Szpilki, balerinki czy sandały - wszystkie byśmy chętnie brały! cz.62 - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda > Moda - Wspólne Zakupy

Notka

Moda - Wspólne Zakupy Wspólne Zakupy, wspólne zamówienia obuwia, odzieży i dodatków z polskich oraz zagranicznych hurtowni i sklepów. Tutaj również kupisz i sprzedasz rzeczy ze Zbiorowych zamówień.

Narzędzia
Stary 2012-04-08, 15:31   #4621
Kruche Ciastko
Zakorzenienie

GG do Kruche Ciastko
Dot.: Szpilki, balerinki czy sandały - wszystkie byśmy chętnie brały! cz.62

Cytat:
Napisane przez ania230 Pokaż wiadomość
szalone

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

chłopaki pomożecie mi ?? czy te sandałki u Olecjii będą skracać nogi ??
Wg mnie nie, bo maja lekka korutne i sie sa stricte wokol kostki. I ma tez znaczenie jaki kolor ola robi. Jak kontrastujacy ze skora to moga troche skracac, jak niekontrastujacy to ja bym sie nie martwila i brala
Stary 2012-04-08, 15:34   #4622
bita smietana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kruche Ciastko Pokaż wiadomość
A ja sie zastanawiam nad tym ogloszeniem parafialnym

Czy ktos moglby mi wyjasnic na podstawie jakiego artykulu/przepisu (jestem ciekawskim laikiem) jest to stwierdzone?
Art. 353. § 1 KC- Zobowiązanie polega na tym, że wierzyciel może żądać od dłużnika świadczenia, a dłużnik powinien świadczenie spełnić.

Godząc się na warunki dziewczyn (które nie są w żaden sposób niezgodne z prawem) zawieramy umowę i na tej podstawie można dochodzić od nas zwrotu

I w sumie tyle Moim zdaniem bardzo dobrze że dziewczyny to wpisały- tak samo jak wiele ludzi robi sobie jaja (wielkanocne ) z licytacji na Allegro, tak samo pewnie niektórzy podchodzą niezbyt poważnie do wspólnych zamówień

A ja dzisiaj butów nie kupię, przypomniałam sobie, że wolne środki na koncie były przeznaczone na rachunek
Stary 2012-04-08, 15:35   #4623
ania230
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kruche Ciastko Pokaż wiadomość
Wg mnie nie, bo maja lekka korutne i sie sa stricte wokol kostki. I ma tez znaczenie jaki kolor ola robi. Jak kontrastujacy ze skora to moga troche skracac, jak niekontrastujacy to ja bym sie nie martwila i brala
myślę o kolorze czarnym ....
mam 168 cm nogi szczupłe...uda no takie w sam raz ...ale nigdy nie miałam takich sandałków i dlatego pytam

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu
ania230 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-08, 15:41   #4624
6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez bita smietana Pokaż wiadomość

Art. 353. § 1 KC- Zobowiązanie polega na tym, że wierzyciel może żądać od dłużnika świadczenia, a dłużnik powinien świadczenie spełnić.
chyba jestem za głupia żeby to zrozumieć
z allegro jest trochę inna sprawa bo jest tam umowa kupna/sprzedaży, a tutaj są zbiorowe zakupy, gdzie nie kupuję bezpośrednio u groszka, tylko groszek jest jakby moim pośrednikiem
no i groszek nie ma obowiązku zakładać pieniędzy za nikogo tak naprawdę

swoją drogą, nie żebym się czepiała tylko dowiedziałabym się nowej rzeczy jakby ktoś na chłopski rozum to wyjaśnił

edit: chyba, że chodzi o to, że zgłaszając się do zamówienia akceptuję warunki umowy i mogę zostać ścigana za jej niedotrzymanie...

