|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
Niestety
Moim zdaniem codziennie powinno sie jeść na luzie a w święta tym bardziej
|
#3122 |
|
Raczkowanie
|
No cóż, niektórzy nie obchodzą świąt i nie mają w domu wyżerki, tak jak ja na przykład
Nie piekłam żadnych mazurków, serników ani pasztetów i mój jadłospis jest grzeczny R 8.00 - jajecznica z pieczarkami, kawa z mlekiem 3,2 11.00 - twaróg półtłusty 200g z rzodkiewką, ogórkiem, cebulką, rzeżuchą 14.00 - pewnie zupa cebulowa z grzankami 17.00 - plaster pieczonego schabu, warzywa na parze 20.00 - tuńczyk z łyżką jogurtu, oliwkami i cebulką pewnie poskaczę na skakance
|
#3123 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3124 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale tak poza tym, dziewczyny maja racje, po co wypisywac swiateczne jedzenie?
wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=44354776 wishlista https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=723452 Edytowane przez riddle92 Czas edycji: 2012-04-09 o 14:12 |
|
|
|
|
#3125 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
: *
|
|
#3126 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3127 |
|
Raczkowanie
|
Oceni ktoś moje dzisiejsze P ??
![]() I paluch pszenny, pół z serem topionym gouda,pół z dżemem wiśniowym, kromka chleba pszennego z pomidorkami i ogórkiem, herbata z miodem i cytryną nutridrink II 2 kromki chleba pszennego z serkiem wiejskim, część zjedzona z dżemem wisniowym, część ze szczypiorkiem, herbata z miodem IIIkubek barszczu, ziemniaki, kurczak terijaki, marchew z groszkiem, buraki IVjogurt naturalny z brzoskwinią, baton zbożowy crunchy żurawinowo-malinowy, tymbark jablko-mięta Vb ędą: 3 duże kromki chleba ;jedna z serem topionym gouda, jedna z szynką i warzywami, jedna z serkiem śmietankowym i szczypiorkiem, herbata z miodem i cytryną i jak ?
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#3128 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3129 |
|
Zadomowienie
|
www.youtube. com /watch?v=GUDCuoT8m-8 (usuń spacje między ukośnikiem
)dobra koniec ot'a
|
|
#3130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobre
|
|
#3131 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze U, po wczorajszym jedzonku świątecznym, którego lepiej nie będę opisywać ;D A jak dziś? W domu cały czas ful smakołyków.
śniadanie: dwie kromki orkiszowca z masłem; porcja sałatki jarzynowej z majonezem, porcja sałatki warzywnej z sosem jogurtowym i jajkiem, jajko z chrzanem ( dobre!) obiad: dwie kromki orkiszowca, talerz sałatki greckiej, pół talerza sałatki ze śniadania - kawa z mlekiem+ kawałek makowca -jabłko kolacja: pewnie będzie kasza manna na mleku z cynamonem, miodem i rodzynkami.migdałami *zerowy ruch Bardzo proszę o ocenę. |
|
|
|
#3132 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
gdzie drugie śniadanie? reszty nie skomentuje, jakieś dziwne te twoje posiłki. po co w ogóle wstawiać takie jadłospisy? OMG. rozumiem, że czasem aż chce sie pochwalic jak trafi sie jakiś wyjątkowo smaczny jadłospis, ale takie byle-co? przestane to komentować w ogóle bo na nerwy mi to działa... naprawde, chyba nie jest rzeczą trudną ocenienie jakości swojego własnego jadłospisu, moglabyś się posilić o przeczytanie innych i porównać ze swoim. a jesli masz z tym problem, to na KZ i tam się pytaj o rady, trudno znaleźć? proszę, wyręczę cię co byś się nie zmęczyła, bo jeszcze kalorii za dużo spalisz - o tu -> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=399103&page=142 planowanie jadłospisu na święta jest chore... zastanów się dziewczyno
|
|
|
#3133 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tyjesz na tym w ogóle?
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
|
#3134 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ocencie, prosze, bo nie wiem czy cos zmienic...
