielnicy bo jej tutaj nie pasuje, no po prostu krew mnie wczoraj zalala
![]() aha i ze od pol roku to my non stop jezdzimy w strony meza a to do jego rodzicow a to do znajomych... ![]() sorki za wylanie zalow ale zdenerwowalam sie ---------- Dopisano o 08:32 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ---------- Cytat:
![]() wogole nie spodziewalam sie , ze te ciuszki z wojcika sa tak drogie - mowie o nowych sam taki zwykly bielizniany bodziak kosztuje 50zl ![]() ale naprawde byl ladny ---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:32 ---------- aha i musze sie pochwalic ![]() ![]() dzis byla noc bez zgagi co za wspaniale uczucie ![]() ---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ---------- Cytat:
![]() ten to taki wlasnie typowo na pieczonki - nie wiem ile ma litrow, ale jest troche taki przemyslowy ![]() no ja nawet mam juz drozdze kupione ale maki mam zwykle - uzywacie moze maki Basia??? nie martw sie ![]() ![]() ![]() a moj maz tez wczoraj przyszedl o dziwo o 17 do domu (zazwyczaj 19-21) pomogl mi w obiadku, przygotowal winko dla siebie i mojej Mamy, posprzatal i pozmywal - to lubie |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1508 |
Zakorzenienie
|
tyle się napisałam i mi wszystko diabli wzięli... powinnam pisać to notatniku a potem wklejać ale byłam zbyt leniwa
zatem tak na szybko DZień dobry dziewczyny ![]() nie przejmujmy się sprzątaniem na święta bo to nie ma senus. Święta mają być rodzinne a nie mamy płakać bo wszystko nas boli! ja dzisiaj jadę na małe zakupy, a tak naprawdę najchętniej posiedziałaby w łóżku - pogoda niczemu nie sprzyja |
![]() ![]() |
![]() |
#1509 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I teraz się boję podwójnie, bo do niedawna była nastawiona na tę cesarkę, nie czytałam i nie myślałam na wszelki wypadek o poodzie naturalnym i teraz czuję się nieco, powiedzmy, wykiwana. Oczywiście nie wiem, czy to lepiej dla mnie, czy gorzej, widać tak musiało być. Ale boję się bardzo właśnie tego, o czym pisała jedna z Was (chyba Stokroteczka), że dziecko w trakcie porodu utknie gdzieś i nie będzie można ani wykonać już cc, ani nie będę umiała go w żaden sposób wypchnąć. Boję się tego ewentualnego nacinania czy pęknięcia i gojenia tygodniami ![]() Cytat:
Cytat:
Ja mam lekki niepokój związany z wagą dziecka. Jak byłam na ostatnim usg, trudno lekarzowi było jednoznacznie określić TP właśnie ze względu na wagę. Chłopak ma dobre rozmiary, tylko jest leciutki. Według poprzednich badań i ustalonego na ich podstawie tp na17.06 zaczynał się wtedy chyba 27tc, a podczas usg pomiary wskazały że owszem, przełom 26/27tc, ale waga dla 24tc i termin przesunięto na 26.06. Mały ważył wtedy niecałe 750g ![]() Teraz, kierując się cały czas tym pierwszym terminem porodu (17.06) kończyłby się już teoretycznie 30 tydzień (29t 5d) i wg rozpisek wagowych młody powinien ważyć już prawie dwa razy tyle, co wtedy, ale nie wiem, czy to możliwe po nieco ponad 3 tygodniach ![]() Dziś o 12 mam usg, więc zaraz się wszystko wyjaśni ![]() Ale ciągle się nad tym zastanawiam i chciałam się wygadać. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1510 |
Wtajemniczenie
|
ciuchy z Wójcika są cholernie drogie ale gatunkowo super,lubiałam Filipa w tych ciuchach ale wtedy też miałam lepszą sytuację finansową,ogólnie taniej było.A teraz co tu dużo mówić szkoda mi prawie 120zł na kurteczke w której Szymon pochodzi(w sumie pojeżdzi 1 m-ąc).Choć dla Filipa teraz moge kupować,bo schowam do szafy i poczeka aż najmłodszy do tego dorośnie.