Edytowane przez 6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef
Czas edycji: 2012-04-08 o 15:48
6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-08, 15:45   #4625
Kruche Ciastko
Zakorzenienie

GG do Kruche Ciastko

Cytat:

Godząc się na warunki dziewczyn (które nie są w żaden sposób niezgodne z prawem) zawieramy umowę i na tej podstawie można dochodzić od nas zwrotu

I w sumie tyle Moim zdaniem bardzo dobrze że dziewczyny to wpisały- tak samo jak wiele ludzi robi sobie jaja (wielkanocne ) z licytacji na Allegro, tak samo pewnie niektórzy podchodzą niezbyt poważnie do wspólnych zamówień

A ja dzisiaj butów nie kupię, przypomniałam sobie, że wolne środki na koncie były przeznaczone na rachunek
Dziekuje Poczytam sobie o tym, wiec moze zglosze sie jeszcze z jakims pytaniem

To racja niestety. Ale moim zdaniem takie problemy mialyby o wiele mniejsze miejsce gdyby wplaty byly zbierane po zebraniu kompletu do okreslonego dnia, a nie po oczekiwaniu na buty (czyli np. gdy paczka juz jedzie, buty juz sa). Wiadomo, ze wtedy trzeba sie bawic ze zwrotami, ale uwazam, ze to maly problem za cene spokoju z pieniedzmi.

Edytowane przez Kruche Ciastko
Czas edycji: 2012-04-08 o 15:47
Kruche Ciastko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-08, 15:57   #4626
msstuff
BAN stały

[1=6790786c74369d4f1da9b9a f17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8 421cef;33417911]chyba jestem za głupia żeby to zrozumieć
[/QUOTE]

ciężka z tym sprawa, bo definicja zbiorowych zamówień nie jest prawie uregulowana
Jeśli chodzi o umowę to też pewnie dałoby się spierać, czy zgodę na udzial w zamówieniu można traktować jako umowę, z której można wyciągać konsekwencje prawne.
tak tylko rozmyślam

ja tam wychodzę z założenia: jak ktoś nie chce postępować jak powinien - niech stąd sptla
msstuff jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-08, 16:02   #4627
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez msstuff Pokaż wiadomość
ciężka z tym sprawa, bo definicja zbiorowych zamówień nie jest prawie uregulowana
Jeśli chodzi o umowę to też pewnie dałoby się spierać, czy zgodę na udzial w zamówieniu można traktować jako umowę, z której można wyciągać konsekwencje prawne.
tak tylko rozmyślam

ja tam wychodzę z założenia: jak ktoś nie chce postępować jak powinien - niech stąd sptla
no własnie
ależ ja też nie jestem przeciwna nowym zasadom (poza tym wpłacam raczej zgodnie z terminami ), ale ciekawość mi się włączyła bo Ciacho poruszyło temat no i jak zwykle się wkręcam, a że jestem ekonomista, a nie prawnik o nie do końca to kumam, no i ta kwestia bycia dłużnikiem w przypadku zbiorowych zamówień?
prawdą jest, że przez moje przykładowe niedokonanie wpłaty mogę zniszczyć zamówienie, ale na straty materialne nie narażam nikogo kto za mnie nie założy, a zakładać nikt nie musi

też chcę być mądra, Ćwirko? wytłumaczysz?

Edytowane przez 6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef
Czas edycji: 2012-04-08 o 16:05
6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-08, 16:02   #4628
astaaa
Zakorzenienie

butoholizm nabyty. 82.
astaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-08, 16:05   #4629
bita smietana
Zakorzenienie

[1=6790786c74369d4f1da9b9a f17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8 421cef;33417911]chyba jestem za głupia żeby to zrozumieć
z allegro jest trochę inna sprawa bo jest tam umowa kupna/sprzedaży, a tutaj są zbiorowe zakupy, gdzie nie kupuję bezpośrednio u groszka, tylko groszek jest jakby moim pośrednikiem
no i groszek nie ma obowiązku zakładać pieniędzy za nikogo tak naprawdę

swoją drogą, nie żebym się czepiała tylko dowiedziałabym się nowej rzeczy jakby ktoś na chłopski rozum to wyjaśnił [/QUOTE]

No wiem wiem Po prostu to nie jest tak wprost uregulowane w kodeksie, jako umowa pod konkretną nazwą, ale tak samo jak na allegro zawieramy umowę i podobne są jej skutki- powstaje odpowiedzialność po obu stronach Możemy to podciągnąć pod zlecenie- my zlecamy groszkom (chociaż to brzmi głupio, bo one robią to z własnej woli ) wykonanie określonej czynności prawnej (kupno butów) dla nas- dających zlecenie

Art. 746. § 1. Dający zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie. Powinien jednak zwrócić przyjmującemu zlecenie wydatki, które ten poczynił w celu należytego wykonania zlecenia; w razie odpłatnego zlecenia obowiązany jest uiścić przyjmującemu zlecenie część wynagrodzenia odpowiadającą jego dotychczasowym czynnościom,a jeżeli wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu, powinien także naprawić szkodę
§ 2. Przyjmujący zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie. Jednakże gdy zlecenie jest odpłatne, a wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu, przyjmujący zlecenie jest odpowiedzialny za szkodę.
§ 3. Nie można zrzec się z góry uprawnienia do wypowiedzenia zlecenia z ważnych powodów.

