|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3361 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2
Ha jestem
![]() Dygotko zaraz prześlę Ci trochę mojego zapału .Wiszka witaj , a córeńka slicznaZrobiłam dwa placki, jeden ten tofik, co kiedyś na niego przepis podawałam tylko z moimi udogodnieniami bo niektórych produktów nie miałam .Poza tym łazienka lśni, dwa pokoje kuchnia, został mi nasz najwiekszy pokój ale Miluś śpi to poczekam jak wstanie, muszę posciel zmienić, odkurzyć i zmyć podłogę i już Zaszalałam z porządkami bo małż przejął młodego. Starszy miedzyczasie bawił się ze mna, tzn ja byłam mumią i miałam zakręcony pas wokół szyi i głowy .Muszę serwetki świateczne poprasować i chyba już wszystko. Poprasowałam moim trzem panom koszule i spodnie kantowe na święta, mały tylko krawatka nie będzie miał, ale za to muchę ![]() To spadam |
|
|
|
#3362 |
|
Zadomowienie
|
goldi - egzakli, fb to taki inny nasz priv a nie zbiegowisko
elf 86? łał na moją panią 74 jeszcze za duże a jutro kończy 5 miechów![]() dziewczyny Natuśka jak fika nóżkami, to skręca się bardziej w prawą str...ten od bioderek ostatnio mówił, że wszystko ok, za 2 tyg znowu idziemy...ale ona ma tak od zawsze i dopiero teraz tak się nad tym tak zadumałam
|
|
|
|
#3363 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
podziwiam mnie naciągało od samego zapachu wogóle te zupki z dynia jak dla mnie strasznie śmierdzą... ja upiekłam 3 placuszki i nic mi sie niechce już może wieczorem dostane natchnienia na sprzątanie bo już kiedyś posprzątałam tak dokładnie ale niestety bałagamnimy na bierząco........tż coś nabąknoł że mi jutro pomoże to może jednka poczekam.....tż poszedł do pracy Mikuś śpi a ja mam ręce do podłogi. Mikołaj już ma koszule na święta wyprasowaną gorzej z tż ale chyba jutro stane przygotuje nam stroje.....jutro idziemy z Mikusiem ze święconką kupiłam mu baranka ale raczej nie poniesie go hehhehe mamy taki super strój kaczuszki wielkanocnej ale kuźwa zimno i mu raczej nie ubiore a wygląda przesłodko w nim hehehe..........my w poniedziałek wybywamy do mojego brata na chrzest impreza masowa hehhehe
|
|
#3364 |
|
Zadomowienie
|
witam
![]() u nas pogoda do dupy,pada deszcz i siedzimy w domu posprzątałam całe mieszkanie więc odpoczywam zaraz Fifi będzie jadł zupkę. Ostatnio ciągle by się do mnie przytulał i chiałby żebym go na ękach lub na kolanach trzymała,taki pieszczoch się zrobił,fajne to ale boję się że się za bardzo przyzwyczai czy to możliwe?? tż mówi ze sie nigdzie bez małego nie bede mogła ruszyć ma racje czy olac jego gadanie??