Odnośnie sprzątania świątecznego to ja nie sprzątam w tym roku,świat się nie zawali jak nie będe miała w szafkach poukładane,zrobię ogólne porządki i tyle zwłaszcza że mi się ciężko co kolwiek robi,chodzić nie mogę tak mnie brzuch rwie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1511 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1512 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry!
justysd, dopisałam Cię do listy ![]() Niestety przeniosłam natomiast ze smutkiem Perse na listę "Pamiętamy o Was"... ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Zgadzam się z Tobą, ja tu już nieraz od dawna o tym pisałam, żeby nie sugerować się tak bardzo tp z usg, bo po prostu jedne dzieci są mniejsze, drugie większe, a wyskoczą kiedy będą mieć na to chęć ![]() Cytat:
![]() Gabi, a Ciebie nie za często ten brzuch boli? ![]() Ty też się nie przemęczaj ![]() Cytat:
![]() A cóż te złe humory tak Cię trzymają? ![]() ![]() Cytat:
![]() To się rozumiemy... Moja na szczęście po paru latach odpuściła takie rozmowy, a ja też nie chcę być hipokrytą i nie nazywam siebie katolikiem, ale chrześcijaninem owszem... i idę do kościoła, kiedy mam taką potrzebę, np. z koszyczkiem w Wielką Sobotę ![]() Cytat:
![]() Myślisz? ![]() ![]() Przeglądnęłam usg Maksa - w 31 tc miałam usg (1750g), a potem dopiero początek 39 tc - 3200 +/- 0,5 kg i 9 dni później w połowie 40 tc 3750 +/- 0,5 kg, a potem jeszcze inny lekarz mi robił w 41 tc - 3500. Ale oczywiście nie wiadomo, na ile to wszystko to były błędy pomiaru, a na ile rzeczywiście prawda, choć w sumie były to usg w szpitalu na świetnym sprzęcie... W każdym razie jednak nie spodziewałam się urodzić dziecka o wadze z 4 z przodu ![]() Cytat:
![]() Dobrze, że są też jakieś pozytywne wieści ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1513 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pod resztą się podpisuję! Odpuście wielkie porządki i gotowanie, nie ma sensu się przemęczać i nie chcemy tu jeszcze żadnych porodów... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Miłego dnia, dziewczynki! Ja idę powolutku zająć się czymś pożytecznym... Może wyprasuję pieluszki? ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1514 | |
Zakorzenienie
|
[
Cytat:
![]() a co do porodu SN czy oni nie boją się ryzykować? jadę zaraz na miasto, kupić potrzebne rzeczy do sernika i jeszcze dwie firanki do salonu, bo mnie stare nadal dręczą i takim sposobem wymieniłam firanki w całym domu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1515 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ej, co jest? ![]() ![]() Ja mam dzisiaj na 15:45 wizytę u gina. Zobaczę co tam u mojego małego ADHD'owca, ile waży i w ogóle ![]() Wcześniej muszę trochę ogarnąć, ale nie będę się z tym spinała szczególnie. A potem jeszcze pojadę z mężem na zakupy dokupić kilka rzeczy. Któraś pytała o chodzenie do kościoła - ja chodzę, staram się chodzić co niedzielę, ale wczoraj nie byłam, źle się czułam,a i dzisiaj nie wiem czy pójdę ![]()
![]() |
#1516 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to czeka Cię pracowity dzięn - powodzenia! ja jadę na zakupy... a tak mi się dzisiaj nic nie chce, gdzie moja wczorajsza energia? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1517 |
Rozeznanie
|
u mnie tak świeci słońce, że pozaciągałam rolety, położyłam się na godzine, wstałam z bólem głowy, gorzej widze na prawe oko, jeszcze pod nami remontują, wyją jakimś urządzeniem, wiercą no mam dość