Zobowiązujemy się do zakupu butów, wycofanie bez ważnego powodu- musimy zwrócić szkodę, nawet przed ich zamówieniem. Przynajmniej ja to tak rozumiem, ale czekam na wypowiedź kogoś bardziej ogarniętego w temacie

Edytowane przez bita smietana
Czas edycji: 2012-04-08 o 16:07
bita smietana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-08, 16:08   #4630
Konto usunięte

Cytat:
No wiem wiem Po prostu to nie jest tak wprost uregulowane w kodeksie, jako umowa pod konkretną nazwą, ale tak samo jak na allegro zawieramy umowę i podobne są jej skutki- powstaje odpowiedzialność po obu stronach Możemy to podciągnąć pod zlecenie- my zlecamy groszkom (chociaż to brzmi głupio, bo one robią to z własnej woli ) wykonanie określonej czynności prawnej (kupno butów) dla nas- dających zlecenie

Art. 746. § 1. Dający zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie. Powinien jednak zwrócić przyjmującemu zlecenie wydatki, które ten poczynił w celu należytego wykonania zlecenia; w razie odpłatnego zlecenia obowiązany jest uiścić przyjmującemu zlecenie część wynagrodzenia odpowiadającą jego dotychczasowym czynnościom,a jeżeli wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu, powinien także naprawić szkodę
§ 2. Przyjmujący zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie. Jednakże gdy zlecenie jest odpłatne, a wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu, przyjmujący zlecenie jest odpowiedzialny za szkodę.
§ 3. Nie można zrzec się z góry uprawnienia do wypowiedzenia zlecenia z ważnych powodów.

Zobowiązujemy się do zakupu butów, wycofanie bez ważnego powodu- musimy zwrócić szkodę, nawet przed ich zamówieniem. Przynajmniej ja to tak rozumiem, ale czekam na wypowiedź kogoś bardziej ogarniętego w temacie
noooo i to do mnie przemawia jak najbardziej
nie wiedziałam, że są takie regulacje
dziękuję za cierpliwość i wyjaśnienie
Stary 2012-04-08, 16:08   #4631
em_ka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez starlit Pokaż wiadomość
A metody 'ktory szybciej kolor sie uzbiera' juz nie mozna stosowac
czyli jednak dobrze zapamiętałam

ja nie mogę się doczekać na nasze koronkowe sandały
kurcze nie lubię sprzedawać na allegro... jakoś zawsze trafiam na ludzi którzy się albo nie odzywają, albo nie wpłacają, a jak wpłacają to nigdy komentarza nie wystawiają

Edytowane przez em_ka90
Czas edycji: 2012-04-08 o 16:09
em_ka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-08, 16:12   #4632
bita smietana
Zakorzenienie

Cytat:
tak tylko rozmyślam
nie nadążają za nami po prostu

[1=6790786c74369d4f1da9b9a f17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8 421cef;33418178]noooo i to do mnie przemawia jak najbardziej
nie wiedziałam, że są takie regulacje
dziękuję za cierpliwość i wyjaśnienie [/QUOTE]
Zlecenie reguluje tez naszą wspólną odpowiedzialność za to, że jedna z dziewczyn nie zapłaci za buty

Chociaż szczerze mówiąc nie wiem do końca czy taki był sposób myślenia przy tworzeniu regulaminu, więc jeśli popełniłam błąd to wiece

Cytat:
Napisane przez em_ka90 Pokaż wiadomość
czyli jednak dobrze zapamiętałam
ja nie mogę się doczekać na nasze koronkowe sandały
kurcze nie lubię sprzedawać na allegro... jakoś zawsze trafiam na ludzi który się albo nie odzywają, albo nie wpłacają, a jak wpłacają to nigdy komentarza nie wystawiają
Ja też, podziwiam, ludzi którzy mają do tego cierpliwość
Stary 2012-04-08, 16:17   #4633
em_ka90
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też, podziwiam, ludzi którzy mają do tego cierpliwość
no właśnie sprzedałam jedną rzecz i liczę że zapłata będzie, nie chce mi się bawić w te zwroty prowizji itp... lubię sprawę jasną - kupujesz, płacisz i dostajesz produkt, a później wystawiasz komentarz. a nie takie grzebanie się

Stary 2012-04-08, 16:26   #4634
Choco_
Zakorzenienie

odpukać trochę aukcji już przeprowadziłam jako kupujący i sprzedający i na szczęście nie miałam problemów. Ale ludzie w dzisiejszych czasach są potwornie nie odpowiedzialni. Ja nawet zaczynając zamówienia tutaj czytałam regulaminy, przyglądałam się wątkom, sprawdzałam, obserwowałam itp I jako początkująca tutaj też staram się śledzić wszelakie informacje, wpłacać w terminie itp. A zdaje sobie sprawę, że są takie indywidualności, które wpiszą się w zamówienie i słuch po nich ginie
Choco_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-08, 16:29   #4635
starlit
catch me if I fall.

Ja juz mialam tyle akcji z allegro, że glowa mala
Ostatnio w pytaniu o przedmiot Pani zapytala mnie, czy moze kliknac teraz, a zaplacic za 2 miesiace A pytanie dotyczylo aukcji z bluzką za dwadziescia kilka zlotych
Stary 2012-04-08, 16:31   #4636
em_ka90
Zakorzenienie

ja pierwszą rzecz sprzedałam ponad rok temu, do tej pory nie mam komentarza za transakcję

Stary 2012-04-08, 16:32   #4637
Choco_
Zakorzenienie

Cytat:
Ostatnio w pytaniu o przedmiot Pani zapytala mnie, czy moze kliknac teraz, a zaplacic za 2 miesiace A pytanie dotyczylo aukcji z bluzką za dwadziescia kilka zlotych
zartujesz rece opadaja
Stary 2012-04-08, 16:34   #4638
em_ka90
Zakorzenienie

Cytat:
takie akcje też mnie wkurzają, ale ciesz się że zapytała najpierw. bo ja praktycznie zawsze jak coś sprzedaję to najpierw klikają KUP a później łaskawie informują ze wpłacą za tydzień, albo tak jak dziś - wpłata w czwartek no bo święta. okej mogę to w sumie zrozumieć (chociaż teoretycznie we wtorek już świąt nie ma... ), ale myślałam że teraz każdy kto robi zakupy w internecie to ma dostęp do konta i robi przelewy, a nie lata na pocztę druczek wypełniać

Stary 2012-04-08, 16:42   #4639
msstuff
BAN stały

Cytat:

Art. 746. § 1. Dający zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie. Powinien jednak zwrócić przyjmującemu zlecenie wydatki, które ten poczynił w celu należytego wykonania zlecenia;
[ w razie odpłatnego zlecenia obowiązany jest uiścić przyjmującemu zlecenie część wynagrodzenia odpowiadającą jego dotychczasowym czynnościom,a jeżeli wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu, powinien także naprawić szkodę ] ta część się zamówień nie tyczy

tyle, że dopóki butów nie ma u organizatorki to jedyną szkodą jest brak kompletu (ja rozumiem czas, nerwy, ale w prawie to chyba tak nie działa ) wtedy nie ponosi ona jeszcze żadnych kosztów.
także ciężko to bez solidnego prawnika u boku w ogóle jakoś umiejscowić w kodeksie, konkretnie i bez zgadywania

---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

Cytat:
takie akcje też mnie wkurzają, ale ciesz się że zapytała najpierw. bo ja praktycznie zawsze jak coś sprzedaję to najpierw klikają KUP a później łaskawie informują ze wpłacą za tydzień, albo tak jak dziś - wpłata w czwartek no bo święta. okej mogę to w sumie zrozumieć (chociaż teoretycznie we wtorek już świąt nie ma... ), ale myślałam że teraz każdy kto robi zakupy w internecie to ma dostęp do konta i robi przelewy, a nie lata na pocztę druczek wypełniać
a ja rozumiem wpłatę do tygodnia, ja np do zakupów jakichkolwiek przelewam pieniądze z konta na konto :P
msstuff jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-08, 16:45   #4640
kasienka.b
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka

GG do kasienka.b

Cytat:
Napisane przez Choco_ Pokaż wiadomość
Z serii argumentów ostatniej szansy: lepiej mieć koralowe za mniejsze pieniądze, niż żadnych bo na allegro drogie Poza tym te koralowe są naprawdę ładne

A sandały nude w jakimś innym modelu na pewno będą jeszcze zamawiane

sieje propagande od rana
Ty to masz siłę perswazji
Stary 2012-04-08, 16:50   #4641
astaaa
Zakorzenienie

śnieżyca za oknem

butoholizm nabyty. 82.
astaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-08, 16:51   #4642
kasienka.b

GG do kasienka.b

Cytat:
ja pierwszą rzecz sprzedałam ponad rok temu, do tej pory nie mam komentarza za transakcję
No to ja za kilka transakcji nie dostałam komentarza (byłam kupującą) co trochę mnie irytuje bo sama zawsze wystawiam komentarz
Stary 2012-04-08, 16:53   #4643
Choco_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienka.b Pokaż wiadomość
Ty to masz siłę perswazji
staram sie dzis od samego rana

Ja nie dostałam komentarzy zwrotnych za co najmniej 20 transkacji
Stary 2012-04-08, 16:55   #4644
em_ka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienka.b Pokaż wiadomość
No to ja za kilka transakcji nie dostałam komentarza (byłam kupującą) co trochę mnie irytuje bo sama zawsze wystawiam komentarz
ile komentarzy od sprzedających dostałam to nie liczę ale jak ja sprzedaję to kupujący powinien pierwszy komentarz wystawić a tu cisza... chociaż przypominałam się. nawet się nie odezwała czy przesyłka doszła

ok pobrałam sobie koda na puste płyty z rossmanna, muszę lecieć we wtorek, bo do tego dnia ważny kod jest a przy okazji do natury, może jakiś ładny lakier do paznokci będzie

Stary 2012-04-08, 16:56   #4645
Choco_
Zakorzenienie

Cytat:
ile komentarzy od sprzedających dostałam to nie liczę ale jak ja sprzedaję to kupujący powinien pierwszy komentarz wystawić a tu cisza... chociaż przypominałam się. nawet się nie odezwała czy przesyłka doszła

ok pobrałam sobie koda na puste płyty z rossmanna, muszę lecieć we wtorek, bo do tego dnia ważny kod jest a przy okazji do natury, może jakiś ładny lakier do paznokci będzie
mozesz przybliżyć mi temat?
Stary 2012-04-08, 16:58   #4646
bita smietana
Zakorzenienie

Cytat:
tyle, że dopóki butów nie ma u organizatorki to jedyną szkodą jest brak kompletu (ja rozumiem czas, nerwy, ale w prawie to chyba tak nie działa ) wtedy nie ponosi ona jeszcze żadnych kosztów.
także ciężko to bez solidnego prawnika u boku w ogóle jakoś umiejscowić w kodeksie, konkretnie i bez zgadywania
Dlatego chyba najłatwiej jest uznać to za umowę nienazwaną, zaczerpnąć trochę umowę ze zlecenia i obowiązek wywiązania się z umowy z części ogólnej zobowiązań

Najłatwiej w tej sytuacji byłoby zbierać pieniądze przed zamówieniem butów
Stary 2012-04-08, 17:00   #4647
em_ka90
Zakorzenienie

Cytat:
mozesz przybliżyć mi temat?
http://www.rossnet.pl/okazje

Stary 2012-04-08, 17:01   #4648
ania230
Zakorzenienie

Śnieg pada

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu

Edytowane przez ania230
Czas edycji: 2012-04-08 o 17:03
ania230 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-08, 17:03   #4649
Choco_
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki
Stary 2012-04-08, 17:05   #4650
kasienka.b

GG do kasienka.b

Cytat:
staram sie dzis od samego rana

Ja nie dostałam komentarzy zwrotnych za co najmniej 20 transkacji
Staraj się, może będzie komplet

Nowe wątki na forum Moda - Wspólne Zakupy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości