Oleje i olejki do włosów - cz. V - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-09, 09:50   #3901
uolcia
Rozeznanie

Dot.: Oleje i olejki do włosów - cz. V

Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość
Z całym respektem - ani czepialstwo, ani złośliwość .
Dostaję swędziawki, jak czytam wypowiedzi w "autorytatywnym" tonie, w tematach, w których żadnych pewników być nie może. Często przynosi to więcej szkody niż pożytku { np. silikony, SLS, farbowanie}.
Ty będziesz smarowała włosy "olejkiem na rozstępy", ja będę je płukała w płukance z octu spirytusowego. I dobrze. Każda z nas będzie zadowolona . Tylko nie pisz : ocet spirytusowy to zło ! Wystarczy napisać : mnie/moim włosom nie służy. Wówczas nie napiszę ani słowa . Gwarantuję !
Uprzedzając Twoje pytanie - ze swędziawka poradziłam sobie .
hej, czepialstwo i złośliwość było do koleżanki od egzaklowania
Przecież ja ani razu nie napisałam, że olej spirytusowy to zło, ani nawet że szkodzi!!! omg skończmy tę dyskusję bo to już jest żałosne

nie mogąc znieść widoku moich wczorajszych-obciążonych włosów umyłam je, nałożyłam glorię+maskę mariona dla czerwonowłosych i dodalam trochę alterry migdał&papaja.. efekt powala na wykończenie płukanka z octu jabłkowego, włosy błyszczą i są gładziutkie..
Zauważyłam, że olej w połączeniu z maską naprawdę daje dużo lepsze efekty.. ale czy każdy?

em!L!a- Co do końcówek po occie i troszkę przesuszonych kłaczków, to też tak miałam, gdy dodałam go trochę za dużo do wody... niestety nie wiem ile, bo zawsze robię płukankę na oko. Może spróbuj dostosować proporcje do swoich włosów, albo zrezygnuj z płukanki...

Dziewczyny czy robiłyście już rajd po supermarketach w celu rozeznania gdzie oleje są najtańsze? Wolałabym kupić jakiś sama, a nie zamiawiać przez internet... Choć nie sądzę bym znalazła konopny w dziale spożywczym

Edytowane przez uolcia
Czas edycji: 2012-04-09 o 09:52
uolcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 10:09   #3902
em!L!a
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość
dzięki a myślałam, że OCM to coś do włosów

Cytat:
Napisane przez uolcia Pokaż wiadomość

Dziewczyny czy robiłyście już rajd po supermarketach w celu rozeznania gdzie oleje są najtańsze? Wolałabym kupić jakiś sama, a nie zamiawiać przez internet... Choć nie sądzę bym znalazła konopny w dziale spożywczym
widziałam konopny w Delimie i chyba był tańszy niż w superpharmie

w ogóle jak polazłam do tej Delimy na oleje to w szok wpadłam, zaczęłam sama do siebie mamrotać pod nosem i wszystko oglądać, TŻ sie ze mnie naśmiał i w koncu nic nie wzięłam bo się tak zakręcilam, a już miałam sezamowy w łapach
jutro po pracy jak tam wpadnę..

2 cel -> 60kg (BMI: 21.50)
Od stycznia na diecie MM: 64,2 (-15,8kg)
18.05.2013
em!L!a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 10:15   #3903
201606242139
Konto usunięte

Zmyłam Amlę i Khadiego, nałożyłam dwie odżywki, rozczesałam, schną...
Od dłuższego czasu próbuję uzyskać efekt takiej pięknej tafli jak ma połowa z Was Miałam nadzieję, że zawsze po zmyciu oleju mi się to uda. Trzymam za siebie kciuki, ale już czuję, że się włosy na mnie wypięły. przysięgam na jedzenie, że nigdy więcej degażówki nie dotkną moich włosów
201606242139 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 11:52   #3904
ewelinusia222
Zadomowienie

