|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł VII cz. naszego wątku? | |||
Wiosna za oknem, pąki strzelają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają. V-VI 2012 cz.VII |
![]() ![]() ![]() ![]() |
3 | 4,35% |
Wiosna za oknem,wyprawki czekają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają.V-VI 2012 cz.VII |
5 | 7,25% |
Która następna?Której się spieszy? Wciąż mamy w wątku za mało dzieci.V-VI 2012 cz.VII |
7 | 10,14% |
Ptaszki ćwierkają, wiosna wszędzie, który brzdąc następny będzie? V-VI 2012 cz. VII |
11 | 15,94% |
W nosie z terminami, pierwsze na wątku Mamy już mamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII |
3 | 4,35% |
To my, Mamy majowo-czerwcowe! Na dzieci czekają wyprawki gotowe.Mamy V-VI 2012 cz.VII |
5 | 7,25% |
Worek z dziećmi rozwiązany, pierwsze Mamy w wątku... mamy! Mamy V-VI 2012 cz. VII |
23 | 33,33% |
Worek z dziećmi rozwiązany, już są w wątku pierwsze Mamy! Mamy V-VI 2012 cz. VII |
9 | 13,04% |
Pierwsze dzieci tulą nasze mamy, na kolejne już czekamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII |
1 | 1,45% |
Pierwsze dzieci witają nasze mamy, na kolejne już czekamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII |
2 | 2,90% |
Głosujący: 69. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2581 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy! Mamusie V-VI 2012 cz.
Ja się kiedyś tak napracowałam nad pizzą,włożyłam w nią dużo serca a ona po wyjęciu z piekarnika wyleciała mi z blachy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2582 |
Raczkowanie
|
Dot.: Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy! Mamusie V-VI 2012 cz.
o wymazie u dziecka nic mi nie mówił, nie sądzę żeby antybiotyk wpływał na karmienie piersią, tzn. nie słyszałam żeby nie można było karmić.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2583 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() Ja jeszcze nigdy pizzy nie robiłam. Chodzi za mną, ale ciągle coś stoi na przeszkodzie...nigdy nie wiem co ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2584 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2585 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() dobrze że się leń zaczał ruszać ! ![]() ![]() dziewczyny ! pochwalcie się łóżeczkami. Jeszcze nie mamy, a chcemy zakupić i nie wiem czy w sklepie stacjonarnym kupować, czy poszukać czegoś na allegro. Chodzi o to, że w sklepie, to dotknę, pomacam, pogłaskam, sprawdzę czy stabilne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2586 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2587 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() składniki na 2pizze o średnicy 24cm (spód od tortownicy) 250g mąki pszennej 0,5szkl wody 10g świeżych drożdży mniej niż 0,5łyżeczki soli Zrobić wgłębienie w kopczyku mąki. Zmieszać w miseczce ok 50 ml wody z drożdżami i wlać do wgłębienia wraz z resztą wody i solą. Wymieszać składniki i zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na np 20min. Jeśli się klei dosypać troszeczkę mąki. Ciasto podzielić na dwie części. Ułożyć na spodzie tortownicy (lub zwykłej blaszce) nadać kształt. Polać trochę ketchupem, posmarować nim ciasto, nakłuć widelcem. Nałożyć czego dusza zapragnie i piec w 220st przez ok 20 min ![]() ---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- Cytat:
![]() Idę się położyć, bo już mnie duupa boli.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2012-04-11 o 12:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2588 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2589 |
Wtajemniczenie
|
To ja znalazłam bardziej skomplikowany przepis:
PIZZA Składniki: Składniki sosu: - 3 małe, lub 2 duże pomidory - 1 cebula - ostra papryka w proszku - 2 ząbki czosnku - 4 duże pieczarki - 4 plastry szynki - 6 plastrów salami Składniki ciasta: - mąka tortowa - drożdże (nie instant) - oliwa z oliwek - sól, cukier Sposób wykonania: Zanim zaczniemy wyrabiać ciasto, zaczynamy od sosu. Ponieważ musi on dość długo postać na ogniu, a w tym czasie zajmiemy się ciastem. Jeżeli pizza ma wyjść idealnie, muszą być dokładnie przestrzegane proporcje: 1. Staramy się odmierzyć dokładnie 20g drożdży (nie instant). Rozkruszamy do kubka, dodajemy niepełną łyżeczkę cukru, oraz łyżkę mąki. Dolewamy ciepłej wody ( nie za gorącej bo zabijemy drożdże). Mieszamy aby wszystko się rozpuściło. 