Cytat:
-2ciemne kromki, 3/4 puszki tunczyka, 1 pomidor -kilka plastrow szynki, salatka jak wczoraj: ciemny ryz, tunczyk, jajko na twardo, papryka, kukurydza, kapusta pekinska. (ryzu niewiele) -150g serka wiejskiefo, 1 lyzka gorzkiego kakao,1 lyzeczka miodu, 1 lyzka pestek z dyni. -6 lyzek ugotowanej kaszy gryczanej, mieso pieczone w sosie z cebula, grzybami,bez tluszczu, sos tez nie zabielany, 200g warzyw na patelnie(marchew, kalafior, groszek) -BEDZIE: kolacja bialkowa, podejrzewam, ze 150 g serka wiejskiego.... jak to wyglada? bardzo duzo bledow??
A że ją Pan Bóg stworzył, a szatan opętał, więc będzie na wieki i grzeszną i świętą ![]() Polskie literki? -Brak ![]() Edytowane przez Bayka Czas edycji: 2012-04-09 o 19:27 |
|
|
|
|
#3135 |
|
Raczkowanie
|
Jogurt był mały. Ostatnio dodaje masło . Kolejny krok na przód !
Zauważyłam, że moja faza na chleb już troche przemija więc pokombinuje z tym II śniadaniem . Dzisiaj było tak na szybko bo wracałam z wsi i potem zaraz do koscioła biegłam więc wszystko w biegu . Jutro będzie lepiej bo w domu siedze.Narazie tyje.Ale mam spora niedowage. Jutro się waże więc zobacze jak w tym tygodniu. Edytowane przez gosinek13 Czas edycji: 2012-04-09 o 20:00 |
|
|
|
#3136 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
Jestem tu nowa. Przeglądam sobie to forum i jestem pod wrażeniem waszej wiedzy o posiłkach Jakoś nigdy nie zastanawiałam się nad tym czy jem zdrowo, czy nie. Ale ostatnio stwierdziłam, że muszę nad tym popracować i zaczęłam dziś patrzeć na to, co jem, tak po świętach Mam 164 wzrostu i ważę 52 kg, to chyba dobrze? A więc wstawiam mój dzisiejszy jadłospis z prośbą o ocenę. śniadanie: cały talerz sałatki jarzynowej, bułka pszenna z masłem, jajko faszerowane drugie śniadanie: cała puszka orzechów ziemnych solonych ;o / to chyba niezdrowe? kurcze, dopiero po zjedzeniu zobaczyłam, że to takie kaloryczne obiad: żurek( zostało po świętach ), do tego 3 paszteciki domowej roboty z ciasta francuskiego i zasmażanej kapusty z pieczarkamipodwieczorek: kawał makowca mamy <3 kawałek szarlotki babci kolacja: owsianka z dwoma paskami czekolady, orzechami włoskimi, cukrem, rodzynkami na mleku czy jest bardzo niezdrowo i sztucznie itd? czy ujdzie w tłumie? |
|
|
|
#3137 |
|
Rozeznanie
|
no to ja napisze co mniej wiecej dzisiaj zjadlam bo wielkiego obżarstwa nie było
U I po trochu - sałatki tradycyjnej z majonezem i lekkiej ze świezych warzyw i fety, kilka plastrów różnych wędlin, kawałek weganskiego pasztetu soczewicowego do tego chrzan i domowa zurawina + rzeżucha ;d, kawałek malutkiej marmurkowej babki ze świeconki II po kawałku sernika i mazurka z domowymi powidłami sliwkowymi, kajmakiem i duża ilością bakalii III schab pieczony w ziołach prowansalskich nadziewany suszonymi pomidorami, puree z ciecierzycy i papryki pieczonej, sałatka - sałata, pomidor, rzodkiewki, szczypiorek IV kawałek babki drożdzowej V spora porcja pasztetu soczewicowego na ciepło, do tego ajwar, musztarda i pomidor do picia: dużo wody, kawa, herbaty |
|
|
|
#3138 |
|
Zakorzenienie
|
wczoraj:
1. dwie kromki żytniego z wędliną drobiową, jajko z żółtkiem zmiksowanym z przyprawami i chrzanem:P, kawa z mlekiem 2. rosół z ryżem, schabowy , ziemniaki, buraczki na zimno3. kawałek makowca i ciasta marchewkowego, herbata [10 km biegu] 4. makaron razowy z sosem pomidorowym, pierś z kurczaka, jakaś sałatka wiosenna pomarańcza5. kawa mrożona z gałką lodów i bitą śmietaną
|
|
#3139 |
|
Raczkowanie
|
ej, na PRZYTYCIU kisiel i ciastka petti beure na podwieczorek to za mało ? Bo mam coś na to ochotę ;p
Dacie mi jakies inne pomysły na dobry podwieczorek bo jakoś nie wiem już co mam zjesc
Edytowane przez gosinek13 Czas edycji: 2012-04-10 o 14:47 |
|
|
|
#3140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3141 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Polecam, jak Ervisha, jakieś ciasta świąteczne. Ja właśnie zjadłam solidny kawałek pleśniaka. Enjoy! ![]() A tak na co dzień, to może być powtórka z obiadu albo drugi obiad (bardzo nawet wskazany); jeśli na słodko to serek wiejski z bananem i dużą ilością bakalii, do tego jakiś sos czekoladowy (albo pokruszone kawałki czekolady). Budyń na tłustym mleku z czekoladą i do tego jakieś ciasteczka (np. pełnoziarniste- nie tylko słodko, ale i zdrowo ;-)), lody z bitą śmietaną i owocami, gorąca czekolada z dodatkami. Na co tylko masz ochotę. Często po sporej utracie wagi, zwłaszcza, jeśli w czasie diety obcięło się tłuszcze, organizm potrzebuje właśnie ich, żeby zregenerować sporo tkanek, więc nie żałuj sobie (zwłaszcza roślinnych )- ale to na pewno wiesz.
|
|
|
#3142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) i nie żałuję Jutro powrót to "normalności" bo już nie ma co kusić![]() Zgadzam sie ze kisiel i herbatniki to za mało. Gdybyś była na U to byś mogła sobie pozwolić. Moze jakaś owsianka z owocami i czekolada ?
|
|
#3143 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
duuużo lepszy od tych gotowców ! Taki budyń to też za malo ? Bo dość sycący
Edytowane przez gosinek13 Czas edycji: 2012-04-10 o 17:55 |
|
|
|
|
#3144 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ervisha- ja dziś zjadłam 2 obiady i wielki kawał pleśniaka. Od małego szaleństwa od czasu do czasu (zwłaszcza w Święta!*) się nie umiera. Święta właśnie są od ŚWIĘTOWANIA, a nie lamentowania nad kawałkiem nadprogramowego ciasta.*wiem, że już po, ale trzeba dojeść, co zostało.
|
|
|
#3145 |
|
Wtajemniczenie
|
u mnie Święta były pod znakiem baranka i banofee
Do tego sałatki jarzynowe z majonezem, sałatka gyros, sernik, tiramisu, indyk z morelami, ćwikła, żurek, wiejska kiełbaska i inne pysznosci![]() Dzis niestety jestem chora (w sumie od czwartku mnie trzyma ale dzis mi się nasiliło wszystko) - gardło boli i jedyne co jestem w stanie w siebie wcisnąc to soki przecierowe, boli mnie przy przelykaniu czegokolwiek Buuuuu a tyle pysznosci zostało
|
|
|
|
#3146 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
siedzenie w kuchni przez cały tydzień żeby potem powiedzieć "no i po co to było? 10 dni pieczenia i 5 minut jedzenia, ew. jak coś zostanie to 'trzeba dojeść' a potem sie ludzie dziwią że tyją blabla. jeść normalnie i bez przesady, ten 'kawał' ciasta można zjeść równie dobrze w każdy inny dzień. Święta Wielkanocne raczej powinno się świętować inaczej, niż poprzez jedzenie i lamentowanie przy stole... Gdybym była wierząca, to spędzałabym święta w ciszy, refleksji, może modlitwie, na jak najlepszym spędzaniu czasu z najbliższymi, ale to takie moje gdybanie, bo wierząca nie byłam i nie będę moje wczorajsze uu I owsianka na mleku z jabłkiem, malinami, serkiem wiejskim, herbata truskawkowo-waniliowa z cukrem brązowym II podwójna kanapka chleba z dynią z masłem, bieluchem paprykowym zmieszanym z 2 łyżkami siemienia lnianego, rzodkiewką, papryką zieloną III kurczak w ryżu i sosie keczupowym, surówka kupna z kapusty, mieszanki sałat, marchwi itp IV zblendowany banan, kiwi, 2 marchewki i jogurt naturalny mało wyszło bo późno wstałam, za to dzisiaj nadrobiłam
|
|
|
#3147 |
|
Raczkowanie
|
Moje P z dzisiaj :
I kasza manna na mleku 2% z bananem i dżemem malinowym, herbata z miodem nutridrink II bułka z makiem i ziarnami "rozmaitości" z serkiem wiejskim i szczypiorkiem, nektarynka, herbata z miodem i cytryną III barszcz z warzywami zabielany śmietaną, mielony z szpinakiem i ryżem w środku, ziemniaki, buraki, kiszona kapusta i marchew z groszkiem, szklanka soku IVdomowy budyń śmietankowy z dżemem wiśniowym (mniaaaam!)- zjadłam solidną i uczciwie dużą porcje ![]() V buła pszenna; pół z serem gouda i dodatkami, pół z szynka i dodatkami, kromka pszennego z serkiem śmietankowym i szczypiorem, herbata z miodem i cytryną Musiałam troche dodać bo jak wcześniej tyłam teraz waga stoi w miejscu. Jestem pełna, ale o dziwno bez wyrzutów narazie ;P Edytowane przez gosinek13 Czas edycji: 2012-04-10 o 18:42 |
|
|
|
#3148 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to praktycznie już od soboty do dzisiaj pojadłam sobie i to dobrze
Więcej było tych niezdrowych produktów niż zdrowych ale chyba od tego są święta No i zjadło sie więcej niż zazwyczaj Ale w swięta można sobie pozowlić i zaszaleć![]() A tak swoją drogą czy każda osoba będąca na P ma faze na chleb ?
|
#3149 |
|
Rozeznanie
|
ufff... naszczęście już po świetach, bo nie mogę patrzeć na gotowane jajka, szynkę
![]() Dzisiaj jakoś nie miałam wielkiego apetytu ale za to straszną ochotę na owoce ![]() Moja owoooocowe UUU : śniadanie : micha owsianki na mleku z dużym jabłkiem ( mniam... mama kupiła teraz same olbrzymy ), 2 wafle ryżowe z miodem, kawa zbożowa z miodem - moja nowa miłość II śniadanie ( w biegu ) : jogurt nat. z wiórkami kok., marchewa, banan, kawał babki gotowanej Obiad : omlet z 2 jaj z żółtym serem, szynką, papryką i ketchupem, kromka razowca z serkiem kanapkowym i papryką Po : pomarańcza Podwieczorek : kubas budyniu śmietankowego z kiwi, gruszką Kolacja : kromka razowca z masłem i kiełbasą, sałatka owocowa : grejfut, jabłko z całym jog.nat. możliwe że o czymś zapomniałam ![]() Ruch : 1h hula hop i 1h spokojnego spaceru z psem a sernik się skończył ;( foch
Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-04-10 o 18:47 |
|
|
|
#3150 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
teraz znowu ciągnie mnie do kaszek, owsianek . Ciekawe co będzie dalej
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:55.

Moim zdaniem codziennie powinno sie jeść na luzie a w święta tym bardziej

Nie piekłam żadnych mazurków, serników ani pasztetów i mój jadłospis jest grzeczny

(nie wiem dokładnie, bo brałam ze święconki :P ), kawałek szynki wieprzowej, pomidor

), 2 wafle ryżowe z miodem, kawa zbożowa z miodem - moja nowa miłość