GG do ewelinusia222

Hej
Mam pytanko, czy olej nakładacie na całe włosy łącznie z skórą głowy czy tylko po długości??

ewelinusia222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 11:56   #3905
beatgirl
Rozeznanie

GG do beatgirl

Cytat:
Napisane przez PandaBear Pokaż wiadomość
Zmyłam Amlę i Khadiego, nałożyłam dwie odżywki, rozczesałam, schną...
Od dłuższego czasu próbuję uzyskać efekt takiej pięknej tafli jak ma połowa z Was Miałam nadzieję, że zawsze po zmyciu oleju mi się to uda. Trzymam za siebie kciuki, ale już czuję, że się włosy na mnie wypięły. przysięgam na jedzenie, że nigdy więcej degażówki nie dotkną moich włosów
Ajj też mi się marzy taka tafla włosów :P albo przynajmniej chciałabym poczuć co to znaczy 'mięsiste' albo 'sypkie'
Cholera, już wiem który olej będzie następny, sezamowy, przez Was muszę go mieć! ale teraz zbieram na maskę Vatiki :P

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Cytat:
Napisane przez ewelinusia222 Pokaż wiadomość
Hej
Mam pytanko, czy olej nakładacie na całe włosy łącznie z skórą głowy czy tylko po długości??
to zależy od olejku i od skalpu

"Nieszczęście dzielone na dwa to o połowę nieszczęścia mniej , szczęście dzielone na dwa to dwa razy więcej szczęścia."
beatgirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 11:56   #3906
moooniek
Zakorzenienie

Cytat:
Hej
zależy od oleju
Stary 2012-04-09, 11:56   #3907
beatgirl
Rozeznanie

GG do beatgirl

Cytat:
Hej
Niektóre oleje sa przeznaczone na skalp, np rycynowy i wiele innych, jednak niektóre skalpy nie lubą olejów i wzmaga to wypadanie

"Nieszczęście dzielone na dwa to o połowę nieszczęścia mniej , szczęście dzielone na dwa to dwa razy więcej szczęścia."

Edytowane przez beatgirl
Czas edycji: 2012-04-09 o 11:59

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-09, 12:08   #3908
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

a ja myslalam, ze nałożę sesę, to sie okazało, że jeszcze gości będę mieć. dobrze, że mnie uprzedzili
Stary 2012-04-09, 14:03   #3909
kiika
Zadomowienie

Cytat:
Hej
Ja robię tak, że na włosy nakładam dowolny olej, a na skalp na zmianę rycynę lub lniany. Wiem, że te dwa dobrze działają na cebulki włosów i nie kombinuję już z innymi.
kiika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 14:14   #3910
201801220933
Konto usunięte

Czesc. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, czy olejki alterra, a konkretnie ten z brzozą i pomarańczą nakładacie też na skalp? Olejków jest tam bardzo dużo i nie znam się na tyle, żeby sama to stwierdzić. Na samych włosach sprawował się dobrze..

Moje włosy już wróciły do swojej objętości (rozpaczałam tutaj co z moimi włosami zrobiła metoda omo). Blask został zachowany, objętość prawie wróciła, ale nadal nie chcą się kręcić. Próbowałam je troche usztywnić maską z żółtka, nafty, rycyny w różnych kombinacjach, ale jest kiepsko. Zaznaczam, że włosy z pewnością nie są przeciążone. Macie jakieś przepisy na "usztywniające" maseczki?

Edytowane przez 201801220933
Czas edycji: 2012-04-09 o 14:19
201801220933 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 14:22   #3911
beatgirl
Rozeznanie

GG do beatgirl

Cytat:
Napisane przez "niusia" Pokaż wiadomość
Czesc. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, czy olejki alterra, a konkretnie ten z brzozą i pomarańczą nakładacie też na skalp? Olejków jest tam bardzo dużo i nie znam się na tyle, żeby sama to stwierdzić. Na samych włosach sprawował się dobrze..