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1518 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() i nie mogę się doczekać tego usg! aha, Kism, gdybyś miała chwilkę czasu na edycję listy, nasz syn nazywać sie będzie Kuba ![]() Cytat:
![]() ![]() ryzykować to się boję chyba tylko ja w tym towarzystwie, niestety ![]() może i jestem panikara - ale mam pewne podstawy do paniki, tak mi się wydaje. Może jakoś to wszystko będzie dobrze. Podobno (według kardio i neurologa) wszystko jest teraz z moim organizmem w porządku. Co zrobić, pozostaje mi tylko wziąć te zapewnienia za prawdziwe ![]() ---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- Cytat:
![]() Ja wymiotowałam cały pierwszy trymestr prawie całą dobę, nawet 20 razy dziennie. Lekarz się bardzo nie przejmował, za co w odwecie go zmieniłam na innego. W czwartym miesiącu zaczęło słabnąć, wymioty były codziennie, ale już tylko 1-3 razy dziennie wymiotowałam i tylko przed południem. Teraz (7 m-c) zdarza mi się jeszcze sporadycznie zwymiotować, samodzielne nudności też czasem występują. Pytałam dwa dni temu lekarza, co o tym sądzi, powiedział, że w ostatnim trymestrze mogą zdarzać się wymioty, bo żołądek jest coraz bardziej nieszczęśliwy ze względu na rozmiary i zachowanie (nóżki do góry) dziecka. Edytowane przez fonn Czas edycji: 2012-04-06 o 09:14 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1519 |
Zakorzenienie
|
U mnie pada deszcz od rana, musze skoczyc na zakupy, pomijam fakt ze nie mam ochoty wyjsc w taka pogodę:/
Do tego miałam koszmar, sniło mi sie ze mieszkanie nam sie spaliło, a wszystko było gotowe na przyjscie dzidzi, i spłoneły pieniądze, które wypłaciłam z konta i zostalismy bez niczego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1520 |
Zakorzenienie
|
ja już po kościele i kawce z mamą. zaraz zabieram się za pieczenie. a potem tylko poodkurzam i ta nieszczęsna łazienka i tyle sprzątania :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#1521 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie dałabym rady tak funkcjonować. Kilkakrotnie w swoim życiu doświadczyłam potocznie zwanej grypy żołądkowej (tudzież jelitówki ![]() Strasznie współczuje... To coś okropnego. Ja uciekam, mam kilka misji, a jestem na jakiś spowolnionych obrotach. Odezwę się wieczorem po wizycie ![]()
![]() |
#1522 |
Zadomowienie
|
Bry
Współczuję wymiotów, ja nigdy w życiu jeszcze nie wymiotowałam, ale miałam mdłości przez miesiąc w ciąży i to wystarczająco mnie wymęczyło. Też mam wizytę 12 kwietnia ![]() Jeśli chodzi o kościół to my raczej chodzimy, jeśli nie co tydzień to co drugą niedziele, ale w święta się nie wybieram. Nawet jak nie byłam w ciąży to jak tylko było więcej ludzi w kościele to mi zaraz robiło się słabo, nie mdlałam nigdy ale mgłę miałam przed oczami i serce biło mi jak oszalałe, więc teraz nie ryzykuję, bo to nie jest tak, że..."a może mi się nie zrobi" bo mi się zawsze tak robi. Nie chcę żeby moje dziecko było niedotlenione jakieś. Po świętach ludzie przestana chodzić, więc normalnie sobie pójdę. |
![]() ![]() |
![]() |
#1523 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie tak łatwo, żeby dzidzia utknęła w kanale rodnym ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Wizytę mam w środę więc jeszcze trochę czasu. Hania się rusza, ale też nie jakoś intensywnie ![]() Staram się nie panikować... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1524 |
Zadomowienie
|
Gaabbi ale boli Cię w sensie, że skora Ci się naciąga czy coś w środku?