|
#3365 |
|
Zakorzenienie
|
Poksyfka chyba zawsze tak jest ze jedna strona jest silniejsza... Zreszta nie wiem ale jak z chlopcami cwicze to oni tez jedna strone maja luzniejsza
Wiolqn to ty pisalas o podkurczonych paluszkach ? To jest ok - jeszze odruch chwytny ktory zanika dopiero jak dziecko zacznie chodzic. O ile palce nie zginaja sie w kontakcie z podlozem
|
#3366 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie mamusie
Dziewczyny jaki ja horror dzisiaj przeżyłam uśpiłam małą około 9 rano po 5 minutach zaczęła strasznie kaszleć jakby miała płuca wypluć i nagle zwymiotowała wszystko co zjadła wcześniej i nie mogła złapać tchu dobrze że byłam w pokoiku chwyciłam ją obróciłam ją na brzuszek na ręku i zaczęłam klepać po plecach dzięki Bogu jej przeszło i zaczęła płakać. Myślałam że na zawał zejdęDzisiaj jedziemy prywatnie do pediatry wydam 60f ale niech ją zobaczy ![]() mola_aa moja ważyła 1,5 tyg temu 6175g i ma około 63cm a za kilka dni skończy pół roku
|
|
|
|
#3367 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mysle,ze zupka wytrzyma Wiszka witaj .Fajnie,ze sie odezwalasAnia wyobrazam sobie,co przezylas.Pewnie odruch wymiotny wystapil przez mocny kaszel.Idz idz do lekarza,zeby na oskrzela,a co gorsze na plucka nie poszlo
|
|
|
|
|
#3368 | |
|
Zakorzenienie
|
Masakra
![]() Zostawilam chlopcow na lozku zeby wietrzyli sobie dupska- jak zwykle na podkladkach rossmanowych. Lezeli sobie ladnie na brzuszkach i sie bawili Wyszlam na sekunde i w tym czasie adas zdecydowal sie strzelic 5 dniowa kupe- oczywiscie uprzednio zlazlszy z podkladki. Efekt- zasrane przescieradlo i oslaniacz na przescieradlo, adasko po uszy obfajdany a domek Chyba brata ratowal bo mial zafajdane raczki i rekawy w bodziaku Obaj chlopcy do kapieli i cala pralka prania Sonia skomentowala- a fuj co za srajduch ![]() ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ---------- Cytat:
![]() Lepiej faktycznie zabierz Lilke do lekarza, u takich maluchow infekcje szybko moa sie rozwinac Co do wymiotow i zakrztuszen to niestety lekarz mi ytlumaczyl ze to dlatego ze maluchy nie potrafia odkaszlnac i wypluc flegmy Chlopcy tez tak mieli przy zapaleniu pluc ze od kaszlu az wymiotowali Blizniaki to jednak duuuzo radosci Chwilke po tym jal obu wykapalam z kupska adama domek zdecydowal sie zrobic swoja 5- dniowa kupe. Niby do pieluchy ale tyle tego bylo ze pol plecow zaciapane a jeszcze ozywiscie jak mu sie zdejmuje pieluche to zaraz zazyna entuzjastycznie maxhac nogami i sie wiercic. Wiec musial zaliczyc kolejna kapiel
|
|
#3369 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
każdy mówi, że okrąglutka jest tylko ja tego nie widze![]() Cytat:
ja mam fejsa ale nie wiem jak mam was znaleźć tam??Cytat:
Cytat:
tez się cieszę i postaram udzielaćCytat:
|
|
|
#3370 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki glam to nie bede sie martwic w takim razie
Adek byl oswajany z lyzeczka dzis. dostal nia troche wody i ochoczo otwieral pyszczek. Jutro sprobujemy z mlekiem ja zdecydowanie bede sama gotowac, bo mieszkajac na wsi wszystko mam swoje a zatem ekologiczne. Mama namrozila dyni wiec na pierwsze obiadki mamy co dac. aniu daj znac co z malutka.
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska |
|
|
|
#3371 |
|
Raczkowanie
|
Glam, ty to masz udane dzieci - cały komplet
Wiszka fajnie że się odezwałaś, ja też ostatnio w końcu zrobiłam badania krwi i cukrzyca mi przeszła, niedoczynność tarczycy też W poniedziałek byłam z małą na szczepieniu - waży 6130 a ma 4,5 miesiąca, długość mierzą po krzywiznach więc wyszło 70 cm, ale ubranka nosi na 68, niektóre 62 też są jeszcze dobre. Od 3 dni dostaje marchewkę, dziś była marchewka z ziemniakiem ale niezbyt podeszła - może jutro się przekona Poza tym tylko cycuś, żadnych kaszek ani soczków. W nocy śpi bardzo regularnie - zasypia o 21, pobudka o 1 i 4 potem ok. 6 - biorę ją do łóżka i do 7 dosypia.O drzemki w ciągu dnia pytałyście - u nas zazwyczaj są 4: o 9, 12, 15, 18 po ok. 40 min. A jak ja jestem śpiąca w dzień i śpimy razem (ona częściowo z cyckiem w zębach) to potrafi przespać 2-3 godz, wtedy wszystko inaczej wygląda. Ale generalnie nie mam czasu na takie spanie w dzień, a szkoda... |
|
|
|
#3372 |
|
Zakorzenienie
|
Wooow 86???
To moja Soniasta ma jeszcze sporo ciuszkow na 86- teraz w pasie sa idealne chociaz nogawki juz za krotkie ale mamy zapas rybaczek za kolanko i z 2-3 tuniki w tym rozmiarkuCo do drzemek to faktycznie chlopcy maja jedna w te dni kiedy na dwor wychodzimy- tak ich to usypia ze i do 3 godz pospia Jak pogoda brzydka i nie wychodzimy to tragedia- usypiaja na 15-30 min po kilka razy dziennie Wiec jak zabami nie rzuca to wychodzimy choc na troche- jak sie ululaja na dworze to na balkonie dospia Wstaja okolo 6, w poludnie wychodzimy i spia do 14-15, a potem znow do 19 zabawa i potem kapiel i lulu
|
#3373 |
|
Wtajemniczenie
|
moja wlasnie zasnela w lozeczku ale caly czas ja bujam to wtedy spi.Glam TY to chyba duzo za wode placisz?.
|
#3374 |
|
Zakorzenienie
|
Fatal w wiaderku kapie to ekonomiczna wersja
![]() Ale pralka to faktycznie dzien w dzien w uzyciu bo baki co chwila sie obsikaja, uleja albo co innego. A Sonia tez ze 3 razy dziennie przebierana bo niewiele lepsza- a to sie jedzeniem usmaruje, to farbkami, obleje itd
|
#3375 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cze
... wrocilam od rodzinnego i dupa blada-nic nie zalatwilam. Dostalam skierowanie do endokronologa- termin na nfz- wrzesien.... w srode ide prywatnie. Doktorowa powiedziala, ze jest w szoku, ze mam tak zle wyniki w mlodym wieku:/Oprocz tego moj laptop przeszedl juz na wieczny spoczynek- padl dysk.... cale szczescie ze zdjecia zgralam 2 tygodnie temu. Teraz mam tymczasowo malego hp- tego co tz chcial mi wcisnac a ja go nie chcialam. No i nadal nei chce, uzywam bo jeste chyba uzalezniona od netu. Nika jest jakas nienazarta! po sloiczku 125 wydoila mleka 100 a wczesniej wody 70! Cytat:
![]() Cytat:
Filip dzis tez zrobil ( przedwczoraj ostatni raz robil)- w wannie, bo znow stekal , ze boli. Ale nie byla ani twrada, ani zapieczona...za to wielka jak slon.o matko! chyba 68???? filip nosil taki rozmiar jak mial poltora roku ![]() Cytat:
Mol_aa nie przejmuj sie. Moj Filip w wieku 6 miesiecy wazyl 7400. Waga urodzeniowa 2400 (46 cm) Cytat:
Cytat:
GRATKI!!!
|
|
#3376 |
|
Zadomowienie
|
86
68 to może na nogę bym mu wlożyła
|
|
#3377 |
|
Zadomowienie
|
dawaj zdjęcia tego twojego wielkoluda bo to naprawde rozmiar dziecka spokojnie rocznego......mi sie wydaje że Mikołaj jest duży bo 7800 g i 70 cm a twoje dziecie to dopiero jest duże.....
dzisiaj po powrocie do domu tak myslałam bo byliśmy z małym w Kościele a tam jeden szept " Jaki dzidziuś malutki" a mi to sie wydaje, że ja to mam już prawdziwego mężczyzne a nie dzidziusia malutkiego hehe
|
#3378 |
|
Zakorzenienie
|
Elf koszkarz ci rosnie
Myslalam ze moi panowie beda wysocy bo tzt ma 190, ja tez sporo- ale mi z pomiarow wychodzi jakies 66 a ciuszki na 68 niektore jeszcze calkiem za duze ( spodnie, bluzy- bo bodziaki to w sam raz)
|
#3379 | ||
|
Wtajemniczenie
|
witam...
mloda śpi, a ja ledwo dzis dysze... chyba cisnienie do d... :/ tak mnie glowa boli ze szok ! chcialam pow. ze zakochalam sie w kawie zbozowej o smaku wanilii... mała dziś 3ci dzien jadla marchewke i nie ma zadnych krostek a zeby smieszniej bylo to zamiast otwierac pyszczek to mloda jęzorkiem zlizuje marchewke, co jest mega komiczne, a dzis na dokladke chciala buziaka wytrzec pieluszką , wiec -bach- cala marchewka na calutkiej buzce ale tak uroczo to wygladalo ze sie wzruszylam kaszelek przechodzi chyba... duzo mniej kaszle, ale od 3ch dni w domu jestesmy... jutro planuje spacer- zobaczymy, bo kolo chyba przebite ale najwyzej w chuste wsadze no i nie wiem jaka pogoda bedzie ...Wiszka - Witaj... Emilka taka fajna pućka ile wazy? slodka jest jak cos w klubie (nasze buzki) są moje dane, to mnie na fb mozesz znalesc aniu jak Lilka, co pow lekarz ????? glam no to chlopakow masz niezlych ![]() Domiks - gratuluje wygrania konkursu 2486516332148451 ! Dygotka, fatal - mam nadzieje ze humorki sa lepsze !!!!!!! coś miałam jeszcze napisac... ehhhh ... skleroza ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- Cytat:
u nas wszyscy mysla ze mala ma ze 2 miesiace max a mnie sie wydaje ze wyglada na taka duuuuza dame ![]() ---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- Cytat:
ja moja zmierzylam i wychodzi 67 cm... ciuszki 68 sa dobre, chociaz niektore bluzki za male w glowie, abo za krotkie rekawki, albo za krotkie na dlugosc :/ ale wiadomo, ze rozmiar-rozmiarowi nie rowny
|
||
|
|
|
#3380 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no duuuzy ten Twoj chlopak.ja dzis zrobilam mazurek z powidlami z suszonych sliwek. mola no w tym wieku juz dzieciaczki mniej rosna. jak idzie na siatce centylowej. rowno? po 3 miesiacu dzieciaczki powinny przybierac przecietnie 400-500 g na miesiac. glam no to zabawa super z kupa u nas kupa zazwyczja 2 razy dziennieKasia ma teraz 4 drzemki w ciagu dnia po ok 40 min, czasem ktoras przedluzy do 1.5 h. Spi od ok 19:30 do 6:30. wciaz ma 2 pobudki na jedzenie w nocy, dzis zjadla 150 ml kaszki ryzowej, moze dluzej posipi
|
|
|
|
|
#3381 |
|
Zadomowienie
|
Ggora lecę do Ciebie kochana
Elf właśnie, napisz wymiary malucha bom ciekawa. Glam ale frajda z kupolami ![]() Ja leżę i odpoczywam, wreszcie
|
|
|
|
#3382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wydaje mi się, że dzieci podobnie jak rodzice się rozwijają. Ja cale dzieciństwo "spędzilam" na 50c i na razie tak chłopcy lecą. |
|
|
|
|
#3383 |
|
Zakorzenienie
|
Molaa to moi w ogole cieniasy w takim razie- 5 mcy skonczone, wzrost okolo 66 a waza chyba nawet nie 6,5 kilo.
Wscieeekla jestem Z wielkim trudem dzis chlopcow polozylam spac, jakos nie mogli usnac, jeden drugiemu przeszkadzal i w sumie z godzine lezelsmy i spiewalismy zanim padli Ledwie przysneli zeszlam na dol cos zjesc a sonia wlazla na lozko i zaczela skakac- oczywiscie obaj sie zbudzili i zabawa z usypianiem od nowa
|
#3384 |
|
Zadomowienie
|
MOLA nasz też nie jest ciężki, bo waży 8 kilo tylko straaaaaaasznie długi. Od 3 mca dzieci mogą przybierać sporo mniej i to norma. Ja tam wolę lżejszego, on i tak przez wzrost ma problem z przewracaniem
![]() W sumie nie wiem po kim taki, bo dziadkowie malutcy, ja 167cm i 48kg a TŻ 180cm i waga standardowa. Pewnie jak stanie na nogi to już nie będzie tak rósł. ANIOLINA zaraz napiszę i wrzucę. ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Składniki : 200-300g mięsa mielonego z indyka cebula, czosnek inne warzywa np. marchew, brokuł, cukinia. zioła :pietruszka, koperek, bazylia sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta francuskiego ( można zrobić samemu takie ciasto używając margaryny bezmlecznej lub oleju) Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju. Dodać mięso mielone, warzywa pokrojone lub starte na tarce. Dusić na małej ilości oleju i wodzie do momentu aż cała woda wyparuje. Dodać zioła, można dodać czerstwą bułkę namoczoną w wodzie. Farsz rozdrobnić blenderem( nie trzeba ale ja tak lubię). Ciasto francuskie pokroić na prostokąty, na jedną stronę położyć farsz i zamknąć jak książkę. Zlepić boki i widelcem zrobić kreseczki. Piec w piekarniku w 180st.C ok 15-20 min do momentu zarumienienia. Ja do farszu dałam komosę by było więcej, ale wolę jednak ostatecznie wersję bez quinoi
Edytowane przez elf27 Czas edycji: 2012-04-06 o 21:17 |
|
|
|
#3385 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
WOW!!!! A ja mojej klupilam kurtke na nastepna zime w rozmiarze 80 ![]() Cytat:
![]() Ech, od dzis u rodzicow jestem, Anie wykapalam w ich wannie, uspilam i spi w wozku, musze isc przygotowac lozko w moim pokoju dla nas. Pies rodzicow chodzi smutny, ozywia sie za kazdym razem jak jakis samochod przejezdza.... zal mi jej |
|||
|
|
|
#3386 |
|
Raczkowanie
|
Elf jakiś gigant Ci rośnie może podmienili w szpitalu
tak czytam ile te wasze dzieciaczki ważą i mierzą to moja chyba raczej z tych mnijeszych.... ja sama ją mierze bo w przychodni mówią że to jeszcze za wcześnie.... ok 70 cm 2 tygodnie temu ważyła 6750.... ma teraz 5,5 miesiąca... chociaż fakt, ona przez ostatni miesiąc przybrała tylko 200g, bo mi nagle się mleczko skończyło, ale zaczęłam wprowadzać nowe jedzonko i mam nadzieję że na kolejnej wizycie będzie z wagą wszystko ok
|
|
|
|
#3387 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny jestem i mam złe wieści
![]() Mała ma zapalenie oskrzeli i zapalenie ucha Ja pierniczę gdybym nie pojechała prywatnie... ech dlaczego angielska służba zdrowia jest tak popierniczona Edytowane przez ania21_21 Czas edycji: 2012-04-06 o 21:42 |
|
|
|
#3388 |
|
Zakorzenienie
|
Sozaa no mam kupe radochy z przewaga kupy
![]() :hahaha :Ania dobrze ze poszlas wczesniej, szybkiego powrotu do zdrowia dla malej Dziewczyny jakie ciasta robicie na swieta? Moja siostra wlasnie sernik udekorowala w zegar z godzina za 5 dwunasta. A jak ja zjechalysmy to dodala zegarowi usmiech I skrutykowala moja dekoracje - koszyczek z jajkami ze do gory nogami to wyglada jak tarantula Ale u nas na wielkanoc zawsze oryginalnie- byly pisanki z balwankiem i sniegiem... Z karykaturami czlonkow rodziny ( jak bancie narysowalam to wszyscy pytali czy to chrystus zmartwychstaly) A potem siotra nie pozwala nam Jajek zjesc bo ma do nich stosunek osobisty
|
#3389 |
|
Zakorzenienie
|
Wesołych Świąt!!
Mam lenia, doła i wogóle szkoda gadać. ![]() Ela, Ty to jakiś robot jesteś Ja jutro jeszcze 2 placki chcę upiec. Dzisiaj 2 sałatki zrobiłam. Domi, co zamówiłaś i tradycyjnie gratulacje z wygranej Ja cienko - ostatnio tylko jakiś film na dvd, ale jeszcze nie przyszedł. Wiszkaa, 100 lat!! Mała pączuszek słodki ![]() Ggora, ja też z tarczycą mam problemy, po 25.04 idę na kontrolę. Ja się po znajomości umawiam, bo inaczej też czekania pół roku lub tylko prywatnie. Ania, jeżu, ja bym zawału dostała!!! Dobrze, że ją odwróciłaś Dobrze, że prywatnie poszliście. Princesska, Sozaa, moja bardzo mało "gada", ale ona zawsze do tyłu była
|
|
|
|
#3390 |
|
Zadomowienie
|
ja zrobiłam kremówke, sernik (taki bez ciasta) i taki placek (ciasto na ciasto budyń czekoladowy a na to masa serowa) i jutro jeszcze jakąś rolade biszkoptową zrobie może z jabłkami a teściowa piekła taki pyszny orzechowy (dla mnie każdy orzechowy jest pyszny hehe)
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.

.
, a córeńka sliczna
.
na moją panią 74 jeszcze za duże a jutro kończy 5 miechów

uśpiłam małą około 9 rano po 5 minutach zaczęła strasznie kaszleć jakby miała płuca wypluć i nagle zwymiotowała wszystko co zjadła wcześniej i nie mogła złapać tchu dobrze że byłam w pokoiku chwyciłam ją obróciłam ją na brzuszek na ręku i zaczęłam klepać po plecach dzięki Bogu jej przeszło i zaczęła płakać. Myślałam że na zawał zejdę