|
|||||||
| Notka |
|
| Moda - Wspólne Zakupy Wspólne Zakupy, wspólne zamówienia obuwia, odzieży i dodatków z polskich oraz zagranicznych hurtowni i sklepów. Tutaj również kupisz i sprzedasz rzeczy ze Zbiorowych zamówień. |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szpilki, balerinki czy sandały - wszystkie byśmy chętnie brały! cz.62
Cytat:
|
|
#4622 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Godząc się na warunki dziewczyn (które nie są w żaden sposób niezgodne z prawem) zawieramy umowę i na tej podstawie można dochodzić od nas zwrotu ![]() I w sumie tyle Moim zdaniem bardzo dobrze że dziewczyny to wpisały- tak samo jak wiele ludzi robi sobie jaja (wielkanocne ) z licytacji na Allegro, tak samo pewnie niektórzy podchodzą niezbyt poważnie do wspólnych zamówień ![]() A ja dzisiaj butów nie kupię, przypomniałam sobie, że wolne środki na koncie były przeznaczone na rachunek |
|
|
|
|
#4623 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mam 168 cm nogi szczupłe...uda no takie w sam raz ...ale nigdy nie miałam takich sandałków i dlatego pytam
|
|
#4624 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
z allegro jest trochę inna sprawa bo jest tam umowa kupna/sprzedaży, a tutaj są zbiorowe zakupy, gdzie nie kupuję bezpośrednio u groszka, tylko groszek jest jakby moim pośrednikiem ![]() no i groszek nie ma obowiązku zakładać pieniędzy za nikogo tak naprawdę swoją drogą, nie żebym się czepiała tylko dowiedziałabym się nowej rzeczy jakby ktoś na chłopski rozum to wyjaśnił ![]() edit: chyba, że chodzi o to, że zgłaszając się do zamówienia akceptuję warunki umowy i mogę zostać ścigana za jej niedotrzymanie... Edytowane przez 6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef Czas edycji: 2012-04-08 o 15:48 |
|
|
|
|
#4625 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To racja niestety. Ale moim zdaniem takie problemy mialyby o wiele mniejsze miejsce gdyby wplaty byly zbierane po zebraniu kompletu do okreslonego dnia, a nie po oczekiwaniu na buty (czyli np. gdy paczka juz jedzie, buty juz sa). Wiadomo, ze wtedy trzeba sie bawic ze zwrotami, ale uwazam, ze to maly problem za cene spokoju z pieniedzmi.
Edytowane przez Kruche Ciastko Czas edycji: 2012-04-08 o 15:47 |
|
|
|
|
#4626 |
|
BAN stały
|
[1=6790786c74369d4f1da9b9a f17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8 421cef;33417911]chyba jestem za głupia żeby to zrozumieć
[/QUOTE] ciężka z tym sprawa, bo definicja zbiorowych zamówień nie jest prawie uregulowana ![]() Jeśli chodzi o umowę to też pewnie dałoby się spierać, czy zgodę na udzial w zamówieniu można traktować jako umowę, z której można wyciągać konsekwencje prawne. tak tylko rozmyślam ![]() ja tam wychodzę z założenia: jak ktoś nie chce postępować jak powinien - niech stąd sptla
|
|
|
|
#4627 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ależ ja też nie jestem przeciwna nowym zasadom (poza tym wpłacam raczej zgodnie z terminami ), ale ciekawość mi się włączyła bo Ciacho poruszyło temat no i jak zwykle się wkręcam, a że jestem ekonomista, a nie prawnik o nie do końca to kumam, no i ta kwestia bycia dłużnikiem w przypadku zbiorowych zamówień? prawdą jest, że przez moje przykładowe niedokonanie wpłaty mogę zniszczyć zamówienie, ale na straty materialne nie narażam nikogo kto za mnie nie założy, a zakładać nikt nie musi ![]() też chcę być mądra, Ćwirko? wytłumaczysz?
Edytowane przez 6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef Czas edycji: 2012-04-08 o 16:05 |
|
|
|
|
#4628 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4629 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6790786c74369d4f1da9b9a f17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8 421cef;33417911]chyba jestem za głupia żeby to zrozumieć
z allegro jest trochę inna sprawa bo jest tam umowa kupna/sprzedaży, a tutaj są zbiorowe zakupy, gdzie nie kupuję bezpośrednio u groszka, tylko groszek jest jakby moim pośrednikiem ![]() no i groszek nie ma obowiązku zakładać pieniędzy za nikogo tak naprawdę swoją drogą, nie żebym się czepiała tylko dowiedziałabym się nowej rzeczy jakby ktoś na chłopski rozum to wyjaśnił [/QUOTE]No wiem wiem Po prostu to nie jest tak wprost uregulowane w kodeksie, jako umowa pod konkretną nazwą, ale tak samo jak na allegro zawieramy umowę i podobne są jej skutki- powstaje odpowiedzialność po obu stronach Możemy to podciągnąć pod zlecenie- my zlecamy groszkom (chociaż to brzmi głupio, bo one robią to z własnej woli ![]() Art. 746. § 1. Dający zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie. Powinien jednak zwrócić przyjmującemu zlecenie wydatki, które ten poczynił w celu należytego wykonania zlecenia; w razie odpłatnego zlecenia obowiązany jest uiścić przyjmującemu zlecenie część wynagrodzenia odpowiadającą jego dotychczasowym czynnościom,a jeżeli wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu, powinien także naprawić szkodę § 2. Przyjmujący zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie. Jednakże gdy zlecenie jest odpłatne, a wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu, przyjmujący zlecenie jest odpowiedzialny za szkodę. § 3. Nie można zrzec się z góry uprawnienia do wypowiedzenia zlecenia z ważnych powodów. Zobowiązujemy się do zakupu butów, wycofanie bez ważnego powodu- musimy zwrócić szkodę, nawet przed ich zamówieniem. Przynajmniej ja to tak rozumiem, ale czekam na wypowiedź kogoś bardziej ogarniętego w temacie
Edytowane przez bita smietana Czas edycji: 2012-04-08 o 16:07 |
|
|
|
#4630 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nie wiedziałam, że są takie regulacje dziękuję za cierpliwość i wyjaśnienie
|
|
|
|
|
#4631 |
|
Zakorzenienie
|
czyli jednak dobrze zapamiętałam
![]() ja nie mogę się doczekać na nasze koronkowe sandały kurcze nie lubię sprzedawać na allegro... jakoś zawsze trafiam na ludzi którzy się albo nie odzywają, albo nie wpłacają, a jak wpłacają to nigdy komentarza nie wystawiają
Edytowane przez em_ka90 Czas edycji: 2012-04-08 o 16:09 |
|
|
|
#4632 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=6790786c74369d4f1da9b9a f17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8 421cef;33418178]noooo i to do mnie przemawia jak najbardziej nie wiedziałam, że są takie regulacje dziękuję za cierpliwość i wyjaśnienie [/QUOTE]Zlecenie reguluje tez naszą wspólną odpowiedzialność za to, że jedna z dziewczyn nie zapłaci za buty ![]() Chociaż szczerze mówiąc nie wiem do końca czy taki był sposób myślenia przy tworzeniu regulaminu, więc jeśli popełniłam błąd to wiece ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4633 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie sprzedałam jedną rzecz i liczę że zapłata będzie, nie chce mi się bawić w te zwroty prowizji itp...
|
#4634 |
|
Zakorzenienie
|
odpukać trochę aukcji już przeprowadziłam jako kupujący i sprzedający i na szczęście nie miałam problemów. Ale ludzie w dzisiejszych czasach są potwornie nie odpowiedzialni. Ja nawet zaczynając zamówienia tutaj czytałam regulaminy, przyglądałam się wątkom, sprawdzałam, obserwowałam itp
I jako początkująca tutaj też staram się śledzić wszelakie informacje, wpłacać w terminie itp. A zdaje sobie sprawę, że są takie indywidualności, które wpiszą się w zamówienie i słuch po nich ginie
|
|
|
|
#4635 |
|
catch me if I fall.
|
Ja juz mialam tyle akcji z allegro, że glowa mala
![]() Ostatnio w pytaniu o przedmiot Pani zapytala mnie, czy moze kliknac teraz, a zaplacic za 2 miesiace A pytanie dotyczylo aukcji z bluzką za dwadziescia kilka zlotych
|
|
#4636 |
|
Zakorzenienie
|
ja pierwszą rzecz sprzedałam ponad rok temu, do tej pory nie mam komentarza za transakcję
|
#4637 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4638 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takie akcje też mnie wkurzają, ale ciesz się że zapytała najpierw. bo ja praktycznie zawsze jak coś sprzedaję to najpierw klikają KUP a później łaskawie informują ze wpłacą za tydzień, albo tak jak dziś - wpłata w czwartek no bo święta. okej mogę to w sumie zrozumieć (chociaż teoretycznie we wtorek już świąt nie ma... ), ale myślałam że teraz każdy kto robi zakupy w internecie to ma dostęp do konta i robi przelewy, a nie lata na pocztę druczek wypełniać
|
|
#4639 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
tyle, że dopóki butów nie ma u organizatorki to jedyną szkodą jest brak kompletu (ja rozumiem czas, nerwy, ale w prawie to chyba tak nie działa ) wtedy nie ponosi ona jeszcze żadnych kosztów.także ciężko to bez solidnego prawnika u boku w ogóle jakoś umiejscowić w kodeksie, konkretnie i bez zgadywania ![]() ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4640 | |
|
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka
|
Cytat:
|
|
#4641 |
|
Zakorzenienie
|
śnieżyca za oknem
|
#4642 | |
|
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka
|
Cytat:
|
|
#4643 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jak ja sprzedaję to kupujący powinien pierwszy komentarz wystawić a tu cisza... chociaż przypominałam się. nawet się nie odezwała czy przesyłka doszła ok pobrałam sobie koda na puste płyty z rossmanna, muszę lecieć we wtorek, bo do tego dnia ważny kod jest a przy okazji do natury, może jakiś ładny lakier do paznokci będzie
|
|
#4645 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4646 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Najłatwiej w tej sytuacji byłoby zbierać pieniądze przed zamówieniem butów
|
|
|
|
|
#4647 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4648 |
|
Zakorzenienie
|
Śnieg pada
To niemożliwe powiedział rozsądek to ryzykowne powiedziało doświadczenie to bezsensowne powiedziała duma mimo wszystko spróbuj powiedziało serce 11.06.2016 - Maja 15 kg do celu ![]() Edytowane przez ania230 Czas edycji: 2012-04-08 o 17:03 |
|
|
|
#4649 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
Nowe wątki na forum Moda - Wspólne Zakupy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:09.

Moim zdaniem bardzo dobrze że dziewczyny to wpisały- tak samo jak wiele ludzi robi sobie jaja (wielkanocne
...ale nigdy nie miałam takich sandałków i dlatego pytam

I jako początkująca tutaj też staram się śledzić wszelakie informacje, wpłacać w terminie itp. A zdaje sobie sprawę, że są takie indywidualności, które wpiszą się w zamówienie i słuch po nich ginie
zartujesz
rece opadaja