Mnie nieraz w pachwinie zaboli, tak jakby kłucie, zwłaszcza przy przeciąganiu się w łóżku. Może mała uciska Cię jakąś częścią ciała...Koniecznie zapytaj lekarza, niech dobrze wszystko obejrzy. |
![]() ![]() |
![]() |
#1525 |
Wtajemniczenie
|
Boli mnie w środku. Chodziło mi o to, że może macica się jeszcze rozciąga. Tak dookoła mnie czasami kuje, a momentami również w podbrzuszu. Nie jest to jakiś straszny ból, ale trochę mnie niepokoi. Teraz po tym, co przeżyła Perse, to boję się okropnie i cały czas skupiam się na sobie, żeby ewentualnie wyczuć nieprawidłowości
![]() Ten prawy bok mnie dzisiaj kuł po przebudzeniu może dlatego, że spałam na prawym boku i Hania mi tam coś właśnie ugniatała. Nie wiem, mam nadzieję, że nic się nie pogorszy, wytrzymam do środy i wszystkiego się dowiem od swojej ginki. Byleby mnie tylko do szpitala nie położyła ![]() Mam w ogóle wrażenie, że brzuch mi już przestał rosnąć. A mały mam. Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-04-06 o 09:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#1526 |
Rozeznanie
|
Witam sie z Wami dzisiaj. Byłam na wizycie. Dzdziuś z usg jest w 34tci 1 d. Waży 2370g i jest raz owinięty pępowiną.
Perse przytulam Cię i modlę się za Was.
#1527 |
Zadomowienie
|
Gaabbi mój też mam wrażenie, że już nie rośnie. Największe buum było tak między 23-28 tyg, teraz już spokojnie.
Powyjmowałam spódnice, bo chciałam zobaczyć czy mogę którąś w święta włożyć, ale na szczęście tylko w jedną się nie mieszczę, resztę mogę swobodnie zapiąć pod brzuchem. Jeszcze jedną mam na strychu z panelem, bo ze 2 lata temu kupiłam, bo mi się podobała a ten panel sobie odwijałam wcześniej :P |
![]() ![]() |
![]() |
#1528 | ||||||||
Zadomowienie
|
Witam.
Perse...Kochana... przytulam Cię ![]() Jesteśmy z Tobą sercem, pamiętamy... Światełko dla Dawidka [*] ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Moja teściowa to zawsze jak jesteśmy u nich w niedzielę, to Boga gdzieś wsadzi do rozmowy a jak się już nakręci to nie może przestać o tym gadać, mój mąż wkurza się wtedy na maksa i dochodzi do wymiany zdań ale jej się nie da przegadać jak sobie coś wymyśli. Dobrze, że moja mama taka nie jest. Tyle, że to właśnie teściową a nie mamę mam na co dzień ![]() Chodzimy z mężem do kościoła w każdą niedzielę i ważne święta z własnej nieprzymuszonej woli, to nam wystarcza. Boję się, że teściowa będzie ciągnąć moje dziecko na wszystkie nabożeństwa w tygodniu i temu podobne rzeczy, będzie mówić, żebyśmy zapisali je później na Dzieci Maryi itp. tak jak ciągnie do kościoła swoją córkę. Myślę, że jej bardzo się nudzi w domu i dlatego tak często do kościoła chodzi a gadkę to już ma jak moja babcia, ale moja babcia ma 73lata i można jej to "wybaczyć" a teściowa 52. Przepraszam, że tak Was tutaj zanudzam ale brak mi już słów... Cytat:
![]() Ja zostaję sama z mężem. Czy ktoś też tak spędza święta? Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() gratulacje!!! ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ooo moje paczki docierają do mnie ![]() ![]() Edytowane przez begie13 Czas edycji: 2012-04-06 o 10:26 |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1529 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, liczycie ruchy dziecka?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1530 | ||
Rozeznanie
|
Witam się i ja w ten pochmurny dzień
![]() Cytat:
Cytat:
![]() czy któraś z Was też ma takie długie twardnienia czy są to właśnie takie krótkie? rozumiem jeszcze jakbym się zmęczyła czy chodziła dlugo wczoraj ale ja w zasadzie wróciłam ze szpitala i tyle co podlałam kwiaty i sie wykąpałam, nic wielkiego nie robiłam... dzis tez stwardniał ale tak właśnie na kilka minut, góra 10 i się rozluźnił... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:44.