2. Odmierzamy 2,5 szklanki mąki - zalecam "tortową", pół łyżeczki soli, oraz 5 łyżek oliwy z oliwek – to ważne, ale od biedy można zwykłą. Osobiście wszystkie te składniki umieszczam w misce. Nie zapaćkam całego blatu w kuchni, łatwiej się ugniata ciasto. Drożdże muszą "zastartować", w tym czasie przechodzimy do sosu. Grzechem jest smarować ciasto keczupem, albo koncentratem pomidorowym. Robimy pyszny sosik ze świeżych pomidorków. 1. 2 duże albo 3 małe pomidory zalewamy w garnuszku wrzątkiem. W tym czasie kroimy całą średnią cebulę i 2 ząbki czosnku na kosteczkę. 2. sparzone pomidory bez problemu obiera się ze skórki. Kroimy je na ćwiartki wyrzucając większość wodnistego miąższu 3. w średnim garnuszku rozgrzewamy oliwę, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę ostrej papryki w proszku (pizza leciutko pikantna, 2 czubate łyżeczki - pikantna, 3 – ostra). Zamieszamy dobrze, aby wymieszać paprykę, dosypujemy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Po "zeszkleniu" cebuli wrzucamy pomidory, mieszamy i przykrywamy. Ogień pod garnkiem na 40%. Pomidory muszą kolo 10 minut dusić się pod przykryciem, rozpadną się na kawałki zamieniając się w sosik. W tym czasie robimy ciasto. Ale najpierw włączamy piekarnik na 230 stopni. 1. Na wcześniej przygotowany kopczyk z mąki z solą i oliwą, wylewamy rozczyn z drożdżami (nie czekamy aż rozczyn zacznie rosnąć). Ugniatamy ciasto, dosypując mąkę, lub dolewając ciepłej wody. Dobre ciasto nie może być za suche, musi leciutko kleić się do dłoni przy ugniataniu. Ugniatamy je około 7 minut. Nie krócej. Wyrobione ciasto posypujemy odrobiną mąki i trzymamy w ciepłym miejscu w misce przykrytej ścierką. Pamiętamy o mieszaniu sosu. Gdy pomidory się rozpadną, można im pomóc ubijakiem do ziemniaków albo mikserem. Aby sos zgęstniał musi pogotować się bez przykrycia, Dodajemy do niego pół łyżeczki soli, 3 szczypty bazylii, łyżkę koncentratu pomidorowego i nic więcej. W smaku może być kwaskowy i nie dosolony. Wyłączamy gaz gdy sos stanie się wyraźnie gęstszy niż był na początku . Czas na dodatki. Najważniejsze jest to, jakiego sera użyjemy. Koniecznie musi to być MOZARELLA. Tylko ten ser nadaje pizzy ten pyszny smak. Nie masz tego sera to nie rób tej pizzy. Proponuję zmieszać 250g Sera Mozarella i 100g Goudy. Ser Mozarella jest biały i mięciutki, kroimy go w kosteczkę, Goude tarkujemy. Na całą pizze dajemy nie więcej, nie mniej tylko 4 plastry szynki 6 plastrów salami i 4 duże pokrojone w plastry pieczarki. Pamiętamy że nie robimy zapiekanki na cieście drożdżowym tylko pizze. Nie zasypujemy pizzy toną szynki i górą pieczarek. Najlepiej gdy salami jest w bardzo cienkich plasterkach. Pieczarki myjemy i starannie tniemy na cieniutkie plasterki. Im cieńsze tym lepiej. Natłuszczamy powierzchnię blachy oliwą. Sprawdzamy jak wyrosło ciasto. Powinno być prawie 2x większe. Nie musi wcale rosnąć 1,5 godziny jak w niektórych przepisach. Teraz ważny moment składamy pizze, trzeba trzymać się kolejnych kroków. 1. Na blacie posypanym mąką ugniatamy przez chwilę wyrośnięte ciasto. Wałkujemy je tak aby zajęło 3/4 blachy. Przekładamy ją na nią i wałkujemy dopasowując do brzegów. Dzięki temu świetnie dopasuje się do prostokątnej blachy i zrobią się fajne brzegi . 2. Na ciasto rozsmarowujemy nasz sosik. Może nie wylewajmy od razu całego, żeby nie okazało się że jest go za dużo i pizza będzie "pływać". Brzegi tez lekko przecieramy sosem. 3. Bierzemy 3/4 Mozarelli i stosunkowo tyle Goudy – tak właśnie teraz ser, zaraz na sos, a nie na wierzch. Najczęstszym błędem jest zasypywanie wszystkich dodatków serem który się roztapia a wszystko pod nim się gotuje zamiast piec. Mamy wtedy piękną zapiekanką a nie pizze. Sera jest wystarczająco aby reszta dodatków się w nim ładnie zatopiła do połowy. 4. rozkładamy plastry szynki i salami, a na górę pieczarki. 5. na wierzch resztki sera. 6. całą pizze lekko solimy. 7. Wstawiamy do piekarnika na 14 minut o temp. 230 stopni, z termo obiegiem. Dokładny czas najlepiej określić obserwując pizze. Gdy warstewka sosu maźnięta na brzegu jest brązowa i miejscami zaczyna czarnieć, a na pizzy tworzą się wysepki z przypieczonej na brązowo Mozarelli, pizza jest gotowa . |
![]() ![]() |
![]() |
#2590 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja mogę rodzić, ale dopiero za 2 tygodnie żeby już wszystko było gotowe tak na 100% ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2591 | |
Zakorzenienie
|
Ja też przez Internet. Jakoś mnie nie podnieca oglądanie tego wszystkiego i wybieranie.
![]() A tak usiadłam, raz, dwa i zamówione ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2592 | ||
Rozeznanie
|
Godzinkę mnie nie było a tu 2 strony. Wróciłam z lumpkowych wojaży z chrupkiem do spania za 10 zł.
![]() ![]() Dzwoniłam do szpitala czy mogę przyjechać zwiedzać porodówkę. Pani położna była bardzo miła i mówiła że mogę wpaść kiedy chcę. Jeszcze muszę namówić mojego M. bo on póki co się boi. ![]() Cytat:
![]() Anulka, może namów swojego męża na pływanie. Chyba że ma taką wadę, że nie może. Niech zapyta lekarza. Cytat:
![]() |
#2593 | |
Zakorzenienie
|
Rinco trzymaj się kochana. Teraz rozumiem, czemu nie jedziecie na zakupy.
Cytat:
![]() ![]() Ja chciałabym w przyszłym tyg. zamówic łóżeczko i materac. A wózek ewentualnie pod koniec kwietnia. Ale zobaczymy jak bedzie po wizycie wtorkowej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2594 | |
Zakorzenienie
|
Ło jeżu! Gdybym tak miała pizzę robić, to nigdy bym nie zrobiła
![]() U mnie pizza to najszybsze co może być na obiad. ---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2595 |
Zakorzenienie
|
O raju, zapomniałabym zupełnie o wózku...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2596 |
Zakorzenienie
|
Myslałam o baby dream tych rosmanowskich.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2597 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Zaraz wraca z pracy mąż i zabiera kicię do weta. Było umówione,że ja nie pojadę, bo dostaję histerii już od samego siedzenia w poczekalniach. Zobaczymy co powie ten lekarz, jeżeli on podejmie się jej leczenia wówczas nie zoperujemy jej jutro na klinice. Ależ się stresuje. ps. Spakowałam sobie torbę do szpitala ![]()
![]() |
#2598 |
Zadomowienie
|
gartuluje spakowania torby
|
![]() ![]() |
![]() |
#2599 | |
Zakorzenienie
|
Też możesz spróbować
![]() ![]() Cytat:
Ty myśl o sobie i o dziecku, nie stresuj się dodatkowo. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2600 | |
Zakorzenienie
|
Dziewczny...
"nadejsza wiekopomna chwila" dostałam zwolnienie zaczynam od juta ![]() ale jakos nie moge się przyzwyczaić do te myśli, że będę miała tyyyle czasu ![]() już zaplanowałam czas do końca tygodnia ![]() Pani dr powiedziała, że medal za wytrwałość mi się należy, bo jej się trafiają ostatnio takie ciężarne co zaraz po teście biorą zwolnienie i siedzą w domu a ja zaraz 31 tydzień i dalej latam ![]() ciężko było ze słuchaniem serduszka, bo Córa tak się wierciła, że chyba plecami chciała mi wyjść ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2601 |
Zadomowienie
|
macie sprawdzonego sprzedawce z allegro od koszulek do karmienia znaczy się od piżamek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2602 | |
Zakorzenienie
|
tu nie ma czego gratulować
![]() Cytat:
![]() A co ze zdjęciem? Ja zrobię porównanie i też wrzucę ![]()
![]() |
#2603 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2604 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, przez jakiś czas tak mniej wiecej używa się pieluch jedynek?
_Maya_ długo nie poleniuchujesz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2605 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2606 |
Zadomowienie
|
a ja na zwolnienie wybieram się za 2 tyg czyli w 33 tyg, znaczy się do końca miesiąca udaję że pracuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2607 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Już niedługo przeprowadzka ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2608 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
-mąż jest tylko w weekendy -do tego raz na dwa lub trzy tyg -musiałby dojeżdżać na basen ale ja już kiedys myslałam nad tym abyśmy tak razem wspólnie zaczęli jezdzić lecz to będzie rzadko,więc nie wiem czy mu pomoże ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2609 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() M. przyznał mi się ostatnio że on się obawia że mnie zawiedzie. Jak mu np. powiem "wody mi odeszły" to on strasznie spanikuje. Opowiadał, że boi się że dojedzie do szpitala i okaże się że mnie nie zabrał ze sobą. ![]()
![]() |
#2610 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:15.