Moje włosy już wróciły do swojej objętości (rozpaczałam tutaj co z moimi włosami zrobiła metoda omo). Blask został zachowany, objętość prawie wróciła, ale nadal nie chcą się kręcić. Próbowałam je troche usztywnić maską z żółtka, nafty, rycyny w różnych kombinacjach, ale jest kiepsko. Zaznaczam, że włosy z pewnością nie są przeciążone. Macie jakieś przepisy na "usztywniające" maseczki?
Olejki alterry lepiej nie kłaść na skalp bo może podrażniać
A co do usztywniania włosów, może spróbuj płukankę z miodu, albo piwną?

Stary 2012-04-09, 14:23   #3912
BlackCherryLBN
Zadomowienie

ja raz nałożyłam Alterrę na skalp i mi podrażniła ale wiadomo, że u każdego inaczej to działa

teraz wmasowałam sezamowy i nic nie swędzi
BlackCherryLBN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 14:29   #3913
201801220933
Konto usunięte

W takim razie będzie szedł tylko na włosy. Dzięki.

Miód na włosy. Hmm. Przyznam, że trochę się tego obawiam, ale słyszałam że dobrze działa. A piwo chyba nadaje się tylko na jasne włosy.

kiika: czy jeśli chodzi o rycynę to są jakieś ograniczenia, co do częstości stosowania?
kiedyś przeczytałam, że nie należy stosować częściej niż raz w tygodniu i tego się trzymam, jednak z uwagi na świetne działanie chętnie stosowałabym częsciej

Zawsze zużywam bardzo dużo olejku na jeden raz. Myślałam o kupieniu jakiegoś psikadła i nakładaniu olejków w ten sposób - bardziej równomiernie i oszczędnie. Ciekawe czy coś takiego wypali. Wybiorę się chyba do ogrodniczego.

Edytowane przez 201801220933
Czas edycji: 2012-04-09 o 14:52
201801220933 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 14:36   #3914
burro
Rozeznanie

Dziewczyny, mam pytanie odnosnie psikadla pod olej. Wlasnie zrobilam sobie psikacza skladajacego sie sie z porcji glorii, isany z babassu, paru kropel keratyni i elastyny, miodu, kapsulki tranu i kapsulek wit. a, zelu aloesowego, kwasu hialuronowego, gliceryny i wody demineralizowanej. Po zmieszaniu i odstawieniu psikadlo rozwarstwia sie i woda jest na dole, a reszta u gory. Wiecie co moze byc tego powodem? Jak wczesniej robilam z alterra granatowa zamiast glorii nic sie nie rozwarstwialo, ale przestraszylam sie ze mnie przesuszy. Czy dodanie slp ma tu jakis sens? I co moglabym jeszcze tam dodac?

burro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 14:48   #3915
ewelinusia222
Zadomowienie

GG do ewelinusia222

Cytat:
Napisane przez beatgirl Pokaż wiadomość
Ajj też mi się marzy taka tafla włosów :P albo przynajmniej chciałabym poczuć co to znaczy 'mięsiste' albo 'sypkie'
Cholera, już wiem który olej będzie następny, sezamowy, przez Was muszę go mieć! ale teraz zbieram na maskę Vatiki :P

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

to zależy od olejku i od skalpu
Cytat:
Napisane przez moooniek Pokaż wiadomość
zależy od oleju
Cytat:
Niektóre oleje sa przeznaczone na skalp, np rycynowy i wiele innych, jednak niektóre skalpy nie lubą olejów i wzmaga to wypadanie
Cytat:
Napisane przez kiika Pokaż wiadomość
Ja robię tak, że na włosy nakładam dowolny olej, a na skalp na zmianę rycynę lub lniany. Wiem, że te dwa dobrze działają na cebulki włosów i nie kombinuję już z innymi.
Dziękuję za odpowiedź
Dopiero zaczynam swoją przygodę z olejowaniem, wcześniej używałam tylko oleju rycynowego lub nafty na końcówki.

Ale kupiłam sobie mały olejek do włosów Amly i wypróbuję razem z olejem rycynowym na skalp

A jeśli chodzi o olej z biedronki z pestek winogron to gdzie on stoi?? Normalnie w spożywce??

ewelinusia222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 14:57   #3916
201606242139
Konto usunięte

Cytat:

Eh, tej sypkości i mięsistości też chyba nigdy nie odczuję :/
201606242139 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 15:29   #3917
justynalenka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez burro Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam pytanie odnosnie psikadla pod olej. Wlasnie zrobilam sobie psikacza skladajacego sie sie z porcji glorii, isany z babassu, paru kropel keratyni i elastyny, miodu, kapsulki tranu i kapsulek wit. a, zelu aloesowego, kwasu hialuronowego, gliceryny i wody demineralizowanej. Po zmieszaniu i odstawieniu psikadlo rozwarstwia sie i woda jest na dole, a reszta u gory. Wiecie co moze byc tego powodem? Jak wczesniej robilam z alterra granatowa zamiast glorii nic sie nie rozwarstwialo, ale przestraszylam sie ze mnie przesuszy. Czy dodanie slp ma tu jakis sens? I co moglabym jeszcze tam dodac?
tłuszcz z wodą nigdy Ci się nie wymiesza na stałe ( o ile nie dasz emulgatora)

Zawsze należy starać się odpowiednio ubierać myśli w słowa,myśleć zanim słów się użyje i używać słów,które ukazują że się myśli.
justynalenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 15:32   #3918
beatgirl
Rozeznanie

GG do beatgirl

Cytat:

Miód na włosy. Hmm. Przyznam, że trochę się tego obawiam, ale słyszałam że dobrze działa. A piwo chyba nadaje się tylko na jasne włosy.

kiika: czy jeśli chodzi o rycynę to są jakieś ograniczenia, co do częstości stosowania?
kiedyś przeczytałam, że nie należy stosować częściej niż raz w tygodniu i tego się trzymam, jednak z uwagi na świetne działanie chętnie stosowałabym częsciej

Zawsze zużywam bardzo dużo olejku na jeden raz. Myślałam o kupieniu jakiegoś psikadła i nakładaniu olejków w ten sposób - bardziej równomiernie i oszczędnie. Ciekawe czy coś takiego wypali. Wybiorę się chyba do ogrodniczego.
Miód może rozjaśniać, a piwo? Piwo chyba nie

To chyba chodzi o naftę nafty na pewno nie powinno się stosować więcej jak raz w tygodniu, ale co do rycyny nie słyszałam o takich ograniczeniach, ja swego czasu używałam jej co dwa trzy dni i było w porządku teraz używam Khadiego który też zawiera rycynę i należy go stosować ok 3 razy w tyg więc raczej nie robi ona krzywdy

Stary 2012-04-09, 15:40   #3919
HairMania
Wtajemniczenie

GG do HairMania

Cytat:

Jeśli chodzi o rycynę to ja ją nakładam na noc przed każdym myciem czyli 3razy w tygodniu i nic złego się nie dzieje .Więc raczej nie ma ograniczeń

Ja odpisuję u ciebie, Ty u mnie
HairMania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 15:43   #3920
burro
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez justynalenka Pokaż wiadomość
tłuszcz z wodą nigdy Ci się nie wymiesza na stałe ( o ile nie dasz emulgatora)
dodalam slp i dalej sie rozwarstwia.

burro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 15:43   #3921
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Nie można go PIĆ zbyt często, bo można zafundować sobie biegunkę

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 16:00   #3922
beatgirl
Rozeznanie

GG do beatgirl

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Nie no, generalnie po to sie to pije :P za często to nie można pić żeby się organizm nie rozleniwił

Stary 2012-04-09, 16:23   #3923
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
hhaha przypomnialo mi się, jak poszłam do apteki po olejek rycynowy, obslugiwał mnie sędziwy pan.
podał mi i dziwnym tonem spytał "czy taka butla wystarczy?" dopiero pozniej przeczytalam jakie ma zastosowanie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-09, 17:29   #3924
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czarna Orchidea Pokaż wiadomość
hhaha przypomnialo mi się, jak poszłam do apteki po olejek rycynowy, obslugiwał mnie sędziwy pan.
podał mi i dziwnym tonem spytał "czy taka butla wystarczy?" dopiero pozniej przeczytalam jakie ma zastosowanie
To ja jak glicerynę brałam zobaczyłam zdziwioną minę aptekarki
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 17:48   #3925
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
To ja jak glicerynę brałam zobaczyłam zdziwioną minę aptekarki

A do czego używaja gliceryny zwykli ludzie

Dobra, wpadły mi nieplanowane srodki na konto, to mogę kupić nadprogramowy olej
I chya będzie Alvedrowa paczula i sezamowy

Już leci Biotyna 5000 i B complex
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 18:09   #3926
pannanika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anastazjaaa2 Pokaż wiadomość
Tata coś mi wczoraj opowiadał, że gliceryną się słodzi alkohol
Stary 2012-04-09, 18:36   #3927
Bayka
Zakorzenienie

GG do Bayka

Witajcie dziewczyny, przyszlam sie pozalic, wlasnie drugi raz naolejowalam wlosy Vatika i znowu po doslownie kilki minutach strasznie rozbolala mnie glowa

olejowalam juz wczesniej wlosy, ale oliwa z oliwek i ze slodkich migdalow, teraz przed swietami zakupilam Vatike, ledwo wrocilam do domu nalozylam na wlosy i pojawil sie ten bol, tzn po jakims czasie minal, a dzis znou to samo myslicie, ze ten olej nie dla mnie?

Polskie literki? -Brak
Bayka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 18:41   #3928
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anastazjaaa2 Pokaż wiadomość
W tym samym celu co olej rycynowy czy olej ze słodkich migdałów w nieco większych ilościach

Cytat:
Napisane przez Bayka Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny, przyszlam sie pozalic, wlasnie drugi raz naolejowalam wlosy Vatika i znowu po doslownie kilki minutach strasznie rozbolala mnie glowa

olejowalam juz wczesniej wlosy, ale oliwa z oliwek i ze slodkich migdalow, teraz przed swietami zakupilam Vatike, ledwo wrocilam do domu nalozylam na wlosy i pojawil sie ten bol, tzn po jakims czasie minal, a dzis znou to samo myslicie, ze ten olej nie dla mnie?
Ehh... no możliwe. Mój TŻ od niektórych olejów przeze mnie stosowanych dostawał bólu głowy. Z drugiej strony, może to wina pogody?
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 18:45   #3929
Bayka
Zakorzenienie

GG do Bayka

Cytat:

Ehh... no możliwe. Mój TŻ od niektórych olejów przeze mnie stosowanych dostawał bólu głowy. Z drugiej strony, może to wina pogody?
hm, oby bo nie chcialabym rezygnowac. Zapach mi sie ogolnie podoba, powiedzmy ale nie mozna ukryc, ze jest specyficzny.

Za pierwszym razem jak bol minal, czulam sie ok, i poszlam spac, a nastepnego dnia obudzilam sie wyspana i zrelaksowana jak nigdy wiec moze ten olejek ma na mnie jakis specjalny wplyw

Polskie literki? -Brak
Bayka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 18:55   #3930
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pannanika Pokaż wiadomość
Tata coś mi wczoraj opowiadał, że gliceryną się słodzi alkohol

Cytat:
W tym samym celu co olej rycynowy czy olej ze słodkich migdałów w nieco większych ilościach
Aha
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości